29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj Pandoro,
co se týče knih a jejich překladů, souhlasím s tím, že překlad se hodně slovně liší od originálu. To bude asi tím, aby kvůli doslovnému překladu nevyprchal básnický obsah.
Ale většinou se na překladu podílí pouze jeden nebo dva lidé.
U Bible je to trochu jinak. Podílelo se na tom mnoho lidí(ekumenické vydání), hodně let a v mnoha diskuzích. Možná by stálo (i mně ) za to, znovu si přečíst úvody před Starým a Novým zákonem.
Nerozumím tomu, proč ty ostatní evangelia byly vyňaty. Snad že v nich bylo něco scestného?
Není tady
No...víš, já si myslím, že když se nad něčím 2000 let diskutuje, pořád se to upravuje a "modernizuje", aby tomu lidé vůbec rozuměli, tak to dávno ztratilo původní výpovědní hodnotu. Lidé před dvěma tisíci lety přemýšleli jinak, realita kolem nich byla jiná, zvyklosti byly jiné... to co bylo tehdy běžné, to je dnes na kriminál (viz některé příběhy Starého zákona), nad čím se my už ani nepozastavíme, to tehdy lidé třeba vůbec neznali...
Já rozumím, proč některá evangelia byla z bible vyňata, jen nerozumím, jak si to ti bohabojní "zapisovači Pánových slov" vůbec mohli dovolit s nimi tak manipulovat! Vlastně i tomu rozumím..... a jsem zase u toho, co jsem řekla na začátku: kdyby bůh neexistoval, oni by si ho vymysleli.... A tenhle vymyšlený bůh prostě bez svých vyznavačů ani existovat nemůže.
Upravil(a) Pandorraa (16. 6. 2007 20:57)
Není tady
Tak jsem si kolem sebe nahramadila kupu biblických slovníků a aspoň se něco přiučím - po dlouhé době.
Není tady
Kočičko,kočičko......
Když čtu Tvé příspěvky,tak mi Tě je skutečně líto.....Ty absolutně netoleruješ jiný názor....Pokud někdo nemá úplně totožný názor s Tebou,tak je ovládaný ďáblem......Není tomu ale náhodou naopak?Nejsi zmítaná ďáblem Ty? A přitom si to vůbec neuvědomuješ?????? Myslím,že s Tvými názory by Bůh nemohl v žádném případě souhlasit......
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Eileen,
nu zkus si jen vzít jakoukoliv knihu jednoho autora v několika různých vydáních a překladech.... a sama uvidíš
A to vůbec nemluvím o tom, co v bibli není - třebas evangelium Jidášovo nebo Marie z Magdaly....
Bible je prostě jen kniha - děsivá, krásná, moudrá, inspirativní.....ale kniha. A navíc příběhy v ní nejsou vůbec původní. Jen se začti třebas do starých sumerských mýtů....
Ahoj Pan, na překladu Bible se podílí i nevěřící jazykovědci a také vzdělaní lidé, kteří překládají přímo z originálních textů - můj kamarád zrovna dokončil překlad několika knih z řečtiny. Není to tedy princip tiché pošty, který slovo deformuje, ale práce jazyková, neboť se cca každých sto let jazyk trochu změní a je dobré to číst současnou češtinou, než se prokousávat byť velice kvalitním, ale zastaralým kralickým překladem z roku 1613, který je dnešnímu člověku už dost nesrozumitelný. Jde tedy o to přeložit původní texty do dnešních výrazů.
Moc se nedivím, že nebylo zařazeno evangelium Jidášovo - pokud vím, bylo objeveno se zpožděním a jeho pravost nebyla ještě prokázána, nicméně i kdyby ano, církev by tuto pravost nepopřela, jen by dále zůstalo mimo Bibli. Je to ze stejného důvodu, z jakého se do knih o Janu Husovi zařazovaly vzpomínky jeho přátel a následovníků,abychom o Janovi měli představu od těch, kdo Ho znali. Nikoho by nenapadlo zařadit pokřivenou výpověď svědků druhé strany ani litovat krále Zikmunda, který měl jistě také nějak pochopitelné důvody pro své pokyny k upálení. Podobně je na tom zrádce Jidáš, jehož evangelium - čili radostná zpráva - je nezařaditelné a končí jeho sebevraždou, což s nadějí moc společného nemá.
Věrohodnost líčení na koncilu nám dvěma oblíbené postavy pak historicky dokládají pouze vzpomínkové zápisy Husova doprovodu - hlavně Petra z Mladoňovic. Texty zápisu z koncilu se nedochovaly, jsme odkázáni na svědectví podobně jako u Ježíšových učedníků - a přitom se průběh koncilu vyučuje ve školách a nikdo o tom nemá velké pochybnosti.
Upravil(a) světýlko (17. 6. 2007 11:36)
Není tady
commex napsal(a):
Kočičko,kočičko......
Když čtu Tvé příspěvky,tak mi Tě je skutečně líto.....Ty absolutně netoleruješ jiný názor....Pokud někdo nemá úplně totožný názor s Tebou,tak je ovládaný ďáblem......Není tomu ale náhodou naopak?Nejsi zmítaná ďáblem Ty? A přitom si to vůbec neuvědomuješ?????? Myslím,že s Tvými názory by Bůh nemohl v žádném případě souhlasit......
Commex, ja nemuzu byt zmitana dablem, protoze jsem Bozim ditetem, stejne tak jako vsichni bez vyjimky kteri prijali Jezise jako sveho Pana a Spasitele. To, co tady pisu je to, co je napsano v Bibli, kde stoji ze vsichni lidi zhresili a nemaji slavy Bozej a ze vsichni bez vyjimky jsou z dabla dokud se neznovuzrodi. Je mi lito, ze se ti to nelibi, ale ja nerikam lidem to, co se jim libi ale to, co je pravda. Jezis to taky tak delal a vis jak skoncil . Dobrou zpravou ale je to, ze takhle nemusis zustat, muzes dostat novou prirozenost, novy zivot, pristup k vecnemu zivotu v nebi skrze Jezise kdyz ho prijmes. To je ta druha cast pravdy a ta je nadherna
.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
No...víš, já si myslím, že když se nad něčím 2000 let diskutuje, pořád se to upravuje a "modernizuje", aby tomu lidé vůbec rozuměli, tak to dávno ztratilo původní výpovědní hodnotu. Lidé před dvěma tisíci lety přemýšleli jinak, realita kolem nich byla jiná, zvyklosti byly jiné... to co bylo tehdy běžné, to je dnes na kriminál (viz některé příběhy Starého zákona), nad čím se my už ani nepozastavíme, to tehdy lidé třeba vůbec neznali...
Já rozumím, proč některá evangelia byla z bible vyňata, jen nerozumím, jak si to ti bohabojní "zapisovači Pánových slov" vůbec mohli dovolit s nimi tak manipulovat! Vlastně i tomu rozumím..... a jsem zase u toho, co jsem řekla na začátku: kdyby bůh neexistoval, oni by si ho vymysleli.... A tenhle vymyšlený bůh prostě bez svých vyznavačů ani existovat nemůže.
Pan, mne je jedno co si svet mysli o Bibli, kolik se o ni diskutuje a jak je oslavovana nebo zaznavana, pro me je Bible Bozim nemennym Slovem protoze ma moc a funguje. Staci se tomu otevrit Pan. Dovolit Bozimu Slovu aby jednalo v zivote cloveka. Pak uvidis, ze je uplne jedno, co kdo o Bibli rika, protoze ty jsi zazila jeji moc.
Ja se nedivim, ze je tolik kontroverze ohledne Bible - dabel se vsemocne snazi udelat vsechno proto, aby ji lide necetli a nemohli se setkat skrze ni se zivym Bohem. Bohabojni zapisovaci Panovych slov byli vedeni Duchem Svatym a Buh si to ohlidal aby bylo v Bibli presne to, co tam ma byt
Není tady
světýlko napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Eileen,
nu zkus si jen vzít jakoukoliv knihu jednoho autora v několika různých vydáních a překladech.... a sama uvidíš
A to vůbec nemluvím o tom, co v bibli není - třebas evangelium Jidášovo nebo Marie z Magdaly....
Bible je prostě jen kniha - děsivá, krásná, moudrá, inspirativní.....ale kniha. A navíc příběhy v ní nejsou vůbec původní. Jen se začti třebas do starých sumerských mýtů....Ahoj Pan, na překladu Bible se podílí i nevěřící jazykovědci a také vzdělaní lidé, kteří překládají přímo z originálních textů - můj kamarád zrovna dokončil překlad několika knih z řečtiny. Není to tedy princip tiché pošty, který slovo deformuje, ale práce jazyková, neboť se cca každých sto let jazyk trochu změní a je dobré to číst současnou češtinou, než se prokousávat byť velice kvalitním, ale zastaralým kralickým překladem z roku 1613, který je dnešnímu člověku už dost nesrozumitelný. Jde tedy o to přeložit původní texty do dnešních výrazů.
Moc se nedivím, že nebylo zařazeno evangelium Jidášovo - pokud vím, bylo objeveno se zpožděním a jeho pravost nebyla ještě prokázána, nicméně i kdyby ano, církev by tuto pravost nepopřela, jen by dále zůstalo mimo Bibli. Je to ze stejného důvodu, z jakého se do knih o Janu Husovi zařazovaly vzpomínky jeho přátel a následovníků,abychom o Janovi měli představu od těch, kdo Ho znali. Nikoho by nenapadlo zařadit pokřivenou výpověď svědků druhé strany ani litovat krále Zikmunda, který měl jistě také nějak pochopitelné důvody pro své pokyny k upálení. Podobně je na tom zrádce Jidáš, jehož evangelium - čili radostná zpráva - je nezařaditelné a končí jeho sebevraždou, což s nadějí moc společného nemá.
Věrohodnost líčení na koncilu nám dvěma oblíbené postavy pak historicky dokládají pouze vzpomínkové zápisy Husova doprovodu - hlavně Petra z Mladoňovic. Texty zápisu z koncilu se nedochovaly, jsme odkázáni na svědectví podobně jako u Ježíšových učedníků - a přitom se průběh koncilu vyučuje ve školách a nikdo o tom nemá velké pochybnosti.
Presne jak rika svetylko - zadne evangelium nebylo z Bible vynato, nybrz se do kanonu zahrnuli evangelia ktera byli nejstarsi a od lidi kteri byli Jezisovi blizko. Vsechny ctyri spisy jsou si podobne, nejsou v protikladu. O kanonu rozhodovali lide, ze kterych nekolik se Jezise pamatovalo osobne a mohli moc dobre posoudit, co skutecne rekl a co nerekl.
Není tady
Kočičko.....
Nijakým způsobem Tě nechci formovat a tvarovat...To mi nepřísluší.....Souhlasím s Tebou v tom,co je psáno...Ježíš se podle Bible obětoval pro druhé....Skončil na kříži....Ale připustíš myšlenku,že nutně nechci taky skončit na kříži???A připustíš myšlenku,že církev vyvolává v lidech (ve svých věřících ovečkách) strach z pekla,ďábla atd....?Divím se,jak popisují věřící peklo....Byl tam už někdo(včetně Ježíše)?Byla jsi tam Ty?A musím chtít v posmrtném(nebo lépe v tom Budoucím) životě nějaké nebeské výhody?Co když jsem skromný a v podstatě mi je jedno,jak si mne Bůh použije po mé smrti?
Není tady
Ale světýlko, já vůbec netvrdím, že překlady deformovaly výpovědní hodnotu původních textů ÚMYSLNĚ.
Co jazykovědec, to názor a že těch jazykovědců za ta staletí ale bylo, že?
Bible pro mne je a zůstane zajímavou a moudrou knihou vypovídající o historii části lidského bytí. Má pro mne jen částečnou historickou hodnotu a jako kompilát starých mýtů pro mne má nulovou hodnotu jako "slovo boží".
Pokud to má někdo jinak, OK. Ať si to ve zdraví užije
Není tady
No kočičko, ačkoliv jsem nechtěla psát, nedá mi to. Nevěřím v příští zrození, ale pokud bych se měla narodit tak sebevědomá, vševědoucí, arogantní a odmítající veškeré názory ostatních jako ty, tak se raději narodím jako pes.
Není tady
Pandorko, nejdůležitější jsou evangelia a o těch se jako o kompilátech starých textů nedá mluvit. Jsou o Ježíšově životě a slovech a hlavně Jeho oběti za naše hříchy a životu s Duchem, který přijde ke každému, kdo Ho prosí a mění srdce.
Víš, mě se na tom moc líbí ta jednoduchost - i malé děti snadno pochopí, že přirozeně nejsou jenom hodní a že Pán Ježíš umyje to špinavé srdíčko tou krví, která tekla na kříži a že je čisté. A pak prosí Ducha, aby to srdíčko pořád měnil.
Není to "nalejvárna", oni to pochopit nemusí - ale jsou otevření a většina z nich (i když každý ve svůj čas) se z toho dovedou radovat a mají s Pánem zážitky, až dospělí žasnou. Už se nedivím, že Ježíš děti dával za příklad.
To my dospělí s tím máme problém, protože si zakládáme na sobě a jednoduchost evanglia nás uráží. A taky jsme pyšní, tak nám nevoní, že by nás Bůh měl zachraňovat všechny stejným způsobem. Jsme přece lepší, než ostaní, tak bychom si zasloužili, aby Bůh měl pro nás něco kvalitnějšího, než pro ty syčáky okolo. Jenže On nás stvořil každého jiného, každý jsme originál a žijeme ten svůj zvláštní život přece jen spasení jediným Božím Synem - pán jako kmán, slušný i lotr, aby bylo jasné, že Bůh nikomu nestraní a miluje všechny stejně a přijímá každou duši, která Ho hledá.
Jednoduchost celé podstaty spasení je spravedlivá v tom, že je pochopitelná i prostým lidem, zatímco duchovní svět představovaný tady jako směs duchovních veličin, bytostí, energií,spirál a složitých prvků jakéhosi universna, by byl složitou záchranou jen pro určitou skupinu lidí schopných to pobrat. Ale všichni mají mít naději.
Upravil(a) světýlko (18. 6. 2007 15:23)
Není tady
commex napsal(a):
Kočičko.....
Nijakým způsobem Tě nechci formovat a tvarovat...To mi nepřísluší.....Souhlasím s Tebou v tom,co je psáno...Ježíš se podle Bible obětoval pro druhé....Skončil na kříži....Ale připustíš myšlenku,že nutně nechci taky skončit na kříži???A připustíš myšlenku,že církev vyvolává v lidech (ve svých věřících ovečkách) strach z pekla,ďábla atd....?Divím se,jak popisují věřící peklo....Byl tam už někdo(včetně Ježíše)?Byla jsi tam Ty?A musím chtít v posmrtném(nebo lépe v tom Budoucím) životě nějaké nebeské výhody?Co když jsem skromný a v podstatě mi je jedno,jak si mne Bůh použije po mé smrti?
??? Kdo rika, ze musis skoncit na krizi?? Tve misto neni na krizi, to misto patrilo tobe a mne, ale Jezis ho obsadil za nas a my diky Nemu nemusime na kriz. To nejenom pripoustim, ja taky nechci a ani neskoncim na krizi .
Pripoustim, a nejen pripoustim, ale vim to moc dobre, ze cirkev strasi lidi dablem a na zaklade strachu je drzi v cirkvi - coz je hnus, protoze lidi maji byt v cirkvi protoze se setkali s Bohem ktery je miluje a chteji mu slouzit, ne proto, ze se boji dabla. Krome toho je vubec hloupost strasit vericiho dablem, protoze Jezis dabla porazil a dal nam nad nim autoritu, takze dabel se ma bat me, ne ja dabla.
V pekle byl Jezis a zpoustu lidi kteri meli treba o peklu zive zjeveni, nebo prozili klinickou smrt a peklo videli. ja jsem tam nebyla, ani tam nechci, ani me to misto nezajima, ja tam nepujdu a nema tam jit zadny clovek, to je misto pro dabla, ne pro lidi.
Buh si lidi pouziva pred smrti, tady na zemi, v nebi uz ne, v nebi si to mame s Bohem uzivat, tesit se z jeho slavy a pritomnosti a zit naveky v radosti. Nemusis byt skromna - Jezis ti pripravil v nebi ohromny pribytek a nebylo by dobre, kdyby zustal prazdny ...
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Ale světýlko, já vůbec netvrdím, že překlady deformovaly výpovědní hodnotu původních textů ÚMYSLNĚ.
Co jazykovědec, to názor a že těch jazykovědců za ta staletí ale bylo, že?
Bible pro mne je a zůstane zajímavou a moudrou knihou vypovídající o historii části lidského bytí. Má pro mne jen částečnou historickou hodnotu a jako kompilát starých mýtů pro mne má nulovou hodnotu jako "slovo boží".
Pokud to má někdo jinak, OK. Ať si to ve zdraví užije
Hm, to je tim, ze se ji snazis pochopit rozumem, ale cesta k Bohu neni pres rozum, ale pres srdce. Tak je to i s Bibli. Kdo ji prijme srdcem, tak si pak skutecne uziva zivota
Upravil(a) kocicka (18. 6. 2007 14:18)
Není tady
commex napsal(a):
Kočičko.....
Tak mě napadá ...
Co když to vůbec není o vině o odpuštění (i když se tam přes toto musí dojít), ale o tom, že Bůh nás prostě chce mít vedle sebe, na místečku, které nám kdysi patřilo a které jsme dobrovolně opustili?
Co když si nás prostě potřebuje nějak očistit a omýt, protože je čistý a memůže mít vedle sebe někoho nečistého.
Třeba je to tak nenáročné proto, že na nás neklade nijaké podmínky, jen chce, abychom se k němu vrátili.
Když jsem sama samotinká začala přijímat zodpovědnost za svůj život a okolí, zdálo se mi, že to neunesu a padla jsem do deprese.
Když bych věděla, že v tom nejsem sama, nějak to už unesu a budu se snažit a budu vědět, že svět se možná i nezhroutí v nějaké ekologické katastrofě, protože to nejsem jen já a my, co to máme v rukou.
Není tady
Eileen......
Mám v tom nějaký zmatek......
Kdy a proč jsem opustil místečko vedle Boha??Neberu slova typu "Dědičný hřích".....Vždyť přece když se človíček narodí,tak je voňavý a čistý,myslím tím i uvnitř...Předpokládám,že zrozením si toho malého človíčka usadil Bůh vedle sebe..Nebo už samo zrození je hřích??A musí se tento človíček,až vyroste,znovu svěřit celičký Bohu??
To by bylo podivné....
Není tady
Přiznám, že nevím, jak ti mám odpovědět. Teprve začínám tápat.
Třeba je to tak, že se člověk narodí voňavý a čistý a je to takové nevinné díťátko.
A pak se rozhlídne kolem sebe a vidí rodiče, kteří nejsou na 100% dokonalí.
Nikdo není dokonalý, naprosto nikdo. Jsou jeho vzorem a je vyzkoumané že dítě si tento model nahraje do svého myšlení.
A co takový myšlenkový proud dnešní společnosti, který strhává k podobnému myšlení a na toho, který se snaží vymanit se ten systém dívá tak, že pak pro většinu je snažší s tím proudem plout?
Možná je dědičný hřích něco, co se předává právě tímto způsobem.(rodiči, aniž by chtěli).
A možná v tom mám galimatyáš.
Že zrozením si Bůh človíčka posadil vedle sebe jsi napsal krásně. Třeba to tak je.
A také malé děti mají v sobě lepší cit pro spravedlnost, lépe chápou zákonitosti přírody a umějí milovat.
Není tady
Ale pochopitelně, že celý Ježíšův příběh, tak jak je podán v bibli, je jeden velký kompilát. Bájí, eposů a mýtů o bohu, který umírá a znovu se rodí, aby přinesl nový život - spasení - jsou plné svitky různých národů. Tenhle příběh není půviodní ani za mák, je tendenční a neautentický.
Alespoň pro mne. A opakuji: pokud to někdo cítí jinak, je to jeho věc a nechť si to užije.
Pro mne je Ježíš Mistrem, který nám právě ty mýty a jejich smysl přišel připomenout... Přišel nám připomernout význam lásky a odpuštění.
Vidím to prostě jinak - v žádném případě nepodceňuji žádnou duši, žádnou bytost až tak, jak to děláě ty - někteří to nepochopí a protože musejí mít naději, musí se za ně někdo jiný obětovat. To považuji za vrcholnou aroganci a elitářství.
KAŽDÝ má možnost dojít osvícení nebo chceš-li spasení. Nikomu ale není možno vnucovat cestu, kterou k němu pujde. Pokud chce jít prostřednictvím Krista tak, jak ho vidí bible, jeho věc. Já tudy jít nechci a nikdo, naprosto NIKDO ať se ani neopováží mi tvrdit, že jiná cesta není. Pošlu ho s přehledem do háje
Eilleen a commex,
možná, že kdyby z bible díky těm chytrým a ještě chytřejším inkvizitorům nezmizelo učení o reinkarnaci, tak byste teď tolik netápali
Není tady
Tak jsem hledala něco o reinkarnaci a Bibli a našla jsem v časopise Regenerace rozhovor s Tomášem Halíkem, kde říká toto:
(např. oblíbené tvrzení esoteriků, že Bible někdy obsahovala učení o reinkarnaci a „nějaký koncil ve 4. století je vypustil“, je prokazatelný nesmysl – jde o záměnu s odsouzením některých článků teologa Origena, nikoliv však bible). „Co by bylo, kdyby“ je tedy zbytečná úvaha.
Možno najít v Google, stránka je příliš dlouhá.
Pokud se to týkalo nějakých článků nějakého křesťanského teologa, tak nejde o žádné vypouštění. Jestli najdeš ještě něco jiného, budu ráda.
Jinak jsem právě v Regeneraci našla něco o té reinkarnaci v jiném článku, že byla kdysi zahrnuta v Bibli, ale bylo to takové mlhavé, žádný odkaz odkud to tam vzali. Tohle je konkrétnější.
No a co se reinkarnace týče, tak by dítě podle tebe bylo také hříšné už od počátku a ten hřích se někde musel vzít, někde musel začít.
Jinak, myslím, že také mnoho si předáváme v genech, vzorce chování, to říkám ještě k tomu, na co se ptal Commex.
Není tady
commex napsal(a):
Eileen......
Mám v tom nějaký zmatek......
Kdy a proč jsem opustil místečko vedle Boha??Neberu slova typu "Dědičný hřích".....Vždyť přece když se človíček narodí,tak je voňavý a čistý,myslím tím i uvnitř...Předpokládám,že zrozením si toho malého človíčka usadil Bůh vedle sebe..Nebo už samo zrození je hřích??A musí se tento človíček,až vyroste,znovu svěřit celičký Bohu??
To by bylo podivné....
Commex - Adam opustil to mistecko vedle Boha. Nebo jeste lip - Adam si vedle sebe posadil dabla. Otevrel mu dvere a ten se rad usidlil v jeho zivote. Clovicek, ktery se narodi, je vonavy a cisty, ale je tady dabel. A ten, hned jak mu ten clovicek dovoli, tak se v jeho zivote usidli. Clovek tim prvym vstupem dabla duchovne umira. Duchovne znovu oziva, kdyz vyzna Jezise jako sveho Pana a odevzda mu svuj zivot. To je pak uz trvale, duchovne je zivy a jeho duch uz opet "sedi" na svem mistecku, ktere pro neho Buh pripravil.
Není tady
Pozorně pročítám příspěvky Vás všech a nejsem z toho vůbec moudrý.....
Stále nemůžu vzít Bibli jinak,než jako historickou knihu....Nedaří se mi přenést slova Bible do současného života.....Nějaké poučení z Biblích řádků.....Dokážu se celkem rychle při čtení přenést do té dávné doby a živě si představit děj,ale nenacházím z toho žádné pozitivní myšlenky.....
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Pro mne je Ježíš Mistrem, který nám právě ty mýty a jejich smysl přišel připomenout... Přišel nám připomernout význam lásky a odpuštění.
Vidím to prostě jinak - v žádném případě nepodceňuji žádnou duši, žádnou bytost až tak, jak to děláě ty - někteří to nepochopí a protože musejí mít naději, musí se za ně někdo jiný obětovat. To považuji za vrcholnou aroganci a elitářství.
KAŽDÝ má možnost dojít osvícení nebo chceš-li spasení. Nikomu ale není možno vnucovat cestu, kterou k němu pujde. Pokud chce jít prostřednictvím Krista tak, jak ho vidí bible, jeho věc. Já tudy jít nechci a nikdo, naprosto NIKDO ať se ani neopováží mi tvrdit, že jiná cesta není. Pošlu ho s přehledem do háje
Eilleen a commex,
možná, že kdyby z bible díky těm chytrým a ještě chytřejším inkvizitorům nezmizelo učení o reinkarnaci, tak byste teď tolik netápali
Jaky je teda Pan smysl tech "mytu" ktere jsou v Bibli? A jaky je vyznam lasky a odpusteni, podle Jezise (podle tveho chapani?)
Mas pravdu, ze kazdy ma moznost dojit spaseni. Taky ze neni mozno nikomu vnucovat ani spaseni, ani cestu jak k nemu dojit - protoze to musi byt svobodne rozhodnuti toho daneho cloveka. Jezis si ale vyhrazuje pravo rict, ze pouze a jedine ON je ta cesta. On sam se ti teda opovazuje tvrdit, ze neni jina cesta. Ale nebude se zlobit, kdyz ho posles do haje, na to te prilis miluje
Není tady
Kočičko.....
To jsou ty rozporuplné myšlenky...Ježíš přece nad ďáblem zvítězil(jestli se nemýlím,tak to jsou i tvá slova) a řídí nás pozemské človíčky...Nemůže se přece ďábel usadit vedle nás...To by přece Ježíš-vítěz nedopustil.....V opačném případě by museli být spolu s ďáblem domluveni a museli by si s námi pohrávat.....A zkoušet nás,co my na to......
Není tady
commex napsal(a):
Pozorně pročítám příspěvky Vás všech a nejsem z toho vůbec moudrý.....
Stále nemůžu vzít Bibli jinak,než jako historickou knihu....Nedaří se mi přenést slova Bible do současného života.....Nějaké poučení z Biblích řádků.....Dokážu se celkem rychle při čtení přenést do té dávné doby a živě si představit děj,ale nenacházím z toho žádné pozitivní myšlenky.....
Zkus pozadat Boha, at ti to osvetli, at ti ukaze, co tim vsim myslel ... rozumem Bibli nepochopis, jedine a vyhradne svym srdcem.
Jo, a zkus od evangelii, ty jsou nejsrozumitelnejsi
Není tady
commex napsal(a):
Kočičko.....
To jsou ty rozporuplné myšlenky...Ježíš přece nad ďáblem zvítězil(jestli se nemýlím,tak to jsou i tvá slova) a řídí nás pozemské človíčky...Nemůže se přece ďábel usadit vedle nás...To by přece Ježíš-vítěz nedopustil.....V opačném případě by museli být spolu s ďáblem domluveni a museli by si s námi pohrávat.....A zkoušet nás,co my na to......
Ano, Jezis nad dablem zvitezil, nakonec bude dabel uvrzen do ohniveho jezera. Ale Jezis absolutne toleruje cloveka a jeho rozhodnuti, jeho inklinace. Jezis nebude nikoho presvedcovat, ze je lepsi nez dabel, pokud si clovek mysli neco jineho. Dabel se usadi vedle kazdeho, kdo mu to dovoli, a ver mi, ze kazdy mu to dovoli, protoze dabel pouziva lez a lzi ziskal tuto zemi od Adama na zacatku a lzi taky ziskal zivoty mnoha lidi. Jezis vitez a Buh sam dopusti to, co dopusti clovek. Clovek je tady rozhodujici osobou, protoze je to o nem.
Není tady