6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak tentokrát jsem tak trochu v koncích já a chtěla bych slyet vae názory na tuto mou situaci:
iju u rok v jedné domácnosti s přítelem, který je ve větině věcí fajn, ale ... Jedna věc mě na něm trochu překvapuje a mrzí. Dohodli jsme se na svatbě s tím, e on to pořád chtěl a já říkala ne, a mě "ukecal". To bylo v dubnu a vyjádřila jsem se, a tedy dá nějaký návrh jak a co a kde atd. ... od té doby se nic neděje... nedávno jsem toto téma znovu otevřela a z přítele vypadlo, e zatím etří na tu svatbu ... Já ale vím (od něj), e zároveň jetě dotuje svou bývalou přítelkyni, a to částkou, kterou jí dával v době, kdy ili spolu. (Kolik to dělá, to nevím, neptala jsem se. Mně dává na jeho potřeby pět tisíc měsíčně.) Připadám si v tom vztahu takhle tak nějak druhořadě a ač mi říká, jak mě miluje a nechce o mě přijít, doma pomáhá, spoustu věcí zařídí, je velmi zručný kutil, sex je s ním úasný, s mou rodinou dobře vychází, s mou dcerou taky.... má zkrátka dost pozitiv... tak se mi těko věří, e to se mnou vlastně myslí váně, kdy sám několikrát ádal o ruku, ale přitom není schopen zajistit na svatbu finance. Raději, zdá se, iví bývalou enu. Vypadá to, e takhle je stejně jednou nohou jetě u ní. Co si o tom myslíte? Mimochodem - má s ní dceru, 13 let, na tu její matce taky přispívá. Kdy se od nich odstěhoval, ptal se mě, jestli si myslím, e osm tisíc je na holčinu dost.... myslela jsem, e ano, take nejspí dostává dítě osm tisíc plus matka pak na sebe. Matka pracuje, není to ádná chuděra v invalidce nebo něco podobnýho. S přítelem jsme mluvili o společném dítěti, on je pro, dokonce sám začal a říká, e by se o mě postaral... ale já kdy si představím sebe na mateřský, jak mi klesne příjem na sedm tisíc.... a on teď není schopen uetřit ani na svatbu... je mi z toho velijak a dokonce jsem přemejlela o tom, e ten vztah zabalím (u jsem něco podobného zaila s bývalým, sliby-chyby) ..... Tak jak to vidíte? .... Kdytak se ptejte, moná jsem nenapsala vechno ... Díky a páčko.
(PS: Teď budu dva dny bez netu.)
Není tady
Taková ikovná baba z babinetu...a ptá se...!
Tvůj přítel je zodpovědný. A příli. A taky si asi hlídá zadní kolečka.
Ty se srovnává s bývalkou, která má od něho vyí příjem a nemá k němu ádnou povinnost. Nespí s ním, nevaří mu, nepere, on u ní nebydlí...Evi, neměla bys mu dát najevo, e Tě taky někdo dotuje, Cituji...Dneska nebudu miláčku doma, jdu na večeři s bývalým. Moc se mi nechce, ale to ví, je to vlastně společenská povinnost, take vlastně o nic nejde. A on se asi moc bude divit, co má co s kým kam chodit, obzvlátě s bývalým. No a Ty mu řekni...to ví, peněz není nikdy nazbyt, vak to zná. Taky má povinnosti a já je přece respektuju. tak jsem dotace od bývalého neodmítla. ..
Na Tvém zajímavém dotazu se můe poučit leckterá nezadaná, co si nala někoho s minulostí. Nikdy není jistota, e se natrvalo odpoutá od toho, co bylo!
P.S. A to ji hodlá dotovat i tehdy, a si s Tebou zaloí řádně uzavřené manelství...? Na to by ses asi měla zeptat.
Radu mám jedinou: do domácnosti dávej stejnou částku. To nechce teorii. Ale rovnou praxi a tvrdou realitu.
Není tady
No...ikovná a ptá se...já vím... ... to s tím bývalým by asi nevylo, mám k němu antipatie a přítel to ví. Spí bych mohla jít s bývalým milencem....hm....popřemýlím o tom.... (ale asi to nezabere a navíc, na tu večeři mě klidně vezme i on a bez řečí to vdycky zaplatil, i kdy jsem hlavně ze začátku chtěla platit kdy ne za sebe, tak aspoň napůl...)
To, jestli ji hodlá dotovat i potom, to nevím. Kdy se zeptám, tak ho to asi nadzdvihne. A jestli kvůli tomu odejde, věet se teda nebudu.
A dávat stejnou částku? ... asi to na jídlo a ty energie i dávám. Zbytek výplaty dávám vlastně na zvelebování patra v mém domě, na novou myčku, pračku apod. ... a to si říkám, e to si de facto vybavuju "svoji" domácnost, tak proč by mi měl přispívat, e? ... jene v tom peru i jeho prádlo a myju nádobí po něm ... Nechci, aby to vypadalo, e jsem na prachy, jene u jsem kdysi skoro dva roky strávila na mateřský, kdy jsem potřebovala třeba sunar, stál kolem 50-60 korun a já měla do výplaty mateřské tři dny a v peněence stovku.... a bejvalej si raději koupil bez mého vědomí do auta vysouvací anténu ... ch jo .... Já u prostě nechci bejt takhle na drce, navíc kdy má člověk malý, tak ho stěí strčí do kolky na celej den a jde makat na plnej úvazek ... (Tenkrát jsem la do práce, malá do jesliček. I kdy tam chodila ráda, nebrečela, rychle si zvykla, těila se, učitelky byly super, dodnes mě to trochu mrzí, e jsem si ji neuila a la radi vydělávat... lezou mi slzy do očí ... měla jsem si tenkrát dupnout. jene mě by to nejspí s bývalým nepomohlo...teda já mám dneska den, kua!)
Není tady
Ahoj Evi.... ,
hele a neetří on na nějakou bombastickou svatbu někde v Karibiku?To si nedělám srandu,fakt mi to napadlo,kdy píe,e pořád etří...Ale jinak k těm penězům...já nevím,jen se mi zdá,e jestli to chce takhle jetě víc ten vztah upevnit(mít na tebe papír ),tak byste si asi o tom vem měli promluvit...řekni mu,e se cítí na druhý koleji...Podle toho,co jsi tady i jinde psala,tak té své bývalé dává dost,i kdyby jí dával jen alimenty,já nevidím důvod,pokud si ona normálně vydělává,aby jí dával jetě dál nějaký peníze bokem...Taky spolu asi nejste dva měsíce,aby se z toho ona nějak musela vzpamatovávat a zařizovat...Tak zlom vaz,beruko...a koukej sem pak hodit svatební oznámení...
No, tak tohle bych zase nedělala. Já teď nevím, co Ti vadí víc - jestli to, e jste se jetě nevzali (to bych nechala plavat, nač se hnát tak brzy do dalího chomoutu???), nebo to, e dotuje svoji bývalou. Proč se ho na rovinu nezeptá, kolik jí dává - tedy jí, nejen na dítě ? Proč se domýlet a trápit se, tohle jde přeci normálně vyřeit. A to je výivné na ne/rozvedenou manelku nebo neprovdanou matku na dorovnání ivotní úrovně a nebo prostě jen bonus, aby se jeho bývalá partnerka s dítětem měli dobře ??? Tak mu prostě řekni to, co jsi tu napsala a zeptej se na částku a uvidí, kolik to dělá a zda si to vzhledem k jeho příjmu můe dovolit a zda je to nutné. Vdy na svatbu zase nemusí být tolik naetřeno.
Není tady
bazalko: Díky za reakci. Obávám se, e na svatbu v Karibiku teda neetří ... jestli teda to je vůbec pravda s tím etřením ... prostě mám blbej den od včera večer a jsem na pochybách ... Jeho bývalá se navíc nemusí vůbec zařizovat, ke mně přiel s osobníma věcma, fakt. Jí nechal dům a celé vybavení. To vechno bez nějakého vyrovnání. Chuděra ádná není, podle přítele si vydělá tak 20-25 čistýho (je ikovná obchodnice). ... tak ti nevím, jestli to svatební oznámení nakonec nehodím s nějakým jiným muským jménem ... (ne e by někdo byl na obzoru, ale vak by se taky časem nael, říkám si)...
Není tady
Já nevím, proč to s ním normálně neprobere. Prostě finanční situace v rodině, to přeci není tabu, proč by se měl rozčilovat? A jestli bude, tak mu řekne, a´t se uklidní, e j to důleitá věc - finance v rodině. To přeci jistě chápe, kdy tak náleitě dotuje druhou stranu, tam mu to jistě bylo vysvětleno.
Není tady
Nety: Vadí mi, e dotuje bývalou, má ale řeči, e peníze jsou přeci společné, ale kdy jdu třeba koupit tu pračku, ledničku, myčku, sporák...cokoli...tak větinou nechá placení na mě. I kdy to samo pouívá taky. Nedávno koupil tedy mikrovlnku nebo zaplatil nějaké stavební drobnosti (do tisícovky) ... To "výivné" jí dává dobrovolně, bez nějakých soudů, prostě tak, jak byl zvyklý z dřívějka, tak jí to dává pořád.... a já jako blbka pak etřím, abych mohla koupit třeba kuchyň. ... kdy ono zase - ten barák je můj, ta kuchyň tedy taky .... ale na druhou stranu - i on jí pouívá ... tak já nevím... Já bych prostě čekala, e kdy se něco draího kupuje, tak by mi mohl říct, e fajn, e to zaplatíme třeba napůl. ... ale to jetě nikdy neudělal ...
Není tady
Evi, mně se jen zdá- pokud dává na dceru 8 tisíc a jetě dotuje bývalou manelku- e to, co Ti dává- 5 tisíc- je málo. Na to, e má u Tebe full servis, zdá se mě, e pokud přispívá 5 tisíci, je to málo.
Není tady
Nety: kdy já tohle asi neumím, nevím, jak řeit finance ... můj táta dává mámě celou výplatu, dostane něco na cigára a jsou spokojený oba dva ... můj bývalý mi dával zpočátku málo, pak u nic a měl pořád kecy, jak rozhazuju ... čím víc jsem vydělávala (a jsem schopná si najít práci a makat), tím míň mi dával, a jsem ivila i jeho ... Já jsem v tomhle nějak neschopná. Nevím, na co mám nárok, na co u ne .... Kdy si o nějaký peníze řeknu, vzápětí si připadám "haminá", kdy si neřeknu, mám pak někdy problém kvůli věci, kterou pouíváme oba, vyjít do dalí výplaty ...
Není tady
Evi,vcelku nemá zač,ale je fakt,e byste si měli promluvit,a bude svatba nebo ne...prostě spolu ijete,máte jakýsi plány a to,e on má pořád pocit nějaký povinnosti k ex asi není úplně v pořádku...
A to,e má blbej den,no ani se ti nedivím,ony ty věci se hromadí a hromadí a pak to větinou bouchne a zas se vechno pročistí...prostě drím palce,a se ti to brzy podaří...
baz: Díky
Není tady
Ahoj Evi - hele, co ti vadí víc? e si tě "chce/nechce" vzít (ale spí asi jo, kdy na veselku etří), nebo e dotuje kromě dcery i bejvalku? Ty ví, co ho k tomu placení vede - jestli "patný svědomí", potřeba zajistit dítě, aby si třeba matka nemusela hledat líp placený místo za míň času nebo něco jiného? Asi bych se mu pokusila nějak vysvětlit, e kdy bude i nadále sponzorovat bejvalku, tak na nové miminko mu nezbude. O tom, co platí na dceru, bych se nezmiňovala, ale dospělá zdravá enská, která pracuje, by se asi měla umět obejít bez jeho peněz, i kdy chápu, e je to pro ni příjemný a hlavně bezpracný zisk.
Není tady
Eva36 napsal(a):
Nety: Vadí mi, e dotuje bývalou, má ale řeči, e peníze jsou přeci společné, ale kdy jdu třeba koupit tu pračku, ledničku, myčku, sporák...cokoli...tak větinou nechá placení na mě. I kdy to samo pouívá taky. Nedávno koupil tedy mikrovlnku nebo zaplatil nějaké stavební drobnosti (do tisícovky) ... To "výivné" jí dává dobrovolně, bez nějakých soudů, prostě tak, jak byl zvyklý z dřívějka, tak jí to dává pořád.... a já jako blbka pak etřím, abych mohla koupit třeba kuchyň. ... kdy ono zase - ten barák je můj, ta kuchyň tedy taky .... ale na druhou stranu - i on jí pouívá ... tak já nevím... Já bych prostě čekala, e kdy se něco draího kupuje, tak by mi mohl říct, e fajn, e to zaplatíme třeba napůl. ... ale to jetě nikdy neudělal ...
A proč mu to normálně neřekne, enská jako Ty by s tím neměla mít přeci problém... Mně se zkraje taky troku protivilo podotknout něco o financích a dotacích, které jsem pochopitelně chtěla zvýit. pak jsem nechala partnera dva měsíce ve platit, aby zjistil, co co stojí, rázem byl povolnějí k diskuzím o penězích a já zjistila, e jsem byla zbytečně ostýchavá. Teď jsem "zdrzla", no a vekeré větí poloky u jdou na něj a půjdou. A byt je také napsaný na mne A přítě půjdete něco koupit, tak mu předem řekni : Stjí to tolik a tolik, radi T to říkám, aby sis vzal dost nebo nenechal doma kartu To musíte řeit spolu a ne Ty sama tady. Pokud má takové příjmy, e si můe dovolit takovým způsobem dotovat to toho vyuij i Ty S tím se vbec neinýruj.
Není tady
helena: No vadí mi ty dotace bývalé ... je fakt podle vecho schopná obchodnice, prý si přijde tak na 20-25 tisíc čistýho měsíčně ... navíc jí zbyl dům, vekeré zařízení ... a k holce se podle mě chová příerně, kdy ji dokáe říct, e nemá na její krouek kytary, protoe otec "neplatí" ... ale to u je věc jiná.
Nety: Díky, má pravdu, musím si to vyřeit s ním... Musím "zdrznout". Jak ráda bych se to naučila ... no musím nějak začít a kadý začátek je těký.
All: Holky, zatím páčko. Odjídím a budu a v pátek. Ale pite dál, pomáháte mi, opravdu. ... .já jsem z toho svýho "problému" taková nesvá ... vdycky mě učili bejt skromná a teď jsem skromná a tak, e skoro nemám ani na to, abych se svojí holkou jela na trochu lepí dovolenou a můj přítel dotuje bejvalku ... ach jo... já su fakt blbá!
Není tady
Jo,tak to mě taky učili být skromná a nevyuívat a teď se to horko těko odnaučuju...jak já si připadám blbě,kdy si chci něco "jen tak" koupit...protoe my zas dáváme peníze dohromady,a kdy pak chci "zas" nový boty...ty pocity...koda mluvit.Na tohle je machr můj tchán...ten je schopen vzít telefon a zavolat nám,a mu v Hradci koupíme chleba a přivezeme ho...jestli jedeme do města nebo ne je veldejí a to má potraviny 100m od baráku... ,co na to říct...
Já myslím, e a se jednou hodně natve, půjde to samo. některým podnětům se u pak neodolá
Není tady
Evo, podle mých zkueností je 13letá slečna u dost rozumná, aby se jí dalo vysvětlit, e alimenty jsou jednak velmi sluné (ví vůbec, kolik on platí?), druhak nejde, aby jí hradil vechno (protoe i v rodině se oba rodiče o náklady nějak dělí) a nakonec i to, e taky nemusela v zařízeném domě zůstat, kdyby na ní táta nebral ohled.
Jinak to s tou skromností taky dobře znám... vdycky mi bylo blbý si říct manelovi o peníze "navíc", protoe on rozhodl, kolik bude dávat na domácnost a prostě nechápal, "na co potřebuju víc". On funguje tak, e chodí v jedněch botech, dokud mu nespadnou z nohy a pak teprve koupí jiné, nejlépe u amanů a s ostatním oblečením je to podobně, ovem kdy jsem mu koupila třeba novou koili, tak buď ji zabalenou uloil (e by na horí časy?) nebo si ji bez problémů vzal do své pinavé práce a do týdne zničil. Take jsem to radi doháněla různejma vedlejákama, přepisováním a tak dál. protoe za ty řeči to nestálo. Teprve loni, kdy odelo z domu poslední dítko, jsem se zas rozhodla já, e s tím, co si vydělám mimo zaměstnání, budu nakládat dle svého uváení - ale propracovávala jsem se k tomu skoro 30 let
Není tady
osum tisíc na dítě mi připadá jako sci fi, větině se podle mně o tom ani nezdálo, nechápu teda k čemu odstupné a snaila bychse mu to vymluvit.
Není tady
Ahoj EVI,je to tezke mluvit o penezich, clovek si pak pripada blbe, kort kdyz ten druhy nechce pochopit.Mela bys to s nim proste probrat, na rovinu.Je divny, kdyz plati na dceru osmicku, coz je vice nez slusne, aby jeste dotoval byvalku.Proc by mel, to nechapu.Leda ze by opravdu byla na minimu a bez prace, tak by jste ji treba spolecne neco nakoupili.Mne by tohle vadilo taky.A s tou svatbou,nechci byt zase napadan, ze soudim,ale na ni se da prece i pujcit, tech par tisic neni problem sehnat kdekoli,nevim.Nechci to rozebirat, abych ti neublizil,asi vis cim mam na mysli.Chce to asi poradny radikalni rez, ujasnit si vse, abys byla v pohode a on nemel pocit, ze musi neco pred tebou tajit.Myslim, ze by si mela vedet vsechno co se byvalky tyce, nemyslim minulost, spis co on s ni ma v umyslu a tak, proste mi to prijde divny.Jinak ti lip asi nebude.A pokud ti to bude jeste blby, tak bych trval aspon na tom, ze proste tobe bude davat vic nez ji uz proto, ze proste u tebe bydli,a jestli se mu to nebude zdat, tak papa,az si to ujasni tak at prijde,tohle prece nejde.Rozhodne bych to neresil nejakym milencem, proboha holkyyyyyyyyyyy,leda blafovat, to ju.
Jeste neco, nikdo neni dokonaly.
Upravil(a) baba (8. 8. 2007 10:27)
Není tady
A kdy to jetě není bývalá manelka, ale"jen"přítelkyně, a vydělává tolik, tak mi to připadá i jako jeho blbost, e do ní pořád vráí peníze, kterých určitě taky nemá nazbyt a mohl by je investovat do něčeho přínosnějího pro něj nebo pro tebe...není on takový ten"podpantoflák", co kdy na něho enská houkne, tak ji ve dobrovolně zaplatí?? Jestli jo, tak na něj bude asi muset houknout ty-a o něco víc, ne ona
Ale fakt to nechápu - na dceru platit musí, to je jasné, s tou bývalou je to ale zvlátní...taky mě napadlo, jestli vůči ní nemá nějaké výčitky svědomí apod.,a nesnaí se jí to takto vynahradit, popřípadě jestli ho ona třeba něčím nevydírá...?I kdy to u je moná a moc silné kafe...kadopádně nějaký důvod, proč jí ty peníze dává, mít musí.
Jinak se hlásím do klubu k těm, co byly vedeny ke skromnosti a pokoře - je opravdu těké se toho zbavit, ale v dnením světě budeme díky těmto vlastnostem převáně neastné, protoe je spousta hajzlíků, co právě této skromnosti apod.dokáe vyuít/a zneuít/ ve svůj prospěch!
Není tady
Eva36 napsal(a):
helena: No vadí mi ty dotace bývalé ... je fakt podle vecho schopná obchodnice, prý si přijde tak na 20-25 tisíc čistýho měsíčně ... navíc jí zbyl dům, vekeré zařízení ... a k holce se podle mě chová příerně, kdy ji dokáe říct, e nemá na její krouek kytary, protoe otec "neplatí" ... ale to u je věc jiná.
Nety: Díky, má pravdu, musím si to vyřeit s ním... Musím "zdrznout". Jak ráda bych se to naučila ... no musím nějak začít a kadý začátek je těký.
All: Holky, zatím páčko. Odjídím a budu a v pátek. Ale pite dál, pomáháte mi, opravdu. ... .já jsem z toho svýho "problému" taková nesvá ... vdycky mě učili bejt skromná a teď jsem skromná a tak, e skoro nemám ani na to, abych se svojí holkou jela na trochu lepí dovolenou a můj přítel dotuje bejvalku ... ach jo... já su fakt blbá!
Ahoj Evo,
kdykoli jsem si od tebe přečetl nějaký komentář, tak mi to přilo dobrý a e jsi "v pohode". Často se mi tvé poznámky zrovna hodily do krámu v mém osobním ivotě a říkal jsem si, jaká to je ta Eva ikovná holka, sebevědomá a umí si ve vztahu říct jasně, co potřebuje a co jí třeba vadí.
Peníze asi budou troku jiné téma. Protoe se míchají s nějakým podivným pocitem "abych nevypadala, e jsem na prachy..", vdy mě učili být skromná, mám brát ohledy na bývalku svého přítele, vdyt cokoli co kupuji je do mé domácnosti apod.
Já bych začal tím, co u umí velmi dobře. Otevřeně říkat, co ti vadí a co ti naopak je příjemné. Začít tím, e si promluví o tom, e přítel chtěl svatbu a e ted cítí, jako by se to odkládalo. Ze ti nezálezí na velké svatbě (oba jste ostatně u jednou rozvedení - tak jsem to pochopil), ale na tom aktu samotném (kdy u tě tedy přesvědčil). A e to odkládání v tobě budí divný pocity, jestli to panáček myslí váně.
A pak, za pár dní bude třeba prostor na popovídání o tom, e jako ena jeho ivota bys ráda měla pocit, e nebude (ani finančně) na druhém místě oproti jeho bývalé eně. Není to o chamtivosti, ale o symbolice. Pokud mu obdarovává dobrovolně své eny (a tvůj mu má evidentně aspon pocit, e má povinnosti vůči více enám), tak chce mít pocit, e jsi jeho hlavní ena. Chápe, e jeho dcera potřebuje být zajitěná a chápe, e jeho ena potřebuje být v blahobytu a v domě, který on jí dal. Ale nechápe, proč by to nemělo být také u tebe. V zemích, kde mui mají více en, by tyto eny měly poívat stejného obdarování a přispěvků ze strany toho mue (realita je samozřejme jiná, ale jako argument se to dá pouít).
Ovem největí argument je říct, co přitom cítí a jak si přeje, aby to bylo.
PS: namísto toho, abys u ted rovnou říkala, e si najde nekoho jiného....to je troku předčasné, ne? Nebo je tato věc tak vyhrocená...?
Dr se, kdy jsi zvládla překonat nepříjemné věci a hovory o vztahu jako takovém, tak hovory o penězích zvládne také. Neboj.
Není tady
Platit na 13ti lety dite osm tisic a jeste platit bejvalce, ktera si slusne vydelava... to se mi zda opravdu hodne. Nema ten chlap nejaky vycitky svedomi?
Holky, co tomu rikate: me plati bejvalej na 18ti letyho kluka pet stovek a druhej bejvalej na 13ti letou holku vubec nic! Takhle uz to tahnu deset let.
Upravil(a) venue (8. 8. 2007 12:23)
Není tady
venue napsal(a):
Platit na 13ti lety dite osm tisic a jeste platit bejvalce, ktera si slusne vydelava... to se mi zda opravdu hodne. Nema ten chlap nejaky vycitky svedomi?
Holky, co tomu rikate: me plati bejvalej na 18ti letyho kluka pet stovek a druhej bejvalej na 13ti letou holku vubec nic! Takhle uz to tahnu deset let.
Ses hloupa, promin.nebo snad neni jeho? Jestli jo, tak s tim neco delej, nevim, treba je to problem, ale je snad taky jeho sakra.
Není tady
Venue, a proč jsi s tím za ty roky u něco neudělala?
Není tady