14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Na první palačinku dávám o něco víc oleje ne na ostatní nepřilepí se a upeču ji do křupava a neroztrhne se.Na druhou olej nedám a pokračuju u normálne.Dělám recept jako Lueta, jen nedávám olej do těsta,zato přidám petku práku do pečiva.
Není tady
Tedy, udělaly jste mi takovou chu e zítra budou palačinky.
Já je dělám na másle. Cukr minimálně, pánvičku rozpálenou akorát.
Zítra to zkusím i s trochou rumu. Nemusíte se bát přidat ho i pro děti, protoe zůstane max. aroma, líh se odpaří a nezustane tam ani kapička alkoholu.
Jitce chutnaly palačinky s nutelou, banánem a navrch se lehačkou, manel chce jahůdkovou marmeládu od mojí maminky a lehačku.
Já u tady slintám
Není tady
Já jsem zase četla a vyzkouela, e se má nejdříve nechat rozpálit pánev, pak teprve naílt troku oleje a rovnou smait. Mě to pomohlo.
Není tady
Přesně tak, rozpálit pánev, klidně si zkusit na pánev kápnout těsto, jestli lítají ty správné bublinky.
Jinak koukám, e je doma idím. Já pouívám na litr mléka 2 vajíčka, cukr a hl. mouku tak nějak akorát. Nikdy jsem neodvaovala, tak nevím kolik, prostě aby těsto bylo akorát. Pokud přesypu, ředím sodovkou. Nikdy se mi netrhaly, ale smaím na teflonu, nerez mi stačil jednou na bramborák. S obracením počkej, a Ti zatuhne těsto i na neopečené straně, pak teprve palačinku uvolnit a obrá.
Není tady
Prvni smazim na masle, pak az na oleji, netrha se. A do testa minimum cukru, kdyz je ho vic, lepi se pak.
Není tady
To je zajímavé, e jsem se ZDE nikde nedočetl radu, dávat místo mletého cukru polojemný krystal - rozpoutění trvá jen malinko déle, avak výsledky jsou mnohem lepí. Přichytávání k pánvi u palačinek slazených mletým cukrem způsobuje tzv. protispékavý přípravek, který se do mletého cukru přidává, aby se nehrudkoval, aby netvrdnul u v sáčku (jak vichni víme, větinou stejně s pofiderním úspěchem ;o).
Samozřejmě cukru jen troinku
A co se pánve týče a nepouití oleje, tak pokud máte kvalitní silnostěnnou teflonovou pánev a sklokeramickou desku, tak by neměl být problém. Palačinky na keft se dělají úplně nasucho na rozehřáté ploténce, roztírá se to krouením naběračky přímo po ploténce směrem od středu ke krajům (pozorujte to někdy, je to záitek;o)
P.S.: Připálit schválně první kapku oleje do černa je kravina dobrá leda tak na rakovinu!!!
Upravil(a) Slavek17 (4. 9. 2007 18:55)
Není tady
Já teda dávám obyčejný cukr krystal nebo krupice (podle toho, co je doma). Pouít moučkový cukr do těsta by mě vůbec nenapadlo
Není tady
Ladie napsal(a):
Já teda dávám obyčejný cukr krystal nebo krupice (podle toho, co je doma). Pouít moučkový cukr do těsta by mě vůbec nenapadlo
Tak to nejsi sama, moučkový pouívám leda na sypání buchet.
Není tady
Mám podobný recept jako Gia, opravdu zaručený. Tyhle palačinky mi dělal u můj tatínek, byla radost ho sledovat, jak si je přehazuje na pánvi Vdy mi sliboval, e to budou palačinky tenké jako tuka a opravdu se dají udělat krásně tenounké. Na první palačinku tak líci oleje, na dalí u stačí jen pár kapek.
Tedy: 20 dkg hl. mouky,
1/2 l mléka
2 vejce
1 vanilkový cukr
petka soli
Kdy mě honí mlsná, klidně si je udělám jen z půlky. Ze 1/4 l udělám a 8 palačinek
Není tady
Musim napsal(a):
Tak má babička počítala za královnu palačinek, tím se dostala z jedné země do druhé u před první republikou.
Já osobně nedávám ádný cukr do palačinkového těsta...právě proto se trhá (vařím dle maďarské kuchyně). A určitě ádný olej ani nic podobného, to čtu tedy poprvé v ivotě. Stačí ten olej na pánvi, (správně má být máslo, ale je třeba dávat pozor, a se nepřepaluje).
V mém chápání je důleitá ta správná konzistence těsta...těko popsat, jaká má být. Hlavně né moc hustá. Má se po pánvi tak akorát rozlít, a to najednou. Moc řídké těsto...trhá se, moc husté...nerozlije se po pánvi-je třeba rozředit. Na obyč. velkou pánev uívám naběračku 1 dcl, někdy i 1,5 dcl. Myslím, e jsem se jich napekla dost, od 15-ti let pro 5 dospělých to znamenalo péct na dvou pánvích tak 2 hod. v kuse....
Já osobně uívám pouze hladkou mouku...ale vařím dle oka. Tak tady je můj recept (momentálně vařím pro dvě osoby): hl.mouka, petka soli, (kdysi kdo má rád, dával petku sodabikarbony...t.j. kus práku do pečiva..já nedávám), 1 celé vejce do ní mléko (míchat, aby bylo těsto bez hrudek).
Určitě ne odtučněné mléko, to je jenom voda. Kdo by dal plnotučné, můe ředit půl - napůl s vodou. Já dávám větinou polotučné a dle nálady někdy ředím a někdy ne s tou vodou. Někdo...kdo drí dietu, můe dát jenom vodu-ádné mléko! ...(mne to nechutná).
Kdybych chtěla dát cukr (co nedávám, dala bych maximálně taky petku)! Hustotu kontroluji kontrolním přelitím těsta...z naběračky....kdy málo, přidám mouku.
Peču...u jenom na malém mnoství oleje nebo másla. Kdy by se mne těsto trhalo, tak to bych byla překvapená tím, co se stalo, to moc neznám.
A pro rada pro ty, co se jim to trhá. V Německu je vysloveně jídlo ...trhanec, to je fakt mňamka...To jsem zkouela jenom jednou. Tak se vymluvte na tuto specialitu....
Já dělám palačinky úplně stejně a taky roztrhané skoro neznám.
Ten německý trhanec se jí s malinovým sirupem, nebo hodně řídkým tvarohem a je to celkem dobré.
Není tady
Prosím o radu. Dnes jsem smaila palačinky, a kdy jsem měla na plotýnce malý plamen, tak palačinky byly usmaené, velice chutné, ale trvaly dlouho. A kdy jsem zvýila plamen, tak těsto bylo neupečené, bylo matlavé. Ale zase rychlé. Ale také spálené. Dělala jsem je na sucho, pánvičku nemastila. Díky moc kuchařkám za rady!!!
Není tady
Nechápu jak se někomu můou trhat palačinky :-))))) Já u ani nevím co to je. Díky moc, vyzkouela jsem 3 recepty, nejjednoduí na zapamatování a asi i nejlepí palačinky se mi zdá tenhle:
1 hrnek mléka
2 vejce
1 líce oleje
1 hrnek hl.mouky
1 lička pískového cukru
petka soli
Dokonce těsto můu rozetřít po pánvičce do poadované velikosti palačinky, paráda !!!
Jen jsme teď doma palačinek přejedený jak jsem je zkouela na slano i sladko.
Tak jetě jednou dík kuchařinky!!
Není tady
Holky, hlavně nesmíte na tu pánev lít těsta jak za dobrých časů! Na klasickou pánev stačí 1 střední naběračka! Takové ty palačinky "tlusoky" - po těch je akorát patně, nepropečou se!
Není tady
Já dělám max. z půlky střední naběračky... Z 3/4 střední naběračky dělám manelovy tzv. tlusochy a ty já teda nemusím... Jak není vlasová, tak to není ono.
Není tady
Tak já dělám palačinky z hladké mouky, polotučného mléka, na 1/2 l 1 vajíčko, cukr prákový a celkem ho dávám dost a sůl. Těsto aby bylo "tak akorát" - ani řídké, ani moc tuhé. Rozpálím teflonovou pánev, na první pal. dávám více oleje. Taky kdy ji smaím po té první straně, tak pánev přikreju pokličkou, aby byla i ta strana nahoře "suchá". Nejvíce nám chutnají s broskvemi a bílým sladkým jogurtem(na ty je lepí troku více těsta).Netrhají se.
Není tady
Není nad Egyptský (Tuniský) palačinky. Já dokonce viděla u i někde u nás dělat palačinky na takové véééélikánské pánvi a dokolečka to roztahovali takovým velkým plochým dřevem.
Upravil(a) Káča (19. 1. 2008 15:56)
Není tady
Tomu se u nás říká francouzské palačinky a jsou vynikající.
Není tady
Mléko, vejce, hladká mouka. Nic víc. Netrhají se, vichni mi je moc chválí, nebo s náplněmi a oblohou neetřím.
majkafa napsal(a):
Mléko, vejce, hladká mouka. Nic víc. Netrhají se, vichni mi je moc chválí, nebo s náplněmi a oblohou neetřím.
Já taky tak, ale jetě sůl A výborné jsou se sladkým tvarohem a se spoustou ovoce. Mňaaaaam
Není tady
tak teda tu su tie nejake rady na pripravu palačiniek http://www.mojerecepty.sk/vselico-o-palacinkach.html
Není tady