18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Varit obed v lete u more? Co je to za blbost?
Opravdu nemoznej ceskej zvyk. Ve vetsine evropskych zemi se ji teple jidlo az vecer....
Není tady
Určo sama, bez problémů. Věcí,které určitě můe obdivovat sama je plno i bez průvodce, protivného společníka nebo remcající kamarádky. A na plá je kníek taky dost.
Není tady
venue napsal(a):
Varit obed v lete u more? Co je to za blbost?
Opravdu nemoznej ceskej zvyk. Ve vetsine evropskych zemi se ji teple jidlo az vecer....
Ano, já dětem vařila, a proč by to mělo být nemonej zvyk? Ty nechce vařit - nevař. A já tehdy tak byla zvyklá, a dětem to tak (kromě těch odchodů z pláe) vyhovovalo, tak jsem vařila. ij a nech ít....
Ale tady nejde jen o to vaření. Je mnoho jiných situací, kdy kdy jste u moře s dětmi samotné, a potřebujete na chvíli odejít. Např. na záchod, který je vzdálen 300 metrů. (Odmítám toto "řeit" jako mnozí - do moře ).
A jakékoli taková věc je pak problém. tedy pokud tam jste samy s úplně cizími lidmi. Pokud je tam současně i kamarádka, tak to je v pohodě. Jene stane se někdy, e kamarádky nemají čas v tomté termínu, a nebo některé třeba i peníze na dovču, a to pak řeíte - jet samy nebo nejet vůbec. Já volila tehdy jet sama. A větinou to bývalo fajn.
Teď tu budu moná za vyznavače negativních zpráv, ale vzpomněla jsem si jetě na jednu situaci...
Pár let jsem řeila dovolené s kadým dítětem zvlá: S dcerou po památkách(to syna zoufale nebavilo), a se synem sportovně - větinou s cestovkou do Alp na kole (to zas neměla zájem dcera). Mě to moc vyhovovalo, opravdu jsem s kadým dítětem strávila čas velmi intenzivně, a oboustranně v pohodě.
Jen nerada vzpomínám na poslední zájezd se synem do Alp: Nikoho jsem tam v zájezdu neznala, a hned při cestě tam se objevily u mě naprosto nečekané, do té doby nepoznané gynekologické problémy. Podobné, o kterých pár měsíců mluvila má kamarádka, a ta měla pak nařízeno 14 dní leet a nehýbat se. No, a já najednou něco podobného, a před sebou vidinu druhý den 70 km na kole... Byla jsem dost zoufalá- průvodce mladý kluk, a kolem nikdo známý. Měla jsem těstí v netěstí: Kdy jsme dojíděli na ubytování, jeli jsme kolem nemocnice, byla asi půl km od penzionu. Take ráno jsem nahlásila průvodci, e my vyjedeme později (bylo to etapové - kadý den se spalo jinde), vichni vyjeli na cestu, 14tiletého syna jsem zanechala čekat samotného u penzionu, a jeliko se natěstí domluvím německy, zařídila jsem si vyetření v nemocnici. Bohuel, se vemi úředními jednáními kolem pojitění, protáhlo se to na celé dopoledne. Natěstí verdikt doktora zněl - není to to, čeho se obáváte, na kolo s tím za určitých opatření můete. Take jsme se synem vyjeli v poledne a zájezd k večeru dojeli.
Ale pocit z té dovolené jsem u měla zkaený. Uvědomila jsem si natvrdo, e co by si se mnou počal chudák syn, kdybych se mu na cestě třeba nečekaně sloila, v cizí zemi, kde on se nedomluví a nikoho nezná...
Take bych doporučovala určitě domluvit takový zájezd s někým známým, prostě abyste tam nebyli jen enské úplně samy. Tedy - pokud to jde, ono to bohuel někdy nejde.
Blossom, přesně to samé jsem chtěla napsat, sama bych jela klidně, ale sama s dětma ne, protoe co si děti samy počnou, pokud by se mi něco stalo... V tom případě bych si vzala sebou třeba kamarádku. A nebo bych cestovala jenom po vlastech českých a byla ve spojení s rodinou, která by se v případě potřeby postarala.
Není tady
Holky, a vy jedete na dovolenou a předpokádáte e se vám tam něco automaticky stane? Zajet vás můe auto i tady a co děti, taky budou asi samy doma?
Já jsem pochopila tak,e adatelka chce jet na dovču sama?
Není tady
Klubko napsal(a):
Holky, a vy jedete na dovolenou a předpokádáte e se vám tam něco automaticky stane? Zajet vás můe auto i tady a co děti, taky budou asi samy doma?
Já jsem pochopila tak,e adatelka chce jet na dovču sama?
Sama jo, ale s dětma bych měla obavy, aby nezůstaly v cizí zemi samy.
Stát se můe cokoliv.
Ale to je takový můj povahový rys, věčné co by kdyby... i manel si dělá ze mě legraci, e mám pořád "předstih"...
Není tady
No,ale tím si to přivolává.. Fakt.
Hele, jestli tě můu trochu uklidnit. Je dobré dát vdy dítěti telefon na konzulát dané země a ukázat delegátku. Ti jsou povinni to řeit a taky v 99% řeí. Vlastní zkuenost. To co vidí v TV, e někde někdo zůstal to jsou taky pěkně nafouknuté bubliny.
To by ses nemohla nikam vzdálit a být 24 hodin s tím děckem.
Není tady
mia napsal(a):
Klubko napsal(a):
Já jsem pochopila tak,e adatelka chce jet na dovču sama?Sama jo, ale s dětma bych měla obavy, aby nezůstaly v cizí zemi samy.
Stát se můe cokoliv.
Ale to je takový můj povahový rys, věčné co by kdyby... i manel si dělá ze mě legraci, e mám pořád "předstih"...
Tak nic podobneho me nikdy nenapadlo. To bych musela sedet cely zivot doma a nikam nejet, protoze jsem s detma byla sama od malicka....
Není tady
venue napsal(a):
mia napsal(a):
Klubko napsal(a):
Já jsem pochopila tak,e adatelka chce jet na dovču sama?Sama jo, ale s dětma bych měla obavy, aby nezůstaly v cizí zemi samy.
Stát se můe cokoliv.
Ale to je takový můj povahový rys, věčné co by kdyby... i manel si dělá ze mě legraci, e mám pořád "předstih"...Tak nic podobneho me nikdy nenapadlo. To bych musela sedet cely zivot doma a nikam nejet, protoze jsem s detma byla sama od malicka....
No, je fakt, e mě taky předtím nic takového nenapadlo a dovči sama s dětmi jsem si uívala. Take o nějakém "přivolávání" nemůe být řeč.
Nenapadlo mě to - a do té doby kdy se to stalo a ty komplikace se prostě reálně vyskytly.
Ja mono skôr na nejakäú poznávačku alebo kombinovanú dovolenku... Na poznávačke som sama BOLA a bvolo to . Najlepia dovolenka môjho ivota, asi...
Není tady
Klubko napsal(a):
No,ale tím si to přivolává.. Fakt.
Hele, jestli tě můu trochu uklidnit. Je dobré dát vdy dítěti telefon na konzulát dané země a ukázat delegátku. Ti jsou povinni to řeit a taky v 99% řeí. Vlastní zkuenost. To co vidí v TV, e někde někdo zůstal to jsou taky pěkně nafouknuté bubliny.
To by ses nemohla nikam vzdálit a být 24 hodin s tím děckem.
Klubko, v mnou popsaném případě byli na zájezdu 2 průvodci - oba mladí kluci kolem 25 let. Jeden musel jet s konvojem lidí, a ten druhý by teoreticky moná mohl řeit mé zdravotní problémy. Ale mimo jiné - převáel autobus na místo dalího ubylování a "sbíral cestou odpadlíky". e by se musel v krajním případě postarat o mě - no asi kdyby nebylo zbytí, tak jo...
Bohu díky, e se německy domluvím, představa o tom, e mě bude u gynekologa průvodce při vyetření asistovat (!) a překládat velmi odborné zdravotnické termíny, ale bohuel i velmi, velmi intimní a osobní pocity a záleitosti, je pro mě příerná.
I tak to byla docela tragikomedie, kdy jsem doktorovi německy a částečně rukama nohama vysvětlovala,co přesně mi je...
Teď u se tomu směju, ale bylo mi tehdy dost úzko, přiznávám...
Ale má pravdu, e zakladatelka vlákna asi myslela dovolenou sama, ne sama s dětmi...
No jednodue by kluka vzali do busu, kdy ten druhý sbíral ty odpadlíky. Píu z vlastní zkuenosti....
Není tady
Klubko napsal(a):
No jednodue by kluka vzali do busu, kdy ten druhý sbíral ty odpadlíky. Píu z vlastní zkuenosti....
Nechci být za detailistu , ale i tak to nevychází: jeden průvodce na kole se zájezdovou skupinou, druhý v autobuse by mohl vézt mého syna při cestě na ubytování a sbírání odpadlíků a ohřívání párků v poledne v půlce cesty , ale - kdybych neuměla německy - kde je ten třetí, který by celé dopoledne trávil se mnou v nemocnici po vyetřeních překládáním a staráním se o mě?
A u mě lo jen o jedno dopoledne a problém se vyřeil, ale co kdy má někdo zdravotní problém mnohem větí a průvodce by mu musel asistovat a starat se delí dobu? ?
Ale nechme toto , přeju vám vem, abyste v podobné situaci ádná z vás nikdy nebyla,natěstí je to celkem výjimečné, i kdy stoprocentně se to bohuel vyloučit nedá.
Blossom, rozumím ti a taky by mě to nenapadlo, kdyby mého otce nehospitalizovali v Egyptě. Máma je velká, ta se o sebe postarala. Kdyby vzal vnuka na potápění, co enský nebaví, a vyrazil s ním sám, nebylo by to synovi asi příjemné... To není o přivolávání, je to opatrnost. Mmch. delegátka musela za mým otcem tenkrát do nemocnice (těko by se starala o dítě) a matce pak referovala co a jak a jeli za ním společně a druhý den. Pak matka jezdila sama...
Není tady
No já jsem moná trochu dobrodruh ,ale já bych to moná zkusila přes net formou spolujízdy,pokud bych byla mladá a neměla bych zrovna ským jet a chtěla bych někam vyrazit. Trochu se předtím ouknout,zjistit od kud kdo je, jaké kdo má poadavky a představu samozřejmě bych si nevybrala jako enská za spolucestovatele chlapa..spí nějakou part holek nebo smíenou. To samé jde udělat,zadat inzerát,e mám jedno místo volné..tam a tam s takovou dopravou za tolik peněz.
No a pokud bych byla mamina,občas se na cestovatelských vebech objeví nabídky,e mamina s dítětem hledá jinou maminu,která by sní jela k moři,protoe manu to třeba nebaví se rochnit u moře.
Jinak úplně sama bych volila taky kombinovaný nebo spí poznavací zájezd..kde bych se třeba k někomu mohla přidat. U i z toho důvodu,e u mně je straný problém,e i u nás jsem vude schopná zabloudit a nepomůe mi ani mapa,z té já jsem.. Prostě se budu motat pořád dokola,moje orientační schopnosti jsou mizérie a k tomu v cizině,kdy neznám,pořádně jazyk..tak to je třeba problém pro mně.
Upravil(a) REŇAS (28. 7. 2009 16:22)
Tak to já bych kromě technické stránky věci, kdy je jasné, e se vdycky najde někdo, kdo se postará, řeila i takové prkotiny, jako např. jak by se má dítka asi cítila po psychické stránce, ocitnuvi se samy v cizí zemi, mezi cizími lidmi a nevědouce, co se děje s jejich maminkou...
Není tady
Sama k moři bych klidně jela, dokonce jsem to i plánovala. Ale je fakt, e bych se snaila zjistit co nejvíce o dané lokalitě popř. bych jela na doporučení. Určo bych ve výběru byla opatrnějí ne kdybych měla jet s někým.
S malými dětmi bych si sama netroufla vůbec. Prostě bych se na to necítila. U puberáků klidně, tam bych se nebála. Ale je to taky o nátuře a asi i zkuenostech. Klubko (podle příspěvků) je ostřílená cestovatelka a kdy tam ty zkuenosti jsou, tak to člověk vidí jinak. Já třeba teď poprvé jedu na dobrodrunějí dovolenou a to s tátou přes agenturu. Sama bych si na to zatím netroufla, přestoe takováto dovolená byla vdycky můj sen.
Není tady
Ja jsem otazku pochopila, ze se tazatelka pta na dovolenou "sama" tj i bez deti. V tom nevidim zadny problem.
S malymi detmi bych sama k mori nejela, zazila jsem si doma, jake to je, kdyz jedno dite tezce onemocni a druhe spi vedle v postylce a co ted, kam jej dat, kdyz s tim prvnim musim do nemocnice? Tak toto bych nechtela resit v cizine.
S vetsimi detmi (nad cca 12 let) bych do ciziny jela, s domluvou by nebyl problem, umeli jazyky.
Sama s dieaom(demi) a sama bez detí je podža mňa diametrálny rozdiel. K dieau(deom) by som radila dvoch dospelých, pre kadý prípad... alebo aspoň - a nela by som ďalej ako Chorvátsko - delegáta poruke a letisko či stanicu priamo v mieste ubytovania. Sama bez detí hocikedy hocikam, ale je fakt, e ja som komunikatívny extrovert a keď nechcem by sama, tak proste sama NIE SOM. (Ani SAMA na zájazde ...)
Není tady
Rosamunda napsal(a):
Já teď řeím, jestli jet s dětmi (dvojčata, kluci 17 let, výka cca 190) sama po kempech Chorvatsko, Slovinsko. Manel je v nemocnici a já se sama je bojím,aby si na mě někdo nedovolil, nikdy jsem na dovolené sama nebyla.
Co byste mi poradily, mám to zahraničí vypustit a jet jen po Čechách?
Ros, s takhle velkými a rovnou dvěma bodyguardy se nemusí bát ani na konec světa!
Vůbec se té ciziny neboj! Sedmnáctiletí kluci jsou u vlastně dospělí paráci, a vsadím se e jsou i perfektně jazykově vybavení (tedy aspoň oproti naí generaci), take spí oni budou zařizovat leccos za tebe.
A hlavně nepropásni tuhle příleitost, e s tebou vůbec jetě jet chtějí, moná je to naposled, a přítě u dají přednost partě, a nebo své holce. Uijte si to, a fakt se ničeho neboj!!!
Olympia napsal(a):
Ja jsem otazku pochopila, ze se tazatelka pta na dovolenou "sama" tj i bez deti. V tom nevidim zadny problem.
S malymi detmi bych sama k mori nejela, zazila jsem si doma, jake to je, kdyz jedno dite tezce onemocni a druhe spi vedle v postylce a co ted, kam jej dat, kdyz s tim prvnim musim do nemocnice? Tak toto bych nechtela resit v cizine.
S vetsimi detmi (nad cca 12 let) bych do ciziny jela, s domluvou by nebyl problem, umeli jazyky.
Vy si holky ty problémy snad přitáhnete samy. Nejen Olympie.
Znám řadu samoivitelek, co nikoho nemají a řeí - k moři buď s dětmi sama, nebo vůbec a jely s tím e se nic nestane. A taky si nepamatuji, e by se nějaké něco závaného stalo. Je to i o zkuenostech a o psychice.
Já jsem měla s cestováním dost velké zkuenosti, tak jsem jezdila i s děckem, které bylo malé a váně nemocné. Navíc byly holky alergičky a moře měly doporučené a dělalo jin dobře. Jezdily jsme jen do Chorvatska a do Itálie a to na ty nejlevnějí zájezdy pod stany -protoe jsem na víc neměla. Zato jsem uměla vybrat dobrou lokalitu a zařídit si i dětem zajímavý program. Dokonce delegáti byli vstřícní - třeba jsme měli mít jen půl stanu a měli jsme větinou celý. Dávali nás do stanů kde byl klid. Nebo jsme se ráno nemuseli vystěhovat a mohli jsme mít stan a do odjezdu. Několikrát jsme byli u toho moře i 2x za prázdniny. Kdy jsem pak ukazovala fotky, tak jsem později nalákala některé známé, co pak jely taky. Kdy jsem jela s někým, raději jsem jezdila s maminkou, která je taky sama. Kdy jsem jela s tou vdanou s dětmi, bylo to větinou poznat - větinou se na mne pověsila a stejně jsem vechno zařizovala já, jako bych byla její manel. Na těchto levných zájezdech jsem potkala i řadu zajímavých maminek, které jezdily taky s dětmi samy.
Mladí dcera má 12 a byla letos po desáté u moře jen díky tomu, e jsem se odhodlala jezdit sama. Holky na ty dovolené straně rády vzpomínají a já taky.
Není tady
Přesně, jak píe Amely, jak to mají dělat samoivitelky. Asi sedí tedy se dvěma dětmi doma
Jinak Blossom radí opravdu i z pozice průvodce. Jezdí dva, ( a kor kdy se dělá cyklo zájezd, nebo turistický zájezd) dva, aby se mohly řeit i nestandartní situace.
Bývalý přítel byl jako průvodce na Ukrajině,kde mu zamřel při jízdě do kopce na infarkt klient. Myslí, e jeho druku, která tam byla s ním a v parádním oku nechal někde za horami, aby zbytku klientů nekazil dovolenou? Samozřejmě se to díky dvou průvodcům řeilo tak,aby bylo postaráno jak o pozůstalou, převoz mrtvého do Čech, tak i o zbytek zájezdu, který měl zaplaceno za to, co uvidí.
Vidím to prostě i z druhé strany jinak.
Není tady
Nesedí doma, proč? Jezdí s dětmi na dovolenou. Ale v partě, ve dvou s jinou maminou. To je celé. Jo, někdo jede s malými/ meními dětmi sám. Kadýho věc.
Vy tu děláte, jako e člověk, co eliminuje případné problémy je totální blb, co si přivolá nějaké netěstí...
Kámo jezdil na horský túry sám, jednou se vlekl několik kiláků se zlomenou nohou a po příjezdu řekl, jakou měl kliku, kdy padal, e tam nebyl utr a nekřach se do hlavy. Od tý doby je opatrnějí - přitom do tý doby ho nenapadlo, e jemu se tohle můe stát, protoe je opatrnej...
Upravil(a) javena (29. 7. 2009 8:43)
Není tady
Klubko, někdy se ten tvůj společník . kterého si bere na zájezd, abys nebyla sama, můe stát pěknou přítěí a místo pomoci Ti situaci pěkně zkomplikovat. Kdy v nouzi začne hysterčit, tak by bylo lepí, kdyby tam nebyl, e jo.
Mne třeba zajímá architektura - stará i moderní, umění, fotografování a děti se o to mojí zásluhou zajímají taky u od malička. la jsem třeba do města s tím, e si to s dětmi prohlédneme. A s námi samozřejmě chtěla jít kamarádka s dětmi, které to vůbec nezajímalo. Jenom nám za zády mrčely jak je to blbé, proč tam lezeme, e je to nezajímá, zajímala je jen zmrzlina a stánky se suvenýry. A kdy jsem navrhla, e přítě bych la do města sama a oni a zůstanou u moře, e to bude lepí pro obě, tak ráda nebyla. A to je jen prkotina.
Pokud by se něco stalo, tak jsem schopná si to v klidu vyřeit sama, kamarádka s hysterickým záchvatem teda moc nepomůe.
Není tady