Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 7. 8. 2007 22:12

ajaE
♥♥♥♥♥--

Dedictvi

prosim o radu,jsem vdana,manzel ma z prvniho manzelstvi 2 deti,a ja mam z prvniho manzelstvi take 2 deti,jak je to s dedenim?vsechny deti jsou jiz dospele.Dekuji

Není tady

#2 7. 8. 2007 23:02

Helča
♥♥♥----

Re: Dedictvi

No, po tobě budou dědit tvé děti a manžel, všichni rovným dílem, tzn každý jednu třetinu. Po tvém muži by dědily jeho děti a ty, taktéž jednou třetinou.
Pokud byste měli dítě společné, tak by to bylo pro každého jedna čtvrtina.

Takhle to vím já. Jinak myslím, že to zjistíš na

http://www.zakonycr.cz/seznamy/0991963Sb.html

Pravá cesta je ta nejtěžší.

Není tady

#3 8. 8. 2007 7:42

stella.a
♥♥♥----

Kdyz pocitame s tim,ze se pred projednanim dedictvi vyporada nejdrive SJM a to nemusi byt male, muzou vzniknout hodne rozdilne situace- napr pro zjednoduseni pokud postavite s manzelem za trvani manzelstvi dum: v pripade, ze zemres prvni ty, ziskaji tvoje deti kazdy 1/6 domu a manzel 4/6 (1/2 vyporadani SJM, + dedicky podil 1/6), po nem dedi jen jeho deti, takze vysledny pomer bude: tvoje deti kazdy 1/6 a jeho deti kazdy 2/6 domu. V pripade, ze zemre prvni tvuj manzel, je to obracene.

Není tady

#4 8. 8. 2007 8:53

Simon
♥♥♥♥---

může dojít k paradoxním situacím. Například, pokud bys zdědila něco po rodičích a pak jsi zemřela dřív než manžel, manžel by pak po tobě dědil a manželovy děti, které s tvými rodiči neměli nic společného (pokud tedy nejsou i tvými dětmi, což předpokládám že nejsou) by dědily po tvém manželovi a nakonec by mohly získat majetek, který původně vlastnila tvá rodina.

Samozřejmě, abych byla spravedlivá, platí to i obráceně - tvoje děti by se za určíté situace mohly obohatit o majetek, který patřil manželovým rodičům....

Není tady

#5 8. 8. 2007 9:09

Maya.82
Host

No nebylo by lepší napsat závět??

#6 8. 8. 2007 9:50

Simon
♥♥♥♥---

tak já bych to asi udělala, ale každý jsme jiný. Mně by vadilo, kdyby partnerovo děti jednou získaly majetek mé rodiny, tím myslím pokrevní rodinu. A stejně tak si myslím, že moje děti by si neměly třeba nárokovat majetek babičky parnerových dětí.

A stejně tak můžou být rodiny, kde by jim to přišlo normální, že se takto dědí, asi to každý bere jinak.... komu se to nelíbí, ten by měl skutečně napsa závěť a vlastně svého manžela (případně manželku) vydědit.

Není tady

#7 8. 8. 2007 12:36

mipi
♥♥♥----

Dedit se bude ve dvou rovinach/
1/ SJM
    To co bude ve SJM se dedi nasledovne. Zustavsi manzel zdedi 1/2 SJM + 1/6 SJM, celkem
     tedy 4/6 SJM. Po 1/6 pak dve vlastni deti zemreleho manzela.
2/ majetek, jehoz byl vlastnikem pouze zemrely manzel
    Tam bude dedit 1/3 zustavsi manzel, a 1/3 +1/3 vlastni dve deti zemreleho manzela

Na majetku "vydelaji " deti toho z manzelu, jenz zil dele. Da se osetrit zaveti, kdy Vas vyhradni majetek odkazete pouze svym vlastnim detem a manzel bude dedit jen ze SJM.
Hezky den

Není tady

#8 8. 8. 2007 21:28

ajaE
♥♥♥♥♥--

Jeste mam otazku?jsem vdana a moje matka mi darovala byt,v katastru jsem zapsana jako jediny majitel ,mam deti,jak by to bylo kdyz se mi neco stane?Diky za radu.

Není tady

#9 8. 8. 2007 22:01

G.X
♥♥♥----

ajaE napsal(a):

Jeste mam otazku?jsem vdana a moje matka mi darovala byt,v katastru jsem zapsana jako jediny majitel ,mam deti,jak by to bylo kdyz se mi neco stane?Diky za radu.

Dědí  manžel a děti, každý  stejným dílem.

Není tady

#10 8. 8. 2007 22:24

ajaE
♥♥♥♥♥--

Jak to udelat aby dedili jenim moje deti?

Není tady

#11 9. 8. 2007 6:04

Helča
♥♥♥----

dumbom sorry, ale jedině se rozvést.......a nebo manžela přežít.

Není tady

#12 9. 8. 2007 7:44

Jarka
♥♥♥♥---

Nebo napsat závěť a veškerý majetek, který Ti náleží, odkázat jen dětem

Není tady

#13 9. 8. 2007 8:01

Simon
♥♥♥♥---

Helča napsal(a):

Jak uvedla Jarka, rozvod ani smrt manžela není jediná možnost. Manžel je vyděditelný, děti ne. Takže je možné napsat závěť a v ní vše odkázat dětem.

Není tady

#14 9. 8. 2007 9:05

ajaE
♥♥♥♥♥--

Ahojky,je to tak jak napsal Simon,nejsem hamizna ,ale vadi mi,ze majetek ,ktery za 50 let ziskala moje rodina a vlastnima rukama vybudovala-vcetne mne,tak na nej ma narok i nekdo jiny.

Není tady

#15 9. 8. 2007 9:33

Helča
♥♥♥----

Simon napsal(a):

Helča napsal(a):

Jak uvedla Jarka, rozvod ani smrt manžela není jediná možnost. Manžel je vyděditelný, děti ne. Takže je možné napsat závěť a v ní vše odkázat dětem.

Ale vydědit manžela může být v každém případě problém. Každá závěť je napadnutelná a může to pak způsobit problém v rodině, tzn. v případě smrti manželky, se bude zůstavitel-manžel xy let soudit o majetek s pozůstalými dětmi.

Č. 013 - Vydědění
- Koho a za jakých podmínek mohu vydědit?
- Vzor - listina o vydědění.

Vydědění lze de facto provést dvěma způsoby:

potomka (neopominutelného dědice) lze vydědit pouze kvalifikovaným způsobem – sepsáním listiny o vydědění,

každou jinou osobu tím, že ji zůstavitel neuvede v závěti (takto lze de facto vydědit i manžela či manželku).

O vydědění v pravém slova smyslu jde však pouze v prvně uvedeném případě. Tak jako je závěť jednostranným úkonem zůstavitele, ve kterém tato osoba určuje, kdo bude jejím dědicem po její smrti, tak listina o vydědění je rovněž jednostranným úkonem zůstavitele, kterou naopak zůstavitel určuje, kdo z jeho potomků a z jakého důvodu dědit nebude.

Listina o vydědění musí splňovat stejné náležitosti jako závěť a navíc musí vždy obsahovat i důvod vydědění. Může být tedy sepsána vlastní rukou, nebo zřízena v jiné písemné podobě a zůstavitelem za účasti dvou svědků podepsána. Může být zřízena i ve zpřísněné allografní podobě – za účasti tří svědků, pokud neumí či nemůže zůstavitel číst či psát. Pro listinu o vydědění je možné též použití notářského zápisu. V listině o vydědění musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná. Listina o vydědění se zruší tím, že se zničí listina, na níž je napsána.

Může být sepsána jak vedle závěti, tak i v případě, že závěť sama sepsána není. Jestliže totiž nebude vůbec sepsána závěť, přichází na řadu zákonná dědická posloupnost a jako první v řadě jsou potomci. A právě potomků jediných se vydědění může týkat. Jestliže je sepsána závěť, pak potomci se považují za neopominutelné dědice, kdy nezletilým potomkům se musí dostat tolik, kolik by jim příslušelo ze zákona a zletilým potomkům alespoň polovina jejich zákonného podílu. Pokud závěť tomuto odporuje, je celá (či její část) neplatná. Vydědění je pak cestou, jak se zůstavitel může problémům s neopomenutelnými dědici vyhnout.

Zůstavitel může vydědit potomka pouze z důvodů, které předkládá občanský zákoník. Těmi jsou

neposkytnutí zůstaviteli v rozporu s dobrými mravy potřebnou pomoc v nemoci, ve  stáří nebo v jiných závažných případech,

potomek trvale neprojevuje o zůstavitele opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl – zde se ale musí zkoumat, zda potomek vůbec měl možnost zájem projevit, zda o takový zájem vůbec zůstavitel stál, zda mu sám nebránil; jestliže mu byl nezájem ze  strany potomků lhostejný, pak tento důvod použít nelze,

potomek byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v  trvání nejméně jednoho roku – může jí i o trest podmíněný; důležité je též vědět, že potomek, který je mladší 15 let sice svým jednáním může naplnit znaky trestného činu, ale trestný čin to nebude, neboť není trestně odpovědný,

potomek trvale vede nezřízený život – např. nadměrně požívá alkoholické nápoje či jiné omamné látky, hraje hazardní hry, ve  kterých utrácí značné finanční prostředky apod.

Pokud to zůstavitel v  listině o  vydědění výslovně stanoví, vztahují se důsledky vydědění i  na potomky vlastních dětí (tedy vnoučata, pravnoučata,…). Není možné tzv. podmíněné vydědění – typu „jestliže se do mé smrti dopustí jednání, které zakládá důvod k vydědění, tak jej vyděďuji“.

Není tady

#16 9. 8. 2007 9:42

Helča
♥♥♥----

Vydědění
Koho lze vydědit? Odpověď je jednoduchá: jen potomka; nikdo jiný totiž není neopominutelným dědicem. Jinými slovy, jestliže nechcete, aby po vás dědil bratr, sestra či synovec, a nemáte-li dědice v „přednostní“ skupině, postačí odkázat závětí majetek komukoli jinému. Jestliže však existují závažné a především zákonné důvody pro to, abyste odepřeli dědické právo potomkovi, je třeba sepsat listinu o vydědění, která má stejné náležitosti jako závěť (viz níže).

Z hlediska zákona připadají v úvahu jen čtyři důvody vydědění:
a) jestliže potomek v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech
b) jestliže o zůstavitele trvale neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku
d) trvale vede nezřízený život

Jakkoli se většina těchto důvodů může zdát být poněkud obecně formulována, rozhodovací praxe soudů je již značně konkretizovala. Jako příklad je možné uvést, že za neplatné vydědění je považována situace, kdy zůstavitel sám o svého potomka za života nejevil téměř žádný zájem a poté jej vydědil s tím, že se s ním tento potenciální dědic nijak nestýkal. Veškeré důvody vydědění je tedy na místě konkretizovat a je třeba počítat s tím, že se tyto důvody stanou v dědickém anebo dokonce po*ném řízení předmětem dokazování před soudem. Neplatné vydědění či prosté opominutí potomka v závěti má za následek to, že jestliže se potomek takové neplatnosti či opominutí před soudem dovolá a prokáže ji, náleží mu buď celý jeho zákonný dědický podíl (v případě nezletilého potomka), nebo polovina takového podílu (zletilý potomek).

Není tady

#17 9. 8. 2007 11:25

ajaE
♥♥♥♥♥--

Ale ja nechci vydedit moje deti ,naopak ,chci aby dostali veskery muj majetek jen oni!

Není tady

#18 9. 8. 2007 11:42

ninika
♥------

Nejde to tak, že se manžel vyloučí z dědictví? Musí to sepsat notář a asi by tam mělo být něco v tom smyslu: ....veškerý majetek odkazuji....

Není tady

#19 9. 8. 2007 12:29

Jarka
♥♥♥♥---

ninika napsal(a):

Nejde to tak, že se manžel vyloučí z dědictví? Musí to sepsat notář a asi by tam mělo být něco v tom smyslu: ....veškerý majetek odkazuji....

To je přece závěť

Není tady

#20 9. 8. 2007 12:30

Helča
♥♥♥----

ajaE napsal(a):

Ale ja nechci vydedit moje deti ,naopak ,chci aby dostali veskery muj majetek jen oni!

Pardón. Ono je v tom textu napsáno: ad1) vydědit lze jen potomka

ad2)každou jinou osobu tím, že ji zůstavitel neuvede v závěti (takto lze de facto vydědit i manžela či manželku).

Pochopila jsem, že nechceš děti vydědit.
Ale, když si představím, že já jsem zdědila dům po rodičích a oni po rodičích, nyní v něm žiji s manželem a dětmi, tudíž i on vkládá úsilí a peníze do našeho domu, a já bych ho v závěti neuvedla a odkázala vše svým dětem (1 není naše společné), a oni by ho na stará léta vystěhovali na ulici, tak by mi asi můj muž hrob chodil občůrávat a celej zbytek života by mě proklínal. Jo, kdybych měla nemovitosti dvě a nebo byl vlastníkem nemovitosti i on a byl bohat, tak by to bylo možné i legálně se s ním dohodnout formou závěti.

Není tady

#21 9. 8. 2007 19:50

Simon
♥♥♥♥---

ajaE napsal(a):

tou závětí se to opravdu vyřeší. Mimochodem, už se to tu jednou řešilo, zkust trochu pohledat v tomto foru. Sepíšeš závěť, do které uvedeš svoje děti. Manžela vynecháš, dle mého názoru se to nijak nezdůvodňuje (nebo to není pravda?)

Mimochodem, jaký na to má tvůj manžel názor? Ptám se ze zájmu. Tedy, pokud o tvých úmyslech ví.

Není tady

#22 9. 8. 2007 19:54

Simon
♥♥♥♥---

Helča napsal(a):

Ale, když si představím, že já jsem zdědila dům po rodičích a oni po rodičích, nyní v něm žiji s manželem a dětmi, tudíž i on vkládá úsilí a peníze do našeho domu, a já bych ho v závěti neuvedla a odkázala vše svým dětem (1 není naše společné), a oni by ho na stará léta vystěhovali na ulici, tak by mi asi můj muž hrob chodil občůrávat a celej zbytek života by mě proklínal. Jo, kdybych měla nemovitosti dvě a nebo byl vlastníkem nemovitosti i on a byl bohat, tak by to bylo možné i legálně se s ním dohodnout formou závěti.

Helčo, já s tebou vlastně souhlasím. To, že by dědil manžel mi přijde v pohodě. Ale to, že by pak dědily jeho děti něco, co získala moje rodina, to už mi v pohodě nepřijde. A bohužel, jak se tomu bránit jinak? Asi bych ještě sepsala s manželem nějakou smlouvu, ve které by bylo stanoveno, že v případě mé smrti má právo dožít... anebo něco podobného, co chcete.

Ale já tedy po celou dobu této diskuze předpokládám model "já a manžel máme společný byt, moje matka má dům, matka zemře, dům zdědím já, pak zemřu já.... atd". Prostě dvě nemovitosti.

Není tady

#23 9. 8. 2007 20:46

Helča
♥♥♥----

Určitě by to Simon bylo fér stanovit v závěti dětem povinost manžela ajaE  zabezpečit nějakým bydlením, koupit byt či tak nějak.
Je to opravdu hodně složité a asi takovej problém máme všichni, co žijeme s partnerem , který má z předchozího vztahu děti. Taky bych to nechtěla, aby se po mé smrti a manželové smrti k nám nasáčkoval syn z předchozího manželství mého muže, nedej bože, aby ho moje děti musely vyplácet. Jak z toho ven je opravdu brouček v palici, nebo spíš brouk!hmm

Upravil(a) Helča (9. 8. 2007 20:49)

Není tady

#24 9. 8. 2007 21:29

Simon
♥♥♥♥---

Helčo jo jo, to tedy smile Moje matka má taky nemovitost v docela vysoké hodnotě.... ale díkybohu ještě žije smile a hned tak snad se na onen svět nechystá big_smile

Ono je to i o tom, jak jsme schopny komunikovat s manželem, který už nějaké děti má.... pokud jsme schopni vzájemně mluvit o všem a rozumně nějak vysvětlit a obhájit naše snahy, ten chlap to třeba i pochopí a podpoří. Já už o tom s tím svým mluvila, i když to ještě není aktuální, a dívá se na to celkem normálně. Samozřejmě jsme se bavili o nemovitosti mé matky, ne o našem společném bytě smile

Společný byt je pak další věc. Naše dítě  malinké, jeho děti už veliké, skoro plnoleté. Kdyby se muži něco stalo, nějak si nedovedu představit, že bych měla ze své mateřské někoho vyplácet.  Na druhou stranu, ono takové vyplácení nemusí být v nějaké horentní sumě, třeba by se to zvládlo. Ale to jsme fakt někde jinde. A radši na to ani nemyslet.

Není tady

#25 10. 8. 2007 7:07

iva1
♥------

Helča napsal(a):

Určitě by to Simon bylo fér stanovit v závěti dětem povinost manžela ajaE  zabezpečit nějakým bydlením, koupit byt či tak nějak.
Je to opravdu hodně složité a asi takovej problém máme všichni, co žijeme s partnerem , který má z předchozího vztahu děti. Taky bych to nechtěla, aby se po mé smrti a manželové smrti k nám nasáčkoval syn z předchozího manželství mého muže, nedej bože, aby ho moje děti musely vyplácet. Jak z toho ven je opravdu brouček v palici, nebo spíš brouk!hmm

O jakem problemu tu stale mluvite???Uz to tady na Babinetu bylo probirano nescetnekrat.Pokud je manzel pristupny rozumne domluve,reseni je proste.Veskere nemovitosti prepsat jeste za zivota na sve deti a nebo jeste lepe zakoupit dum primo na jejich jmeno

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí