6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:27)
Není tady
Ahoj upřímná. Nejspíše se bude jednat o nějakou formu rituálů. Obsedantně kompulsivní porucha nejspíše. Je to nepříjemné, znám to od své známé, taky tím trpí. Možná by nebylo od věci, aby navštívil nějakého odborníka, ten by mu mohl pomoci. Prozatím to alespoň nějak zmírnit (postupně třeba i vymýtit). Hodně štěstí a výdrže!
Není tady
Klasická neuróza také jsem tím trpěla nějaký čas - pak to přešlo. Byla jsem schopná odejít z práce domu a skontrolovat zda jsem vypla žehličku a ještě jsem si nebyla jistá zda jsem se dobře podívala. Trvá to dlouho?
Asi bych to neřešila. Nenutila bych jej k návštěvě lékaře.
Není tady
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:28)
Není tady
Měla jsem období kdy jsem to taky dělala, nevím proč jsem to začala dělat. Štvalo mě to, zdržovalo........ Pomohlo mi, když jsem si nahlas řekla co dělám, fakt jak blázen jsem si doma nahlas říkala: vypínám žehličku (a ještě jsem obřadně položila kabel na zem), plotýnka nesvítí, telefon mám v tašce (a demonstrativně ho tam pomalu dávám), u každého otočení klíčem jsem si říkala ZAMYKÁM......no jak cvok, ale pomohlo to. Naštěstí to u mě dlouho netrvalo, ale je fakt, že dodnes občas se zalíbením kouknu na vytaženej kabel od žehličky a říkám si, je vytaženej, to je fajn že nepřijdu do vyhořelýho bytu.......
Není tady
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:28)
Není tady
Ahoj uprimna. Je to vazna psycicka porucha, obsedantno kompulzivne stav. Treba vyhladat pomoc, lebo sa to bude iba zhorsovat. Ostatni co tu pisu urcite nemaju tieto stavy az v takej miere. Niekedy to clovek zacne robit z nejakych stavov uzkosti, depresii. A potom to zmizne. Myslim, ze to ale nie je pripad tvojho priatela. Mam takeho kamarata, naozaj by si sa s nim mala porozpravat, nech navstivi psychiatra. Dnes su uz rozne antidepresiva, urcite mu pomoze.
Není tady
upřímná napsal(a):
Mám skvělého chlapa, nejskvělejšího na světě, rozumíme si ve všem, máme rádi stejné věci, sex je super, neustále se smějeme, jenže....... Pokud se někam chystáme, 10x projde bytem, zkontroluje všechna okna, dveře, 4x vezme za kliku, jestli je zamčeno, 12x obejde auto, jestli je zamčené, 6x zkontroluje obsah peněženky......... vím, že to není normální, co s ním mám dělat? Už mi to trochu začíná vadit. Vždycky se domluvíme, v kolik hodin vyzatíme (např. na výlet), ale nikdy ten čas kvůli němu nedodržíme. Už jsem zkoušela s ním mluvit, ví, že je nedochvilný, ale nic s tím nedělá. Poradí mi někdo, jak mu (nám) pomoci? Děkuju za každou radu....
Jak to ma treba s pripravou na sex? :-)) dokaze byt spontanni a nasadit si kondom rychle? :-)
To byla legrace.
Videlas film Lepsi uz to nebude s Jackem Nicholsonem? To bylo asi stejny.
Ja jsem psychopat, takze mam pochopeni pro tyhle veci. I kdyz zase je skvely, ze je panacek poradnej a nedela binec, ale naopak kontroluje a uklizi si..
1. Ubirani plynu a energie: tzn. namisto 12x obejiti auta jen 2x, namisto 4x kontrola kliky jen 2x.
Urcete si pravidlo maximalni kontroly: zacnete 4x a pak se dostanete k 2x.
Pomaha taky to, kdyz se kontrola doprovazi hlasitym popisem toho, co prave dela. Tzn. ze si pri kontrole nahlas rekne "zavírám dveře, zamykám zámek klíčem a kontroluji zda je zamknuto - chytám na kliku a cítím a vidím, že je vše OK, je to zamknuté".
2. Psychoterapeut - je to naprosto normální a myslím, že by se to mohlo zlepšit. Jak tady už někdo říkal.
PS: praktická pomůcka pro něj: až si na začátek dává více času - protože on dobře ví, že na prípravu odchodu potřebuje 45 min, takže at proste začne s kontrolami dříve.
A držím palce!!
Není tady
Nicolas napsal(a):
1. Ubirani plynu a energie: tzn. namisto 12x obejiti auta jen 2x, namisto 4x kontrola kliky jen 2x.
Urcete si pravidlo maximalni kontroly: zacnete 4x a pak se dostanete k 2x.
Pomaha taky to, kdyz se kontrola doprovazi hlasitym popisem toho, co prave dela. Tzn. ze si pri kontrole nahlas rekne "zavírám dveře, zamykám zámek klíčem a kontroluji zda je zamknuto - chytám na kliku a cítím a vidím, že je vše OK, je to zamknuté".
2. Psychoterapeut - je to naprosto normální a myslím, že by se to mohlo zlepšit. Jak tady už někdo říkal.
PS: praktická pomůcka pro něj: až si na začátek dává více času - protože on dobře ví, že na prípravu odchodu potřebuje 45 min, takže at proste začne s kontrolami dříve.
A držím palce!!
skvělý!
také držím palce a přeji TRPĚLIVOST
Není tady
Nicolas, tracy: přesně!
Ostatním: nechávat tyhle věci, ať se ,,uklidní", je největší hloupost. Mám v rodině psychicky těžce nemocné lidi a zkušenost (i odborná literatura) praví, že je třeba to podchytit v ranných stádiích. Já si taky zkontroluju věci, ale obcházení auta a kompulze už nejsou normální.
upřímná: Do ničeho ho nenuť a předlož mu to jako návrh, pomoc. Která usnadní život hlavně jemu Uvidíš, tohle se zlepší. Je to nepříjemné, ale ne nejhorší. Nakonec buď ráda, že nemá deprese...atd. Zvládnete to.
Není tady
TamtaOna napsal(a):
Ostatním: nechávat tyhle věci, ať se ,,uklidní", je největší hloupost. Mám v rodině psychicky těžce nemocné lidi a zkušenost (i odborná literatura) praví, že je třeba to podchytit v ranných stádiích. Já si taky zkontroluju věci, ale obcházení auta a kompulze už nejsou normální.
upřímná: Do ničeho ho nenuť a předlož mu to jako návrh, pomoc. Která usnadní život hlavně jemu Uvidíš, tohle se zlepší. Je to nepříjemné, ale ne nejhorší. Nakonec buď ráda, že nemá deprese...atd. Zvládnete to.
No, a já mám třeba deprese :-)) Vyměním to za 4x obcházení auta :-)
Není tady
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:29)
Není tady
upřímná napsal(a):
Díky moc všem za rady, určitě to nadhodím a promluvím si s ním o tom... Joooo a v sexu je prostě superman (prezervativ nenandaváme)
Takže když te treba sváže a dá ti pouta, tak to po sobě 10x kontroluje? :-))
Dělám si legraci.
Držím palce a pak nám všem napiš, jak to pokračuje. Asi to dá práci, ale díky tomu, že má takovou starostlivou upřímnou holku, to ten tvuj určite nevzdá a bude se to snad zlepšovat.
Pokud rady zaberou, tak pošli mně, Tracy a TamtaOna á 500 Kč za konzultaci :-) Měj se.
Není tady
Osobně si myslím, že by měl zajít za nějakým odborníkem, tohle se podle mě dá vhodnou terapií buď dost omezit nebo možná úplně odstranit. Udělala bych to co nejdřív, protože si úplně umím představit, jak to musí lézt na nervy tobě a otravovat život jemu.
Není tady
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:30)
Není tady
Uprimna, v podstate s takymito ludmi pracujem:rolleyes:, takze trosinku do toho vidim. Hlavne je super, ze je taky skvely v posteli:D!!! a ze ako uz spominal Nicolas, ma tak super ZENU, ktora to chce riesit. Drzim palce!
Není tady
Nicolas napsal(a):
TamtaOna napsal(a):
upřímná: Do ničeho ho nenuť a předlož mu to jako návrh, pomoc. Která usnadní život hlavně jemu Uvidíš, tohle se zlepší. Je to nepříjemné, ale ne nejhorší. Nakonec buď ráda, že nemá deprese...atd. Zvládnete to.No, a já mám třeba deprese :-)) Vyměním to za 4x obcházení auta :-)
a ja som obačs deprimovaná, že 4x obchádzam auto... Nie, kecám. Ale nejaké psych. problémy už sme hádam mali skoro všetci a vďakabohu s väčšinou sa dá niečo robiť.
Není tady
holka napsal(a):
Měla jsem období kdy jsem to taky dělala, nevím proč jsem to začala dělat. Štvalo mě to, zdržovalo........ Pomohlo mi, když jsem si nahlas řekla co dělám, fakt jak blázen jsem si doma nahlas říkala: vypínám žehličku (a ještě jsem obřadně položila kabel na zem), plotýnka nesvítí, telefon mám v tašce (a demonstrativně ho tam pomalu dávám), u každého otočení klíčem jsem si říkala ZAMYKÁM......no jak cvok, ale pomohlo to. Naštěstí to u mě dlouho netrvalo, ale je fakt, že dodnes občas se zalíbením kouknu na vytaženej kabel od žehličky a říkám si, je vytaženej, to je fajn že nepřijdu do vyhořelýho bytu.......
Ty jo, tak to je přesný!!! Už jsem se dlouho tak s chutí nezasmála. Nota bene, že já dělám nemlich to samý! Když odcházím do práce, obejdu celý byt a říkám si, tak jak ty- NAHLAS : okna jsou zavřený, žehlička vypnutá, kulma vypnutá a když odcházím z práce - zamykám a polohlasně si říkám (na ulici chodí lidi)
: zamykám, zamykám na dva západy :-))))
A tomu se říká obcese? To jsem nevěděla.
Není tady
Já se přiznám že něco podobného občas také dělám, ale určitě ne v takové míře jako chalp upřímné. ten nejlepší recept na to je ten Nicolasův, třeba aby si nahlas říkal co právě dělá, je možné že se na tu činnost nesoustředí, že má v hlavě už něco uplně jiného a tak prostě zapomene jestli už zamkl, zavřel okna atd. Mě se stává když mám více starostí, že po sobě 2x kontroluju jestli jsem zamkl, vypnul sporák, zamkl auto, ale je to jen tím, že se na tu činnost nesoustředím a myšlenkami jsem uplně jinde.
Není tady
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:31)
Není tady
příspěvek smazán
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:32)
Není tady
Ja teda necchem úplne zľahčovať, ale ja toto nerobievam, ibaže sa mi potom už raz stalo, že som fakt nechala žehličku zapnutú... Prišla som z roboty a ona sa našťastie nejako vždy vypla, keď sa prehriala, takže sme nehoreli - len som odstrihla kus koberca a tvárila sa, že to je zámer...
A kľúče zvonka vo dverách nechávam skoro bežne, našťastie sme na najvyššom poschodí a brána sa zamyká... Nikdy nič nekontrolujem, a to tiež nebude to pravé orechové...
Není tady
Nicolas: Hm, budem tu dělat placenou konzultaci
Upřímná: Připrav si hotovost Neboj:) Určitě to pomůže... a v sexu by to mohla být výhoda... ono, opakovat některé ,,věci" není k zahození...
Není tady
smazáno
Upravil(a) upřímná (20. 3. 2008 10:33)
Není tady