29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
maggie, komentáře se mě nedotýkají. A nevím, kde bereš pocit, že se kaju Naopak, já žádné výčitky svědomí nemám.
Ad doučování: upřímně řečeno... jsi první, kdo se nad tím tak pohoršeně pozastavuje. Že jsem to nevylepšila? Ale já to ani vylepšovat nechtěla. Dost dobře si nedovedu představit, že bych například v 15ti letech dostala živnostenský list na tuto činnost a co jsem dělala od svých 12ti let, v tom jsem prostě pokračovala až do 25ti. Ještě jednou - neznám nikoho, kdo doučuje sám za sebe, aby tuto činnost danil (mimochodem, víš, že tato daň je zcela minimální a pro státní pokladnu tudíž bezvýznamná? Anebo ti šlo o něco jiného?). Šla jsem s davem, chovala jsem se jako ostatní. Není to omluva, je to prostě fakt.
Upřímně řečeno, radši si peníze vydělám (podvodným) doučováním, než je chtít po rodičích. Ať jsou rozvedeni nebo ne. To, že si dospělé dítě nějaké peníze vydělá je mnohem zodpovědnější přístup k životu než chtít po rodičích alimenty a mít všechno jednoduché. A nemusí to být jenom doučování, sedávala jsem na začátku VŠ po víkendech za pokladnou v supermarketu. A taky jsem dostudovala.
Ad přídavky na dítě. Výši výživného jsem samozřejmě uvedla, s plným vědomím svého otce. Byl to vlastně on, kdo mě přivedl na myšlenku o přídavky požádat. A nedá mi to nenapsat, že jsem dokonce dostala přídavky rok zpětně. Opět - s plným vědomím otce. Jinak konkrétnější věci už snad po SZ, tohle začíná být soukromé.
Říkáš si, že jsem mamonářská potvora možná. Ne, já jenom využívám toho, co náš štědrý sociální stát umožňuje. Být to na mně, přídavky hodně omezím, zvednu hranici pro jejich udílení. Ale to už jsme někde jinde.
Upravil(a) Simon (10. 6. 2007 19:54)
Není tady
I mě těší že děti studují na VŠ a jako rodič je podporuji a myslím, že by je měl podporovat i druhý rodič (nemyslím jenom finančně, protože si můžou něco přivydělat). A výživné je většinou jako kapka v moři. A doučování studentů, poslechněte si někdy televizní noviny.......
Není tady
Briza, já televizní noviny poslouchám, ale to o doučování mi asi uteklo
A pokud je to něco negativního.... já tedy nevím, ale představte si, že jste rodič s dítětem, které má problém s matematikou. Zaplatíte za doučování 90 minut raději 300 korun nebo 450? Při každotýdenním doučování může být pro rodinu 600 korun podstatná položka. Tak jsme spokojeni oba: maminka, která si u mě doučování objednala, i já, která nemám papírování s nějakýma daněma.
Fakt nevím, o co jde těm, kdo vykřikují "doučování - podvodná činnost". O těch pár korun do státního rozpočtu? Ale jděte.
Není tady
Myslela jsem právě tu podvodnou činnost, kde "utíkají" státu peníze. Držím Ti palce a přeju Ti abys byla úspěšnou studentkou. U nás teď probíhá zkouškové období a já jako matka docela trpím (mládež je v poho).
Není tady
Briza, aha aha.
Upřímně řečeno, tu činnost jsem dělala jednak kvůli penězům, ale taky proto, že mě to bavilo. A jsem ráda, že jsem pár dětem zachránial zadek
Jinak, koukám, že nám tohle téma přesunuli.
Není tady
nkristian napsal(a):
Petra33 napsal(a):
Adamírko, máme podobný promlém. Syn mémo manžela, také studuje na VŠ, ale stím rozdílem, že jsme ho už sedm let neviděli. Na dopisy neodpovídá. Když ale potřebuje zvýšit alimenty, tak po soudech mu není hanba nás tahat. Přitom by stačilo posprosit o nějaké peníze. Takže doufám, až skončí VŠ (příští rok), tak nás přestane dojit.
Myslím si také pokud, nastoupí do normálního pracovního procesu, je konec alimentů.
Alespoň v to doufám.-
neprijemne. Ja som tiez otec, ale toto by si moje dieta dovolilo iba raz. Vydedit. Ked syn nepozna otca, musi byt pekny nevychovanec. Pravda, nepoznam celu situaciu, preco ste ho nevideli a preco reaguje.
BTW:zamestnanie popri doktorskom studiu je normalne zamestnanie na ciastocny uvazok. Vyzivne padne automaticky, pretoze to nie je privyrobok.
Preco chce vyzivne na postgradualnom? Ja som tiez studoval PhD a napriek tomu, ze pochadzam zo zdravej rodiny, som od rodicov uz na toto studium nepytal. Stalo ich dost aj moje inzinierske studium. Nehanbi sa tvoj syn tak trosku? Len tak trosku...takeho kamarata by som veru nechcel mat.
Pozor. Samotný fakt že se syn nekontaktuje s otcom nie je dôvod k vydedeniu. Môže mať rôzne dôvody.
Není tady
No, příznám se, že v tom mám trošku zmatek. Na jednu stranu je již člověk s vystudovanou VŠ schopen se sám živit (a dle mého názoru by tak i měl činit a pokud chce něco studovat dál, tak je to jen a jen jeho rozhodnutí, které by si měl zcela sám zfinancovat), ale na druhé straně se tady psalo, že při postgrad. studiu sociální správa vyplácí přídavky na děti (není to většinou tak, že pokud dostává přídavky, má PRÁVNÍ nárok i na alimenty???-samozřejmě neberu v potaz situaci,kdy nejsou přídavky kvůli finanční situaci rodiny).
Zopakuji prosím druhý dotaz: při ukonční VŠ studia je poslední měsíc placení alimentů měsíc promoce?
Není tady
Adamíra, nevím jak je to s placením alimentů, vím jak je to třeba s pojištěním: pojištění si člověk musí začít platit sám měsíc po složení státní zkoušky.... příklad..... složím zkoušku 31.5., červen ještě neplatím, červenec platím. Pokud jsem přijatá do postgraduálního studia, neplatím nic.
Myslím si, že konec alimentů nebude souviset s promocí, ale spíš s tou státnicí.....
A jinak, mno, to nevyplácení alimentů s vyplácením přídavků opravdu nejde nějak obhájit dohromady. Akorát ono je to tak, že se přídavky vyplácí za rok zpětně, například mě se vlastně vyplácely za rok, kdy jsem byla v posledním ročníku VŠ a nepobírala jsem nic, ale fakticky už jsem byla v prváku na phd a pobírala jsem stipendium.
Kdežto alimenty se zpětně nevyplácí.
Ono jde vlastně o dost krátkou dobu, kdy tohle může nastat. Dnes chodí děti na VŠ v 19ti nebo ve 20ti letech, školu udělají za 5 let, takže mezi 24-25. rokem života, nebo ještě později. Takže mají maximálně cca rok a půl na to, aby ještě pobíraly přídavek na dítě - a pobírá se za příjmy rok zpětně, takže se do nějaké té hranice vlezou. Že pracuje pak asi není důležité, současné příjmy se do žádosti neuvádí, jen potvrzení o studiu (to má) a nízké příjmy (to má taky, za minulý rok).
Není tady
Ahoj,dovoluji si navázat po roce na tuto tématiku a opět poprosím o názor (ráda bych znala i případný názor nějakého právního odborníka).Tedy, syn mého muže (24 let) tento měsíc složil státnice na VŠ a informoval nás,že tedy pokračuje v postgraduálním studiu(denní prezenční studium,3 zkoušky/2 roky-dle informace studijního odd. a zústal mu tedy statut studenta).Současně bude brát stipendium 7000-8000 Kč (jestli něco za výuku,nevím).Mimo to má více brigád(i dlouhodobějších).Zda-li má někde klasickou prac.smlouvu či dohodu o brigádě, nevíme,to nám odmítá sdělit.Trvá i nadále naše povinnost platit alimenty?Studium dokončil,schopen se sám živit tudíž dle mého názoru je (klasické zaměstnání si tedy mohl najít).V případě,že již výživné platit nemusíme,museli bychom je uhradit ještě v červenci/srpnu?Předem díky,potomci mého muže se nechali slyšet,že"zústat studentem"a přivydělávat si,je pro ně výhodnější.
Není tady
Ve svém zaměstnání jsem měla na starosti Phd studenty...postgraduál. Tento student je kompletně vystudovaný člověk, který si pro své ego nebo jen tak studuje dál a získává další akademický titul, protože chce bádat. Už dva tituly má, má bc, pak mgr., pak následuje phd...těsně za státnicemi a pak to kýžené Phdr. Chápete? Bude mí další titul, to jakoby právnici po ukončení právnické ještě chtěli výživné, než si obhájí titul JUDR, postaru, když už má mgr. a je taky právník.
To by pak rodiče mohly financovat další studium na dizertaci a do absurdu dovedeno do konce i na profesora, ne?
Dle mého není důvod platit takovémuto studentovi výživné, protože má plnou možnost pilně a úspěšně bádat a produkovat výstupy anebo pracovat a mohu-li soudit z toho, kolik dostávali u nás, tak byl-li student šikovný a perspektivní, získal si sám 1-2 granty!!!! ke stipendiu, nebo pracoval někde na úvazek. U nás tedy povinně vyučoval zadarmo, ale zase byl členem výzkumného týmu, mohl být členem výzkumného centra a x-dalších názvů, z kterých následně plyne příjem a toto vše se domlouvá během roku a odměny jsou jasně dané a pak jsou ještě odměny jako překvapení na konci roku. Takže dostávali ročně pravidelně vícekráte odměny a ne malé. Když napsal článek do impactovaného časopisu, dostal extra odměnu, když článek vyšel a jelikož jsem dělala zrovna smlouvy, koukala jsem, že někdy měli víc, než obyč. administrativní zaměstnanec. K tomu časté zahraniční cesty a diety a někteří psali i knihy.... Škola je mohla ještě vybrat do svého extra programu a to byl taky navíc příjem. Někteří pracovali ....zkoumali s títmo statusem stabilně v cizině (i s rodinou!!!!), a to i vícero let. Pro prestiž školy pak měli příjem i zde i "venku" počas pobytu v cizině.
Ano, byly tam i takový, co byly vyhozeny, protože ani za 2-3 roky nevyplodili nic. Sama škola je navrhla na vyloučení.
Připadá mne (mám taky VŠ a dálkově), že chtít výživné je ostudné. Už není důvod.
Není tady
Adamíro, já svůj názor neměním, stále si myslím o alimentech při phd studiu totéž: nárok na ně není.
Taky chci upřesnit svojí situaci - s otcem jsme se o alíkách minulý rok bavili a on mi řekl, že je posílal proto, že chtěl, ne proto, že musel. Že věděl, že nemusí. Ale řekla jsem mu, že už žádné peníze nechci - proč taky? Mám stipendium, 3 granty a plný úvazek - a i kdybych ho neměla, mám peněz dost. Toť pro Maggie
Jinak souhlas s posledním příspěvkem, trochu jsem pronikla do phd studia. Při tomto studiu se dá vydělat spousta peněz - stipendium, peníze za vyučování, peníze z grantů (nemalé). Myslím, že když synovi ty peníze nedáte a on vás zažaluje, soud asi vyhrajete. Syn je schopen se sám živit a že si vybral další studium je jeho věc: při phd studiu totiž studenti normálně pracují, i při prezenčním: znám pár studentů z naší školy, kteří sedí ve škole 4 dny v týdnu - jenže všichni mají smlouvu na plný úvazek Zbytek, i ti prezenční, pracují v různých bankách, pojišťovnách.... Phd studium znamená pro studenta navštívit jednou za týden nějaký seminář, případně další předmět, a vést vědeckou činnost - která ovšem bývá také placena (viz výše - granty. Jsou to sice zase opět jen stipendia, ale dohromady to může dělat 12-15 tisíc korun měsíčně). Vědecká činnost může být samozřejmě vykonávána ve škole, pokud jde o nějakou chemii a podobně - jenže pokud opravdu 4 dny v týdnu bádám 8 hodin denně, mám disertaci napsanou za měsíc
- z čehož plyne, že všichni tito studenti nebádají celou dobu pro svou disertaci, ale mají to jako placenou práci. Já neznám žádného studenta, který by dělal doktorát a neměl u toho nějakou práci.
Takže nevěřím tomu, že existuje chudáček student, který 5 dní v týdnu pracuje jen na sebe, na svou disertaci (při studiu 2 nebo 3 roky), případně se připravuje půlku tohoto času na výuku nebo učí. Pokud učí a dělá to zadarmo, je to blázen - anebo to má jako charitu - ale pak těžko čekat, že mu tatínek bude solit alimenty.
Sice se mi to hezky povídá, když mi tatík první rok a půl peníze posílal a pomohl mi - na druhou stranu to dělat nemusel a já bych bez toho normálně přežila - ty peníze jsem šetřila a vrazila je do bydlení.
Upravil(a) Simon (30. 6. 2008 13:16)
Není tady
Tak já když jsem studovala phd. na práv. fakultě prezenční formou, tak jsem měla stipendium jen 3 tisíce a to jsem vedla 2x týdně seminář. takže je to různé. Můj názor je, že dle zákona dokud studuje a není mu 26 let, má nárok na výživné. Bez ohledu na to, zda studuje postgraduál nebo jinou školu atd., stále se soustavně připravuje na budoucípovolání. Já jsem sice nebrala alimenty, ale sirotčí důchod a to až skutečně do 26 let - ve své podstatě to má stejný charakter. Ale je pravda, že jsem nesměla mít prac. poměr, jinak by mi jej sebrali.
Není tady
dle zákona dokud studuje a není mu 26 let, má nárok na výživné
Janičko, omyl. Na výživné má zákonný nárok "dokud není schopen se sám živit". Věk 26 let se vztahuje např. k sociálním dávkám, ale k alimentům ne.
Není tady