|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
A toto jste uz cetli? http://www.lidovky.cz/laska-za-casu-sin … s=070323_1
Mam spoustu znamych, kteri se pod to naprosto podepsali. Je to moc vystizne napsane.
Není tady
vlčice 
Tak tohle je pravdivější článek, než ten předchozí. Ale potom se celé téma přelévá do jiné roviny. Není to dobrovolná bezdětnost, ale vynucená okolnostmi. Protože každý z těch lidí vlastně po rodině touží. Zajímavé a pravdivé jsou i ohlasy.
Já už jsem to někde psala, že jsme to měli dříve jednodušší. Odmaturovat, vdát se, mít děti, potom budovat bydlení. Bylo to hrozně těžké, bylo v tom hodně odříkání, ale všechno mělo nějaký smysl. A pokud se někdo rozvedl, tak ne v těžkých dobách, ale až tehdy, kdy měli všechno a najednou začali být nespokojení. Tihle singles mají všechno, ale chybí jim to nejdůležitější - vztah. Hledat smysl života v tom, že si budu nekonečně užívat vystačí možná na deset, dvacet let. Pak si všude byla, všechno zkusila a co dál? Neříkám, že to musí být rodina a děti, ale musí to být něco co má smysl - charita, smysluplná práce, pomoc někomu, či něčemu - třeba přírodě.
Kdo chce vztah a rodinu musí někde slevit. Nelze žít jenom podle svých představ. Krásné je to, že nakonec zjistíš, že i v tom ustupování je něco hezkého a dá to tvému životu nový rozměr a nová poznání.
Přeji ti šťastné hledání sama sebe.
Není tady
savéla napsal(a):
vlčice
Tak tohle je pravdivější článek, než ten předchozí. Ale potom se celé téma přelévá do jiné roviny. Není to dobrovolná bezdětnost, ale vynucená okolnostmi. Protože každý z těch lidí vlastně po rodině touží. Zajímavé a pravdivé jsou i ohlasy.
Já už jsem to někde psala, že jsme to měli dříve jednodušší. Odmaturovat, vdát se, mít děti, potom budovat bydlení. Bylo to hrozně těžké, bylo v tom hodně odříkání, ale všechno mělo nějaký smysl. A pokud se někdo rozvedl, tak ne v těžkých dobách, ale až tehdy, kdy měli všechno a najednou začali být nespokojení. Tihle singles mají všechno, ale chybí jim to nejdůležitější - vztah. Hledat smysl života v tom, že si budu nekonečně užívat vystačí možná na deset, dvacet let. Pak si všude byla, všechno zkusila a co dál? Neříkám, že to musí být rodina a děti, ale musí to být něco co má smysl - charita, smysluplná práce, pomoc někomu, či něčemu - třeba přírodě.
Kdo chce vztah a rodinu musí někde slevit. Nelze žít jenom podle svých představ. Krásné je to, že nakonec zjistíš, že i v tom ustupování je něco hezkého a dá to tvému životu nový rozměr a nová poznání.
Přeji ti šťastné hledání sama sebe.
No bodejt, ten clanek nepochazi z akademickeho prostredi. Nelze preci srovnavat ryze teoreticke badani s vypovedmi konkretnich lidi v clanku z novin.Navic profesor Mares o tematu materstvi ve svem clanku pise z velmi abstraktniho hlediska a tam nikomu netvrdi, ze materstvi je nebo neni socialni konstrukt. Zadna socialni veda ti to nerekne na 100%, tohle neni matika. Mares o tomto tematu pouze pojednava a zasazuje ho do moderniho kontextu.
Dekuju za prani, samozrejme se jaksi porad hledam a to podle me upne kazdy.
Ja jsem ted ve stavu, ze koukam na sve vrstevniky a ptam se, co s temi vztahy maji. Behem dvou mesicu se ozenili 4 kluci z prace, vsechny jsem vyzpovidala, proc to delaji. Zajimave to byly vysledky. ;-))
Není tady

savéla napsal(a):
vlčice, je s podivem, že lidstvo ještě nevymřelo, ale zajisté se tak brzy stane, až všechny dívky budou povinně studovat bludy pana Mareše.
A co ubohá zvířátka, kdopak je motivuje k rozmnožování, sex jako potěšení to asi nebude.
Každý si volí svou cestu a vlastní rozum je nejlepší rádce. A věř mi, že není nejtěžší obhajit se před druhými, ale sama před sebou. Pokud máš pocit, že jsi předurčena k tomu, aby sis celý život užívala, tak si prostě užívej.
Savélo, ja nie som zviera. Netvrdím, či som niečo viac alebo menej, dá sa o tom polemizovať, ale určite nie som zviera. Práve moja slobodná vôľa a schopnosť abstrakcie ma od zvierat odlišuje. A rozhodujem sa na základe mnohých faktorov - AJ na základe pudov(ako to majú zvieratá), ale nie LEN. Ak ty rozhoduješ pudovo, nech sa páči, buď tak šťastná a uži si to...
Mmch, ja si tak nejako hovorím, že v konečnom dôsledku rozhodujeme o oveľa menej veciahc, než si myslíme... Horlivé singlistky a anti-matky často otehotnejú po jedinom náhodnom, nechránenom styku, a naopak ženy upnuté na materstvo sa cleé roky, priam desaťročia pachtia za materstvom, diétujú, cvičia, majú sex odmeraný na plodné hodiny -a nič... Príroda si napokon ide vlastnými, pre nás nie vždy pochopiteľnými cestičkami.
Upravil(a) Selima (11. 6. 2007 16:59)
Není tady
Selimo, to neměla být urážka
to bych si nedovolila, jenom reakce na článek, že se rodiny zakládají jenom díky vládní propagandě. Děti se přece rodily vždy a za všech okolností. Mateřství je naprosto přirozená věc. Netvrdím, že každá žena musí být matkou, ale když se jí stane, tak určitě ne kvůli straně či vládě.
Takže já si pudově užívám dětí a protože už mi odrůstají, věřím, že mi nezůstanou odepřeny i ostatní radosti života. Kariéra /mám nové zaměstnání/, dovolené /už s námi jezdí jen jedno dítě/, čas na sport, zábavu, kamarády, kulturu. Děti jsou prostě jen etapa v životě, kterou kráčíme spolu, doufám, že se postaví na vlastní nohy a v budoucnu už budeme partnery, které svazuje rodinné pouto.
Toť vše, bez pofiderních studích o podsouvání mateřské role státem.
Je to něco jako když si šetříš třeba na dovolenou. Celý rok si odříkáš, aby sis to pak mohla užít.Nikde nemáš záruku, jestli nebude pršet, nebo přijde tsunami. Jdeš do toho i bez záruky. Já si "odříkala" 20 let a snad si ten zbytek i užiju.
Není tady
Vlčice, já jsem hrozně zvědavá, ale jaký to byly "zajímavý výsledky"?
Není tady
Jejda, Savelo, ten clanek je mimojine o uloze statu v otazkach pronatalni politiky. Jelikoz je to clanek napsany sociologem, nemuzes tam cekat pojednani o hormonech. A taky bych poprosila o trochu respektu vuci profesoru Maresovi. Nikdo tam nikomu nic nepodsouva, on jen analyzuje a pta se na to, do jake miry statni politika ovlivnuje rozhodnuti mit dite. Nerekla byc, ze tato studie je pofiderni, vychazi tam z hloubkovych rozhovoru s matkami.
To Pag: nejvic me zaujal fakt, ze se nikdo nebere s pocitem, ze to je "navzdy". Vsichni si byli vedomi, ze se ten vztah muze vyvijet a taky ze jednou muze skoncit. Rikali "kdyz nam to nevyjde, tak se proste rozvedeme". Dale na mou otazku "jak si muzes byt jisty, ze to je ta prava a ze zitra nepotkas nejakou pravejsi" jsem dostala odpoved, ze "tech pravych je kolem mne spousta,ale v tuto chvili citim, ze je to ta prava. Nicmene samozrejme nemuzu vedet, ze to je ta uplne nejpravejsi".
Skoda, ze jeden sve rozhodnuti se ozenit nebyl schopen vubec vysvetlit, jen rekl ze jsou spolu uz 5 let, coz je samozrejme nedostatecna odpoved. Takze pocitej, ze jsem mela jen 3 respondenty ;-)))
Upravil(a) vlcice_samotarka (11. 6. 2007 21:17)
Není tady
No, vlčice, nevím, zřejmě nic netušíš o statistice, ale 3 opravdu nejsou statisticky významný vzorek... A nechápu, proč tě tak zaráží, že si nikdo z nich neříkal, že to musí být navždy..... Mě by velmi překvapilo, kdyby si to někdo z nich myslel.
Ty jsi asi hodně opuštěná, viď? Za těmi tvými vyceněnými zuby téměř na všechno a na všechny bude asi nějaká velmi ublížená či nešťastná duše.....
Pa 
Není tady
Děkuji za odpověď, Vlčice, hezký zbytek večera!
Není tady
Taisha napsal(a):
No, vlčice, nevím, zřejmě nic netušíš o statistice, ale 3 opravdu nejsou statisticky významný vzorek... A nechápu, proč tě tak zaráží, že si nikdo z nich neříkal, že to musí být navždy..... Mě by velmi překvapilo, kdyby si to někdo z nich myslel.
Ty jsi asi hodně opuštěná, viď? Za těmi tvými vyceněnými zuby téměř na všechno a na všechny bude asi nějaká velmi ublížená či nešťastná duše.....
Pa
copak jsem nekde psala, ze jsem provadela vyzkum na objednavku Sofres Faktumu???
Mila pani, vim co je statisticky vyznamny vzorek, je to trochu moc davno, ale kdysi jsem z toho statnicovala ;-))
Napsala jsem, ze me to zaujalo, nikoli, ze me to prekvapilo, ja nehodnotim, jen konstatuju, ze to vypovida hodne o promene pohledu na vztahy.
Jsem strasne opustena a velmi ublizena, o tom zadna ;-))
Tyjo, uz me nebavi odpovidat na dotazy ohledne meho psychickeho stavu. Domnivam se, ze v teto diskuzi je to zcela irelevantni.
Prosim, bavme se nejak vecneji, bez podrobneho rozebirani vnitrnosti.
Upravil(a) vlcice_samotarka (11. 6. 2007 22:15)
Není tady
Joj, to sis dala, teď se sesypou....
Není tady
Obávám se, že k tomuto tématu (proč mít/nemít děti) se věcně nic vyspekulovat nedá... Já jsem si díky němu uvědomila, jak obrovský dar mám v tom, že své budoucí mateřství beru jako přirozenou součást svého života, ne hlavní smysl, ne jediné naplnění, ale podstatná a nezpochybnitelná stránka mého ženství, že se k svému postoji nemusím prokousávat podobnými hromadami pochybností.
Už to tady někdo psal, děti ovlivňují život každé ženy, ať je má nebo ne. Tobě holt bylo dáno se vyrovnávat s tímto tématem (tím, že to nebereš jako přirozenou součást svého ženského údělu), jiní mají zase svoje ústřední témata. Hezky je to na tom světě zařízeno. Já si holt budu hloubat o svém a řešit svoje a houpat přitom kočárkem...
Není tady
vlcice_samotarka napsal(a):
Zajimalo by me, zda tu je nekdo, kdo deti ne nechce, po detech netouzi a tak dale. Vase duvody, namety a postrehy proc je svet bez deti krasnejsi a lepsi jsou vitany ;-)
Na kazdu stranu je mozne najst plno dovodov preco (ano/nie). Ako sa hovori: "Kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody. " Kto nechce deti nemal by ich mat, pretoze nieje nic horsie ako nieco "musiet" ... potom deti koncia v domovoch a odpadkacoch ...
Vzdy som mal rad deti (nie ako nejaky pritepleny magor, alebo uchyl) ale nikdy som si nevedel predstavit ze by som bol otcom. A teraz? Odkedy som sa dozvedel ze BBM je tehotna hrozne som sa tesil. A dnes dokazem najst miliardu drobnosti i podstatnych veci, ktore ma utvrdzuju v tom, ze mat dieta je sice velka zodpovednost, chce to vela casu, lasky, trpezlivosti, ale je to to najkrajsie a najlepsie, co ma v zivote stretlo. Dcera dala mojmu zivotu novy rozmer, vdaka nej som si uvedomil mnozstvo dolezitich veci a vykaslal som sa na mnoho predsudkov. A vdaka nej chapem, co je to laska. Vzdy ked som sam staci pozriet na jej fotku a je mi lepsie. Ked som s nou, je mi nadherne, ked viem, ze uz pride a budeme cely tyzden spolu, zacinam ziarit. A myslim, ze nech bude kdekolvek, budem vzdy stastny ze ju mam a ze som jej otec. Moj svet je vdaka nej omnoho krasnejsi.
Jedine co ma stve je, ze cas leti hrozne rychlo ... vcera sa narodila a v septembri uz ide do skoly ...
Upravil(a) Oxi (12. 6. 2007 8:51)
... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't. ... Není tady
Skutečně nechápu, co se tady už 14 stránek řeší
. Vlčice nevím proč, ale mám pocit, že sis tohle téma otevřela, abys pro sebe získala potvrzení od jiných lidí, že tvé rozhodnutí proč nemít děti je dobré a normální, přestože okolí na to pohlíží jinak.... Hledáš jistotu u jiných. Život, který žiješ je jen tvůj a když přijmeš odpovědnost za všechny své činy ve svém životě a za svá rozhodnutí, pak se nepotřebuješ vyptávat lidí tady, co si o tom myslí či nikoliv. Podle mého názoru nemáš dostatek sebejistoty. Protože mít či nemít děti je osobní rozhodnutí každého z nás stejně jako na jakou dovolenou pojedu či nepojedu. Jsi odpovědná pouze sama sobě a nikomu jinému. Ty sama si vybíráš cestu a je jen na tobě, jakou si vybereš, zda s dětmi či bez dětí. Nikdo z nás ti neřekne, že první či druhá je správná či nikoliv. Staň se sama sebou, abys věděla, co chceš.
No já v původním dotazu vidím zájem zjistit, jestli jsou tady i jiní/é takoví/é a jejich důvody a postřehy. Ne zrovna potvrzování, zda je její rozhodnutí "v pořádku". Chtěla najít spřízněné duše, no. Zatím našla cca 2, pokud dobře počítám. I to je pěkný výsledek, ne?
Není tady

Ale i našla hodně těch, co to sice mají jinak, ale dokážou ji pochopit a neodsuzují ji. To je dobrý, ne?
Není tady
http://www.youtube.com/watch?v=HKv8_iZRmYk
Tak tohle je moc pekny a pravdivy odkaz. 
Vlcice, chapu Te a vubec nevim, proc se tady do tebe vsichni navazeji. Chapu to tak, ze si jen chtela najit lidi se stejnym nazorem a probrat to s nimi, zdelit si zkusenosti atd....tak to ale bohuzel pritomna vetsina nepochopila.
Ja jsem taky jsete asi pred 3mi lety rikala totez a byla jsem si jista, ze nazor nezmenim, deti me iritovali (i kdyz to nekdy i dnes), chtela sem zit zivot podle sveho a deti mi pripadali jako velka prekazka, vubec se neztotoznuju s nazorem, ze mit deti je napln zivota a nebo, ze zeny jsou tady hlavne od toho aby porodily potomstvo...atd. atd.
Je to kazdeho svobodne rozhodnuti, myslim si ale, ze az se PORADNE zamilujes, budes toho cloveka obdivovat, respektovat, vazit si ho, pak poznas co to je chtit JEHO dite!!!
Spousta zen to citi tak, ze deti jsou naplni zivota, ze je chteji a basta....a tak si je poridi s tim kdo je zrovna po ruce, boji se, ze jineho nenajdou atd. a to i pres to, ze tento vztah je treba nenaplnuje, nejsou v nem zcela spokojene. Pak jsou tu zeny jako ty (my), ktere ten fakt mit potomstvo nepovazuji za prioritu, tedy odhodlaji se k tomu az tehdy, kdy k tomu budou mit idealni podminky (milujiciho partnera, byt ...) Myslim, ze tak je to spravne. Samozrejme zde se vynoruje otazka: Stihnes to pred ctyricatyma narozeninama? 
Není tady
A toto jste uz cetli? http://www.lidovky.cz/laska-za-casu-sin … s=070323_1
Mam spoustu znamych, kteri se pod to naprosto podepsali. Je to moc vystizne napsane.
Zajimavej clanek , myslim, ze to tak opravdu je a hlavne bude.
Není tady
Upřímně doufám, že to tak nebude
.......

Tia napsal(a):
http://www.youtube.com/watch?v=HKv8_iZRmYk
Tak tohle je moc pekny a pravdivy odkaz.
Vlcice, chapu Te a vubec nevim, proc se tady do tebe vsichni navazeji. Chapu to tak, ze si jen chtela najit lidi se stejnym nazorem a probrat to s nimi, zdelit si zkusenosti atd....tak to ale bohuzel pritomna vetsina nepochopila.
Ja jsem taky jsete asi pred 3mi lety rikala totez a byla jsem si jista, ze nazor nezmenim, deti me iritovali (i kdyz to nekdy i dnes), chtela sem zit zivot podle sveho a deti mi pripadali jako velka prekazka, vubec se neztotoznuju s nazorem, ze mit deti je napln zivota a nebo, ze zeny jsou tady hlavne od toho aby porodily potomstvo...atd. atd.
Je to kazdeho svobodne rozhodnuti, myslim si ale, ze az se PORADNE zamilujes, budes toho cloveka obdivovat, respektovat, vazit si ho, pak poznas co to je chtit JEHO dite!!!
Spousta zen to citi tak, ze deti jsou naplni zivota, ze je chteji a basta....a tak si je poridi s tim kdo je zrovna po ruce, boji se, ze jineho nenajdou atd. a to i pres to, ze tento vztah je treba nenaplnuje, nejsou v nem zcela spokojene. Pak jsou tu zeny jako ty (my), ktere ten fakt mit potomstvo nepovazuji za prioritu, tedy odhodlaji se k tomu az tehdy, kdy k tomu budou mit idealni podminky (milujiciho partnera, byt ...) Myslim, ze tak je to spravne. Samozrejme zde se vynoruje otazka: Stihnes to pred ctyricatyma narozeninama?
Ja to mám tiež skôr viazané na konkrétnu situáciu s konkrétnym mužom... Ale je fakt, že s týmto prístupom zatiaľ
nemám...
Upravil(a) Selima (12. 6. 2007 12:25)
Není tady

Tia napsal(a):
Ja nie, ale zasa - ešte sa nehcystám umrieť...
Švagriná porodila v 42 zdravú dcérku, síce ako druhorodička, ale... Kolegyňa mala v 44 prvé(a náhodou, po 7-ročnom vzťahu, keď
už vôbec neplánovali), teta v 42 síce tiež druhé(a musela ho dať preč, ale nie kvôli veku...)... Čo sa má stať, stane sa. Howgh!
Není tady

Vlčice, ten odkaz je supr. Trochu drsný, ale sranda. Jako PRAVDIVÝ bych ho ale nenazvala, vždyť je to nadsázka, jak často potkáte takové dítě? Jako legrace dobrý.
Není tady
lvice napsal(a):
Skutečně nechápu, co se tady už 14 stránek řeší
..
Tady se uz celkem nic zasadniho neresi. Nekteri musi zkratka napsat nejake to moudro vsude. I kdyz se jich tema vubec netyka.
Není tady
lvice napsal(a):
Upřímně doufám, že to tak nebude
.......
Ja nevim, ale pracuji prevazne s mladymi lidmi a z toho poctu , tech otehotneni je docela malo. Spise vsichni makaj na kariere a hlavne , aby se dostali ven.
Není tady