|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Zuzi - sama jsem ráda, že to jde, když to jde a jak jsem psala, mně je 30 a mám děťátko 1, druhé snad za pár let. Nepsala jsem o tom, že by se maminky měly vzdávat atd., spíš o tom, že holt se pak musí počítat s jistými riziky, která u mladších třeba nejsou. Jinak je-li elán, zdraví tomu přeje a sociální situace normální, tak proč ne. Nevím, není-li ale důvod, že je náš Čechů tak málo a stále méně, právě ten, že si lidé děti pořizují čím dál později, tudíž mají pak 1 potomka, na druhého už třeba není energie.
Jinak mám v rodině krásný příklad pozdního rodičovství, neboť manželovi mé sestry je 63 let a mají 5 letou holčičku, sestře je 33.
Proč děti neplánovat, tomu moc nerozumím, netrvrdím jako že "11.5.2009 počnu a zanáším si to do kalendáře", ale zkrátka se v určitou chvíli rozhodnout, že od teď už ano a připravím na to podmínky - tomu říkám plánování rodičovství. Třeba to zrovna nepůjde, to se může stát, ale kdo ví, zda by to bývalo předtím šlo.
Selima: připomněla jsi mi: "první dovolená-první dítě, druhá dovolená-druhé dítě"
Není tady
S temi genetickymi vadami - nedavno rikala geneticka jedne me kamaradce, ze vyvojove vady se prekvapive statisticky casteji prihodi parum s vekem idealnim, po mnoha letech brani antikoncepce, nez te rizikove skupine starsich zen..

Není tady
Karal- to je to o čem jsem se zmínila. Paradoxně vyšší využívání HA vede podle nezávislých studií k vyšší mu % problémů. No a je fakt, že dnes bez HA rozumná holka neudělá ani krok. Důsledek pak bohužel může pocítit v okamžiku , kdy miminko chce. Farmaceutické firmy nemají tyhle studie vůbec v oblibě, ale % rodiček, které potřebuje pomoc asistované reprodukce je čím dál tím vyšší. Oblíbené svádění na stravu a stres už dnes také neobstojí, protože mladá generace se stravuje výrazně zdravěji než ty minulé- no a stejně si mimi dávají načas...
Není tady

Klubko napsal(a):
Já si teda myslím, že při narození dítěte hrají velkou roli:
1. zdravotní stav (nikoliv věk)
2. nějaký základní potřeby (nebydlím v maringotce, ale mám nějaké slušné zázemí,klidně 1+1)
3. pokud jsem starší, jak to dítě zaopatřím, když už budu třeba dříve nemocná
Věk bych tu nekomentovala. Pokud jsou splněny nějak první tři podmínky, tak bych nikomu nekecala do toho, v kolika mají dítě. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že když se mi narodí ve 40ti, tak mě bude 60sát až skočí s maturou, můžou začít zdravotní problémy,které mě odkecají a budu dříve v důchodu. Dítě bude v produktivním věku, může ještě studovat. Jak to budu dál financovat? Budu na to mít, ho nějak trochu zabezpečit? Atd. Je krásné držet drobečka v ruce a kochat se jeho růžovými tvářičkami, ale v tomto jsem docela tvrdý realista a plánovač.
Klubí, nie že by som ti rovno chela rozkopať ten hrad z piesku, ale... plánovať, čo bude o 20 rokov, je podľa mňa číre bláznovstvo. Mmch, aké vzdelanie ti "poskytli" tvoji rodičia, zrejme v ideálnom veku? Čím chcem hlavne povedať, že darmo plánuješ vzdelanie dieťaťa, ak sa ti dieťa naň vyprdne a ide na priemyslovku či učňovku, odhodlané zarábať čo najskôr a vykašlať sa na akademickú kariéru?
Môjmu poslednému ex sa narodila dcérka v 50(trošku príliš rýchlo po našom rozchode, ale budiž - všeličo sa stáva) a môžem povedať, že ten chlap má viac elánu a lepšie rozbehnutú kariéru ako mnohí o 25 rokov mladší. Mamička dieťaťa má 37, tuším, a ani jeden z nich nemal žieden problém(a otehotneli skutočne až zázračne rýchlo
). Štatistika je fajn vec, ale stretávam individuálne ľudské osudy, nie štatistické čísla. A tie osudy bývajú veľmi odlišné, občas až bizarné, takže verím, že dokopy vyskladjaú nejaký štatistický nudný priemer, ale každé zvlášť...
Není tady
Kua Sel, ako vzdy 
... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't. ... Není tady

Jeeee, moje oblibene detinske tema ;-)))
jen se mnozte mnozte ;-))) nekdo to preci delat musi. Ja osobne to prenechavam tem schopnejsim adeptkam na matky.
@Klubko, uz jsme stare paky (od minuleho vikendu jsem hrda 30citka!) a vubec..chapes, co nam shury neni dano v apatyce nekoupime ;-D
Upravil(a) baba.jaga (29. 7. 2008 20:28)
Není tady
Seli,
špatně jsi mě pochopila. Neplánuji dětem jejich budoucnost, jejich vzdělání. Na to budou mít svou hlavu. Jsem myslím hodně tolerantní. Sama jsem potřebovala hodně svobody a doma jsem se dusila.
Jenže já mluvím za sebe a plánovat musím. Jak víš, trpím depresemi, beru antidepresiva už přes 10 let. Do toho rakovina děložního čípku. Teď jsem bez partnera a nejsem typ ,který po půl roce známosti skočí hned do dítěte. Musím minimálně půlroku předtím, než se rozhodnu mít bejby, ty AD vysadit. Do toho, díky té 2 chemoterapii a operaci mě lékař upozornil na možnost sponátních potratů. Takže to tak může nějak trvat i nemusí.
A prostě dítě jsem dříve nechtěla. A ani nemohla mít. roli samo hrají i finance. Jedu od 19ti sama na hypotéku. Žiju od nuly k nule, takže je hezký mít dítě ve 20ti,ale já jsem dělala všechno pro to,abych ho neměla, protože bych to neutáhla. A na partnery jsmem se prostě spolehnout nemohla, protože jsme byli mladí a každý nevypadal jako ideální otec k rodině.
Klidně mě ukamenujte. Ale tak to prostě u mne je. Nejsem spontání člověk, který si řekne, tak a teď budu mít bejby. To neva, že taťka lítá furt po světě, já mám hypošku a neutáhu ji, díky AD,které bere maminka, tak může mít i nějaké následky. Ale hlavně, že mám ten růžový uzlík,že? 
Není tady
baba.jaga napsal(a):
Jeeee, moje oblibene detinske tema ;-)))
![]()
jen se mnozte mnozte ;-))) nekdo to preci delat musi. Ja osobne to prenechavam tem schopnejsim adeptkam na matky.
@Klubko, uz jsme stare paky (od minuleho vikendu jsem hrda 30citka!) a vubec..chapes, co nam shury neni dano v apatyce nekoupime ;-D
Já mám ještě chvíli čas do 30ti,ale je to za humny. Asi se fakt budu muset nad sebou zamyslet, co s tím, nebo nebudu spát
))
Je fakt, že mi nějak nevadí, že mi není 18náct. Jsme spokojená.
Není tady
Klubko napsal(a):
Klidně mě ukamenujte.
Tvoja oblubena frazicka 
... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't. ... Není tady
Oxi napsal(a):
Klubko napsal(a):
Klidně mě ukamenujte.
Tvoja oblubena frazicka
A tvoje oblíbené rýpnutí,že? 
Není tady
Klubko napsal(a):
Seli,
špatně jsi mě pochopila. Neplánuji dětem jejich budoucnost, jejich vzdělání. Na to budou mít svou hlavu. Jsem myslím hodně tolerantní. Sama jsem potřebovala hodně svobody a doma jsem se dusila.
Jenže já mluvím za sebe a plánovat musím. Jak víš, trpím depresemi, beru antidepresiva už přes 10 let. Do toho rakovina děložního čípku. Teď jsem bez partnera a nejsem typ ,který po půl roce známosti skočí hned do dítěte. Musím minimálně půlroku předtím, než se rozhodnu mít bejby, ty AD vysadit. Do toho, díky té 2 chemoterapii a operaci mě lékař upozornil na možnost sponátních potratů. Takže to tak může nějak trvat i nemusí.
A prostě dítě jsem dříve nechtěla. A ani nemohla mít. roli samo hrají i finance. Jedu od 19ti sama na hypotéku. Žiju od nuly k nule, takže je hezký mít dítě ve 20ti,ale já jsem dělala všechno pro to,abych ho neměla, protože bych to neutáhla. A na partnery jsmem se prostě spolehnout nemohla, protože jsme byli mladí a každý nevypadal jako ideální otec k rodině.
Klidně mě ukamenujte. Ale tak to prostě u mne je. Nejsem spontání člověk, který si řekne, tak a teď budu mít bejby. To neva, že taťka lítá furt po světě, já mám hypošku a neutáhu ji, díky AD,které bere maminka, tak může mít i nějaké následky. Ale hlavně, že mám ten růžový uzlík,že?
Dobrý stránky:
http://www.safebryo.cz/farmakoterapie_v_tehotenstvi.htm
AD nejsou žádná pr..l.
Držím ti palce, Klubko, máš hlavu na svém místě.
Upravil(a) Florio (30. 7. 2008 8:45)
Není tady
klubko, držím Ti palce. Moje velmi dobrá kamarádka, bere taky AD, malého ho měla asi v 24 ( teď je jí 31) a v pohodě, je teda fakt, že přiznává, že si některé věci z jeho miminkovského života, díky těm stavům nemapatuje, ale její syn je stejný jako všechny děti v jeho věku:)
Upravil(a) Barusja (30. 7. 2008 10:00)
Není tady

Klubko napsal(a):
Seli,
No, to je jasné, že si asi v inej situácii, ale ja si proste myslím, že keď budeš mať pocit, že chceš, tak to aj tak urobíš - a možno práve v tých 40 - a bude ti v konečnom dôsledku jedno, či už máš našetrené dieťaťu na univerzitu. Pre mňa je najlepší nejaký stred medzi absolútnou bezstarostnosťou až tupou ľahkomyseľnosťou a úzkosltivým plánovaním, ktoré sa ale rozpadne ako domček z karát v okamihu, keď zrazu to bejby nejde na prvý pokus. Ja osobne mám napríklad skoro celý život pripravené alternatívne scenáre a beriem ich ako rovnocenné s tým, že jeden z nich sa určite uskutoční. 
Není tady
Klubko napsal(a):
Oxi napsal(a):
Klubko napsal(a):
Klidně mě ukamenujte.
Tvoja oblubena frazicka
A tvoje oblíbené rýpnutí,že?
Ani nie, ale nemam rad, ked niekto opakuje neustale to iste. Skus zapojit hlavicku a vymysli inu frazicku 
Děcka nechte teho 
Není tady
dixina napsal(a):
Děcka nechte teho
Decká, nechcete ho? 
Natynka: "Chtěla bych ještě někdy další děti. Samozřejmě, že na to musí být dva. Ale určitě bych se nebála až mi bude 38, 40.... "
Zdravím všechny - určitě je každého věc, kdy si pořídí mimčo. Neohlížela bych se na názor nějakých cizích lidí ani v momentě, kdy by mi bylo 20, ani v momentě, kdy by mi bylo 40. Každopádně pokud nějaká kočka nemohla mít dítě ve věku kolem třicky, je úžasné, že jí to osud dopřeje aspoň později.
Jenže je tady drobné "ale". Rodit ve 40ti dnes jistě není žádný velký problém, zdravotnická péče je tu na solidní úrovni. Ovšem určitě budu brát jinak případné drobné potíže s dospívajícím puberťákem ve svých... třeba 40ti a jinak někdy před šedesátkou, Natynko.
A "dva lidi" jsou v tomto věku na ty děti málokdy. Tedy myslím na pořádnou výchovu, ne na "dělání" miminka. Stačí číst jiná vlákna plná nevěr, zklamaní a rozvodů, že...
Ono dívat se v pětačtyřiceti na své pětileté dítko hrající si na písečku je pěkná věc, ale budeme schopni tomu dítku zajistit střední školu a další věci související s financemi - když nám bude 55 a přijdeme o práci atd.? Toť otázka, že...
Mluvím ze zkušenosti své maminy, která mě měla v 21ti a moji třetí sestru až před čtyřicítkou - porod samozřejmě zvládla, ale hodněkrát mi pak ve svých 55ti zmiňovala, že už na ni nemá nervy, že je unavená
). A to nebyla žádná troska sedřená z práce na poli
.
Já bych tedy zase tak rozveselená z porodu kolem čtyřicítky nebyla
- právě s ohledem na léta další. Je třeba taky trochu myslet na budoucnost
(i svoji, nejen dítěte)
.
Sil prostě s věkem nepřibývá.
Ovšem jinak to může být zřejmě v případě vytouženého jedináčka, samozřejmě, tam té rodičovské síly může být jistě víc, než třeba při třech dětech.
A znova - je to záležitost každé té určité rodiny.
Upravil(a) Tercila (30. 7. 2008 16:53)
Není tady
zuzi777a:
"Mám víc času, než jsem si vůbec kdy dovolila věnovat starším dvěma dětem."
Jééé, to já mám přesně naopak
. Když byly dítku 4 roky, byla jsem z práce ve výzkumáku doma ve tři... Dnes když končím v pět odpoledne, tak si fakt gratuluji, protože je u nás běžné makat i do osmi večer (od 7 od rána). Nároky zaměstnavatelů jsou poměrně vysoké.
Já vím, je to moje chyba
, nemám být taková kariéristka
.
Není tady

tak mi to přeci jen nedá.. Mně měli naši v 18ti-19ti, odkládali mi k babičce a užívali si. Teď má můj 64 letý táta dvouletého prcka a občas mi to docela vytáčí.. dělá mu pískoviště, učí ho na kole.. Ne že mně by zanedbával, ale že by tohle dělal, to si fakt nepamatuju.
Sama jsem měla první vytoužené dítě v 27, druhé týden před třicítkou a je to naprostá pohoda. Mít ještě normálního tatínka, šla bych ve svých čtyřiceti do toho ještě jednou. V tomhle věku je většinou člověk vyřáděnej, nevadí mu, že nemůže s kamarády na diskotéku, protože není zrovna nikdo na hlídání ....
Takže je to fakt o tom, jak se kdo cítí.
Není tady
Já musím dát za pravdu Tercile - jinak se cítíme ve 40 a vůbec nevíme,jak se budem cítit v 60 při dnešním tempu života a nárocích,které na nás klade.
Když má 35tka 1. dítko,nedivím se,je otázka, jak velká byla ta vysněná kariéra,kvůli které to dítko tebas tak dlouho odkládala,že jo,jestli to až tak stálo za to.Ale ženy,které mají třeba 2 děti do 30 let a pak si ve 40 ještě pořídí mazánka,to bych fakt nechtěla.Copak není prima vypiplat si ty první 2 děti a začít dělat to,co jsme dělaly za mlada,za svobodna,než byly děti?Copak jsou děti naším jediným smyslem života a vlastně se tak do 60 pořád o někoho starat a něco řešit,nebo i dýl?
Je mi 43,2 synové 18 a 20 a už to je pěkná pohodička docela amísty a těšíme se s manželem,že to bude čím dál tím lepší.Prostě vysvištíme navýlet a nezajímá nás až tak,co děti,budou mít co jíst a kdo jepohlídá.Konečně zase začíná "svoboda".pomyšlení na vnoučátko mě prozatím nechává v klidu,mám pocit,že je to nedávno,co jsem měla svoje vlastní mimča a tak si to snad o to víc vychutnám - ty vnoučata,až přijdou,později.Teď se začínám vracet do mladých let.
Není tady
Kuty napsal(a):
Já musím dát za pravdu Tercile - jinak se cítíme ve 40 a vůbec nevíme,jak se budem cítit v 60 při dnešním tempu života a nárocích,které na nás klade.
Když má 35tka 1. dítko,nedivím se,je otázka, jak velká byla ta vysněná kariéra,kvůli které to dítko tebas tak dlouho odkládala,že jo,jestli to až tak stálo za to.Ale ženy,které mají třeba 2 děti do 30 let a pak si ve 40 ještě pořídí mazánka,to bych fakt nechtěla.Copak není prima vypiplat si ty první 2 děti a začít dělat to,co jsme dělaly za mlada,za svobodna,než byly děti?Copak jsou děti naším jediným smyslem života a vlastně se tak do 60 pořád o někoho starat a něco řešit,nebo i dýl?
Je mi 43,2 synové 18 a 20 a už to je pěkná pohodička docela amísty a těšíme se s manželem,že to bude čím dál tím lepší.Prostě vysvištíme navýlet a nezajímá nás až tak,co děti,budou mít co jíst a kdo jepohlídá.Konečně zase začíná "svoboda".pomyšlení na vnoučátko mě prozatím nechává v klidu,mám pocit,že je to nedávno,co jsem měla svoje vlastní mimča a tak si to snad o to víc vychutnám - ty vnoučata,až přijdou,později.Teď se začínám vracet do mladých let.
taky Vám dávám za pravdu ... dneska už bych asi na mimi neměla energii ... vždyť to je úvazek na dvacetiletku !!!
Není tady

No, zabúdate na dosť veľkú množinu tých, ktoré majú dieťa neskôr práve preto, že sa skôr nezadarilo.
Z môjho okolia poznám dosť prípadov, a to sa tým ešte všetci ani nechvália.
Není tady
Možná za 10 let, pokud bude Babinet ještě existovat, tak tu někdo založí novou rubriku, a to: Co si myslíte o porodu ve 49 letech?...
Je to tak individuální. Někdy prostě člověk nepotká toho partnera na dítě do 39 let či do později. A jen kvůli věku někoho do dítěte uhnat, to se zase nezdá mě. Je mi 41, až partnera (který také bude dítě chtít), poznám, tak bych dítě chtěla. Jsem sama dítě starších rodičů a můj táta byl dítětěm takových rodičů také ( babička se vdávala v 38 letech a táta byl druhé dítě).
Upravil(a) lepista (1. 8. 2008 8:13)
Není tady
Jen připíšu - dnes jsem strávila den s přítelkyní, které je 34 a nemá dítě, je vdaná. Vyprávěla mi o tom, jakému tlaku okolí je neustále vystavována, protože děti dosud nemá a zatím je ani nechce mít, pořád otázky proč a jak a taky odsuzování - to mě překvapilo, že je ten tlak skutečně takovej. Jakoby se mě někdo ptal, proč nemám ráda francouzské brambory. Ona má zdravotní problémy (AD) a navíc se s manželem dohodli, že si teď budou pár let ještě užívat, když konečně mají nějaké peníze a touhu mít děti žádnou, že třeba holt děti nebudou mít nikdy. Jen mě napadá, znám ji už řadu let, a asi před 5 lety dítě moc chtěla a AD nebrala ještě, jenže nebyl zase partner, jakoby se to nesešlo, jakoby se něco přeskočilo...jeví se mi to trochu smutné.
Není tady
Já zatím nelituju ani vteřiny, kterou jsem věnovala svému nejmladšímu. Všechny aktivity mi zůstaly a přibyly i další. Necítím se ani stará ani ochuzená o život " svobodný". Na vnoučata se těším- už mám jedno vyvdané a je to prča - je o půl roku starší než strejda......
Jestli bude Babinet za těch 10 let , 20 let, klidně Vám dám vědět jestli lituju- ale mslím, že jsem volila třetí dítě zodpovědně a z lásky, tudíž to není oběť ale DAR!! Nemusíte mít děti, když nechcete, ale také můžete dokud můžete.. Asi některé z Vás nepochopí, že bych klíďo do těhu šla ještě jednou, a jsem přesvědčená , že bych jako pro děcka předtím dělala i pro to další vše pro jeho spokojený a šťastný život......
Není tady