|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Ahoj Faf
,
myslím, že tohle mi vyšlo pro tebe...
Osho Zen Tarot: Malá arkána
4. Voda (emoce) Do nitra
Obrátit se do nitra není žádný obrat. Jít dovnitř neznamená vůbec žádný pohyb. Do nitra jednoduše znamená, že jsi se tak dlouho honila za svými touhami, znovu a znovu - a pokaždé jsi znovu jen došla ke zklamání.
Do nitra znamená, že každá touha přináší utrpení, že touha nepřináší naplnění. Že nikdy ničeho nedosáhneš, protože uspokojení je nemožné.
Uvidíš tuto pravdu, že hnána touhou nikam nedojdeš - a zastavíš se. Ne že vyvineš úsilí, aby ses zastavila. Když vyvineš úsilí, už to znovu běží, jemnějším způsobem. Stále po něčem toužíš - teď možná po tom, abys po ničem netoužila.
Jestliže vyvineš jakékoliv úsilí dostat se dovnitř, míříš stále ven. Jakákoliv snaha tě může vést jedině ven.
Každá cesta je vnější cestou, není vnitřních cest. Jak můžeš cestovat dovnitř? Už jsi tam, nemá smysl nikam jít. Až nikam nepůjdeš, cestování zmizí., když tvá mysl není zakalena touhou, jsi tam. Tomu se říká obrácení do nitra. Ale žádné obrácení do vůbec není. Jednoduše se nejde ven.
Komentář:
Žena, vyobrazená na této kartě, má na tváři náznak úsměvu. Ve skutečnosti jen pozoruje šprýmy, které vytváří její mysl - nesoudí, nezkouší je zastavit, neztotožňuje se s nimi, jenom je pozoruje, jako by to byl provoz na silnici nebo vlnky na hladině rybníka. A kousky tvé mysli jsou trochu zábavné, jak skáčou nahoru a dolů, otáčejí se sem a tam a snaží se přilákat tvou pozornost a svést tě ke hře.
Vypěstovat si schopnost udržet odstup od své mysli je jedním z největších požehnání. Ve skutečnosti v tom také spočívá celá meditace - ne odříkávání manter nebo opakování afirmací, ale jen pozorování, jako kdyby mysl patřila někomu jinému. Jsi teď připravena zaujmout odstup a pozorovat představení, aniž by ses do něj zaplétala. Oddej se jednoduše té svobodě jít DO NITRA kdykoli můžeš a tvá meditační schopnost v tobě bude růst a prohlubovat se.
Není tady
Largo, dakujem velmi pekne.... 
asi si to budem musiet precitat viackrat.
Iba mi tak napadla prave jedna podobnost toho, co pises s mojimi ciernymi myslienkami cez vikend.
Okrem toho duchovna teda.... Jednoducho, kazdy asi po niecom tuzime. U mna je najviditelnejsia oblast vztahov, som clovek emocii, vodne znamenie, ja naozaj citim. Takze tuzim po niecom, po urcitych formach, zazitkoch, ale najviditelnejsie a najnaplnujucejsie su pre mna city a pocity. No a teraz cez vikend, som sa dostala do stavu, akoby som zrazu bola uplne mimo, totalna nehybnost a zrazu som si predstavila, ze by sa teda stali veci presne tak, ako po nich tuzim... po prvotnom zachveve vzrusenia zrazu nastalo vakuum..proste som zrazu videla akoby vsetky tie krasne veci v ich holej podstate, zostalo citove prazdno, nic.. uz nebolo nic, ibaze potom som nebola ani ja. Pripadalo mi vsetko zrazu take nezmyselne.
Nechapem to...trpim pre svoje tuzby, ale ked ich vyzleciem do naha a zistim, ze nic vlastne nie je take uzasne, ako si predstavujem, co mi zostane????
potom mi uz nepripada, ze zivot ma zmysel. V tom momente prazdnoty cez vikend nebol mier a pokoj, bol v tom popol a marnost... zelala som si umriet. Viem, ze to asi vyznieva pateticky, ale akosi na nicom nezalezalo...vsetko je take povrchne, prazdne.
Neviem, ci to je zrozumitelne, ale bolo to tak. Takze okrem hladania samej seba narazam aj na taketo somariny.
pre co zijem bez tuzby? Pre "nirvanu"...nejako mi to srdce neberie... 
Není tady
lvice napsal(a):
Víš Faf, všechno má svůj čas:D. Já mám už cca dvouměsíční pauzu od duchovna, kdy jen tak žiju a nedělám nic
. Žádné duchovno, žádné knížky, proplouvám si den za dnem. A neboj se, i tak se zkoušky hlásí
. Věř mi, že občas se člověk musí sám se sebou porvat. Ale zvítězíš-li, pak ten další život tě odmění, to mi věř
.
Sel, když jsem si to přečetla, vzpomněla jsem si na náš tým bulding před téměř 3 lety, kdy jsme si z lega stavěli lodičku, dělali psychologické testy a večer popíjeli moravské vínko. Bylo to moc prima sledovat všechny ty lidičky, jak se nadšeně prohrabují v kostičkách lega. A tedy, muselo to být prima, ráda bych si někdy vyzkoušela střelbu z luku, kotrmelce v mechu
. My byli o víkendu ve vinném sklípku na Moravě a bylo to moc prima být v kolektivu super lidiček, pokecat si, zasmát se. A přitom se taky ovínit
....
ahoj Lvicku,
ja mam prave spongiovite obdobie..... nasavam informacie a neustale som "smadna"... nestiham citat vsetko, co by som chcela.
Skacem: tao, enneagramy, budhizmus, celestinske proroctva, wicca.... hladam a hladam, zenie ma to strasne vpred.
Tazke obdobie mam skor pokial ide o ten dalsi zivot, okolo tohto vsetkeho duchovna. Tam toho teraz riesim viac, ako by som chcela a navyse, vy&zera to, ze riesim neriesitelne.
a ano, nesmierne sa ma dotyka, ze sa nedokazem ponorit hlboko tam, kde som uz raz bola na navsteve. Od Paninej skolicky I. sa mi nedari meditovat v zmysle cesty niekam. Proste ma to hodi von, okamzite.... cudne..
Naopak, na druhej strane mam pocit, ze kedykolvek upadnem do hladiny alfa a vynaraju sa mi rozne "mudra" v hlave, necakane riesenia, takisto sa deju rozne zvlastne "nahodicky". Intuicia ma permanentne kope do zadku, ked sa pokusim zmenit smer...uzasne. 
Není tady

Faf, z toho si nič nerob, ani ja som sa nevedela stotožniť s tým, že nirvána je cieľom a ideálom bytia... Zažila som na chvíľu stav bez pripútanosti a túžob a bolo to skvelé, ale clekom rada som sa vrátila do tela, k pripútanosti a emóciám. Ja osobne sa snažím smerovať k súfizmu, pripadá mi to ako ideálne nasmerovamie mojej emocionality. Nechceš si niečo o tom prečítať?
Není tady
Faf,
myslím, že tvůj víkendový zážitek byl vlastně prožitkem tohohle Tarotu....
ovšem s tím, že když se tvé touhy a přání objevily ve své skutečné podobě, nestačila sis uvědomit svůj vnitřní prostor, to, s čím jsi přišla na svět - Lásku, světlo. Jsi ho plná....
(neptej se mě, jak to vím), a to je přesně to, co zůstane, když odpadnou iluze o tom, co by nás učinilo šťastnými. Universum tě hlídá a má tě rádo, Faf...
Tvoje skutečná síla na tebe teprve čeká. Všechno bude OK.
Když jsem Ti psala Tarot, vybavilo se mi malé přirovnání, jak se ZASTAVIT...
Cesta pološerou alejí stvořená k tomu, aby se člověk zabýval jen sám sebou .... pak se ti najednou otevře výhled, který uspořádáním a barvami vezme dech - a ty zapomeneš na svoje bolesti a jen jsi. ZASTAVÍŠ SE.
Upravil(a) Largo (9. 10. 2007 15:04)
Není tady
Selima napsal(a):
Faf, z toho si nič nerob, ani ja som sa nevedela stotožniť s tým, že nirvána je cieľom a ideálom bytia... Zažila som na chvíľu stav bez pripútanosti a túžob a bolo to skvelé, ale clekom rada som sa vrátila do tela, k pripútanosti a emóciám. Ja osobne sa snažím smerovať k súfizmu, pripadá mi to ako ideálne nasmerovamie mojej emocionality. Nechceš si niečo o tom prečítať?
Ahoj Seli,
ano, to je presne ono...nech sa snazim ako chcem, nejde mi stotoznit sa s naprikad budhistickym principom konania bez viazanosti na jeho plody a naslednu cestu k nirvane.... nejde mi to, pripada mi to prazdne, nudne a tak. cize asi som este straaasne nedokonala.
vcera som "dorazila" tu knizku o enneagramoch a ked som celkom jednoznacne urcila, ze som 4ka ako "vysita", doslo mi, preco citim to, co citim. Akurat, ze stale neviem, ako z toho von. Snazim sa nedovolit svojim tuzbam, aby ma ovladali, neprepadat sa prihlboko a nelietat privysoko, ale akosi potom stracam "glanc". 
mimochodom, zvlastne, ze prave teraz spominas sufizmus.... v tej knizke bolo o nom co to popisane a hned ma to zaujalo... takze ano, velmi rada by som si precitala nieco viac. vies mi doporucit nejaku literaturu? 
Není tady
Pan,
vsak pockaj, ako ta potrapim na skole II.

Largo,
tak uz ten tarotovy prispevok citam asi tretikrat a asi mi to konecne dava zmysel.
a Universum by sa uz mohlo trosicku laskavo zlutovat a dovolit mi pokracovat v uceni trochu inou formou.... myslim, ze uz by som to teraz zvladala. Ja sa snazim tie tuzby miernit, ani nie ze ovladat, ale neprepadat im uplne, nemalovat si na ich zaklade iluzie... ide to, ale naozaj mam potom pocit takej vyblednutosti zivota...
hadam to casom bude inak.
obcas, ked som velmi unavena vnutornym bojom si predstavim jemne zvlnenu hladinu mora, na ktorej len tak lezim a kolise ma to.... vtedy citim uzasny pokoj. ta tmava alej tiez znie dobre, v poslednej dobe mi aj realne robi dobre tulat sa po zotmeni kade tade...
Není tady

Ja som nieco recenzovala, nieco citala a mam doma klukatou cestou 2 knihy v angline (alebo v nemcine?) o sufizme. Jedna v cestine je Universalni sufizmus(tusim), jedno je Sufisticke leceni(tusim), nedavno vysli pribehy sufistickych mudrcov(nepamatam nazvy, pozriem) a hlavne mam aj trosku hudby tohto zanru... Vsak keby vyslo nejake stretko v Blave(buduci tyzden?), mohli by sme pokecat a nieco by som ti aj pozicala.
Není tady
Super Seli.
no jasne, to stretko som uz planovala tiez urgovat. 
buduci tyzden by sme to mohli zrealizovat, ak este vzdy budem aspon trochu dychat. 
napisem Emme a Sunny...
Není tady
Sel, něco mi uniklo, co je to sufistické učení????slyším to poprvé!
To se mi tak často nestává 
Není tady

Súfizmus je smer odštiepený od islámu, ktorý viac zdôrazňuje zmyslové a emocionálne vnímanie, menej racionálne zbieranie vedomostí. Pochádza z Perzie/Iránu, Iraku a ďalších oblastí, kde bol aj islám, ale s Mevlanom sa preniesol do Turecka, kde našiel veľký ohlas(veľa členov dnešnej vlády je vraj jeho prívržencom). Súfisti boli básnici, ktorí napr. ospevovali vín, ženy, zmyslové pôžitky... Bol a je prístupný aj ženám(jedna známa stredoveká poetka bola žena). Súfisti sa dostávajú do spojenia s Bohom tranzom, ktorý si privodia spevom(v podstate niečo ako opakovanie mantier, niekedy celých piesní), tancom a hlavne vírením do kruhu(derviši sú v podstate príslušníci súfi skupín). Majú svoju hudbu. veria, že všetci ľudia sú navzájom prepojení, majú šíriť lásku a porozumenie a hľadať to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje. Súfi liečienie napr. okrem bylín a pôstu odporúča moslimské modlitby, lebo klaňanie sa až na zem vraj podporuje pružnosť chrbtice, a opakovanie modlitieb lieči.
Turecké mesto Kónya je dosť slávnym strediskom tohto učenia, kde sa niekedy okolo 13. decembra schádza veľa turistov a kde sa koná slávnosť pripomínajúca Mevlanu, ktorý tu žil a založil súfi rád, t.j. tradíciu. Kedysi súfi prijímali medzi seba len moslimov, dnes sa to dá brať voľnejšie, ale znalosť arabčiny je výhodou, keďže sa tu opakujú islámske modlitby... Čisto ženských rádov je na svete málo(možno jeden jediný) a vyznačujú sa tým, že sa jeho príslušníčky nekrútia proti smeru hodinových ručičiek ako ostatné, ale v smere - lebo to je smer, akým sa krúti kúrit Venuša ako jediná palnéta... Derviši vraj svojím vírením majú znázorniť pohyb astronom. telies vo vesmíre. Ja som mala pri mojom pokuse iné pocity, ale to je na súkromnú debatu.
Není tady