29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tio, já mám za sebou oba porody .
První císařem a druhý spontánně.
Byla jsem moc šťastná že jsem nemusela na druhého císaře.
Rozhodně jsem byla v pohodě daleko dříve po spontánním porodu.
Víš třebas o omezeném množství porodů císařem? Že sice jizva není až tak moc vidět, ale budeš jí tam mít celý život? A u tělnatějších je to opravdu dost vidět?
Sice si můžeš sednout, ale zase se špatně vstává?
Každý z těch dvou způsobů porodu má své výhody i nevýhody, ale rozhodně je menší zátěž pro organizmus spontánní porod, proto se mu také říká přirozený, zatímco při císaři můžou nastat také komplikace, je to operace jako taková.
Je pravda, že se mi před druhým porodem ptali jak chci rodit, je možné že kdybych preferovala císaře, že jsem na něm skončila, neměla jsem do něj daleko, ale já to chtěla zvládnout přirozeně.
Ale když zatím děti neplánuješ ( tuším že jsi psala že je ti sladkých 16) tak to neřeš. Kdo ví co bude za pár let. Třeba si toho císaře budeš moct v klidu zaplatit, nebo budeš ráda že rodíš přirozeně.
Mě to připadá stejné jako nechat si vytrhat zuby a nosit protézu aby se ti nekazily a nemusela jsi chodit na kontroly.
Není tady
Urcite normalny porod pokial nemas komplikacie, nevidim dovod nechat si rezat maternicu ked sa bojis bolesti daj si epidural, ja by som už bez epiduralu rodit nesla fuj trauma
Není tady
taky s vámi souhlasím holky...ale Tie bude už víc....vidím to na 23 asi tak..
Není tady
Misho, máš pravdu, jsem zbrklá a přezdívku jsem si spletla.
Ach jo.
NO neva, stejně zatím děti neplánuje, tak na řešení má času dost.
Já z té jizvy nadšená nejsem. Je to tím že jsem pěkná boubelka
Není tady
jeeeeeeeee, kez by mi bylo sladkych sestnact je mi 25. Neni to kvuli tomu, ze se bojim bolesti (i kdyz trochu jo, jako asi kazdy) ale z jinych, ruznych duvodu. A jen jsem chtela znat Vas nazor, jak se na tuto problematiku koukate, kdo preferuje to a kdo ono...
Nepotrebuju aby jste me presvedcovali, ze klasika je lepsi, jen jsem chtela videt i pohled jinych... A ta jizva zas tak strasna neni, par jsem jich videla a kdyz mate pevne svalstvo tak skoro neni videt....ale dik za nazory
Není tady
Já jsem taky měla cisař, na poslední chvíli. Už jsem měla zasebou všechny ty šílené bolesti a tlačila jsem, jenže malý měl krátkou pupeční šňuru tak jsem musela na císař. Ptala jsem se asi uprostřed těch bolestí jestli by mi nemohli udělat cisař a bylo mi řečeno že neexistuje, pzotože je to operace a velký zásah do těla. A musím přiznat že je. Kdyby jsem šla rodit podruhé, tak by jsem si přála normální porod, ale s epiduralem.
Není tady
Dnes jsem se dočetla v časopise Máma a já, že podle statistik je riziko komplikací u císaře 6krát vyšší než u spontánního porodu! Tiuš, ani nad císařem nepřemýšlej, nač se zbytečně nechat pitvat! Ještě k té jizvě, nejde o to jestli je vidět, ale o to, že kolem každé jizvy vznikají srůsty a ty mohou napáchat v těle hodně škody.!!!
Upravil(a) zuzanka (4. 5. 2007 9:10)
Není tady
tak já mám za sebou dva přirozený porody a jeden císař.
Přirozený porod je bolestivý před porodem, samotné tlačení je už úleva a nádherný pocit, to vyšplouchnutí mimča z vás. Normálně si to užívátě. Na bolesti se rychle zapomene. A na šití a hojení taky.
Císař je celkově záhul na tělo. Nebolí, je to rychlý, nevím, myslím, že s epidurálem je šetrnější pro mimčo, ne pro mámu, ale potom 24 hodin ležet v bolestech na zádech. Je to horší než přirozený porod.
Není tady
"...samotné tlačení je už úleva a nádherný pocit, to vyšplouchnutí mimča z vás. Normálně si to užívátě. Na bolesti se rychle zapomene. A na šití a hojení taky."
opravdu to tak vnímáš? Mě je 22, zatím v dohledné době mimčo neplánujem, ale kdyby se náhodou povedlo, tak budem s přítelem v klidu a budem se na něj těšit, nicméně mám velké obavy a hrůzu a bojím se právě té fáze vytlačování a případného natržení...viděla jsem nějaké videa a ta pasáž kdy vylézá hlavička z míst, která bývají normálně mnohokrát užší...brrr...a k tomu historky o roztržení až ke konečníku taky moc nepřidávají
Je fajn slyšet i něco jiného...
Není tady
Kamko, Dušička má pravdu, já už rodila pětkrát a vždycky to bylo stejné, nemohla jsem se dočkat, až mi sestry povolí tlačit!!!
Není tady
Zuzi..ty máš pět dětí...to je pěkná školka...ale on ten nejstarší vlastně už asi malej nebude:)!Krásný..
Není tady
Tia - a proč teda vlastně tě tak zajímá ta možnost rodit císařem na vyžádání?
Kamka - na tyhle videa a obrázky nemá cenu koukat, člověk je pak akorát vystrašenej. Vždyť kdyby to bylo tak hrozný tak by přeci ty ženský nerodily koneckonců při sexu se ti tam taky vejde daleko širší věc než je samotný průchod
Není tady
zuzanka je jasnej důkaz toho že porod nemůže být nic tak hroznýho kdyby byl tak by do toho přeci nešla dobrovolně 5x po sobě
Není tady
Blue, přesně tak, myslím,že porod je hodně o psychice ženy, člověk to musí brát jako přirozenou věc a né jako nemoc! Samozřejmě, že jsou vyjímky, ale od toho máme lékaře a nemocnice.
misho88, dík, je to krásné, za nic na světě bych neměnila!
Není tady
Mám kamarádku, která už do začátku měla v papírech napsáno - porod císař. řezem.
Těhotenství probíhalo normálně, ale strašně se bála.
Já sama jsem rodila přirozeně, procházka růžovým sadem to sice nebyla, ale stálo to za to. Teď čekáme dvojčátka, tak nevím jak se budou rodit???
Není tady
BLUE napsal(a):
Tia - a proč teda vlastně tě tak zajímá ta možnost rodit císařem na vyžádání?
![]()
Kamka - na tyhle videa a obrázky nemá cenu koukat, člověk je pak akorát vystrašenej. Vždyť kdyby to bylo tak hrozný tak by přeci ty ženský nerodilykoneckonců při sexu se ti tam taky vejde daleko širší věc než je samotný průchod
![]()
No uz jsem to tu psala, zajima me jestli je to mozny a kde atd. atd.
I kdyz nejsem sama jeste tehotna, neznamena to, ze me to nemuze zajimat a nemuzu se na to zeptat, ne? Preci od toho tu babinet je, abychom si zdelovaly poznatky, radily, diskutovaly....
Samotnou by me to treba nenapadlo nad tim uvazovat, ale setkala jsem se s mnoha holcinama co meli po klasickem porodu komplikace, a to nemale a trvali treba i rok a nektere se jich pry uz nezbavily. Nevim, je to asi vec nazoru a presvedceni, ale co jsem se bavila s lidma, co tomu rozumeji, treba sestricky apod, tak sami by sli taky radsi do cisare. V dnesni dobe to neni nic komplikovaneho, je to sice operace, ale kdo zadnou za svuj zivot neprodelal, ze? Krom toho si myslim, ze pro dite je to setrnejsi prichod na svet. A v neposledni rade, radsi budu mit malou jizvu na brise nez byt potrhana tam dole a mit problemy se sexem jeste nekolik mesicu po porodu.
Ale opet rikam, nejsem odpurce klasiky, jen pisu co si myslim a odvozuju to od toho co jsem se kde dozvedela. Taky nad tim zacinam sama premyslet, protoze bych chtela mit za nejaky ten rok treba mimo.
Není tady
Tio, docela tě chápu, ale až budeš těhotná budeš mít určitě jiné starosti, než to jak rodit.
Dnes máš i jiné možnosti porodu, třeba do vody (prý je to pro mimčo přirozenější), nebo v podřepu.
Není tady
Tia - jasný, takže prostě jen sbíráš informace. Já jsme tu nikde právě nevyčetla jestli se o to zajímáš z nějakého konkrétního důvodu nebo jen sbíráš poznatky a názory
Každopádně pokud jde o statistiky tak těch co mají problémy po spontáním porodu je nesrovnatelně méně než těch co je mají po císaři. Ženské tělo je prostě uzpůsobené k porodu, a když jde všechno normálně tak je to přirozená věc, se kterou si tělo v pohodě poradí.
Jinak by mě zajímalo která zdravotní sestra nebo porodní asistentka ti řekla že císař je pro dítě šetrnější metoda, mám známou staniční sestru na novorozencké JIPce a kamarádku dětskou zdravotní sestru a obě shodně radí císaře až jako poslední možnost.
Není tady
Tio,byla jsi už někdy na velké břišní operaci?Jestli jo,tak si k tomu přičti hormonální výbuchy a nutnost se ihned po operaci postarat nejenom o sebe,ale taky o naprosto na tobě závislého človíčka.Já mám srovnání,poprvé jsem rodila normálně a teď císařem a císař prostě není porod a emocionálně tě ochudí o zážitek z narození tvého dítěte,což je ohromné mínus.Ten nával emocí jako při normálním porodu se nekoná a přitom to je to nejkrásnější na tom všem okolo narození dítěte.Samozřejmě i po operaci,když ti tvoje dítě přinesou po několika hodinách konečně ukázat,tak ti pomalu dochází,že je z tebe maminka,ale je to o mnoho ochuzené.Člověk je unavený,utlumený mnoha prášky,bolí ho se na posteli i pohnout a připadá mu,že ten drobeček je tam jaksi mimochodem...a to je na císaři nejhorší,alespoň pro mě.Protože mám osobní srovnání s prvním porodem,tak i přes bolesti,které trvali při prvním porodu 14 hodin,bych chtěla rodit pokud možno přirozeně.Cítím se dodneška ochuzená o tu nejkrásnější chvíli,kterou s sebou přináší ta chvíle,když miminko konečně vyklouzne na svět a člověk ho poprvé vidí a chová a cítí,to mi bylo operací vzato a strašně mě to mrzí.Bohužel jsem měla akutního císaře,takže jsem si vybírat nemohla,bylo to ze zdravotních důvodů,ale dělat operaci císařským řezem jen tak,že se ti to zdá výhodnější,se mi zdá uhozené.....Možná se mnou nebudete souhlasit,ale myslím si,že kdo si to neprožil a nejlépe jeden porod normální a jeden řezem,nemůže moc porovnávat a hodnotit.Jak píše Andrejka,žádná výhra to není,ani tělesně a už vůbec ne emocionálně.Po císaři prochází ženská JIP,kde je několik hodin a někdy jí ani neřeknou,co vlastně miminko,nemá mobil,nikdo k ní nesmí,je pod práškama,všechno jí bolí,je omámená,dezorientovaná a hormony s ní lomcují.Pak se po minimálně 6-ti hodinách dostane na pokoj,kde jsou maminy s miminky,jí je zle,motá se jí hlava,břicho bolí tak,že musí ležet,má zavedenou infuzi a pytlík na čůrání.Já si připadala úplně nemožně a tak sama.Malého mi přinesli poprvé ukázat až asi v osm večer a to se narodil v 11 hodin dopoledne.Nikdo za mnou na pokoj nesměl,i když jsem slyšela manžela a mamku na chodbě,ke mně ale na pokoj namohli a já nebyla schopná vstát z postele.Až druhý den ráno mi vytáhli cévku,infuzi mě nechali a šla jsem do sprchy.Vstát z postele bylo fakt utrpení,došourat se v předklonu do sprchy a umýt se bylo tak náročné,že jsem ležela celé dopoledne,abych nabrala nějakou energii na starání se o malého,kterého už jsem chtěla mít u sebe.Poprvé rozbaleného a sama v náručí jsem ho měla 24 hodin po jeho narození,dřív to prostě nešlo.První návštěvu jsem zvládla ten druhý den odpoledne a tak ho konečně mohli vidět i příbuzní,do té doby ho viděl jen manžel,protože byl u porodu.Musím upozornit,že nejsem žádná fňukna,ale dalo mi to opravdu zabrat,s normálním porodem se to nedá srovnat,to člověka sice bolí spodek,ale jinak je docela fit.
Jestli jsi tolik přesvědčená,že chceš císaře,doporučuji ti si tady na foru najít téma,kde je císař v odkaze,tam je natočený průběh a je to tak ošklivé,že jsem ráda,že jsem to viděla až po tom,co jsem musela císaře podstoupit.
Nemám nic proti pokroku v porodnictví,sama jsem zdravotník,ale provádět tak rozsáhlé břišní zákroky,jako je císařsky řez jen tak pro srandu,že si to rodička přeje mi přijde nezodpovědné a jsem ráda,že u nás o tom rozhodují lékaři a že mají tolik rozumu,že císaře provádějí jen v případech,kdy si to vyžaduje zdravotní stav maminky,nebo miminka.
Jinak maminkám,které si to přečtou a kvůli zdravotnímu stavu na císaře musí přeji hodně sil a nebojte,tu emocionální ztrátu dohoníte,jen to budete mít trošku těžší,ale za to je odměnou zdravé a spokojené miminko.
Není tady
Já jsem po 2 akutních císařích. Oba porody byly vyvolávané. u prvního jsem skončila na císaři po 15 hod. bolestí a myslela si, že u druhého porodu mě ni horšího nemůže potkat. Chyba- druhejporod byl taky vyvolávanej, 13 hodin jsem měla křížové bolesti po minutě, epidurálv naší nemocnici prostě nedaj a když už jsem měla tlaky, tak dr. prohlásil, že mimi je šprajclý a monitor ozev nic moc, tak bude císař, na kterej jsem čekala další 3/4 hodinu než přijede druhej dr. z domova. A chutovka byla, když mě v těch tlakách přivázali ruce a nohy, abych se nehejbala. Myslela jsem , že to jsou moje poslední chvilky. A ve finále dr. ještě říkal, že si už ráno před vyvoláváním myslel, že půjdu císařem. Takže já kdybych měla na výběr, tak jdu okamžitě do císaře.
