Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 9. 8. 2007 7:26

astina
♥♥♥----

Velmi vážný problém

Ráda bych vás požádala o radu. Jsem sama se dvěma syny - 16 a 18 let. S tímto jsem smířená, myslím, že si žijeme celkem dobře a spokojeně. Ale problém je v tom, že se mi starší syn svěřil, že je transsexuál a uvažuje o změně pohlaví...... Sebralo mě to, jelikož jsem si ani jako matka ničeho nevšimla, vždy byl velmi velmi uzavřené dítě. Miluji ho, budu stát při něm, i jsem mu to tak řekla.....vím, že ho čeká velmi těžké období. On má ve všem hodně jasno, probírali jsme to spolu. Ale teď mám velký problém já sama se sebou, jak si to vše v sobě srovnat - nejde to. Zatím nejím a nespím a neustále myslím na vše, co ho čeká - jak to přijme rodina, okolí, mladší syn. Podotýkám, že odbornou pomoc si hledám, jelikož vím, že tento problém sama nezvládnu. Prostě si neumím představit, že tu jednou vedle mě nebude sedět můj syn, ale dcera. Babinet navštěvuji již velice dlouho a vím, že vaše rady mohou člověku pomoct. Mohla bych psát ještě dlouho, jsem toho plná...... K netu se dostanu až večer, tak se budu na vaše názory těšit. Děkuji.

Život je vzdušný vír, který nám občas zvedne prach u cesty, po které jdeme...........

Není tady

#2 9. 8. 2007 7:43

Aknella
♥♥♥----

Re: Velmi vážný problém

Píšeš, že tvému synovi je 18. Nepřemýšlela jsi o tom, že by to mohl být jen "pubertální" výkyv? Prostě v tomhle věku lidé procházejí změnami... Dala bych tomu čas, třeba se rozmyslí. No a když ne, tak ho zkus podporovat, jak to jen půjde, je to tvůj syn. A okolí zatím neřeš, dej tomu čas.

Není tady

#3 9. 8. 2007 7:52

sexynet
♥♥♥♥♥♥-

Kdysi jsem o tom neco malo cetl, a myslim, ze pred zmenou pohlavi dochazi ke vsem moznym psychologickym vysetrenim, testum, atd., a ze jen priprava na zmenu pohlavi trva snad 5 let.

Mam syna, a kdyby za mnou s timto prisel, nikdy bych ho nezavrhnul, a ve vsem bych se mu snazil, pomoct, protoze - pokud by opravdu byl "zena" v muzskem tele, i on sam musi prozivat velke utrpeni. Uz jen to, ze by s tim za mnou prisel, a chtel si o tom se mnou povidat, musi pro nej byt velka odvaha. Navzdy bude mym milovanym synem. A co na to reknou lidi? Lidi at si polibi prde.l smile

Není tady

#4 9. 8. 2007 7:55

love01
♥♥-----

no to nevim jestli je to pubertální vybočení myslím,že člověk v 18 už ví jak se cítí a myslím,že jestli se tak cítí teď tak  asi ve třiceti se  nebude cítit jinak jako,že by si řekl,že jé to jsem byl,ale v 18 hloupej,že jsem se chtěl přeoperovat. Je to jen otázka času kdy se s tím každý srovná myslím rodina okolí.Určitě to nebude tak že no hele on se přeoperoval pohoda tak je to holka.Asi takhle to neproběhne no bude to asi těžké,ale já si myslím,že v téhle době je už toho tolik že většina lidí si s ničím už hlavu nedělá a začíná tyto závažné věci neřešit a brát je jako zcela normální věc. Já držím palce a to dobře proběhne a začni jíst nebo nebudeš mít sílu však je to tvůj syn a bude tě potřebovat :-)

Není tady

#5 9. 8. 2007 7:57

love01
♥♥-----

přesně tak lidi a si políbí chichichi trefa do černého

Není tady

#6 9. 8. 2007 7:59

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Jednoduché to nebude, ani pro něj, ani pro celou rodinu.
Ale pokud projde všemi testy a bude si stále jistý, že chce být ženou, moc ho v tom podpořte. Bude to potřebovat.
Nakonec, syn tu stále bude, nezemře, "jen" z něj bude holka.
Držím taky moc pěsti, a to zvládne.

Není tady

#7 9. 8. 2007 10:15

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Sexynet to sice pojal trochu drsně, ale má pravdu. Hlavní je, ho kvůli tomu nezavrhnout, on sám musel trpět jako zvíře a to, že přišel a řekl ti to, dokazuje jeho velkou odvahu a taky to, že si pro něj asi velmi blízký člověk a tedy dobrá matka. Buď pyšná.

A co si řeknou lidi, to je jejich problém. Tím bych se vůbec nezabývala. Inteligentní pochopí, ostatní tě nemusí zajímat.

Není tady

#8 9. 8. 2007 10:21

sexynet
♥♥♥♥♥♥-

Tiina: Drsne, drsne, no jo, kdyz ja jsem chlap smile

Není tady

#9 9. 8. 2007 11:28

mashanka
Zablokovaný
Místo: Praha

Je to divné - transexuál se už od dětství chová tak, že bys to musela poznat, protože děti nemají zábrany - musel dávat přednost holčičím věcem. Ale na druhou stranu, já jsem holka, bývala jsem jako malá hodně klučičí a žádný transexuál nejsem - tak nevím, ale měli jsme ve třídě kdysi kluka, který je dnes žena, a choval se trochu jinak. Nehrál si na vojáky,byl takový jemný, kamarádil s holkama, zajímaly ho účesy, móda...... a později taky kluci. Bylo to prostě poznat, že je jiný.
V 18ti mu stejně nikdo přeměnu dělat nebude, tak je na traumata ještě nějaký čas.
Zatím se neplaš a uvědom si, že pokud jednou tu změnu opravdu chtít bude, nebude ty věci kolem cítit jako nepříjemné, ale udělají ho šastným.

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#10 9. 8. 2007 12:01

x52658
Host

Astino,já myslím že mᚠperfektně nakročeno,chovᚠse jako milující správná máma...takže to zvládneš i když to teď vypadá šíleně.Ta přeměna opravdu trvá dost dlouho na to,aby si syn mohl ujasnit,jestli to není jen nějaký "rozmar"(což si nemyslím)...a s pomocí to všechno zvládnete...
Co řeknou otatní,je to těžký,já to sama znám,pořád se dívám přes rameno,co ostatní,ale oni ti na chleba nedaj a pokud budou mít nějaký řeči...jsou prostě omezený,co víc.Neříkám,že jsou špatný,ale prostěje něco (předsudky) omezuje.
A žes to nepoznala dřív,to si taky myslím,že není tvá chyba,některé děti jsou mnohem empatičtější než ostatní a myslí si,že jsou věci potřeba skrývat,aby tím někoho koho milují neurazili a neublížili mu a to mohl být postoj tvého syna...snažil se jen být ohleduplný.
No,držím palce,ale věřím že u vás všechno bude v pořádku... pussa

Upravil(a) bazalka (9. 8. 2007 17:40)

#11 9. 8. 2007 13:01

boruvecka
♥♥♥----

Je pravda, že před samotnou změnou pohlaví musí dojít k mnoha psychiatrickým vyšetřením, celá záležitost trvá velice dlouhou dobu a není to jen problém rodiny, společnosti, zdraví ale také úřední. Po změně pohlaví se soudem změní jméno, univerzalní - může se použít jak pro holky tak pro kluky a potom samotný člověk požádá o trvalou změnu jména, ale rodné číslo zůstává.
Je třeba od prvopočátku spolupracovat s psychiatrem a to nejen sám člověk, ale také rodina. To co syn potřebuje je podpora a pochopení, je to težké, ale stále zůstává vašim dítětem.

Není tady

#12 9. 8. 2007 13:23

merunka
♥♥♥----

Astina,můžeš být na sebe pyšná,že máte se synem tak dobrý vztah.Podporuj ho,stůj při něm,bude to potřebovat i on.tummenupp A co se lidí týče,ti kdo ho mají rádi to budou respektovat a ty ostatní ti můžou být ukradený. Buď silná,držim palce a piš.big_smile

Není tady

#13 9. 8. 2007 13:25

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-

Astino, jediné co asi můžeš dělat je svého stále ještě syna podporovat, vysvětlit mu jaké procedury ho čekají pokud bude chtít změnit pohlaví. To že se ti s tím svěřil bez jako důkaz důvěry v tebe. A rozhodně si nemyslím že by toto měl být nějaký rozmar. Prostě při něm stůj, budete oba potřebovat hodně psychických sil, protože okolí takovou věc málokdy pochopí. Držim palce

Není tady

#14 9. 8. 2007 13:35

boruvecka
♥♥♥----

PetrHl napsal(a):

Astino, jediné co asi můžeš dělat je svého stále ještě syna podporovat, vysvětlit mu jaké procedury ho čekají pokud bude chtít změnit pohlaví. To že se ti s tím svěřil bez jako důkaz důvěry v tebe. A rozhodně si nemyslím že by toto měl být nějaký rozmar. Prostě při něm stůj, budete oba potřebovat hodně psychických sil, protože okolí takovou věc málokdy pochopí. Držim palce

Naprosto souhlasím s názorem a pripojuji se k němu. stoltstoltstolt

Není tady

#15 9. 8. 2007 20:11

Modroočka
♥♥♥♥♥♥♥

Astinko, to není žádná tragédie, tvůj syn se cítí jinak, podpoř ho, pomož mu, nebude to mít jednoduchý, ta cesta je dlouhá a těžká, bude potřebovat oporu. Má velkou odvahu, když ti to řekl,věří ti, že mu pomůžeš a hlavně, že ho nezavrhneš. Pokud ho miluješ jako syna, budeš ho milovat i jako dceru. je to pořád tvoje dítě a chce to čas, i pro tebe, ale srovnᚠse s tím, právě proto, že ho miluješ. Nebuď z toho nijak smutná, i to je život.

Dokud dýchám, žiju....aspoň to tak zatím vypadá

Není tady

#16 9. 8. 2007 22:29

astina
♥♥♥----

Děkuji všem za názory a za podporu. Musím napsat, že u syna se opravdu o žádný rozmar nejedná - ani pubertální. Podle jeho slov má ve všem tak jasno, jak je to jen možné. Zjištěno má téměř vše, dokonce i přímo lékařku, která se tímto problémem zabývá - teď hledá odvahu se tam objednat. Přes net komunikuje s ženou, která si tím vším prošla. Po prázdninách jde do čtvráku a čeká ho maturita - do té doby se pokusí žít tak jako doposud - ale už chce podstoupit martirium všech vyšetření. Od něho vím, že léčba (přeměna) je počítána na roky. Ano, uvědomuji si, že to od syna chtělo velkou odvahu se mi svěřit - říci to ještě dříve, než začal sám něco podnikat...... Vážím si toho. Problém mám teď hlavně já . chci pro něho udělat vše co bude třeba, podpořit ho a stát při něm. Ale.... myšlenky mám stále na pochodu, nemohu si to srovnat v hlavě. Já se ani tak nebojím co řekne okolí, jako toho, že ho čeká složité období......... A taky toho, že když 18 let miluji syna, tak nevím jestli stejně budu za několik let milovat i dceru. Bylo by toho ještě víc, co bych mohla napsat - hlavu mám před explozí. Rozhodně mám v úmyslu vše zvládnout spolu s ním. Ještě jednou děkuji.

Život je vzdušný vír, který nám občas zvedne prach u cesty, po které jdeme...........

Není tady

#17 9. 8. 2007 22:36

astina
♥♥♥----

Mashanko,
transsexual nemusí svým chováním zřetelně dávat najevo, že není tím, kým by si přál být. Stejně to nemusíme pozorovat v dětství ani u homosexuálů. Je ale pravda, že syn  nezapadal do kolektivu třídy - měl vždy takový svůj svět. Nepotřebuje kolem sebe hordu kamarádů a vždy si rozuměl s holkama. Ale nebylo to nic mimořádného.....takže jsem si opravdu ničeho nevšimla. Proto je pro mě přijmutí stávající situace těžké. Asi si i sama sobě některé věci vyčítám....

Není tady

#18 10. 8. 2007 2:22

mashanka
Zablokovaný

astina napsal(a):

Mashanko,
transsexual nemusí svým chováním zřetelně dávat najevo, že není tím, kým by si přál být. Stejně to nemusíme pozorovat v dětství ani u homosexuálů. Je ale pravda, že syn  nezapadal do kolektivu třídy - měl vždy takový svůj svět. Nepotřebuje kolem sebe hordu kamarádů a vždy si rozuměl s holkama. Ale nebylo to nic mimořádného.....takže jsem si opravdu ničeho nevšimla. Proto je pro mě přijmutí stávající situace těžké. Asi si i sama sobě některé věci vyčítám....

To je blbost, něco si vyčítat - tyhle věci člověk neovlivní - a kdybys to zjistila , když mu bylo 10, stejně by se nedalo nic dělat.
věř, že to dobře dopadne a budeš mít dceru - neříkej, že jsi původně nechtěla páreček wink

Kdo chválí, rád by prodal, kdo haní, rád by měl

Není tady

#19 10. 8. 2007 7:11

Marie N
♥♥♥♥♥♥-

Astino,
je to tvé dítě, miluješ ho a budeš ho milovat i kdyby se z něj stala žena. Teď je to pro tebe šok, ale uvědom si co musel sebrat odvahy on než ti to řekl a začal o tom mluvit. Teď je vše ve stádiu mluvení a tvého trápení. Půjde k lékaři a věř, že oni posoudí jestli to k tomu je. Pokus ne, zůstane synem, pokud ano, zbytečně by se trápil po zbytek života v mužském těle. Netrap se s tím a citově si teď hodně pomáhejte. Dopadne to dobře. big_smile

S ženou je to jako s obrazem, hlupák nepozná jakou má cenu dokud nezjistí jak mnoho je za ni ochoten dát druhý.

Není tady

#20 10. 8. 2007 7:33

baba
♥♥♥♥♥--

Astino, musi to byt neskutecne tezke se s timhle vyrovnat,ale s tim se nic delat neda, jen se smirit a nic jineho ani nezbyva, tak zkus si to treba zlehcovat, je to jeho zivot, to si porad rikej.

Není tady

#21 10. 8. 2007 7:43

Henrieta
♥♥-----

Milá Astino, z tvých řádků je vidět jak moc svého syna miluješ. Neboj se toho, že pokud se stane ženou něco se změní. Je to tvé dítě a vždy budeš jistě stát při něm. Teď jsi jen zmatená a vystrašená, vidíš všechny ty problémy, které syna a vás nejbližší čekají. Přeji moc štěstí a držím palce. Jsi správná máma ty to zvládneš.

Není tady

#22 10. 8. 2007 7:55

astina
♥♥♥----

Ano, snažím se být správná máma, a vše zvládat. Ale prozatím mi to nejde, tak jak bych chtěla. Vím, že syn je daleko odvážnější než já. Ale jemu trvalo roky, než si vše v sobě urovnal a pochopil co se děje. Ani já nemohu čekat, že si vše srovnám v hlavě za týden. To hlavně teď mám potřebu o tom mluvit, zatím to totiž téměř nikdo neví. Chceme to tak nechat do maturity, bydlíme na maloměstě, a tak se dá očekávat i negativní reakce okolí. Stačí mi, když si vzpomenu na sebe, že jsem maturovala v pokročilém stupni těhostenství (ano, s tímto synem) a jak mi dal zabrat hlavně profesorský sbor naší školy.....a to již dlouho před maturitou. Vidíte, já si syna vybojovala proti všem a teď budeme proti všem bojovat znovu a pevně doufám, že i tento boj zvládneme.

Není tady

#23 10. 8. 2007 10:58

merunka
♥♥♥----

asitno,určitě to zvládnete,vᚠvztah je pevný a stojíte při sobě.Ono to nebude hned,tak se zhluboka nadechni.stolt
Sama jsi psala,že sis syna vybojovala,tehdy sis taky možná připadala,že to okolí nepochopí a jestli to s mimčem zvládneš a ZVLáDLA si to skvěle.Chce to čas,postupně se všechny emoce zklidní a než dojde na operaci,bude už vše v klidu a ty budeš vědět mᚠdceru,kterou jsi vlastně vždycky měla(jen si to neviděla).smilehjarta

Není tady

#24 10. 8. 2007 13:06

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Astino co si vyčítᚠ? To je vrozená věc, s tím se nedá nic dělat a je dobře, že tvůj syn našel odvahu si to přiznat. A co se týká toho, že sis ničeho nevšimla, ale upřímně, koho by tohle napadlo ? To, že si kluk rozumí s holkama přece ještě automaticky neznamená, že je transsexuál ( případně gay ).

Není tady

#25 12. 8. 2007 18:41

astina
♥♥♥----

Tak jsem tu po pár dnech zpět - byla jsem na víkend mimo domov, bez dětí, jen s kamarádkou - tak trošku si vyčistit hlavu - protože jinak ji mám plnou starostí z toho, jak to bude. Vím, že momentálně neovlivním běh času - nezpomalím ho (to aby to zůstalo jak to je) a ani nezrychlím (to aby to už bylo vše za námi)....teď můžu jen klidnit svoje emoce a z hluboka dýchat. Život je fakt oříšek. Neznáte někdo rodiče, kteří museli řešit stejný problém u svého dítěte? Pomohly by mi názory lidí, kteří si tím prošli - hlavně z pozice rodičů. Děkuji

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí