Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 11. 5. 2007 17:54

ctyr,listek
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 3. 2006
Příspěvky: 280

Kolik ušetřím?

Ahoj,uzavřela jsem život.pojištění u Kooperativy na 600 Kč měsíčně,které můžu odečíst každý rok z daní.Můžete mě přibližně říct,kolik na tom ušetřím oproti tomu,kdybych toto spoření neměla -jo a podávám společné zdanění manželů?Dá se to nějak vypočítat,aspoň přibližně.Moc dík za radu godlike Jen jestli se to vyplatí-pro mě je 600 Kč dost peněz ,ale nechala jsem se ukecat a teď mě to vrtá hlavou,jestli to nemám zrušit zavčas,dokud tam nemám moc peněz.

Není tady

 

#2 11. 5. 2007 18:21

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Kolik ušetřím?

Myslím že z těchto údajů se dá vypočítat jenom to, o kolik si snížíš daňový základ.

Není tady

 

#3 12. 5. 2007 21:06

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Kolik ušetřím?

Přesně tak, nesnížíš si daně, ale daňový základ a úspora bude závíset od vašich výdělků.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#4 12. 5. 2007 22:12

ctyr,listek
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 3. 2006
Příspěvky: 280

Re: Kolik ušetřím?

Takže když vydělám( na zkr.prac.poměr)4500Kč hrubýho tak nula od nuly pojde??Nemám to teda zavčas zrušit?

Není tady

 

#5 13. 5. 2007 7:30

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Kolik ušetřím?

Takhle se to nedá spočítat, musíš vycházet z ročního příjmu svého, ročního příjmu manžela, počtu dětí a dalších položek snižujících základ daně. Pak také záleží na podmínkách toho životního pojištění, zda si je vůbec můžeš odečítat. Pokud ano tak 600 Kč x 12 měs. =7 200 Kč a přesně o tuto částku si můžeš snížit svůj roční základ daně, pokud ti ovšem z Kooperativy přijde potvrzení. Doporučuji si pročíst zákon o dani z příjmů a najít si na netu kalkulačku a spočítat. Anebo si zajít za nějakou účetní.

Není tady

 

#6 13. 5. 2007 19:42

ctyr,listek
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 3. 2006
Příspěvky: 280

Re: Kolik ušetřím?

díky za rady,zkusím se poptat v účtárně,nebo mám jít na finančák,když děláme společné zdanění manželů??

Není tady

 

#7 14. 5. 2007 7:05

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Kolik ušetřím?

Tyhle informace si buď nastuduješ sama anebo zaplatíš u účetní nebo daňového poradce. Udělali jste si společné zdanění manželů, tak mᚠurčitě kopie. Vezmi si je a počítej. Je to jednoduché, od svého daňového základu odečteš ještě 7 200 a budeš mít výsledek. Ale jsou to údaje z roku 2006, takže přibližné. Pokud chceš mít letošní přesné údaje, tak vyhledej výplatní pásky a počítej.
Myslím že na finančáku se s tebou nikdo nebude bavit, tam tyhle rady neposkytují, ty se opravdu platí. A na účtárně? Záleží na ochotě účetní, není to její povinost.

Není tady

 

#8 14. 5. 2007 11:41

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Kolik ušetřím?

Dnes na Seznamu - denní tisk:

14. května 2007
Pokud se rozhodnete využít životní pojištění jako spořící produkt na stáří, měli byste si být jisti, že splníte jeho základní podmínky. Jinak se může stát, že přijdete až o pár desítek tisíc korun, pokud se životní pojištění rozhodnete zrušit.
Životní pojištění je jedním z pilířů budování úspor na stáří. V ideálním případě se poplatníkovi může vyplatit a v 60 letech sklidí plody svého snažení.

Na druhé straně, v případě ukončení dříve než stanoví podmínky zákona o daních z příjmů, čeká poplatníka bolavá daňová kocovina v podobě zahrnutí do příjmů všech dříve uplatněných odpočtů.

U některých poplatníků to může být i sto a více tisíc korun, což dramaticky ovlivní výši daňové povinnosti poplatníka. Podívejme se, kdy se taková věc poplatníka týká a jaké povinnosti vůči správci daně má.

Životní pojištění je z pohledu pojišoven velmi oblíbeným produktem. Z pohledu klienta jde ovšem o poměrně komplikovaný a variabilní produkt, který je do určité míry nepřehledný.

Je logické, že při setkání s agentem či pracovníkem pojišovny se potenciálnímu klientovi dostanou především pochvalné informace a ty méně zajímavé zůstanou nevysloveny. Mezi ně určitě patří fakta týkající se případného předčasného ukončení smlouvy a jeho dopad na peněženku poplatníka (sice se s tím při podpisu smlouvy nepočítá, ale o to více překvapující dopad to má při předčasném zániku).

Uplatni si odpočet, nedodržíš-li podmínky, zpětně zaplatíš daně
Zákonodárce měl při tvorbě daňové podpory jednoznačnou snahu zvýhodnit ty, kteří si prostřednictvím životního pojištění vytvářejí finanční rezervu na stáří. Na druhé straně chce nazpátek daňovou úsporu od těch, kteří nedodrželi podmínky a tvořenou rezervu v podobě životního pojištění začali čerpat dříve než ve stáří. Jak vůbec zákon zvýhodňuje životní pojištění?

Poplatník si může od základu daně odečíst jím zaplacené pojistné na své soukromé životní pojištění v jednom zdaňovacím období maximálně ve výši 12 000 Kč. Nutnými podmínkami obsahu pojistných smluv je výplata pojistného plnění nejdříve při dosažení věku 60 let a zároveň minimální doba trvání smlouvy 60 kalendářních měsíců. Podmínka 12 000 Kč na poplatníka za zdaňovací období platí i v případě, že má poplatník uzavřených více smluv tohoto typu. Nyní lze přistoupit k tomu co se stane, když poplatník tyto podmínky nedodrží.

ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ:
jak se vyznat v různých produktech 
Při nedodržení podmínek je nutné dřívější odpočty zahrnout do příjmů v paragrafu 10
Představme si fyzickou osobu podnikající jako OSVČ (45 let), která si před pěti lety uzavřela životní pojištění splňující podmínky zákona o daních z příjmů a během těchto let si v úhrnné hodnotě snížila základ daně o 50 000 korun. Nyní se dostala do finanční tísně a po zvážení všech možných alternativ je tato paní nucena sáhnout do rezerv. S ohledem na nepříznivou majetkovou situaci musí ukončit toto životní pojištění. Jaký bude postup?

V paragrafu 15 Zákona o daních z příjmů se píše, že v případě ukončení ŽP a nedodržení podmínek (doba trvání min. pět let a věk 60 při ukončení) je poplatník povinen navýšit příjmy v dílčím základu paragrafu 10 o dříve zaplacené pojistné, o něž si snižoval základ daně. V našem případě jde o navýšení příjmů v paragrafu 10 o 50 000 korun. Platí pro daňové přiznání vztahující se k roku, kdy pojištění zaniklo.

Tato daňová restrikce dopadá samozřejmě na poplatníky, kteří zánik pojištění aktivně provedli (na základě právního úkonu). Netýká se to například situací, kdy poplatník zemře (nesplní zákonné podmínky - např. věk 60 let) a pozůstalým je vyplaceno odbytné.

V takovém případě se daňové úspory uplatněné poplatníkem z minulých let zpětně nevrací a nepřechází na dědice ve smyslu navýšení příjmů. To by byl příliš krutý a nesmyslný trest.

Kromě povinnosti zvýšit příjmy o zmíněných 50 000 korun se musí poplatník připravit na už obecně známější fakt, kterým je odbytné zdaněné srážkovou daní 25 %. Srážkovou daň poplatník nikde v daňovém přiznání neuvádí a správci daně ji odvádí pojišovna. Vlastní příjem ponížený o srážkovou daň přijatý od pojišovny také nikam nevstupuje.

Naše fyzická osoba se sice dostala už ve věku 45 let k prostředkům na svém životním pojištění. Na druhé straně přišla o veškeré daňové výhody, které legislativa dává.

DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ:
jaká bude novela zákona? 
Když se rozhodnete pro ŽP s daňovým odpočtem, pak byste měli dodržet podmínky
Z výše uvedených informací si dovolím vystihnout několik doporučení. Uzavírat životní pojištění s daňovým odpočtem by měli především ti, kteří s vysokou mírou pravděpodobnosti vydrží až do splnění stanovených podmínek (min. 5 let a hlavně dožití 60 let).

Pokud jim něco v tomto zabrání, pak životní pojištění podle mého názoru ztrácí svoje kouzlo. Zejména pokud má charakter důchodového pojištění.

Jde hlavně o to, že na rozdíl od jiných rezervotvorných produktů má příliš vysoké náklady. V případě absence daňových výhod se z něho může lehce stát silně nevýhodný produkt.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#9 18. 5. 2007 9:24

ctyr,listek
♥♥♥♥---
Registrovaný: 1. 3. 2006
Příspěvky: 280

Re: Kolik ušetřím?

Díky za rady a článek-hodím řeč s manželem,jestli to vydržíme ještě 18 let platit !!!!!!Je to dlouhá doba a kdo ví ,co bude za 18 let!!!!
   Při tom předčasným zrušení je to fakt hrůza,já teď zrušila pojištění(měla jsem tam asi kolem 5 000Kč,tak jsem počítala s tím,že si nechají 50%)-a přišlo mě 507Kč!! Chtěla jsem,aby mě poslali vyúčtování-co a jak z čeho strhli-že to nedělají a nemám na to nárok koukat do jejich účtů!!

Není tady

 

#10 12. 6. 2007 9:57

Lu*
♥♥-----
Registrovaný: 14. 6. 2006
Příspěvky: 27

Re: Kolik ušetřím?

Muzes mi, prosim Te, napsat, o jaky typ zivotniho pojisteni se jedna?Kooperativa ma vice produktu v oblasti zivotniho pojisteni, abych Ti mohla eventuelne poradit, co dal.

Preji hezky den, Lu*

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů