Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 30. 5. 2007 14:07

Princess
♥♥-----

Jsou tu svobodné maminky?

Ahoj, jsem těhotná, ale přítel si mě nechce vzít, takže zůstanu svobodnou matkou. Ráda bych si přečetla nějaké praktické rady od někoho, kdo byl nebo je v téhle situaci. Nějaké informace mám, ale moc se v tom neorientuju. Nejsem si přesně jistá jaký bude rozdíl v tom, pokud by se přítel nakonec rozhodl, že s námi bude žít nebo pokud by s námi nežil vůbec. Svatba nebude, ale otcovství mi podepíše a chce, aby se dítě jmenovalo po něm. Předpokládám tedy, že v takovém případě nebudu muset ani nijak soudně vymáhat alimenty - dohodneme se. Jak je to ale třeba s délkou mateřské, budu mít jako neprovdaná nárok na tu delší nebo bude záležet na tom, zda budu žít s partnerem nebo sama? Kdo o tom rozhodne? Bude mě jako svobodnou matku nějak kontrolovat sociálka? Kde budu muset co hlásit atd. Uvítám každou radu. Děkuju:)

http://bd.lilypie.com/Ad8Ip2/.png

Není tady

#2 30. 5. 2007 15:24

Bea
♥♥♥♥---

Re: Jsou tu svobodné maminky?

Vy spolu budete  nadále žít?Proč by se dítě mělo jmenovat po něm?Já se kdysi otce syna taky ptala zda se vemem a mu se nechtělo tak jsem neviděla důvod proč by se měl jmenovat po otci,představa že budu chodit do školky pro dítě a on i já budeme mít jiné jméno se mi nelíbilo.Rozhodně po porodu si zažádej at dítě je svěřeno do tvé péče .To jsem kdysi taky nevěděla a myslela že je to automaticky ale není.na socil.odboru ti vše vysvětlí.

Není tady

#3 30. 5. 2007 15:44

Princess
♥♥-----

Já zatím nevím jak to dopadne a jestli spolu budeme žít nebo ne.... Z toho, že navrhl a se dítě jmenuje po něm jsem měla docela radost...jako že se aspoň trochu zajímá a taky jsem si myslela, že to bude výhodnější v případě nějakého toho vymáhání alimentů nebo tak. O svěření do mé péče bych musela žádat jen kdybysme spolu nežili nebo ne?

Není tady

#4 30. 5. 2007 20:28

eva4444
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Česko

Jsem svobodná matka, nežijeme spolu, i když skoro do konce těhotenství to vypadalo, že spolu budeme. Otcovství otec uznal, alimenty platí a dítě se jmenuje po mě. Jinak otec odjel do zahraničí a je tam skoro 2 roky, takže dítě viděl akorát v porodnici. (Dítěti budou 3 roky.)
Mám nového lepšího přítele a jak jsem teď ráda, že se dítě jmenuje po mě a ne po chlapovi, kterého dítě ani nezná. Hned po narození dítěte jsem si nechala zažádat o svěření dítěte do péče, o alimenty a rok na to o výživné na sebe (to ale bývalý neplatí). Dokud jsem neměla dítě svěřené do péče, nechtěla mi sociálka ani vyplácet přídavek na dítě (chtěli abych doložila příjmy otce, jenže on mi nic vyplňovat nechtěl).
Mᚠdost času nechat si vše promyslet, ale jestli uvidíš, že spolu žít nebudete, dej dítěti radši svoje příjmení.
Mateřskou jsem měla delší, musela jsem jen u zaměstnavatele vyplnit čestné prohlášení, že žiju sama.

Není tady

#5 31. 5. 2007 8:53

briza3
♥♥♥♥---

Také je důležiteé zda bude jako otec uveden v rodném listě, nebo kolonka otec bude prázdná (to bys těžko nějaké alimenty vymáhala)

Není tady

#6 31. 5. 2007 9:11

Princess
♥♥-----

V rodném listě určitě otec zapsán bude a placení alimentů se nebrání, tak doufám, že aspoň v tomhle nebude problém.

Není tady

#7 31. 5. 2007 11:08

rozárka
♥♥-----

Ahoj, s přítelem taky čekáme miminko, už za 2 měsíce. A to on je ještě stále ženatý s jinou. Žijeme spolu přes 3 roky, ale nejak se to vleče a komplikuje, takže jsme byli na matrice sepsat dohoudu o příjmení dítěte a tím i prohlásit jeho otcovství. Ani ve snu me nenapadlo, že by s námi nebyl, nebo se o nás nepostaral....ale i tak budu žádat o sveření dítěte do mé péče. Taky nevím jaký status a jaký nárok na co budu či nebudu mít, jelikož oficiálně máme každý jinde trvalé bydliště, on je stále ještě papírově ženatý atd....asi budu poprvé v životě něco po státu chtít, doted jsem jenom solila smile)

Není tady

#8 31. 5. 2007 11:11

Princess
♥♥-----

Tak to s tou žádostí o svěření dítěte do péče je pro mě opravdu novinka. To se tedy musí řešit vždy, když žena není provdaná?

Není tady

#9 31. 5. 2007 11:52

Jaruna
♥♥-----

Koukni se na www.rodina.cz/dotaz19322.htm, pokud nebudete druh a družka, tak o svěření do péče žádat musíš. Jinak svobodná matka jsem, sociálka u nás byla asi 2x (hned zpočátku), dcera má příjmení po mně, žijeme samy. A z toho, že jste se dohodli na alimentech, bych ještě nic neusuzovala, podstatné totiž je, jestli je skutečně bude platit...

Duše sama může udělat z pekla nebe a z nebe peklo.

Není tady

#10 31. 5. 2007 13:23

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

dumbom dumbom dumbom já tupá jsem si teprve ted dala do souvislosti dvě témata Princes:-(
vztah který má a nemá cenu a tohle tvoje těhu....no to se to někdy zamotá co? radu nemám jen jsem chtěla tohle konstatovat...

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#11 31. 5. 2007 13:56

Santala
♥♥♥♥♥♥-

rozárka napsal(a):

Ahoj, s přítelem taky čekáme miminko, už za 2 měsíce. A to on je ještě stále ženatý s jinou. Žijeme spolu přes 3 roky, ale nejak se to vleče a komplikuje, takže jsme byli na matrice sepsat dohoudu o příjmení dítěte a tím i prohlásit jeho otcovství. Ani ve snu me nenapadlo, že by s námi nebyl, nebo se o nás nepostaral....ale i tak budu žádat o sveření dítěte do mé péče. Taky nevím jaký status a jaký nárok na co budu či nebudu mít, jelikož oficiálně máme každý jinde trvalé bydliště, on je stále ještě papírově ženatý atd....asi budu poprvé v životě něco po státu chtít, doted jsem jenom solila smile)

On je po třech letech pořád ještě ženatej ? smile Mám taky takovou kamarádku, ta má 5 letého chlapečka s milencem, jehož žena nemá páru ani o milence,ani o dítěti usch Ty mužský jsou kouzelníci tongue

Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz yikes)

Není tady

#12 31. 5. 2007 21:43

masa
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Pardubice
Web

Princes,
chtěla bych ti npsat mojí zkušenost. V 19 jsem otěhotněla s klukem s kterým jsem nechodila ( povedlo e nám to napoprvé), ale já těhotná plná hormonů jsem doufala že s náma bude. Taky zůstal, ale po čase se bylo znát že jenom kvůli miminku. Taky to na tom vztahu bylo znát. Příjmení chtěl taky aby bylo po něm a já byla ráda že má zájem a tak jsem souhlasila. Vztach vydržel necelé 3 roky a teď lituju že jsem mu to dovolila s tím příjmením. Mám nanžela, dceru a Luky má jiné příjmení a nejhoší na tom je že to trápí i Lukyho. Chtěl by se jmenovat jako my, ale BM mu to nedovolí.
Tím bych ti chtěla říct že když nevíš jak vᚠvztah do budoucna bude vypadat, tak bych to nedělala. Mně to už teď hosně vadí když jdu někam k lékaři, nebo na uřady a on má jiné příjmení než já.

http://premamy.sk/images/ticker/narodeniny/21567.png
http://premamy.sk/images/ticker/narodeniny/21571.png
http://my.mondozoo.com/mondozoonfs/7de5254796a99182e1802eb20c912b9d.png

Není tady

#13 1. 6. 2007 9:33

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Taky jsem svobodná matka (i když předtím rozvedená). Taky jsem měnila holce 3x! rodný list, nebo v porodnici dali...na mé jméno. Pak dítě pak otec uznal, tak dostala do rodného listu jeho jméno-2 týdny po narození. To šlo bez problémů.
Pak ....dodnes žádné výživné (a už je jí 10,5 let), dnes je ve stavu hledaných a zmizelých osob, resp.nezvěstných.
Tak jsem chtěla, aby mé dítě mělo stejné jméno jako já. Soud dal souhlas "k sjednocení" rodiny alespoň jménem, takže při nástupu do školy šla opětovně pod mým jménem...rodný list měněn napotřetí. Ale trvalo to soudu víc než rok a záleží hodně na soudci a názorech sociálních pracovnic.Většinou to nechtějí povolit....
MASO....požádej soud, třeba ti to povolí změnu jména, jestli otec nepečuje ukázkově o dítě. Soud dá náhradní souhlas se změnou jména....už jsem tady o tom v minulosti psala, jak to bylo s náma. Pak to bude viset měsíc na veřejné nástěnce obvodního úřadu (nebo co mᚠv místě bydliště), aby někdo ...ON...mohl podat námitky, zda s tím souhlasí anebo ne. Když nic nepodá, nabyde to právní moci a bude dítě mít tvé jméno. POZOR...zaplatíš 1,000 alespon to stálo za změnu. Soud je zadara.
A ano, musela jsem žádat soud, komu bude dítě svěřeno do výlučné péče!, i když jsme nebyli druha a družka, jenom rodiče??? uvedeny v rodném listu! A vůbec nebylo jisté, že bude moje, i když od začátku otec "zlobil" a nepečoval, neplatil a pod.
Já blbec jsem si mohla ušetřit hodně trápení a běhání po úřadech, soudech. Ale kdo to mohl tušit...tou dobou ještě byl hodný???
Kdyby byl už zlobil předtím, NIC - nemá nárok, v žádném RL by uveden nebyl, kdybych s ním už nikdy dál v životě nepočítala.
Po žalobě o určení otcovství, ačkoliv neuveden v RL, domnívám se, platit MUSI.

Není tady

#14 1. 6. 2007 11:16

tempora
♥♥♥♥---

Princess: Taky jsem "jen" žila s otcem svého dítěte. O svatbě se nebavil a já taky ne, protože jsem si říkala, že to není podstatné a vzít se můžeme kdykoliv (byl 2x rozvedený) rozešli jsme se po třech letech. Malej měl rok a půl. Jméno jsem mu dala po něm a nikdy toho nepřestanu litovat! Přesně jak píšou holky - školka, doktoři všude je na to upozorňováno. Navíc bývalý o malého asi od dvou let nejeví vůbec žádný zájem, takže si ho dítě nepamatuje, tudíž je těžké mu říkat, že má jméno po někom koho vůbec nezná. To že jste se domluvili na alimentech vůbec nic neznamená. Vše soudně, ostatně pokud budeš muset být doplácena do životního minima (někdy) budeš muset mít rozsudek soudu o výživném. Můžete se domluvit v dobrém a soud vám to jen jakoby potvrdí. Chráníš tím sebe a své dítě především. Stejně tak péči stanovit a styk, i kdyby s vámi žil. Moje zkušenost je taková a stejně tak v mém okolí, pokud nebyli sezdaní, stejně se nakonec o výši alimentů a o péči soudili. Je lepší to mít vyřešené hned. Jinak otec má na dítě stejný nárok jako ty, i když nejste manželé. tzn. pokud se např. rozhádáte a on si dítě bez tvého svolení odveze někam pryč a nebude soudně ve tvé péči, nemůžeš ty ani úřady dělat nic. Je to hrozné riziko a já bych do toho už nešla - vymstilo se mi to! Malej má dnes téměř 5 let, tak před třemi měsíci jsem mu řekla, že jeho taka se odstěhoval daleko kvůli práci, že ho má rád, ale nemůže za ním jezdit (neměla jsem srdce říct, že na něj kašle), a že se jmenuje po něm. Chtěla jsem aby to věděl co nejdřív. Chtělo se mi brečet, když jsem viděla jak je šastnej, že má jméno po takovi. (zabila bych ho hajzla) Kvůlï tomu jménu je s ním spojenej daleko víc, než kdyby ho neměl, ale ten malej ne ten starej tzn., že to dítě to bude jendou řešit a už v sobě či jinak. Když od  vás bude chtít odejít, věř že odejde a jméno ho nezastaví. A to dítě se tím pak třeba bude jednou trápit. Ne už nikdy. Hodně štěstí a je miminko zdravé!

Není tady

#15 2. 6. 2007 10:33

sandra
♥♥♥♥♥♥-

Princess napsal(a):

Ahoj, jsem těhotná, ale přítel si mě nechce vzít, takže zůstanu svobodnou matkou. Ráda bych si přečetla nějaké praktické rady od někoho, kdo byl nebo je v téhle situaci. Nějaké informace mám, ale moc se v tom neorientuju. Nejsem si přesně jistá jaký bude rozdíl v tom, pokud by se přítel nakonec rozhodl, že s námi bude žít nebo pokud by s námi nežil vůbec. Svatba nebude, ale otcovství mi podepíše a chce, aby se dítě jmenovalo po něm. Předpokládám tedy, že v takovém případě nebudu muset ani nijak soudně vymáhat alimenty - dohodneme se. Jak je to ale třeba s délkou mateřské, budu mít jako neprovdaná nárok na tu delší nebo bude záležet na tom, zda budu žít s partnerem nebo sama? Kdo o tom rozhodne? Bude mě jako svobodnou matku nějak kontrolovat sociálka? Kde budu muset co hlásit atd. Uvítám každou radu. Děkuju:)

Ahoj Princess,
já sice nejsem svobodná matka, ale i tak ti držím palce pussa

Není tady

#16 13. 6. 2007 20:37

makca
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Studénka

tak ted jste me pekne vystrasily, cekame s pritelem druhe mimco, jmenovat se bude taky po nem jako Agata, jen jsem necekala ze by se zmenou mohly byt takove potize, pokud by o deti nejevil zajem. snad se nam neco takoveho nestane:-(
holky drzte se!

http://www.bump-and-beyond.com/35/3562/356217.png

http://www.bump-and-beyond.com/35/3562/356219.png

Není tady

#17 17. 6. 2007 23:54

Vendaa
♥♥♥♥♥--

Jsem svobodná mamina. Byli jsme spolu 9 let, miminko chtěli oba-v životě by mě nenapadlo, že mě těhotnou odkopne. I takovej je život. Odstěhoval se k jiný a zatímco mi vesele rostlo bříško, on sliboval, že se o dítě bude zajímat a bude platit....atd. Finále je takový, že alimenty museli jít soudně a kručel tam, jakej je chudák a bla bla bla, svýho syna ještě ani jednou neviděl. Radím Ti tedy, aby mělo Tvoje miminko příjmení po Tobě. Milovala jsem ho a věřila mu a podívej, jak jsem dopadla.....
Takže, nechej ho na matrice zapsat do rodnýho listu-aby jsi po něm mohla požadovat výživný pro dítě a příjmení dej radši po sobě. Uvidíš jak to dopadne,ale takhle to je určitě pro Tebe lepší

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;31;49/st/20070303/n/Tadeasek/k/7d15/age.png

Není tady

#18 18. 6. 2007 16:08

Princess
♥♥-----

Děkuju všem za rady:supr: Máte určitě pravdu s tím příjmením, já si až teď začínám uvědomovat všechny dopady pro budoucnost, nejdřív mi tohle všechno vůbec nedošlo. Příjmení tedy nechám miminku po sobě. Chápu správně, že ještě před porodem zajdeme s přítelem na matriku, kde mi podepíše otcovství a to svěření do péče a alimenty budeme řešit až po porodu? Kde budu o to svěření do péče a alimenty žádat? Jde to přes sociálku na místním úřadě nebo musím přímo na soud? Nebudu potřebovat právníka?

Není tady

#19 22. 6. 2007 10:38

Svedka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Ahoj, jsem též svobodná matka, dcera má příjmení po mě, páč nevidím důvod, proč by měla mít jiné, když s ní stejně všude lítám já a "drahý" si mne vzít nechce a já jeho už vůbec ne dumbom Žijeme ve společné domácnosti, nedá se tomu říkat vztah. V rodném listě zapsaný je - teď už pro mne bohužel, protože má na dceru právní nárok. Nestará se sice ani o mne ani o dceru, jediné co ho zajímá je, když si s ní může povídat a dělat opičky. Co se týče zabezpečení finančního nebo pomoci v domácnosti, ani náhodou.A že by dítě přebalil, vykoupal, oblékl, nic. Prostě jen když je zaopatřená, je schopen na ní chvilku dorážet a nebo čumět když spí. Přijde mi občas s prominutím jak pedofil vissla
Bohužel dnes už vím, že pokud bych od něho chtěla s dcerou odejít, bude se o ni bít. Sice nemá ani páru o výchově a co vše dítě potřebuje, ale rozhodně by ji chtěl do péče. Zatím naštěstí kojím, takže by měl smůlu, ale až bude větší, mohl by být problém... no snad ji radši budu kojit než půjde do školy lol lol lol
Teď tu pročítám vaše příspěvky, kde píšete o nějakém žádání o svěření dítěte do své péče.
Prosím kdo o tom víte víc a podstoupil jste to, napište mi třeba do SZ, jestli se mě to taky týká va ten odkaz, který je v jednom z příspěvků nefunguje dumbom

Není tady

#20 9. 2. 2008 21:00

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Kladno
Web

jak se žádá o svěření do péče? To jde přes soud?

Není tady

#21 13. 2. 2008 18:47

sunyata
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Mama Earth

Pujde to pres soud, ale prvne si zajdete na socialku, tam vam poradi s tou zadosti.

Není tady

#22 13. 2. 2008 20:30

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Web

díky, u nás je to spíš teoretická otázka, ale člověk nikdy neví.

Není tady

#23 17. 2. 2008 21:07

Persi
♥♥-----

Tak si pročítám vaše příspěvky a musím reagovat, mne se to také týká. Jaká je šance, že po rozchodu s partnerem by dostal dítě on? Proč je tak náročné změnit příjmení, když spolu prokazatelně nejste?

Není tady

#24 18. 2. 2008 21:21

Gabrielle
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No, šance je vždycky, pokud by zažádal a o dítě se předtím staral stejně jako ty a dokázal by ho zabezpečit... A změnu příjmení ti musí partner povolit. Když ne, zdlouhavě se to řeší přes soudy...

Není tady

#25 4. 6. 2008 20:38

VeVe
♥------

Procetla jsem si par prispevku a rada napisu i svuj pribeh. Mozna i jako radu. Zila jsem asi 3 roky s pritelem... otehotnela jsem ale nikdy nepadlo slovo o svatbe. Kdyz se malej narodil nenechala jsem otce zapsat do rodneho listu. Uz tenkrat jsem tusila ze to neni vztah na cely zivot.
Kdyz byli malemu asi 2 roky sli jsme od sebe... nejakou dobu se nevideli a asi po roce me zacal obtezovat ze chce kluka videt. A ja teprve tehdy poznala jak jsem udelala dobre. Protoze nebyl psany jako otec nemel na nej zadny narok. Nikdy by nebyl schopny se o nej postarat a alimenty bych nikdy od nej stejne nevidela. Mam ted pritele ktery skvele nahrazuje tatinka a v dobe kdy jsem byla sama mi socialka platila alimenty misto biologickeho otce.Takze jsem mela mesicni prijem penez jisty a bez nervu. Nemusim se soudit o peci ani o nejake alimenty a mam klid a uz konecne fungujici rodinu.... tummenupp

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí