Oznámení

3. července : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěšný start letních grilovaček!

3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na naše tipy!

#1 18. 7. 2007 13:48

holka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 16. 5. 2006
Příspěvky: 479

Fígl jak smažit palačinky

Poraďte prosím jak usmažit palačinky aby se netrhaly. Už nevím co zkusit. Těstíčko nechávám minimálně půl hodiny uležet, zkusila jsem 1 nebo 2 vejce, hustší nebo řidší těsto, dávám špetku soli , 1-2 lžíce cukru...pořád se při obracení trhaj. Jedině je smažit na spoustě oleji, ale pak jsou hnusně mastný a smrdí z toho celej byt. Pánvičku mám teflonovou Tefal, žádnej šunt.......

Není tady

 

#2 18. 7. 2007 14:05

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: Fígl jak smažit palačinky

dlěám palačinky z polohubé mouky, špetku cukru, špetku soli
teflonovou pánvičku potírám olejem - používám plochý štětec z Ikea a dobrý ...
nejhorší je, když se pánvička /nemám bohužel Tefal/ vypoukne vprostřed - to je problém

Není tady

 

#3 18. 7. 2007 14:24

x256987
Host

Re: Fígl jak smažit palačinky

Holka, mᚠtam moc cukru, proto se ti trhají. Já dělám palačinky z asi půl litru mlíka, 2 vajíčka, špetka soli, cukru max. půl sáčku vanilkového, někdy žádný (osladí se náplní), a tolik hladké mouky, aby to bylo husté. Chvilku uležet, rozpálit pánev, oleje tak lžičku, rozetřít. První palačinka bude nejspíš trhanec, další bývají v pohodě - dělám na velké pánvi takové ty tenoučké. Když se mi chce, tak je ještě na taliři prokládám papírovými ubrousky, aby se ten tuk vpil.

 

#4 18. 7. 2007 15:16

Romča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: ostravsko
Registrovaný: 5. 4. 2006
Příspěvky: 4803

Re: Fígl jak smažit palačinky

Holka, byla jsem na tom úplně stejně.Pokaždé když jsem je dělala , tak jsem zuřila že ty cucky dělám naposled!dumbom
A pak mi dala kamarádka tento recept a teď bych se mohla smažením palačinek živit, jak mi to jde.vissla

1 hrnek mléka
2 vejce
1 lžíce oleje
1 hrnek hl.mouky
1 lžička pískového cukru
špetka soli

Není tady

 

#5 18. 7. 2007 15:31

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: Fígl jak smažit palačinky

když se přidává do těsta olej, můžou se smažit na teflonce na sucho???

Není tady

 

#6 18. 7. 2007 15:42

Nela
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 1891

Re: Fígl jak smažit palačinky

Ivco, čteš mi myšlenky, taky mne to napadlo. smile Takže počkáme, až nám Romča odpoví.

Romčo, díky za recept, ale raději  se nechám na ty palačinky pozvat, lépe si je vychutnám.lol


"Člověk si uvědomí, že byl šastný, až už je to pryč."

Není tady

 

#7 18. 7. 2007 16:31

Romča
♥♥♥♥♥♥-
Místo: ostravsko
Registrovaný: 5. 4. 2006
Příspěvky: 4803

Re: Fígl jak smažit palačinky

Úplně na sucho jsem je nesmažila, ale jen na malé kapince oleje.


Tak až Neli pojedeš směr k nám , tak dej vědět a já začnu smažit.

Není tady

 

#8 18. 7. 2007 16:49

Stelička
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 15. 1. 2006
Příspěvky: 1160

Re: Fígl jak smažit palačinky

Já vyhrála v nějaké soutěži palačinkovou pánvičku, je skoro plochá - Tescoma. Potírám jen lehoučce a už jsem našla odvahu palačinky i obracet nadhazováním. Fakt to jde big_smile.


http://sirmi.ic.cz/cara/215.gif

Není tady

 

#9 18. 7. 2007 17:40

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC
Registrovaný: 14. 6. 2006
Příspěvky: 24389

Re: Fígl jak smažit palačinky

tak já mám tenhĺe recept snad stokrát vyzkoušený. Smažím na pánvičce tescoma mažu máslem a obracím ve vzduchu.Já dělám z litru, ale tady máte recept. Učili jsme se ho na základce před lety při hodinách vaření (v r.1985) smile

na 1/2 l mléka
180 g polohr. mouky
40g cukru moučka
2 vajíčka
1 žloutek
špetka sole.


Každý den je jen jednou za život

Není tady

 

#10 18. 7. 2007 18:39

Astra
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 5. 6. 2007
Příspěvky: 605

Re: Fígl jak smažit palačinky

Palačinky můžete na teflonu dělat i nasucho, jsou dobré a vůbec si nezasmradíte kuchyň. A když do nich nedáte cukr, tak je můžete plnit slanými náplněmi.


Každý chce být šastný. Aby toho dosáhl, musí především vědět, co vlastně štěstí je.

Není tady

 

#11 18. 7. 2007 20:20

x256987
Host

Re: Fígl jak smažit palačinky

Tak mně to téma navnadilo, že jsem se do palačinek pustila. Zkusila jsem dát asi dvě lžíce oleje do těsta a  tummenupp  Náplň: tvaroh s nastrouhanou čokoládou...

Upravil(a) Judita (18. 7. 2007 20:21)

 

#12 19. 7. 2007 8:02

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: Fígl jak smažit palačinky

a ještě jsem si vzpomněla na jeden fígl - to ale někdy zapomenu - přidat trošinku prášku do pečiva

Není tady

 

#13 19. 7. 2007 9:55

holka
♥♥♥♥---
Registrovaný: 16. 5. 2006
Příspěvky: 479

Re: Fígl jak smažit palačinky

O víkendu určitě vyzkoušim, dám vědět.  Doufám že v neděli budou k snídani palačinky a ne trhanec :-)  (mimochodem v restauraci jem měla  natrhanou tlustou palačinku s kys. smetanou a pyré z vařených jablek se skořicí, taky užasná mňamka)

Není tady

 

#14 19. 7. 2007 10:49

Musim
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 23. 1. 2007
Příspěvky: 1406

Re: Fígl jak smažit palačinky

Tak má babička počítala za královnu palačinek, tím se dostala z jedné země do druhé už před první republikou.
Já osobně nedávám žádný cukr do palačinkového těsta...právě proto se trhá (vařím dle maďarské kuchyně). A určitě žádný olej ani nic podobného, to čtu tedy poprvé v životě. Stačí ten olej na pánvi, (správně má být máslo, ale je třeba dávat pozor, a se nepřepaluje).
V mém chápání je důležitá ta správná konzistence těsta...těžko popsat, jaká má být. Hlavně né moc hustá.  Má se po pánvi tak akorát rozlít, a to najednou. Moc řídké těsto...trhá se, moc husté...nerozlije se po pánvi-je třeba rozředit. Na obyč. velkou pánev užívám naběračku 1 dcl, někdy i 1,5 dcl. Myslím, že jsem se jich napekla dost, od 15-ti let pro 5 dospělých to znamenalo péct na dvou pánvích tak 2 hod. v kuse....
Já osobně užívám pouze hladkou mouku...ale vařím dle oka. Tak tady je můj recept (momentálně vařím pro dvě osoby): hl.mouka, špetka soli, (kdysi kdo má rád, dával špetku sodabikarbony...t.j. kus prášku do pečiva..já nedávám), 1 celé vejce do ní mléko (míchat, aby bylo těsto bez hrudek).
Určitě ne odtučněné mléko, to je jenom voda. Kdo by dal plnotučné, může ředit půl - napůl s vodou. Já dávám většinou polotučné a dle nálady někdy ředím a někdy ne s tou vodou. Někdo...kdo drží dietu, může dát jenom vodu-žádné mléko! ...(mne to nechutná).
Kdybych chtěla dát cukr (což nedávám, dala bych maximálně taky špetku)! Hustotu kontroluji kontrolním přelitím těsta...z naběračky....když málo, přidám mouku.
Peču...už jenom na malém množství oleje nebo másla. Když by se mne těsto trhalo, tak to bych byla překvapená tím, co se stalo, to moc neznám.
A pro rada pro ty, co se jim to trhá. V Německu je vysloveně jídlo ...trhanec, to je fakt mňamka...To jsem zkoušela jenom jednou. Tak se vymluvte na tuto specialitu....

Není tady

 

#15 19. 7. 2007 20:41

Yarka
♥♥♥----
Registrovaný: 27. 5. 2006
Příspěvky: 159

Re: Fígl jak smažit palačinky

Tak tomu se rika "kaiserschmarrn". Do testa se dava vice vajicek a rozinky, pece se pomalu z obou stran 1,5 - 2 cm tlusty neco jako svitek. Hotove se natrha na talir, pocukruje a podava s jablkovym kompotem.

Není tady

 

#16 19. 7. 2007 22:31

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Fígl jak smažit palačinky

Taky dělám těsto jako Musim - rodina tomu říká systém sádra-voda. Mám jednu starou kuchařku herečky Jiřiny Šejbalové a ta do těsta přidávala koňak (stačí i rum), prý tolik nesají tuk. Pánev potírala kůží od špeku, tedy skoro na sucho.

Není tady

 

#17 20. 7. 2007 10:18

ivca
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 16. 3. 2006
Příspěvky: 1059

Re: Fígl jak smažit palačinky

to ita - je to taková ta kuchařka sešítek?
ta je super, musím se po ní podívat - hezky se čte i kvůli vtipnému textu....

Není tady

 

#18 20. 7. 2007 11:11

Aneri
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 19. 4. 2006
Příspěvky: 4438

Re: Fígl jak smažit palačinky

Tajemství palačinek je rozhodně v pánvičce ! Nemám žádný Tefal, ani značkovou, těsto dělám od oka, palačinky hned, zásadně BEZ cukru. Mám starou vypálenou pánvičku pa stařence a palačinky jsou super. Ovšem koupila jsem posléze další dvě pánve, sice neznačkové, ale na těch se palačinky neudělají, tam dělám trhance:-) Takže bych radila nejdříve bez cukru a pokud se budou trhat, je to pánví - změnit !

Není tady

 

#19 20. 7. 2007 12:27

Gia
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha
Registrovaný: 30. 1. 2006
Příspěvky: 4267

Re: Fígl jak smažit palačinky

Palačinky dělám na nerezové pánvi s tlustým dnem a dno jen lehce potírám olejem Můj recept na 8 kousků palačinek, který jsem dostala kdysi od kolegyně z práce.
1/2 l mléka
1 vejce
200 -210 g hl. mouky
40 g cukru (= 1 pol. lžíce) - možno vynechat
špetka soli


http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1VrIGXDASuAKh96.png  http://tickers.cafemom.com/t/eNortjK1UjI3NjY1U7IGXDASwQKk57.png

Není tady

 

#20 20. 7. 2007 12:49

Musim
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 23. 1. 2007
Příspěvky: 1406

Re: Fígl jak smažit palačinky

Jóoo, to je vono...kaiserschmarrn. To se ještě musim naučit(mohu dostat recept, já to tenkrát dělala z "krabice" a znám to pouze z restaurace). NO, ten lok rumu v těste jsem zapoměla, poněvač mám malé dítě  (a RUM už zdražil), takže ho tam nedávám, ale dělat je slavnostně, tak tam kapánek je. Kdyby jste dělaly koblihy, tak tam to bez debaty být musí!

Není tady

 

#21 20. 7. 2007 15:24

han
♥♥♥----
Registrovaný: 12. 2. 2007
Příspěvky: 195

Re: Fígl jak smažit palačinky

A co zkusit rumové aroma?To dětem nevadí.Dávám ho i do různých náplní a krémů.Právě kvůli dětem.

Není tady

 

#22 22. 7. 2007 21:56

lueta
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Registrovaný: 29. 4. 2006
Příspěvky: 2937

Re: Fígl jak smažit palačinky

Nečetla jsem všechny příspěvky, takže je možné že to už zaznělo, ale do těsta cukr nepřidávám, ale zato přidávám olej, palačinky jsou pak krásně vláčné a smaží se jen na potřené pánvičce. Ještě se mi nestalo, že by se potrhaly a dělám je úplně tenoučké. S náplní sladkou i slanou.

Na 1/4 litru mléka 1 vejce, 12 dkg mouky, 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, špetka soli.  Nejlépe připravit několik hodin před smažením.


Chyby jsou nutným a jediným vodítkem na cestě k dokonalosti

Není tady

 

#23 22. 7. 2007 22:03

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí
Registrovaný: 14. 2. 2007
Příspěvky: 17877

Re: Fígl jak smažit palačinky

Jojo, tajemství netrhajících se tenoučkých palačinek je v oleji, akorát jsi zapomněla podotknout, že se to musí nechat tak 1/2 hodinky stát...
Judito, krindypindy, cos to udělala se svým nádherným lotosem? vagrater


Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

 

#24 23. 7. 2007 0:20

ita
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 31. 8. 2006
Příspěvky: 2003

Re: Fígl jak smažit palačinky

Ivčo, je to tenký sešitek, kde jsou oblíbená jídla hereckých kolegů. Paní Šejbalová byla prý skvělá kuchařka.
To je pravda, pánev je moc důležitá, koupila jsem někde pánvičku na palačinky a ta má jen nízký okraj, dobře se v ní dělají.

Není tady

 

#25 25. 7. 2007 21:05

Ivča K.
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 13. 1. 2006
Příspěvky: 3060

Re: Fígl jak smažit palačinky

Já slyšela kdysi v nějakém pořadu radu,co dělat,aby se ta první palačinka netrhala.Nalít olej na pánev a nechat ho přepálit do černa a potom pánvičku umýt(ne ve studené vodě)a už se další nebude trhat.
Jinak já dávám mouku půl na půl hladkou a polohrubou.Bez cukru a se špenátem.

Není tady

 
NÁŠ TIP:

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů