Oznámení

18. září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

18. září : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 29. 5. 2007 15:17

Adamíra
♥♥♥♥---

Výživné při postgraduálním studiu

Dobrý den,manžel má z prvního manželství 23 letého syna,který studuje 4.ročník VŠ. Příští rok bude promovat a na dotaz,zda-li kouká po nějakém zajímavém místě odvětil,že chce studovat další 2 roky postgraduální studium. Ale zároveň být na té stejné VŠ jako zaměstnanec-prý to tak u postgraduálu je,že studuje a zároveň tam pracuje (což je jako praxe), za mzdu-prý cca 8000 Kč,ubytování na kolejích,menzu apod. Jak by to bylo s výživným? Předpokládáme,že již v okamžiku,kdy by byl zaměstnán na VŠ (by na "zkrácený úvazek") by se alimenty nemusely platit. Mám dnes dojem, že dnešní mládež chce studovat co nejdéle,aby měli pravidelný příjem od rodičů, sociálky apod. Na dotaz, že asi přijde o přídavky,tak řekl, že je to jen cca 500 Kč (asi si neuvědomuje,že přijde i o alimenty). Je to tak? A kdy se přestávají platit alimenty po studiu VŠ? (je to tak,že v měsíci ukončení studia-promoce-je to naposledy?)
Chlapec je to hodný,ale mě v jeho letech také nikdo nedával nic pod nos a musela jsem se starat více sama (a není to tak dávno). Předem děkuji.

Není tady

#2 29. 5. 2007 16:11

jolka
♥♥♥♥---
Místo: litomerice

Re: Výživné při postgraduálním studiu

me otec platil alimenty take do te doby nez jsem neprestala studovat i kdyz jsem si privydelavala ...... to je jako brigada.... myslim ze o alimenty jeste neprijde kdyz porad studuje....ono z jake se to bere stranky.....jako dceru me stval tim jak se porad staral kdy ukoncim skolu.....jednou je to jeho dite tak at se stara...i kdyz chapu ze mate i vy rodinu.......

http://lilypie.com/pic/070521/TToB.jpghttp://bf.lilypie.com/OkCjp2/.png     
http://lilypie.com/pic/070521/heb6.jpghttp://b5.lilypie.com/FbErp2/.png

Není tady

#3 29. 5. 2007 16:40

Adamíra
♥♥♥♥---

Děkuji za názor,jen ještě upřesňuji, že se nemá jednat o brigádu, ale o regulérní zaměstnání (plus postgraduální studium). Samozřejmě brigády podporuji a schvaluji (při standardním studiu VŠ)

Není tady

#4 29. 5. 2007 16:53

Petra33
♥♥♥♥♥--

Adamírko, máme podobný promlém. Syn mémo manžela, také studuje na VŠ, ale stím rozdílem, že jsme ho už sedm let neviděli. Na dopisy neodpovídá. Když ale potřebuje zvýšit alimenty, tak po soudech mu není hanba nás tahat. Přitom by stačilo posprosit o nějaké peníze. Takže doufám, až skončí VŠ (příští rok), tak nás přestane dojit.
Myslím si také pokud, nastoupí do normálního pracovního procesu, je konec alimentů.
Alespoň v to doufám.

http://lilypie.com/pic/090519/J2RY.jpghttp://b2.lilypie.com/5nDCp2/.png

Není tady

#5 29. 5. 2007 17:55

amos
♥------

Adamíro....nedávno jsem takovou podobnou věc řešila a zjistila......při postgraduálu a zaměstnání k tomu ( a je úplně jedno zda na jeho škole, nebo někde jinde ) přichází o přídavky i alimenty. Jeho zaměstnavatel mu platí zdrav. a soc. pojištění....a dítě tak ztrácí statut studenta.....

Není tady

#6 29. 5. 2007 22:43

Simon
♥♥♥♥---

Je to tak, že jakmile je schopen se sám živit, není již potřeba mu platit alimenty. Pokud platit partner přestane, syn může podat žalobu k soudu - kde by pravděpodobně rozhodli, že se alimenty platit nebudou.

I kdyby zaměstnání na VŠ neměl, tak pravděpodobně by alimenty partner platit nemusel, protože se jaksi předpokládá, že člověk, který jde studovat postgraduál, je již schopen najít si práci.

Já sama také studuji postgraduál a otec na mě platil do 26ti, teď je mi něco přes a platí stále (asi si nezastavil příkaz). Ale já jsem donedávna nevěděla, že na peníze nárok nemám, a on to nevěděl určitě.

V okamžiku, kdy syn dodělá VŠ a dojde k promoci, bych přestala alimenty platit.

Není tady

#7 1. 6. 2007 17:03

nkristian
♥♥-----

Petra33 napsal(a):

Adamírko, máme podobný promlém. Syn mémo manžela, také studuje na VŠ, ale stím rozdílem, že jsme ho už sedm let neviděli. Na dopisy neodpovídá. Když ale potřebuje zvýšit alimenty, tak po soudech mu není hanba nás tahat. Přitom by stačilo posprosit o nějaké peníze. Takže doufám, až skončí VŠ (příští rok), tak nás přestane dojit.
Myslím si také pokud, nastoupí do normálního pracovního procesu, je konec alimentů.
Alespoň v to doufám.

-
neprijemne. Ja som tiez otec, ale toto by si moje dieta dovolilo iba raz. Vydedit. Ked syn nepozna otca, musi byt pekny nevychovanec. Pravda, nepoznam celu situaciu, preco ste ho nevideli a preco reaguje.

BTW:zamestnanie popri doktorskom studiu je normalne zamestnanie na ciastocny uvazok. Vyzivne padne automaticky, pretoze to nie je privyrobok.
Preco chce vyzivne na postgradualnom? Ja som tiez studoval PhD a napriek tomu, ze pochadzam zo zdravej rodiny, som od rodicov uz na toto studium nepytal. Stalo ich dost aj moje inzinierske studium. Nehanbi sa tvoj syn tak trosku? Len tak trosku...takeho kamarata by som veru nechcel mat.

Není tady

#8 1. 6. 2007 19:49

Myška
♥♥♥----
Místo: Ostrava

Pstgraduál je normální pokračující studium, pokud je prezenční, je povinnost na škole učit, bere se to jako praxe, student nedostává plat, ale stipendium, ze kterého se platí zdrav.a soc. úpojištění ( od 26let, do té doby za něj platí stát, protože je to stále student.).Přídavky může dostávat stále, do 26 let.
Můj přítel už dělá doktorát 3 roky, a vyžije jen tak tak, je mu už 28, takže soc. i zdrav. poj. si musí platit, nemá už žádné slevy. Stipendium měl 7 000 a ve škole byl pořád, je to hodně náročné, učil 4 krát týdně, psal práci, články, učil se na zkoušky a měl i vlastní předměty, normální studium. Pokud to má Vᚠsyn taky tak, měli byste výživné dál platit, dokud nedostuduje, nebo si při studiu nenajde práci na zkrácený úvazek (pokud by ji stíhal). (Přítel raději přešel na dálkové a našel si normální práci a konečně žije jako člověk, který má vzdělání. )Pak už můžete dát k soudu žádost o neplacení výživného, z důvodu, že syn vydělává dost, aby se živil sám.
Já zas nemám ráda rodiče, kteří nemají radost, že je jejich dítě chytré a chce studovat. Mám pocit, že spíš chtějí, aby bylo blbé, šlo po učňáku makat a oni se o ně nemuseli zajímat.

Není tady

#9 1. 6. 2007 21:46

nkristian
♥♥-----

Keby bol tak chytry, tak zaraba z grantov a roznych inych projektov. Ale on chce len titul.
Samozrejme....pre ostatnych, aby nenaleteli takymto "frajirkom": Na postgradualnom teda doktorskom studiu funguju nejake pravidla.
Studenti posielaju clanky do vedeckych zbornikov, prednasaju mladsim studentom, chodia na konferencie, mozno aj na medzinarodne a maju rozne aktivity spojene so studiom.
A teraz pre osvietenie nezasvietenych: Tieto aktivity su ich POVINNOST!!, nerobia to preto, lebo to ovladaju. Zverejnuju sa clanky a vykonavaju sa prednasky mnohokrat na urovni ZVLASTNEJ SKOLY, kde doktorantovi nerozumie ani vlastna matka. Doktorant so zakladnym stipendiom akurat na tej skole zaplnuje prazdne miesto a trpezlivo caka na PhD za svoje NICrobenie. Keby bol taky chytry tak by mal toto:
1000-1500 naviac za jednu ucast na konferencii
niekolko 100viek za zverejnenie clankov. Podiela sa na pisani nejakych skript s nejakym profesorom? No urcite.....presne taky clovek by si lamal hlavu na tom, ci mu jeho ocko zaplati alebo nezaplati vyzivne.
Kurnik sopa....zaludok sa mi dviha z toho, ze sa taky niekto vobec dostane do takto vzdelanej vrstvy. Gule by som mu vytrhal, aby podobneho zmatka uz nikdy nesplodil.butter , ale poklada sa za urcite jedneho z tych schopnejsich. Zrejme chce demonstrovat svoje prava.

Ja som tiez odisiel z postgradualu, pretoze za tie prachy som odmietal odovzdavat vedecky vykon. Podobne ako Myskin priatel, pockam na moznost externeho studia. Denne PhD nie je to iste ako denne Ing. V pripade postgradualu je to prave naopak.

Není tady

#10 1. 6. 2007 22:54

Adamíra
♥♥♥♥---

Zastávám názor, že pokud dospělý člověk má takové ambice a schopnosti na takto vysoké vzdělání, tak si tím musí být zcela jistý. Jsem přesvědčená, že v běžném pracovním procesu nabere daleko více zkušeností pro své případné postgrad. studium nežli studovat dále ihned po promoci. Takže pokud ty schopnosti a ambice jsou, tak a jde pracovat a přitom případně postgrad. vystuduje. Bude si toho daleko více vážit. Dospělý člověk (a to i v 24 letech je) nemá být závislý na rodičích. To můj názor.

Není tady

#11 2. 6. 2007 9:45

sandra
♥♥♥♥♥♥-

Já tohle nechápu. Jednou jsou to děti vašeho partnera/manžela, tak je tak prostě berte. Až bude vaše společné dítě studovat VŠ,ukončí ji promocí a pak si řekne "zkusím ještě postgraduál", tak mu to taky nebudete vymlouvat.Naopak ho v tom budete podporovat. Něco jiného jsou samozřejmě "věční studenti". Nevím, co je špatného na tom, si zvyšovat vzdělání. Pracovat pak už budou celý život. Nebojte se,nebudete je muset živit do jejich smrti. Já třeba studuji dálkově a chodím normálně na plný úvazek do práce. Ale kdyby mi okolnosti dovolily, abych mohla chodit na denní a studiu se věnovat na 100 %, byla bych za to vděčná. Je mi 24.

Není tady

#12 2. 6. 2007 10:01

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

sandra napsal(a):

Já tohle nechápu. Jednou jsou to děti vašeho partnera/manžela, tak je tak prostě berte. Až bude vaše společné dítě studovat VŠ,ukončí ji promocí a pak si řekne "zkusím ještě postgraduál", tak mu to taky nebudete vymlouvat.Naopak ho v tom budete podporovat. Něco jiného jsou samozřejmě "věční studenti". Nevím, co je špatného na tom, si zvyšovat vzdělání. Pracovat pak už budou celý život. Nebojte se,nebudete je muset živit do jejich smrti. Já třeba studuji dálkově a chodím normálně na plný úvazek do práce. Ale kdyby mi okolnosti dovolily, abych mohla chodit na denní a studiu se věnovat na 100 %, byla bych za to vděčná. Je mi 24.

Já to taky nechápu, podporuju  ve studiu své děti co můžu, jejich otec však nikoliv, ten se těší až skončí. Při jakékoliv zmínce, že dál studovali dálkově jsem vzteky nepříčetná.

Není tady

#13 2. 6. 2007 10:20

sandra
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

sandra napsal(a):

Já to taky nechápu, podporuju  ve studiu své děti co můžu, jejich otec však nikoliv, ten se těší až skončí. Při jakékoliv zmínce, že dál studovali dálkově jsem vzteky nepříčetná.

Aprill,přesně tak.Můj biologický otec se taky těšil, že až budu mít maturitu, tak půjdu hned do práce a konec alimentům. Zkusila jsem VŠ a vyšlo to. V dnešní době je vzdělání důležitý. A rozumná podpora ze strany rodiny taky. Chodila jsem na bridády od svých 15 let, takže určitě nejsem nějaká přísavka. Je mi jasný, že nová manželka mého "tatínka" mě nemůže vystát. S biologickým otcem jsem se viděla za celý svůj život dvakrát - ve 4 letech jsem ho náhodou potkala s babičkou a pak u soudu kvůli zvýšení alimentů z 300 na 1000 Kč, což fakt není moc. Oháněl se tím, jaký je chudáček a já nevím, co. Ale já si zase říkám, že jediný,co mi za celý život dal, byly jen ty měsíční alimenty. Holky, až budou vaše dti na Vš, tak je taky budete chtít podpořit a nebudete myslet na to, jak na nich "ušetřit"... Já vím, že finance jsou důležitý. Ale jsou to jejich děti - a už napořád budou. A jejich otcové/matky by jim měli dát mnohem víc, než jen pár stovek měsíčně. To je můj názor.

Není tady

#14 2. 6. 2007 13:44

Myška
♥♥♥----

Souhlasím naprosto s April a Sandrou, navíc jsem stejný případ, dělám VŠ, a od otce, kterího jsem taky viděla 2krát, mám jen alimenty, žádný jiný styk, jen tento poštovně písemný.Mamka, která ví, jak je studium náročné mě naopak podporuje.
Nkristiana jsem nějak nepochopila. Že by to bylo slovenčinou, Na doktorátě se na některých školách opravdu vydělat nedá. Akorát se platí za to, že má člověk ambice a chce být přínosem pro vědu a potažmo i tuhle zem. Za člábky se u nás neplatí, jsou povinné, na konference se dostává příspěvek na cestu. Můj přítel dělal hodně věcí navíc, a neviděl za to ani korunu. Občas jim na konci roku dali prémie, když jim zbyly peníze.

Není tady

#15 3. 6. 2007 13:06

nkristian
♥♥-----

Ja som presiel skusenostami PhD studia na uzemi CR. Za slabe platenie som odisiel a nasiel si radsej zamestnanie. Moji rodicia ma zabezpecovali pocas celeho studia na vysokej skole na Slovensku. Nevidim ziadny rozumny argument, ktory by mal vysokoskolsky vzdelaneho cloveka nutit k tomu, aby nadalej tahal z rodicov peniaze. vyzivne re vysokovzdelaneho cloveka je najvacsou hanbou pre toho cloveka. Keby som sa dozvedel, ze nejaky moj kolega s PhD bral vyzivne pocas svojho studia, bude jeho posledna priatelska veta smerom ku mne.
Co to je za vysokoskolaka, co nie je schopny sam sa zivit, je to na vysmech...
A vy, co mate taketo deti, tak sa hanbite s nimi tiez. Prava neprava, toto to uz nema s pravami nic spolocne. Ale ma to vela spolocne s moralkou - clovecinou.
Ja som peniaze na doktorske nechcel ani od spoluzijucich rodicov. Ale ja tusim o co ide....ked mozem niekoho vyzdimat, tak preco nie, ze ano? Nebojte sa, tie vase "sikovne" deti s PhD nebudu stat za nic, cely zivot budu hladat cesticky, ako sa zo zodpovednosti za vlastny zivot vyzut.
Hanbite sa vsetci!

Není tady

#16 3. 6. 2007 13:35

Adamíra
♥♥♥♥---

nkristian napsal(a):

Ja som presiel skusenostami PhD studia na uzemi CR. Za slabe platenie som odisiel a nasiel si radsej zamestnanie. Moji rodicia ma zabezpecovali pocas celeho studia na vysokej skole na Slovensku. Nevidim ziadny rozumny argument, ktory by mal vysokoskolsky vzdelaneho cloveka nutit k tomu, aby nadalej tahal z rodicov peniaze. vyzivne re vysokovzdelaneho cloveka je najvacsou hanbou pre toho cloveka. Keby som sa dozvedel, ze nejaky moj kolega s PhD bral vyzivne pocas svojho studia, bude jeho posledna priatelska veta smerom ku mne.
Co to je za vysokoskolaka, co nie je schopny sam sa zivit, je to na vysmech...
A vy, co mate taketo deti, tak sa hanbite s nimi tiez. Prava neprava, toto to uz nema s pravami nic spolocne. Ale ma to vela spolocne s moralkou - clovecinou.
Ja som peniaze na doktorske nechcel ani od spoluzijucich rodicov. Ale ja tusim o co ide....ked mozem niekoho vyzdimat, tak preco nie, ze ano? Nebojte sa, tie vase "sikovne" deti s PhD nebudu stat za nic, cely zivot budu hladat cesticky, ako sa zo zodpovednosti za vlastny zivot vyzut.
Hanbite sa vsetci!

Plně s Vámi souhlasím, pane Nkristiane. V naprosté většině případů se jedná zejména o to, studovat zadarmo co nejdéle a nemuset se sám živit. O to ale může být pozdější realita pro daného jedince horší.

Není tady

#17 4. 6. 2007 19:50

Myška
♥♥♥----

No já nevím, přítel byl ve škole 4 krát týdně celý den, nevím, kdy by tak ještě mohl vydělávat, aby se uživil. Leda tak v noci, ale studium i učení je celkem namáhavá činnost, na kterou člověk musí nabrat sil. Měl štěstí, že rodiče své děti, pokud studují nebo pracují nechávají bydlet ve svém domě. Taky by je mohli vyhodit na ulici, že?

Není tady

#18 6. 6. 2007 22:32

Simon
♥♥♥♥---

Myška napsal(a):

Pstgraduál je normální pokračující studium, pokud je prezenční, je povinnost na škole učit, ....

Myško, není to pravda. Na některých školách je povinnost učit a na některých není. Například na postgraduálu MFF UK studenti tuto povinnost nemají. Na postgraduálu FSV UK studenti tuto povinnost mají.

Student, který je v prezenčním doktorském studiu, může pobírat stipendium. Bývá to cca 5-6 tisíc v prvním roce studia, 6-8 tisíc v dalších dvou letech. Student v kombinovaném studiu nepobírá nic.

Pokud student na dané škole vyučuje, samozřejmě je s ním NAD RÁMEC STIPENDIA podepsaná smlouva, dohoda o provedení práce. Pokud tam vyučuje zadarmo, je to jeho problém.

Sandro, Aprill, Myško... já jsem také pro to, aby rodič podporoval své dítě ve studiu. Nicméně, nevidím důvod, proč by dítě nemohlo po dokončení VŠ a s nastoupením na postgraduální program začít nějak pracovat. Od školy dostává stipendium, dále ubytovací stipendium, na škole jsou podporovány granty o které si každý může požádat a přilepšit si o další 4 tisíce měsíčně na jeden grant - grantů může mít samozřejmě víc. Nevidím důvod, proč by dítě mělo V TOMTO STUPNI STUDIA (MLUVÍM STÁLE POUZE O PHD STUDIU) požadovat po rodičích peníze. Je totiž schopno samo vydělávat. Pokud má pouze to základní stipendium, je to jen a jen jeho lenost.

Myško, mně přijde velmi divné, že je ve škole 4 celé dny v týdnu. Prosím tě, ve kterém je ročníku? Ale beru to, dělá třeba úplně jinou školu. Jen mi nejde do hlavy, co tam ty dny dělá. Bádá, dělá vědu? Tak pak má asi granty, ne? A není nutné požadovat výživné. Nebo je tam zadarmo? Je blázen smile

Nemyslím to vůbec zle, jen chci podat vlastní zkušenost, protože sama jsem phd student, mám rozvedené rodiče a víceméně už se nějak živím sama. Jsem v 2. ročníku a moje máma mě přestala podporovat ve chvíli, kdy jsem šla do prváku. Dávám jí pravidelně měsíčně docela vysokou částku peněz.

Není tady

#19 7. 6. 2007 8:27

Adamíra
♥♥♥♥---

...
Student, který je v prezenčním doktorském studiu, může pobírat stipendium. Bývá to cca 5-6 tisíc v prvním roce studia, 6-8 tisíc v dalších dvou letech. Student v kombinovaném studiu nepobírá nic...

Děkuji za další názor vycházející z vlastní zkušenosti studujícího (a pracujícího). Prosím ale o přiblížení pojmu "kombinované studium". Také (je-li to možné), mohla byste mi říci, zda-li i nadále pobíráte přídavky na dítě? (pobírala-li jste je i před studiem pdh.).Děkuji.

Není tady

#20 7. 6. 2007 14:03

Simon
♥♥♥♥---

Adamíra napsal(a):

...
Student, který je v prezenčním doktorském studiu, může pobírat stipendium. Bývá to cca 5-6 tisíc v prvním roce studia, 6-8 tisíc v dalších dvou letech. Student v kombinovaném studiu nepobírá nic...

Děkuji za další názor vycházející z vlastní zkušenosti studujícího (a pracujícího). Prosím ale o přiblížení pojmu "kombinované studium". Také (je-li to možné), mohla byste mi říci, zda-li i nadále pobíráte přídavky na dítě? (pobírala-li jste je i před studiem pdh.).Děkuji.

Kombinované studium je totéž, co dříve bylo distanční, dálkové. Dotyčný má na škole méně povinností a má možnost studovat delší dobu. Ten, kdo nedostuduje do určité doby (standartně 3 roky), převádí se tak jako tak prezenční studium na kombinované. Já osobně moc nechápu, proč lidé na to kombinované studium chodí - zase tak o moc míň povinností nemají a přijdou vlastně o to stipendium. Ale opravdu to není tak, že stipendium je věc automatická. Na začátku studia každý student sepíše tzv. individuální studijní plán, kde je popsáno, co bude během následujících let dělat. Pokud se po roce zjistí, že plán částečně neplní,stipendium se může až o polovinu snížit. Pokud plán neplní vůbec, může být přeřazen do kombinovaného studia.

Teď ke mně. Ano, já sama jak studuji, tak na fakultě pracuji, a to od 2. ročníku. V 1. jsem nedělala vlastně nic, ale i tak jsem si celý rok vydělávala doučováním - a to relativně ve velkém, asi 5 studentů týdně, měsíčně tak 4000 korun. Plus 5000 stipendium.

A ano, otec mi stále posílal alimenty. Důvod? Podle mě nevěděl, že mi je vlastně platit nemusí. A upřímně, netušila jsem to ani já - všechny ty věci o tom, že člověk v tomto věku je schopen se sám živit, jsem zjistila za poslední rok, kdy jsem se o to začala zajímat. Ještě jsi se ptala na "přídavek na dítě" - vzhledem k tomu, že jsme s příjmem mojí  maminky na něj dosáhly, až do 26 let nevčetně mi byl vyplácen (teď je mi 26 a něco).

Ještě k těm alimentům. Už od prváku phd studia jsem byla toho názoru, že by mi otec nemusel posílat nic a kdyby přestal, naprosto bych to pochopila. Ale posílal, zase bych byla blázen, abych si ty peníze nevzala. Částečně jsem z nich zaplatila stavební spoření a částečně počítač.

Ještě zpět k tomu phd studiu - každá škola to může mít trochu jinak, takže pochopím, když mi Myška napíše, že ne ne ne, že to tak není smile

Není tady

#21 8. 6. 2007 12:32

maggie
♥♥♥♥♥--

Simon: Vy jste byla povinna svého otce informovat, že již výživné hradit nemusí...viz. Vaše poznámka "Podle mě nevěděl, že mi je vlastně platit nemusí".....
Jedná se o bezdůvodné obohacení a pokud se o tom Vᚠotec dozví, může výživné požadovat zpět.
V této souvislosti "jste skutečně blázen, že jste si ty peníze VZALA.
Dokonce bych řekla, že se jedná z Vaší strany o podvodné jednání. A to nemluvím o nezdaněných příjmech za doučování studentů.

To tedy pěkně demonstrujete na internetu, že vše je možné. A navíc s přesvědčením, že na to máte PRÁVO!
Jen aby se za několik desítek let neopakovala obdobná situace - ve Vᚠneprospěch.

Není tady

#22 8. 6. 2007 15:02

Simon
♥♥♥♥---

maggie napsal(a):

Simon: Vy jste byla povinna svého otce informovat, že již výživné hradit nemusí...viz. Vaše poznámka "Podle mě nevěděl, že mi je vlastně platit nemusí".....
Jedná se o bezdůvodné obohacení a pokud se o tom Vᚠotec dozví, může výživné požadovat zpět.
V této souvislosti "jste skutečně blázen, že jste si ty peníze VZALA.
Dokonce bych řekla, že se jedná z Vaší strany o podvodné jednání. A to nemluvím o nezdaněných příjmech za doučování studentů.

To tedy pěkně demonstrujete na internetu, že vše je možné. A navíc s přesvědčením, že na to máte PRÁVO!
Jen aby se za několik desítek let neopakovala obdobná situace - ve Vᚠneprospěch.

Maggie, asi jsi nečetla, že ani on, ani já jsme nevěděli, že je platit nemusí. Já to zjistila dejme tomu před půl rokem, nepamatuji si přesně.

Obávám se, že vzhledem k tomu, že mi bylo 18 když se rodiče rozvedli a nikde nikdy neexistovala dohoda o výšši výživného (když je dětem v době rozvodu 18 a víc, nemusí proběhnout opatrovnický soud), obávám se, že by s tím otec neuspěl.

Já si opravdu myslím, že nevěděl, že nemusí. Stejně tak je možné, že platil ze své vlastní vůle (což by mě velmi překvapilo). Nevím, neptala jsem se, o takových věcech spolu nekomunikujeme.

Maggie, já o právech vůbec nehovořila. Hovořila jsem o tom, že jsem si peníze vzala a hovořila jsem o tom, na co jsem je použila. Dal mi je, vzala jsem si je. Kdyby nedal, nevadilo by to, vyžila bych a prostě bych neměla stavební spoření.

Maggie a do třetice, že doučování je vlastně co se týče daní podvodné, to samozřejmě vmí. Jen zlomek těch študáků, co doučují, něco daní. Ano, je to podvod. Zavřete mě kvůli tomu do vězení.

Není tady

#23 8. 6. 2007 18:54

Myška
♥♥♥----

Ano, Myška píše ne, ne ,ne. Studoval matematiku, a co tam dělal? Učil, připravoval se na vyučování, protože doma nemá nemá potřebné vybavení, poskytoval konzultace studentům, psal články (které mu nevzali, takže zadarmo), podílel se v rámci svých povinností na dalších projektech školy (nejsou to granty, jsme malá škola, 3 000 studentů, takže grantů málo), pracoval na dizertaci, připravoval se na zkoušky a další věci. Taky doučoval. Byl na prezenčním. Když je teď na dálkovém, které se může dělat 7 let, denní max.5 let,nemá povinnosti žádné, všechny zkoušky má hotové, píše jen dizertaci. Odešel z denního právě kvůli peněz. Je fakt, není to všude stejné. Asi jde i o to, kde univerzita je. Výživné nebere, rodiče ho podporují jen tak.
S tím výživným to mᚠdobré, můj otec si velmi důrazně hlídá, jestli mám na něj ještě právo.Pokud dohodu o výživném nemáte, nic vracet nemusíš, je to jeho dobrovolný příspěvek tobě.

Není tady

#24 8. 6. 2007 20:11

Simon
♥♥♥♥---

Myško, pak je to trochu o volbě školy hmm nicméně chápu to, matematika se nedá studovat všude (vím o čem mluvím, protože jsem jí vystudovala a pokračuju v jejím studiu smile ) Já dělám v podstatě to samé co tvůj přítel, jenže mě za to fakulta platí. Na té přítelově je asi víc oddělené právě to prezenční a kombinované, u nás ne.

Ještě jednou - kdyby mi otec býval neplatil, vyžila bych - ale to i díky tomu, že fakulta platí. Jinak ne tolik - ale taky bych to asi řešila jinak. Ale když platil - je to samozřejmě plus.

Není tady

#25 9. 6. 2007 8:56

maggie
♥♥♥♥♥--

Kdo by Vás, Simon, zavíral do krimu, když se tak pěkně kajete? I když jste to poukazem, že to dělají běžně i Vaši  kolegové /nedanění příjmů za doučování/, moc nevylepšila.
K výživnému na zletilé dítě: přestože jste byla schopna se sama živit a výživné od otce pro Vás znamenalo nadstandart - stavebko, PC, nebylo od věci nechat si výživné stanovit soudem.
Jak to popisujete - že jste vlastně žádné výživné jako ještě nezletilé dítě neměla stanovené - tedy Vám otec hradil zřejmě to, na čem jste se společně dohodli, případně, co uznal za vhodné Vám posílat.
I já jsem zastáncem podporovat děti na VŠ - by si již samy přivydělávají. Vᚠotec to zřejmě taky tak vzal aniž by požadoval soudní posvěcení.

Jen pozn.: výživné Vám nebylo stanovené soudem, Vy pobíráte dávky SSP - zahrnula jste do příjmů na formuláři i výživné od otce? Nebo je to pro Vás "dar", který Vám otec každý měsíc posílá?
Doufám, že se Vás příliš nedotýkají moje štiplavé poznámky... V žádném případě Vás nemám zájem odsuzovat. Jen bych se ráda více orientovala v situacích, které řeší v současné době zletilé děti rozvedených rodičů....

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí