Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 17. 5. 2007 23:22

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Terry Pratchett a jeho Zeměplocha

Tak su tu...
nebyl orel v Klobouku s oblohou? rozhodně si ho Zapůjčila Tonička...ale kde...
Já viděla kousek toho Otce prasátek a zdálo se mi, že by to mohlo být docela hezký, ale na Dlouhou NÉÉÉMAJ!! tummenupp

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#2 18. 5. 2007 7:13

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Olomouc
Web

Re: Terry Pratchett a jeho Zeměplocha

Prostě nějakej fták tam musel bejt - leda bych ho při své skleróze zaměnila s koněm. smile

Nejušlechtilejší a nejhezčí věci na světě lze prožívat, poznávat, ale těžko se definují a popisují. (OSHO)

Není tady

#3 18. 5. 2007 8:31

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Úžasnou Zeměplochu miluju... (četli jste Kobercové nebo Velká jízda? Taky skvělé!)

Strach je malá smrt...

Není tady

#4 18. 5. 2007 10:21

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

Ne, ne, orel nebyl v Klobouku s oblohou, ale v jednom starsim dile, kdy Babi Zlopocasna mela na vychovani jednu holcicku - kurnik jak se jen jmenovala.  roll   Je tam scena, jak s ni Babi lezi na zemi nekde v lese a uci ji Zapujceni a holka vleze orlovi do hlavy a pak se nejak nemuze dostat nazpet. Ach jo, ta moje pamet mad

A ted jsem si vzpomnela, nebyla to nahodou sova s vedomim Babi, co narazila do toho okna? Jak se pak Babi probudila a porad chtela otacet hlavu o 360 stupnu a lovit mysi?  big_smile

Vesmír je báječné místo pro život

Není tady

#5 18. 5. 2007 10:41

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Web

Holky, já si budu muset zase něco přečíst, vždyť já už si nic nepamatuju.
Ale našla jsem ukázky z děl Pratchetta: http://ld.johanesville.net/pratchett/dilo

Nejušlechtilejší a nejhezčí věci na světě lze prožívat, poznávat, ale těžko se definují a popisují. (OSHO)

Není tady

#6 18. 5. 2007 11:10

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

bublinka napsal(a):

Ne, ne, orel nebyl v Klobouku s oblohou, ale v jednom starsim dile, kdy Babi Zlopocasna mela na vychovani jednu holcicku - kurnik jak se jen jmenovala.  roll   Je tam scena, jak s ni Babi lezi na zemi nekde v lese a uci ji Zapujceni a holka vleze orlovi do hlavy a pak se nejak nemuze dostat nazpet. Ach jo, ta moje pamet mad

A ted jsem si vzpomnela, nebyla to nahodou sova s vedomim Babi, co narazila do toho okna? Jak se pak Babi probudila a porad chtela otacet hlavu o 360 stupnu a lovit mysi?  big_smile

Nojo, kruci.... Nebyla to ta osmá dcera osmého syna? Jak se omylem stala mágem?? Čaroprávnost, tuším...ale ne, tam to přece začíná a Bábi se tam asi ještě neZapůjčuje.... Krutibrko, já teda JSEM  vděčnej čtenář! lol Zapomenu i svoje milovaný čarodějky! dumbom

Není tady

#7 18. 5. 2007 15:11

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

Shame on you, Lupina, znalosti a citaty z Terryho by mel clovek sypat z rukavu jako kocicka hlasky z bible     lol  lol 
Fuj, tak to ode mne asi nebylo hezke.  rodna

Myslim, ze to byla ona, osma dcera osmeho syna - Eskarina.  A myslim, ze tam uz babi zapujceni opravdu provozovala.

Rychle jsem koukla na ukazky, zrovna ta z Caropravnosti o reinkarnaci je paradni a hodila by se na duchovni.  smile

Lupino, vis ze si te trochu predstavuju jako starenku Oggovou? wink

Není tady

#8 18. 5. 2007 15:18

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

No, to je hezký, Bublinko...lol lol
Váhu i věk bych na to měla, kocoura - rváče mám taky, jen ten drajv mi trochu chybí lol lol lol
A ňák furt neumím Starou Ježkovou... lol
A Kočička se jistě zlobit nebude....myslím, že nehrozí, že by sem zabloudila a i kdyby - přijde mi.....neořesitelná lol
Hezký pasone!
A do Anglie week-end big_smile

Není tady

#9 18. 5. 2007 15:28

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

Tak podle prispevku bych ten dravj tipovala   big_smile
A urcite umis i na banjo   big_smile

Zkuseli jste nekdo cist Terryho v anglictine? Ja jsem jednou mela vedle sebe anglickou a ceskou verzi  a porovnavala jsem to a zjistila jsem, ze Kanturek si tam obcas nejake veci pridava a to nejenom komentare. A prijde mi to v cestine o hodne vtipnejsi. Ale to je i tim, za anglictinou tak dokonale nevladnu.
No ale uznejte, ze takova "Kysela pr..." zni lip nez "Bad Ass" lol

Není tady

#10 19. 5. 2007 20:56

Jdhehajnx
♥♥♥♥♥♥-

bublinka napsal(a):

Ne, ne, orel nebyl v Klobouku s oblohou, ale v jednom starsim dile, kdy Babi Zlopocasna mela na vychovani jednu holcicku - kurnik jak se jen jmenovala.  roll   Je tam scena, jak s ni Babi lezi na zemi nekde v lese a uci ji Zapujceni a holka vleze orlovi do hlavy a pak se nejak nemuze dostat nazpet. Ach jo, ta moje pamet

To byly Soudný sestry:D  Mě se všichni Pratchettové někam zatoulali grater

Není tady

#11 19. 5. 2007 21:14

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Ona letěla moc daleko a vyčerpala úplně to orlí tělo...

Strach je malá smrt...

Není tady

#12 19. 5. 2007 21:17

Bety
♥♥♥♥♥♥♥

Luizi napsal(a):

bublinka napsal(a):

Ne, ne, orel nebyl v Klobouku s oblohou, ale v jednom starsim dile, kdy Babi Zlopocasna mela na vychovani jednu holcicku - kurnik jak se jen jmenovala.  roll   Je tam scena, jak s ni Babi lezi na zemi nekde v lese a uci ji Zapujceni a holka vleze orlovi do hlavy a pak se nejak nemuze dostat nazpet. Ach jo, ta moje pamet

To byly Soudný sestry:D  Mě se všichni Pratchettové někam zatoulali grater

Myslím že to je z Čaroprávnosti

Strach je malá smrt...

Není tady

#13 20. 5. 2007 0:35

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

A je to z Caropravnosti  tongue

„Další věc, kterou si musíš pamatovat,“ zaslechla hned vedle hlav Bábin hlas, „je, že nesmíš poplašit stvoření, které si Zapůjčuješ. Když dovolíš, aby zjistilo, že jsi pronikla do jeho vědomí, začne se bránit nebo propadne panice a potom nemáš naději. Ten orel, například, je orlem celý život, ale ty ne.“
   Esk mlčela.
   „Nepolekala ses, že ne?“ zeptala se Bábi. „Možná že napoprvé by to na člověka mohlo zapůsobit trochu strašidelně,ale já -“
   „Vůbec nemám strach,“ odpověděla Esk. „Jak je můžu ovládat?“
   „Ty nemůžeš. Zatím ještě ne. víš, ovládat skutečně divokého tvora není vůbec snadné. Musíš mu - tak nějak opatrně - podstrčit myšlenku, že chce udělat to nebo ono. S krotkým zvířetem je to něco jiného. Pamatuj si ale, že žádné zvíře nikdy nepřinutíš, aby udělalo něco proti své přirozenosti. Teď se pokus najít znovu vědomí toho orla.“
   Esk vnímala Bábi jako rozptýlený stříbrný mráček kdesi hluboko ve svém vědomí. Po chvilce pátrání našla orla. Skoro ho minula.jeho vědomí bylo malé, ostré a rudé jako kořen šípovky vodní. Orlí vědomí bylo soustředěno na let a jí si vůbec nevšímalo.
   „Výborně,“ chválila ji Bábi. „Zatímco nebudeme zacházet příliš daleko. Kdybys například chtěla, aby zatočil, musela bys -“
   „Jo, já vím,“ odpověděla jí Esk. Zahýbala prsty, ať už je cítila kdekoliv, pták se naklonil ve větru a začal se otáčet.
   „Výborně,“ zabručela zaskočená Bábi. „Jak jsi to udělala?“
   „Já - já nevím. Ono se to tak nějak udělalo samo.“
   „Ehm.“ Bábi opatrně zapátrala v orlově vědomí. Pták stále ještě neměl o vetřelcích nejmenší tušení. Udělalo to na ni skutečný dojem, protože to bylo něco nevídaného.
   Vznášeli se nad horou a Esk vzrušeně zkoumala orlovy smysly. V duchu slyšela Bábin hlas, který jí udílel rady, pokyny a varování. Poslouchala ji sotva napůl ucha. Všechno to znělo zbytečně složitě. Proč by si nemohla na chvíli přivlastnit orlovo vědomí? Vždyť by mu neublížila!
   Přesně věděla, jak to udělat, bylo to jednoduché jako lusknout prsty - i když to se jí zatím moc nedařilo - a pak by zažila, jaké to je, opravdu létat, ne si to užívat z druhé ruky!
   Potom by mohla -
   „Nedělej to,“ ozval se jí do myšlenek zřetelně Bábin hlas. „Nebylo by z toho nic dobrého.“
   „Cože?“
   „Cožpak si vážně myslíš, že jsi první, děvenko? Myslíš, že nás nenapadlo, jak by to bylo skvělé, vtělit se do jiného těla a vznášet se ve větru nebo dýchat pod vodou? Vážně si myslíš, že je to tak jednoduché?“
   Esk se na ni zadívala zpod obočí.
   „A nenahlížej na mě,“ dodala Bábi. „Jednou mi ještě poděkuješ. Buď tak hodná a nehraj i s tím, dokud nevíš, co to opravdu je, ano? Než to začneš opravdu používat, musíš se naučit, co dělat, když se něco zvrtne. Nepokoušej se běhat, dokud ses nenaučila chodit.“
   „Ale já cítím, jak to mám dělat, Bábi.“
   „Možná že ano. Ale pamatuj si, že Zapůjčení je mnohem těžší, než vypadá. Musím ale přiznat, že máš přirozené nadání. To by pro dnešek stačilo, vrať se k nám a já ti ukážu Návrat.“
   Orel doletěl nad obě nehybně ležící těla a Esk viděla svým duševním okem, jak se před nimi otevřely cestičky. Bábin hlas z jejího vědomí zmizel.
   A teď -
   Bábi se spletla. Orlí vědomí se skoro vůbec nebránilo, protože na nějakou paniku vůbec nemělo čas. Jeho malé vědomí Esk pohltila ve zlomku vteřiny. Orlí vědomí se na okamžik zazmítalo, ale pak splynulo s Eskiným.
   Když Bábi otevřela oči, zaslechla, jak ze sebe pták vyrazil hlasitý vítězný pokřik, prudce se snesl těsně nad horskou louku a jako kámen vystřelený z praku se spustil podél horského úbočí. Zakrátko se proměnil v malý bod daleko nad rovinou a s ozvěnou dalšího výkřiku zmizel docela.
   Bábi se podívala na nehybné Eskino tělo. Děvčátko moc nevážilo, ale domů bylo daleko a den se pomalu krátil.
   „Aby tě ďas spral!“ zabručela  skoro beze zlosti. Vstala, oprášila se a se zahekáním si přehodila Eskino nehybné tělíčko přes rameno.
   Zatím orel-Esk nabíral v křišťálovém odpoledním vzduchu stále větší výšku a opíjel se nádhernou a jednoduchou dokonalostí letu.

Není tady

#14 20. 5. 2007 14:05

Jdhehajnx
♥♥♥♥♥♥-

Sem se popletla rodna

Není tady

#15 21. 5. 2007 12:51

adra
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: moje krásné město:-))

holkýýýý...prosím co to je, z čeho je úryvek??? už jsem něco zaznamenala na psychologické a pak jste se přesunuli sem...upřímně;, slova: Terry Pratchett  NIKDY neslyšela....dekuju  smile

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#16 21. 5. 2007 12:59

adra
♥♥♥♥♥♥♥

ted jsem si NECO přečetla z toho odkazu co sem dala Hani...vypadá to moc hezky a hlavně zajímavě...

Co uděláme v životě pro sebe, to si s sebou vezmeme do hrobu. Co uděláme v životě pro druhé, to tu zůstane na věky...

"Pri milování zavři oci a užívej ho plnými doušky, je to dar co teď v tuhle chvilku mas, ale jak skonci vic nedoufej. Milování je dar...ne slib..."

Není tady

#17 21. 5. 2007 13:41

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Web

Adři, tys nečetla nic od Pratchetta??? Jak tak můžeš žít??? smile smile smile

Bubli, souhlas, po letech jsem se zase začetla a na duchovní by se hodila nejmíň půlka. Tenkrát jsem si toho nevšímala, dnes vidím, jak je to místy hluboký. smile Ale stejně, ten SMRŤ je vpodstatě kluk do nepohody, sympoš! smile

Dívala jsem se v sobotu v knize, ale přijde mi, že za poslední roky nic nového nepřibylo. Až asi na tři knížky tam byly všechny, které jsem už četla.

Upravil(a) Hani (21. 5. 2007 13:42)

Není tady

#18 21. 5. 2007 15:45

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

Adra, tak nabehni do knihkupectvi a zkus si neco koupit. Ale pocitej s tim, ze jak si koupis jednu, tak dokoupis dalsi dily a tech je asi 30  big_smile
No vlastne mam nektere dily stazene z netu (psss, nikomu nerikat  big_smile ), tak muzu neco poslat pro zacatek. Kdyztak pisni mailika.
Teda neslyset nikdy o Terrym, to je jako kdyby jsi nikdy neslysela o Jezisi Kristu   lol   lol   

Terry se da cist  porad dokola a objevujes tam stale nove veci, ctu ho uz snad pres 10 let a k tem knizkam se vracim casto. A doufam, ze me nikdy neomrzi  big_smile 
A nekdy mam pocit, ze to je na me tak slozity, ze to ani nemuzu pochopit.
Vychazeji porad nove dily, naposledy tusim Buch!, v Anglii jsem taky uz videla dalsi - Wintersmith, ale to asi jeste nebude prelozene.

Není tady

#19 21. 5. 2007 19:35

Fatima
♥♥♥♥♥--

Chá Bubli, a když jsem ti vyprávěla o tom, jak jsem asi v jedenácti letech plánovala,k že svému budoucímu potomkovi dám jméno Eskarina a pro jistotu jsem si to napsala voskovkou na dno šuplíku, abych na to nezapomněla, až budu velká a čekat mimi, tak ses tvářila, ž o nikom takovém nevíš!

Není tady

#20 21. 5. 2007 20:35

bublinka
♥♥♥♥♥♥-

Jsem na Eskarinu uplne zapomnela, vyhledala jsem to kvuli tady tomu dohadovani o orlovi smile

Meli bychom udelat zebricek nasich nejoblibenejsich postav z Terryho, zacnu wink
1.Smrt
2.Babi Zlopocasna
3.Tonicka Bolava

Není tady

#21 21. 5. 2007 23:43

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Jéééé - Fatimo! Že holčičku pojmenuješ doopravy Eskarina! žejo! My půjdem všechny za kmotry, Bublinka zkontaktuje Terryho a ten půjde taky! Plííís!

Adro - Terry Pratchett je kombinace anglického smyslu pro mystično a anglického smyslu pro humor, okořeněná absolutně kongeniálními překlady Kantůrkovými. Popravdě - já si myslím, že je to prostě velký filosof, notabene dokáže podat velké myšlenky hravou formou; ale to víš, je s ním bžunda, tak ho oficilality nemůžou brát na zřetel.... lol
A to všechno kouzelně zinscenováno v Divadle v Dlouhé....mňam!!

Bublinko, tos mi tedy nasadila oříšek do hlavy... roll Jak mám určit tři nejoblíbenější postavy, co?? dumbom
Nicméně - určitě Bábi Esmeralda Zlopočasná, (její souboj s hrabětem Strakupírem nemá chybu!) Stařenka Gyta Oggová (a Silver, zejnéna, když se změní v muže va smile ) A asi Tonička Bolavá - ale taky Zuzana Stohelitská a její vyučování storstark ....a bacha! Já zapomněla na Anguu! A strážníka Řitku -ůůů! Vidíš, co děláš! :dumbom:Tak na dobrou noc tu máte trpasličí krédo: "je jedno, jakého jste pohlaví, hlavně, když se chováte, jako chlap"
Dooobrou nooooc!

Není tady

#22 22. 5. 2007 8:19

adra
♥♥♥♥♥♥♥

děkuju Vám za osvětu:-)))

Hani...přesně takový pocit jsem měla když jsem vás četla....že mi celý život NECO unikalo:-)))  smilesmile

bublinko napíšu ti určitě...DEKUJU PREDEM

lupi a všehcny...on má takový zvláště pěkný jména všech tech postaviček:-)))))

Není tady

#23 22. 5. 2007 8:21

adra
♥♥♥♥♥♥♥

jo Fatimo: to je tak roztomilé jak jsi to napslala s tou voskovku do šuplíku !!  :dudlik : fakt moc pěkné!!  smilesmile

Není tady

#24 22. 5. 2007 9:11

Hani
♥♥♥♥♥♥-
Web

Adři, tak jestli nezapomenu, vezmu ti jednu knížku do Černošic. Ať už ti NIC neuniká!!! big_smile

A holky - už Terry slíbil účast? No já myslím, že tohle si nemůže nechat ujít! smile Akorát, jsem trochu mimo mísu, nevím, jestli se to dítko už narodilo - jestli ne, co když to bude chlapeček???? Mort asi není úplně ideální, že??? smile

Není tady

#25 22. 5. 2007 9:30

ice
♥♥-----

Hlasim, ze mam temer vse co kdy od Pratchetta vyslo :-)

K mym oblibenym hrdinum patri jednoznacne Ty Mrcha - kdo si na nej vzpomina?

Upravil(a) ice (22. 5. 2007 9:34)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí