29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Babenky, zaujima ma, ci by ste si zacali vaznejsi vztah s chalanom, ktory nedkoncil ucnovku (vykaslal sa na nu lebo bol v tom case tak trochu "grazel") a vy mate dokoncenu vysku a dokonca si robite doktorat. Nechcem tym nikoho urazit a ani netvrdim, ze vo vztahu a pre samotny zivot je vzdelanie najdolezitejsie. Len ma zaujima vas nazor.
Není tady
Víš, ono to v tom vzdělání úplně všechno nebude..... pokud by to byl teď už hodnej a milej chlap, proč ne.Kde je psáno, že s ním musíš strávit zbytek života? Vyzkoušej to a pokud ti to nebude "intelektuálně" vyhovovat, není nic jednoduššího, než to ukončit, ne? No... vlastně tak jednoduchý to není, ale za zkoušku nic nedáš. Líbí se ti?
Není tady
Chybí mu vzdělání, ale je inteligentní? Pak by to třeba nemuselo vadit. Možná, že vedle tebe i vyroste (v tom dobrém slova smyslu) a bude si chtít vzdělání doplnit. Za mlada nás hodně páchalo různé lotroviny. Znám hodně nevzdělaných, zato chytrých a zároveň i hodných lidí. Nedostatek vzdělání nepovažuji za překážku.
Určitě ti sem napíšou i ti, kteří znají ty horší konce takových vztahů, takže riziko rozhodnutí (jak už to bývá) zbyde jenom na tobě.
Není tady
Upřímně řečeno, byl by to pro mě problém. Pokud by byl opravdu inteligentní a měl přehled, takže bych k němu mohla v něčem vzhlížet a jeho názory respektovat, tak ano. Ale partnera, který by mi intelektuálně nestačil, bych nechtěla. Udělala to moje sestra (sama učí na VŠ a dělá doktorát, manžel je vyučený a pracuje jako zámečník) a je chvílemi hodně vidět, že jí její manžel nestačí, chápe mnohem pomaleji, ona je netrpělivá a nerespektuje ho. Nejsem intelektuální snob, nejde JEN o vzděláním, spíš o inteligneci..on může být tupec a mít VŠ, nebo být vyučen a být fakt chytrej kluk. Studium ti ale hodně dá, rozvíjí osobnost, učí tě řešit problémy, není to jen o biflování. Byla bych zkrátka opatrná...
Není tady
no...rika se o me, ze jsem v tomhle ponekud nafoukana, ale potrebuju, aby mi chlap imponoval a mel intelektualni prevahu...samozrejme, jak rika Ronja, muze mit jen zakladku a bejt chytrej, muze mit VS a byt blbec...ale jaka je pravdepodobnost, ze to nastane? nerikam, ze ti to nemuze v zadnem pripade vyjit a proc to nezkusit, ale preci jen bych pro zivot hledala nekoho "kompatibilnejsiho"
Není tady
Než jsem si já (VŠ) našla svého současného (VŠ), chodila jsem s vyučeným zámečníkem. Byl nadprůměrně inteligentní, jakékoliv IQ testy, co jsme si spolu dělali, mu vycházely lépe než mě, a to pravidelně. Taktéž když mě začal podvádět, dokázal to promyslet úplně dokonale.. To ani tomu mému nynějšímu VŠ to tak nejde a je průhlednější.. Takže záleží čistě na osobnosti, někdo by VŠ udělal s přehledem, jen se mu tam prostě nechtělo. Ale zase je fakt, že díky té VŠ si s tím mým teď pokecáme líp, neboť studujeme podobné obory, ale kdyby dělal třeba FAV a já tu svou filosofii, asi si taky nepopovídáme nijak odborně..
Není tady
Ale jelikož se na to ptáš tak zřejmě ti to v hlavě vrtá, a nebude záležet na tom, jestli by to vadilo nám nebo ne...
víš když budou mít mezi sebou rozepře dva s doktorátem, tak je nenapadne hledat souvislosti s dosaženým vzděláním, ale myslím že tebe to napadne určitě...a časem různé drobnější i větší rozepře vzniknou při běžném životě v každém vztahu
Není tady
bála bych se toho, myslím že s rozdílným vzděláním vás mohou rozdělovat i z toho plynoucí zkušenosti a zájmy
Není tady
Přesně,jak píšou ostatní.Ve vzdělání to zas až tak není.Znám dost VŠ,který maj prostudovaný kdeco,ale když mluví-no,mlátila bys je hlava nehlava. A znám i několik vyučenejch,před kterýma klobouk dolů.
Ale.....jde opravdu o to,jakej ten člověk je,jestli ti může něčím dlouhodobě imponovat,tedy ne jen svým zjevem a tou chemií,která mezi vámi zřejmě teď probíhá.Je samozřejmě možné,že si budete rozumět až do konce života,je i možné že se jemu podaří-pod tvým vlivem-jít se doučit,případně dostudovat.Tím vlivem nemyslím,že ho budeš do něčěho tlačit,ale že on sám uzná,že má na něco víc,co se týče vzdělání a pak,za tvé pomoci,se do toho s chutí pustí.S nějakou nevyučenou holčinou se do toho asi jen tak nepustí.
Pokud ti to vrtá hlavou,jak píše Bety,měla bys vědět,jestli ty pochybnosti máš sama,nebo ti je implantuje okolí.
Na druhou stranu,vrána k vráně sedá a je asi trošku pravděpodobnější,že mezi VŠ bys našla spřízněnou duši,opět co se týče dlouhodobějšího vztahu.
Znám jednu VŠ,vzala si vyučenýho kluka,hodnýho,ale....postupem času jí nestačil,prostě ona byla pořád ve všem nad ním.A nedokázali to ustát.Prostě to muselo skončit,protože ani jeden to nedokázali vyřešit.
Prostě,nelze jen tak říct-bude to fungovat-nebude.Ale to platí u jakéholi vztahu,VŠ-neVŠ.
Tak držím palce.
On bude někde pracovat a bude se hodně stýkat s lidmi a s kamarády na své úrovni vzdělání, a to taky musíš vzít do úvahy - budeš se s nimi stýkat také? Budou chodit k vám na návštěvu? Budou i oni tak skvělí a s rozhledem? Budeš se jim ty líbit? Budete se mít o čem bavit? Zapadne tvůj přítel mezi tvoje kamarády a kamarádky a jejich partnery? Zkus si na všechno odpovědět...
Není tady
Já-VŠ-jsem kdysi chodila se zlatníkem, řidičem z povolání a pak s kuchařem..na vzdělanější kluky jsem neměla štěstí...to,co mi nejvíce vadilo,a proč ty vztahy také skončily,byl všeobecný rozhled a přehled-přece jen jsem si s nima nemohla popovídat o knihách,psycholog.rozboru filmu, když jsem začla o smyslu života,absolutně mě nechápali,pro ně byl smysl života si vydělat peníze,dobře se najíst,chodit "pařit"a další přízemní činnosti.Jo,to je to slovo,byli strašně přízemní.Ty vztahy končily po 1-2 měsících,neb po té době jsem se s nima začala šíleně nudit,a také jsem měla pocit,že mě nějak vnitřně nenaplnují, že mě neposouvají dál,ale naopak se kvůli nim musím jakoby"snižovat",snažit vyjadřovat co nejstručněji,aby mě pochopili/i když to se mi občas stává i nyní s mým VŠ přítelem -ale ne v takové míře/.
Slyšela jsem,že si rozumí lidé,jejichž IQ se liší o max.plus mínus 10 jednotek-tzn.např.pokud máš ty IQ 130,budeš si rozumnět s lidmi v max.rozsahu 120-140.Ti pod 120 ti budou připadat moc hloupí,přízemní atd.,těm nad 140 naopak nebudeš rozumnět ty.Jasně,je to jen výzkum,čísla,ale co jsem si stihla ověřit, je to celkem pravdivé.Samozřejmě nemusíš hned s partnerem letět na IQ testy:), myslím, že to sama vycítíš, jestli TO tam je,nebo ne...
ps:A na závěr na obhajobu-kluk, který mi byl v životě psychicky nejbližší,nejvíce mi rozumněl atd.,byl kamarád,který měl taky jen učnák.Psal sice občas šííílené hrubky, ale jeho EQ/emoční inteligence/byla na takové úrovni,o které se některým vysokoškolákům ani nesní...
Upravil(a) Me (12. 6. 2007 20:59)
Není tady
Me: s pomerem IQ a EQ byva trochu problem...me pritahujou vysoce inteligentni chlapi (stejne, jako jsou nektere na bohate, ja jsem na chytre), bohuzel s jejich EQ to byva dost problematicke...(ja take nejsem nejak prehnane empaticka:/, tak si to asi umite predstavit...) po poslednim zpackanem vztahu mi kamarad rikal, at si najdu nejakeho hodneho chlapce, vyuceneho...ehm, asi si umite predstavit, kam jsem ho s jehou radou poslala...
Není tady
já bych se toho nebála a šla bych do toho. Jestli se ti ten kluk líbí a je pro Tebe přitažlivý, tak nevidím důvod, PROČ to nezkusit. Hlavně už proto, že, jak říkáš, tak v mládí trochu zalumpačil a tudíž se mu studia nepovedly. To ještě není přece vůbec všechno - je to "jen" nějaký papír, to vzdělání. Když slyším někdy mluvit NĚKTERÉ vysokoškoláky - tak mi jich spousty přijde hodně nadutých a marně nafoukaných na svoje "papíry". Neříkám, sama mám ráda chytré lidi, rozumné, hodné - ale také miluji svého otce, který má JENOM základní školu, PŘESTO je VELMI inteligentní, rozumný, hodný, vnímavý a super senzitivní člověk. Má krásný, jemný a zemitý humor. Občas mu někdo z legrace řekne "profesor", protože tak vypadá a myslí. Opravdu zvláštní svého druhu. Celý život dělal v zemědělství - je totiž ze starého selského rodu, což byl i důvod, proč nemohl vystudovat - protože byl synem kulaka. Což mi přijde podobné, jako kluk, o kterém píšeš - on prostě taky z nějakého důvodu nedostudoval tak, jak by měl a na CO by měl. Jinak - matka je středoškolačka, ale věřím, že můj otec by byl schopen žít i s vysokoškolačkou, a že by si rozuměli jak po intelektové, i po lidské stránce. Takže se toho rozhodně neboj, každý si v životě něčím prošel a všichni prostě vždycky nevyhráli - třeba ani neměli příležitost nebo podmínky. Ale všechno se dá změnit, napravit, nebo ustát. Chce to lásku a odvahu :-).
Není tady
Záleží taky na tom, jak se k tomu staví ten "chalan". Jestli tím nedokončeným učňákem je pro něj otázka vzdělání navždy vyřešená, nebo jestli na sobě dál pracuje, vzdělává se jinou formou, jestli počítá do budoucna s nějakým studiem při zaměstnání atd.
Čim se vlastně živí, a dá se vlastně na Slovensku uživit rodina takovým zaměstnáním?
Není tady
bubina1 napsal(a):
Babenky, zaujima ma, ci by ste si zacali vaznejsi vztah s chalanom, ktory nedkoncil ucnovku (vykaslal sa na nu lebo bol v tom case tak trochu "grazel") a vy mate dokoncenu vysku a dokonca si robite doktorat. Nechcem tym nikoho urazit a ani netvrdim, ze vo vztahu a pre samotny zivot je vzdelanie najdolezitejsie. Len ma zaujima vas nazor.
Můj názor je, že vzdělaný a s přehledem může být člověk i bez razítka, pokud se vzdělává - třeba sám - ale taky nemusí. Zrovna tak, člověk z razítkem může být totální trotl.
Já bych to nehodnotila obecně, je to čistě individuální věc
Není tady
Začala jsem si. Je dokonce o půlku mladší než já. A není to vůbec o vzdělání, o věku, JENOM o duševním souznění.
HB napsal(a):
...me pritahujou vysoce inteligentni chlapi (stejne, jako jsou nektere na bohate, ja jsem na chytre)...
Já to mám stejně, nikdy jsem nebyla zamilovaná do kluka,co by byl hloupější než já/ani do těch bývalých jsem zam.nebyla,čekala jsem,že to přijde,říkala jsem si,že sice nejsou chytří,ale jsou hodní,spolehliví atd.,ale ono nic.../.A máš pravdu,že několikrát jsem byla zamilovaná do sice velice inteligentního,ale grázlíka, děvkaře apod.Můj poslední"objev"je vzácný případ mající IQ i EQ na hodně vysoké úrovni, bohužel ženatý
, takže z toho zase nic nebude...
Ale máš pravdu,IQ je sexy
Není tady
Ahoj Bubino,
na vzdělání nezáleží. Záleží na tom, zda je partner inteligentní, má přehled, zda máte společné zájmy. Já mám VŠ, přítel je vyučený elektrikář. Je to chytrý kluk s velmi slušným přehledem, když píše SMS, neudělá jedinou gramatickou chybu, rád čte encyklopedie a máme stejné zájmy a moc si rozumíme. Navíc je v partě lidí, která je složena i z VŠ a když jsem v jejich společnosti, nepozoruji rozdíly mezi jím a jeho kamarády VŠ. Má vysoce vyvinutou sociální inteligenci - EQ, což je také velice důležité. Je samozřejmě jasné, že když on mluví o své práci, tak tomu nerozumím, on mé také ne. Ale při řešení problémů jsem schopni si oba pomoci - pokud se jedná o mezilidské vztahy. Je nutné ho poznat jako člověka, a pak se rozhodnout.
Naprosto souhlasím s Bety, Ronjou, Me a Zenetkou - byla bych opatrná. Obzvlášť argument s jeho kamarády má váhu...
Není tady
ja by som z toho problém nerobila. pokiaľ by mi inteligenčne stíhal a dokázala by som s ním riešiť veci, ktoré sú pre mňa podstatné, tak v pohode. to nie je o vzdelaní. myslím že keby som neštudovala tak by som nebola ľudsky blbšia než som teraz.
skôr ty si daj pozor, aby si sa nesprávala nadradene k nemu. ľudia s vysokým vzdelaním majú k tomu sklony.
Není tady
To je prípad od prípadu. Ja osobne by som to vnímala skôr ako nerovný vzťah. Lebo ja si potrebujem vážiť muža aj za to, čo v živote dosiahol, aký má celkový prehľad, aké má charakterové vlastnosti, ako ďalej na sebe pracuje, aké má koníčky, či sa stretáva s ľuďmi mne blízkymi, či si s nimi mám čo povedať..atď. Lebo aj podľa priateľov akých si vyberáš sa dá zistiť, kde sa cítiš dobre.
Môj BM mal nižšie vzdelanie ako ja a poviem ti, že časom sme obaja cítili, že sme každý inde...
Není tady
zvláštne je že bubina to rieši. neviem teda či som taká len ja, ale keď sa do niekoho zamilujem, je mi jedno všetko. minimálne nejakú dobu. a keď sa budem zamýšľať nad tým, či mi stíha a či s ním chcem ísť ďalej, tak už to taká staršná láska nebude a nie je čo riešiť.
Není tady
Tiež si myslím, že ak to teraz rieši, tak jej niečo na ňom nesedí a má pochybnosti. Ja som ich tiež mala, len som ich nepočúvala a zakrývala som si pred nimi oči.. ...a tak to potom aj dopadlo...
Není tady
Já se v práci pohybuji ve společnosti vzdělaných lidí, manažerů a řeknu vám, že bych je mít doma nechtěla ani za zlaté prase. Kvalita člověka nespočívá jen v papíru dosaženého vzdělání. Ale je pravdou, že můj bývalý přítel byl také jen vyučený a mému současnému partnerovi nesahá ani po kotníky...... . Takže jak říkám, je třeba poznávat člověka komplexně a nechat si čas na poznání a pak se rozhodnout. Já také docela dlouho váhala a měla nejistotu, jsem s ním půl roku a všechny pochybnosti zmizely. Navíc je docela prima mít doma šikovného chlapa, který se umí postavit k práci a ne lempla manažera, který si umí tak akorát rozložit notebook na stole.... Ale je to prostě o úhlu pohledu
. Každému co jeho jest.
Moja prva laska ( trvajuca niekoko rokov ) bol muz, ktory VS nemal. Nebolo to vobec o tom, ze by nemal na to, ist studovat, ale bol tak trochu "grazel" v tej dobe a jednoducho ho nemal kto usmernit, aby studoval po SS dalej.
Napriek tomu, nikdy som nemala pocit, ze by rozhladom, alebo akokolvek vedomostne za mnou zaostaval, je to uzasny clovek, nikdy nemal problem kamkolvek zapadnut, dali sa s nim rozoberat akekolvek temy, mal vyssie IQ nakoniec ako ja a EQ mozno tiez.
takze naozaj ide o to, aky dany clovek je, a nie tituly, alebo tak.
Není tady