6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Jolko, co se stravy při ekzemu týče,mohu Ti dopuručit vynechat mléko a také lepek. ( Mám to ozkoušené osobně -dostala jsem ekez "na starý kolena", před třicítkou, ale stálo to pak za to - mokvaly mě nejen ruce a nohy, ale i záda, krk, no musela jsem na kožním podepsat reverz, chtěli mě zavřít do špitálu . Na radu homeopatky jsem pak musela vynechat mléko a lepek. Mléko jsem nahradila sojovým, ovesným apod. Doporučuji nápoje v prášku Zajíc - mají ovesný, sojový - je to vcelku chutné, taky sojové mléko v krabici tetrapack je docela OK, mají to ve Zdravé výživě. Kupovala jsem si bezlepkový chleba, je hodně drahý, ale dala jsem ho do mrazáku a vytahovala si po krajících, aby mi vydržel. Do vaření kukuřičnou nebo sojovou mouku (ta drahá není), sýry maximálně kozí a to jen občas nebo tofu, jogurty sojové, pomazánky a pod. jsou také k dostání bez lepko (v plastových válečcích, jak bývala "játrovka".... V Globusu (jestli ho máš v dosahu) mají hodně bezlepkových potravin - dokonce i na mlsání. Když si na to zvykneš, vůbec Ti to pak nebude vadit. jen se s tím naučit vařit, já sjem pak i děckám dělala např. špenát zahuštěný kukuřičnou moukou a se sojovým mlékem místo kravského. Určitě by Tě to nemělo přikojení negativně ovlivnit, jen je to náročnější na čas a ohužel i na peníze .Držela jsem to hodně přísně čtvrt roku a pak čtvrt roku volněji a ekzem se mi spravil, vyrazí mi občas na rukou, to pak nasadím dietu a za týden je to OK.
Bez kortikoidu bych to ale na tom začátku taky neustála, já jsem už nemohla ani spát, ajk mě to svědilo a bolelo to rozmokvané...
Pokud budeš potřebovat tipy na vaření, napíšu Ti
Není tady
jee alenaku,ty jsi andel z nebe prosim posli mi.....jsem nestastna.....malymu vubec masticky nezabiraji,jen ty kortikoidy tak ta dietky by mi urco pomohla...ale natom papirku mam napsano ze nesmim ano soju a tak.....to sojovy mleko nevadi?
Není tady
Jolko, promiň, teď nějak nestíhám a tak jsem Ti neodpověděla hned.
S tou sojou to budeš mít ještě složitější, ale zkus mouku tedy nahradit kukuřičnou moukou (jde to krásně do omáček, zásmažek apod.) a mléko mě napadá nahradit kozím. Ve zdravé výživě se dá také koupit, není úplně hnusné, ale rozdíl v chuti tam je
Já z kozího mléka mám ráda jogurty a sýry, ty by ti vadit neměly, má jiné složení než kravské. K tomu jídelníčku - budu psát, co si vzpomenu:
snídaně: jogurt (kozí, popř. sojový), bezlepkový chleba s ramou, marmeládou, bezlepkovou pomazánkou, kukuřičné "suchary" - takové ty křehké plátky - mě chutnaly s čímkoliv - s medem, pomazánkou.... K tomu ovoce, zelenina taky jsem si vařila občas kaše, např. kukuřičnou (k dostání instatní) nebo rýžovou
Obědy jsem přizpůsobovala to, co normálně vařím, občas jsem si koupila bezleokové těstoviny - jsou ale hrozně drahé, jinak vše s rýží (rizota, rýže a kuře.... atd...) Omáčky jsem zahušťovala tou kukuřičnou moukou, jedla jsem brambory vařenou zeleninu..... Ta mouka jde dát i do karbenátků apod. V Globusu mají bezlepkovou sekanou....
večeře pak byla obdoba snídaně..
Mě teď víc nenapadá, ale fakt se dá uvařit skoro všechno "normální" jídlo, pokud nahradíš mléko a mouku. Budeš -li mít konkrétní dotazy, piš, ale prosím omluv mé prodlevy v odpovědích - děckám zkončila škola a já teď nějak nestíhám
Není tady
Moje sousedka je lékárnice, takže zkoušeli vše možný i nemožný za plno peněz Nakonec jediný, co malýmu na atopák pomohlo byla modrá indulona a už má pokoj
Upravil(a) Marika (8. 7. 2007 10:33)
Není tady
ahojky alenaku...tak dekuji za rady s tim kozim mlekem...ja si nasla kousek od nas kozi farmu..maji tam 1L mleka za 20kc...prodavaji ho rano mezi 8-10 cerstve nadojene... no atake tam prodavaji syry a jogurty....no a jinak tam pisou ze tam prodavaji syrovatka 1L-10kc a je tam napsano ze to pry pomaha na nemocnou pokozku deti,mas stim nejake zkusenosti a ja vlastne nemuzu ani celozrne veci,vid?jako bebe dobre rano atd.....je to obilovina....jezis me z toho odvezou
jinak mariko modrou indulonu jsem zkousela,ale zadny zazrak to na nas nebyl......treba to trosku pomohlo,pak se malemu ekzem zas zhorsila ta indulona jak je hodne mastna,tak mu z ni kuze akorad mokvala je dobra jako prevence,nebo kdyz ma maly takovy to struhadylko,ale kdyz zrovna telo reaguje na neco co se mu nelibi,tak ta indulona to jeste zhorsi
Není tady
Jolko, neboj se, o dobroty se úplně připravit nemusíš, např.v Globusu mají moc dobrý bezlepkový sušenky Já bych bez dobrot taky dlouho nevydržela nejhorší pro mě bylo, když jsem měla v těhotenství cukrovku a musela jsem mít dietu bez dobrot Jinak ve zdravých výživách taky najdeš mlsání bez leopku a mléka, mám to ozkoušený
Není tady
P.S. koukám, že máš taky Adama ... ten můj je zatím bez ekzemu, ale zese ze všeho "oleze", je samý pupínek a červený flek... no nedělám si iluze, že by se nám ten ekzem úplně vyhnul, ale čím později, tím líp
Není tady
no ja si budu muset nakoupit nejake dobroty,ale nejhorsi je,ze ja miluju cokoladu a ted ji vubec nemuzu,ale trpim aleeeeeeee zas na druhou stranu jsem uz za tyden zhubla dve kila no ja mela hlad rano a prave jsem snedla jedno baleni bebe dobre rano,tak jsem zvedava co to udela...u nas globus neni budu muset jet do usti..a nebo tu najdu tu zdravou vyzivu ........... tak jo zatim papa
Není tady
Jolko, jak já jsem držela dietu - jen tedy bezmléčnou, bez cukru, kofeinu, čokolády apod. - taky jsem krásně hubla. Tak aspoń něco pozitivního na týhle mizérii. Mně dělalo největší potíž absence kafe, ale na meltu jsem si taky brzo zvykla...
Ať to Adámek brzo zvládne. Náš Aďoch byl bez ekzému v 10 měsících a měl ho od 6 týdnů.
Není tady
holky tak jdu pomalu menit svou kuchyn,tak jsem na sebe zvedava udelam si soupis co nakoupit a zitra jedu na nakup a natu kozi farmu....
Není tady
Držím palce - já už empiricky zjistila, že se Aďoch osypal po mých čokoládových hodech, tak mám už taky utrum Ale zatím krom hroznů, citrusů, čokolády a těch klasických nadýmavých věcí můžu všechno... raději to však nepřeháním. Zdravím všechna malá Áďata
Není tady
Jolko, tak jsme tu čtvrtí, co mají Áďu! Ale my jsme měli ekzemek kolem toho třetího, čtvrtého měsíce, teď už je to dobré...tak kdoví, jestli to vůbec ekzem byl - dr. říkala, že se to u takhle malých dětí těžko diagnostikuje, že to může být třeba více rozjetá seborhea.
Zkoušíme pomalu papat všechno, zatím jsme neměli reakci na nic, tak ťuk ťuk. Držíme palečky všem dalším maminkám a miminkům, ať se u nich ekzem ani nediagnostikuje! Pa!
Není tady
gabculo a maly to mel take po celem telicku?nebo jen malinko nekde??ja myslim ze u nas to atopak asi urco je...pritel je alergik a jeho bracha astmatik.......
holky.....ale ta chut na cokoladu me znici.... ja ji taaaaaaaaaaak mooooc miluju no ale neda se nic delat..tak ju zatim papa
jo jeste jsem se chtela zeptat taky jste mazali prcky tema kortikoidama? ja musela maly to mel hrozny...ja vim ze mu vadi kravske mleko...vzdycky kdyz si dam nejaky mlecny vyrobek tak se mu to zhorsi a pak i kadi takovy divny hovinka(jestli se muze rikat taklenc te kasicce )tak to opravdu spatne travi,tak doufam ze mu to kozi vadit nebude....no uvidime....
a peceny veci taky nemuzu ze jo???
to bych nebyla ja abych nemela tisic otazek
Není tady
Joli, Adý to měl hlavně na prsíčkách, takový velký flekanec, pak v kožních záhybech, pod kolínkama, v loktech, na pažích ... spíš takovou suchou kůži a trochu zarudlou. Mazali jsme Locoidem asi měsíc, pak jsme přešli jen na Excipial. U nás nikdo právě alergik není, tak snad to ani ekzem nebyl.
Teda s tou čokotkou tě fakt lituju, to je moje "droga", bez tý ani ránu. Ale zas když to je pro , tak co by člověk neudělal, že? A proč myslíš, že bys nemohla pečený věci? Čerstvý pečivo vadí na prdíky, ale s ekzemem to snad nemá souvislost, ne? Adý mi tu řve hlady, tak se jde krmit, pááá.
Není tady
no snad to nebude vadit kdyz to bude z te kukuricne mouky...doufam,ze je chutna.... no ale tesim se na palacinky z koziho mleka.....
jo a jak je to s vajickem taklenc v jidle.....muze se???nemuze??nevim jestli vajicko je mysleny jako na tvrdo,nebo v jakemkoliv stavu....
Není tady
vajíčko ve stravě určitě můžeš, ale Adámkovi potom v příkrmech dávej jen žloutek - bílek je silně alergenní a má se s ním začínat u "zdravých" dětí po 1. roce života.
kukuřičná mouka je dobrá, té se bát nemusíš...ale fuuuj to kozí mlíko to bude mít asi pěkněj ocas.
Není tady
Tak to se taky hlásím do klubu Adamů - ten náš je sice malý, ale dává o sobě vědět víc, než jeho dva velcí sourozenci
A asi přišel ke svému jménu nejkurioznější cestou - my mu ho vylosovali
Není tady
Alčo, tak my sice nehlasovali, ale vzali jsme to tak, že bude mít náš klouček svátek na maminčiny narozky, aby si to taťka dobře zapamatoval.
Není tady
gabculo,nemas nejstarsi Gia ma nejstarsiho adamka no my jsme stredni...holky ja nevim jak zabranit tomu aby se mu ten ekzemek delal...mel to dost,tak jsem mu to mazala tri dny jen po koupani jednou denne tema kortikoidama no a vcera jsem ho namazala naposledy a uz mu to zase vylejza nevim si rady,uz se zase drbe jako o zivot .....ach jooo.v sobotu jedeme na dovolenou do jiznich cech a nechci aby tam byl neklidny a cely cerveny...nevim co mam delat
Není tady
teda predevcirem jsem ho mazala naposledy...no a ted ho mazu excipialem a modrou indulonou,ale uz vidim zas ty naznaky,tak se mu to zase chce delat a na brisku ma zase cervene flicky....
Není tady
Joli, ještě to nevzdávej...taky jsme to měli tak, že jakmile jsem kortikoid vysadila, zase se červené flíčky začaly objevovat...tak jsem mazala celý tělo Excipialem Hydrolotio (ne Lipolotio, to je pro začátek mastnější) a pak ty flíčky jednotlivě mázla slaboučkou vrstvou kortikoidu - takhle jsem to aplikovala si dva týdny a pak se flíčky přestaly dělat. A na tu nevrlost a svrbění je bezvadný podávat kapičky Fenistil - na 1 kg váhy 1 kapičku, může se až 3 x denně dle potřeby. Já dávala hlavně na noc, aby se Adí v klidu vyspal. Tak si je pro jistotu na dovču přibal, uvidíš, že pomůžou.
Není tady