Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

#1 24. 6. 2007 19:29

Jessie
♥♥♥♥♥--

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

Pracuju teprve chvilku, ale práce je to pro mě absolutně nevyhovující, nicméně chci pracovat do té doby, než najdu nové zaměstnání (do konce zkušební doby mám dost času) a ráda bych z původního nastoupila na nové místo. V zákoníku práce jsem našla toto: Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit.

Zajímán mě ta formulace: alespoň 3 dny předem - mohu tedy dát výpověť a druhý den již nenastoupit nebo musím vyčkat ty tři dny? Tato formulace mi totiž zní jako možnost - nikoliv povinnost.

Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí světlo na konci tunelu. Realista vidí světla vlaku. Strojvůdce vidí tři debily na kolejích.

Není tady

#2 24. 6. 2007 20:07

šarik
Host

Re: Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

Podle mě tato interpretace říká, že nejpozději 3 dny před ukončením pracovního poměru toto musí být oznámeno druhé straně. Menší lhůta může mít za následek neplatnost právního úkonu.

#3 24. 6. 2007 20:35

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Ve zkušební době můžeš ukončit pracovní poměr kdykoliv. Nový zákoník práce staví na principu, co není zakázáno, je povoleno. V § 363 je přesně vyjmenováno, od kterých § NENÍ MOŽNÉ SE ODCHÝLIT. O zkušební době se tam nepojednává, tudíž je možné se odchýlit a klidně můžeš oznámit, že následují den nenastoupíš. Slušností ovšem je oznámit...

Strach je malá smrt...

Není tady

#4 24. 6. 2007 21:17

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

řekla bych, že ty tři dny jsou proto, aby se mohl zaměstnavatel zařídit... je to spíš o slušnosti..

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#5 24. 6. 2007 21:28

Jessie
♥♥♥♥♥--

Tak Bety a Frigo - máte stejný názor jako já - také bych to raději oznámila dopředu, ale netuším jaké požadavky bude mít nový zaměstnavatel...

Pesimista vidí v tunelu tmu.Optimista vidí světlo na konci tunelu. Realista vidí světla vlaku. Strojvůdce vidí tři debily na kolejích.

Není tady

#6 24. 6. 2007 21:38

Allice
♥♥♥♥♥--

Komentar zákoníku prace rika : třídenní lhůta pro oznámení zrušení pracovního poměru je pouze pořádková a ani její nedodržení není sankciováno neplatností úkonu..

Není tady

#7 25. 6. 2007 6:49

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

jessie, co na té práci nevyšlo? Jaká je? A neříkej že jen špatná..smile

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#8 25. 6. 2007 11:21

Iveta X
♥♥♥♥♥♥-

Jessi, zjisti si ještě, jak to máš s dovolenou. Pokud máš nárok na nějaký ten den, tak s tím taky při výpovědi počítej. A nenech se o dovolenou ošidit, tam je to nějak, že pokud si odpracovala jeden celý měsíc, tak máš nárok na 1/12 dovolený atd. Nevím přesně, to ti tady snad někdo poradí. Já odcházela ve zkušební době a dovču jsem si taky vybírala. Oznámení o skončení pracovního poměru jsem dávala taky tři dny předem a dva dny z toho jsem si vybírala dovolenou.

Iveta X

Není tady

#9 26. 6. 2007 17:10

vladimira
♥♥♥----
Místo: Praha

Řešila jsem před nedávnem totéž.
Ta formulace je tam podle všeho kvůli tomu, že je to "slušné" - jinak vím, že se lidi ve zkušebce sebrali a ze dne na den zmizeli, ani to nepodali písemně a nikdo jim nic, ale to mi nepřijde rozumné.
Nejprve si zjisti, kdy nový zaměstnavatel chce, abys nastoupila. Pak si zjisti svůj nárok na dovolenou ve stávajícím zaměstnání (na personálním ti to řeknou přesně)- nemusíš se bát, je doba dovolených, tak je jasné, že to každý řeší. Pak si naplánuj datum odchodu, napiš si výpověď (tzv. zrušení pracovního poměru ve zkušební době) a prostě nejpozději 3 dny před skončením pracovního poměru (vč. dovolené) to zaměstnavateli podej, nech si podepsat kopii... Pokud s ním vycházíš dobře, můžeš to klidně dát i dřív (třeba 2 dny před nástupem na dovolenou), je to i praktické, pokud musíš nějaké věci předávat (mobil, svěřený majetek) a převádět agendu - abys na to měla čas a nemusela to dělat pak v té  své dovolené (může se stát, že bude třeba šéf na služebce, personální na dovolené atp...) A pro svůj klid mrkni do nového zákoníku práce :-)
Hodně štěstí v nové práci.

Není tady

#10 27. 6. 2007 14:28

bbarbora
♥♥-----
Místo: Praha

můžeš dát výpověď i poslední den zkušební doby - stejně tak jako oni tobě.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Není tady

#11 27. 6. 2007 19:19

Jessie
♥♥♥♥♥--

Misho velkým problémem je především dojíždění - ráno musím být v práci před šestou, v pět mi jede autobus z centra a já se tedy musím dostat ještě tam. Nemám prac. dobu rozvrženou od pondělka do pátku, ale tak jak to prostě vyjde, takže dělám i víkendy. Právě o víkendy musím ráno jet co centra taxíkem (jinak není možnost), což se docela prodraží.
Druhý problém je kolektiv - nedostala jsem se k úplně nejlepším holkám a vedoucí mi dělá problémy. Po firmě se nedostnu jinak než s ID kartou, kterou dostanu až po bezpečnostním školení, kt. je buhvíkdy. To znamená, že musím čekat přede dveřmi až někdo půjde do mé šatny (všechny ostatní, co jsou se mnou jsou na jiné šatně) a otevře mi - tím pádem mi ujíždějí autobusy, ráno můžu přijít pozdě, což je problém atd....
Poslední věc je ta, že ta práce sama o sobě se mi nelíbí. Převážně je ruská klientela a já rusky neumím vůbec a oni většinou ani anglicky ani česky - takže obrovský problém s domluvou. Když nejsou lidi, tak stojíme a nudíme se. Ačkoliv jsem myslela, že jako ženská mám ke kosmetice dobrý vztah tak nee a raději bych si našla něco ve svém oboru, což jsem vlastně plánovala od začátku, kdyby známý nepřišel s tím, jaká je to skvělá práce.

Není tady

#12 28. 6. 2007 11:04

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Když ti práce nesedí, zbytečně by ses tam trápila, a ještě takové problémy s dojížděním...časem by to bylo asi jen horší a ne lepší...

Strach je malá smrt...

Není tady

#13 24. 8. 2007 19:43

Jessie
♥♥♥♥♥--

Tak konečně jsem našla práci a mohu nastoupit. Chci ale všechno mít v klidu, tak se raději ptám ještě na něco: směna mi končí v neděli a do středy mám volno. Mohu předat zrušení v neděli a tři dny zůstat pod zaměstnavatelem jakoby "o víkend"?

Není tady

#14 25. 8. 2007 21:07

jancas
♥♥♥♥---

ukončit pracovní poměr ve zkušební lhůtě můžeš kdykoliv. v mém předchozím zaměstnání, kdy jsem to měla sice jako brigádu ale klasickou pracovní smlouvu s 3měsíční zkušební lhůtou se mi stalo,že jsem musela ukončit tuto brigádu ze dne na den, protože se mi podařilo najít stálejší práci. Šla jsem za šéfem a řekla jsem mu, že jsem našla novou práci a že potřebuji tento pracovní poměr ukončit nejpozději za dva dny. problémy mi vůbec nedělal.

http://premamy.sk/images/ticker/narodeniny/25446.png

Není tady

#15 25. 8. 2007 21:14

siska
♥♥-----

Jessie-ty tři dny jsou jen takovou morální povinností. Když ukončíš ve zkušební době ze dne na den, je to právně v pořádku. Hlavně, aby jsi to zaměstnavateli oznámila a aby ti potvrdil ukončení pracovního poměru. Než ti bude vystaven zápočtový list, je to jediný doklad o skončení, co budeš mít v ruce.

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí