6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Holky, tak by mě zajímal Vá názor...jak dlouho miminko kojit.
Já mám v plánu to tak v půl roku ukončit, stejně jako u druhého syna, ale vude v okolí je spousta mamin, který odstavují a tak v roce....
Vím, e mateřský mlíko je pro dítě to nejlepí a kojení je pro mě pohodlné a navíc mě baví, ale zároveň u kamarádek vidím jak je těký starí dítko od prsa odnaučit.
Nechci aby se u prsa uklidňovala, uspávala a později se ho doadovala a vytahovala mi ho z pod trička kdekoliv a kdykoliv
Vy maminy, který stále kojíte i po půl roce a dáváte i kaičky,příkrmy a podobně..jak to děláte ?? Nemáte ty prsa moc nalitý, kdy kojíte třeba jen ráno a večer ?? Nebo se ta produkce mlíka nějak ustálí ??
V lékárně jsem si vzala letáček, kde je napsané, e by se mělo kojit 6 měsíců, pak je dítě připraveno na dalí stravu... prý si toho půl roku díky mateřskýmu mlíku, zdokonaluje imunní systém.
Díky moc za názory a rady
Upravil(a) Pinky (23. 5. 2007 15:09)
Není tady
Pinky, já mám v plánu kojit minimálně do té doby dokud se bude v noci budit. Vsstávání mi nedělá dobře a představa, e bych v noci jetě měla jít dělat mlíčko je opravdu příerná, take takhle.
Jinak u přikrmujeme - ob kojení UV a večer dávám kaičku, ale ličkou jí moc nesní, take uděláme troku (maličko) řidí a dlabe ji z flaky. Troku jsem upravila dirku...
Není tady
No a já si myslím, e do předu naplánovat kojení snad ani nelze...nevíte jakou kvalitu mléka budete mít, kolik mléka...jestli dítě hned od začíáku nebude na flace...já neplanuju - prostě uvidím...
První dítě jsem kojila půl roku, ale to díky patnému vysvětlení kojení...u druhého se nám to snad podaří u lépe
Upravil(a) tes1 (23. 5. 2007 15:29)
Není tady
Já budu kojit co to půjde hlavně v noci hlavně e to jde je nám zítra 10 měsíců
Upravil(a) Blanka LBC (23. 5. 2007 15:30)
Není tady
Já plánuju kojit tak do roka, max do roka a půl. Přikrmuju měsíc a mezi jídlama si málá jetě dá trochu mlíka, take se to dá. Ale je fakt, e pije přes den míň, take ty prsa nalitý mám, ale zatím se to dá. Akorát se začla na to mlíko budit častěji v noci :-(
Pinky,
já kojila Tobiho přesně 9 měsíců. Plně jsem kojila 7 měsíců a měla jsem to těstí, e se Tobi odstavil sám.
Jinak jsem měla v plánu kojit do toho roka, pak u stejně MM dětem nic moc nedává a čím později odstavit,tak tím to je horí, vidím to v okolí. Aby mě dítko ve 2 letech v noci budilo 5 na kojo, tak na to já nikdy nebudu
Nejdřív jsem chtěla do toho půl roku,ale přece jen, chtěla jsem dýl a to spíe z mýho pohledu, bylo moc krásný mít takový pouto
Nic neplánuj,samo to přijde. jde o to,jak to bude cítit ty. jak bude spokojená ty, bude i mimčo....
Jinak jetě,
v 7 měsícíh jsem najela pana Estevila. je to rada,jak naučit spát dítě v noci ( ve zkratce).
Po 2 dnech mi Tobi spal celou noc bez koja a můu jen doporučit...
Od té doby se v noci nebudí, a kdy, tak jen pokud mu rostou zuby a spí celou noc!!
Není tady
Jetě k těm prsům,
kdy začne odstavovat po stupně,tak to ani na prsách nepocítí.....
Já třeba měla teď nalitý prsa jen týden po porodu a jinak nic, normálka.....
Není tady
Tak já jsem prvního syna kojila do dvou let a uplně v pohodě . Jednoho dne jsem mu řekla,e mlíčko u není a e je v ledničce. Vzal pak útokem ledničku kde na něj mlíčko čekalo v hrnečku
Kačenka je stále také kojená a přikrmovaná od skoro 8 měsícu . Mě kojení hodně baví a moje děti taky ,kojit budu ,dokud Kačka bude chtít
Není tady
Novi, co to je "pana Estevila " ??? Nechápu to nějak...
Jinak díky za radu....asi tak nějak jsem to potřebovala a chtěla slyet. Taky se mi líbí..dívat se na ni, jak dundá a zboně na mě valí očička...
Malá u začíná sem tam spát celou noc....včera jedla v 21h a spala v tahu a do 7,30h...hleděla jsem jak péro...moná je to tím, e u tak neblinká a zkusila jsem jí dát z obou prsů....a nebo to taky bylo tím, e bylo úmorný vedro a skoro celý den nic nenaspala..po 2 hoďkách jedla a jetě čurdila čajík....
Není tady
Jo a Kačka spinká krásně celou noc . Dostane bud kai ,nebo "zbytek" od oběda a prso a do rána o ní nevím
Ondráka jsem to po roce musela odnaučovat a naučit ho spinkat. Prostě dostal "nálo" večeře a během pár dnu ,miláček pochopil ,e v noci se spinká . No jo ,jsem macecha
Není tady
Tak já taky pořád kojím, líbí se mi to, Matyldě taky a chtěla bych kojit do těch jejich dvou let... mimochodem, někde jsem četla, e kojení 24 měsíců je nejlepí prevencí proti rakovině prsu, kterou je bohuel moje rodina zatíena...
Maty má kojení spojené se spaním - kojím večer před spaním, jednou v noci, potom ráno a pak po obědě, kdy jde spinkat a zase po probuzení. Nijak mě to neomezuje, snad jen v tom, e se nemůu nalejvat alkoholem (a to mi nevadí) a e nemůeme nikam odjet na víc dní bez malé (a to nám zase nevadí, jakmile jsme bez malé jen pár hodin, tak u se nám stejně stýská ); stejně vechno podnikáme jako rodina
Na nalitá prsa taky nijak netrpím, myslím, e se to postupně upravuje, jak je potřeba.
Pravda je, e se Maty občas "dobývá" pod tričko, ale stačí přísným tónem říct, e teď prso ne a je to.
Ani mi to nepřijde divné, téměř vichni kolem mě se stejně starými dětmi kojí, take ani nejsme za exoty
Není tady
Jak na dětskou nespavost Tipy a rady
Dr. Eduard Estivill: Dětská nespavost, Práh 2004. Cena 119 Kč.
Podotýkám, e toto je a od 6 měsíců!!!!!! Dříve děti nemusí spát celou noc.
Souhrn od Jaňulíka, září 2004
Jak u dítěte vypěstovat návyk správného spaní?
Při učení dítětě jak správně spát neděláme rozdíl mezi kojencem nebo čtyřletým dítětem. Ve vech případech je zapotřebí:
1. Připravit vnějí předměty. Osobně vyberete takové předměty, které budou dělat dítěti společnost po celou noc.
- nějakého plyáčka
- dudlíky(pokud je pouívá)
- obrázek s měsíčkem, závěsnou pohybovou hračku, která bude dítěti stále nablízku, ale které se nebude moci dotknout, zkrátka nějaký takový fixační předmět. Výběr hračky záleí na rodičích, fantazii se meze nekladou.
2. Stanovit si časový rozvrh - dítě by mělo být koupáno, krmeno a ukládáno ke spánku vdy přiblině ve stejnou dobu.
3. Duevně se připravit, zaujmout pevný a odhodlaný přístup.
a) Návyk k afektivitěPo koupání a po večeři věnují rodiče 5-10 minut nějaké uvolněné a příjemné činnosti společně s dítětem. Můe to být pohádka, povídání, ukolébavka, hra ... Během ní si dáte pusinky, zasmějete se, pomazlíte. Doporučujeme provádět návyk k afektivitě v jiné místnosti, ne dítě spí. Zdůrazníme tím, e v dětském pokoji se pak pouze spí. Během těchto minut dají rodiče dítěti najevo, jak moc ho mají rádia e se na něj nezlobí.
b) Po ukončení tohoto návyku k afektiviitě odnesetedítě do jeho lonice. Tady na něho budou čekat námi připravené věci - plyák, hračka, dudlík. Dítě uloíte a kdy se zvedne, brečí nebo protestuje neztratíte hned nervy. V této fázi ji musíte být pevně přesvědčeni o tom, co budete dělat a musíte to dát najevo. Při sebemení změně vaeho přístupu se bude dítě cítit zmatené. Take mu na krátkou chvilku dáte ruku, vzápětí se vak vzdálíte tak na metr od něj a jeden z vás (matka nebo otec) vysloví nahlas, klidným, sladkým, ale odhodlaným tonem následující větu:
Miláčku, maminka s tatínkem tě naučí spát samotného. Ode dneka bude spinkat tady, ve své postýlce, s měsíčkem, tady s tou houpací hračkou a plyáčkem.
Tento hovor má trvat asi 30s, take uvedenou litanii za půl minuty zopakujeme 2x-3x. Pravý význam věty spočívá v tom, aby ji ten, kdo ji říká, pronesl odhodlaným tonem v hlase. Klíčem je vá přístup.
Dítě bude provádět důmyslné akce, aby vás znejistilo. Můe dělat scény, zvracet, brečet ...
Dospělý vak nezmění ton svého hlasu. Nezačne s dítětem rozmlouvat. Musíte zkrátka oslepnout a ohluchnout. Děti jsou neskutečně vynalézavé a dokáí přijít na takové protestování a vymylenosti, e se vám a bude svírat srdce.
Po té pronesené litanii odejdete z pokoje. Od této chvíle musíte mít nervy ze eleza, nebot první dvě noci naí procedury jsou skutečně tvrdé. Pokud dítě nepřestává plakat a neuklidní se, přesně po jedné minutě vstoupíte do jeho pokoje a uklidníte ho. Vstupujeme do pokoje ne proto, abychom dítě uspali, ale proto, abychom ho mu ukázali, e jsme ho neopustili a e ho učíme spát. Na těchto kratičkých návtěvách nebudete dělat nic jiného, ne e zopakujete větu, kterou jsme uvedli. Nebudete ho ani pusinkovat, ani kolébat, podávat mu ruku ... Napoprvé ona věta trvala 30s, napodruhé nebude delí ne 10s. Pronesete ji stejně vyrovnaným a klidným tónem. Mějte na paměti, e kdy do pokoje vstupujete, není to proto, aby dítě zmlklo, nýbr proto, aby vidělo, e je neopoutíte, e jste neustále u něj a máte ho rádi. Návtěvy budeme opakovat pokadé, kdy budou zapotřebí.
Tato procedura trvá asi 1 týden. Pokud se ovem nenecháte vyvést z míry a nezklouznete ke svým starým zvykům. První den vstupujeme do místnosti porvé po minutě, pak po 3-5-5... Druhý den po 2-5-8-8. Třetí den 3-7-11, čtvrtý 4-9-14, pátý 5-11-17, estý 6-13-20, sedmý a případně vechny dalí, ne umí spát samo 7-15-23. Rozvrh mono přizpůsobit, je třeba zachovat rostoucí tendenci nántěv a jednotlivých dní.
A se tedy znovu rozpláče, zopakujte onu uklidnující větu a nehledte na to, kolikátá bije, dvanáctá půlnoční nabo pátá ranní.
Podobný popis (s jinou variantou časových intervalů) od Míi, květen 2004:
1. spánek není za trest, musí být v klidu
2. před spaním vdy rituální fáze afektivity, tzn. intenzívní komunikativní hry s rodičem - doporučují čtení kníky
na klíně, mazlení atd.
3. metoda zabírá v 96% populace dětské i pubertální
4. vybrat 3 fixační předměty, dopor. 1 visící nad postýlkou - např kolotoč, 2 plyák 3 obrázek, na který vidí, ale
nemůe na něj ahat
5. uspávající musí mít opravdovou jistotu, e to tak chce!
6. uspávající poloí dítě do postýlky, řekne připravené zaklínadlo: Janíčku, maminka chce, abys spinkal sám, má
tady včeličky, slona a zrcátko! Hezky spi! Nehladit, jen poloená ruka na hrudníčku a ihned odejít, bez ohledu na
křik a nadávky!
7. nejdříve intervaly 1,2,3,4,5 minut, prodluovat a vdy vejít, stejně jistě zopakovat zaklínadlo, popř. uloit dítě (pokud sedí, stojí) a zopakovat zaklínadlo a odejít!
8. po čase prodlouit intevaly odcházení na 2,4,8,16 minut
Nesmí se opravdu nechat zviklat. Nehladit, i pohlazení stojí za to být vzhůru! Vechno stále stejně rituálně opakovat pořád dokola a musí být dohodnutí vichni, kdo uspávají, stejně!
Není tady
Já to teda nedělala tak striktně. Říkadlo jsem neměla, jen jsem poloila do postýlky, dala mu aka, dudlíka do pusy, přikryla, pohladila la jsem. kdy začla brečet,tak jsem chvíli čekala, co bude, hned jsem neletěla za ním, udělala to samý jako před tím. Pokud leel,tak jsem mu dala zase aka ( jeho plyák v postýlce a bez něho se neobejde), dudlíka, přikrýla, pohladila a la jsem. prostě po kadý to stejný. Vdcyky jsem čekala dýl a dýl,kdy řval...
jednu noc mi řval i 2 hodiny v kuse a já chodila občas nakouknout, byl to hysterák,ale nepovolila jsem, pak u asi jen ho´dku vzlykal druhou noc řval míň a třetí u spal celou noc
Není tady
Ahojky Pinky,
já taky neplánuju kojit moc dlouho,u moc nevěřím, e to má na imunitu nějaký vliv-kluka jsem kojila 11 měsíců, z toho 6 plně a byl pořád marod, holku jsem měla od malinka přikrmovanou a dokojila jsem v osmém měsíci a je zdravá jak rybička...Ale je to pohodlné, take do 6 měsíců určitě a pak ho pomalu "odstavím". Prý se nejlépe odstavují děti kolem 8-10 měsíce... nevím, ale zda je to pravda. nicméně mám v okolí tolik příkladů, kdy se nemohli pak kojení zbavit a ve dvou i tří letech z toho u mamky ílely, e určitě přes rok nepojedu za ádnou cenu
Jinak zdravím Adélku !!!
Není tady
Holky díky moc...
Novi, tohle uspávání jsem praktikovala u obou kluků a ani jsem nevěděla, e je to nějaká metoda
Ali ahojky...to je dost, e se taky ukáe Zdravíme Adámka.... taky máme jednoho o dva baráky dál, narodil se na konci dubna
Není tady
Radila bych kojit alespoň 6 měsíců.
Já kojím stále a chtěla bych maximálně do 2 let, jako Claire, dokud nám to bude oběma vyhovovat. Zatím to tak je
Myslím si, e je to krásné spojení maminky s miminkem
Upravil(a) Souris (23. 5. 2007 16:28)
Není tady
Já budu kojit nejspí a do Matesovi puberty.Nic jiného ne moje mléko nechce,take mi nezbývá,ne být astná,e mám mléko a kojit.Ale váně....mě to neobtěuje,Máa to zboňuje,je to bez práce,zadarmo,sterilní,nejlépe stravitelné a nejzdravějí,tak proč se toho zříkat.Kojit budu tak dlouho,jak dlouho o to bude Matýsek stát,ale mám limit tak ty dva roky,pak u se s ním rozumně domluvím a svoje mléko nahradím něčím jiným.
Není tady
Taky mě kojení baví, je to bez práce, nejlepí, co můu svýmu broučkovi dát. Kojím ráno, odpoledne a v noci. A mlíčka mám dost. I kdy záleí na tom, kolik vypiju tekutin.
Take budu kojit tak dlouho, co to půjde a uvidíme. Plánujeme dalí dítko (moná děti). Tak uvidíme, jak to vechno budeme zvládat. Ale těím se!!!!!
Není tady
Já kojím jen z jednoho prsu a vám maminkám, kterým fungujou obě prsa tie závidím.!!! Na ukončování nemám ani pomylení, budu se snait kojit co nejdéle, i kdy vypadám jak idiot s jedním velkým prsem!!!
Není tady
také bych ráda kojila co nejdéle ale kdy vidím někde venku dvouleté dítě jak si přiběhne k mamince, odhrne si tričko a začne cucat prsenko, tak to se mi moc nelíbí, samozřejmě je to můj názor a nevnucuju ho nikomu.
No Pinky kébych mohla kojit do roku.
Není tady
plánuju to taky tak zhruba nějak po roce, e by jsme to usekli,ale mě kojení tak baví, je to hrozně fajn!!!!a hlavně je to nejlepí co můe děcku dát!!souhlasím teda s pupíčkem, s tím dvouletým dítětem, to u ne...jinka mě teda noční kojení nevadí,ale musím říct e se i malej budí jen 1 za noc...
Není tady
To asi fakt plánovat nejde Já plánovala minimálně do roka, ale Mía mi v půl roce začala prso odmítat a tak jsme to po 14dnech trápení vzdali. Prostě z ničeho nic se nepřicucla a odstříkávání mi nelo.
Take radi neplánovat
Není tady
Tak tohle téma mě fakt bolí, chjo chjo... jdu vařit NUTRILONEK
Upravil(a) Megg (23. 5. 2007 19:47)
Není tady
My kojime porad a hooodne a taky planuju ty dva roky. Kojeni je moc fajn a nejradsi bych plynule presla na kojeni druhyho. Ale uvidi se, kdy se znova zadari.
Není tady
Já si říkala, e tak do roka. A jeliko se Adamovi rok blíí, uvauju, e moná nechám kojení jetě přes léto. Docela patně mi pije cokoliv jiného, tak a není dehydrovaný. Z druhý strany - třeba by ho to pak donutilo pít...
Ale maximálně budu kojit do podzimu, na jaře 07 chci znovu otěhotnět, tak chci aby si tělo odpočinulo a já si mohla dopřát bylinkové detoxikační kůry, abych byla fit do dalího těhotenství.
Upravil(a) Gia (23. 5. 2007 20:55)
Není tady