29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Bydlim v obecnim byte. Rada bych sla do vlastniho. Kdyz jsem se nastehovala, byt byl nemoderni, zastaraly. Vsechno jsem renovovala, nechala udelat novou koupelnu, kuchyn atd. Padly na to moje uspory. Prece to ted nenecham nekomu jen tak? Take jste nekdo byl v OB a ted bydlite ve svem a investice se vam vratily? Za vsechny rady dekuji
Není tady
Moc nechápu tu větu, že ten byt nenecháš někomu jen tak. Obec tě jen tak bez zákonného důvodu nemůže vystěhovat.
Není tady
Asi jsem se blbe vyjadrila. Chtela bych si vzit hypoteku a splacet vlastni byt. Ale jaksi nemuzu byt potom najemcem OB. Driv se byty vymenovali za odstupne, ted nevim...
Není tady
Já dost dobře nechápu, proč jsi investovala do rekonstrukce něčeho, co ti nepatří?
Není tady
Pak podej žádost o odstupné za vrácení bytu.
Není tady
Hlavní je, jestli jsi měla souhlas města s provedením úprav a za jakých podmínek. Pokud ne, těžko z nich něco vymůžeš.
Není tady
Jarka napsal(a):
Já dost dobře nechápu, proč jsi investovala do rekonstrukce něčeho, co ti nepatří?
Jarko proč asi???? To měla třeba 10 let bydlet jak zvíře, jen proto, že možná jednou někdy se zmátoří a půjde do svého?
Arabello, teoreticky ti nikdo nic nedá, obec už vůbec ne. Nicméně asi bych to spíš řešila tak, že bych přepustila dekret třeba někomu z rodiny kdo to potřebuje a po něm žádala kompenzaci těch nákladů.
Takže vlastně odstupné, jak píšeš.
Není tady
Jarko, opravdu si nemyslim, ze je dulezite se poustet do diskuze, proc jsem jsem chtela bydlet jako clovek. Navic, pred cca 7lety to pro me byla jedina moznost, jak bydlet aniz bych si platila podnajem. A navic by me ani ve snu nenapadlo, ze prijde najaka deregulace najemneho, a ze za par let budu platit najem asi 9000Kc.
Estelle: Zadost mam podat na obecni urad? To me zaujalo, protoze jsem o tom neslysela. V RK mne rekli, ze si mam nekoho najit s DB, ktery resi financni situaci a pujde do OB za odstupne. Jenze ja DB nechci. Asi mam snizeny intelekt, ale tyhle machinace s bytama dost dobre nechapu.
Tigger: To uz me taky napadlo, tak hledam v rodine dobrovolnika.
Není tady
estelle:
Co je to za žádost? Nikdy jsem o ničem takovém neslyšela? To má jako požádat obec, aby jí zaplatila za to, že ukončí nájemní smlouvu a odstěhuje se????
arabelo, já nezpochybňuji tvé pohnutky, jen mi tam trochu chybí absence zdravého rozumu.
Ale k tvému dotazu:
K těm opravám a úpravám, které jsi v bytě prodáděla, jsi měla souhlas vlastníka bytu, tedy obce? Pokud ne, mohla bys mít při vystěhování ještě jeden problém (i když vzhledem k druhu oprav spíše teoretický), a to, že by po tobě obec mohla chtít, abys ten byt uvedla do původního stavu.
§ 667
(1) Změny na věci je nájemce oprávněn provádět jen se souhlasem pronajímatele. Úhradu nákladů s tím spojených může nájemce požadovat jen v případě, že se k tomu pronajímatel zavázal. Nestanoví-li smlouva jinak, je oprávněn požadovat úhradu nákladů až po ukončení nájmu po odečtení znehodnocení změn, k němuž v mezidobí došlo v důsledku užívání věci. Dal-li pronajímatel souhlas se změnou, ale nezavázal se k úhradě nákladů, může nájemce požadovat po skončení nájmu protihodnotu toho, o co se zvýšila hodnota věci.
(2) Provede-li nájemce změny na věci bez souhlasu pronajímatele, je povinen po skončení nájmu uvést věc na své náklady do původního stavu. Hrozí-li v důsledku prováděných změn na věci pronajímateli značná škoda, je pronajímatel oprávněn odstoupit od smlouvy.
§ 668
(1) Nájemce je povinen oznámit pronajímateli bez zbytečného odkladu potřeby oprav, které má provést pronajímatel. Při porušení této povinnosti odpovídá nájemce za škodu tím způsobenou a nemá nároky, které by mu jinak příslušely pro nemožnost nebo omezenou možnost užívat věc pro vady věci, jež nebyly včas pronajímateli oznámeny.
(2) Nájemce je povinen snášet omezení v užívání pronajaté věci v rozsahu nutném pro provedení oprav a udržování věci.
§ 669
Jestliže nájemce vynaložil na věc náklady při opravě, ke které je povinen pronajímatel, má nárok na náhradu těchto nákladů, jestliže oprava byla provedena se souhlasem pronajímatele, nebo jestliže pronajímatel bez zbytečného odkladu opravu neobstaral, ačkoli mu byla oznámena její potřeba. Jinak může nájemce požadovat jen to, o co se pronajímatel obohatil.
§ 687 odst 3 pak stanoví v případě nájmu bytu, že nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje zvláštní právní předpis.
Co z toho vyplývá? Ty jsi si pronajala byt, který byl ve stavu způsobilém k užívání. To znamená, že se v něm dalo normálně bydlet bez větších obtíží, ale tobě na něm něco vadilo, a to skutečnost, že "byt byl nemoderní, zastaralý". Tak jsi jej zrekonstruovala dle svých představ. Jistě, proč ne, ale investovala jsi do cizího, věděla jsi to a přesto jsi do toho šla.
Malé opravy v bytě si jako oprávněný nájemce bytu můžeš (musíš nebo měla bys) provádět sama a nemusíš o nich pronajímatele informovat.
Rekonstrukce ovšem není malá oprava. Pokud měl byt nějakou vadu (např. prasklé potrubí) a potřeboval opravu, měla jsi na to upozornit pronajímatele a požadovat, aby tuto vadu odstranil. Pokud by tak pronajímatel neučinil nebo poku by jste se dohodli, že opravu provedeš sama, měla bys nárok na náhradu nákladů, které jsi na opravu vynaložila.
Pokud jsi chtěla např. měnit vanu nebo podlahu, měla jsi nejprve požádat pronajímatele o souhlas. Bez tohoto souhlasu jsi neměla na nic sahat. Pokud jsi souhlas měla, můžeš teď požadovat protihodnotu toho, o co se pronajímatel obohatil,tzn. to, o co vzrostla cena bytu, podle výše citovaného § 687 odst. 2.
No a pokud jsi rekonstruovala na vlastní triko, tak máš smůlu. Smutné, ale je to tak.
Podle mě za provedené úpravy, zvlášť jestli byly bez souhlasu pronajímatele, těžko něco dostaneš, ale zkus to, třeba budeš mít štěstí a půjde to. No a třeba i bez soudu, i když si neumím představit, že by to obec zaplatila dobrovolně. Nebo tady třeba má někdo podobnou zkušenost jako ty a poradí, jak na to
Upravil(a) Jarka (26. 7. 2007 13:37)
Není tady
Tigger, a jak v praxi vypadá takové "přepouštění dekretu" u pronajatého bytu, který patří obci nebo městu, která má obvykle na nájmy pořadníky a navíc stanovena určitá pravidla? U nás by to tedy nešlo, ne legálně a bez úplatků
Není tady
Jarko, buď jsi úřednice z byťáku, anebo jsi normální hnidopich, kterej rozdává rozumy, o který nikdo nestojí - otázka zněla úplně jinak.
Tobě asi nevadí mít všude linoleum, který obec jednou za 20 let vymění, ale někdo chce mít třeba plovoučku, tak jí tam za nemalej peníz pořídí a většinou to ocení i budoucí nájemce, tečka.
Btw. přepsání dekretu na přímého příbuzného je zcela legální a vyrovnání se je věc čistě mezi nima.
Upravil(a) Tigger (26. 7. 2007 14:12)
Není tady
No ještě nedávno to teda nešlo přenechat byt jen tak příbuznému.Dotyčný musel být nějaký čas v onom bytě přihlášen k trvalému pobytu.
Není tady
Na vysvětlenou: Obec by mohla formou "odstupného" zaplatit náklady, které byly do bytu vloženy, protože byt zvýšil svoji hodnotu. To ovšem předpokládá předchozí souhlas bytu s těmito úpravami. Pokud si nájemníci byt upravují bez předchozího souhlasu, nemusí pak dostat nic a dokonce na nich paradoxně může být žádáno o uvedení bytu do původního stavu. Takže když obec něco vyplatí i když úpravy předem neodsouhlasila, je na její vůli, zda náklady zaplatí. Pokud se to nájemníkovi nebude líbit, může se jít samozřejmě soudit. Takže svým způsobem chápu výtku Jarky, protože jen tak rekonstruovat cizí byt, bez záruky návratnosti, je zásadní chyba. Myslím si, že obec snad vždy alespoň základní úpravy povolí, je i v jejím zájmu udržovat byty obyvatelné. Je třeba se ovšem na tomto předem domluvit.
