6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám problém. Začínám důchod a zůstávám v práci. Tam mi ale tvrdí, e mám nárok jenom na dva týdny dovolené ročně. Připadá mi to zvlátní.. Nevíte někdo jak to je správně? Za pomoc děkuju.
Není tady
Zákoník práce neupravuje zvlátní předpis pro stanovení dovolené pro pracující důchodce.
Z čeho vyplývá, e máte právo stejně jako dříve na 4 týdny dovolené za kalendářní rok.
Z hlediska ostatního srovnání - ve zůstává stejné vyjma dvou bodů :
- nemáte nárok na odečet z daní ( úleva na dani ve výi 600 Kč měsíčně ze zálohy na daň)
- pracovní smlouva s Vámi bude sepsána vdy maximálně na dobu jednoho roku, na dobu určitou - pochopitelně
vdy s moností prodlouení.
Není tady
Kido12- jen bych upřesnila bod č.1- nárok na slevu na dani(600,- Kč měsíčně) není jen v případě, e k 1.1.2007 u marysha byla starobním důchodcem. Pokud "odela" do důchodu a po 1.1.2007, tak do konce letoního roku nárok na slevu má.
Od 1.1.2008 u nárok mít nebude.
Není tady
Díky za radu. Ale jak mám přesvědčit na firmě. Tam si asi myslí e kdy mám důchod (a teď od června ) tak u mám dost a víc peněz nepotřebuju. Tvrdí mi e dva týdny mi zaplatí a víc u je zadarmo.
Odečet mi starosti zatím nedělá. Plat mi půjde jinak.
Není tady
Viz dodatek Very, souhlas. Co se týče přesvědčení zaměstnavatele - odkate na § 213 zákoníku práce, kde
je v bodě jedna vymezeno, e dovolená za odpracovaný kalendářní rok činí minimálně 4 týdny.
ádné omezení s ohledem na pracující důchodce tam není ! Nevím, zda nejde o jen formální pochybení. Jestlie
jste nastoupila do důchodu v červnu 2007 a zaměstnavatel s Vámi sepsal novou pracovní smlouvu a vekeré
předchozí plnění s ohledem na odchod do důchodu byli ji naplněny (v praxi znamená, e jste vyčerpala v první
polovině roku vekerý nárok na dovolenou, která Vám k datu odchodu do důchodu náleela), pak při podepsání
nové smlouvy, tj. od 1.6.2007 do 31.12.2007 máte de facto nárok na 2 týdny dovolené. Ale pro roky dalí, které tam budete pracovat zůstává nárok na dovolenou stejný jako u ostatních zaměstnanců - min. 4 týdny dovolené, případně dodatkové dle vnitropodnikových směrnic firmy.
Není tady
Děkuji za rady. Pomohlo to. Nala jsem si to a pak jsem to řekla vedoucí. Moc se jí to nelíbilo, ale asi uznala můj nárok na dovolenou. U se k tomu nechce vyjadřovat.
Jetě jednou, díky.
Není tady
marysha napsal(a):
Mám problém. Začínám důchod a zůstávám v práci. Tam mi ale tvrdí, e mám nárok jenom na dva týdny dovolené ročně. Připadá mi to zvlátní.. Nevíte někdo jak to je správně? Za pomoc děkuju.
délka dovolené záleí na tom, do kdy je uzavřená pracovní smlouva... tedy lépe řečeno od kdy do kdy, jestli je uzavřená na půl roku, tak je nárok na poloviční část dovolené.....jestli tedy má smlouvu od 1.7. do 31. 12 tak má nárok na polovinu dovolené...
Napi jak je uzavřená smlouva...jestli to náhodou nebylo myleno takto? Třeba dolo jen k nedorozumění?
a jéje já neviděla e to tady u je napsané....tak to dopadlo dobře
Upravil(a) Bety (19. 6. 2007 21:35)
Není tady