Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#51 12. 7. 2007 21:36

Evice
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Západ

Re: Pobyt u otce a výživné

Pro vysvětlení, Kubulo, je to právě obráceně. Dala jsem mu šanci, aby se zachoval jako chlap, rozuměj člověk a sám z vlastní vůle se o syna začal starat, i když my dva už spolu nežijeme. Ne, že já mu řeknu plať tolik a tolik, ber si ho tehdy a tehdy. Funguje to.

Kdyby ne, bohudík (nebo bohužel? záleží na úhlu pohledu) mám v sobě tolik hrdosti, že pokud bych jen trochu byla schopná se o syna starat sama, nebudu se doprošovat.
Vím, že je to značně radikální, ale já už jsem taková. A jsem na sebe hrdá.

Není tady

#52 12. 7. 2007 21:48

nkristian
♥♥-----

Evice napsal(a):

Pro vysvětlení, Kubulo, je to právě obráceně. Dala jsem mu šanci, aby se zachoval jako chlap, rozuměj člověk a sám z vlastní vůle se o syna začal starat, i když my dva už spolu nežijeme. Ne, že já mu řeknu plať tolik a tolik, ber si ho tehdy a tehdy. Funguje to.

Kdyby ne, bohudík (nebo bohužel? záleží na úhlu pohledu) mám v sobě tolik hrdosti, že pokud bych jen trochu byla schopná se o syna starat sama, nebudu se doprošovat.

hm, zaujimave. tummenupp
Je to presne tak ako pises. Zeny ineho zmyslania su na tom inak. Rozvedu sa a stale chcu po svojom byvalom, aby sa spraval ako hlava rodiny. Nutili svojich manzelov a chlapov do inych cinnosti a k zmenam ich charakteru. Nepodarilo sa im to, preto sa rozviedli a pokracuju v tom dalej cely zivot. Chcu svojich "uz byvalych" stale zmenit a nutit robit to co chcu ony same.

Mas byt na co hrda. Tvoj pristup je ten najlepsi, aky som kedy videl. Vdaka tomu si stastna a dusevne vyrovnana zena. A hlavne sama so sebou.

Není tady

#53 12. 7. 2007 22:09

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Evice napsal(a):

Tak to jo, já myslela, žes naopak cokoliv od něj odmítla s tím, že se postaráš sama. To by mi přišlo jako blbej šprajc dumbom Já bych se taky nedoprošovala, ale na druhou stranu pokud by BM odmítal jakkoli se podílet na výživě dítěte, udělala bych maximum, aby ho někdo (soud?) donutil. Já mám pro změnu přebujelý smysl pro spravedlnost a taky jsem na to hrdá big_smile

Není tady

#54 12. 7. 2007 22:10

Paola
♥------

no, mi to připadá, že matky ''o voze a ti dva otcové o koze...'' Pravděpodobně ti dva patří k otcům, kteří se o své děti starají a snaží se ...a mají výhrady ke svým BM, které si našly nové partnery//svým způsobem stejný případ jako matky, které musí prosit své BM o výživné/  Mám dost známých, kterým BM platí 500,- 800kč měsíčně na   v rozmezí 7-11let. a to ještě s velkým zpožděním cca 2,3, měsíce.  Tak teď pánové raďte jak s těmi penězi byste hospodařili,  a ještě pulku peněz vraceli  za 14 dní co je má táta v létě u sebe... Zdá se vám, že se ty matky na nich obohacují?? /  Není to můj  případ- žiju  ve funkční rodině, a patřím spíše k pasivním babineťákům, ale tohleto mě fakt dostalo.....

Není tady

#55 12. 7. 2007 22:14

Paola
♥------

Vyklouzlo mi - na děti 7-11let.. myslím asi rychleji než píšu..

Není tady

#56 13. 7. 2007 2:52

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Paola napsal(a):

no, mi to připadá, že matky ''o voze a ti dva otcové o koze...'' Pravděpodobně ti dva patří k otcům, kteří se o své děti starají a snaží se ...a mají výhrady ke svým BM, které si našly nové partnery//svým způsobem stejný případ jako matky, které musí prosit své BM o výživné/  Mám dost známých, kterým BM platí 500,- 800kč měsíčně na   v rozmezí 7-11let. a to ještě s velkým zpožděním cca 2,3, měsíce.  Tak teď pánové raďte jak s těmi penězi byste hospodařili,  a ještě pulku peněz vraceli  za 14 dní co je má táta v létě u sebe... Zdá se vám, že se ty matky na nich obohacují?? /  Není to můj  případ- žiju  ve funkční rodině, a patřím spíše k pasivním babineťákům, ale tohleto mě fakt dostalo.....

Ano, máš pravdu, nedá se všechno házet do jednoho pytle. Chápu matky, které žádají pro 10leté dítě zvýšení výživného když doposud to bylo 1000 Kč, ale jsou i matky, které žádají zvýšení na stejně staré dítě ze 7000 na 10 000.
Dokonce znám i případ matky která dostává výživné na 4leté dítě 30 000 a nevyjde s těmi penězi, ale to už je dost extrém.

Není tady

#57 15. 7. 2007 11:50

vitula1
♥------

janísek napsal(a):

Oxi napsal(a):

Líba06 napsal(a):

Máš pravdu, je na praštění.  Mě to stojí jen nervy. Dcera je malá, 5 let.

Nervy? A z coho? Ze by ti nahodou siahol na TVOJE peniaze? Niesu to tak nahodou peniaze na potreby dietata? Takze ked polku mesiaca u teba nebude nemala by si mat tolko charakteru, ze by si mu ich dala sama od seba? Ale jasne ... peniaze, hybna sila bezcharakternych zien ...

no, nevím proč na to máš takhle svéráznej názor, ale skoro bych tipovala, že znáš takovou situaci z pozice nové přítelkyně chlapa, kterej dítě s bejvalkou má a řeší taky alimenty a peníze na děti, co...tongue

myslím, že alimenty, které se dneska platí, nejsou tak vysoké, aby skutečně pokryly náklady na dítě...Já osobně teda tuto situaci neznám, ale myslím, že třeba v srpnu, kdy se nakupujou sešity a všechny potřeby do školy tak taky otec neplatí na dítě víc...tak proč by měl platit míň, když si bere dítě na prázdniny...?

Proč by měli alimenty pokrýt skutečné náklady na dítě?Na nákladech se přeci musí podílet oba rodiče.

Není tady

#58 15. 7. 2007 12:11

barunka01
♥♥♥----

PetrHl napsal(a):

Paola napsal(a):

Ano, máš pravdu, nedá se všechno házet do jednoho pytle. Chápu matky, které žádají pro 10leté dítě zvýšení výživného když doposud to bylo 1000 Kč, ale jsou i matky, které žádají zvýšení na stejně staré dítě ze 7000 na 10 000.
Dokonce znám i případ matky která dostává výživné na 4leté dítě 30 000 a nevyjde s těmi penězi, ale to už je dost extrém.

alimenty nemaji jenom pokryt zivotni naklady ditete, ale taky mu maji umoznit, aby se podilelo na zivotni urovni rodice, samozrejme chapu zeny, ktere se snazi z BM vyrazit maximu, pokud ten si zije na vysoke noze a na dite plati par stovek ze sveho stotisicoveho platu.

Upravil(a) barunka01 (15. 7. 2007 12:18)

Není tady

#59 19. 7. 2007 9:54

nkristian
♥♥-----

barunka01 napsal(a):

alimenty nemaji jenom pokryt zivotni naklady ditete, ale taky mu maji umoznit, aby se podilelo na zivotni urovni rodice, samozrejme chapu zeny, ktere se snazi z BM vyrazit maximu, pokud ten si zije na vysoke noze a na dite plati par stovek ze sveho stotisicoveho platu.

alimenty nemaju umoznovat nic. Neviem, kam vy chodite na tieto tvrdenia. Alimenty maju pokryt opodstatnene vydavky na dieta s prihliadnutim na moznoti povinneho. Takze tvoja hypoteticka zivotna uroven dietata musi byt podlozena. Prazdny argument mozes uviest aj to, ze rado by tvoje dieta cestovalo raz do roka na mesiac, pretoze ty jej chces zvysit zivotnu uroven:-) Ked nemas paky na to, ako zvysit kulturnu a zivotnu uroven, tak nemas ani sancu uspiet pred normalnym pravnikom. Mimochodom, toto pravnika ani nepotrebuje, staci si precitat zakony a ked ma niekto IQ trosku viac, tak ta vykruti ako paragraf. Inu a chlap, ktory zaraba 100 tisic a necha sa na sude oblafnut vyzivnym aj 10tisic na male dieta, tak je pekny blb. Este som nevidel decko s desiatimi tisckami na mesiac. To co musi take dieta robit? Ked sa niekomu podari vytlct take vyzivne, tak je to pekne blbe.

Není tady

#60 19. 7. 2007 10:15

helena
♥♥♥♥♥♥♥

nkristian - šeredně se pleteš nebo blbě čteš zákony:

§ 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#61 19. 7. 2007 10:16

jana2
♥♥♥----

TEda teď jsi mi hnul žlučí tak, že i když jinak nepřispívám, musím. Co to blábolíš? V zákoně je jasně stanoveno:
Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
A zároveň se u českých soudů začíná přistupovat( zatím velmi opatrně) na zvyklosti z EU, kde je výživné většinou stanovano na 15 - 30% příjmů rodiče.
Takže otec s příjmem 100 tisíc s toho s 10 tisíci vyšel lacino. Kdo tolik vydělává mívá i odpovídající životní úroveň a na té se má dítě právo podílet. A to lze lehce spočítat, takže se nejedná o "hypotetickou životní úroveň, jak tvrdíš. Pročti si ČESKÝ Zákon o rodině. Ta citace je z Hlavy první - Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí -§ 85. Smiř se s tím, že děti bohatých rodičů mají právo na nadstandardní výživné, i když tobě to přijde zbytečné. Pokud jsi chudý a výživné  kolem tří čtyř tisíc ti činí potíže, tak to neznamená, že jiné dítě nemá nárok třeba na 20 tisíc měsíčně.  Je to stejné, jako děti chudých lidí berou třeba jen 800.

Není tady

#62 19. 7. 2007 11:16

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥

Heleno, mozno na Slovensku je to inak ... nepoznam znenie SK zakonov.
Nkrisitian pri 100litroch mesacne je normalne vyzivne min. 15tisic, teda aspon tu, ale myslim ze aj na SK. Co ti na tom nepripada byt normalne? Ono sa to da vylozit viacerymi sposobmi a je diskutabilne ako matka naklada s peniazmi, ale dieta podla zakona ma pravo na to, aby zilo v priblizne takych podmienkach ako za fungovania rodiny. A ak prijem otca tvoril pomernu cast prijmu rodiny asi tazko dietatu tuto uroven zachovas ak pri prijme matky napr 20tis mu das vyzivne 2 tis. Chapes? Ano, ty to beries tak, ze sa na tych peniazoch vlastne prizivuje aj matka, pretoze zivotnu uroven vlastne zvysujes aj jej ... ale ak poznas lepsi a fairovejsi sposob chod do politiky a presad ho.

http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

#63 19. 7. 2007 11:36

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Oxi - dala jsem si tu práci http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png. Předpokládám, že 2 roky starý zákon se asi (aspoň v základních částech) neměnil, takže jinak to není:

http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/defau … itles=True

Zbierka zákonov č. 36/2005
§ 62
(1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.
(2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.
(3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.13)
(4) Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.
(5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

Není tady

#64 19. 7. 2007 11:39

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥

Takze takmer identicke znenie smile

http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

#65 19. 7. 2007 11:55

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Dokonce je tam toho víc (viz citace českého zákona výše) - a odst. 5 je velmi zajímavý.

Není tady

#66 19. 7. 2007 14:14

Simon
♥♥♥♥---

helena napsal(a):

Dokonce je tam toho víc (viz citace českého zákona výše) - a odst. 5 je velmi zajímavý.

Helena, to je, ovšem na druhou stranu může být smutná situace, kdy otec nechá BM a dítěty byt, chce si vzít hypotéku na svůj nový byt - a nemůže kvůli tomu, že by mu BM okamžitě nechala zvednout alimenty neutral
Anebo v případě, že oba dva byt prodají a chtějí si pořídit dva nové byty, na ty nemají dost peněz, pořídí si hypotéky... a jsme zase tamtéž.

Není tady

#67 19. 7. 2007 14:23

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Simon
"výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť"

Pokud je soud(ce) rozumný, zřejmě uzná, že výdaje na bydlení patří k těm nutným. Ale taky jsou tací otcové, kteří se ohánějí splátkami leasingu na auto nebo tím, že mají drahé bydlení. Pořídit si byt aby člověk nebyl pod mostem je podle mě výdaj potřebný, bydlet "nadstandardně" nebo si vozit zadek každý rok v novém autě už asi ne. Nemyslím tím, že by musel jít do pastoušky či chodit pěšky, ale uvědomit si, že pokud mám někde dítě, asi by mělo mít přednost před mým pohodlím.

Není tady

#68 19. 7. 2007 14:51

nkristian
♥♥-----

helena napsal(a):

Oxi - dala jsem si tu práci http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png. Předpokládám, že 2 roky starý zákon se asi (aspoň v základních částech) neměnil, takže jinak to není:

http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/defau … itles=True

Zbierka zákonov č. 36/2005
§ 62
(1) Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.
(2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.
(3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.13)
(4) Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.
(5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

vcera som mal sud o vyzivnom a zvereni do vychovy. Matka do spisu nepredlozila ani jeden dokaz o tom, ze plni svoju vyzivovaciu povinnost. Na opakovane otazky sudkyne, kolko ju vychadza maloleta mesacne ani nevedela reagovat. Takisto nie su materialy na tieto vydavky. Moje dokazy ani nepozrela.
1.)Matka si nekona svoju zakonnu povinnost, pretoze nema ziadny prijem. Neprejavuje zaujem o zamestnanie sa a zarobok a zvysenie zivotnej urovne dcery.
2.)Majetkove pomery neboli skumane, matka toho ma neporovnatelne viac. Bol vsak skumany moj plat:-)
3.)Ja svoju povinnost plnim dobrovolne, matka neprejavuje zaujem, caka na zvysenie vyzivneho odomna a peniaze od statu. To, ze zo zakona nema narok na rodicovsky prispevok, pretoze nema zverenu dceru do vychovy a ja som v cudzine samozrejme zvaluje na mna.
4.)Sud toto neriesil. Obmedzil mi styk, pretoze ma dcera "nepozna". Sudkyna povodne s mojim navrhom suhlasila, aby som si ju raz do mesiaca vzal na jeden vikend. Manzelka si vsak vydupala svoje.
5.)Odsek cislo 5 nepojednava o tom o ake vydavky sa jedna a nepojednava ani o tom, co je alebo nie je nevyhnutne. Tento zakon sa mi nepaci.
6.)Vyzivne ma prednost- vyzivne je 30% zo zivotneho minima. Toto ma prednost pred vsetkym a preto je to kazdeho povinnost. Preto sa musis sudit, ked chces viac. Keby tie zakony boli jednoznacne, tak nepotrebujes sud vyzivne by vychadzalo na konkretne napr. xy% z vyplaty a hotovo fajront. Lenze nie je to tak a preto musis na sude veci obhajovat a ked chces neprimerane a neopodstatnene viac, tak musis dokazovat a druhy sa musi branit. Kazdy paragraf, ktory nestanovuje nic konkretneho je dvojsecny a velmi ohybatelny. Tak
Nie je mozne vylozit si zakon jednoducho tak, ako som si to precital. To by sme nepotrebovali pravnikov.

--

ale ja sa chcem spytat.

Je mojou povinnostou podat oznamenie za neplnenie si vyzivovacej povinnosti? Navrhol som na sude aj zverenie do mojej vychovy, samozrejme sudkyna sa tvarila, akoby nic. Ako keby som rozpraval so stenou. Chcem sa odvolat a matka pravdepodobne nebude mat rodicovsky prispevok ani nadalej a pravdepodobne bude doma sediet a cakat, kym sa jej nesplni sen a to je 3000 vyzivne pre 15 mesacnu dceru. Navrhol som 2000SKK a nepacilo sa jej ani to. Sukdyni som povedal, ze sa mi vyrok nepaci a nie som s nim spokojny. Rozhodla bez vsetkeho a este mi do oci povedala, ze musi rozhodnut, pretoze sa proces pretahuje. Takze zakon nezakon, rozhoduje sudca v zmysle zakonov a ked je zaujaty, tak rozhodne ako chce on.

Není tady

#69 19. 7. 2007 15:23

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Kristiáne, nevím, kolik vyděláváš, ale jestli nejsi vyloženě sociální případ, tak mi 3000 nepřipadá nijak horentní.

Jak je možné, že tě dcera "nezná"?

Tvé otázce moc nerozumím, kdo neplní vyživovací povinnost? Tvoje žena? Ona o dceru nepečuje?

Jo a jestli je na MD, tak bys měl nejspíš platit taky výživné rozvedené matce na MD, ne?

Upravil(a) Kubula (19. 7. 2007 15:28)

Není tady

#70 19. 7. 2007 15:26

zenetka
♥♥♥----

nkristian: Kritizuješ tu:
"1.)Matka si nekona svoju zakonnu povinnost, pretoze nema ziadny prijem. Neprejavuje zaujem o zamestnanie sa a zarobok a zvysenie zivotnej urovne dcery"
O pár řádků se dozvíme, že dceři je 15 měsíců, není tedy matka náhodou na rodičovské dovolené? Jaké zaměstnání si asi tak může sehnat s 15 měsíčním dítětem?
Tvoje bývalá si plní svoji rodičovskou povinnost tím, že se o dítě stará.Asi jsi jeden z těch otců, kteří péči o dítě považují za hraní si s dětmi a osobně si to nikdy dlouhodobě nevyzkoušeli.
3000 Sk mi nepřijde jako nijak horentní výživné, když matka dítěte je na rodičovské dovolené.

Výroky: Tento zákon sa mi nepáčí a Výrok súdu sa mi nepáčí považuji za hlášku dne.

Není tady

#71 19. 7. 2007 15:48

Eri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: sever

N kristiane, oprav mě, jestli jsem to zle pochopila, ale skutečně jsi první chlap, který chce na svou bývalou, která je na mateřské a celodeně pečuje o dítě, podat trestní oznámení, že dítě nevyživuje, neboť nechodí do práce.
Já Ti gratuluji, to je průlom. usch
Díky Bohu za mého muže!

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10704;49/st/20061031/n/Mariannka/dt/6/k/7cad/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10762;421/st/20020808/n/Mikes/dt/6/k/b03e/age.png

Není tady

#72 19. 7. 2007 15:57

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Kristiane, ještě jsem v paralelní diskusi našla tvůj klenot "ze som sudkyni povedal, ze nebudem suhlasit s rozsudkom nebrala do uvahy". Možná ti to nikdo neřekl, ale soudce nerozhoduje podle toho, jesti s ním po*né strany souhlasí nebo nesouhlasí. Naprosto souhlasím s nominacemi na hlášku dne, možná i roku rock

Není tady

#73 19. 7. 2007 16:05

nkristian
♥♥-----

zenetka napsal(a):

nkristian: Kritizuješ tu:
"1.)Matka si nekona svoju zakonnu povinnost, pretoze nema ziadny prijem. Neprejavuje zaujem o zamestnanie sa a zarobok a zvysenie zivotnej urovne dcery"
O pár řádků se dozvíme, že dceři je 15 měsíců, není tedy matka náhodou na rodičovské dovolené? Jaké zaměstnání si asi tak může sehnat s 15 měsíčním dítětem?
Tvoje bývalá si plní svoji rodičovskou povinnost tím, že se o dítě stará.Asi jsi jeden z těch otců, kteří péči o dítě považují za hraní si s dětmi a osobně si to nikdy dlouhodobě nevyzkoušeli.
3000 Sk mi nepřijde jako nijak horentní výživné, když matka dítěte je na rodičovské dovolené.

Výroky: Tento zákon sa mi nepáčí a Výrok súdu sa mi nepáčí považuji za hlášku dne.

neber to az tak, rozsudok mi padol vcera a som z toho hotovy. Matka byva u svojej matky. Ta pracuje 50m od domu a na dalsich 10 metrov je materska skola. O dalsich niekolko metrov je zakladna skola, kde kedysi pracovala. Nebyva v meste, kde by to samozrejme bolo neprijemne. Na vyrok a spokojnost s rozsudkom sa ma spytala sudkyna.

a pre kubula:
"Jo a jestli je na MD, tak bys měl nejspíš platit taky výživné rozvedené matce na MD, ne?"

konanie o manzelske vyzivne uz mam za sebou. podal som navrh na rozvod:-)moj pravnik ju poslal do prace. Materska dovolena na slovensku trva len 28 tyzdnov, nie som si ale isty ci to cislo je presne +- 1 tyzden. Potom matka dostava rodicovsky prispevok cca 4500skk. Stava sa z nej nezamestnana.

§ 71
(1) Manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť.
Ak jeden z manželov túto povinnosť neplní, súd na návrh
niektorého z nich určí jej rozsah tak, aby životná
úroveň oboch manželov bola v zásade rovnaká. Pri rozhodovaní
o určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd
prihliadne na starostlivosť o domácnosť.

Piaty oddiel
Príspevok na výživu rozvedeného manžela
§ 72
(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa
živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval
na primeranú výživu podľa svojich schopností,
možností a majetkových pomerov.
(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú,určí rozsah príspevku
na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne
pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu
vzťahov medzi manželmi.
(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno
priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti
rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne
túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd
príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný
sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide
o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod
manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa
s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo
o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný
stav vyžadujúci sústavnú opateru.

Není tady

#74 19. 7. 2007 16:11

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Tvůj právník ji poslal do práce? A počítám, že během půl hodky tam naklusala, ne? va  va Kristiáne, mně přijde, že ty pořád nechápeš, že tvoje nebo právníkovo chtění nebo nechtění nejsou až tak směrodatné va

Jj, nevím jak na Slovensku, ale tady je MD 28 týdnů (teď mi právě končí, tak to vím smile ). Ale plynule na ni navazuje rodičovská dovolená, čímž se ze mě (resp. z manžela) nestává nezaměstnaný, alébrž rodič na rodičovské dovolené, tj. má nárok na "rodičák" (v ČR cca 7500) a veškerá pojištění za něj platí stát. Na pobyt na RD je zákonný nárok a ani instrukce něčího právníka na tom nic nemění lol

Není tady

#75 19. 7. 2007 16:13

nkristian
♥♥-----

Kubula napsal(a):

Kristiane, ještě jsem v paralelní diskusi našla tvůj klenot "ze som sudkyni povedal, ze nebudem suhlasit s rozsudkom nebrala do uvahy". Možná ti to nikdo neřekl, ale soudce nerozhoduje podle toho, jesti s ním po*né strany souhlasí nebo nesouhlasí. Naprosto souhlasím s nominacemi na hlášku dne, možná i roku rock

ona sa ma na to spytala:
Ked sa ta na to sudcsa spyta, tak mu na to odpovies. Spytal sa ma ci budem suhlasit s takym rozsudkom, tak som povedal, ze nebudem. Nakoniec sa ma spytal, ci som spokojny, tak som odpovedal, ze nie som.
Nechapem, co v tom vidite take divne. Ja som proces neviedol, len som reagoval na otazky. Cele konanie prebiehalo v podstate len s matkou, pretoze z nej nemohla dostat, co mala je, co jej vari, co jej kupuje atd.
Nakoniec budem asi ja ten zly, ze? Nakoniec za to, ze som platil vyzivne sam od seba, ze som sa zaujimal, ze som sa opovazil branit sa na sude budem zly ja. Nepoznam ani jednu rozvedenu zenu, ktorej by sa BM spraval podobne. Takze som si plne vedomy svojich hodnot a nepotrebujem sa dalej venovat ani tejto diskusii. Som len plny emocii.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí