21. října : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 21. října : Straidelné čokoládové muffiny pro odváné děti. Zabaví i zasytí! 21. října : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Ahojky,
včera jsme byly s malou na sono kyčlí a pan doktor mi řekl, e kloubky jsou v pořádku, ale chybí nám jádra. Byla jsem z toho tak vedle, e jsem se ani nezeptala co to je. Volala jsem pak dětské dr. a ta mi řekla, e je to normální a E TO MÁ KADÉ DRUHÉ MIMČO, E MÁM BÝT V KLIDU. Ale stejně mi neřekla co to je. Tak se chci zeptat máte s tím někdo zkuenosti, kdy je to tak běné????
A co e nám to vlastně chybí?? Díky za odpovědi
Není tady
Take jsme je nemeli vyvinute a take cca kolem pul roku to bylo dobre. Myslim, ze je to opravdu bezne.
Není tady
Taky to u nás tak bylo, ale to jsme taky nosili a do půl roku iroké balení. No a v půl roce u byla obě jadýrka vyvinutá..... Take to je opravdu běné!
Jinak já to pochopila tak, e jadýrko musí správně zapadnout do kyčelních kloubů a pak je to v pořádku. No a kdy jetě není správně vyvinuté, tak nemůe jetě zapadnout. Proto se chodí na UTZ a kontroluje se to!
Není tady
Áda taky neměla vyvinuté jedno jadérko. Po 3 měsících ( nebo kdy se chodí na tu dalí kontrolu po estinedělí) u ani neměla iroký balení ani ádný jiný opatření, jen jsme měli přijít na kontrolu v 6ti měsících. To u měla jadérka ok.
Davča, měl podle zprávy z ortopedie postavení kyčlí v pořádku, ale nezachycená jádra, take jsme dávali iroké balení. Na kontrolu jsme li v 16-ti týdnech, to jetě v pořádku nebylo, tak jsme pokračovali s irokým balením a do 6-tého měsíce.To u bylo v pořádku, take u iroké balení nemáme, ani na kontroly nemusíme
Není tady
Ja som tie z toho na nervy som myslela, e u nebudeme potrebovat siroke balenie a do konca juna este musime a potom este kontrola
Není tady
Já mám zprávy, e na nedovyvinutá jídra je iroké balení naprosto zbytečné. Jádra se vyvíjí kolem půl roku věku miminka.
Není tady
My taky iroké balení natěstí u nemáme - měli jsme ho kvůli zkrácené lae a vzhledem k tomu, e jsme cvičili tak u je to dobré. Na kontrolu máme přijít jetě v půl roce, jak na tom budou ty jádra. Tak se asi opravdu vyvíjí později...
Není tady
PavlaH napsal(a):
Já mám zprávy, e na nedovyvinutá jídra je iroké balení naprosto zbytečné. Jádra se vyvíjí kolem půl roku věku miminka.
No je fakt, e nám ádné iroké balení nikdo ani nedoporučil.
Neřekli nám vůbec nic
Není tady
Sigi, tak to jste měli docela těstí - shodly jsme se v zimních maminách, e to záleí na kraji. Třeba v Pardubickém to doporučují preventivně. Myslím si, e kvůli tomu měl Míánek tu zkrácenou lachu, prostě nemohl mrskat pořádně noičkama a projevilo se to (jen) takhle - natěstí!!!
Není tady
Taky jsem to tu četla. Unás v Plzni mi to kvůlli jádrům doporučili, tak jsem si nala dalí net ortopedickou poradnu a pan doktor mi odpověděl tak vám to sem zkopíruju
Dobrý den,
nález IA je v pořádku, asi je nezachyceno jádro - počátek kostnatění hlavice - zde je výdodné iroké balení - jádra rychleji dorostou
Nemusíte tedy mít obavy
Zdravím Dr.Ostrý
Poloka Hodnota
popis_potizi Dobrý den,
ráda bych znala Vá názor na abdukční balení u mého syna, který se narodil ve 38. týdnu těhotenství s porodní váhou 2815g. Davídek má v 16- ti týdnech tyto vysledky: Klinický nález- vlevo normální, vpravo normální ; Sonografický nález- vlevo 1 a, nezachyceno,vpravo- 1a, nezachyceno. Bylo nám doporučeno iroké balení, ale bohuel vzhledem k plné čekárně a rychlému střídání miminek, není u naeho ortopeda čas na nějaké diskuse. Dočetla jsem se, e někdy preventivní iroké balení můe kodit. Za zodpovězení předem děkuji. kolová
Není tady
puzzle- a Slovensko je v tom doslova expert tu nam kau aj do roka
Není tady
Jadérka se dřív nebo později dotvoří určitě. irokým balením vývoj jadérka NEURYCHLÍTE! Kyčle se kontrolují dokud nejsou jadérka dovyvinuta a to z toho důvodu, aby se doktor ujistil, zda se vyvíjejí SPRÁVNĚ (nikoli zda se vyvinou). A pokud se vyvíjí nestandardně (nezapadají do kloubní jamky atd), pak aby se včas zahájilo správné řeení, vedoucí k nápravě problému (např. iroké balení, rehabilitace a tak podobně). Pokud jadérko nebude v jamce správně uloeno, hrozí v budoucnu vykloubení. Cvičením či irokým balením lze u méně závaných nálezů nasměrovat vývíjející se jadérko správným směrem (do kloubní jamky) atp.
PODROBNĚJI:
Vývoj kyčelního kloubu začíná mezi 3. a 6. týdnem nitroděloního ivota a pokračuje i po narození dítěte. Osifikační jádro stehenní kosti se objevuje od 3. do 10. měsíce věku. Pro správný vývoj kostí jsou důleité nutriční vlivy předevím dostatek vápníku, fosforu, vitaminů A a D.
O zdravém nálezu hovoříme, kdy je nález ultrazvuku hodnocen jako Ia, Ib či IIa, tedy normální centrace hlavice, správně formovaná jamka a postupný vývoj osifikačních jader hlavic stehenních kostí, při současném normálním klinickém nálezu na novorozenci.
V prvních měsících po porodu dochází k postupné osifi kaci původních chrupavčitých jadérek (center hlavice stehenní kosti) a postupné úpravě úhlu krčku, která se jetě upravuje v průběhu několika dalích let. Dále dochází spolu se započetím chůze dítěte k postupné fyziologické rotaci krčku stehenní kosti a tím k vytvoření optimálních podmínek pro naléhání do jamky při zátěi.
Preventivně je třeba dbát na správné balení novorozenců. irokým balením, předevím v prvních týdnech, zajistíme správné postavení hlavice stehenní kosti a jamky kyčelního kloubu, čím umoníme správný vývoj kyčle. Jsou vak známy i případy, kdy se nevhodným balením novorozence původně dobrý nález výrazně zhoril.
Nejběnějím diagnostikovaným problémem je opoděný vývoj jader. Jadérka by se měla formovat v rozmezí mezi 3. a 10. měsícem věku, eventuálně můe docházet k asymetrii vývoje jader, která se ve větině případů spontánně upravuje s věkem. Dále bývá velmi často omezený pohyb v kyčelních kloubech do unoení, co bývá standardně kompenzováno cvičením, případně rehabilitací či irokým balením.
Léčba vrozené dysplazie kyčelní (VDK) musí být zahájena co nejdříve. Lehčí stupně dysplazie jsou léčeny abdukčním reimem, tedy irokým balením, které se doporučuje větinou i preventivně. Často se pouívají také abdukční pomůcky (Frejkova peřinka, Pavlíkovy třmeny). Ultrazvukové kontroly jsou prováděny po čtyřech a esti týdnech. Důleité je správné nastavení a pravidelné kontroly, pouívání pomůcek i ve vztahu k růstu dítěte.
Závanějí stupně VDK se řeí pomocí distrakční léčby (distrakce = závěs kyčlí v tahu). Distrakční reim trvá celkem 6 týdnů, probíhá 24 hodin denně, dítě je snímáno pouze na koupání. Nezřídka se stává, e k repozici (zakloubení) dojde a v 6. týdnu. Po ukončení distrakčního reimu následuje rentgenové kontrastní vyetření kloubu. Pouze malá část pacientů je dnes léčena chirurgicky, větinu z nich se daří vyléčit konzervativně. Operace by přitom měly být prováděny pouze na pracovitích, která mají s tímto typem zákroků zkuenost.
Opoděný motorický vývoj je moné upravit pomocí rehabilitace, techniky měkkých tkání, mobilizace, pasivní centrací kyčelního kloubu nebo také Vojtovou metodou (léčebná technika zaloená na principu reflexního pohybu vpřed pomocí stimulace přesně definovaných spouových zón na těle pacienta; je vhodná pro kojence, děti i dospělé a je účinnou léčbou i prevencí pohybových vad). Cílem rehabilitace je symetrický a plnohodnotný psychomotorický vývoj.
Výskyt VDK podle různých studií v populaci kolísá mezi 0,24 %. VDK je vak nejčastějí vrozená vada u dětí. Má překvapivě sezonní výskyt vyskytuje se častěji v zimních měsících, vliv má také rasa u černochů se VDK vyskytuje velmi vzácně. Endemickou oblastí výskytu VDK je střední Evropa.
Není tady