|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|
V našej spoločnosti pribúda čoraz viacej ľudí, ktorých možno oprávnene nazvať dobre situovanými. Títo ľudia majú isté osobné danosti a schopnosti, umožňujúce im dopracovať sa, neraz až obdivuhodne rýchlo, k nadštandardnému ekonomickému prospechu.
No a spolu so zlepšujúcou sa ekonomickou situáciou sa u naprostej väčšiny z nich, takmer v priamej úmere, dvíha aj ich sebavedomie, viera vo vlastné sily a schopnosti, hrdosť na seba samých a na všetko, k čomu sa dopracovali. Inými slovami, rastie a zväčšuje sa zároveň aj ich vlastné „ja“.
A toto úspešné, silné a sebavedomé „ja“ čoskoro takmer úplne ovládne vnútro podobných ľudí a oni, pod jeho nadvládou, nadobúdajú skalopevné presvedčenie o nespochybniteľných právach na osobné vlastníctvo, ktoré nadobudli. Tento duševný postoj k majetku možno veľmi výstižne vyjadriť výstražným nápisom, vídaným už pomerne často v našom okolí: Pozor, súkromný majetok! Nevstupovať! Alebo inými slovami povedané: Toto tu patrí iba mne, len mne a nikomu inému!
Solventní ľudia si teda veľkoryso a rôznymi formami štedro odkrajujú z lákavého koláča zeme, žijúc v presvedčení, že sú to iba oni sami, ktorých možno považovať za jediných legitímnych a právoplatných majiteľov všetkých, nimi samými nadobudnutých, hmotných prostriedkov. Získavajú dojem, že ako jediní vlastníci môžu teda so všetkým nakladať, ako oni sami považujú za vhodné, čiže úplne podľa vlastnej, osobnej ľubovôle.
Je to ale naozaj tak? Patrí im ich majetok a získané prostriedky naozaj natoľko bezvýhradne, ako je o tom presvedčený súčasný svet?
Žiaľ, v prepiatej úzkostlivosti o to „moje“ prehliada celá dnešná civilizácia veľké, zreteľné a výstražné slová, ktoré znejú: Pozor! Jestvuje iba jediný právoplatný majiteľ Zeme! A keďže všetko, čo je na nej, patrí len jemu, má to byť spravované iba podľa jeho Vôle!
Čo to teda prakticky znamená pre majetných ľudí? Značí to, že ich majetok im nikdy nepatril tak bezvýhradne, ako si oni sami vždy mysleli. V skutočnosti im bol iba prepožičaný, alebo inak povedané, smú ho iba spravovať a slovo „moje“, ktoré si tak veľa a radi zvykli používať, nemá naprosto nijaké opodstatnenie pred nárokmi právoplatného Majiteľa. Dokonca aj ich predpoklady a schopnosti, na ktoré bývajú títo ľudia neraz tak hrdí a na ktorých si toľko zakladajú, im boli iba darované presne rovnako, ako aj celé ich osobné bytie.
Ale vráťme sa späť k majetku. Nie je ich! Oni sú iba jeho správcami a jedného dňa budú musieť skladať účty skutočnému Majiteľovi z toho, ako ho spravovali. A iba bezmedzná nevedomosť o zmienených, vážnych veciach, im dovoľuje spravovať ho tak egoisticky, ako je tomu v súčasnosti zvykom. Lebo celkom určite by prišli o pokojný spánok, keby čo i len trochu vytušili veľkosť, spravodlivosť a neoblomnú prísnosť Toho, pred ktorého Zákonmi sa budú musieť raz celkom určite zodpovedať zo svojho konania.
Aby sme však mnohých majetných, ktorí sa predsa len ešte chcú pozrieť na život okolo seba v jeho reálnych súvislostiach, ušetrili od zdrvujúcich účinkov dopadu železnej spravodlivosti právoplatného Majiteľa na všetkých, ktorí nekonali v súlade s jeho Vôľou a ani sa o ňu nikdy neráčili zaujímať, povedzme si, ako by mali so „svojimi“ majetkami správne zaobchádzať.
Každý zámožný človek si má pre seba ponechať iba toľko, koľko potrebuje k ľudsky dôstojnému a slušnému životu, pričom akýkoľvek nadštandard je v podstate vždy zneužitím dôvery jemu zvereného správcovstva. Čiže všetko, čo človeku zostane po zodpovedajúcom, nie nadmernom uspokojení jeho osobných potrieb, má byť, podľa Vôle skutočného Majiteľa, cielene využívané ku prospechu užšieho i širšieho okolia, ku prospechu a pozdvihnutiu celej spoločnosti.
Mnohí z dobre situovaných ľudí aj vnútorne vyciťujú túto požiadavku a snažia sa jej učiniť zadosť zriaďovaním rôznych nadácií, sponzorstvom a inými, podobnými spôsobmi. Sú to však žiaľ, neraz iba omrvinky z toho, čo sú povinní naozaj poskytnúť. A často sa tiež stáva, že tieto prostriedky nebývajú ponúkané celkom nezištne, ale sú spájané s požiadavkou istej protihodnoty, akou je reklama a podobne.
K povinnostiam správcovstva však nepatrí iba pasívne dávanie, ale zároveň aj aktívna spoluúčasť na hľadaní toho najefektívnejšieho využitia poskytovaných prostriedkov, čo má zabrániť ich prípadnému zneužitiu. No a v tomto procese hľadania a využívania nových možností a spôsobov správnej, účelnej a efektívnej pomoci, určenej na pozdvihnutie bezprostredného okolia i celej spoločnosti, majú naplno využiť všetkých svojich osobných daností a predpokladov úspešného pôsobenia v hmotnom, ekonomickom prostredí.
Ako teda vidíme, s darom materiálneho dostatku je neoddeliteľne spojená aj povinnosť jeho správneho využitia vo všeobecný prospech. Kto totiž veľa dostal, od toho bude aj veľa požadované!
A na záver to najdôležitejšie. Jestvujú dobre situovaní ľudia, ktorých životným poslaním je podpora obzvlášť veľkých, svetlých zámerov. Cieľom týchto zámerov je posunúť život na zemi na omnoho vyššiu úroveň bytia a svojim ďalekosiahlym dosahom sa vymykajú všetkému, čo tu bolo doposiaľ. Byť niečomu tak veľkému nápomocný, býva potom pre takéhoto človeka vždy obrovským darom, ba priam milosťou.
Aby sme to snáď mohli lepšie pochopiť, spomeňme jeden veľmi zaujímavý zvyk, ktorý sa doteraz praktizuje v niektorých východných krajinách, kde ďakuje ten, kto dáva a nie ten, kto prijíma. Ďakuje, že smel dať, lebo iba dávaním bude môcť opäť prijímať a to nielen hmotne, ale aj duchovne.
No a presne to isté platí aj v prípade spomínaných, veľkých svetlých zámerov, na ktoré však nemôže prispieť hocikto. V tomto výnimočnom prípade totiž nebude prijímaný s otvorenou náručou úplne každý, ako sa tak deje v súčasne ponímanom sponzorstve. Tu bude musieť byť v prvom rade preverené čisté chcenie a úprimná nezištnosť darcu, čiže jeho skutočné vnútorné hodnoty, pretože v podstate, obdarovaným ide byť v konečnom dôsledku ...iba on sám!
Ak teda napokon bude smieť „dať“, týmto činom, ako i ďalším, aktívnym spolupôsobením potom naplní vlastné životné poslanie a napomôže k hmotnej realizácii niečo mimoriadne veľkého. No a práve v dnešnej dobe je povinnosťou mnohých majetných ľudí spoznať, o čo konkrétne sa jedná, ako i čas, presne vymedzený na bezpodmienečné splnenie ich povinnosti.
Lebo ak z nejakých dôvodov tento čas premeškajú, alebo prípadne ani vôbec nespoznajú „TO“, čo malo byť nimi všemožne podporené a podporované, niet snáď slov na vyjadrenie prežívania, ktorému sa sami vystavia v čase konečného skladania účtov zo správy im zverených prostriedkov. Prostriedkov, ktoré iba sebecky zneužívali k svojmu osobnému prospechu a nevyžili ich k účelu, pre ktorý im boli v skutočnosti zverené.
Áno, všetko je teda úplne inak, ako si majetní ľudia v súčasnosti myslia a ako sa správajú. Ak sa však dokážu aspoň nachvíľu uvoľniť od dnešného zhonu a nájsť si pre seba chvíľku ticha, celkom určite mnohí z nich pocítia, prežijú a pochopia pravdivosť všetkého, o čom bolo hovorené. Pochopia to, ako veľkú osobnú pomoc, spočívajúcu v pravdivej informácii o reálnych majetkových vzťahoch v tomto stvorení a zároveň, ako impulz k radikálnej zmene svojho myslenia, cítenia a prístupu k „svojmu“ majetku.
A toto pochopenie potom zmení ich pohľad na svet a na všetky jeho hodnoty, ktoré neboli, nie sú a nikdy nebudú vlastníctvom nikoho z ľudí. Lebo celá Zem, so všetkým, čo je na nej, nám v skutočnosti bola len láskavo prepožičaná a my sme na nej iba hosťami, ktorým tu naprosto nič nepatrí. Hosťami, ktorí ak chcú zostať hosťami vítanými, musia sa jednoducho už raz naučiť zohľadňovať a rešpektovať Vôľu svojho Hostiteľa vo všetkom svojom konaní.
M.Š.
Slovenské občianske združenie pre posiľňovanie mravov a ľudskosti
www.zdruzenie-ludskost.sk
Není tady
Milá/ý ms, s náboženskou agitací v Čechách moc neuspěješ....
Není tady
Potažmo ani jinde ve světě.

Není tady
M.S..............
Teda,když čtu to,co jsi sesmolil,nebo sesmolila,je to jako by znovu přišli komunisti a chtěli zase všem všechno ukrást a rozdělit si to mezi sebe....Ty asi určitě budeš patřit do skupiny lidí,kteří trpí nedostatkem majetku....A řešíš to způsobem:Ty jsi se snažil a máš,já nemám,tak mi pěkně svůj majetek dáš......
Tak do takovéhle církve vstoupí asi jen chudáci a bezdomovci.....Nebo myslíš,že bych svůj majetek měl této církvi převézt????
Není tady

Ani jsem nedočetla do konce. Milý/á M.Š. já mám na rozdávání bys nevěřil/a.
Třeba tobě můžu dát jednu radu: Stoupni si někde v centru města s papírovou hlásnou troubou na bedýnku od paprik a proklamuj a agituj a nabádej až se hory budou zelenat. A až někdo z otrávených spoluobčanů zařve: Běž do cvokhazu (v lepším případě od nějakého solidnějšího: Je demokracie ty debile všichni makáme jen sami za sebe) a hodí potobě zbylou shnilou paprikou, třeba se ti rozsvítí v palici.
No toto.
Není tady

....jo prosím vás kdybyste někdo měl náhodou nějaký přebytky doma.. já bych vám poslal přes SZ mé číslo konta (je sice švýcarské ale snad to vadit nebude).
To víte měli bychom si tu na Babinetu přece pomáhat a kdybyste věděli jakej chudák já sem... no pětikorunu byste mě dali...fakt nekecám
Není tady
Lil.......... 
Dáme si navzájem...Tedy co se těch pětikorun týče.........M.S. bude určitě ženská a zamilovala se do zakládajícího člena nové sekty...Ale takové skutečně nové,"Do které fuknul nový věter"....Sice ve starém kabátě,ale pěkně rázně.....
Není tady
Milá-ý M.S, nejsem si jistá, jestli na tomto fóru můžeš najít a oslovit tak majetné lidi, jaké máš na mysli.
Jiná věc je, že většina lidí má o něco víc, než nezbytně potřebuje a záleží na úhlu pohledu ( jak je dobře vidět na staré moudré pohádce o rybářově ženě) . Člověk chce víc, než má a srovnává se s těmi, kdo jsou na tom lépe a po nich chce, aby pomáhali těm potřebným.
Je fakt, že nemůžeme změnit svět, ale třeba jen něčí osud - například adopcí na dálku nebo skrze fondy- např. KRMTE HLADOVÉ. Tato organizace dokáže za naši tisícikorunu sytit čtyřčlennou rodinu třetího světa celý měsíc.
Nemusíme být milionáři, abychom mohli někomu pomoci - a děkuji, že jsi nám to připomněl-a.
Není tady
Světýlko, když já na to nevěřím, kde skončila humanitární pomoc? Pamatuješ povodně? Jak se prodávaly deky a povleční u silnic, ab bylo na pivo, a plenama se ucpávaly střechy a falšovaly zprávy o škodách,když vodu v baráku ani neměli?Jsem pro pomoci, ale adresně.
Pokud budu dávat, tak abych neházela peníze do větru.
Není tady
Tomu rozumím, Regi - je potřeba ověřit si věrohodnost nadace, popř. znát ty lidi, kteří tam pracují - přehled je důležitý, aby se předešlo zneužití, souhlasím.
Nic proti adresné pomoci - třeba na ukrajině v dětských domovech mívají jeden jogurt ročně, taky tam jezdí skupina mých přátel ze sboru...nejde o to chtít všechno zachránit, ale vědět o tom svém kousku, který ovlivnit můžu a chci. 
Není tady
Znám jednu ženu, který pořád nadává na ty "bohaté" jak se zase budou mít po reformě financí apod. Nadává a nadává, ale neuvědomuje si, že zatímco ona stráví na procházkách se svým psem 5 h denně, pracuje cca půl pracovní doby a má 20 000, tak ti "bohatí" sice mají více, ale takové leháro jako ona rozhodně ne.
Není tady
lepista napsal(a):
Znám jednu ženu, který pořád nadává na ty "bohaté" jak se zase budou mít po reformě financí apod. Nadává a nadává, ale neuvědomuje si, že zatímco ona stráví na procházkách se svým psem 5 h denně, pracuje cca půl pracovní doby a má 20 000, tak ti "bohatí" sice mají více, ale takové leháro jako ona rozhodně ne.
Hehe, presne tak.
Jezis nemel nic proti bohatstvi, sam byl bohaty. To, co tady pan MS hlasa, je absolutne nebiblicke-i kdyz on ani bibli necituje, tak nevim, kde ty napady pobral .......
Není tady
Lepisto, kdyby ta paní skončila s tak dobře placenou prací, já jí beru a klidně i na plný úvazek

Měla jsem v práci kolegu, který chodil do práce a měl nějaké drobné vedlejšáky. A ačkoliv měl 3 vlastní děti, šli do adopce na dálku. A nemohu říct že zrovna bydleli v baráčku a nevěděli co s penězma.
Je to spíše hodně v lidech. Kdo se chce rozdělit a pomáhat, zvládne to nezávisle na majetku. Já zrovna mezi majetné nepatřím a pokud nevyhraji ve sportce tak patřit nebudu, ale část mé výbavičky na miminka skončí v klokánku. Budu ráda že někomu pomohu.
Není tady
Kočička napsala:
Hehe, presne tak.
Jezis nemel nic proti bohatstvi, sam byl bohaty. To, co tady pan MS hlasa, je absolutne nebiblicke-i kdyz on ani bibli necituje, tak nevim, kde ty napady pobral ......
Tak z toho, co tu čtu, Kočičko, můžu souhlasit akorát s větou, že Ježíš neměl nic proti bohatství - a to ještě v tom smyslu, který právě v článku zazněl - "Má - li někdo dvě košile, dej tomu, kdo nemá žádnou." Vždycky tedy bohatý má myslet na toho, kdo má málo. Proto tohle slovo, přestože Bibli necituje, se s ní ztotožňuje.
A toto je jen část, vždyť Pán Ježíš řekl k tématu i velmi varující a silné slovo "běda vám, bohatým, vám se potěšení už dostalo.." - protože věděl, jak rychle si na bohatství člověk zvykne a jak málokdo umí být bohatý (jako třeba znovuzrozený Zacheus, ze kterého se Ježíš radoval, protože šel rozdat polovinu majetku chudým.)
Taky nevím nic o tom, že by byl On bohatý - pokud tedy nemícháme bohatství hmotné s bohatstvím duchovním. Vždyt se narodil do prostých poměrů a říkal:"Lišky mají svoje nory, ptáci hnízda, ale Syn nemá, kde by hlavu složil"
Určitě můžeme být bohatí, ale nemáme si na tom zakládat - můžeme mít i z věcí radost, ale nemá to být podstata naší radosti, spíš prostředek k dobrému.
Upravil(a) světýlko (9. 6. 2007 21:44)
Není tady
světýlko napsal(a):
Kočička napsala:
Hehe, presne tak.
Jezis nemel nic proti bohatstvi, sam byl bohaty. To, co tady pan MS hlasa, je absolutne nebiblicke-i kdyz on ani bibli necituje, tak nevim, kde ty napady pobral ......
Tak z toho, co tu čtu, Kočičko, můžu souhlasit akorát s větou, že Ježíš neměl nic proti bohatství - a to ještě v tom smyslu, který právě v článku zazněl - "Má - li někdo dvě košile, dej tomu, kdo nemá žádnou." Vždycky tedy bohatý má myslet na toho, kdo má málo. Proto tohle slovo, přestože Bibli necituje, se s ní ztotožňuje.
A toto je jen část, vždyť Pán Ježíš řekl k tématu i velmi varující a silné slovo "běda vám, bohatým, vám se potěšení už dostalo.." - protože věděl, jak rychle si na bohatství člověk zvykne a jak málokdo umí být bohatý (jako třeba znovuzrozený Zacheus, ze kterého se Ježíš radoval, protože šel rozdat polovinu majetku chudým.)
Taky nevím nic o tom, že by byl On bohatý - pokud tedy nemícháme bohatství hmotné s bohatstvím duchovním. Vždyt se narodil do prostých poměrů a říkal:"Lišky mají svoje nory, ptáci hnízda, ale Syn nemá, kde by hlavu složil"
Určitě můžeme být bohatí, ale nemáme si na tom zakládat - můžeme mít i z věcí radost, ale nemá to být podstata naší radosti, spíš prostředek k dobrému.
Svetylko, Jezis nebyl zadny chudak po strance materialni - umel prece remeslo a do 30 let spolu se svym otcem v dilni pracoval. Kdyz umiral, roucho na jeho tele bylo tak cenne, ze on hazeli los. Kdyz prestal pracovat, bohate zeny podporovali jeho sluzbu. Jezis nikdy netrpel nedostatkem, ani neodsuzoval bohatstvi. Odsuzoval to, kdyz clovek uctival bohatstvi, ale NIKDY ne samotne bohatstvi. Kdyz vstoupil do sluzby, putoval z mista na misto, protoze se ON SAM tak rozhodl zit, ne proto, ze by nemel na bydleni.
Podstata nasi radosti je Jezis a podstata naseho bohatstvi je taky Jezis, pokud to chapeme spravne, tak muzeme mit i miliony, a nebudeme je uctivat.
Není tady
Tomu se právě říká, že se kvůli nám stal chudým -2. Korinským 8/9 . Nejdřív opustil slávu nebe a stal se člověkem a pak - pokud měl jaký majetek - žil, jako by žádný neměl - proto Ho jak píšeš podporovaly ženy. Ano, vím o tom rouchu z cenné látky - ale asi se nedá říct, že je bohatý někdo, kdo je podporovaný - byť má jedno kvalitní oblečení.
Navíc to, odkud ho měl, nemůžeš vědět - mohl ho dostat, tak jako dary po svém narození. PODSTATNÉ ovšem je, že na tom nelpěl - a šel k lidem a nenesl si žádné peníze ani kufr s dalšími skvělými modely. Udělal to proto, aby se přiblížil i těm nejchudším.
A psala jsem, že neměl nic proti bohatství - a Ty mi tu tím oponuješ, takže nevím, jestli vnímáš, co Ti píšu. 
To NEJPODSTATNĚJŠÍ jsi totiž pominula úplně - neustále voláš Ano, Ježíš nemá nic proti bohatství - ale když ti připomínám ty Jeho slova o tom, že obstát jako bohatý není snadné a máme se dělit, tak to přejdeš ( člověka napadá, jak asi jsi na tom ve vztahu k penízkům ). To je ale mezi Tebou a Bohem. Já jen nemůžu mlčet k tomu, jak jsi tu tak povýšeně
zametla s autorem úvodního textu, když píše něco o tom, že máme zodpovědnost za postoj k majetku a dělit se - což není nebiblické, ale biblické. A já se moc divím, že to nevidíš jen proto, že necituje Bibli. Navíc člověk by měl přemýšlet o všech slovech v Bibli, která jsou k tématu a ne se držet jen některých - to by se snadno dostal mimo.
P.S.: To, co tady pan MS hlásá je absolutně nebiblické, i když on ani Bibli (píše se s velkým B) necituje, tak nevím, kde ty nápady pobral..... - OPRAVDU máš pokoj v tom takhle mluvit ? Buď,prosím,se svojí mírou poznání zdrženlivá v soudech - zejména tvrdých.
Dodávám k textu nahoře: je to biblické - a pokud má člověk trochu soucit, je to nejen teorie. Pak má, jak pravil MS taky člověk radost, že to, co má, není jen jeho.
Upravil(a) světýlko (11. 6. 2007 11:18)
Není tady
světýlko napsal(a):
Tomu se právě říká, že se kvůli nám stal chudým -2. Korinským 8/9 . Nejdřív opustil slávu nebe a stal se člověkem a pak - pokud měl jaký majetek - žil, jako by žádný neměl - proto Ho jak píšeš podporovaly ženy. Ano, vím o tom rouchu z cenné látky - ale asi se nedá říct, že je bohatý někdo, kdo je podporovaný - byť má jedno kvalitní oblečení.
Navíc to, odkud ho měl, nemůžeš vědět - mohl ho dostat, tak jako dary po svém narození. PODSTATNÉ ovšem je, že na tom nelpěl - a šel k lidem a nenesl si žádné peníze ani kufr s dalšími skvělými modely. Udělal to proto, aby se přiblížil i těm nejchudším.
A psala jsem, že neměl nic proti bohatství - a Ty mi tu tím oponuješ, takže nevím, jestli vnímáš, co Ti píšu.
To NEJPODSTATNĚJŠÍ jsi totiž pominula úplně - neustále voláš Ano, Ježíš nemá nic proti bohatství - ale když ti připomínám ty Jeho slova o tom, že obstát jako bohatý není snadné a máme se dělit, tak to přejdeš ( člověka napadá, jak asi jsi na tom ve vztahu k penízkům ). To je ale mezi Tebou a Bohem. Já jen nemůžu mlčet k tomu, jak jsi tu tak povýšenězametla s autorem úvodního textu, když píše něco o tom, že máme zodpovědnost za postoj k majetku a dělit se - což není nebiblické, ale biblické. A já se moc divím, že to nevidíš jen proto, že necituje Bibli. Navíc člověk by měl přemýšlet o všech slovech v Bibli, která jsou k tématu a ne se držet jen některých - to by se snadno dostal mimo.
P.S.: To, co tady pan MS hlásá je absolutně nebiblické, i když on ani Bibli (píše se s velkým B) necituje, tak nevím, kde ty nápady pobral..... - OPRAVDU máš pokoj v tom takhle mluvit ? Buď,prosím,se svojí mírou poznání zdrženlivá v soudech - zejména tvrdých.
Dodávám k textu nahoře: je to biblické - a pokud má člověk trochu soucit, je to nejen teorie. Pak má, jak pravil MS taky člověk radost, že to, co má, není jen jeho.
Svetylko, v prvni rade, mrkni na ty stranky ze kterych on cerpa - neni to krestan, na tech strankach neni nic krestanskeho a to co hlasa, je, opet, nebiblicke. Ja moc dobre ctu co pises, presto vsak z tvych slov citim, ze majetek a bohatstvi nepokladas za pozitivni. Ano, nepopiram, ze se mame delit s chudyma, ze Jezis nevystavoval sve bohatstvi na obdiv (stejne verim tomu, ze byl bohaty), ale Jezis taky neschvaloval chudobu, neucil, ze mame zit jako chudi a chudaci, tak jak to staleti ucila cirkev. To je hloupost. Jak chce cirkev ziskat svet, kdyz bude chuda? KDO ze sveta touzi patrit do cirkve kde nebude nic mit?
Cirkev ma byt bohata a krestani taky, aby meli naplnene sve potreby a aby meli vic nez dost a z prebytku mohli davat jinym.
Buh je Bohem dostatku, bohatstvi, a to po vsech strankach, i po strance materialni. Buh nam s Jezisem daroval vsechno, a to vsechno zahrnuje i zdravi tela a dostatek pro telo.
A OPRAVDU mam pokoj rict co je biblicke a co je nebiblicke. To neni soud, to je konstatovani. Navyse, cely ton toho clanku je takovy, ze tento clovek proste majetnim lidem jejich majetek zavidi.
Není tady
A jeste neco:
ten vers, ktery jsme tady citovali, nekonci tim, ze Jezis pro nas zchudobnel (jinak, to, ze se stal chudym musi znamenat, ze byl predtim bohaty), podstata toho verse je, ze MY JSME BYLI JEHO CHUDOBOU ZBOHACENI.
Znam milionare Radima Pasera? Ten o nem vysla knizka a vis jaka je k ni reklama? Radim Paser, milionar a KRESTAN - verim, ze Bozi vule pro jeho zivot neni, aby se vzdal vsech tech milionu co ma a prestehoval se do panelaku, aby byl lepsim krestanem, ale prave naopak, aby svet videl, ze mit vztah s Bohem znamena zazivat prosperitu ve vsech oblastech zivota.
Pokud ti Buh rekne, abys rozdala vsechno co mas chudym, tak to udelej. Ale pokud ti Buh rekne, ze mas svuj majetek zvetsovat a byt zivym svedectvim Bozi dobroty, tak bud nim, a bude to jeste vic nez kdyz rozdas vsechen svuj majetek. Bozi vule pro chudy lidi stejne neni to, aby jim nekdo uvaril polivku, ale aby poznali Jeho, byli spaseni, a aby uvideli, ze v Kristu jsou bohati a ze podle toho muzou i zit.
Nikdy nebudou v televizi mluvit a v novinach psat o zadnem z tech tisicu krestanku, kteri horko tezko za rok naskrbli na tydenni dovolenou v Burgasu protoze neduveruji Bohu a strani se penez jako neceho necisteho, ale o tech individualech, kteri v oblasti financi nasleduji Bozi plan a maji miliony. Penize hybou svetem, a proto je potreba, aby byli ve spravnych rukou.
Není tady
Kočičko,já nejsem fascinovaná miliony ani chudobou. Křesťanů je spousta a najdou se mezi nimi i uznávaní vědci i milionáři. Nikdo z nich ani nás pak nemá dávat proto, aby byl lepším křesťanem, ale proto, že je jeho nitro takové je - tzn. skutky jdou za srdcem, ne obráceně.
Vůbec nemůžu souhlasit s tvrzením, že mít vztah s Bohem znamená prosperitu ve všech oblastech života. To totiž uvádí v pochybnost pravost vztahů s Bohem těch lidí, kteří prožívali a prožívají strádání v tomhle porušeném světě - a Boha ctí každým dechem svojí věrností i v těchto okolnostech ( to se týkalo i samotných učedníků ).
Tvé poselství prosperity jako znamení kvality vztahu k Pánu je možná vhodné pro evangelizace lidí, kteří po prosperitě touží. Takhle by mohl uvěřit i celý svět - kdo by k Němu nešel, vždyť se to tak vyplatí, ne? A všechno si můžeš nechat, říkat, že tím ukazuješ Jeho dobrotu...
A Ty dokážeš říct, že je to ještě víc, než když rozdáš všechen svůj majetek? Jak to víš? Pán Ježíš řekl bohatému mládenci, ať rozdá všechno, co má - a z více lidí měl radost, když se dokázali vzdát části majetku. NIKOMU neřekl, že pouhým vlatnictvím majetku ukazuje Boží dobrotu - pokud se nedělil. A kdyby tu teď stál, vařil by klidně polévku - mockrát dal hladovým najíst a pak mluvil o lásce. A když říkáš o jídlo tu nejde, ale buďte s Bohem, tak Ti přečtu z Jakuba:
"Kdo by jim řekl: Buďte s Bohem, - ať Vám není zima a nemáte hlad, - ale nedali byste jim, co potřebují pro své tělo, co by to bylo platné? Víra bez skutků je mrtvá. " To je, že? Skutky víry, které Pán chce, nejsou chodit po vodě a jiné kousky, které by taky mohly někoho fascinovat ( a někdy je Bůh dělá) ale po svých dětech chce skutky víry, které mají mnoho společného s láskou. I Pavel přece říká, že láska je cílem jeho vyučování (mimochodem další z těch, kdo opustil slávu, moc i peníze a vyměnil ho za život s Bohem spojený s hladem, zimou a utrpením vůbec). Takže Pavel píše, že pokud se od potřebného odvrátíš, když máš dostatek - jak v Tobě může zůstávat Boží láska?
Pán Ježíš neopovrhuje lidmi, tak jako Ty, když píšeš o křesťánkách, kteří horko těžko naskrblí na týdenní dovolenou.(Jsi fakt pyšná, když jim ještě přišiješ diagnosu, že to mají z toho, že Bohu nedůvěřují). On je miluje a cení stejně jako milionáře. A chudým by Ježíš nalil polévku a i teď to dělá lidmi, kteří za pakatel pracují v organizacích, jako je Naděje.
Tam se dost lidí setkalo s evangeliem a děkují Bohu, že se o ně postaral.
Za milionáře, který jen vlastní, nikdo nepoděkuje. Je křesťan? Fajn. A ty miliony mají být důvod, proč někdo bude hledat Boha? tak tyhle motivy jsou nanic - pár roků utrpení a bídy s takovou vírou rychle zatočí.
Bůh nám daroval všechno v Ježíši, ale ta plnost přijde až v nebi. Tady zažíváme taky soužení, úzkost, pronásledování, hlad a nebezpečí a v tom všem vítězíme, protože nás nic nedokáže odloučit od Jeho lásky.
Věřím v Něj, protože za mě umřel na kříži a Jeho krev smyla moje hříchy a je se mnou každý den. Bohatství a legraci k tomu nebudu nikomu slibovat, byť bych tím "spasila" celý svět. To totiž není celá pravda. Někdo má větší část života příjemnou, někdo většinu těžkou. On je pořád s oběma z nich. Je úžasný a není dojná kráva. Je Bůh i na velmi těžké časy.

Upravil(a) světýlko (11. 6. 2007 22:12)
Není tady
světýlko napsal(a):
Kočičko,já nejsem fascinovaná miliony ani chudobou. Křesťanů je spousta a najdou se mezi nimi i uznávaní vědci i milionáři. Nikdo z nich ani nás pak nemá dávat proto, aby byl lepším křesťanem, ale proto, že je jeho nitro takové je - tzn. skutky jdou za srdcem, ne obráceně.
Vůbec nemůžu souhlasit s tvrzením, že mít vztah s Bohem znamená prosperitu ve všech oblastech života. To totiž uvádí v pochybnost pravost vztahů s Bohem těch lidí, kteří prožívali a prožívají strádání v tomhle porušeném světě - a Boha ctí každým dechem svojí věrností i v těchto okolnostech ( to se týkalo i samotných učedníků ).
Tvé poselství prosperity jako znamení kvality vztahu k Pánu je možná vhodné pro evangelizace lidí, kteří po prosperitě touží. Takhle by mohl uvěřit i celý svět - kdo by k Němu nešel, vždyť se to tak vyplatí, ne? A všechno si můžeš nechat, říkat, že tím ukazuješ Jeho dobrotu...
A Ty dokážeš říct, že je to ještě víc, než když rozdáš všechen svůj majetek? Jak to víš? Pán Ježíš řekl bohatému mládenci, ať rozdá všechno, co má - a z více lidí měl radost, když se dokázali vzdát části majetku. NIKOMU neřekl, že pouhým vlatnictvím majetku ukazuje Boží dobrotu - pokud se nedělil. A kdyby tu teď stál, vařil by klidně polévku - mockrát dal hladovým najíst a pak mluvil o lásce. A když říkáš o jídlo tu nejde, ale buďte s Bohem, tak Ti přečtu z Jakuba:
"Kdo by jim řekl: Buďte s Bohem, - ať Vám není zima a nemáte hlad, - ale nedali byste jim, co potřebují pro své tělo, co by to bylo platné? Víra bez skutků je mrtvá. " To je, že? Skutky víry, které Pán chce, nejsou chodit po vodě a jiné kousky, které by taky mohly někoho fascinovat ( a někdy je Bůh dělá) ale po svých dětech chce skutky víry, které mají mnoho společného s láskou. I Pavel přece říká, že láska je cílem jeho vyučování (mimochodem další z těch, kdo opustil slávu, moc i peníze a vyměnil ho za život s Bohem spojený s hladem, zimou a utrpením vůbec). Takže Pavel píše, že pokud se od potřebného odvrátíš, když máš dostatek - jak v Tobě může zůstávat Boží láska?
Pán Ježíš neopovrhuje lidmi, tak jako Ty, když píšeš o křesťánkách, kteří horko těžko naskrblí na týdenní dovolenou.(Jsi fakt pyšná, když jim ještě přišiješ diagnosu, že to mají z toho, že Bohu nedůvěřují). On je miluje a cení stejně jako milionáře. A chudým by Ježíš nalil polévku a i teď to dělá lidmi, kteří za pakatel pracují v organizacích, jako je Naděje.
Tam se dost lidí setkalo s evangeliem a děkují Bohu, že se o ně postaral.
Za milionáře, který jen vlastní, nikdo nepoděkuje. Je křesťan? Fajn. A ty miliony mají být důvod, proč někdo bude hledat Boha? tak tyhle motivy jsou nanic - pár roků utrpení a bídy s takovou vírou rychle zatočí.
Bůh nám daroval všechno v Ježíši, ale ta plnost přijde až v nebi. Tady zažíváme taky soužení, úzkost, pronásledování, hlad a nebezpečí a v tom všem vítězíme, protože nás nic nedokáže odloučit od Jeho lásky.
Věřím v Něj, protože za mě umřel na kříži a Jeho krev smyla moje hříchy a je se mnou každý den. Bohatství a legraci k tomu nebudu nikomu slibovat, byť bych tím "spasila" celý svět. To totiž není celá pravda. Někdo má větší část života příjemnou, někdo většinu těžkou. On je pořád s oběma z nich. Je úžasný a není dojná kráva. Je Bůh i na velmi těžké časy.
No jo, svetylko. Holt neshodnem se
. Muj Buh je jenom a vyhradne dobry Buh, ne nekdo, kdo ze sve tajne vule dava lidem nemoci a chudobu, aby je trapil a tim vlastne vyucoval, i kdyz nikdy nerekne proc to vlastne dela. To neni muj Buh. A muj Buh by taky nesel varil bezdomovcum polevku do nadeje a otevrel by jim oci aby videli, ze je povolal k vice nez jedne polevce denne. Muj Buh je Bohem dostatku, ktery ma v nebi silnice ze zlata a toto zlato, zlute i cerne stvoril i pro tento svet, pro dnesni den a pro nasi dnesni potrebu.
Muj Buh neni charita a trochu teple polevky (i kdyz diky Bohu za to, ale je vic!), Buh je bohatym Bohem a my mame byt jeho obrazem. Utapla, chuda cirkev plna nemocnych a chudych lidi, kteri zebrou na ulicich a dvacet let zijou na stejne urovni a nosi stejne saty moc proti dablu nezmuze a svet nezaujme. Cirkev se musi postavit ve sve slave jakozto Kristova nevesta, ne chudinka, a to po vsetkych strankach, i po strance financni.
Co se tyce chudoby a bohatstvi krestanu, KAZDY krestan je bohaty, protoze kazdy krestan byl ZBOHACEN. Kazdy krestan muze zazivat dostatek, protoze to je jeho "osud" jakozto Bozi ditete. Pokud to nenaziva, neznamena to, ze mu to nenalezi, jsou to pouhe okolnosti, ktere jsou dnes takove a zitra makove. Faktem zustava, ze kazdy krestan je bohaty a ma podle toho zit a hlavne to vyznavat, protoze to je pravda.
Nejsem pysna, ani neopovrhuji tema, kdo zijou na hranici chudoby leta a pritom veri v Boha, ale patrne Bohu neduveruji ve vecech sveho majetku, nepraktizuji biblicke davani a takhle se ochuzuji. Je to vsechno o tom, do jake miry jsou si vedomi toho kym jsou v Kristu. Ale pokud v zivote cloveka neni vzrust, tak je nekde chyba, a nezlob se, ale v Bozim slove to neni, a Bozi slovo rika, ze jsme porad vyssi a nikdy nizsi, ze jsme byli ustanoveni za hlavu a ne za ocas!
Nemam nic proti davanim na charitu, pomoci chudym. Je to fajn, jsou lidi, kteri k tomu byli povolani, ale NENI to resenim problemu chudoby. Resenim problemu je promena mysle, kterou clovek ziska studovanim Boziho slova a tim ze se stotozni s tim, kym podle Boziho slova je. To je nejvetsi potreba cirkve a krestanu.
Není tady
Dobrý, ale svět je velký a není jen náš národ a kontinent, takže......
A prosím, nepiš mi, jako by Bůh, ve kterého věřím, dával lidem nemoci a chudobu.Obě víme, že není tvůrce zlých věcí - já ale vím, že to prostě někdy přichází.
Tvůj Bůh, píšeš, by nedal lidem polévku,ale řekl by jim........ - ale Pán Ježíš nasytil hladový zástup a řekl jim....
Děláš si starosti, jak církev může zaujmout svět, že to uťáplá neatraktivní církev nedokáže. Ale Bůh to dokáže - ON je ten atraktivní, ON nepotřebuje církev, ve které jsou peníze a legrace, ale církev, která Ho hlavně miluje a poslouchá. A pak i do uťáplé, dokonce pronásledované církve ve světě, přichází k Němu denně mnoho nových lidí. ON to dělá svojí mocí, přitahuje je svojí láskou a odpuštěním, které potřebuje chudý i milionář - ne vnějšími věcmi.
Asi mi to nebudeš věřit, ale netoužím po popularitě, neoplývám penězi - my šetříme na týdenní dovolenou, okolnosti jsou těžké - takže jsem přesně ten křesťánek (já z toho slova fakt cítím opovržení,promiň -to je malý křesťan,ne, když není v balíku) - křesťánek, který Tě dvakrát zval na kafčo, ale se kterým Ti nestojí za to ztrácet čas
- jsem v pohodě, neboj. No a můj život, který by se Ti fakt zdál nanic, zasáhl už životy více lidí i bez novin a reklamy. Udělal to Bůh, ne já. Můj cíl není být vidět, co chci je, aby On se radoval, když se na mě dívá.
A máš pravdu. Z mého pohledu je totiž největší potřeba církve a křesťanů proměna srdce ve vztahu s Bohem, než proměna myšlení o sobě.A to druhé následuje správným způsobem to první. Jinými slovy muset si vybrat jedno, vybírám si tedy čisté ryzí srdce na úkor všech podružných věcí, než mysl, která ví, co všechno jí patří a na co si může dělat nárok na úkor srdce, které by zapomínalo, pro koho tluče.
Upravil(a) světýlko (12. 6. 2007 8:35)
Není tady
světýlko napsal(a):
Dobrý, ale svět je velký a není jen náš národ a kontinent, takže......
A prosím, nepiš mi, jako by Bůh, ve kterého věřím, dával lidem nemoci a chudobu.Obě víme, že není tvůrce zlých věcí - já ale vím, že to prostě někdy přichází..
Ano, Svetylko, prichazi to, ale to neznamena, ze to Buh schvaluje a ze si to pouziva na to, aby nas necemu naucil. Buh si pouziva sve Slovo k vychove, ne rakovinu.
světýlko napsal(a):
Tvůj Bůh, píšeš, by nedal lidem polévku,ale řekl by jim........ - ale Pán Ježíš nasytil hladový zástup a řekl jim.....
Ano, a rekl jim! Vyucoval je! Cilem nebylo, aby meli plne zaludky, ale aby vedeli jak zit, aby meli plne zaludky kazdy den 
světýlko napsal(a):
Děláš si starosti, jak církev může zaujmout svět, že to uťáplá neatraktivní církev nedokáže. Ale Bůh to dokáže - ON je ten atraktivní, ON nepotřebuje církev, ve které jsou peníze a legrace, ale církev, která Ho hlavně miluje a poslouchá. A pak i do uťáplé, dokonce pronásledované církve ve světě, přichází k Němu denně mnoho nových lidí. ON to dělá svojí mocí, přitahuje je svojí láskou a odpuštěním, které potřebuje chudý i milionář - ne vnějšími věcmi. .....
Ja si nedelam zadne starosti
. Nasim hlavnim ukolem je ziskavat ucedniky, ale nejprve my, cirkev musime zit v plnosti Bozi vule, aby to svet pritahovalo! Ne, Buh nepotrebuje cirkev, ve ktere je legrace a penize, Buh potrebuje, aby cirkev nasledovala Jeho vuli, a pak v ni budou i penize, i legrace
. Pronasledovana cirkev neni to same co utapla, utaplou, ktera se boji dabla, nikdo pronasledovat nebude. Pronasledovani prichazi, kdyz dabel vidi, ze mu cirkev bere lidi protoze se postavi v autorite a neboji se ani jeho, ani niceho jineho. Nejsou to vnejsi veci, ktere pritahnou lidi, to mas pravdu, to dela jeho duch, ale aby se clovek otevrel, musi videt, ze ta cirkev je na neco dobra, ze zivot s Jezisem je k necemu, ze to neni sucharna a zdravasy v nedeli v kostele ... A to nejdulezitejsi - Buh nas povolal k viteznemu a triumfalnimu zivotu na zemi, dal nam k tomu vsechno co je potreba - a to svet taky musi slyset! Musi slyset, ze Buh neni jenom pro vecnost, ale i pro dnesni den, dnesni situaci. A ze jedna. Ze ma moc uzdravit rakovinu, ze ma moc financne pozehnat, ze ma moc zmenit silene zivotni okolnost na vitezne okolnosti.
světýlko napsal(a):
Asi mi to nebudeš věřit, ale netoužím po popularitě, neoplývám penězi.....
No to ti verim. Ja taky ne.Ale Jezisovo vykoupeni mi poskytuje i financni zaopatreni a ja si jenom beru to, co mi uz davno bylo dano.
světýlko napsal(a):
- my šetříme na týdenní dovolenou, okolnosti jsou těžké - takže jsem přesně ten křesťánek (já z toho slova fakt cítím opovržení,promiň -to je malý křesťan,ne, když není v balíku) - křesťánek, který Tě dvakrát zval na kafčo, ale se kterým Ti nestojí za to ztrácet čas
- jsem v pohodě, neboj. No a můj život, který by se Ti fakt zdál nanic, zasáhl už životy více lidí i bez novin a reklamy. Udělal to Bůh, ne já. Můj cíl není být vidět, co chci je, aby On se radoval, když se na mě dívá.
Nerikam nic s opvrzenim, pokud to tak citis, tak te odsuzuje tvoje duse nebo co a ja s tim nic nemam - ohledne toho kafe, nemyslim, ze by bylo ztratou casu, jen proste na to jeste nebyl cas. Verim, ze tvuj zivot uz zasahl mnohe, muj taky - ale jdeme dal, neni to o jednotlivych lidech, je to o celem narode a o cele zemi, a ja to nehodlam delat cely zivot na baze jednotlivcu, protoze nespasenych jsou jeste miliony a hodlam se nechat pouzit i v novinach i v reklame, kdyz je to Bozi vule. Chci byt tak bohata, jak to jen Buh pro me ma, abych mohla to bohatstvi vyuzit na spasu co nejvice lidi. Nebojim se bohatstvi, za prve mi nalezi v Kristu a za druhe moje srdce patri Jezisi a ja nedovolim, aby to bylo nikdy jinak.
světýlko napsal(a):
- A máš pravdu. Z mého pohledu je totiž největší potřeba církve a křesťanů proměna srdce ve vztahu s Bohem, než proměna myšlení o sobě.A to druhé následuje správným způsobem to první. Jinými slovy muset si vybrat jedno, vybírám si tedy čisté ryzí srdce na úkor všech podružných věcí, než mysl, která ví, co všechno jí patří a na co si může dělat nárok na úkor srdce, které by zapomínalo, pro koho tluče.
Promena srdce v cirkvi neni potreba - my mame uz promenene srdce, jsme nova stvoreni, jsme spravedlnosti Bozi, jsme jeho Svaty Lid. To co potrebujeme je obnovit si mysel, ohledne toho kdo je Buh a kdo jsme my, a to Bozim slovem - porad prece jeste mame duse, ktere spaseni nezmenilo a zmeni je jenom Bozi Slovo - Bible prece rika, ze mame s bazni konat sve spaseni - a tim se samozrejme mysli nase duse. Takze ja volim promenu mysle aby bylo v souladu se srdcem, ktere je uz ryzi a tluce pro Jezise - proto at i rozum mysli na Bozi veci, abych pak Bozi veci rikala a Bozi veci konala 
Není tady
Teda kocicko, ja nemam moc silu cist tvoje prispevky, jen je vzdycky tak prelitnu a dneska me zase uplne prastily do oci nektere tvoje vety a jezdil mi z nich mraz po zadech.
Tak treba vyrazy jako "Buh nepotrebuje, buh potrebuje" - tak to je na me docela silny kafe. To mi pripada, ze mas toho boha pekne zmaknuteho a omotaneho kolem prstu, kdyz vis, co on potrebuje a nepotrebuje. Nejak necitim v tvem psanim zdravou pokoru a uctu, kterou by podle me opravdovy krestan mel mit. Priznam se, ze me z te tve sebejistoty uplne naskakuje husi kuze.
Treba vety jako "Nasim hlavnim ukolem je ziskavat ucedniky" nebo "Buh nas povolal k viteznemu a triumfalnimu zivotu", ty mi prijdou jako vystrizene z nejake agitacni prirucky.
Vim, ze jsem nenapsala nic noveho, tohle ti tu asi rikala uz spousta lidi a srozumitelneji nez ja. A asi to ani nemelo smysl sem psat, protoze tvoje jistota je stejne naprosto neotresitelna, takze jsem si tu vlastne jen tak kratce ulevila. 
Není tady

Já to beru z té praktické stránky - z každého prvotního příspěvku mám pocit, že na mě číhá převlečený misionář s kasičkou
Na to konto odpovídám, že jsem dostatečně blahoslavená, chudá duchem. Mám jednoho manžela, dvě děti, osm koček, které se mi v brzku rozrodí na dvanáct a z popsané situace vyplývá, že mám peněz jako šlupek
Pokud moji boží pomoc bezbranným tvorům, kteří si na sebe nedokáží vydělat, bere původce vlákna kladně, ráda sdělím číslo bankovního účtu, na které může zasílat skromnou, leč vítanou životní pomoc 
Není tady
bublinka napsal(a):
Teda kocicko, ja nemam moc silu cist tvoje prispevky, jen je vzdycky tak prelitnu a dneska me zase uplne prastily do oci nektere tvoje vety a jezdil mi z nich mraz po zadech.
Tak treba vyrazy jako "Buh nepotrebuje, buh potrebuje" - tak to je na me docela silny kafe. To mi pripada, ze mas toho boha pekne zmaknuteho a omotaneho kolem prstu, kdyz vis, co on potrebuje a nepotrebuje. Nejak necitim v tvem psanim zdravou pokoru a uctu, kterou by podle me opravdovy krestan mel mit. Priznam se, ze me z te tve sebejistoty uplne naskakuje husi kuze.
Treba vety jako "Nasim hlavnim ukolem je ziskavat ucedniky" nebo "Buh nas povolal k viteznemu a triumfalnimu zivotu", ty mi prijdou jako vystrizene z nejake agitacni prirucky.
Vim, ze jsem nenapsala nic noveho, tohle ti tu asi rikala uz spousta lidi a srozumitelneji nez ja. A asi to ani nemelo smysl sem psat, protoze tvoje jistota je stejne naprosto neotresitelna, takze jsem si tu vlastne jen tak kratce ulevila.
No, Buh je tak fer a dobry, ze svym detem zjevuje, co potrebuje a co nepotrebuje - v Bozim Slove. Muzu si to dovolit rict, protoze ON se vyjadril a svoje nazory nemeni. Spis nez ja jeho, ON ma me kolem prstu
. Sebejistota je z Boziho Slova a vyzaduje to pokoru ho prijmout.
Hm, Jezis byl agitator protoze jeho posledni slova na zemi byli prave ohledem ziskavani ucedniku
. Kazdopadne, doufam, ze se ti ulevilo 
Není tady