29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Zkus si s ním promluvit,jestli nemá třeba nějaký blok (malý penis,málo zkušeností... no prostě nějakej-jistě nesmyslnej-mindrák). Když mu nevadilo spát s tebou v opilosti,tak si myslím,že to možná ukazuje na nějakou nejistotu a třeba si říká,že když budete svoji,tak už mu neutečeš. Ale o svatbě v tomhle věku fakt neuvažuj. Okradeš se o spoustu věcí. Mě moje mamča měla v devatenácti a říkala,že je hrozný,když pak koukáš jak kamarádky chodí po zábavách... No já s mým přítelem už rok žiju a taky už to není o tom,že jdeš kam chceš a kdy chceš,prostě musíš začít brát ohledy na to,že už jste dva a nejednáš jen za sebe...
Ale s přítelem bych si zkusila promluvit o opravdových důvodech tohohle rozhodnutí.
Není tady
No, já měla za to, že potřebuje slečna poradit nějaké právní kroky, když není plnoletá, pokud se diskuze bude věnovat pouze řešení - svatba ano nebo ne v tomto věku, ráda ji přesunu do psychologické poradny.
Není tady
Nety:
já jsem vděčná za rady obojího typu, takže kam to dáte.., můžete si hodit kostkou
Luizi:
Ty bys chtěla chodit kam chceš ? To já bych chtěla chodit jen kam jde on
Není tady
Adélko,
jak Tě tu čtu, mám pocit, že jsi VELMI chytrá holka!! To myslím naprosto vážně. Vím, že ať tady teď diskutuješ o čem chceš, stejně si život zařídíš podle svého uvážení. Já bych Ti jen chtěla napsat, aby sis zkusila všechno co nejlíp a nejdůkladněji promyslet a hlavně, abys příliš svému partnerovi neustupovala. Protože každá bytůstka má svoje vědomí a podvědomí a jakmile se přespříliš přizpůsobí požadavkům druhého, není to pak v budoucnu nikdy dobré.
Mám 15letou dceru a nevím, nevím - já bych jí závazek na celý život nejspíš neschvalovala. I když je taky pravda, že v dnešní době už zdaleka manželství nebývá vnímáno jako závazek na celý život...
Ale hlavně Ti chci říct, aby ses pokusila "prohlídnout" a všechno v klidu zvážit. Není kam spěchat.
Není tady
AdelkaVelka napsal(a):
Podle mě je láska něco, jak to popsal Šalamoun, nic víc a nic míň:
"Láska je trpělivá, láska je dobrotivá, láska nezávidí, láska se nevychloubá ani nenadýmá, nechová se nepatřičně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydražit, nemyslí na nc zlého, neraduje se z nepravosti, ale raduje se z pravdy, všechno snáší, sšemu věří, ve vše doufá, všechno vydrží. Láska nikdy nepřestává."
Čím chcete to dozrání změřit ? Metrem co máte v signatuře ? Nebo snad tím, jestli vám vypočítám parciální rovnici ? Nebo jenom prostě tím, že platí podle sebe - soudím tebe a jednoduše vy jste byla ještě ve svých šestnácti/sedmnácti mezi panenkama ?
Ale Adélko, to nenapsal král Šalamoun, to je citace z listu Korintským. Naprosto souhlasím že je to krásná definice lásky a něco čeho byhom se měli usilovně snažit dosáhnout.
Já už ti psala že se svým současným manželem jsme chodili od doby kdy jemu bylo 20 a mě 16. Byla jsem na gymplu, pak udělala vysokou, teď ještě ve studiu pokračuji. Byla jsem na svůj věk hodně dospělá, takže přesně vím že člověk může vědět už v 16 co od života chce. Já tehdy svého přítele taky představila rodičům jako budoucího manžela, i když mi nevěřili.
Tak ti jen prostě říkám a radím tak jako každý jiný tady - podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ne, nejsi na manželství ještě zralá. Ano, jsi zralá na to začít budovat vztah, který jednou v manželství skončí a přeji ti aby to bylo tak krásné jako manželství naše. To je můj názor, ty si stejně uděláš co cheš, a tak to má být. Nemusíš být útočná když s tebou někdo nesouhlasí.
A tem metřík v signatuře znamená jen to že se s manželem snažíme o naše první miminko a moc se na něj těšíme. S tebou opravdu nemá nic společného
Není tady
Chci obojí,u nás bohužel není kvůli práci moc příležitostí jak chodit někams ním,ale spíš jsem to myslela tak,že už budeš třeba kolikrát když si někam vyrazíš sama , počítat s tím,že se mu to třea nebude líbit. A upřímně: nemůžeš na něm přece pořád viset...
Jinak jak píše Tercila,zdá se,že jsi opravdu chytrá holka,takže se určitě rozhodneš správně.Ale vážně bych se poptala po opravdových důvodech proč to takk chce... Jednou to nevadilo,protože byl po oslavě To jako,že kdyžy bude po nějaký jiný,tak to půjde zas a jinak ne? Nebo,nedejbože, tě podvede a pak se vymluví na to,že byl po oslavě???
No nebudu šťourat.Držím palce,ať vám to dlouho vydrží a ať svého rozhodnutí nelituješ ať už bude jakýkoli.
Není tady
AdelkaVelka napsal(a):
Ivča K.:
Podle mě to taky není úplně normální. Jenže já o kluky ze zábav a jejich většina nestojím. Jejich povídání mě nebaví a jsou přelétaví jako vodní ptáciKdyž si pomyslím, že bych se měla s Honzíkem rozejít, jít na zábavu a tam nějakého "borce" poslouchat machrovat, myslím, že teď, když znám Honzíka, asi bych se rozesmála, jenže on by to jistě pochopil tak, že je náramě zábavný a že je ruka v rukávu
Ale já vůbec neměla na mysli nějaké "borce"ze zábav,jak si na to přišla,že sex před svatbou chtějí jen pochybní kluci?Spíš jenom ten Tvůj Honzík nechce nebo je opravdu jeden z mála.Mojí dceři je skoro 18 a má přítele už delší dobu.Není to borec ze zábavy ani není namachrovanej a všechny víkendy spí dcera buď u něj nebo on u nás,bere antikoncepci,plánují si třeba společnou dovolenou,ale svatba je pro ně téma možná daleké budoucnosti.On už pracuje ale chce si dělat večerně ještě jednu školu a dcera taky plánuje nástavbu.Kdyby mi oznámila, že se chce vdávat,tak jí šáhnu na čelo,jestli nemá teplotu nebo ji budu podezírat,že si ze mě utahuje.
Není tady
Tercila:
vědomí a podvědomí.., vím co jste tím chtěla říci, myslela jste tím, že budu-li ustupovat stále, zjistím rázem, že Honzík už není honzík ale Honzisko, podvědomí je prevít . V tomhle případě, podud se tak stane, potom to bude na ústupky 1:1. Jinak díky za pochvalu, napsala jste to moc hezky
Ronja:
Máte hezký nick. To je podle Astrid Lindgens - Ronja dcera loupežníka ? Hezké. S tím Šalamounem, mno, těsně vedle, on psal přísloví na podobná témata Píšete radíte, čehož si vážím, ale na otázku průkaznosti nedozrálosti neodpovídáte, pouze ji opakujete. Pokud píšete o nedozrálosti v tomto kontextu pravděpodobně myslíte to, že nedozrálost v tomto případě je totéž jako neúspěch nebo rozpad manželství, čímž jsme zase u toho, že tabulky na štěstí v jakékoliv istituci nemá nikdo.
"budeš třeba kolikrát když si někam vyrazíš sama"
Já jsem za celý rok nebyla na žádné akci bez něj a vůbec mně to nevadí, to bude asi věc každého člověka.
Ivča K.
"Kdyby mi oznámila, že se chce vdávat,tak jí šáhnu na čelo,jestli nemá teplotu nebo ji budu podezírat,že si ze mě utahuje"
Chápu to, berete to prakticky. Já holt jen tak pro hromádku nebo psí knížku nebudu nikdy.
Upravil(a) AdelkaVelka (15. 7. 2007 17:39)
Není tady
Adélko, zralost nebo nezralost je věc, kterou lze jen těžko objektivně zhodnotit. Já ti říkám že subjektivně se mi zralá (tj. dospělá, plně připravená nést odpovědnost, kterou s sebou manželství přináší) nezdáš. To neznamená nutně neúspěch tvého případného budoucího manželství: můžeš dozrát až v něm, ostatně tak jako jsem až v manželství skutečně dospěla já, i když jsem se vdávala v 19. Určitě to ale znamená značně zvýšené riziko komplikací v tvém budoucím životě: jinými slovy, zaděláváš si na problémy. Možná je pak zvládneš, možná ne, lepší by bylo se jim vyhnout. I tak jich v životě budeš mít dost, jako každý z nás.
I když jsi na svůj věk velice chytrá a vyspělá, v 16 letech ať se ti to líbí nebo ne ještě nejsi zralá, dospělá, nejsi úplně hotový člověk, tvoje názory a postoje se budou ještě hodně vyvíjet. A některých rozhodnutí, které uděláš teď, můžeš litovat ( a nebo taky ne).
Jste spolu teprve rok, jsi pořád ve fázi zamilovanosti. Že bez něj nikam nejdeš - to je typické pro tuto fázi vztahu, skoro každá z nás to tak měla když jsme se zamilovaly - a skoro vždycky se to časem změní, tvoje osobnost se bude chtít rozvíjet. Ty řekneš: já chci jít jen tam kam jde on. Připadá ti to romantické, jako ta správná zamilovanost. A mě to připadá jako důkaz toho, že se ještě potřebuješ rozvíjet. Kde je tvůj vlastní názor, tvoje touhy, potřeby? Všechno zatím přizpůsobuješ jemu.
Dál, důvody, které jsi zatím uvedla k manželství, byly následující: chceš sex, chceš ho mít se vším všudy, nechceš žít na psí knížku. Vůbec jsi tu nemluvila o tom, co je dobré pro Tvého přítele, jen jsi řekla že dvakrát nadšený z toho nebyl. Nezdá se mi že bys s ním pořádně do hloubky promluvila, snažila se ho úplně pochopit, říct mu otevřeně jak to cítíš ty a pak s ním společně hledala řešení přijatelné pro oba (to bych já nazvala zralé řešení). Místo toho spíš zkoušíš jak můžeš dosáhnout svého. Já to opravdu nemyslím špatně Adélko, v tvém věku jsem byla úplně stejná, ale říkám ti že to ještě prostě není ten pravý čas pro sňatek. Měla bys jemu i sobě dát šanci rozvíjet vztah, nechat ho plynout přirozeně a přistoupit ka manželství až budete OBA cítit že je to to nejlpeší pro vás oba.
A ano, nick je podle paní Lindgrenové, kterou z mnoha důvodů považuju za jednu z nejlepších autorek literatury pro děti.
Není tady
Ronja:
Vybíráte takové střípky z toho co jsem napsala, které ze mě opravdu dělají pubertální ubožačku. Vlastně, když tak čtu co jste polepila ze všeho , co jsem napsala, klidně bych Vám dala za pravdu. Vždycky jsou ale tak trochu vytržné z kontextu všeho, co jsem napsala. Jsem přesvědčená, že je to ten pravý, svým vystupováním, svým vzhledem...vším co tvoří osobnost osobností. Jeho postoj k věci jsem tady psala, a můžete si být jistá, že toto téma jsem proprala dobře. Jednoduše záruky věčnosti neexistují, stejně tak, jako nemá záruky třicetiletý pár mající před svatbou. Pokud trochu zaabstrahuji, Vy mě chcete přesvědčit volně řečeno o tom, že na to nemám/e a Vašim metrem je můj věk. Vsadím se oč jen chcete, že pokud bych se v jiné diskusi prezentovala jako pětadvacetiletá, Vaše doporučení, byla-li by nějaká by byla zcela jiná.
Není tady
Já tě milá Adélko o ničem přesvědčit nechci a nepotřebuju. Mě je přece úplně jedno jak ty se rozhodneš Já ti otevřeně řekla svůj názor (od toho je to tu diskusní fórum), vysvětlila jsem ti ho jak nejlíp se mohla - a dál si s tím nalož jak chceš. Ať už se rozhodneš pro co chceš, přeju ti hodně štěsí, zdraví, dětí a všeho po čem v životě toužíš.
Není tady
Ronja:
Já Vám přeji milá Ronjo totéž, hlavně s Vašim štěstíčkem - miminkem.
Není tady
Adelko, psala jsi, že je ti 16, dotaz zněl na svatba v 16ti a pokud budu uvažovat přesně v duchu tvého dotazu, tak svatba v 16ti je nesmysl. Ty vše vidíš svými 16ti letými kukadly, stejně jako jsme každá viděla. Jenže ti co odpovídají mají tohle období dávno za sebou, mají velké děti a za sebou dvacet let společného života a každý ten budoucí manžel byl skvělý, jinak by si ho přeci nebraly. Můj, stejně jako kterýkoli jiný, byl ten nej, měl charisma, vystupování, slušný plat, miloval mne, chtěl mne, snesl by mi modré z nebe.... Ono to není o TEĎ ale o letech, co budou následovat. Ano, nikdy nemáš jistotu co bude, ale proč? Nad tím se zamysli, on se každý mění, ty i on, ono vše za pár let je jiné. To jestli ti bude třicet, nebo 16 opravdu nehraje roli, ale je to jinak než si myslíš a ipřes tvé vyjadřování, jsi schopna pochopit. Byla jsme v tvé situaci, vím přesně jak a na co myslíš a proto ti říkám - mýlíš se, stejně jako jsem se zmýlila já.
V těch třiceti totiž už budeš rozvedená. Každý ti tu jen říká aby jsi počkala, protože vdát se je to samé jako začít dárak rozbalovat. Když se nevdáš, tak na ten dárek nesáhneš a budeš si představovat a snít..... A o tohle by jsi se připravila, tohle je totiž to nejkrásnější, co můžeš mít, ale všechny jsme to poznaly až po svatbě. Každá z nás....A je jedno jestli je ti 16, 25, 39, nebo 50.... V momentě, kdy na dárek sáhneš, neexistuje cesta zpět, do toho nejkráásnějšíh období plného očekávání a snů, představ a plánů.....
NIkdy nepochopíš, co ti říkám.... A pokud se náhodou stane, že ano, bude to znamenat jediné..... tvou pomalou prohru. Ale jistou a definitivní.
Není tady
A taky ráda podotkla, že v tvém věku to není jen na tobě, v první řadě si promluv s rodiči
Není tady
Adélko, taky souhlasím se všemi, kteří Ti radí, abys se svatbou počkala. Opravdu v 16 letech člověk na to není zralý, teprve se vyvíjí, získává zkušenosti, názory, na druhou stranu i v 16 letech to může vyjít - moje známá se vdávala v 16 letech, protože "musela", její manžel je jen o pár let starší a i teď po 14 letech jim to klape a jsou spolu a mají ještě druhý mimčo. Bohužel takových párů je málo, většinou to nevydrží, známá měla velkou podporu a pomoc u rodičů z obou stran, ani tak tu materiální jako spíš pomohli radou, pohlídali, známá si při synovi dodělávala školu, nebylo to nic lehkýho a myslím, že kdyby sama měla říct sůvj názor, rozhodně by Ti to nedoporučila. Právě proto, že na mě působíš jako hodně chytrá holka, tak to pořádně zvaž.
Není tady
cilka
Představovat a snít ? Píšete to hezky, ale předplatné červené knihovny nevedu, iluze o manželství nemám - sama to vidím doma, jinymi slovy žádný diamant není bez kazu a není rubu bez líce, stejně jako v manželství nebo na veřejném koupališti, kde si zaplavete za pár kaček i bez vlastního bazenu ale přinesete si hezkou houževnatou plíseň na nohou (to není vlastní zkušenost ). Kukadlama zatím vidím celkem dobře, v rodině ale máme brýle 1 1/4 dp zhruba kolem osmnácti (všicni členové rodiny včetně bráchy), takže s tím viděním to také už nebude o moc lepší. V těch třiceti budu možná rozvedená...nebo třeba taky mrtvá a budu litovat toho, že jsem neudělala, co jen jsem chtěla...kdo ví...kdopak jen ví...?
*
Ten snatek budu ještě hodně moc zvažovat a asi taky dlouho a jistě se budu inspirovat vašimi radami.., to je bezdebat., je v nich moudro a snaha poradit, děkuji.
Upravil(a) AdelkaVelka (15. 7. 2007 19:12)
Není tady
AdelkaVelka napsal(a):
Ivča K.
"Kdyby mi oznámila, že se chce vdávat,tak jí šáhnu na čelo,jestli nemá teplotu nebo ji budu podezírat,že si ze mě utahuje"
Chápu to, berete to prakticky. Já holt jen tak pro hromádku nebo psí knížku nebudu nikdy.
Adelko,vypadá to,že si nerozumíme.Když spolu dva lidi chodí a spí třeba i několik let před svatbou,tak to přece neznamená,že spolu žijí na psí knížku čili na hromádce.Tak se říká tomu,když ti dva už mají společný byt a domácnost.Dcera nechce žít na hromádce,ale rozhodně se nechce vdávat už teď.Schválně jsem se jí ptala,co by dělala,kdyby jí ten její řekl,že sex až po svatbě a koukala na mě jako bych spadla z višně.Prý asi není normální a tentýž názor mají i její stejně staré kamarádky.
Není tady
Pro mne je svatba jasnou deklarací dvou lidí, že probíhající vztah myslí skutečně vážně, protože svatbou si mimo jiného právně vlastně komplikují život. Zřetelně tím ale prohlašují, že se této společné cesty nebojí. V kontrastu s tím stojí vztah moderní dnešní doby - prostě žít si jen tak. Pokud takový vztah nemá jasný důvod, tím myslím například nedostatek peněz na zařízení se pro vlastní žití, potom je takový vztah pro mě vážně jakýmsi pejsánkovským paktem, ten totiž také nemá valných "svazků" a pravidel nebo deklarací a lze z nej vystoupit i po letech jedním obyčejným sbohem nebo ani to ne. Právě ta nepraktická komplikovanost se mi líbí, ta deklarace za kterou si nic moc nekoupíte, přesto nás odlišuje, při svatbě pronášená přísaha od zvířátek. Tohle jsem hodně nadsadila, tak mne prosím nechytejte za slova. Co ale rozhodně nechci, bavit se o tom, jestli je svatba obecně k něčemu nebo k ničemu, to si musí zvážit každý sám. A co se týká sexu před nebo po nebo dokonce nikdy, tam je situace obdobná, to si musí každá srovnat taky sama v šišce. Koulet očima nad názory druhých bez argumentace je sice možné, ale asi se shodneme, že celkem bezpředmětné.
Není tady
Myslím si, že jedné, na čem se tu shodneme, je to, že jsi příliš mladá...
Není tady
Adélko, co budeme chodit kolem horké kaše! Ty si chceš zasouložit, on nechce a to je celý problém, starý jak lidstvo samo. Vždycky za tím něco je a časem to vyplyne na povrch. Takových případů je tady celý babinet. Žádné filozofování tady tvůj problém nevyřeší, Vyřešit to může akorát tvůj partner, když ti vysvětlí proč s tebou může sexovat ožralý ale střízlivý ne.
On zjevně o sex s tebou až takový zájem nemá, protože je ochotný x let čekat (možná má dost sexu jinde) ale ty jsi tak žhavá, že kvůli tomu neváháš vymýšlet konspirativní teorie o tajném či legálním sňatku. To je dětinské.
Upravil(a) Bety (16. 7. 2007 7:47)
Není tady
Mimo to tajný sňatek je blbost, která se ti legálně nepovede a normální vlastně taky. Většinou ho soud povolí jen z důvodu těhotenství, což tobě se těžko povede, když přítel s tebou spát nechce (leda bys ho zase opila, zmermomocnila a udělala mu děťátko).
Není tady
cilka:
Na tom se shodneme zcela určitě. Samo o sobě to ale neznamená nic.
Bety:
Kdyby se mě jednalo o sex, jistě bych s ním nebyla celičký rok jen tak. Pokud by sexu měl jinde a já byla jen jakési cosi nespecifikovatelného, potom by s tou svatbou jistě nesouhlasil, resp, vubec by semnou nechodil, jednoduše proto, že by mu chyběl motiv.
helena:
jistě, jedině ilegální. Dítě bych chtěla, ale takhle ne V širším spektru se bavíme o řešeních nejen o svatbě v šestnácti nebo teď už spíš v sedmnácti nebo v osmnácti.
Upravil(a) AdelkaVelka (16. 7. 2007 11:44)
Není tady
Nety - ježíšmarjááá, aby to holka nevzala jako radu
Adélko, jak si představuješ ilegální sňatek? Kdo myslíš, že tě oddá? Leda bys zfixlovala doklady (viz trestní zákoník) a Honzíka omámila chloroformem. On přece ví, kolik ti je - myslíš, že by na něco podobného přistoupil?
Není tady
A tu ilegální svatbu si jako představuješ jak? Jako že přijdeš na úřad nebo do kostela a tam řekneš, chci mít svatbu, jo ale je mi 16 a nemám povolení soudu? Víš, holčičko, ono je potřeba předtím vyplnit jisté formuláře a ukázat občanku. Nebo si najmeš nějakého herce a uděláš příteli hezké představení? Pokusíš se mu namluvit, v jeho věku, že to nějak jde? Je vidět, že o životě toho víš hodně málo.
A co další praktické věci po té tvé svatbě? Co bydlení, škola? Kdo tě bude živit? Rodiče už ne, takže předpokládám, že Honzík. Ví o tom? Těžko, co?
Osobně taky považuju svatbu za něco, co vztah upevní. Pro mě to není jen kus papíru, který mi zakládá určitá práva ze zákona. Pro mě je to posvěcení vztahu dvou lidí, vyjádření jejich lásky a touhy strávit spolu zbytek života. V dobrém i ve zlém. Proto si chci vzít svého přítele, protože s ním chci prožít zbytek svého života, pomáhat mu, pečovat o něj, když to bude potřeba, být mu oporou, mít s ním děti. Ale v 16 bych si teda nikoho nebrala, a tehdy jsem si taky myslela, že ten dotyčný je ten pravý. Víš ono v 16 člověku stačí málo. A vyzrálá jsem v té době byla nejspíš víc než ty.
Ale kdyby mi kluk v 16 řekl, že se mnou chce spát až po svatbě a že si mě, až budu dospělá, chce vzít (současně, ne až po mém šíleném nápadu, a nehledal by důvody, proč to teď nejde), tak bych mu řekla tohle: "Dobře, miláčku, jestli to cítíš takhle, tak počkáme, a až mi bude osmnáct, tak jestli budeš chtít, tak se vezmeme". Rozhodně bych se ale nehnala do svatby.
Upravil(a) Jarka (16. 7. 2007 11:58)
Není tady