Upravil(a) Jesi (4. 5. 2007 15:09)
Není tady
Naprostý souhlas s tím, co psala špunt a Ivule. Ono opravdu není nad vlastní zkušenost, a fakt můžu říct, že mě osobně, když někdo (většinou ten, kdo nikdy nerodil) prohlásí, že raději císaře než normální porod, tak mě se zvedá tlak. Je vidět, že prostě většinou neví, o čem vlastně mluví. Já prodělala právě císař (akutní, nebyl plánovaný, ani jsem o něj nikdy nestála) a ač to vypadá, že "to nebolí", je to opravdu jen zdání. Ono to možná nebolí, ale jen v tom okamžiku, když jste na sále. Ale pak Hned po porodu mě odvezli na JIPku, kde jsem byla více než 24 hodin bez jakéhokoliv kontaktu s rodinou, s manželem a bohužel hlavně s dítětem. Poprvé mi malého přivezli až po cca 7 hodinách od porodu a to jen na zhruba 5-10 minut a pak až další den ráno (rodila jsem v poledne), a zase jen na cca 10 minut, do té doby jsem nevěděla o něm vůbec nic, ani jak je na tom, kde je, nikoho nezajímaly mé otázky. Co to udělá s psychikou, snad nemusím popisovat. O tom, že 24 hodin jsem ležela na rovné posteli na zádech napojená na přístroje, kapačky, nemohla se pohnout a měla bolesti, které vám moc netlumí, protože nemůžou, kvůli nastupující laktaci, tak to ani nebudu rozepisovat. O probdělé nekonečné noci taky ne. O tom, co vše se vám honí hlavou a jak krásně postupně padáte do těžké deprese... O tom, jak se ráno musíte postavit, a jít s velkými bolestmi do sprchy, škoda mluvit (dokud to nezvládnete a nepostavíte se, aby jste se vysprchovaly, nepropustí vás z JIPky). To, že jsem manžela poprvé viděla až cca 30 hodin po porodu, taky nijak nepřidá. Byla jsem na to sama, ač jsme to tak nechtěli, takže žena, která má u porodu svého partnera, má opravdu obrovskou výhodu. Já ji neměla
A tak bych mohla pokračovat. Těch proti je víc než dost. A todle jsou vlastně spíše ty "psychické" nevýhody, co se týká medicínských, tak co si budeme nalhávat, je to složitá operace a velký zásah do organismu ženy.
A co jsem tím vším chtěla vlastně říct? Že každá žena se bojí bolesti, porodu, toho, jak to všechno bude probíhat, jak to dopadne, ale myslet si, že císař to za nás "vyřeší", a my budeme OK je naivní.
Mě zbývá pár dní do druhého porodu, a lékaři mě straší, že vzhledem k mému zdravotnímu stavu to bude nejspíše zase císařský řez. Takže podle teorie, že císař je vlastně brnkačka, bych se měla i těšit, ne? Ne, opravdu se na něj netěším, věřte mi.
Není tady
Ja se pridam taky, ale trosku z jine strany. Me zarazi nazor, ze je to moje telo a ja si muzu rozhodovat o tom, jak porodim. To neni pravda. Ano, muze si zachazet se svym telem a potazmo ditetem jak chce, ale ve vecech, kdy je sama zodpovedna za to, co udela, ale pokud vim, sama si cisarsky rez neprovede. Je k tomu potreba nekdo, kdo to udela a kdo pres jeji souhlas vezme na sebe riziko pripadnych komplikaci. A tim je lekar. Ja doufam, ze u nas nikdy nebude cisarsky rez na prani. Zvlastni je to, ze v drvive vetsine pripadu chteji cisare zeny, ktere nikdy nerodily. Taky mam z porodu strach, ale myslim, ze je prirozene, ze se bojime toho, co nezname. Ale nebojim se o sebe, bojim se o dite.
Není tady
já bych teda chtěla vidět sestřičku která by řekla že císař je lepčí .... pár jich znám a tohle by vživotě nevypustili z pusy pokud je vše ok tak přirozený porod...
já i když se bojím bolesti jak čert kříže a u videa porodu jsem se málem složila chci rodit normoš a už se začínám i těšit
Není tady
při prvním těhu porod trval 29 hodin, posledních 10 hodin jsem měla křížové bolesti co minutu a ne a ne se otevřít, v ruce zapíchlé 3 kapačky, kolem pasu snímání srdce miminka...bylo toh rozné, težké - říkala jsem si, že raději císař... když šla malá už ven a já mohla tlačit, najednou veškeré bolesti pominuly a samotný porod nebyl vůbec bolestivý a hlavně velmi rychlý cca 15min - a pak ten pocit , když vám položí dítě na bříško, když si ho můžete pohladit, když vám ho přiloží k prsu - Tio o tento zážitek bych už nikdy v životě nechtěla přijít - vždyt je to zázrak a hlavně strašně krásné!!!!!
Upravil(a) tes1 (4. 5. 2007 14:51)
Není tady