29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
co jsem se tu dočetla je pro mě zcela nové...že třeba ten samotný průchod není až tak hrozný, horší to co předchází...to se skoro začínám těšit:)
Není tady
Já jsem se celý porod strachovala, aby to postupovalo a aby mi nemuseli udělat císaře a povedlo se, takže já hlasuju pro přirozený porod, není nic hezčího než vidět jak se ten prcek z Tebe vyloupne A porodní bolesti? Na to se velmi rychle zapomene
Není tady
Já rodila taky 5x přirozeně a doufám,že budu i teď,protože je to ten nejkrásnější zážitek po všech bolestech najednou pocit uvolnění a miminko na břiše.A to jsem rodila vždycky bez epi a druhý porod byl KP a trval 18hodin. a dávno už o tom nevím.Samozřejmě mám strach,ale je to pro mě nejkrásnější zážitek v životě!
Není tady
Holky, to přiložení mimča na břicho vám docela závidím. Mě když asi 7 hodin po císaři přivezli malou, tak mi jí sestra musela přiložit přes rameno, protože jsem se břicha ani nemohla dotknout, měla jsem strašné bolesti. Celé dopoledne jsem se probírala vlastním křikem bolestí. Mám za sebou už plastiku kolena, ale to byla proti tomuhle brnkačka. Na jipce jsem ležela 48 hod, měla jsem horečky. Léky na bolest mi dát nechtěli a při sebemenším pohybu jsem měla křečovité stahy celého břicha. Porodní bolesti proti tomu nebyli nic. O tom, že zvednout se z postele je technicko organizační problém ani nemluvím. Ještě teď je mi zle, když si na to vzpomenu a hodně dlouho jsem nemohla o porodu ani mluvit, jaký z toho mám trauma. Je teda fakt, že velký podíl na tom má i následná zdravotní péče. Takže, kdo může, tak jedině přirozenou cestou!
Tio, já také znám dvě porodní as. a obě mají jedno dítě. OBě rodily přirozeně. Ta jedna měla porod hooodně dlouhý, chlapeček měl přes 4 kg a ona je docela drobná, malá. Ani jedna z nich by si dopředu císaře nesjednávala.
A k těm komplikacím. Mě pátý den po císaři vyndavali stehy a dávali drény. Měla jsem zánět v ráně. V porodnici jsem byla 2 týdny. Opravdu nic moc.
Druhý porod byl spontánní, je pravda že vyvolávaný, protahovaný, byly i chvilky kdy jsem chtěla o toho císaře požádat, zvláště když Dr chodil každou půl hodinu se slovy uvidíme jestli to zvládnete nebo půjdete na sál. Dobře polovina osazenstva si myslela že na tom sále skončím. Do poslední chvíle jsem si nadávala že jsem chtěla přirozený porod. Ale jak píšou holky, když přišlo to vyklouznutí, to byl nával emocí a pak jsem byla schopná se daleko dříve postarat o domácnost i děti.
A když píšeš že jde o pevné svalstvo. To teď. Jenže víš předem kolik v těhu přibereš a jak to pak zvládneš zhubnout?
Není tady
Ja jsem taky puvodne uvazovala o planovanem cisari. Taky jsem si rikala, ze kazdy zpusob ma svoje pro a proti. Ale pravdou je, ze normalni porod je "prirozeny" - proste jak to priroda zaridila a cisar je zde v pripade, ze nastanou nejake komplikace. Tady ve Sp. statech jsem si mohla nechat udelat cisare na prani - "planovany", ale v prubehu tehotenstvi jsem zmenila nazor a priklonila se k normalnimu porodu. A to jsem si za tim stala tak, ze jsem nakonec mela strach, aby k tomu cisari nedoslo. Manzel je doktor - a ten o nejakem planovanem cisari nechtel ani slyset - proste vi, co se muze stat, protoze ma spoustu operaci za sebou a par prirozenych porodu taky.
Ale treba normalni porod po cisarskem tady nedoporucuji. Je velike riziko toho, ze se pri kontrakcich roztrhne jizva na deloze a to by byl dooost prusvih. A samozrejme porod koncem panevnim, to bych s cisarem taky souhlasila - tam je to mensi riziko pro dite i pro matku.
To je jen muj nazor - muj porod trval 30 hodin - taky to nebylo nic moc - zadna uleva, jak tady nekdo psal - nebo neco takoveho se u nas nekonalo, ale kdybych se rozhodovala znova, tak zase prirozene.
A jinak ja jsem sla necelych 24 h po porodu domu a po cisari se tu chodi po 48 h domu.
Není tady
Lei napsal(a):
Ja jsem taky puvodne uvazovala o planovanem cisari. Taky jsem si rikala, ze kazdy zpusob ma svoje pro a proti. Ale pravdou je, ze normalni porod je "prirozeny" - proste jak to priroda zaridila a cisar je zde v pripade, ze nastanou nejake komplikace. Tady ve Sp. statech jsem si mohla nechat udelat cisare na prani - "planovany", ale v prubehu tehotenstvi jsem zmenila nazor a priklonila se k normalnimu porodu. A to jsem si za tim stala tak, ze jsem nakonec mela strach, aby k tomu cisari nedoslo. Manzel je doktor - a ten o nejakem planovanem cisari nechtel ani slyset - proste vi, co se muze stat, protoze ma spoustu operaci za sebou a par prirozenych porodu taky.
Ale treba normalni porod po cisarskem tady nedoporucuji. Je velike riziko toho, ze se pri kontrakcich roztrhne jizva na deloze a to by byl dooost prusvih. A samozrejme porod koncem panevnim, to bych s cisarem taky souhlasila - tam je to mensi riziko pro dite i pro matku.
To je jen muj nazor - muj porod trval 30 hodin - taky to nebylo nic moc - zadna uleva, jak tady nekdo psal - nebo neco takoveho se u nas nekonalo, ale kdybych se rozhodovala znova, tak zase prirozene.
A jinak ja jsem sla necelych 24 h po porodu domu a po cisari se tu chodi po 48 h domu.
Ty brďo, kde vás pouští po 24 hodinách domů ? Nedovedu si představit, postavit se na nohy po tak dlouhým porodu a jít domů. Já rodila Patrika 18 hodin, a první dva dny jsem byla úplně KO. U nás se chodí pátý den, po císaři osmý. Stejně byla se mnou doma mamka, protože jsem byla jako moucha.
Není tady
Heli napsal(a):
Ty brďo, kde vás pouští po 24 hodinách domů ? Nedovedu si představit, postavit se na nohy po tak dlouhým porodu a jít domů. Já rodila Patrika 18 hodin, a první dva dny jsem byla úplně KO. U nás se chodí pátý den, po císaři osmý. Stejně byla se mnou doma mamka, protože jsem byla jako moucha.
Heli, tak to tipuju na USA. Tam tě vyšťouchnou druhý den. V případě mé známé šlo o císaře, takže šla domů "až" 3.den, šla v šílených bolestech hlavy po epidurálu (neuspali jí celkově), špatně chodila, vstávala, a malá měla žloutenku, prostě lahůdka. I tak ten porod a pobyt v porodnici vyšel na několik tisíc dolarů, ale už si tu částku nepamatuju přesně.. šílený
Není tady
Tak to tipujete dobře, Lei s Pavlínkou žijí v zemi neomezených možností a svobody :-) Však o tom porodu kdysi dávno psala, stálo ji to docela majlant.
Není tady
Jo, po bitvě je každý generál.
Po porodu, a zvlášť po uplynutí několika měsíců či let, se vidí vše jinak. Ale s každým dalším těhotenstvím přijde znovu strach, jestli to zvládnu zase. Zvládnu, což o to, ale jak? Jedna moje kamarádka má 4 děti, a říkala: "pokaždé mě při porodu PŘEKVAPILO, že to tolik bolí". Čas opravdu trochu otupí ostrost vzpomínek. Ale ne úplně, a taky jak u koho.
Já mám děti 8 a 10 let. Ale nezapomněla jsem.
Chápu docela strach prvorodiček, které se uchylují k císařáku. Já bych to neudělal jen čistě pro ten pocit, že porodit dítě přirozeně je jakási zkouška každé ženy, má možnost poznat své chování v krajní situaci. Taky bych se cítila, že jsem si své dítě nějak "nezasloužila", nemůžu se zbavit pocitu, že to tak má být a že příroda ví co činí.
Známá rodila s epidurálem a prohlašovala po porodu, že by si to klidně zkusila znovu... Přiznám se, že jsem měla na jazyku: "jo, to se Ti mluví, když nevíš, co porod skutečně obnáší".
Upravil(a) Damila (6. 5. 2007 11:12)
Není tady
Můj porod byl naštěstí jeden z těch rychlejších, v devět večer mi praskla voda, bez jakýchkoliv kontrakcí, o půl noci začaly kontrakce a v pět třicetdevět se Mikko narodil bez jakýchkoliv komplikací. Jsem hrozný strašpytel, bojím se doktorů a bolesti, nemůžu vidět krev, ale porod jsem zvládla bez epidurálu, s přítelovou obrovskou podporou. Neříkám, že to nebolelo, v tu chvíli jsem říkala, že už nechci žádné další mimi, ale tu bolest si dnes už ani neumím vybavit, šla bych do toho znovu. Byla jsem pyšná, že jsem to zvládla, že jsem dala synovi život a viděla ho v první okamžik, slyšela jsem svoje miminko plakat, objímala ho, je to něco tak strašně nádherného! Půjdu do toho doufám znovu a moc ráda!
Není tady
Damila napsal(a):
Známá rodila s epidurálem a prohlašovala po porodu, že by si to klidně zkusila znovu... Přiznám se, že jsem měla na jazyku: "jo, to se Ti mluví, když nevíš, co porod skutečně obnáší".
Damilo, myslím že to vidíš hrozně kategoricky.
Epidurál není spásný, napíchnutím epidurálu se porod nestane žádnou kosmetickou seancí, jseš si jistá že ty jsi měla mnohem těžší porod než tvoje kamarádka s ním? Jsou tu holky které i přes epidurál hodnotí porod jako peklíčko a holky, které porodily raz dva bez a šly by do toho znovu.
Jinak já na volbě epidurálu nevidím nic špatného. Nevím proč nevyužít možnosti si to ulehčit, je to dobré pro mě i pro dítě. Nevidím nic hrdinského na tom jít na dno svých možností.... zvlášť když vím, že jsem od přírody nastavená tak, abych to vydržela, nemusím se o tom nějak přesvědčovat
Ale císařák jako volbu považuju za hroznou blbost - a navíc nikoho neušetří od bolestí, které jsou na porodu považovány za nejhorší... ale to už tu psaly všechny přede mnou...
Není tady
Alexxandra:
teda, to zní úplně jak reklama na mateřství ale malej je opravdu moc pěknej!!!
Není tady
Tigger napsal(a):
Damila napsal(a):
Damilo, myslím že to vidíš hrozně kategoricky.
Epidurál není spásný, napíchnutím epidurálu se porod nestane žádnou kosmetickou seancí, jseš si jistá že ty jsi měla mnohem těžší porod než tvoje kamarádka s ním? Jsou tu holky které i přes epidurál hodnotí porod jako peklíčko a holky, které porodily raz dva bez a šly by do toho znovu.
Jinak já na volbě epidurálu nevidím nic špatného. Nevím proč nevyužít možnosti si to ulehčit, je to dobré pro mě i pro dítě. Nevidím nic hrdinského na tom jít na dno svých možností.... zvlášť když vím, že jsem od přírody nastavená tak, abych to vydržela, nemusím se o tom nějak přesvědčovat
Ale císařák jako volbu považuju za hroznou blbost - a navíc nikoho neušetří od bolestí, které jsou na porodu považovány za nejhorší... ale to už tu psaly všechny přede mnou...
To Tigger:
Ne, nemyslím, že bych měla porody horší, než kdokoliv jiný. Možná kdybych měla volbu, možná bych epidurál taky zkusila a rozhodně nic špatného na tom nevidím (oproti císařáku na přání). Možná jen závidím.
Ale máš to jako s trháním zubu. I při injekci je to drsné. Ale bez injekce je to podstatně jiné.
A proto bych asi netvrdila, že trhání zubu nic není, když jsem to bez injekce nezažila.
Ty jsi zažila epidurál? Já ne. Ale představuji si, že to má významně tlumit bolest. Proto se dává, ne?
Není tady
Neměla, a myslím že o něj jednou řeknu místo pozdravu
Ale třeba moudráky mi tahali s injekcí, jeden bolel, druhej ne. Ten jeden proto, protože tam měl stočené kořeny na zaníceném nervu.
To samé je s porody - spousta ovlivňujcích faktorů.
Epidurál se dává na tišení bolesti, ale musí se píchnout ve správnou dobu, to se málokdy vychytá úplně přesně, takže u spousty porodů se nedává ani na požádání (je na něj pozdě) a když už jo, tak to stejně nezabere, sestra mojí kámošky rodila dvakrát, jednou s ním a jednou bez a hodnotí porod S jako horší, a to byl druhý, měl být lehčí... štvala jí omezená pohyblivost, přitom bolesti ustoupily jen nepatrně, navíc se jí porod dokonce pozastavil - takže asi není co závidět, vyžrala si to s kanylou v zádech víc než ostatní holky...
Tvoje kámoška měla možná kliku a všechno klaplo ideálně, tak jak mělo, v tom případě jí závidím, protože si to určitě užila líp a při vzpomínce na porod má asi na rtech úsměv a ne kyselej úškleb
Není tady
Hééč. Já měla epidurál pokaždé.
Při prvním porodu císařem anestezii, podruhé analgezii.
Musím říct že to byla ohromná úleva. Dostala jsem ho po 6,5 hodinách pravidelných kontrakcí po 2-3 minutách (samo křížové bolesti), které trvaly 1-1,5minuty. Šlo o vyvolávaný porod ( praskla mi voda a kontrakce byly velmi nepravidelné, přesto jsem noc před porodem nespala.
Záleží jak je porod dlouhý, jestli jsou křížové bolesti, jestli jste se vyspaly a jaký máte práh bolesti.
Někdo opravdu rodí pomalu s úsměvem i bez epidurálu.
Není tady
rodila jsem v zahranici, byly mi nabidnuty obe moznosto porodu a vybrala jsem si cisare s epiduralem.
Mela jsem jasny termin, psychicky a fyzicka pripravena, tatinka pri sobe a ochazela jsem s miminkem 4 den po porodu a hned jsem zacala fungovat na 100%. Vseobecne je pri vaginalnim porodu vetsi riziko pro dite a pri cisarskem rezu pro matku....Osobne jsem byla velmi spokojena a porod bych zopakovala.
Není tady
Tak já rodila přirozeně , epidurál mi nikdo nenabídl, ale nebránila bych se mu, proč neulevit bolestem, když to jde, já tlačila celé dvě hodiny, nikomu bych to nepřála, byla jsem vyčerpaná, unavená a neměla sílu ani dýchat a malá ne a ne ven, šla ručičkou napřed, takže dost krušné,ale nakonec se zadařilo!!!!!! Jsem pět měsíců po porodu a pořád u mě přetrvává věta - druhé nikdy -
Myslím si, že je jedno jestli žena rodí císařem nebo přirozeně, důležité je , aby vše proběhlo OK, ale to Vám bohužel nikdo dopředu nezaručí, komplikace mohou nastat u obou způsobů, ale podle mě by žena měla mít právo si ten způsob vybrat, já osobně i po těhlech zkušenostech bych volila porod přirozený, císaře bych se prostě víc bála
Není tady
souhlasim s tim, ze ten kdo nezazil porody oba dva, nemuze srovnavat. Sama ale za sebe opakuji,ze jsem se dobrovolne rozhodla pro planovany cisar (v soukrome klinice) v mysleni: 1) ze kdyby byly komplikace tak v prni rade by mi slo o dite a v tom je cisar bezpecnejsi. 2) znala jsem meho porodnika a porodni babku nekolik mesicu pred porodem a byla jsem vyhradne v jejich peci. Dale jsem byla pediatrem, anesteziolem dukladne seznamena s prubehem porodu pri epiduralu, o pocitech, o stavu miminka. Cely tym byl u porodu. 3) ve 12:00 prisel na sal porodnik s asistentem a ve 12:15 jsem videla a slysela dceru, kterou si prebral pediatr a tatinek. za kratkou chvili jsem vedela, ze dite je zdrave a dostala jsem mimi zabalene v obleceni, ktere jsem si prinesla a nahrala na topeni. To vse behem pul hodiny. ve 12:45 jsem lezela na pokoji, mimi v naruci a telefonoala jsem rodicum....Dceru jsem mela neustale pri sobe (pouze par hodin pres noc se o ni staraly sestricky). 4 den jsem sla domu. Je ale pravda, ze pokud bych mela rodit cisarem ve statni nemocnici v CR tak bych asi tak dobre vzpominky nemela. Nechci nikomu rozmlouvat ani presvedcovat, ze cisar neni tak spatny, ale myslim, ze je to na kazde mamince jak se citi. Znam v okoli nekolik pripadu, kdy samotny strach z porodu nadela vice komplikaci. Ale hlavni je, ze miminka jsou zdrave, a my muzem byt stasnte maminy, no ne?
Není tady
Těhotenství i porod se po staletí nemění a ačkoliv medicína zaznamenala maximální rozvoj, porodnictví v případě že nejde o patologii zůstává poměrně stejné. Má to nějaký důvod. Příroda přizpůsobila ženu i plod v děloze k tomu, aby bylo porozeno přirozenou cestou, tedy vaginálně.
Celý porodní děj je úměrný tomu, aby žena bez problémů porodila a aby dítě pokud je vše v pořádku bylo zdravé. Právě tento porodní děj je jak pro matku tak pro dítě velice důležitý, protože má svůj význam právě v té chvíli zrození. Znamená to, že pokud to jenom trošku jde, žena by měla rodit vaginální cestou, jelikož tato metoda skýtá absolutně nejmenší možnosti komplikací a následných potíží, které při porodu operativním nastávají:
Nejzávažnější mohou být tzv. trombembolické komplikace (část sražené krve se uvolní do plic, stav je velmi vážný, většinou smrtelný), proto vám budou preventivně podávány léky na ředění krve, budou vám podávána po dobu operace antibiotika, tzv. antibiotická clona, další pooperační komplikací může být infekce močových cest někdy po zavedení katetru - trubičky do močového měchýře, kterou máte po celou dobu operace a po operaci, kdy nebudete schopna sama močit. Pro možný přísun léků budete mít při operaci zajištěnou žílu.
Pro vaši představu, co vše je potřeba znovu zašít - při císařském řezu se musí proříznout kůže, podkoží, pevné fascie (blány pokrývající svaly), svaly, pobřišnice, a děloha. Proto po vyjmutí miminka nastává poměrně dlouhá doba šití dělohy a následně i břicha. Jizva srůstá různě a velmi často jizevnatě, srůsty a tím tlačí na okolní orgány. Jizva po této operaci se může stát vaše celoživotní potíž.
Obecně se jedná o velkou břišní operaci, která sebou nese spoustu komplikací jako každá jiná břišní operace.
U plánovaných SC se provádí většinou epidurální anestezie, která nezatěžuje miminko.
Při akutním provedení SC, kdy není čas zavádět epidurální anestezii a provádí se celková anestezie, přechází velmi mnoho anestetik přes placentu k miminku. V tělíčku dítěte zůstává velké množství anestetik, a to se s tím musí vyrovnat. Většinou jsou tyto děti spavé, mají špatný tonus svalů, často mívají hned po porodu problémy s dýcháním.
Jiná situace nastává pokud se vaginální porod mění v komplikovaný a není možné rodit vaginálně, je dobré SC provést. V ČR není možné běžně na žádost udělat SC řez.
Není tady
Ahojky statečné holky,chci se zeptat jestli některá z vás neměla porod se salutující ručičkou miminka?
Já jsem rodila přirozenou cestou,opožděný,měla jsem celkem normální průběh porodu,miminko šlo hlavičkou,ale byla tam ta ručička,doktor mi šáhl dovnitř takovou dlouhou špachtlý a pootočil ho, nešlo mi moc tlačit dostala jsem koňskou dávku oxitocinu a pak se to podařilo to jen tak v krátkosti,ale myslím,že to bylo tou ručičkou,že jsem byla docela potrhaná,šili mě děložní hrdlo a roztržení až ke konečníku,máte některá podobnou zkušenost?Jinak bolesti mi začali kolem půlnoci a porodila jsem 10:21 a hodinu před tím mě napíchli plodovou vodu.Myslím,že kvůli té ručičce pak doktoři zhodnotili porod jako rizikový.
Upravil(a) Matali (14. 6. 2007 13:33)
Není tady
Tak teď už můžu mluvit z vlastní zkušenosti. Jsme po císaři a je to fakt síla. Nebyl plánovaný, předcházelo mu 48 hodin bolestivých kontrakcí, nakonec horečka z vyčerpání a zrychlený tep miminka a i když to bylo s epidurálem, tak to bylo šílený. malou jsme sice hned po porodu viděla ale jen mi jí na vteřinku ukázali a hned jí nesli pryč a mě vezli na jipku.
Tam jsem strávila noc v bolestech, a pak dalších 24 hodiny s tím že mi malou 2x denně přinesli ukázat a zkusit přiložit, což moc technicky nešlo, protože jsem ležela na zádech a břicho mě bolelo jako blázen.
Teď už jsem 14 dní po porodu a břicho bolí dál, mám ho celé zhmožděné, jizva je jako hrom vůbec se cítím jako splasklej pytel.
Takže příště když to jen trochu půjde tak jedině přirozenej porod!!!
Není tady
Já jsem bohužel normální porod dokončila císařem. A tak strašně jsem se těšila, jak už výjde ven a jak mne ji dají. Narodila se 12,55 a až večer, když jsem se probrala, resp. po 3 hod. reklamace a keců mne ji přinesli ukázat na JIP! Nechápala jsem, proč ji nemohu vidět, bylo to mé první dítě!
Ale od začátku jsem byla zásadně proti císaři. Blbá móda. I má kamarádka gynekoložka to odmítala, a to má úzkou pánev a první dítě se špraclo (je moment, kdy už nepůjde zpět...ale ani nemohlo ven). Navzdory tomu, že ji museli pak 2x dělat plastiku, jak ji málem rozřízli, aby dítě vytáhly a kecům, NIKDY víc porod, měla ještě dalšího kluka a zase "normálně".
Z vlastní zkušenosti mohu říci: Je třeba, aby to dítě prošlo-promasírovalo se těmi porodními cestami. Nikdo mne to nevymluví!
Co mám v okolí známé, tři rodily plánovaně císařem a každá z nás musela pak následně rehabilitovat Vojtovu metodu. Jedné trochu s břichem řízli i dítě u ucha, když ji otevírali. Třeba jsem jednou viděla dítě, které mne nepřipadalo úplně normální, jenom držením ruky. Ptám se matky? nenarodila se náhodou císařem? A ona, jak to vím? Já - nevím, ale vidím dítě jak stojí a určitě musíte chodit na rehab. My rehabilitujeme ještě ted, a už je ji 10,5 let. To za tu dobu člověk už vidí vady, které ostatní neevidují..neznají.
Když epidurál odstraní bolest, fakt není důvod se nechat řezat.
Není tady
Nemám osobní zkušenost s císařem, ale zaujalo mne, že se často objevuje u českých maminek volání, že mají po císaři velkou a hnusnou jizvu apod.... Švagrová rodila císařem v Německu, vyholili ji dva centimetry vodorovného ochlupení a v tom místě jí zůstala 7 cm dlouhá tenká bílá čárka. Tzn. v malých plavkách naprosto bezproblému schovatelná.
Byla to běžná nemocnice se standarndním přístupem, žádné soukromé sanatorium. Jak to teda vypadá u nás, ať mám nějaké srovnání a představu.
Není tady
Tak to dnes už nedělají řez přez celé břicho-křížem dolů od pupku, jako kdysi. Je to řez jako píšeš, do bikin - vodorovně -nad stydkou kostí, mne kupř.ani nevyholili, jak bylo třeba spěchat, resp. jsem se nechala preventivně vyholit už doma k porodu(aby mne nedrápali tupou!!!). Což o to, tenká čára taky zůstane, ovšem císař se nebere jako OPERACE, ale prostě jsi rodila císařem a je to. A možná to chápání, že to nic není, není správné, víš.
Není tady