Není tady
Tigger napsal(a):
Jarko, buď jsi úřednice z byťáku, anebo jsi normální hnidopich, kterej rozdává rozumy, o který nikdo nestojí - otázka zněla úplně jinak.
Tobě asi nevadí mít všude linoleum, který obec jednou za 20 let vymění, ale někdo chce mít třeba plovoučku, tak jí tam za nemalej peníz pořídí a většinou to ocení i budoucí nájemce, tečka.
Btw. přepsání dekretu na přímého příbuzného je zcela legální a vyrovnání se je věc čistě mezi nima.
Úžasné. A otázka, pokud vím, zněla, jak dostat peníze, které jsem vrazila do cizího bytu. Na rozdíl od tebe, jsem se aspoň snažila poradit.
Přenechat nájem bytu svému příbuznému nelze jen tak, příbuzný totiž musí mít po určitou dobu mít v bytě trvalé bydliště. A ta doba fakt není měsíc.
To, že chtěla mít hezký byt, chápu, ale na situaci to nic nemění. Pokud chtěla investovat do cizího, tak si to měla s majitelem bytu domluvit a právně ošetřit.
Pokud to neudělala a byt rekonstruovala bez souhlasu pronajímatele, má prostě smůlu. V tuhle chvíli platí to, co jsem napsala výše. Pokud rekonstruovala byt bez souhlasu pronajímatele, tak ten nemá žádnou povinnost, zaplatit jí náklady, které na rekonstrukci vynaložila. I když samozřejmě netvrdím, že její práci neocení a a ty náklady jí nezplatí dobrovolně, i když nemusí. To záleží čistě na nich.
Jo a úřednice z byťáku nejsem
Upravil(a) Jarka (27. 7. 2007 7:45)
Není tady
estelle napsal(a):
Na vysvětlenou: Obec by mohla formou "odstupného" zaplatit náklady, které byly do bytu vloženy, protože byt zvýšil svoji hodnotu. To ovšem předpokládá předchozí souhlas bytu s těmito úpravami. Pokud si nájemníci byt upravují bez předchozího souhlasu, nemusí pak dostat nic a dokonce na nich paradoxně může být žádáno o uvedení bytu do původního stavu. Takže když obec něco vyplatí i když úpravy předem neodsouhlasila, je na její vůli, zda náklady zaplatí. Pokud se to nájemníkovi nebude líbit, může se jít samozřejmě soudit. Takže svým způsobem chápu výtku Jarky, protože jen tak rekonstruovat cizí byt, bez záruky návratnosti, je zásadní chyba. Myslím si, že obec snad vždy alespoň základní úpravy povolí, je i v jejím zájmu udržovat byty obyvatelné. Je třeba se ovšem na tomto předem domluvit.
V podstatě to samé, jsem také napsala, jen jsem přiložila i příslušná ustanovení občanského zákoníku. Jen mě zmátl ten výraz "odstupné", který jsi použila, protože o odstupné v pravém slova smyslu se v tomto případě nejedná.
Není tady
Tigger, "přepsání dekteru na přímého příbuzného" jak píšeš není legální!! Právo nájmu bytu není převoditelné. Může pouze za podmínek daných zákonem přejít na jiného uživatele, což v tomto případě je vyloučeno.
Není tady
Arabelo, napada me snad jen to, ze bys vymenila svuj obecni byt za mensi, nerekonstruovany s doplatem...protoze ted resime vymenu obecniho bytu za vetsi, tak vim, ze se tohle deje dost casto, lide, kteri bydli ve vetsim obecnim byte meni svuj byt na co nejmensi s co nejvetsim doplatkem...vetsinou sou to lidi, kteri chteji do vlastniho, takze potrebujou cash a ten maly, vymeneny byt nepouzovaji..
Jeste je tu taky nelegalni fingovana vymena bytu, kdy nekomu v podstate "odprodas" dekret, i to se stava pomerne dost casto, ale jak rikam, je to nelegalni a kdyby se na to prislo, prijdes o svuj byt...
Není tady