Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 3. 9. 2007 19:45

zoluska
♥------

Ukončení platby výživného

V současné době platím výživné 2500,- na zletilé dítě(v dubnu 2007 25 let),studuje 4. ročník a jde do 5.,v dubnu 2008 mu bude 26 let a školu by měl ukončit až v červnu. Mohu ukončit platbu výživného již v dubnu neb ne , co když bude ještě opakovat,mám naříený výkon rozhodnutí, ale platím výživné složenkou.Děkuji za odpověď.Jirka.

Není tady

#2 3. 9. 2007 20:48

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Ukončení platby výživného

Co já vím, tak platit  musíš do ukončení studia, ale maximálně do věku 26 let. Pokud dovrší 26 let v dubnu, tak na duben ještě musíš platit, ale pak už ne.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#3 3. 9. 2007 21:00

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Modroočka napsal(a):

Co já vím, tak platit  musíš do ukončení studia, ale maximálně do věku 26 let. Pokud dovrší 26 let v dubnu, tak na duben ještě musíš platit, ale pak už ne.

Houby, dokud není schopen sám se živit, věk nerozhoduje. Obecně platí, až ukončí řádné studium na VŠ.

Upravil(a) mag (3. 9. 2007 21:10)

Není tady

#4 3. 9. 2007 21:19

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Kladno
Web

a o to ukončení se žádá přes soud?

Není tady

#5 3. 9. 2007 22:19

estelle
♥♥♥♥♥--

mag má pravdu, jinak pokud vyživovací povinnost již netrvá, může se ukončit dohodou; pokud není dohoda možná, je třeba podat návrh na zrušení výživného soudu.

Není tady

#6 4. 9. 2007 22:39

Adamíra
♥♥♥♥---

Dobrý den,kde je prosím psáno, že je možno vyžadovat po rodičích alimenty i po 26 roce věku? To by někdo mohl studovat xVŠ a rodiče by stále museli platit.

Není tady

#7 5. 9. 2007 6:51

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Adamíra - tady:
Zákon o rodině, § 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

Ale to neznamená, že dítko může studovat do důchodu. Když má např. maturitu (a pak každý rok začne flinkat novou VŠ od začátku, aniž by byly vidět výsledky), nebo jednu VŠ dokončí, je schopno se samo živit, takže alimenty se platit nemusí. Jiné by to bylo v případě, kdyby třeba pro nemoc školu na delší dobu přerušilo, čímž by se její dokončení posunulo přes těch 26 let.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#8 5. 9. 2007 16:16

Adamíra
♥♥♥♥---

helena napsal(a):

Adamíra - tady:
Zákon o rodině, § 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

Ale to neznamená, že dítko může studovat do důchodu. Když má např. maturitu (a pak každý rok začne flinkat novou VŠ od začátku, aniž by byly vidět výsledky), nebo jednu VŠ dokončí, je schopno se samo živit, takže alimenty se platit nemusí. Jiné by to bylo v případě, kdyby třeba pro nemoc školu na delší dobu přerušilo, čímž by se její dokončení posunulo přes těch 26 let.

Děkuji,už jsem se na to ptala dříve. Nevlastní syn chce po promoci (příští rok) studovat dál postgraduální studium (ale zároveň na té škole učit-ale nevím,zda-li to bude jako praxe či zaměstn.poměr-za x-tisíc Kč měsíčně). Má právo i po promoci na alimenty? (Názory jiných Babineťáků byly tak 50/50,ale potřebovala bych to vědět jistě. Případně kde by mi to mohli sdělit).Předem díky.

Není tady

#9 6. 9. 2007 9:36

zoluska
♥------

Ještě to trochu přiblížím, vystudovalučební obor s maturitou - dá se říct byl se schopen  živit, přihlásil se na VŠ,nedostal se, rok byl doma, pak se dostal na 2 VŠ, po půl roce ho z jedné vyhodily, soud mu dokonce přiznal zvýšené výživné, v té VŠ co zůstal už jednou opakoval, v součsné době mám částečný invalidní důchod a jsem bez zam, co když bude ještě jednou opakovat nebo přeruší studium, nebo se přihlásí na jinou VŠ znovu od 1. ročníku, proč ne !!!

Není tady

#10 7. 9. 2007 15:10

Myška
♥♥♥----
Místo: Ostrava

adamira: myslím, že postgraduální denní studium je bráno jako další doplnění vzdělání, tudíž by se výživné platit mělo. Pokud to není nemravné, že po vás bude chtít peníze, třeba kdyby mimo vydělával víc než vy, tak by se to mohlo zrušit soudně. Ale pokud bude studovat tak, jako můj manžel: ve škole celý den, učit 2 dny, za 7000měsíčně, když už sám musel platit pojištění a studentské výhody už po 26 roce neměl, tak bych ho o výživné nepřipravovala. On to jistě nedělá vám naschcál, postgraduál není sranda.
zoluska: mně na soudě řekli, že mám otci jakkoliv sdělit, že už není povinen platit výživné (vdala jsem se), pro jistotu mu ještě pošlu ofocený nový OP. Jinak je pravda, že je povinností rodičů platit výživné, dokud dítě nedostuduje. Pokud by se vám zdálo, že vás dítě tahá za nos, nemusí už další školu studovat, studuje Bc 6 let apod., můžete podat návrh na zrušení výživného. že je v rozporu s dobrými mravy.Ale jak pochodíte nevím. Znám soudy.

Není tady

#11 9. 9. 2007 13:57

janička25
♥♥♥♥---

No, já jsem taky studovala postgraduál a např. sirotčí důchod jsem dostávala jen do 26, ale to je něco jiného. Pokud bude studovat denní studium, tak určitě bude dostávat stipendium, to je na růzuných školách různé. Je dokonce možné, že bude zárověň studovat a k tomu mít i pracovní poměr ve škole (nebo nějakou dohodu o prac. činnosti)  - v tom případě bych mu už žádný výživný neposílala. I v případě, že by jen studoval a bral to stipko, tak bych minimálně požádala soud o snížení případně zrušení výživného, ať soud posoudí, zda je již schopen živit se sám (tzn. zda je stipko dostatečné, případně jaké má další možnosti přivýdělku ve svém oboru atd.)
Mimochodem zase taková hrůza to není, ale záleží na škole a oboru. Mě by to přišlo i pod mojí úroveň požadovat v takovém případě po mámě výživné...

Upravil(a) janička25 (9. 9. 2007 14:00)

Není tady

#12 9. 9. 2007 15:08

barunka01
♥♥♥----

janička25 napsal(a):

No, já jsem taky studovala postgraduál a např. sirotčí důchod jsem dostávala jen do 26, ale to je něco jiného. Pokud bude studovat denní studium, tak určitě bude dostávat stipendium, to je na růzuných školách různé. Je dokonce možné, že bude zárověň studovat a k tomu mít i pracovní poměr ve škole (nebo nějakou dohodu o prac. činnosti)  - v tom případě bych mu už žádný výživný neposílala. I v případě, že by jen studoval a bral to stipko, tak bych minimálně požádala soud o snížení případně zrušení výživného, ať soud posoudí, zda je již schopen živit se sám (tzn. zda je stipko dostatečné, případně jaké má další možnosti přivýdělku ve svém oboru atd.)
Mimochodem zase taková hrůza to není, ale záleží na škole a oboru. Mě by to přišlo i pod mojí úroveň požadovat v takovém případě po mámě výživné...

ja mam neprijemny pocit, ze na nekterych skolach interni doktorandi pracovat (pracovni pomer) nesmi, to je podminkou toho stipendia atd. a ze sedmi tisic, coz je obvykly prumer, se moc zit neda, zvlast v praze.

Není tady

#13 9. 9. 2007 16:31

janička25
♥♥♥♥---

No u nás to šlo, ale zase bylo stipendium jen 3000, je to asi různé škola od školy, jedině si přividělat na dohodu o provedení práce, to by nemělo mít vliv.

Není tady

#14 10. 9. 2007 8:48

Myška
♥♥♥----

No, u nás se dá za 7000 žít asi tak, že letos polovina doktorandů odchází, protože to už dál nemůžou takhle dělat. Našli si práci a přešli na dálkové. v tom případě ale nevím, kdo bude na škole učit. Že by semináře převzali docenti :-)?Opravdu ale záleží na škole. Někde to jde a jinde ne. Podle toho bych se řídila. Ale určitě bych synovi nestopla výživné když bych věděla, že na konci měsíce nebude mít ani na rohlík. Stejně by si přišel půjčit. Tak o co jde.

Není tady

#15 12. 9. 2007 13:08

zoluska
♥------

Tak to jo, já mám důchod 6000,- a na rohlík nemám už ani v půli měsíce, za mých mladých let by mi rodiče nakopali akorát tak do pr..., to jsou ty dnešní práva.
No, ale zákon o rodině platí oboustraně, takže teď zkusím vytočit trochu i jeho, ať se trochu snaží a neválí si jen k...

Není tady

#16 12. 9. 2007 16:22

sisa
♥♥-----
Místo: brno

není pravda, že až dítě studium ukončí ale hranice vyživovací povinnosti je max.26let.

Není tady

#17 12. 9. 2007 16:26

sisa
♥♥-----

Adamíra napsal(a):

helena napsal(a):

Adamíra - tady:
Zákon o rodině, § 85

Děkuji,už jsem se na to ptala dříve. Nevlastní syn chce po promoci (příští rok) studovat dál postgraduální studium (ale zároveň na té škole učit-ale nevím,zda-li to bude jako praxe či zaměstn.poměr-za x-tisíc Kč měsíčně). Má právo i po promoci na alimenty? (Názory jiných Babineťáků byly tak 50/50,ale potřebovala bych to vědět jistě. Případně kde by mi to mohli sdělit).Předem díky.

Je to v zákojnu o rodině tato věková hranice a je skutečně omezena věkem tj.26let potom není vyživov. povinnost povinná záleží to na ochotě nebo neochotě povinného

Není tady

#18 12. 9. 2007 16:41

mag
♥♥♥♥♥♥♥

sisa napsal(a):

Adamíra napsal(a):

helena napsal(a):

Adamíra - tady:
Zákon o rodině, § 85

Je to v zákojnu o rodině tato věková hranice a je skutečně omezena věkem tj.26let potom není vyživov. povinnost povinná záleží to na ochotě nebo neochotě povinného

Citujte ustanovení, není to tam. Je tam jasně: dokud se není dítě schopno samo živit. Posuzuje se idividuálně.

Není tady

#19 12. 9. 2007 16:57

sisa
♥♥-----

viz. výklad - komentář k zákonu o rodině a zaopatřenosti dítěte sova " pokud se trvale nepřetržitě denně připravuje na své budoucí povolání nejdéle však do věku 26let."

Upravil(a) sisa (12. 9. 2007 17:05)

Není tady

#20 12. 9. 2007 18:13

barunka01
♥♥♥----

sisa napsal(a):

viz. výklad - komentář k zákonu o rodině a zaopatřenosti dítěte sova " pokud se trvale nepřetržitě denně připravuje na své budoucí povolání nejdéle však do věku 26let."

nastesti komentare nejsou pramenem prava

Není tady

#21 13. 9. 2007 14:02

Myška
♥♥♥----

Tak už to tu neřešte, a komu se nechce na dítě dál platit, dejte návrh k soudu o snížení nebo zrušení placení výživného. A basta.

Není tady

#22 13. 9. 2007 17:26

sisa
♥♥-----

godlike fuckyou big_smile nj, taky dobrá možnost já to tedy můžu říct, že to vím s jistotou a kdo mě nevěří jeho chyba:fuck: totiž tyto případy řeším v praxi a někdy jsou povinní, kteří se snaží za každou cenu neplatit proto soud nařizuje jednání a já tam chodím.

Není tady

#23 14. 9. 2007 8:12

Simon
♥♥♥♥---

nikdy jsem neslyšela, že by se ke stipendiu na VŠ nesmělo pracovat. Stipendium není vázané na finanční situaci studenta, je vázané na to, zda student na škole plní své povinnosti, dělá vědu, chodí na určité semináře, případně další věci podle toho, jak si to stanoví ta která škola. Ale žádné potrvzení o výši příjmu student vůbec nepředkládá smile myslím tím stipendium postgraduálního studenta. Student na postgraduálu si může a měl by si vydělávat, protože už toho je schopen.

Jediná situace, kdy se předkládá něco, kde se uvádí finanční situace, je žádost o UBYTOVACÍ stipendium, o kterém tu ale nebyla řeče. Toto stipendium pro normálního studenta na Karlově Univerzitě činí cca 700 korun, pro sociálně slabšího je to víc, na různých školách se to liší.

Obecně se má za to, že postgraduální student je schopen se sám živit a tudíž by podle mě neměl výživné vyžadovat, pokud se s otcem nedohodnou jinak.

Mně už je 26 let a výživné po dohodě s otcem dostávám stále, nicméně byla jsem na začátku postgraduálního studia připravená na to, že přestane platit. Ke svému stipendiu si vydělávám na škole ještě sama. Platím si z jeho výživného stavební spoření.

Není tady

#24 14. 9. 2007 8:18

Simon
♥♥♥♥---

a ještě chci dodat, že většina postgraduálů je o tom, že jdete jednou týdně na jeden seminář, jednou týdně možná na nějakou přednášku a zbytek času máte dělat vědu. Ale nikdy jsem neslyšela o studentovi, který by nepracoval A dělal vědu 24 hodin denně, neboli řečeno, denně se připravoval na své budoucí povolání. Všichni kamarádi, které znám z postgraduálů (z různých škol), si nějak vydělávají, já opravdu neznám nikoho, kdo by doma bádal, bádal a bádal a chudák si kvůli tomu nemohl přivydělat. Postgraduál už není to, co je magisterský stupeň, u těch studentů se totiž PŘEDPOKLÁDÁ, že mají nějakou práci a přednášek je málo.

Pokud znáte školu, kde se v rámci phd studia chodí do školy 5 dní v týdnu, zajímalo by mě, co je to za školu.

Není tady

#25 14. 9. 2007 10:16

sisa
♥♥-----

Ano toto je praxe a pstgr.studium není soustavná a nepřetržitá příprava, ale je to praktická příprava a také již placená (i když samozřejmě netvrdím, že je placena dobře) a asistent na škole je v rámci své praxe, ale též je placený, tudíž povinost  platit výživné  není povinné!! Záleží  to na  rodinné situaci, ale soudně vymahatelné není tummenupp

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí