Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 10. 5. 2007 11:30

Veranna
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ve stínu Plzeňské věže
Registrovaný: 31. 10. 2006
Příspěvky: 6474
Web

podnikatelky - nemocenská na sociálce a mateřská/rodičovská

Ahoj,

tak jsem byla za svou kamarádkou, co pracuje na sociálce, a ptala jsem se, jak to je s nemocenskou, zda si jí mám platit, když uvažuji o miminku atp.

Pokusím se sumarizovat, co mi řekla. Existují 2 varianty:
--- přihlásit se k nemocenské a dostávat mateřskou
--- vykašlat se na nemocenskou a po porodu se hned přihlásit rovnou o rodičovský příspěvek

1. VARIANTA:

1. Dle stávajícího zákona, pokud chci pobírat nějakou mateřskou (28 týdnů, před i po porodu. Před porodem od 8-6 týdnů), musím se přihlásit k nemocenskému pojištění na sociálce a to si musím platit alespoň 270 dní poslední 2 roky, ALE z toho 180 dní těsně před mateřskou.

2. čím vyšší zálohy na sociální pojištění, tím vyšší nemocenské, a tím vyšší i mateřská.  Při min. zálohách je mateřská jen asi 3.000,-. Ty zálohy, které se uplatňují pro výpočet výšše mateřské, se u OSVČ počítají za poslední kalendářní rok. Tj. předpokládejme, že nastupuji na mateřskou teď, takže se její výše spočítá na základě záloh na soc. a nem. za rok 2006. 

Konkrétně:
Pokud vaše výše záloh na soc. a nem. činí cca 4.500,- měsíčně (v roce 2006), dosáhnete na mateřskou zhruba kolem 8.000,-
Pokud vaše výše záloh na soc. a nem. činí cca 6.500,- měsíčně (v roce 2006), dosáhnete na mateřskou zhruba kolem 11.000,-

3. Zálohy na soc. a nem. si samozřejmě můžete platit ještě vyšší, nebo výše té mateřské (28 týdnů) se počítá z výše skutečných záloh a nikoliv z výše záloh, které vám sociálka předepíše jako minimální (dle přehledu, který jste za rok 2006 odevzdaly). Tj. moje min. výše záloh je dle toho přehledu cca 4.000, ale klidně si můžu platit 6.500,- abych pak v dalším roce dosáhla na vyšší mateřskou. Přeplatek na zálohách mi pak bude s určitou redukcí vrácen.

4. na mateřské neplatíte ani soc. ani nem., ale ani zdrav. poj. u ZP

5. po 28 týdnech nastupujete na rodičovskou. Rodičovský příspěvek nevyplácí sociálka, ale tzv. kontaktní místa na městských úřadech, která ale spadají pod Úřady práce!!!dumbom Tato rodičovská je přesně daná, na ničem nezávisí: 7.200,- Kč. A tady si už musíte platit sociálku dle výše výdělku (čistého zisku) z předchozího roku, tj. běžné vámi nastavené min. zálohy. Což by opět v mém případě dělalo oněch 4.000,-!!!dumbomdumbom. Ovšem, můžete si požádat na tom kontaktním místě o "snížení vyměřeného základu" (tj. o snížení těch záloh na sociálku a nem.) v tom se zohledňují reálné příjmy v tom samém roce, kdy o to žádáte. pokud nemáte žádné příjmy (tj. na rodičovské nepodnikáte, nic si nevyděláte), můžou ty zálohy na soc. a nem. spadnout až na 500,-. Pokud hodláte pracovat, fakturovat atd., doporučuji psát si do výdajů všechno, co půjde, aby vᚠčistý zisk byl co nejnižší a tím pádem budete mít nízké i zálohy na soc. a nem. Plus platíte samozřejmě i daně!!!

6. Na mateřské jste v podstatě jako na nemocenské, takže pokud chcete, aby vaše firma stále jela, nemůžete pracovat přímo vy, ale musíte tím někoho pověřit. Prostě na sociálce podepíšete prohlášení, že vy osobně pracovat nebudete. Na rodičovské už ale pracovat můžete samy.


2. VARIANTA


1. ode dne porodu (jakmile se vrátíte z porodnice) si rovnou můžete na kontaktním místě na Měst. úřadě požádat o rodičovský příspěvek s pevnou výší 7.200,- Kč. Tj. nemusíte si rok dopředu platit vysoké zálohy na soc. a vůbec nemusíte platit nem., protože vlastně mateřskou nepodíráte.

2. platíte si normální zálohy na soc., ale opět si můžete požádat o jejich snížení (mějte co nejvíce výdajů, a´t je ten čistý zisk co nejmenší, abyste dostali nízké zálohy). Reálný měsíční zisk musí být alespoň o 1/3 nižší než byl vᚠprůměrný měsíční zisk z předchozího roku. Tj: řekněme, že jsme te´d porodila a chci rovnou pobírat RP. Dokládám přehled soc. záloh za rok 2006 a oni berou v potaz i můj výdělek v tomto roce po porodu. ten musí být o 1/3 nižší než průměrný výdělek, jaký jsme měla vloni.

3. platíte daně i zdravotní pojištění

4. můžete si samy vydělat, kolik chcete, hned od začátku, nemusíte nikoho pověřovat, žádná prohlášení atd.
______________________________________________________________________________________________________________________

Upřímně, v mém konkrétním případě je pro mne 2. varianta lepší. Abych si te´d o třetinu zvedla zálohy, přidala k tomu nemocenské poj. a nakonec to takhle platila třeba ještě dva, tři roky (mimčo se vůbec nemusí povést hned) jenom proto, abych pak měla mateřskou 11.000,- když si stejnak něco dokážu vydělat (ale bude to fyzicky za mne muset provádět někdo jiný, viz. "prohlášení", což u mne nejde - jsem překladatelka), tak to se radši spokojím rovnou s tou rodičovskou (7.200,-) až od porodu a budu moct překládat sama.

Tak snad jsem to napsala srozumitelně lollol

Není tady

 

#2 16. 9. 2008 19:32

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Registrovaný: 30. 11. 2006
Příspěvky: 4741
Web

Re: podnikatelky - nemocenská na sociálce a mateřská/rodičovská

Oni to zase změní a ty jim jen nacpeš zálohy za vyšší pojištění. To si ty peníze raději nech a pak z nich utrácej během mateřské.


Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

 

#3 24. 2. 2009 14:36

konstance
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 10. 3. 2008
Příspěvky: 755

Re: podnikatelky - nemocenská na sociálce a mateřská/rodičovská

teda veranno to je zajimavy, vis to urcite ze ti ten rodicovsky daji hned od porodu?? ja prave zvazuju si zacit platit nemocenskou, ale zalohy platim minimalni, takze v mem pripade by varianta 2. byla taky daleko lepsi.. kde se to da overit? kazdopadne dik za tip tummenupp

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů