Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 10. 6. 2007 21:32

marysha
♥------

Dovolenáv důchodu.

Mám problém. Začínám důchod a zůstávám v práci. Tam mi ale tvrdí, že mám nárok jenom na dva týdny dovolené ročně. Připadá mi to zvláštní.. Nevíte někdo jak to je správně? Za pomoc děkuju.

Není tady

#2 11. 6. 2007 10:19

Kido12
♥♥♥♥---

Re: Dovolenáv důchodu.

Zákoník práce neupravuje zvláštní předpis pro stanovení dovolené pro pracující důchodce.
Z čehož vyplývá, že máte právo stejně jako dříve na 4 týdny dovolené za kalendářní rok.
Z hlediska ostatního srovnání - vše zůstává stejné vyjma dvou bodů :
- nemáte nárok na odečet z daní ( úleva na dani ve výši 600 Kč měsíčně ze zálohy na daň)
- pracovní smlouva s Vámi bude sepsána vždy maximálně na dobu jednoho roku, na dobu určitou - pochopitelně
vždy s možností prodloužení.

Není tady

#3 11. 6. 2007 11:11

vera1
♥♥♥----

Kido12- jen bych upřesnila bod č.1- nárok na slevu na dani(600,- Kč měsíčně) není jen v případě, že k 1.1.2007 už marysha byla starobním důchodcem. Pokud "odešla" do důchodu až po 1.1.2007, tak do konce letošního roku nárok na slevu má.
Od 1.1.2008 už nárok mít nebude.

Není tady

#4 11. 6. 2007 17:01

marysha
♥------

Díky za radu. Ale jak mám přesvědčit na firmě. Tam si asi myslí že když mám důchod (až teď od června ) tak už mám dost a víc peněz nepotřebuju. Tvrdí mi že dva týdny mi zaplatí a víc už je zadarmo.
Odečet mi starosti zatím nedělá. Plat mi půjde jinak.

Není tady

#5 12. 6. 2007 12:03

Kido12
♥♥♥♥---

Viz dodatek Very, souhlas. Co se týče přesvědčení zaměstnavatele - odkažte na § 213 zákoníku práce, kde
je v bodě jedna vymezeno, že dovolená za odpracovaný kalendářní rok činí minimálně 4 týdny.
Žádné omezení s ohledem na pracující důchodce tam není ! Nevím, zda nejde o jen formální pochybení. Jestliže
jste nastoupila do důchodu v červnu 2007 a zaměstnavatel s Vámi sepsal novou pracovní smlouvu a veškeré
předchozí plnění s ohledem na odchod do důchodu byli již naplněny (v praxi znamená, že jste vyčerpala v první
polovině roku veškerý nárok na dovolenou, která Vám k datu odchodu do důchodu náležela), pak při podepsání
nové smlouvy, tj. od 1.6.2007 do 31.12.2007 máte de facto nárok na 2 týdny dovolené. Ale pro roky další, které tam budete pracovat zůstává nárok na dovolenou stejný jako u ostatních zaměstnanců - min. 4 týdny dovolené, případně dodatkové dle vnitropodnikových směrnic firmy.

Není tady

#6 19. 6. 2007 17:16

marysha
♥------

Děkuji za rady. Pomohlo to. Našla jsem si to a pak jsem to řekla vedoucí. Moc se jí to nelíbilo, ale asi uznala můj nárok na dovolenou. Už se k tomu nechce vyjadřovat.
Ještě jednou, díky.

Není tady

#7 19. 6. 2007 21:29

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

marysha napsal(a):

Mám problém. Začínám důchod a zůstávám v práci. Tam mi ale tvrdí, že mám nárok jenom na dva týdny dovolené ročně. Připadá mi to zvláštní.. Nevíte někdo jak to je správně? Za pomoc děkuju.

délka dovolené záleží na tom, do kdy je uzavřená pracovní smlouva... tedy lépe řečeno od kdy do kdy, jestli je uzavřená na půl roku, tak je nárok na poloviční část dovolené.....jestli tedy mᚠsmlouvu od 1.7. do 31. 12 tak mᚠnárok na polovinu dovolené...
Napiš jak je uzavřená smlouva...jestli to náhodou nebylo myšleno takto? Třeba došlo jen k nedorozumění?
a jéje já neviděla že to tady  už je napsané....tak to dopadlo dobře

Upravil(a) Bety (19. 6. 2007 21:35)

Strach je malá smrt...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí