27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Tak jsem zrovna docela znechucene docetla diskusi na novinkach a je mi z nekterych nazoru docela spatne.
To opravdu nekteri cesi tak zavidi zene, ktera se vda do zahranici, nebo jim spis vadi vseobecne par rozmaznutych tahanic o deti ktere se objevili v ceske televizi?? ja bych tipovala spis na to prvni.....
Není tady
Rozhodně nezávidím enám , kdy si berou cizince. Jiné prostředí, jiné zvyky, ztráta vlastní rodiny-rodiče, sourozenci....
Mě spí vadí pak ty tahanice o děti :-(((( . Mám kamarádku,co si vzala turka, má s ním 2 děti a při rozvodu si uila své. Píe ,, nebo jim spí vadí vseobecně pár rozmáznutých tahanic o děti, které se objevili v české televizí? ,, .
Kadá mamina neletí do televize.
Zřejmě ve svém okolí nikoho s tímto problémem nemá, jinak by jsi nemohla psát, e eně čei závidí, e si vzala cizince.
Není tady
helco, ja se jen ptam, co si ceske zeny ve skutecnosti o tomto problemu mysli. ne za vsech manzelstvi s cizincem zena konci jako sluzka zavrena v kobce, ktera deti vidi jen v momente, kdy je porodi....
proto me zarazeji komentare tipu "dobre jim tak" "blbky se predvadeji" atp..... pravda, ne kazda do televize utika, cizince si bere jen na svou zodpovednost a nemuze cekat, ze za ni vsechno vyresi stat, kdyz je v koncich ale to prece neznamena, ze se necim provinila a lide se po ni povezou. Ty komentare v diskusi jsou opravdu plne zloby a pranyrovani, zajimave je tam take to, ze dle nazoru ostatnich, ceska provdana za cizince je devka ale cech provdany za ukrajinku je vlastne dobrak, ktery ji zachranil pred chcipnutim hladem..... pritom ty finalni tahanice si take neodpovidaji - ceska ma odtahnout z ciziny bez deti, kdyz je blba kdezto muzovi deti maji zustat v cr s otcem, protoze s mamou by chcipli hlady (je to tam tak vyjadreno vseobecne) tak co se vlastne uprednostnuje??? Spis asi dotcena jesitnost ceskych muzu, kteri jsou urazeni tim, ze nektera ceska zena da prednost vile u more pred ceskym pivnim pupkem. Tak fakt nevim, jaky zaver si z toho udelat.
Není tady
Helča2 napsal(a):
Rozhodně nezávidím enám , kdy si berou cizince. Jiné prostředí, jiné zvyky, ztráta vlastní rodiny-rodiče, sourozenci....
Mě spí vadí pak ty tahanice o děti :-(((( . Mám kamarádku,co si vzala turka, má s ním 2 děti a při rozvodu si uila své. Píe ,, nebo jim spí vadí vseobecně pár rozmáznutých tahanic o děti, které se objevili v české televizí? ,, .
Kadá mamina neletí do televize.
Zřejmě ve svém okolí nikoho s tímto problémem nemá, jinak by jsi nemohla psát, e eně čei závidí, e si vzala cizince.
http://www.rodice.cz/metrik/2563.png
To sa stáva, ale keby som začala menova svoje rozvedené kamoky, čo majú problémy a "ahanice o deti" so Slovákmi, zahltila by som Babinet a admini by ma . Druhá vec je, e keby som sa zatúila vyda za cudzinca(alebo do cudziny), zistila by som si nielen miestne zákony - tam je väčinou pes zakopaný, a nemyslím len písané zákony, ale aj tie nepísané, ale mlčky tolerované úradmi - ale aj tradície a zvyky. A v prípade Slováka či Čecha by som si aspoň preklepla budúcu rodinu... a tie aj tie zákony. Zicher je zicher.
Není tady
Závery by osm hlavne nerobila iadne veobecné, ani z diskusií... Ale je fakt, e žudia majú sklony mahom odsudzova vetko, čo nepoznajú a nechápu. Ich koda, nevedia, o čo sa môu pripravova.
Není tady
Dita.L napsal(a):
helco, ja se jen ptam, co si ceske zeny ve skutecnosti o tomto problemu mysli. ne za vsech manzelstvi s cizincem zena konci jako sluzka zavrena v kobce, ktera deti vidi jen v momente, kdy je porodi....
proto me zarazeji komentare tipu "dobre jim tak" "blbky se predvadeji" atp..... pravda, ne kazda do televize utika, cizince si bere jen na svou zodpovednost a nemuze cekat, ze za ni vsechno vyresi stat, kdyz je v koncich ale to prece neznamena, ze se necim provinila a lide se po ni povezou. Ty komentare v diskusi jsou opravdu plne zloby a pranyrovani, zajimave je tam take to, ze dle nazoru ostatnich, ceska provdana za cizince je devka ale cech provdany za ukrajinku je vlastne dobrak, ktery ji zachranil pred chcipnutim hladem..... pritom ty finalni tahanice si take neodpovidaji - ceska ma odtahnout z ciziny bez deti, kdyz je blba kdezto muzovi deti maji zustat v cr s otcem, protoze s mamou by chcipli hlady (je to tam tak vyjadreno vseobecne) tak co se vlastne uprednostnuje??? Spis asi dotcena jesitnost ceskych muzu, kteri jsou urazeni tim, ze nektera ceska zena da prednost vile u more pred ceskym pivnim pupkem. Tak fakt nevim, jaky zaver si z toho udelat.
Vimni si, e se dopoutí stejného zeveobecňování jako ti, ze kterých se ti dělá patně.
Není tady
Axi napsal(a):
Dita.L napsal(a):
proto me zarazeji komentare tipu "dobre jim tak" "blbky se predvadeji" atp..... pravda, ne kazda do televize utika, cizince si bere jen na svou zodpovednost a nemuze cekat, ze za ni vsechno vyresi stat, kdyz je v koncich ale to prece neznamena, ze se necim provinila a lide se po ni povezou. Ty komentare v diskusi jsou opravdu plne zloby a pranyrovani, zajimave je tam take to, ze dle nazoru ostatnich, ceska provdana za cizince je devka ale cech provdany za ukrajinku je vlastne dobrak, ktery ji zachranil pred chcipnutim hladem..... pritom ty finalni tahanice si take neodpovidaji - ceska ma odtahnout z ciziny bez deti, kdyz je blba kdezto muzovi deti maji zustat v cr s otcem, protoze s mamou by chcipli hlady (je to tam tak vyjadreno vseobecne) tak co se vlastne uprednostnuje??? Spis asi dotcena jesitnost ceskych muzu, kteri jsou urazeni tim, ze nektera ceska zena da prednost vile u more pred ceskym pivnim pupkem. Tak fakt nevim, jaky zaver si z toho udelat.Vimni si, e se dopoutí stejného zeveobecňování jako ti, ze kterých se ti dělá patně.
Jo?? a kde??
Není tady
Mně u kauz - vzala si cizince, rozvedla se, odvezl jí děti, jí zbyly oči pro pláč - vadí jedna věc. Spousta lidí s klidným svědomím řekne - no jo, kráva, neměla si ho brát, kdyby si vzala Čecha, nemusela teď brečet.
Je mi z toho smutno, protoe nikde není záruka, e vezmu-li si Čecha, bude rozvod selanka
Já jsem se osobně setkala s jedním takovým příběhem, kdy Čeka přila o dítě. Stručně jej popíu a zkuste mi prosím napsat, jak to vidíte vy..
Devatenáctiletá Čeka se vdala za Pákistánce. Nějakou dobu s ním ila v Pákistánu, poznala jeho rodinu, hovoří panjabi - jejich jazykem. Kdy si brala Pákistánce, byl relativně bohatý a zařídil ji velmi sluný ivotní standard.
ili v Čechách, kde se jim narodil chlapeček. Měli manelksé problémy - opravdu netuím jaké. Mladá maminka měla psychické problémy - teko snáela svou mírnou nadváhu, snad i trpěla bulimií. Navíc milý Pákistánec přiel o velkou část majetku, take i kdy si ili sluně, u to nebylo takové, jako dřív.
Jednoho dne mladá maminka odletěla do zahraničí, za jiným muem. Své dítě, tehdy asi tříleté, nechala doma s manelem, nikomu nic neřekla, prostě se vypařila. Tatínek musel chodit do práce, ale i tak se snail nahradit malému maminku, jak mohl. Kdy u to váně nelo, zavolal sociálku, aby zdokumentovala, e matka opustila rodinu.
Vzhledem k časově náročné práci, kterou jedinou jako cizinec sehnal, se nemohl o svého syna plnohodnotně starat, take s ním odej do Pákistánu. Na to se ozvala po půl roce maminka, která si vzpomněla, e má malého chlapečka.... celá story stále jetě pokračuje, ale vypadá to tak, e syn zůstane otci.
Není tady
DitaL, s tou závistí nevím.... můu tě ujistit, e cizince nikomu nezávidím a sama bych si ho nevzala.
Závistí můou puknout maximálně nějaký maloměstský nanynky a zlatokopky, koda mluvit....
Ven bych se nevdala ze dvou důvodů:
1. ila jsem v cizině a vím, jak se lidé na čechy dívají.
2. jiná mentalita představa, e nikdy nebudem úplně na jedný vlně, e mu například zacituju Cimrmany nebo Wericha nebo hláku z Knoflíkářů a on na mě bude koukat jak péro z gauče... no prostě mě to fakt neláká...
Není tady
Fatima napsal(a):
Mně u kauz - vzala si cizince, rozvedla se, odvezl jí děti, jí zbyly oči pro pláč - vadí jedna věc. Spousta lidí s klidným svědomím řekne - no jo, kráva, neměla si ho brát, kdyby si vzala Čecha, nemusela teď brečet.
Je mi z toho smutno, protoe nikde není záruka, e vezmu-li si Čecha, bude rozvod selanka
Já jsem se osobně setkala s jedním takovým příběhem, kdy Čeka přila o dítě. Stručně jej popíu a zkuste mi prosím napsat, jak to vidíte vy..
Devatenáctiletá Čeka se vdala za Pákistánce. Nějakou dobu s ním ila v Pákistánu, poznala jeho rodinu, hovoří panjabi - jejich jazykem. Kdy si brala Pákistánce, byl relativně bohatý a zařídil ji velmi sluný ivotní standard.
ili v Čechách, kde se jim narodil chlapeček. Měli manelksé problémy - opravdu netuím jaké. Mladá maminka měla psychické problémy - teko snáela svou mírnou nadváhu, snad i trpěla bulimií. Navíc milý Pákistánec přiel o velkou část majetku, take i kdy si ili sluně, u to nebylo takové, jako dřív.
Jednoho dne mladá maminka odletěla do zahraničí, za jiným muem. Své dítě, tehdy asi tříleté, nechala doma s manelem, nikomu nic neřekla, prostě se vypařila. Tatínek musel chodit do práce, ale i tak se snail nahradit malému maminku, jak mohl. Kdy u to váně nelo, zavolal sociálku, aby zdokumentovala, e matka opustila rodinu.
Vzhledem k časově náročné práci, kterou jedinou jako cizinec sehnal, se nemohl o svého syna plnohodnotně starat, take s ním odej do Pákistánu. Na to se ozvala po půl roce maminka, která si vzpomněla, e má malého chlapečka.... celá story stále jetě pokračuje, ale vypadá to tak, e syn zůstane otci.
Tak tomuhle otci tocho chlapecka preju. Dite ma dostat ten, kdo se o nej stara.
Není tady
Tigger
dneska je na novinkach dalsi clanek o syranovi, ktery zabil manzelku. diskuse je zablokovana, protoze tam opet padali hlasky o devkach provdanych za cizince.....
mas pravdu, ale do tech diskusi pisou nenavistne i muzi. Copak je k tomu asi vede?? Ti budou tezko zavidet nejake zenske slusneho manzela, tam jde mozna spis o jesitnost.
1. a kde jsi zila v cizine?? ja mam dojem, ze se naopak na cechy divaji konkretne ve Francii se zvedavosti, obdivuji je a Prahu maji moc radi
2. na to asi nejde koukat jednostrane, cizinec se muze docela dobre naucit cimrmana jako cech Gerarda Jugnota
Není tady
Dito,
Já byla v Německu a USA a sestřenice na tom v Anglii není o moc líp. Má tam nií ivotní standard ne zbytek rodiny tady v ČR a přesto si o ní rodilí angláni myslí, e se vdala z ryze ekonomického prospěchu, fakt směný, a jednou bude sestřenka dědit, bude se jim moct vysmát a poloit jim otázku "tak kdo si tady sňatkem polepil"?
Z jaké části Francie jsi?
Paříani jsou zas podle mého názoru na přistěhovalce citliví, ale asi je pro ně pořád v pohodě čeka, ne alířanka
V Provence zas pobýval manel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad a na to, e ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praní Kdy jim řekl e pračku doma má (mimochodem lepí a novějí model ne měli oni), tak toho nechali
Jinak my s manelem nedávno strávili krásný večer tím, e jsme se snaili vzpomenout na jméno zmrzliny, která se prodávala v takové kostce (vypadala jako z člověče nezlob se) a lidi si jí pak dávali na embéčka dozadu na kouli. Pak jsme volně přeli na jiný produkty a vybavovali si chu jahodovýho Miláčka (hodně lidí u nebude vedět co mám na mysli) a to bych s Němcem nemohla... teda s východním moná ano
Nejsem ádná vlastenka a na čeích mě pár věcí tve, ale nae mue mám ráda a ije se mi s nimi tady moc dobře..
Není tady
iju s Alířanem, skoro tři roky. Nebyla to vdycky selanka, Cimmrmany skutečně nikdy nepochopí, ale je třeba skvělé, jak si vzájemně roziřujeme obzory.
Jinak přítel hovoří skvěle česky, já si díky němu vylepila fráninu.. nevím, píu to hlavně proto, jak Tigger zmínila tu Alířanku, docela mně to pobavilo.
Dřív jsem se moc "nechlubila", e iju s Alířanem, nebyla jsem zvědavá na vyjevené pohledy okolí, dneska se jenom bavím, jak Čei mahem odsoudí člověka, kterého ani neznají, neví, co je zač a aby o něm věděli ve, stačí info - je z Alíru.
A ije kdekoliv, vude se najdou lidi, kteří na tebe budou koukat skrz prsty a mně je celkem jedno, jestli je to proto, e jsem někde cizinka, nebo proto, e mám na sobě zrovna sukni, která se ne vem líbí nebo proto, e se vedu na ulici s Alířanem..
Jinak je zajímavé to, jak lidi zmiňují - no mně by vadilo ít s cizince, nekoukal na stejné večerníčky, nezná ná humor - a přitom si neuvědomují, e zrovna v tomhle směru se lidé můou vzájemně hrozně moc obohatit.
Co se týče vztahu k cizincům - jsem pro, ale opatrně. Nespěchat do ničeho, nikam se unáhleně nestěhovat, dát tomu čas. Nikdo se nevydrí rok dva přetvařovat.
Není tady
Tigger napsal(a):
Dito,
Já byla v Německu a USA a sestřenice na tom v Anglii není o moc líp. Má tam nií ivotní standard ne zbytek rodiny tady v ČR a přesto si o ní rodilí angláni myslí, e se vdala z ryze ekonomického prospěchu, fakt směný, a jednou bude sestřenka dědit, bude se jim moct vysmát a poloit jim otázku "tak kdo si tady sňatkem polepil"?
Paříani jsou zas podle mého názoru na přistěhovalce citliví, ale asi je pro ně pořád v pohodě čeka, ne alířanka
V Provence zas pobýval manel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad a na to, e ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praníKdy jim řekl e pračku doma má (mimochodem lepí a novějí model ne měli oni), tak toho nechali
Jinak my s manelem nedávno strávili krásný večer tím, e jsme se snaili vzpomenout na jméno zmrzliny, která se prodávala v takové kostce (vypadala jako z člověče nezlob se) a lidi si jí pak dávali na embéčka dozadu na kouli. Pak jsme volně přeli na jiný produkty a vybavovali si chu jahodovýho Miláčka (hodně lidí u nebude vedět co mám na mysli) a to bych s Němcem nemohla... teda s východním moná ano
Nejsem ádná vlastenka a na čeích mě pár věcí tve, ale nae mue mám ráda a ije se mi s nimi tady moc dobře..
U nás sa tá kocka volala Jablková(alebo jahodová) dreň, asi nemala nejaký obchodný názov(ted ana Slovensku, v Čechách neviem)
Není tady
Pozri, Tigger, ja toto zaívam s mladími kolegami . U sa bojím aj prizna, e mám maturitu z rutiny a tátnicu z dejín medz. robotníckeho hnutia(
), ale to mi nevadí, vadí mi, e keď spomínam na trabanty, pre nich je to len filmová requisita, a niektoré veci si nepamätajú vôbec... A tu sú pritom pravoverní Slováci. Ale dá sa s tým i aj pracova, ver mi
Není tady
Ja som chodila s niekožkými cudzincmai, ale o dieati osm uvaovala len sjedným(no, ete jedna dovolenková známos ma nahovárala na spoločnú budúcnos ), ale u toho potom z toho zilo - ale hlavne kvôli jeho postojom a povahe, skôr ne kvôli jeho inému pôvodu a vierovyznaniu. Je to do značnej miery o tolerancii na oboch stranách a tie o kompatibilnosti - a určite treba vedie, do čoho idem, aby som potom nebola prekvapená. U moslimov platí, e do ôsmich rokov "patrí" diea matke, od ôsmich otcovi. Cez nejde vlak, take ak sa ena nechce detí vzda za iandu cneu, musí počíta, e sa s ich otcom nesmie rozvies, kým nebudú plnoleté. To nie je nič nemorálne a otrasné, to je skrátka Iný kraj, iný mrav. Treba s tým ráta.
Není tady
Tigger napsal(a):
V Provence zas pobýval manel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad a na to, e ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praní
To mi připomíná, jak mi příbuzní z Rakouska před cca 7 lety ukazovali, jak vypadá kiwi...
Upravil(a) Gabrielle (30. 4. 2007 15:05)
Není tady
Fatima napsal(a):
Dřív jsem se moc "nechlubila", e iju s Alířanem, nebyla jsem zvědavá na vyjevené pohledy okolí, dneska se jenom bavím, jak Čei mahem odsoudí člověka, kterého ani neznají, neví, co je zač a aby o něm věděli ve, stačí info - je z Alíru.
Moje kamarádka jeden čas ila s Nigerijcem. Co ta si vyslechla od lidí !!! Od toho, e jí Čei nejsou dost dobrý přes to, e chce být zajímavá a po uráky, e je s ním kvůli velikosti penisu... Samozřejmě výběr slov byl poněkud hrubího zrna... U spolu nejsou, ale mají 5letého chlapečka. Je to nádherný míeneček, ale lidi jsou hnusný i na něj...
Není tady
V Provence zas pobýval manel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad a na to, e ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praní Kdy jim řekl e pračku doma má (mimochodem lepí a novějí model ne měli oni), tak toho nechali
ja pochazim z Loraine, Meurthe et Mossele. Me tu zase litovali za cecenske valky. cesko jako cecensko
nejvic me ale vykolejila urednice na prefekture..... "... tohleto si vyplnte. Umite psat?? "
Jinak je to tady moc fajn, lidi se zajimaji, ale jisteho paradoxu si vsimam ------> Banda z prace meho manzela jezdi na dovolenou na Cote d'azur a do Spanel. (1000 - 1500 km) nabidla jsem jim, at jedou s nama do cech (750 km) a bylo mi receno " jeziiiisi kriste, takovou dalku?? Jak dlouho se tam vubec jede?? tri dny??"
Není tady
Gabrielle napsal(a):
Fatima napsal(a):
Moje kamarádka jeden čas ila s Nigerijcem. Co ta si vyslechla od lidí !!! Od toho, e jí Čei nejsou dost dobrý přes to, e chce být zajímavá a po uráky, e je s ním kvůli velikosti penisu... Samozřejmě výběr slov byl poněkud hrubího zrna... U spolu nejsou, ale mají 5letého chlapečka. Je to nádherný míeneček, ale lidi jsou hnusný i na něj...
Gabrielle, tak takovi nejsou jenom cesi ale i Francouzi. Svagroveho sestra ma krasneho 8mi mesicniho misenecka ale odmita rict s kym a dokonce cele tehotenstvi tajila. Do porodnice ji odvezli za pet dvanact, protoze uz asi 7 hodin rodila doma v koupelne, nez jeji bratr vyrazil dvere, aby se presvedcili, co tam vubec takovou dobu dela (!!!) Ano, je blbka ale z jedne stranky se ji nedivim. takovy totiz mela strach z rodicu, kteri jsou rasisti az do morku kosti. Otec je peclive utajeny a mam dojem, ze ani sam nevi, ze ma dite.
Jinak ty poznamky, co si zazila tvoje kamaradka si prochazim taky. a vzdycky jenom v cechach. mrzelo me treba, na dovolene v Africe, na ktere jsme byli s ceskou cestovkou, kdyz na me ze schodu do baru volala slecna, se kterou jsme se tam zkamaradili "co jeeee, vy nejdete ven?? je tam teplo a uz neprsi. My jsme byli plavat v mori" a ja ji na to odpovidala nahoru do schodu "jeee tak se prevliknete a pojdte na panaka, my ted prisli" a kde jste byli??" " na velbloudech"..... v tom momente to vedle u stolu zasumnelo a osazenstvo vedlejsiho stolu zacalo dost hlasite septat... "no jo, svine jedna, jak vyrvava, si mysli k**** ze ji bude nekdo ty velbloudy zavidet"
To je "no koment" Ve Francii manzela nikdo nepronasleduje za to, ze si vzal cesku. Spis me chodili ze zacatku vsichni okukovat. pripadala jsem si jak muzejni exponat.
Není tady
O tom poučování mám také krásnou příhodu...
Ono to není jen v cizincích,umí to i nainci.Dcera si od dětství dopisuje s chlapcem z Chile.Bydlí v Santiagu.
Dcera probírala starou korespondenci.Kdy chodila do 2 třídy Z,psla mu o tom jak tady lidé ijí.Mimo jiné se zmínila e vichni lidé tu bydlí v domech.Jsou to stavby z cihel nebo betonu,mají okna se skly a dveře,v bytech nábytek a ústřední topení.Na ulicích nám jezdí auta,autobusy a ve vzduchu lítají letadla.V závěru píe.... přála bych ti někdy vidět letadlo nebo opravdový dům.U nás na trnici hráli Indiáni od vás moc krásné písničky.Nechápu proč nosíte přes ramena ty deky,kdy je vám taková zima,proč si nepostavíte baráky?
A to bylo prosím sedmileté dítě.Dnes se tomu rádi zasmějeme,protoe kdy 2 měsíce na to přistál chlapec se svým otcem na Ruzyni - umonil synovi aby se s kamarádkou poznal pří jejich cestě do Egypta,dcera uasle koukala e nemají psí ui,nosí klasický oděv a dokonce umí mluvit
Není tady
Z cizincem se člověk seznámí a můe mu být blií ne nainec. Ne kadá Čeka je dobrá kuchařka,ne kadý Němec je puntičkář,ne kadá Němka je skvělá hospodyně a ne kadý Čech je domácí kutil.Někoho úpravnost jianských muů vytáčí,jinému imponuje.
Není Čech jako Čech.
Manelství není prázdninová známost. V dobrém i ve zlém.Kdy se tady rodiče tahají o děti,neplatí výivné a perou se, nikdo ani nevzdychne.
Ale cizinci!Jen nás zneuívaj.
Jo ty hláky to není závist ale nuda.Znám v němčině!
Není tady
Selima napsal(a):
Ja som chodila s niekožkými cudzincmai, ale o dieati osm uvaovala len sjedným(no, ete jedna dovolenková známos ma nahovárala na spoločnú budúcnos
), ale u toho potom z toho zilo - ale hlavne kvôli jeho postojom a povahe, skôr ne kvôli jeho inému pôvodu a vierovyznaniu. Je to do značnej miery o tolerancii na oboch stranách a tie o kompatibilnosti - a určite treba vedie, do čoho idem, aby som potom nebola prekvapená. U moslimov platí, e do ôsmich rokov "patrí" diea matke, od ôsmich otcovi. Cez nejde vlak, take ak sa ena nechce detí vzda za iandu cneu, musí počíta, e sa s ich otcom nesmie rozvies, kým nebudú plnoleté. To nie je nič nemorálne a otrasné, to je skrátka Iný kraj, iný mrav. Treba s tým ráta.
To neplatí vude - obvykle jen v zemích, kde platí aría.
Hlavní problém u únosů dětí do těchto končin je, e je tam nikdo nepojede hledat a tamní úřady to nezajímá.
Není tady
Tam kde platí aría je to jasné a předem dané.
Stát se to ale můe kdekoliv.Tady u nás jsme navyklí e pokud se brání styku dítěte s rodičem,nedívá se na to větina národa trgicky.Pokud ale je dítě za hranicemi,vyvolává to silné emoce.Přitom mnohdy jde o dítě které se za hranicemi narodilo,má tam své citové vazby,komunikuje řečí dané země- je tam prostě doma.
Má potom matka právo ho z dané země odvézt jen proto e není schopná toto respektovat a sama není schopná v dané zemi ít?
Myslím e by si kadá ena dobře promyslet případný sňatek s cizincem.Měla by poznat zemi do které půjde,i tamní právo.
Ale pokud se podíváme okolo sebe,zjistíme e mnohdy neznají ani právo vlastní země,nebo ho nejsou schopny akceptovat.
Není tady
Ono automatické svěření dítěte do péče otci, je v zemích kde ena nemá běně svůj příjem a dítě by neměla z čeho ivit.
Před sto lety to i u nás byla běná praxe.
Obecně si myslím , e partner by měl v danné zemi zkusit ít bez závazků - za svobodna, pak teprve se orientuje. Najde si práci ,přátele,vidí a slyí jak to chodí.
Neznalý nemá odhad. Spadne do vztahu s člověkem ,který by na domácí půdě zůstal svobodný.Důvody mohou být různé.
Třeba je lempl,násilník,fanatik,příivník,nemá na vyplacení nevěsty,existuje milion důvodů,které cizince ani nenapadnou.
Jo, známá ila skoro dvacet let s Pákistáncem (v USA).Nemají děti,on nechtěl.Před zhruba třemi lety si přivezl z Pákistánu mladičkou manelku.On je velmi příjemný,společenský.Vůbec nechápe co je patného na tom ,e se nechal vydrovat na studiích a podporovat v začátcích své kariéry a teď si chce pořídit rodinu s jinou.To co kámoka pokládala za společný majetek byl jeho "enící bonus".Milenka ,která je ve věku matky manelky s nimi můe klíďo bydlet. Můe dál chodit do práce a financovat jeho rozrůstající se rodinu. Není v tom zlý úmysl , akorát střet dvou kultur.
Upravil(a) Hannah (1. 5. 2007 9:44)
Není tady