Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 27. 7. 2009 19:28

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Re: Jeli byste na dovolenou k moři samy?

Varit obed v lete u more? Co je to za blbost?
Opravdu nemoznej ceskej zvyk. Ve vetsine evropskych zemi se ji teple jidlo az vecer....

Není tady

#27 28. 7. 2009 8:20

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Určo sama, bez problémů. Věcí,které určitě můžeš obdivovat sama je plno i bez průvodce, protivného společníka nebo remcající kamarádky. A na plហje knížek taky dost.

"Osud zkouší nejvíce ty, které má nejvíce rád, aby z nich něco bylo."

Není tady

#28 28. 7. 2009 9:42

Blossom
Host

venuše napsal(a):

Varit obed v lete u more? Co je to za blbost?
Opravdu nemoznej ceskej zvyk. Ve vetsine evropskych zemi se ji teple jidlo az vecer....

Ano, já dětem vařila, a proč by to mělo být nemožnej zvyk? Ty nechceš vařit - nevař. A já tehdy tak byla zvyklá, a dětem to tak (kromě těch odchodů z pláže) vyhovovalo, tak jsem vařila. Žij a nech žít....

Ale tady nejde jen o to vaření. Je mnoho jiných situací, kdy když jste u moře s dětmi samotné, a potřebujete na chvíli odejít. Např. na záchod, který je vzdálen 300 metrů. (Odmítám toto "řešit" jako mnozí - do moře usch ).
A jakékoli taková věc je pak problém. tedy pokud tam jste samy s úplně cizími lidmi. Pokud je tam současně i kamarádka, tak to je v pohodě. Jenže stane se někdy, že kamarádky nemají čas v tomtéž termínu, a nebo některé třeba i peníze na dovču, a to pak řešíte - jet samy nebo nejet vůbec. Já volila tehdy jet sama. A většinou to bývalo fajn. stolt

#29 28. 7. 2009 9:56

Blossom
Host

Teď tu budu možná za vyznavače negativních zpráv, ale vzpomněla jsem si ještě na jednu situaci...

Pár let jsem řešila dovolené s každým dítětem zvl᚝: S dcerou po památkách(to syna zoufale nebavilo), a se synem sportovně - většinou s cestovkou do Alp na kole (to zas neměla zájem dcera). Mě to moc vyhovovalo, opravdu jsem s každým dítětem strávila čas velmi intenzivně, a oboustranně v pohodě.

Jen nerada vzpomínám na poslední zájezd se synem do Alp: Nikoho jsem tam v zájezdu neznala, a hned při cestě tam se objevily u mě naprosto nečekané, do té doby nepoznané gynekologické problémy. Podobné, o kterých pár měsíců mluvila má kamarádka, a ta měla pak nařízeno 14 dní ležet a nehýbat se. No, a já najednou něco podobného, a před sebou vidinu druhý den 70 km na kole... Byla jsem dost zoufalá- průvodce mladý kluk, a kolem nikdo známý. Měla jsem štěstí v neštěstí: Když jsme dojížděli na ubytování, jeli jsme kolem nemocnice, byla asi půl km od penzionu. Takže ráno jsem nahlásila průvodci, že my vyjedeme později (bylo to etapové - každý den se spalo jinde), všichni vyjeli na cestu, 14tiletého  syna jsem zanechala čekat samotného u penzionu, a jelikož se naštěstí domluvím německy, zařídila jsem si vyšetření v nemocnici. Bohužel, se všemi úředními jednáními kolem pojištění, protáhlo se to na celé dopoledne. Naštěstí verdikt doktora zněl - není to to, čeho se obáváte, na kolo s tím  za určitých opatření můžete. Takže jsme se synem vyjeli v poledne a zájezd k večeru dojeli.
Ale pocit z té dovolené jsem už měla zkažený. Uvědomila jsem si natvrdo, že co by si se mnou počal chudák syn, kdybych se mu na cestě třeba nečekaně složila, v cizí zemi, kde on se nedomluví a nikoho nezná... sad
Takže bych doporučovala určitě domluvit takový zájezd s někým známým, prostě abyste tam nebyli jen ženské úplně samy. Tedy - pokud to jde, ono to bohužel někdy nejde.

#30 28. 7. 2009 10:19

mia
♥♥♥♥♥♥-

Blossom, přesně to samé jsem chtěla napsat, sama bych jela klidně, ale sama s dětma ne, protože co si děti samy počnou, pokud by se mi něco stalo... V tom případě bych si vzala sebou třeba kamarádku. A nebo bych cestovala jenom po vlastech českých a byla ve spojení s rodinou, která by se v případě potřeby postarala.

Není tady

#31 28. 7. 2009 10:22

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Holky, a vy jedete na dovolenou a předpokádáte že se vám tam něco automaticky stane? Zajet vás může auto i tady a co děti, taky budou asi samy doma? va

Já jsem pochopila tak,že žadatelka chce jet na dovču sama?

Není tady

#32 28. 7. 2009 10:52

mia
♥♥♥♥♥♥-

Klubko napsal(a):

Holky, a vy jedete na dovolenou a předpokádáte že se vám tam něco automaticky stane? Zajet vás může auto i tady a co děti, taky budou asi samy doma? va

Sama jo, ale s dětma bych měla obavy, aby nezůstaly v cizí zemi samy.
Stát se může cokoliv.
Ale to je takový můj povahový rys, věčné co by kdyby... i manžel si dělá ze mě legraci, že mám pořád "předstih"...lol

Není tady

#33 28. 7. 2009 10:54

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

No,ale tím si to přivoláváš.. Fakt.
Hele, jestli tě můžu trochu uklidnit. Je dobré dát vždy dítěti telefon na konzulát dané země a ukázat delegátku. Ti jsou povinni to řešit a taky v 99% řeší. Vlastní zkušenost. To co vidíš v TV, že někde někdo zůstal to jsou taky pěkně nafouknuté bubliny.
To by ses nemohla nikam vzdálit a být 24 hodin s tím děckem.

Není tady

#34 28. 7. 2009 11:05

venuše
♥♥♥♥♥♥-

mia napsal(a):

Klubko napsal(a):

Stát se může cokoliv.
Ale to je takový můj povahový rys, věčné co by kdyby... i manžel si dělá ze mě legraci, že mám pořád "předstih"...lol

Tak nic podobneho me nikdy nenapadlo. To bych musela sedet cely zivot doma a nikam nejet, protoze jsem s detma byla sama od malicka....

Není tady

#35 28. 7. 2009 11:17

Blossom
Host

venuše napsal(a):

mia napsal(a):

Klubko napsal(a):

Stát se může cokoliv.

Tak nic podobneho me nikdy nenapadlo. To bych musela sedet cely zivot doma a nikam nejet, protoze jsem s detma byla sama od malicka....

No, je fakt, že mě taky předtím nic takového nenapadlo a dovči sama s dětmi jsem si užívala. Takže o nějakém "přivolávání" nemůže být řeč.

Nenapadlo mě to - až do té doby když se to stalo a ty komplikace se prostě reálně vyskytly. sad

#36 28. 7. 2009 11:21

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja možno skôr na nejakäú poznávačku alebo kombinovanú dovolenku... Na poznávačke som sama BOLA a bvolo to tummenupp . Najlepšia dovolenka môjho života, asi...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#37 28. 7. 2009 11:26

Blossom
Host

Klubko napsal(a):

No,ale tím si to přivoláváš.. Fakt.
Hele, jestli tě můžu trochu uklidnit. Je dobré dát vždy dítěti telefon na konzulát dané země a ukázat delegátku. Ti jsou povinni to řešit a taky v 99% řeší. Vlastní zkušenost. To co vidíš v TV, že někde někdo zůstal to jsou taky pěkně nafouknuté bubliny.
To by ses nemohla nikam vzdálit a být 24 hodin s tím děckem.

Klubko, v mnou popsaném případě byli na zájezdu 2 průvodci - oba mladí kluci kolem 25 let. Jeden musel jet s konvojem lidí, a ten druhý by teoreticky možná mohl řešit mé zdravotní problémy. Ale mimo jiné - převážel autobus na místo dalšího ubylování a "sbíral cestou odpadlíky". smile Že by se musel v krajním případě postarat o mě - no asi kdyby nebylo zbytí, tak jo...
Bohu díky, že se německy domluvím, představa o tom, že mě bude u gynekologa průvodce při vyšetření asistovat (!) a překládat velmi odborné zdravotnické termíny, ale bohužel i velmi, velmi intimní a osobní pocity a záležitosti, je pro mě příšerná.
I tak to byla docela tragikomedie, když jsem doktorovi německy a částečně rukama nohama vysvětlovala,co přesně mi je... lol lol
Teď už se tomu směju, ale bylo mi tehdy dost úzko, přiznávám...

Ale mᚠpravdu, že zakladatelka vlákna asi myslela dovolenou sama, ne sama s dětmi...

#38 28. 7. 2009 11:57

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

No jednoduše by kluka vzali do busu, když ten druhý sbíral ty odpadlíky. Píšu z vlastní zkušenosti....

Není tady

#39 28. 7. 2009 13:09

Blossom
Host

Klubko napsal(a):

No jednoduše by kluka vzali do busu, když ten druhý sbíral ty odpadlíky. Píšu z vlastní zkušenosti....

Nechci být za detailistu wink , ale i tak to nevychází: jeden průvodce na kole se zájezdovou skupinou, druhý v autobuse by mohl vézt mého syna při cestě na ubytování a sbírání odpadlíků a ohřívání párků v poledne v půlce cesty , ale - kdybych neuměla německy - kde je ten třetí, který by celé dopoledne trávil se mnou v nemocnici po vyšetřeních překládáním a staráním se o mě?
A u mě šlo jen o jedno dopoledne a problém se vyřešil, ale co když má někdo zdravotní problém mnohem větší a průvodce by mu musel asistovat a starat se delší dobu? ?

Ale nechme toto offtopic , přeju vám všem, abyste v podobné situaci žádná z vás nikdy nebyla,naštěstí je to celkem výjimečné, i když stoprocentně se to bohužel vyloučit nedá.

#40 28. 7. 2009 14:00

javena
♥♥♥♥♥♥-

Blossom, rozumím ti a taky by mě to nenapadlo, kdyby mého otce nehospitalizovali v Egyptě. Máma je velká, ta se o sebe postarala. Kdyby vzal vnuka na potápění, což ženský nebaví, a vyrazil s ním sám, nebylo by to synovi asi příjemné... To není o přivolávání, je to opatrnost. Mmch. delegátka musela za mým otcem tenkrát do nemocnice (těžko by se starala o dítě) a matce pak referovala co a jak a jeli za ním společně až druhý den. Pak matka jezdila sama...

Není tady

#41 28. 7. 2009 16:19

REŇAS
Host

No já jsem možná trochu dobrodruh vissla,ale já bych to možná zkusila přes net formou spolujízdy,pokud bych byla mladá a neměla bych zrovna ským jet a chtěla bych někam vyrazit. Trochu se předtím ouknout,zjistit od kud kdo je, jaké kdo má požadavky a představu samozřejmě bych si nevybrala jako ženská za spolucestovatele chlapa..spíš nějakou part holek nebo smíšenou. To samé jde udělat,zadat inzerát,že mám jedno místo volné..tam a tam s takovou dopravou za tolik peněz.
No a pokud bych byla mamina,občas se na cestovatelských vebech objeví nabídky,že mamina s dítětem hledá jinou maminu,která by sní jela k moři,protože manžu to třeba nebaví se rochnit u moře. wink

Jinak úplně sama bych volila taky kombinovaný nebo spíš poznavací zájezd..kde bych se třeba k někomu mohla přidat. Už i z toho důvodu,že u mně je strašný problém,že i u nás jsem všude schopná zabloudit a nepomůže mi ani mapa,z té já jsem.. dumbom Prostě se budu motat pořád dokola,moje orientační schopnosti jsou mizérie a k tomu v cizině,když neznám,pořádně jazyk..tak to je třeba problém pro mně. va

Upravil(a) REŇAS (28. 7. 2009 16:22)

#42 28. 7. 2009 17:56

mia
♥♥♥♥♥♥-

Tak to já bych kromě technické stránky věci, kdy je jasné, že se vždycky najde někdo, kdo se postará, řešila i takové prkotiny, jako např. jak by se má dítka asi cítila po psychické stránce, ocitnuvši se samy v cizí zemi, mezi cizími lidmi a nevědouce, co se děje s jejich maminkou...lol

Není tady

#43 28. 7. 2009 20:26

taurus
♥♥♥♥♥♥-
Místo: cely svet

Sama k moři bych klidně jela, dokonce jsem to i plánovala. Ale je fakt, že bych se snažila zjistit co nejvíce o dané lokalitě popř. bych jela na doporučení. Určo bych ve výběru byla opatrnější než kdybych měla jet s někým.
S malými dětmi bych si sama netroufla vůbec. Prostě bych se na to necítila. U puberáků klidně, tam bych se nebála. Ale je to taky o nátuře a asi i zkušenostech. Klubko (podle příspěvků) je ostřílená cestovatelka a když tam ty zkušenosti jsou, tak to člověk vidí jinak. Já třeba teď poprvé jedu na dobrodružnější dovolenou a to s tátou přes agenturu. Sama bych si na to zatím netroufla, přestože takováto dovolená byla vždycky můj sen.

I was still free: free to hate the men who were torturing me, or to forgive them. It doesn´t sound like much. I know. But in the flinch and bite of the chain, when it´s all you´ve got, that freedom is a universe of possibility.

Není tady

#44 28. 7. 2009 21:26

Olympia
Host

Ja jsem otazku pochopila, ze se tazatelka pta na dovolenou "sama" tj i bez deti. V tom nevidim zadny problem.
S malymi detmi bych sama k mori nejela, zazila jsem si doma, jake to je, kdyz jedno dite tezce onemocni a druhe spi vedle v postylce a co ted, kam jej dat, kdyz s tim prvnim musim do nemocnice? Tak toto bych nechtela resit v cizine.
S vetsimi detmi (nad cca 12 let) bych do ciziny jela, s domluvou by nebyl problem, umeli jazyky.

#45 28. 7. 2009 22:23

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Sama s dieaom(demi) a sama bez detí je podža mňa diametrálny rozdiel. K dieau(deom) by som radila dvoch dospelých, pre každý prípad... alebo aspoň - a nešla by som ďalej ako Chorvátsko - delegáta poruke a letisko či stanicu priamo v mieste ubytovania.  Sama bez detí hocikedy hocikam, ale je fakt, že ja som komunikatívny extrovert a keď nechcem by sama, tak proste sama NIE SOM. (Ani SAMA na zájazde wink ...)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#46 28. 7. 2009 22:39

Blossom
Host

Rosamunda napsal(a):

Já teď řeším, jestli jet s dětmi (dvojčata, kluci 17 let, výška cca 190) sama po kempech Chorvatsko, Slovinsko. Manžel je v nemocnici a já se sama je bojím,aby si na mě někdo nedovolil, nikdy jsem na dovolené sama nebyla.
Co byste mi poradily, mám to zahraničí vypustit a jet jen po Čechách?

Ros, s takhle velkými a rovnou dvěma bodyguardy  albert  albert  se nemusíš bát ani na konec světa! big_smile
Vůbec se té ciziny neboj! Sedmnáctiletí kluci jsou už vlastně dospělí paráci, a vsadím se že jsou i perfektně jazykově vybavení (tedy aspoň oproti naší generaci), takže spíš oni budou zařizovat leccos za tebe.

A hlavně nepropásni tuhle příležitost, že s tebou vůbec ještě jet chtějí, možná je to naposled, a příště už dají přednost partě, a nebo své holce. Užijte si to, a fakt se ničeho neboj!!!

#47 29. 7. 2009 7:57

amely
♥♥♥♥♥--

Olympia napsal(a):

Ja jsem otazku pochopila, ze se tazatelka pta na dovolenou "sama" tj i bez deti. V tom nevidim zadny problem.
S malymi detmi bych sama k mori nejela, zazila jsem si doma, jake to je, kdyz jedno dite tezce onemocni a druhe spi vedle v postylce a co ted, kam jej dat, kdyz s tim prvnim musim do nemocnice? Tak toto bych nechtela resit v cizine.
S vetsimi detmi (nad cca 12 let) bych do ciziny jela, s domluvou by nebyl problem, umeli jazyky.

Vy si holky ty problémy snad přitáhnete samy. Nejen Olympie.
Znám řadu samoživitelek, co nikoho nemají a řeší - k moři buď s dětmi sama, nebo vůbec a jely s tím že se nic nestane. A taky si nepamatuji, že by se nějaké něco závažného stalo. Je to i o zkušenostech a o psychice.

Já jsem měla s cestováním dost velké zkušenosti, tak jsem jezdila i s děckem, které bylo malé a vážně nemocné. Navíc byly holky alergičky a moře měly doporučené a dělalo jin dobře. Jezdily jsme jen do Chorvatska a do Itálie a to na ty nejlevnější zájezdy pod stany -protože jsem na víc neměla. Zato jsem uměla vybrat dobrou lokalitu a zařídit si i dětem zajímavý program. Dokonce delegáti byli vstřícní - třeba jsme měli mít jen půl stanu a měli jsme většinou celý. Dávali nás do stanů kde byl klid. Nebo jsme se ráno nemuseli vystěhovat a mohli jsme mít stan až do odjezdu. Několikrát jsme byli u toho moře i 2x za prázdniny. Když jsem pak ukazovala fotky, tak jsem později nalákala některé známé, co pak jely taky. Když jsem jela s někým, raději jsem jezdila s maminkou, která je taky sama. Když jsem jela s tou vdanou s dětmi, bylo to většinou poznat - většinou se na mne pověsila a stejně jsem všechno zařizovala já, jako bych byla její manžel. Na těchto levných zájezdech jsem potkala i řadu zajímavých maminek, které jezdily taky s dětmi samy.
Mladší dcera má 12 a byla letos po desáté u moře jen díky tomu, že jsem se odhodlala jezdit sama. Holky na ty dovolené strašně rády vzpomínají a já taky.

Není tady

#48 29. 7. 2009 8:30

Klubko
♥♥♥♥♥♥♥

Přesně, jak píše Amely, jak to mají dělat samoživitelky. Asi sedí tedy se dvěma dětmi doma dumbom
Jinak Blossom radí opravdu i z pozice průvodce. Jezdí dva, ( a kor když se dělá cyklo zájezd, nebo turistický zájezd) dva, aby se mohly řešit i nestandartní situace.
Bývalý přítel byl jako průvodce na Ukrajině,kde mu zamřel při jízdě do kopce na infarkt klient. Myslíš, že jeho družku, která tam byla s ním a v parádním šoku nechal někde za horami, aby zbytku klientů nekazil dovolenou? Samozřejmě se to díky dvou průvodcům řešilo tak,aby bylo postaráno jak o pozůstalou, převoz mrtvého do Čech, tak i o zbytek zájezdu, který měl zaplaceno za to, co uvidí.
Vidím to prostě i z druhé strany jinak.

Není tady

#49 29. 7. 2009 8:43

javena
♥♥♥♥♥♥-

Nesedí doma, proč? va Jezdí s dětmi na dovolenou. Ale v partě, ve dvou s jinou maminou. To je celé. Jo, někdo jede s malými/ menšími dětmi sám. Každýho věc.
Vy tu děláte, jako že člověk, co eliminuje případné problémy je totální blb, co si přivolá nějaké neštěstí...
Kámoš jezdil na horský túry sám, jednou se vlekl několik kiláků se zlomenou nohou a po příjezdu řekl, jakou měl kliku, když padal, že tam nebyl šutr a nekřach se do hlavy.  Od tý doby je opatrnější - přitom do tý doby ho nenapadlo, že jemu se tohle může stát, protože je opatrnej... vissla

Upravil(a) javena (29. 7. 2009 8:43)

Není tady

#50 29. 7. 2009 8:52

amely
♥♥♥♥♥--

Klubko, někdy se ten tvůj společník . kterého si bereš na zájezd, abys nebyla sama, může stát pěknou přítěží a místo pomoci Ti situaci pěkně zkomplikovat. Když v nouzi začne hysterčit, tak by bylo lepší, kdyby tam nebyl, že jo.

Mne třeba zajímá architektura -  stará i moderní, umění, fotografování a děti se o to mojí zásluhou zajímají taky už od malička. Šla jsem třeba do města s tím, že si to s dětmi prohlédneme. A s námi samozřejmě chtěla jít  kamarádka s dětmi, které to vůbec nezajímalo. Jenom nám za zády mrčely jak je to blbé, proč tam lezeme, že je to nezajímá, zajímala je jen zmrzlina a stánky se suvenýry.  A když jsem navrhla, že příště bych šla do města sama a oni a zůstanou u moře, že to bude lepší pro obě, tak ráda nebyla. A to je jen prkotina.
Pokud by se něco stalo, tak jsem schopná si to v klidu vyřešit sama, kamarádka s hysterickým záchvatem teda moc nepomůže.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí