6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Máte zkuenosti s vitiligem u 4 letého dítěte?
Není tady
Pěkný den Petuno.Vitiligo je záleitost jaterní.Pokud pročistíte játra,stav se zlepí.
Kdyby jsi chtěla poradit více,co uívat (jsem terapeutka),ozvi se na maharata@atlas.cz
Poradnu mám na stránkách.Přeji krásný večer a drím pěsti s prckem,pokud nebude mít zájem,taky mám takového puntíka.Marta
Není tady
Hezký večer, moje dcera měla vitiligo od títné lázy- sníené činnosti- hypofunkci.
Je potřeba nabrat vechny laboratoře- krve.
Drím palce.
Není tady
Zkopírováno z : Ordinace.cz
Název vitiligo pochází z latiny (vitium = vada, vitelis = bílý). Vitiligo není infekční. Není tedy přenosné ani alergické. Je to koní choroba projevující se výpadky pigmentu. Dochází k zániku buněk tvořících pigment - melanocytů. Výsledkem jsou mléčně bílá loiska na kůi a ve ktici svazečky bílých vlasů.
Vitiligo není vzácné. Trpí na něj asi 1 a 4 procenta obyvatelstva. Můe sice vzniknout v jakémkoliv věku, ale nejčastěji to bývá v mládí. U 50 procent se objevuje do 20 roku. Vyskytuje se u vech ras stejně často u en i muů.
¨
Přesná příčina není dosud jednoznačně objasněna
Vá imunitní systém vytváří protilátky proti vlastním pigmentotvorným buňkám. Je to obdobné jako u infekce, kdy tvoří protilátky proti cizorodým baktériím. Protilátky a bílé krvinky napadají pigmentovou buňku, zničí ji a s ní zaniká i pigmentace. Současně s vitiligem se často vyskytují také jiné autoimunitní choroby (předevím nemoci títné lázy, dále pak cukrovka, revmatoidní artritida, chudokrevnost, aj.).
Svou roli hraje i dědičnost. A 40% pacientů má někoho v příbuzenstvu s těmito pigmentovými problémy. Často spojené s chorobami títné lázy. Dále zde působí nervové vlivy. často předchází tzv. provokační faktory. Nejsou vlastní příčinou vitiliga, ale "probudí" ho takříkajíc ze spícího stádia. Mezi nejčastějí patří stres, operace, úrazy a poranění, spálení na sluníčku, infekce, těhotenství a hormonální vlivy a vnitřní choroby. Někdy se vak vitiligo objeví bez zjistitelného vyvolávajícího momentu.
První pomoc
Jedná-li se skutečně o vitiligo, můete díky nejnovějím výsledkům výzkumu sami začít s podpůrnou léčbou. Léky ve formě gelu, který obsahuje výe zmíněné potřebné enzymy, sniují mnoství peroxidu vodíku a dalích látek. Gel upravuje přirozené poměry v kůi a brzdí proces zániku pigmentových buněk.
Gel je volně prodejný v lékárnách. Aplikuje se 2x denně na teplou kůi. Do kůe je třeba ho řádně vetřít, a vymizí pocit krupičky. Enzymy jsou toti kvůli zachování účinnosti uzavřeny v malých částicích, mikrosférách, a ty je třeba při vtírání rozruit, aby se enzymy mohly uvolnit a do kůe vstřebat. Gel uchovávejte mimo ledničku, chlad ho pokozuje.
Díle Vám doporučuji slunění anebo abyste po lékařském vyetření a posouzení docházeli na světloléčbu. Léčba je dlouhodobá a provádí se minimálně po 3 měsíce, nejlépe po 6-12 měsíců. Pokud se repigmentace neobjeví do 6 měsíce, nemá smysl pokračovat.
Pokud slunění nesnáíte a spalujte se do červena s puchýři, nepřipadá tato léčba v úvahu. Pouívejte krémy s ochranným faktorem proti ultrafialovému záření (UV). Minimálně s faktorem SPF 20 či vyím. Chraňte svou kůi té oděvem, klobouky, vyhýbejte se přímému pobytu na slunci, zejména v období mezi 11-14 hodinou.
Ke kosmetickému krytí můete pouít vhodný makeup nebo samoopalovací krémy. Mikropigmentace loisek pomocí
tetováe
je poněkud riskantní, nebo se nemusí přesně zdařit barevný tón, zabarvení je nevratné a vitiligo se můe tímto zákrokem i aktivovat.
Není tady
Dobrý den, na krku se mi cca před půl rokem udělal velký bílý flek a dnes jsem objevila spoustu malých po ramenou a zádech. Příznaky to odpovídá vitiligu, ale já pořád doufám, e by to mohlo být i něco jiného. Ke koní se dostanu a tak 14 dní. Má plno. Léčím se od 12 se títnou lázou (měla jsem silný zánět), nyní je mi 21 a títnou lázu mám ji několik let plně stabilizovanou. Mohlo by to být i něco jiného ne vitiligo?
Není tady