Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#301 6. 6. 2007 17:48

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Re: Dobrovolna bezdetnost

A lvice(i Somai) pussa

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#302 6. 6. 2007 19:16

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

grater grater grater Tak a pláču ...  blíží se večer a já zůstanu Selimou nepolíbená grater grater grater

Není tady

#303 6. 6. 2007 19:19

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

tummenupp pussa Vani... dudlik rodna

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#304 6. 6. 2007 19:22

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

Seli, díky ... hjarta hjarta hjarta

Musím se Ti přiznat, často na Tebe myslím, neznám Tě, a často si říkám: co by na tohle řekla Selima, co by teď udělala ...  zalezlas mi pod kůži, ženská! tummenupp

Není tady

#305 6. 6. 2007 19:26

avalonka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Eri napsal(a):

Jak můžeš napsat, že žena, která nechce mít děti bude sobecká, zatrpklá, budou jí vadit šťastné rodiny? Kde  bereš tu jistotu? Tohle bych si já nikdy nedovolila napsat. Já osobně z  Tvého příspěvku cítím pohrdání ženami, co se rozhodnou dítě nemít, co necítí tu potřebu. sad Ač sama děti mám a jsou pro mne vším, tenhle názor se mi velmi příčí.

Eri, já jimi nepohrdám. Ani v nejmenším ne. To bych si nikdy nedovolila. Jen se tu některé holky pokouším "nahlodat", aby se skutečně upřímně zeptaly samy sebe, jestli jsou opravdu se vším tak "zdravě srovnané", jak se prezentují.

Zevšeobecnila jsem určitou tezi, ze které samozřejmě existují výjimky (výjimky existují u všeho a někdy i četné). Jistě jsou ženy, které se rozhodly nemít děti, a jsou úžasně ženské a hluboké osobnosti. Existují stoprocentně. Jenže Eri, tyhle ženy už jsou opravdu daleko, pokud byly schopné udělat tohle rozhodnutí skutečně dospěle. U některých holek tady v debatě mám ale mnohem spíš pocit, že se jedná o neurózu. A v tom je obrovský rozdíl.

No nic, jak je vidno, popouzím vás tu svými názory čím dál víc, takže se uklidím bokem a budu vše jen z povzdálí pozorovat. A možná se zase v pravou chvíli do věci vložím wink

Hezký večer!

Upravil(a) avalonka (6. 6. 2007 19:27)

http://lilypie.com/pic/080125/ivPB.jpghttp://b1.lilypie.com/33HPp1/.png

Není tady

#306 6. 6. 2007 19:26

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Vanilko, Ježiši... rodna To mi ani nehovor, etše sa začnem kontrolovať... grater a čo potom budem mať za príspevky? Ja som zasa na teba hrozne zvedavá a už sa prehŕňam v kalendári, kedy by som sa dostala do Práglu... hmm No, veľmi skoro to asi nebude - ale zasa ty chodíš na víkendy na chatu a cez týždeň mám ja problém urvať sa, tak to chce dôkladnejšie plánovanie... Ale ja niečo vymyslím! albert storstark

Upravil(a) Selima (6. 6. 2007 19:27)

Brita

Není tady

#307 6. 6. 2007 19:27

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Av, pekný večer! rock

Brita

Není tady

#308 6. 6. 2007 19:38

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Selima napsal(a):

som nikdy nikomu nerozprávala litánie o materstve - je to natoľko zložitá a individuálna vec, že by som sa neodvážila SÚDIŤ, kritizovať alebo dívať sa zvrchu na niekoho, kto sa na to nepodujme.
Ozaj, neviem, aké máš skúsenosti s matkami postihnutých detí - ony zväčša svoje deti milujú a sú schopné nesmiernych obetí, ale možno by poukázali na stránky materstva, o ktorých ostatné majú len skreslené predstavy, keď to materstvo aj hodne, ale dosť hodne bolí... a to nehovorím o tom, keď niekomu dieťa zomrie v mladom veku...

Selimo, pokud máš pocit, že tě (nebo kohokoli) kritizuju a soudím, je to tvoje projekce. Nezlob se na mě. Toho jsem daleka, protože pokud nežiju v těle toho druhého, neznám jeho srdce ani mozek. Neznám ho vůbec.
Jen jsem možná transparentnější ve svých názorech, které nebalím do růžových mašlí a jsem možná trochu víc radikální. Ale jen tak vynikne podstata toho, co chci říct.

A to, co říkám, je jen můj názor - neustále se tu dohadujeme o tom, zda někdo někomu něco vnucuje, ale je to hovadina, protože tu prostě píšeme svoje názory a od toho tu tohle fórum je, ne?

Stran postižených dětí - byla jsem připravená i na tuhle eventualitu a můj gynekolog jen nechápavě kroutil hlavou, když jsem ve 37 letech odmítla amniocentézu (odběr plodovky na Downův syndrom). Řekla jsem mu, že bych na potrat nešla, ať by to dopadlo jakkoli. No tak to obrátil oči v sloup a zřejmě si napsal do mojí složky "magor". Píšu to pouze jako doklad toho, že jsem byla připravená na cokoli. Že si mateřství prioritně nepředstavuju jako nádhernou holčičku s lokýnkama, recitující báseň. Vím (nebo zatím spíš jen tuším), že mateřství bolí strašlivě a že budou mnohé chvíle, kdy budu "litovat", že mám Vojtu, protože ten strach a lítost k dítěti, když mu něco je, se skoro nedá přežít. Ale přesto - a nebo právě proto - to všechno získává ohromnou hloubku a z člověka to vydoluje kvality, o kterých neměl tušení.

Holky, které děti mít nechtějí, nejsou o nic horší než kdokoli. Jen budou možná o tohle všechno ochuzené. Že jim to vůbec nevadí? OK - ale pak nevím, proč bych nemohla napsat svůj názor. A ten zní: holky, hledejte, pátrejte, zkoumejte, ptejte se, rýpejte v sobě dost hluboko a dlouho, abyste si byly opravdu jisté, že děláte správně. A jsme zpátky na začátku téhle debaty - kruh se uzavřel.

Není tady

#309 6. 6. 2007 19:47

Eri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: sever

OK Avalonko. Mě to zevšeobecnění celkem dostalo. Myslím, že vůči mnoha ženám to nebylo fér.
Ale, upřímně, nevím, jestli po tom, co si zde napsala spíš " ty " holky, o kterých si myslíš, že pomoc potřebují, se spíše nezatvrdí. Toť zas názor můj, ale nikdy nepopírám, že se mohu mílit. pussa

PS: S prvním dítětem jsem na genetice prožila to samé, amnio jsem odmítla, i já byla, pardon, za debila.
Navíc jsem se od citlivého pana doktora dozvěděla, že nejlepší by bylo dát dítě rovnou pryč, vždyť jsem ještě mladá a mohu mít dětí, kolik budu chtít. Přesto jsme si " postižené " dítě nechali a máme 5-ti letého, krásného, zdravého a chytrého kluka. smile

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10704;49/st/20061031/n/Mariannka/dt/6/k/7cad/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10762;421/st/20020808/n/Mikes/dt/6/k/b03e/age.png

Není tady

#310 6. 6. 2007 19:58

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Av, ten citát bol myslený všeobecnejšie a priznám sa, že najhorlivejšia sa mi zdala Prcka/Prcek. Ale ak si si to vztiahla na seba, OK. Asi to tak malo byť, ja ti to neberiem.
A ja sa mienim rýpať v sebe - ale aj ako bezdetná. Nie kvôli materstvu alebo dieťaťu, ale kvôli sebe. JA som svoja hlavná úloha a zodpovednosť. Ak tam hore usúdia, že k mojej výuke je potrebné, aby som bola matkou, neodmietnem to. Ak usúdia, že to nie je nutné, nepretnem si žily. Resp. v rámci toho, v čo verím ja: Ak si ma nejaká duša vyberie za matku, budem rada a prijmem to. Ale nebudem kvôli tomu robiť stojky, uplácať kde-koho, podvádzať druhých i seba, nadávať na nebo i peklo a znásilňovať prírodu. Prijmem to, čo príde, Av. Bez urážky. A nikomu nebudem rozprávať o výhodách či nevýhodách, lebo podľa mňa v konečnom dôsledku aj tak dôjde na - vyššiu moc? prírodu? osud? - pravda, s výnimkou interrupcie - ale o tej sa ja baviť nemienim. Ja sa nehrám na boha a nebudem ho robiť ani sebe, ani druhým.
Keby sa rodili len vytúžené a presne naplánované deti, neexistovali by interrupcie, nezomierali by malé deti na podvýživu a zanedbanie a nebolo by nás toľko miliárd... Keď chceme boha rozosmiať, robme si plány... wink

Brita

Není tady

#311 6. 6. 2007 22:10

avalonka
♥♥♥♥♥♥-

Eri napsal(a):

máme 5-ti letého, krásného, zdravého a chytrého kluka. smile

Tak to je úplně skvělý! To ti moc gratuluju! dudlik tummenupp

Není tady

#312 7. 6. 2007 6:54

Eri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: sever

avalonka napsal(a):

Eri napsal(a):

máme 5-ti letého, krásného, zdravého a chytrého kluka. smile

Tak to je úplně skvělý! To ti moc gratuluju! dudlik tummenupp

Nápodobně! tummenupp

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10704;49/st/20061031/n/Mariannka/dt/6/k/7cad/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10762;421/st/20020808/n/Mikes/dt/6/k/b03e/age.png

Není tady

#313 7. 6. 2007 10:01

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Selima napsal(a):

Pandorraa napsal(a):

A poznámka na závěr, protože tahle debata pro mne postrádá smysl:

Už jen slovo PROBLÉM je PROBLÉM. Je to stigma, které "postižené" nutí vynaložit neskutečnou energii k tomu, aby své okolé přesvědčili, že žádný PROBLÉM nemají, místo toho, aby si ho přiznali, přijali a jakkoliv řešili, to je na nich.
Přesně to dělá vlčice - vkládá energii tam, odkud se ji nic dobrého nevrátí.

"Singles" jsou celosvětový fenomén, produkt doby..... a je to PROBLÉM. Bohužel nejen jejich, i když hlavně jejich.

Ja si to nemyslím. Pre mňa je problém skôr to, že sa odo mňa niečo očakáva a dáva sa mi to najavo.. ......
Na svojom doterajšom živote by som nezmenila ani čiarku, ale pripúšťam zmeny do budúcnosti. Idem sa na ne pripraviť, zdá sa mi to prínosnejšie ako ďalej sa tu hádať v spore, ktorý nemá jednoznačné riešenie...

Jenže Sel, ty taky nejsi žádný single!
Není to pro tebe životní styl, který sis vědomě vybrala. Nejsi SINGL, jsi jen momentálně SAMA, nikoliv osamělá.
A já jsem přesvědčená, že sama ani bez dítěte nezůstaneš, protože to nemáš v plánu.

To jen na vysvětlení.

Upravil(a) Pandorraa (7. 6. 2007 10:03)

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#314 8. 6. 2007 14:40

Ivana*M
♥♥♥♥♥♥-
Web

Kiara napsal(a):

Nanesla jsi téma - my jsme se vyjádřily.
Za sebe můžu říci, že mateřství opravdu není povinné a pokud děti nechceš, je to je a jen tvoje věc a právo tvojí životní volby. Jsou ženy, kteé v sobě prostě mateřský pud nemají. Nejsou o nic horší, ani o nic lepší nežli "zasloužilé matky". Na to konto si s Tebou asi nepokecám, protože sice chápu Tvůj postoj, ale jsme každá asi někde jinde.

Hlavně - jestli Tě o to můžu poprosit, tak se vzhledem ke svému přesvědčení dostatečně chraň před početím.
Bohužel, život je nespravedlivý a děti přináší těm, které o početí vůůůbec, ale vůbec nestojí, zato ženám, kteé by kvůli miminku lezly světa kraj vůbec nevychází vstříc stolt

tak toto je pravda sad ja kdybych zila v minulosti, tak bych stoprocetne cely zivot rodila. Nejsem take matersky typ , mam dve deti a ani jedno nebylo planovane a k tomu jeste dvakrat preruseni.

Není tady

#315 9. 6. 2007 11:07

vlcice_samotarka
♥♥♥♥♥♥-

Nasla jsem zajimavou stat:

Mareš, Petr.
Mateřství a těhotenství z pohledu sociálních věd.
In Ženská práva jsou lidská práva. Brno : Nesehnutí, 2002. s. 84-90. MSM 142300002, záměr.

Název anglicky: Motherhood and pregnancy in the social sciences
    RIV/00216224:14230/02:00006867 Článek ve sborníku. Sociologie, demografie. čeština. Česká republika.
    Mareš, Petr (203 Česká republika, garant)
    Klíčová slova anglicky: pregnancy;motherhood;child;
    Anotace:
           Dnes dominuje ve snaze motivovat ženy k mateřství především zájem o udržení rozvinutých sociálních států (a jejich důchodových systémů), které ohrožuje stárnutí jejich populací v důsledku poklesu fertility. V psychologické rovině pronatalismus vždy posiloval aspirace žen mít děti, ideologizoval mateřství jako přirozený, normální a hodnotný stav a glorifikoval ho jako úděl ženy nebo dokonce jako její povinnost. Tak se mateřství stalo součástí identity žen a jejich sociálního postavení. V materiální rovině pronatalismus později tyto aspirace podporoval i krytím části nákladů na narození a výchovu dětí redistribucí zdrojů v rámci sociálního státu. „Potřeba“ společnosti motivovat k mateřství nabyla na významu zejména v poslední době, kdy rodičovství a mateřství přestalo být fatálním průvodcem sexuálního života (antikoncepce a interrupce) a kdy společnost nejen nabídla ženám k mateřské roli alternativní sociální role (zejména profesní), ale též je legitimovala jako rovnocenné mateřství. Podle některých autorů má teprve nyní, kdy existuje taková možnost „svobodné“ volby a mateřství lze vnímat skutečně jako její důsledek, smysl otázka „proč chce žena mít dítě?“, respektive „chce-li ho vůbec“.

Upravil(a) vlcice_samotarka (9. 6. 2007 11:09)

Není tady

#316 9. 6. 2007 11:13

vlcice_samotarka
♥♥♥♥♥♥-

Pozdeji to naskenuju to a dam to nekam na web

Není tady

#317 9. 6. 2007 11:41

Damila
♥♥♥♥♥♥-

Kotěvbotě napsal(a):

Mohu vám říct, že po svém nepříjemném zážitku, kdy jsem v 17-nácti otěhotněla a ihned po porodu jsem chlapečka dala k adopci, se mi do dětí nechce. (teď už o tom mohu mluvit, psát normálně, díky holkám tady na babinetu.)
Nevím, proč to tak mám, zatím mimčo nechci. Ale když potkám nějakou mamču s kočárkem, začne mi být smutno po "mém děcku"  a někdy si říkám, proč to nezkusit, proč nemít svoje, se svým mužem. Pak to ze mě všechno spadne. Cítím se provinile, moc provinile. Možná ani děcko nebudu moc mít, možná mě někdo tam nahoře potrestá, což je mi noční můrou.
Takže nejsem ta, která by děti nechtěla, protože si chce užívat a děcko by jí k tomu překáželo, jen se mi pořád vybavuje minulost.
Snad to někdy přejde.

To je asi moc těžké.sad
Vlastně by mě nenapadlo, že když se něco takového stane v 17-ti letech, že to může mít takové následky na psychice, ale je to asi přirozené, ...a moc smutné.
Je moc hezké, že jsi dala šanci lidem, co nemohou mít dítě a dostali tak miminko.
Prosím, je tvůj příběh někde na babinetu? Ráda bych si ho přečetla...děkuji.

Není tady

#318 9. 6. 2007 13:11

Axi
♥♥♥♥♥♥-

Vlčice, jestli nutně potřebuješ potvrzení, že tvoje instance třídy žena je ok, já ti ho dávám. Takovéhle věci tu vážně nemusíš nikomu zdůvodňovat a obhajovat, víš?  Já kdybych děti neměl, připravil bych se o jeden hluboký a nesmírně vzrušující rozměr svého života. A nějak vnitřně cítím, že nepotřebuju hledat důvody, proč to tak je a proč je to pro mě správně. Jestli je tvoje cesta pro tebe ta nejsprávnější, žádné argumenty určitě taky hledat nepotřebuješ.

Každý to má samozřejmě jinak a je dobře, že existuje antikoncepce a abstinence a my v tom máme svobodnou volbu. U interrupce bohužel jeden z účastníků žádnou volbu nemá a pokud pan Mareš tyhle dvě věci staví vedle sebe, neměl by slova jako svoboda, nebo právo vůbec používat. S takhle rozsáhlou redistribucí zdrojů a zasahováním do soukromého života podporou něčeho/ nepodporou něčeho jiného samozřejmě také nesouhlasím.

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

#319 9. 6. 2007 13:56

savéla
♥♥♥♥♥--

vlčice, je s podivem, že lidstvo ještě nevymřelo, ale zajisté se tak brzy stane, až všechny dívky budou povinně studovat bludy pana Mareše.
A co ubohá zvířátka, kdopak je motivuje k rozmnožování, sex jako potěšení to asi nebude.
Každý si volí svou cestu a vlastní rozum je nejlepší rádce. A věř mi, že není nejtěžší obhajit se před druhými, ale sama před sebou. Pokud máš pocit, že jsi předurčena k tomu, aby sis celý život užívala, tak si prostě užívej.

Není tady

#320 9. 6. 2007 14:24

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Všechny knihovny světa jsou plné učených knih, ve kterých se píše o tom, že zákony přírody neplati...
Ale matka Příroda na to naštěstí kašle smile)

Není tady

#321 9. 6. 2007 14:52

vlcice_samotarka
♥♥♥♥♥♥-

Vy jste to cetli, ze to odsuzujete? Mimochodem, jak je videt z anotace, pan Mares se samozrejme pta, jakou roli v prokreacnim procesu hraje stat a jeho rodinna politika. To snad neni mozne, jak snadno vy neco odsoudite., aniz byste se vubec nad tim pozastavili.

Není tady

#322 9. 6. 2007 14:55

vlcice_samotarka
♥♥♥♥♥♥-

Axi napsal(a):

Vlčice, jestli nutně potřebuješ potvrzení, že tvoje instance třídy žena je ok, já ti ho dávám. Takovéhle věci tu vážně nemusíš nikomu zdůvodňovat a obhajovat, víš?  Já kdybych děti neměl, připravil bych se o jeden hluboký a nesmírně vzrušující rozměr svého života. A nějak vnitřně cítím, že nepotřebuju hledat důvody, proč to tak je a proč je to pro mě správně. Jestli je tvoje cesta pro tebe ta nejsprávnější, žádné argumenty určitě taky hledat nepotřebuješ.

Každý to má samozřejmě jinak a je dobře, že existuje antikoncepce a abstinence a my v tom máme svobodnou volbu. U interrupce bohužel jeden z účastníků žádnou volbu nemá a pokud pan Mareš tyhle dvě věci staví vedle sebe, neměl by slova jako svoboda, nebo právo vůbec používat. S takhle rozsáhlou redistribucí zdrojů a zasahováním do soukromého života podporou něčeho/ nepodporou něčeho jiného samozřejmě také nesouhlasím.

Ja si nic zduvodnovat nepotrebuju, ten clanek je jen takovy podnet k zamysleni, rekneme, jiny pohled na udajne jasnou problematiku materstvi.

Není tady

#323 9. 6. 2007 16:09

savéla
♥♥♥♥♥--

Nevím nad čím se chceš zamýšlet, problematika mateřství je výmysl moderní doby, stejně jako ostatní podobné problematiky. Mateřství je pud, ten buď máš nebo nemáš, a vlivem různých okolností ho naplníš nebo ne. Na tom stojí veškerý život. Kdyby v pravěku řešili pobobné problematiky, tak tu prostě nejsme a nic neřešíme. Takové studie vyhledávájí ti, kteří  si potřebují něco zdůvodnit. Pro mě jsou prostě nesmysl, pro tebe jsou důležité. Tak to je. Kdybych si měla zanášet hlavu všema studiema, na které platí obyčejný selský rozum, tak o něj asi přijdu. Což se už projevuje u dnešní velmi velmi vzdělané mladé generace. Nesoudím, jenom sděluju svůj názor.

Není tady

#324 9. 6. 2007 17:27

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

savéla,
tummenupp

Není tady

#325 9. 6. 2007 17:58

Axi
♥♥♥♥♥♥-

vlcice_samotarka napsal(a):

Ja si nic zduvodnovat nepotrebuju, ten clanek je jen takovy podnet k zamysleni, rekneme, jiny pohled na udajne jasnou problematiku materstvi.

V pohodě, já jenom aby sis do budoucna nezužovala možnosti. storstark

Jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí