6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Kolegyně nás ráno v kanceláři potěšila sdělením, že lidé kterým letos není 40 let už nebudou dostávat důchody - podle nově schváleného zákona.
JE to pravda? (ne že bych s tím nepočítala, ale............ ) , znamená to že nemusím platit daně?
Není tady
Ne, duchody zatim lide dostavat budou. Jen se dle noveho zakona (ktery ale jeste schvalen neni) meni odchod do duchodu. Od urciteho veku pujdeme vsichni po dosazeni urciteho veku. Jak muzi, tak zeny. U zen prestane byt vyhodou to, ze maji deti. A take bude od urciteho veku povinne si platit duchodoveho pojisteni (myslim, ze od 30 let to zavedou povinne - prave proto, aby nemusel tolik vyplacet stat nebo nevim)...
Májajája napsal(a):
Kolegyně nás ráno v kanceláři potěšila sdělením, že lidé kterým letos není 40 let už nebudou dostávat důchody - podle nově schváleného zákona.
JE to pravda? (ne že bych s tím nepočítala, ale............ ) , znamená to že nemusím platit daně?
Není tady
Není tady
mefinka napsal(a):
A take bude od urciteho veku povinne si platit duchodoveho pojisteni (myslim, ze od 30 let to zavedou povinne - prave proto, aby nemusel tolik vyplacet stat nebo nevim
Hlavně proto že stát by na to už jaksi neměl. Další důvod je, že stáří není pojistná událost ale předpokládaná záležitost na kterou je třeba si šetřit v době kdy je člověk ještě plnej elánu a pracovního nadšení.
Takže makejte ať si v důchodu můžete dopřát pohodlný křeslo, elektricky vyhřejvaný bačkory a zdobenou rakev.
Upravil(a) Jeňýk (28. 6. 2007 13:28)
Není tady
Vadí mi, že ženám nezůstane výhoda jít do důchodu dřív podle počtu dětí. Ať si říká kdo chce, co chce, tak domácnost a výchova dětí je v 90% na ženě a tohle byla jedna z mála výhod, co za to měla. Další věc, tolikrát probíraná, je to, jestli člověk v 65 letech je schopen některý práce a profese vykonávat. Co potom s těmi lidmi? A do třetice - je to hezky řečeno "šetřete si na důchod", ale jak z platu na úrovni minimální mzdy, ono i z 10000 Kč čistého by se těžko dávalo něco stranou.... Co potom?
Není tady
Ta reforma je nevyhnutelná. Systém průběžného financování je naprosto neudržitelnej. Vždyť důchodců je čím dál tím víc, průměrný věk se zvyšuje, porodnost mizerná... Hlavní problém vidim v tom, že lidi přehnaně spoléhají na stát. Samozřejmostí by mělo být, aby každý sám myslel na svou budoucnost. Takže připojišťovací systémy by měl být samozřejmostí. Ten přechod bude šok, ale na druhou stranu o té reformě se mluví už x let. A spořit se dá i minimálními částkami.
Není tady
Já vůbec nevím co si o tom mám myslet... Přijde opravdu hnusný,že starý lidi,který celej život dřeli (aspoň teda snad většina) a odváděli daně,by nakonec měli třeba umřít v bídě,zatimco naši posranci,si vozí zadky v autech za miliony,provolaj 120 tisíc měsíčně,dělaj velký prd,maj imunitu a berou velký prachy... Na druhou stranu je pravda,že důchodců přibývá,ale co jako? Vybít je? To se docela podobá jistému pánovi... Těžko můžou někoho nutit si spořit,když prostě nemá z čeho... Proč celý život lidi platí daně? Aby mohli jezdit po rozpadlejch silnicich a každej úředníček,policajt a hlavně posranec,který z těch peněz maj nejvíc,se jim mohl vysmát,když něco potřebují? Jde to tady do pr...e. Jsem zvědavá co bude jednou s mýma dětma.
Není tady
Luizi napsal(a):
Jde to tady do pr...e. Jsem zvědavá co bude jednou s mýma dětma.
Co by bylo?
Nauč děti makat. Zajisti jim co nejlepší vzdělání a hlavně je nauč že záviděním a nadáváním na ty ostatní co berou "velký prachy" ještě nikdo nikdy nezbohatnul.
Není tady
Jeňýk má pravdu, nevím čemu se divíte, všichni moc dobře ví, že důchody v našem věku nebudou a musíme se podle toho zařídit. Proto stát aspoň dává garantované příspěvky do penzijních fondů, takže nevím v čem je problém. Chápu, že nikdo nemá peněz na zbyt, ale tohle není žádná zbytečnost, vždyt to bude Váš důchod. Nemůžete se spoléhat na to, že Vám někdo pomůže ani stát ani děti. Ty budou mít svůj život. A co se dětí týče, svojí Vanessku až vyroste budu učit, že co si vlastní silou nezaslouží to nebude mít, protože nějaký nadávání, je sice dobrý na ulevení, ale život nám to nezmění. Život máme ve svých rukách!!! A jakej si ho uděláme, takovej bude!!!
Není tady
Luizi, dej se na politiku a jako posranec se budeš mít dobře. Jaké řešení navrhuješ? Je všeobecně známo, že pokud se neudělá reforma placení důchodů, tak cca za 15 roků veškeré příjmy státu padnou na důchody a to je bankrot republiky. Bolševici s tím za 8 roků nic nedělali, báli se nepopulárních opatření a ztráty voličských hlasů. Takže nyní se snaží něco udělat vláda i když i jim je jasné, že z tohoto důvodu prohrají příští volby. Chovají se alespoň trochu zodpovědně. Bývalá vláda na tvé děti nemyslela, prožralo se 800 miliard a ty se budou muset jednou zaplatit. Mám pocit, že ve většině civilizovaných evropských státech se chodí do důchodu v 65.
Není tady
Verunka a Vanesska napsal(a):
Jeňýk má pravdu, nevím čemu se divíte, všichni moc dobře ví, že důchody v našem věku nebudou a musíme se podle toho zařídit. Proto stát aspoň dává garantované příspěvky do penzijních fondů, takže nevím v čem je problém. Chápu, že nikdo nemá peněz na zbyt, ale tohle není žádná zbytečnost, vždyt to bude Váš důchod. Nemůžete se spoléhat na to, že Vám někdo pomůže ani stát ani děti. Ty budou mít svůj život. A co se dětí týče, svojí Vanessku až vyroste budu učit, že co si vlastní silou nezaslouží to nebude mít, protože nějaký nadávání, je sice dobrý na ulevení, ale život nám to nezmění. Život máme ve svých rukách!!! A jakej si ho uděláme, takovej bude!!!
Kdyby všichni premýšleli a vychovávali děti jako ty, tak by bylo dobře.
Není tady
Tak nevim jestli tady budeš oblíbená. Napsala jsi to ale hezky......
Není tady
Děkuji za pochvalu, ale přijde mi to normální. Spíš by si jí zasloužili mí rodiče. Byla jsem, tak vychována a považuji to za správné.
Není tady
Ale trošičku se pletete. Zapomněli jste, že si teď platíme na důchody? Že nám strhávají ze mzdy částku na důchodové pojištění a další na toto pojištění za nás platí zaměstnavatel? Pročpak si ji teda platíme, když pak nemáme dostat alespoň nějaký důchod? Já vím, že teď je systém solidarity a že z našich plateb na důchodový systém jsou vypláceni nynější důchodci. Ale to přece není problém nás, ale státu. My si od doby, co jsme začalil pracovat, na svůj důchod svými srážkami ze své mzdy spoříme. A že stát dává garantované příspěvky do penzijních fondů? Verunko a víš, kolik že tam stát dává? Spoříš si už penzijní spoření? Já teda jo, ale že bych z toho v důchodu měla vyžít, no, asi bych musela bydlet pod mostem a to si věru nespořím malou částku a i zaměstnavatel mi přispívá. A taky ještě živím studující dítě. Jsem samoživitelka. Druhé dítě už dostudovalo. Verunko, jsi ještě příliš mladá na vynášení těchle soudů, možná platí pro tvou generaci, ale my jsme trošku jinde.
Upravil(a) majkafa (28. 6. 2007 22:05)
To je sice možný, ale každý rozumný člověk si spočítá, že se státním dluhem a zaostalou vyspělostí naší země, teď nemyslím krásy naší země a lidi, na důchody nebude a co zmůžeme vůbec nic
Není tady
Možná mladá, ale život mě naučil, za svoje peníze studuji a rozjela jsem si podnikání, zabezpečuji finančně rodinu a o tom, jak budou vypadat důchody, vím víc, než si myslíš. Prosím neber to osobně.
Není tady
Majko máš pravdu, je to problém státu. A konečně tento stát- vláda s tím něco chtějí udělat.
Verunko, buď ráda, že máš takové rodiče. Budeš to mít v životě jednoduší, než chroničtí nadávači a závistlivci.
Přeji krásný večer oběma.
Není tady
majkafa napsal(a):
Verunko, jsi ještě příliš mladá na vynášení těchle soudů, možná platí pro tvou generaci, ale my jsme trošku jinde.
Huh.... moc prosím já nechci být jinde i když už jsem taky starý a vypelichaný. Snažím se alespoň mozek udržovat mladý když už zbytek těla chátrá.
Tak moc prosím neházej nás všechny do jednoho pytle, blbě by se mi pak usínalo.
Není tady
Verunka a Vanesska mají zdravý náhled na věc.
Mně je dost přes čtyřicet, prognóza tohohle státu je taková, jako v tom vtipu: něco černého klepe na dveře - naše růžová budoucnost:)
Každý myslící člověk by si měl založit alespoň penzijko, když už nic a myslet na svoje zadní kolečka.
Nikdo nemáme uzavřenou smlouvu s "tím nahoře", kdy a za jakých podmínek ukončíme svoji návštěvu na tomto světě. Stáří je velice ošklivá věc - buďto člověk zblbne (Alzheimer), nebo tělesně zchátrá (buď ho klepne pepka, nebo mu přestane sloužit pohybový aparát, viz onemocnění kloubů, nebo má vážné potíže se srdcem či krevním oběhem či nedejbože nádorové onemocnění). Já bych se strašně nerada dočkala toho, abych visela jako bezmocná stařešina svým dětem na krku jak pytel kamení. Samozřejmě očekávám, že jak jsem se o ně jako o bezmocná malá ňouňátka starala já, moji péči mi částečně na stáří oplatí, ale pokud budu DOOPRAVDY nemocná a svému okolí na přítěž, od toho jsou úspory na stáří, abych si z nich dokázala financovat základní potřeby a rodinu zbytečně nezatěžovala.
BTW doufám, že budu po svojí matce. Ta se úspěšně vyhejbala celý život lékařům až tak, že jsem ji před pěti lety musela téměř proti její vůli nechat odvézt do nemocnice. Tvrdila, že jí nic není, jen jí natékají nohy. Přivolaná lékařka na mojí mamince-hrdince naměřila jednak krevní tlak 230/180, druhak zkonstatovala vodu na plicích a do třetice prodělaný infarkt. Kdybych ji nechala tak, souběh všeh tří vražedných kombinací by znamenal brzké vypravení pohřbu. Maminka - hrdinka si pobyla v nemocnici, bagatelizovala svoje potíže s tím, že jsem moc citlivá a vůbec. Z nemocnice nakonec zdrhla s tím, že si pro ni měla rodina přijet. Místo toho si moje maminka - naše babička objednala sanitku a zmizela z oddělení jak duch. Podotýkám, že babička oslavila v červnu 82 roků a dodneška si ráda zapálí, i když před pěti roky kňouravě přísahala paní doktorce, jak bude dodržovat životosprávu (ha, ha).
Ráda bych věřila tomu, že geny přeskáčou z matky na dceru natolik, že i před osmdesátku budu stejně vitální, jako moje máti avšak to je hříšné spolejhání se na milosrdenství Boží a hlavně - babča má garantovanej důchod, což já za dvacet let absolutně nemůžu předvídat, potažmo se na to spoléhat
Upravil(a) Kiara (28. 6. 2007 22:47)
Není tady
Kiara napsal(a):
Podotýkám, že babička oslavila v červnu 82 roků a dodneška si ráda zapálí, i když před pěti roky kňouravě přísahala paní doktorce, jak bude dodržovat životosprávu (ha, ha).
ty nevíš, že v tomto věku může mít jakákoliv změna životosprávy fatální následky? Jen ji nech ať si spokojeně užívá života...
A k důchodům ... prostě se nemůžeme věčně spoléhat na stát. Prostě se budem muset aj v důchodě spolehnout sami na sebe. Ale nevadí mi, že se ze sociálního, které odvádím dnes, vyplácí důchody současným důchodcům. Oni se na tu situaci připravit nemohli, nepočítali s ní. My už o ní víme a připravit se můžem. Máme vcelku dost času. Spíš mi vadí ta část soc. poj., která jde na tzv. "politiku zaměstnanosti" . Nechce se mi živit nemakačenka, ale co už.
Upravil(a) Míša Kulička (29. 6. 2007 0:33)
Není tady
Já si dovolím tipovat ,že to není konec.Je mi taky přes čtyřicet.Hádám ,že odchod do důchodu ještě zvednou,tipuju 67 (jako v SRN). Jinak souběh vícero penzí je ve světě běžný.Ta základní ,státní, nemá z čeho růst, připomíná mi spíš pyramidovou hru.Problém vidím ale v zaměstnatelnosti lidí od pětapadesáti výš.
Není tady
No já se snažím být zodpovědná, penzijní připojištění si platíme s manželem hned jak tady fondy začaly fungovat. Nejprve jsme spořili po 200 Kč, protože manžel pracoval za 8000 Kč a víc to prostě nešlo. Teď když se daří líp, tak jsme si částky trochu zvedly, ale pořád si nedovedu představit, kdyby manžel živnost pověsil na hřebík a zase se nechal zaměstnan, jak bysme tady z těch ubohých výplat mohli naspořit na důstojný důchod. V jiný diskusi tady na Babinetu se řeší, jestli je 20 000Kč čistého dobrá výplata nebo ne. No o takový sumě se mi může jen zdát. Tady když má někdo 10 000 Kč čistého tak si libuje, minimální mzda je u nás víc než častá a co potom? Takový lidi budou živořit v mládí i ve stáří. Já si teď budu dělat kurz a školu s vyhlídkou, že seženu zaměstnání v sociálních službách, kde vím, že tady ve městě pracovnice berou 12000 Kč hrubýho a dělají víkendy, svátky, jenže tady je to pěkná mzda. Proč jsou takový rozdíly? Tyhle peníze se tady dají vydělat i v místní fabrice, jenže se tam dělá 6 pracovních dní, pak dva dny volno, jede se na tři směny, soboty a neděle i svátky, takže když si pak spočítáte příplatky a přesčasy, tak vám vyjde základ něco málo přes minimální mzdu. Je to k vzteku. Taky by mě nemrzelo si spořit na důchod, když bude z čeho, ale každý nemá podmínky. No a hlavně co znám lidi po 60 narozeninách, tak každý je rád, že je v důchodu a povídá, že už by to prostě nezvládl, že už je unavený životem a je rád, že si může odpočnout. Z toho taky mám strach. Nechci fňukat, můj děda pracoval do 82 letech, dělal údržbáře a v práci i umřel, vím, že někdo tu vitalitu má, ale všichni nejsme stejný, že jo.
Není tady
Do takových srač.. a nejistot nás uvrhl stát špatnou politikou. A kde by i rozumně uvažující člověk vzal na penzijní připojištění, když ted třeba pracuje za minimální mzdu a chodí pro doplatek, aby vyžil? Ne všichni mohou podnikat. Pokud by si člověk střádal, co odvedl v daních státu, snad by se uživil na stáří...ale.....to bylo keců o revoluci....a máme milionáře, vrstvu střední , chudáky a bezdomovce. Ale ve kterém odvětví je něco správně, že ........
Není tady
srovnávat nás se západními zeměni, kde je průměrný plat 2000 euro a kde důchodce může jet dvakrát ročně na zahraniční dovolenou /třeba Čína a moře/ a pak ještě do Krkonoš, je podle mě zcestné..... a toho důchodce jsem si nevymyslela, jeden takový Němec jezdí pravidelně na dovolenou k rodičům přítele.......
u fakt vidím, jak člověk s minimální mzdou může platit sobě na důchod.....kecy, kecy, kecy..............................vždy´t on z té mzdy platí vlastně dvakrát......... tak ať se teda stát postará o ty důchodce, kteří mají na důchod nárok a nechá mě rozhodnout, co udělám s těmi penězi, které dávám na ně....... a které já už nikdy solidárně neuvidím.....
Není tady
Petr100 napsal(a):
Luizi, dej se na politiku a jako posranec se budeš mít dobře. Jaké řešení navrhuješ? Je všeobecně známo, že pokud se neudělá reforma placení důchodů, tak cca za 15 roků veškeré příjmy státu padnou na důchody a to je bankrot republiky. Bolševici s tím za 8 roků nic nedělali, báli se nepopulárních opatření a ztráty voličských hlasů. Takže nyní se snaží něco udělat vláda i když i jim je jasné, že z tohoto důvodu prohrají příští volby. Chovají se alespoň trochu zodpovědně. Bývalá vláda na tvé děti nemyslela, prožralo se 800 miliard a ty se budou muset jednou zaplatit. Mám pocit, že ve většině civilizovaných evropských státech se chodí do důchodu v 65.
Tak si myslím že jsme dobře civilizovaní ale ne tak placení jak jinde.Taky jsem si odpracovala 40 let-(bude v lednu),ale že bych mohla do důchodu to né.Ještě 3 roky,dost jsme si zaplatila abych šla,tak i když mi strhnou tak jdu spíš ať mám nějakou jistotu.
Není tady