29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
čus kočky, já věděla, že mě další pohromy neminou. takže jsem byla u dr a mám něco, co se jmenuje symphyseolysis – rozvolnění stydké spony. Prý to je velmi vzácné a samozřejmě zrovna já jsem ta vyvolená. Hodně mě to vzalo, teď jsem ve fázi, kdy potíže začínají (a už teď jsou to neskutečné bolesti "buchty") a jak rozsáhlé onemocnění ve finále bude, se uvidí kolem dvacátého týdne. Něco málo jsem o tom našla na porodnici, takže:
Prosáknutí a rozvolnění v oblasti pánevního pletence, spolu se změnami statiky nabudou někdy v těhotenství takového stupně, že vyvolávají bolesti a obtíže při chůzi. V popředí celého obrazu je rozvolnění stydké spony, proto byl tento stav dříve nazýván symphyseolysis – rozvolnění stydké spony. Změny na stydké sponě jsou však jen dílčím projevem celého komplexu změn.
Syndrom se projeví zprvu neurčitými bolestmi v podbřišku a v kříži, pocitem tlaku na močový měchýř a na konečník. Bolesti se stupďují – anebo se projeví jen při chůzi tahavými bolestmi v tříslech a na vnitřních plochách stehen. Někdy je ale těhotná trvale upoutána na lůžko a může se pohybovat jen po všech čtyřech. Jindy jsou bolesti soustředěny do stydké spony a do bederní krajiny. Celkový stav těhotné přitom netrpí.
Vyšetřením je zjišťováno velké rozšíření stydké spony a její bolestivost, zejména na tlak na její zadní plochu. Vykonává-li těhotná na místě pohyby jako při chůzi, dá se pohmatově prokázat pohyblivost ramen stydkých kostí proti sobě. Úpony svalů na pánevní kosti jsou bolestivé. Ultrazvukem se zjišťuje štěrbina stydká, široká až 2 cm (normálně 0,5 cm).
Léčení vyžaduje klid na lůžku, podávání D-vitaminu, infiltrace bolestivých zón merkainem, bandážování a nošení pevných pásů obepínajících trup od kyčlí až po podpažní jamky. Aby se předešlo roztržení stydké spony při procházení hlavičky porodním kanálem, ukončí se těhotenství v termínu císařským řezem. U těžkých forem se nedoporučuje kojení. Obtíže vymizí za různě dlouhou dobu po porodu.
PROSÍM VŠECHNY HOLKY, KTERÉ MAJÍ S TÍMTO ZKUŠENOST, DEJTE VĚDĚT, DĚKUJI.
Není tady
čekan já se z tebe picnu,ty si fakt musíš vyžrat úplně všechno......a co ti na to řekl tvůj dr.? a dal ti něco či doporučil ten pás o kterém se píše v tom článku??? Jinak držím palce at se ti to klidovým režimem zlepší.
Není tady
masul něco mi naznačoval už na minulé kontrole, jako že kdyby ta buchta bolela víc, ať přijdu, to mě ty bolesti tak nějak začínaly, nebyly ještě na stydké kosti, spíš ty třísla, ještě nic dramatického a hlavně večer...... no dneska už jsem tam dopoledne sotva dolezla navíc s obrovským otokem buchty no a začal: ležet, používat stahovací kalhotky a čekat co bude dál..... , uvidí se jak budou/nebudou bolesti sílit při naprostém klidu. Snažím se ležet a je to lepší, uvidíme. Kdyby bolesti sílily, mohla bych skončit v nemocnici, bohužel se v těhu na bolesti nedá nic moc dát, tak bych si asi užila
no už jsem probrečela celý odpoledne, teď jsem tak nějak smířená, že bude léto na ho.... a že si možná výbavičku pro mimčo budu kupovat až po porodu
RÁDA BYCH ALE POKECALA S NĚKÝM, KDO MÁ TOHLE ZA SEBOU
Upravil(a) Čekanka (25. 5. 2007 19:43)
Není tady
Čekanko, cos to zase vyžrala??? já Ti moc neporadím, ale jen jsem Tě chtěla "podpořit"... je mi to moc líto a moc doufám, že se to u Tebe neprojeví úplně v plné síle
Není tady
Až mě z toho tvého popisu bolí. S tím teda zkušenosti nemám, hlavně, ať to není úplně to nejhorší.
Není tady
zažila jsem s tímto v porodnici jednu maminu, ležela tak několik týdnů, nemohla bolestí ani chodit. Nic příjemného. Porodila ale normálně, pár dní po porodu jí to prý bolelo míň. Ona mi řekla, že jí lékař řekl, že se tohle prostě občas děje, když je ta chrupavka mezi v nepořádku, jenže já už si to zase až tak nepamatuju. Bylo mi jí líto měla malinké miminko (ještě chybějící žíla v pupečníku) a ploužila se chodbou jako duch. No některá má to a jiná zas to..... hlAVNÍ BYLO, ŽE PORODILA NORMÁLNĚ A BEZ PROBLÉMŮ!
Není tady
myslela jsem, že nejhorší bolesti mého života byly ty porodní. tyhle "buchtí" ale můžou směle konkurovat. hlavně mám depku z toho ležení a nemocnice. Holky kdyby se tu ještě některá s podobnými potížemi objevila, moc prosím ozvěte se..... já se tak těšila jak si těhu začnu užívat a zatím jen bulím....
Není tady
nebul..... sama víš, co vše se může podělat.... prostě je to jen problém, bolí to, ale na miminko vliv nemá..... zas bude dobře, vydrž!
Není tady
jo, to je to jediný, co mě trochu drží, že na těhu samotný by to vliv mít nemělo. no a dneska je trochu líp, klídek v pelíšku asi fakt zabírá
Není tady
Neboj, bude dobře!
Na miminko to díky Bohu vliv nemá, a kvůli děťátku my ženský zvládneme a vydržíme cokoliv.
Myslím na Tebe, jistě to bude jen ta lehčí forma.
Není tady
Cekanko taky drzim palce at je to tak helci forma, hlavne asi hodne polehavej kdyz ti to dela lip a setri se.
Není tady
Čekanko, je mi to líto, že Tě tohle potkalo,ale seš statečná a zvládneš to a bude to zas v pořádku. Budeme na Tebe moc myslet a držet palečky!Drž se a opatrujte se! Vendaa a Tadeáš
Není tady
Ahoj Čekanko - je mi líto, co Tě postihlo Měly jsme na oddělení jednu pacientku, která od minulého těhu tohle měla. Porodila též spodem (teda ne císařským řezem). Řekli jí, že jediným řešením je "sdrátování" stydké spony při operaci. Ale jelikož chtěla mít ještě jedno dítě, zatím operaci odkládala. Bylo jí řečeno, že by jí to mohlo v těhu dělat další potíže (sice nevím jaký, když by jí pak porodili císařem, ale tak to tvrdila). Nebudu Tě planě utěšovat, sama víš, jak to bolí. Ona teda taky trpěla jako zvíře. Ležela u nás ale z jiného důvodu než by bylo udržování těhotenství. V prvním těhu taky v nemocnici kvůli tomu nebyla. Tak aspoň toho se bát nemusíš. Jen se šetři, na práci asi můžeš zapomenout. Ona Tě ta bolest stejně nenechá nic moc dělat. Jak už jsem psala, je mi to moc líto - už sis toho užila tolik a ještě tohle jako hnusnej "bonus"
Ale ber to tak, že některý maminy proleží celé těhu ve strachu, že potratí (a to musí vyloženě ležet a chodit na mísu - a že jich není málo - bohužel). Tvému miminku naštěstí nic nehrozí. ALe zato si užiješ bolest.
Neříkal Ti dr. že by to byl spíš případ pro ortopeda? Zkus se ho na to zeptat a když by k tomu nebyl svolný, sama nějakého vyhledej. Je to dost vzácný, gyndaři s tim nemaji zkušenosti - já osobně bych šla za odborníkem. I za tu cenu, že Ti poví, že se s tím v těhu nedá nic dělat - ale budeš mít klidnou duši, že jsi udělala maximum. A asi taky nebude úplně od věci ten stahovací pás - kalhotky jsou málo. Ten pás Ti (podle mě) může napsat taky jen ortoped.
Infiltrace bolestivých zón merkainem - to budou asi injekce vpíchnutý do nejbližšího místa stydké spony. V těhu se nic takového ve velkých dávkách nesmí, ale při největších bolestech by to mohlo ulevit....
Není tady
snažilenko díky, bolest je to fakt šílená, člověk nemůže sedět ani ležet, při chůzi mám pocit že se roztrhnu. Je fakt, že od pátku jak se snažím odpočívat je to lepší. K ortopedovi si asi taky skočím, pokud mi gyndr nebude moct napsat ten pás. Při minulým těhu jsem tyhle problémy neměla, takže je to novinka chudinky holky co si to užívají podruhý....
holky díky za podporu....
Není tady
Čekanko,
zkus posurfovat po těhle stránkách, jsou tam kromě jiného i osobní zkušenosti stejně "postižených", self-help tipy na úlevu apod.
A všude shodně doporučují ten pás, tak si o něj určitě řekni. I kdyby ti ho nechtěl napsat, tak bych si ho na tvém místě na vlastní náklady pořídila ve zdr. potřebách.
MMj. o hormonu relaxin jsem doposud neslyšela Ach jo...
http://www.babycentre.co.uk/pregnancy/a … tid=233069
http://www.pelvicpartnership.org.uk/3607.html
http://www.btinternet.com/~wellmother/s … -pubis.htm
http://www.radmid.demon.co.uk/dsp1.htm
Není tady
Tigře díky, to jsou věci co? Docela mě zaujala informace že si za to vlastně můžu sama, protože nárůst tohoto onemocnění je hlavně díky sedavému způsobu zaměstnání a vůbec života, stresu atd.... no už to prostě musím nějak přežít. Hlavně vydržet aspoň ten týden v klidu jak doporučují, už teď cítím fakt změnu k lepšímu, tak snad bude líp. Na tu jogu ani akupunkturu se necítím, spíš zkusím nějakou tu rehabku pod zkušeným vedením, trochu jsem rozhodila už teď sítě na netu........Fuj, to jsem si zase vyžrala dobrotu
Není tady
čekanko,
to sis teda zobla, ale třeba to u tebe nebude mít nějaký těžký průběh
moje kamoška měla u druhého dítěte totéž, ke konci těhotenství nemohla vůbec chodit, porodila normálně , přesto že kluk byl veliký nad 4 kg. Po porodu měla problémy jen chvíli, dosud jí ale ta stydká kost občas bolí, nicméně to není prý nic, co by ji nějak výrazně omezovalo.
Není tady
Čekan, tu jógu ale doporučuju...
A k těm příčinám... těžko říct, nevím jaký životní styl zastáváš a jestli jsi nervák, ale já koho snad znám, tak má sedavý zaměstnání, cpou se v mekáčích a nervují se z práce, takové typické oběti dnešní doby, ale to by musela bejt hotová pandemie mezi těhulema... takže bych si to na tvém místě zas tolik nevyčítala.. ono by bylo moc krásný být žena v domácnosti, starat se o plotnu a o zahrádku, nenervovat se, bejt furt na čerstvém vzduchu, mít tělo v kondici a hlavu v cajku, ale díky našim babkám a prababkám, kterým to vadilo, se holt musíme starat jak chlapi a žít tenhle dost nepřirozený styl života, makat, vydělávat, sedět na telefonu, u počítače, stíhat uzávěrky, buzerovat dodavatele, diplomaticky vyjednávat s klienty, mezitím sežvejkat kus bagety místo oběda... a bohužel se časem divit, že nejsme úplně v pořádku, nemůžem bezproblémově počít, donosit a porodit
Nebuu filozofovat důležitý je, že tenhle tvůj problém nemá vliv na samotné těhotenství, to už tu napsali snad všichni a já se jen přidávám. Nezávidím ti to, ale zase furt lepší než opodstatněné obavy o vývoj miminka..
Není tady
Tigře díky, já to s tím životním stylem tolik nebaštím, jen mě to konstatování v tom jednom článku zarazilo.... můj dr je přesvědčenej, že to je náporem hormonů. Dneska jsem byla zase tu svojí buchtu ukázat, je to po klidovém režimu lepší. Dneska jsem si objednala ten těhu pás, dr mi ho nemůže napsat. K ortopedovi to prý zatím není (to bude až budu mít problémy chodit ), takže je ze mě pipka domácí ležící
Taky mi dr vyprávěl o hočině, která měla ty samé problémy, poslední dva měsíce vůbec nechodila, měla objednaného císaře a týden před porodem jako když utne, bylo po bolestech a nakonec rodila normálně.....
Holky ještě jednou díky a držte mi palce ať se můj stav nehorší a těhu si aspoň trošičku užiju....
Není tady
Predam panvovy pas, ktory sa pri symphyseolysis pouziva. znacka Ortel P, velkost 2.
kontakt zuzana.hanuskova@post.sk
Není tady
Stránky: 1