Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#151 18. 4. 2008 7:47

Hana.Janak
♥♥♥----

Re: Jména dětí

To se ptáš mně? Já ještě děti nemám, ale kdybych měla, tak bych by byli určitě beze jména:Dwink .... Aspoň teda holky.

Není tady

#152 18. 4. 2008 10:27

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

Holky by byli beze jmena jo?Je jich tolik že by sis nevybrala?A jaktože se o ty jmena tak zajimas?

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#153 19. 4. 2008 14:17

Hana.Janak
♥♥♥----

Novorozeňátka z  letoška:
Brněnsko: Maxim Ratoshnyuk, Mikuláš, Petr, Tereza (2x), Tadeáš, Lada, Patrick, Saša, Matěj (2x), Hana, Timotej, Martina , Lenka, Markéta, Miroslava, Michael, Ondřej (6x), Leona, Igor, Ladislav, Lukáš (2x), Lucie (2x), Jan, Eric David, Šimon, Barbora , Magdalena Gärtner, Adam, Stella, Jakub, Barbora, Josef, Denis, Eliška, Václav, Jakub (2x), Michal Alexandr, Adriana, Marek (2x), Tomáš (2x), Ivo ,  Ema, Nikolas, Ada, Pavel, Lucie Winkler, Sofie

http://brnensky.denik.cz/miminka/babybo … 80403.html
Zajímavá spojení Brněnských novorozeňátek: Ella Květoslava Chalupová, Martin Darek Franta, Vladan Milan Smištík

Pardubicko: Marek, Antonín (2x), Patrik, Adam, Tomáš (3x), Václav, Adéla (2x), Michal, Nela, Maxmilián, David, Krištof, Kristýna , Daniel, Jakub, Lucie, Tobiáš, Ondřej, Jan (2x),  Sabina, Karol, Michaela, Helena, Vojtěch a Vít (dvojky)

Olomoucko: Petr, Anna (2x), Matěj, Eliška (2x), Adam, Radek, Benjamin , Daniel, Barbora , Ondřej (3x), Nathaly, Jakub (2x), Hana, Václav, Barbora, Matouš, Martin, Tobiáš, Karolina, Jan, Lada, Agáta, Michal, Natálie Reiter, Miriam

Orlickoústecko: Natálie, Marek, Veronika, Josef, Magdalena, Tomáš, Marie, Tereza, Barbora, Karolína, Sára, Jan

Chrudimsko: Natálie (2x), Daniela (2x),  Gabriela, Kateřina, Václav, Ondřej, Jan

Není tady

#154 19. 4. 2008 17:20

sunyata
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Mama Earth

Claire napsal(a):

Mně přijde divné pojmenovat dvě děti v podstatě stejným jménem (Charlotte- Karla, Světlana-Lucia, atd) poslechově mi to nevadí, ale sémanticky... Zrovna tak, jak tu někdo zmiňoval, pojmenovat syny Miroslav a Miloslav (ještě že u nich nenazývají lidi končící na -slav - Slávku, to by měli doma hned dva...). Adam a Adéla už mi spíš vadí z hlediska poslechového, protože zdrobněle bych pro obě měla stejné jméno a to Áda, Adý...

Znam rodiny kde Adelce rikaji Deli, Delinka...

Není tady

#155 19. 4. 2008 17:23

sunyata
♥♥♥♥♥♥-

Vcera jsem na hristi potkali rodinku s dvojcaty Klarou a Karlou.

Není tady

#156 19. 4. 2008 22:34

REŇAS
Host

Také se přidám,mám synovce ,dvojčátka: ADAM A DAVID,(ale měli to být ADAM A EVA big_smile) a ještě mají starší,ta je Daniela..
No a u nás vyhrál Daniel a Andrea.. par Je tolik hezkých jmen..

#157 20. 4. 2008 15:12

Hana.Janak
♥♥♥----

Napadla mně další jména pro sourozence:
Světlana a Helena
Helena a Lucia
Jolana a Lucia
Světlana a Jolana
Jolana a Helena

Alexandra a Sandra
Alexia a Sandra

Vlastimil a Šárka
Ondřej a Andrea
Aurel a Zlata
Lubor/Luboš a Irena = "mírumilovný"
Noel a Natalia = výchozí základ dies natalis
Jonas a Eliana

Není tady

#158 20. 4. 2008 21:18

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Přestože zřejmě nebudu mít nikdy vlastní děti (ne že bych nemohla, nebo to já vlastně ani nevím, jestli můžu nebo nemůžu, ale k dětem nemám moc vztah a navíc se asi nenajde muž, který by se mnou ty děti měl), se velice zajímám o význam jmen.
Je mi slabě přes dvacet let, mám jedno z nejvíce dávaných jmen, v té době se dávalo hodně. Se svým jménem jsem celkem spokojená.
Z dívčích jmen se mi líbí : Alžběta, Anežka, Eliška, Emílie, Hana, Justýna,  Karolína, Lucie, Mariana, Markéta, Nela, Stela, Šarlota.
Z chlapeckých se mi líbí : Adam, Jan, Jonáš, Lukáš, Matyáš, Maxmilián, Oliver, Štěpán, Vilém.
Momentálně se mi úplně nejvíc líbí Alžběta, Markéta (spíš jen Greta), Stela a z chlapeckých se mi čím dál tím víc líbí Maxmilián.
Taky záleží na příjmení, nedala bych třeba Oliver Kropáček.
Naopak se mi nelíbí : z hodně dávaných jmen - Michal, Filip, Denisa, Patrik, z momentálně oblíbených jmen - Vanessa (toto jméno mně přijde otřesné, ale je to otázka vkusu), moc se mi nelíbí ani František a Antonín, i když ostatní jména z kategorie často dávaných v generacích našich prapředků se mi jich hodně líbí (Alžběta, Anežka, Amálie, Anděla...).
Slovanská jména se mi moc nelíbí, jen mám slabost pro Ludmilu (Lída, to je nádherné jméno).

U dvojčat bych ctila několik pravidel :
1. aby jedno jméno nebylo neobvyklé a druhé často dávané (Tomáš a Oskar)
2. aby jedno jméno nebylo moc dlouhé a druhé krátké (Magdaléna a Eva)
3. aby jedno jméno nebylo mezinárodní a druhé např. slovanské (David a Břetislav)
4. aby jedno jméno nemělo hodně zdrobnělin a druhé téměř žádnou (Kateřina a Zoe)
Hana.Janak : tvoje návrhy se mi nelíbí, protože se tam najdou přesně takové případy.
Líbí se mi třeba :
kluci - Adam a David, David a Daniel, Adam a Daniel, Tomáš a Lukáš, Lukáš a Matyáš, Maxmilián a Sebastián, Samuel a Daniel, Štěpán a Šimon, František a Antonín, Petr a Pavel,...
holky - Alžběta a Anežka, Daniela a Michaela, Eliška a Anežka, Anna a Marie, Julie a Lucie, Karolína a Kateřina, Kristýna a Justýna, Natálie a Nikola,....
No, taky jsem ta kritéria nedodržela, třeba Alžběta a Anežka, u Alžběty existuje hodně zdrobnělin, u Anežky už moc ne.

Každopádně bych nedala dítěti jméno, kde jsou dvě r, třeba Barbora, Richard, Robert a nelíbí se mi, když se dává jméno po rodičích.

Není tady

#159 21. 4. 2008 9:21

Hana.Janak
♥♥♥----

Další jména:
Ilona a Jolana
Ilona a Helena
Ilona a Lucia
Ilona a Světlana
Valerie a Viktorie
Margit/Margot a Rita

Elisha a Ezra
Elias a Ezra

Vilemína: Ale nekaždý se zajímá o původ jmen:)wink  Jinak, které případy jsi myslela?

Ze svýho výběru se mi líbí akorát: Alžbeta a Isabel, Stella a Ester, Štěpán(ka) a Viktor(ie), Alexa a Sandra, Bartoloměj a Benjamin, Gabriel a Samuel, Klaudia a Livia, Eliáš a Rachel a možná Theodor a Dorota

Není tady

#160 21. 4. 2008 13:27

Hana.Janak
♥♥♥----

Margot a Rita
Margit a Rita
Serena a Clara ="čistá, cudná"
Marie a Mia
Melanie a Leila ="černá"

Není tady

#161 21. 4. 2008 16:41

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Skutečná jména dvojčat :
Ondřej a Matěj, Jan a Kateřina, Michal a Lukáš, Eliška a Berenika, Matylda a Magdalena, Jakub a Matěj, Michal a Lukáš, Marie a Jan, Jiří a Vojtěch, Ondřej a Vítek, Magdalena a Karolína, Tomáš a Adéla, Anna a Vendula, Anna a Lucie, Adam a David, Jiří a Pavel, Nikolas a Samuel, Marika a Renáta, Jan a Lukáš, Justina a Tobiáš, Barbora a Veronika, Alex a Emma, Radek a Karolína, Sofie a Viktorie, Anna a Barbora, Eliška a Lukáš, Pavlína a Karolína, Kristýna a Jana, Květa a Eva, Adam a Jan, Monika a Lucie, Adéla a Tereza, Tereza a David, Aneta a Adéla, Tereza a Eliška, Zina a Šimon, Jan a Barbora, Anna a Barbora, Alex a Mia, Anna a Helena, Veronika a Dominika, František a Matouš, Eva a Filip, Zuzana a Josef, Natálie a Nikola, Eliška a Matěj, Tereza a Václav, Matyáš a Kateřina, Nikola a Jaroslav, Samuel a Simon, Roman a Josef, Petr a Lenka, Andrea a Tereza, Petr a Adéla, Šárka a Tereza, Natálie a Šimon, Zuzana a Klára, Marek a Ondřej, Jakub a Dominik, Aneta a Vendula, Aneta a Šimon, Kateřina a Jakub, Jakub a Lucie, Martin a Jan, David a Jan, Anna a Kristýna, Tadeáš a Kamila, Kryštof a Robin, Anna a Jana, Zuzana a Filip, Nela a Radim, Lucie a Anežka, Jonáš a Filip, Tomáš a David, Natálie a Dominik, Jitka a Eva, Klára a Kristýna, Viktorie a Vendula, Kateřina a Marie, Adam a Jaroslav, Matěj a Kryštof, Šimon a Štěpán, Nikolas a Nela, Jana a Žaneta, Klára a Natálie, Jana a Nina, David a Ondřej, Jan a Luboš, Daniel a Tomáš, Nikola a Sandra, Tadeáš a Noemi, Ivan a David, Barbora a Adam, Mikuláš a Matyáš, Eva a Matěj, Pavel a Miroslav, Oliver a Daniel, Anežka a Ludmila, Barbora a Ladislav, Michaela a Kateřina, Pavla a Adéla, Klára a Lenka, Tomáš a Filip, Antonín a Josef, Sára a Pavlína, Karolína a Kristýna, Silvie a Václav, Sára a Tereza, Matěj a Štěpán, Daniela a Karolína, Anna a Nela, Viktor a Petr, Petra a František, Anna a Marie, Simona a Denisa, Jan a Justýna, Jakub a Ester, Šimon a Sára, Roman a Milan, Sára a Sabina, Diana a Viktorie, Sabina a Sofie, Daniel a Samuel, Jolana a Kristýna, Petra a Pavla, Jan a Nina, Šimon a Matěj, Josef a Zuzana, Leona a Radka, Amálie a Matyáš, Nikolas a Linda, Matouš a Jakub, Anna a Emma,

Trojčata
Jan, Jakub a Marta   ,     Václav, Vojtěch a Marie     ,     Alena, Eliška a Lenka 

To jsem našla na jednom webu. Jak vidět, jména jsou různá, vcelku se k sobě hodí. Z výčtu jmen pro dvojčata se mi vyloženě nelíbí kombinace Ivan a David, nic moc Eliška a Berenika, Květa a Jana, Adam a Jaroslav, Nikola a Jaroslav.
Hana.Janak : tvoje kombinace pokud se nepletu, nikdo nepoužil. Většina lidí se zřejmě liší podle vkusu, ne podle významu. A to je dobře. Hano, tvoje kombinace jsou už mnohdy přeplácané, někomu se to ale může líbit.
Hano, jinak máš moc pěkný jméno, teda pokud je to tvoje skutečné jméno.

Ještě bych chtěla zdůraznit, že při výběru jména bych přihlížela taky k jedné věci, aby to bylo jméno, které se mi bude líbit i za deset let. Třeba moje babička pojmenovala svou dceru Vladimíra, tehdy v domě bydlela jedna rodina a ti měli dceru jménem Vladimíra, říkali jí Vladěnka, babičce se to strašně líbilo a tak své dceři dala toto jméno. Za pár let nadšení opadlo a jméno se jí téměř nelíbilo. Raději bych proto dala Marii než třeba Šarlotu, která se mi momentálně hodně líbí. Je ale taky pravda, že se lidi nechají hodně ovlivnit dobou.
Jinak kromě oblíbených jmen, neutrálních jmen a jmen, která se mi nelíbí, jsem si vytvořila ještě jednu skupinu, spadají sem zajímavá jména (třeba Dorota).

Není tady

#162 21. 4. 2008 21:55

Hana.Janak
♥♥♥----

Díky za pochvalu za jméno... Mám radši, když mně lidi volají Hanka:)

Třeba se mý návrhy někomu budou líbit;)

Teď jsem četla, že někde ve městě, se narodila dvojčátka Anna a Šárka = příjde mi, že se to k sobě nehodí. A navíc Anna je v dospělosti pořád Aničkou:)

Není tady

#163 21. 4. 2008 22:05

tina
Moderátor(ka)
Místo: Brno
Web

já znám dvojčata:
Anežka - Petra, Anna - Bára, Václav - Jana, Jana - Hana, Petr - Pavel, Václav - Jan, Eva - Filip

http://lb4m.lilypie.com/TikiPic.php/gndx.jpghttp://lb4m.lilypie.com/gndxp2.png
http://lbym.lilypie.com/TikiPic.php/JTqs.jpghttp://lbym.lilypie.com/JTqsp2.png

Není tady

#164 21. 4. 2008 22:26

misha88
♥♥♥♥♥♥♥

Já znám trojčata Marek, Matěj, Martin....dobrej guláš zdá se mi.

http://lbyf.lilypie.com/jGYVp1.png

https://lb4f.lilypie.com/wxkxp2.png

https://lbdf.lilypie.com/V2Y7p2.png

Není tady

#165 22. 4. 2008 6:13

Verčík
♥♥♥♥♥--
Místo: Severní Morava

Tak já jsem původně měla v plánumít Filípka, ale v "ten" den jsem se rozhodla, že je už celkem přefilípkováno a že dám jméno jiné. V tu chvíli mě napadl Vašík - česká klasika a přece dnes skoro nepoužívaná. Zdá se mi škoda, že se už taková jména moc nedávají. Já osobně znám jen jednoho ( samo nemyslim tohop mojeho malýho prince.. vissla )Líbí se mi moc hlavně to, že je hodně tvárné stolt
Jo a jinak se mi děsně, ale fakt děsně líbí Sedrik ( už od mala), ale nemám tu odvahu ho dítěti dát. Myslim, že by mě nejpozději v pubertě vzal něčím za odměnu po hlavě lol

http://img197.imageshack.us/img197/6842/p5250025.th.jpghttp://ticker.7910.org/an1cCps0g410010OTAzNDdsfDkwMjI5NWRhfE1pbGFjZWsgVmFzdWxrYSA.gif

Není tady

#166 22. 4. 2008 6:27

Jitka8
♥♥♥♥---
Místo: okolí Zlína

Ahoj,mému spolupracovníkovi se nedávno narodil vnuk a jmenuje se DAMIÁN.
My máme doma Andreu a Kláru.
Moc mi líbí jména Eliška,Vendulka,Doubravka,Jaromír,Jindřich.Škoda,že nejsou tyto jména v modě,no snad až na Elišku

Na světě je krásně.

Není tady

#167 22. 4. 2008 10:51

Hana.Janak
♥♥♥----

Dnes slaví jmeniny:
Eugenia: Řeckého původu, znamená "blahorodý, urozený" - Euga, Genie, Eugenka
Slavomír: Slovanského původu, znamená "slavící mír" - Slávek, Slavo, Mirek.

Není tady

#168 23. 4. 2008 20:49

sunyata
♥♥♥♥♥♥-

I ja jsem se ohledla v mem okoli po dvojcatech:
Pavlina - Martina
Angelina - Karina
Petr - Pavel
Adam - Marian
Marian - Vladan
Dominik - Patrik
Hilda - Gilda
Eliska - Anezka
Dagmar - Ingrid
Kamila - Jarmila

Není tady

#169 24. 4. 2008 20:08

Hana.Janak
♥♥♥----

sunyata: Zajímavé spojenísmile ..... Až na tu Kamilu a Jarmilou

Někde na internetu byla maminka s dvojčaty Helenou a Luciísmile

Není tady

#170 25. 4. 2008 4:58

sunyata
♥♥♥♥♥♥-

Kamca a Jarca jsou pojmenovane po babickach, jsem dnes vyzvedela. smile
Tak jako dvojcata prezidenta Bushe - Barbara a Jenna, taky po babickach smile

Upravil(a) sunyata (25. 4. 2008 21:24)

Není tady

#171 25. 4. 2008 17:02

Hana.Janak
♥♥♥----

Zase jsem si hrála se jmény.. Líbí se vám něco?

Katarína a Klarissa = „čistá, cudná“
Serena a Clara = „jasná, světlá“
Melanie a Leila = „černá“
Sofia a Soňa; Žofia a Soňa = „moudrost“
Linda a Bella = „krásná“
Leah a Tabitha; Lea a Tabea = „gazela“
Alžbeta a Isabel = „Bůh je má přísaha“
Květa a Flora = „květina“
Korinna a Lada = „dívka“
Elodie a Odetta = „majetek“
Luisa a Charlotta = podle knížky Ericha Kästnera
Leda a Silvia = „žena (z lesa)“
Silvia a Saskia = vykládají se jako „žena odněkud“
Vlastimil a Patrick = „vlast, patriot“
Marina a Pelagie = „námořní“
Vanessa a Mahulena = uměle básnicky vytvořené

Není tady

#172 25. 4. 2008 20:09

Vilemína
♥♥♥♥♥♥-

Dvojčata Bushe se jmenují Barbara a Jenna, Laura je jeho manželka. Mimochodem kdysi se mi jméno Laura celkem líbilo, dítěti bych to asi nedala, přece jen je to trochu náročnější na výslovnost, něco jako Klára (Krála).
Ještě bych chtěla připomenout jednu věc. Třeba takové jméno Daniela, často slýchávám, že někdo vyslovuje DaŇIela, mám dojem, že se má správně říkat DaNYela, nebo se mýlím?

Hana.Janak : ty utvořené dvojice jsou velmi zajímavé, přesto se mi z toho nic nelíbí. K Šarlotě bych navrhovla Žanetu, obojí je přepis z francouzských podob jmen. Jméno Mahulena se mi strašně nelíbí, kdybych mě tak rodiče pojmenovali, nechala bych se v 18-ti přejmenovat.

Není tady

#173 25. 4. 2008 20:48

ivanka05
♥♥♥♥♥♥♥

tak nase sousedka dala jmén klukovi: DOMENICO (jsou to cesi jak poleno, tak nevim kde to nasli)... ja dala své dceři jméno Verunka...

Není tady

#174 25. 4. 2008 21:11

madlička
♥♥♥♥♥♥-

Moje sestra je Daniela a říkáme jí Dájo, Dajdo nebo Danyelo ( píšu jak říkám)

Jenom si pamatuju, že když byla malá pořád nám opakovala " já nejsem Daniela, ale Danijela" lol

Není tady

#175 25. 4. 2008 21:21

sunyata
♥♥♥♥♥♥-

Hani: Sofia a Sona se mi moc libi. Zbytek mi nejak neladi.

Upravil(a) sunyata (25. 4. 2008 21:26)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí