6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tak jsem zrovna docela znechucene docetla diskusi na novinkach a je mi z nekterych nazoru docela spatne.
To opravdu nekteri cesi tak zavidi zene, ktera se vda do zahranici, nebo jim spis vadi vseobecne par rozmaznutych tahanic o deti ktere se objevili v ceske televizi?? ja bych tipovala spis na to prvni.....
Není tady
Rozhodně nezávidím ženám , když si berou cizince. Jiné prostředí, jiné zvyky, ztráta vlastní rodiny-rodiče, sourozenci....
Mě spíš vadí pak ty tahanice o děti :-(((( . Mám kamarádku,co si vzala turka, má s ním 2 děti a při rozvodu si užila své. Píšeš ,, nebo jim spíš vadí vseobecně pár rozmáznutých tahanic o děti, které se objevili v české televizí? ,, .
Každá mamina neletí do televize.
Zřejmě ve svém okolí nikoho s tímto problémem nemáš, jinak by jsi nemohla psát, že ženě češi závidí, že si vzala cizince.
Není tady
helco, ja se jen ptam, co si ceske zeny ve skutecnosti o tomto problemu mysli. ne za vsech manzelstvi s cizincem zena konci jako sluzka zavrena v kobce, ktera deti vidi jen v momente, kdy je porodi....
proto me zarazeji komentare tipu "dobre jim tak" "blbky se predvadeji" atp..... pravda, ne kazda do televize utika, cizince si bere jen na svou zodpovednost a nemuze cekat, ze za ni vsechno vyresi stat, kdyz je v koncich ale to prece neznamena, ze se necim provinila a lide se po ni povezou. Ty komentare v diskusi jsou opravdu plne zloby a pranyrovani, zajimave je tam take to, ze dle nazoru ostatnich, ceska provdana za cizince je devka ale cech provdany za ukrajinku je vlastne dobrak, ktery ji zachranil pred chcipnutim hladem..... pritom ty finalni tahanice si take neodpovidaji - ceska ma odtahnout z ciziny bez deti, kdyz je blba kdezto muzovi deti maji zustat v cr s otcem, protoze s mamou by chcipli hlady (je to tam tak vyjadreno vseobecne) tak co se vlastne uprednostnuje??? Spis asi dotcena jesitnost ceskych muzu, kteri jsou urazeni tim, ze nektera ceska zena da prednost vile u more pred ceskym pivnim pupkem. Tak fakt nevim, jaky zaver si z toho udelat.
Není tady
Helča2 napsal(a):
Rozhodně nezávidím ženám , když si berou cizince. Jiné prostředí, jiné zvyky, ztráta vlastní rodiny-rodiče, sourozenci....
Mě spíš vadí pak ty tahanice o děti :-(((( . Mám kamarádku,co si vzala turka, má s ním 2 děti a při rozvodu si užila své. Píšeš ,, nebo jim spíš vadí vseobecně pár rozmáznutých tahanic o děti, které se objevili v české televizí? ,, .
Každá mamina neletí do televize.
Zřejmě ve svém okolí nikoho s tímto problémem nemáš, jinak by jsi nemohla psát, že ženě češi závidí, že si vzala cizince.
http://www.rodice.cz/metrik/2563.png
To sa stáva, ale keby som začala menovať svoje rozvedené kamošky, čo majú problémy a "ťahanice o deti" so Slovákmi, zahltila by som Babinet a admini by ma . Druhá vec je, že keby som sa zatúžila vydať za cudzinca(alebo do cudziny), zistila by som si nielen miestne zákony - tam je väčšinou pes zakopaný, a nemyslím len písané zákony, ale aj tie nepísané, ale mlčky tolerované úradmi - ale aj tradície a zvyky. A v prípade Slováka či Čecha by som si aspoň preklepla budúcu rodinu... a tiež aj tie zákony. Zicher je zicher.
Není tady
Závery by osm hlavne nerobila žiadne všeobecné, ani z diskusií... Ale je fakt, že ľudia majú sklony šmahom odsudzovať všetko, čo nepoznajú a nechápu. Ich škoda, nevedia, o čo sa môžu pripravovať.
Není tady
Dita.L napsal(a):
helco, ja se jen ptam, co si ceske zeny ve skutecnosti o tomto problemu mysli. ne za vsech manzelstvi s cizincem zena konci jako sluzka zavrena v kobce, ktera deti vidi jen v momente, kdy je porodi....
proto me zarazeji komentare tipu "dobre jim tak" "blbky se predvadeji" atp..... pravda, ne kazda do televize utika, cizince si bere jen na svou zodpovednost a nemuze cekat, ze za ni vsechno vyresi stat, kdyz je v koncich ale to prece neznamena, ze se necim provinila a lide se po ni povezou. Ty komentare v diskusi jsou opravdu plne zloby a pranyrovani, zajimave je tam take to, ze dle nazoru ostatnich, ceska provdana za cizince je devka ale cech provdany za ukrajinku je vlastne dobrak, ktery ji zachranil pred chcipnutim hladem..... pritom ty finalni tahanice si take neodpovidaji - ceska ma odtahnout z ciziny bez deti, kdyz je blba kdezto muzovi deti maji zustat v cr s otcem, protoze s mamou by chcipli hlady (je to tam tak vyjadreno vseobecne) tak co se vlastne uprednostnuje??? Spis asi dotcena jesitnost ceskych muzu, kteri jsou urazeni tim, ze nektera ceska zena da prednost vile u more pred ceskym pivnim pupkem. Tak fakt nevim, jaky zaver si z toho udelat.
Všimni si, že se dopouštíš stejného zevšeobecňování jako ti, ze kterých se ti dělá špatně.
Není tady
Axi napsal(a):
Dita.L napsal(a):
proto me zarazeji komentare tipu "dobre jim tak" "blbky se predvadeji" atp..... pravda, ne kazda do televize utika, cizince si bere jen na svou zodpovednost a nemuze cekat, ze za ni vsechno vyresi stat, kdyz je v koncich ale to prece neznamena, ze se necim provinila a lide se po ni povezou. Ty komentare v diskusi jsou opravdu plne zloby a pranyrovani, zajimave je tam take to, ze dle nazoru ostatnich, ceska provdana za cizince je devka ale cech provdany za ukrajinku je vlastne dobrak, ktery ji zachranil pred chcipnutim hladem..... pritom ty finalni tahanice si take neodpovidaji - ceska ma odtahnout z ciziny bez deti, kdyz je blba kdezto muzovi deti maji zustat v cr s otcem, protoze s mamou by chcipli hlady (je to tam tak vyjadreno vseobecne) tak co se vlastne uprednostnuje??? Spis asi dotcena jesitnost ceskych muzu, kteri jsou urazeni tim, ze nektera ceska zena da prednost vile u more pred ceskym pivnim pupkem. Tak fakt nevim, jaky zaver si z toho udelat.Všimni si, že se dopouštíš stejného zevšeobecňování jako ti, ze kterých se ti dělá špatně.
Jo?? a kde??
Není tady
Mně u kauz - vzala si cizince, rozvedla se, odvezl jí děti, jí zbyly oči pro pláč - vadí jedna věc. Spousta lidí s klidným svědomím řekne - no jo, kráva, neměla si ho brát, kdyby si vzala Čecha, nemusela teď brečet.
Je mi z toho smutno, protože nikde není záruka, že vezmu-li si Čecha, bude rozvod selanka
Já jsem se osobně setkala s jedním takovým příběhem, kdy Češka přišla o dítě. Stručně jej popíšu a zkuste mi prosím napsat, jak to vidíte vy..
Devatenáctiletá Češka se vdala za Pákistánce. Nějakou dobu s ním žila v Pákistánu, poznala jeho rodinu, hovoří panjabi - jejich jazykem. Když si brala Pákistánce, byl relativně bohatý a zařídil ji velmi slušný životní standard.
Žili v Čechách, kde se jim narodil chlapeček. Měli manželksé problémy - opravdu netuším jaké. Mladá maminka měla psychické problémy - težko snášela svou mírnou nadváhu, snad i trpěla bulimií. Navíc milý Pákistánec přišel o velkou část majetku, takže i když si žili slušně, už to nebylo takové, jako dřív.
Jednoho dne mladá maminka odletěla do zahraničí, za jiným mužem. Své dítě, tehdy asi tříleté, nechala doma s manželem, nikomu nic neřekla, prostě se vypařila. Tatínek musel chodit do práce, ale i tak se snažil nahradit malému maminku, jak mohl. Když už to vážně nešlo, zavolal sociálku, aby zdokumentovala, že matka opustila rodinu.
Vzhledem k časově náročné práci, kterou jedinou jako cizinec sehnal, se nemohl o svého syna plnohodnotně starat, takže s ním odej do Pákistánu. Na to se ozvala po půl roce maminka, která si vzpomněla, že má malého chlapečka.... celá story stále ještě pokračuje, ale vypadá to tak, že syn zůstane otci.
Není tady
DitaL, s tou závistí nevím.... můžu tě ujistit, že cizince nikomu nezávidím a sama bych si ho nevzala.
Závistí můžou puknout maximálně nějaký maloměstský nanynky a zlatokopky, škoda mluvit....
Ven bych se nevdala ze dvou důvodů:
1. žila jsem v cizině a vím, jak se lidé na čechy dívají.
2. jiná mentalita představa, že nikdy nebudem úplně na jedný vlně, že mu například zacituju Cimrmany nebo Wericha nebo hlášku z Knoflíkářů a on na mě bude koukat jak péro z gauče... no prostě mě to fakt neláká...
Není tady
Fatima napsal(a):
Mně u kauz - vzala si cizince, rozvedla se, odvezl jí děti, jí zbyly oči pro pláč - vadí jedna věc. Spousta lidí s klidným svědomím řekne - no jo, kráva, neměla si ho brát, kdyby si vzala Čecha, nemusela teď brečet.
Je mi z toho smutno, protože nikde není záruka, že vezmu-li si Čecha, bude rozvod selanka
Já jsem se osobně setkala s jedním takovým příběhem, kdy Češka přišla o dítě. Stručně jej popíšu a zkuste mi prosím napsat, jak to vidíte vy..
Devatenáctiletá Češka se vdala za Pákistánce. Nějakou dobu s ním žila v Pákistánu, poznala jeho rodinu, hovoří panjabi - jejich jazykem. Když si brala Pákistánce, byl relativně bohatý a zařídil ji velmi slušný životní standard.
Žili v Čechách, kde se jim narodil chlapeček. Měli manželksé problémy - opravdu netuším jaké. Mladá maminka měla psychické problémy - težko snášela svou mírnou nadváhu, snad i trpěla bulimií. Navíc milý Pákistánec přišel o velkou část majetku, takže i když si žili slušně, už to nebylo takové, jako dřív.
Jednoho dne mladá maminka odletěla do zahraničí, za jiným mužem. Své dítě, tehdy asi tříleté, nechala doma s manželem, nikomu nic neřekla, prostě se vypařila. Tatínek musel chodit do práce, ale i tak se snažil nahradit malému maminku, jak mohl. Když už to vážně nešlo, zavolal sociálku, aby zdokumentovala, že matka opustila rodinu.
Vzhledem k časově náročné práci, kterou jedinou jako cizinec sehnal, se nemohl o svého syna plnohodnotně starat, takže s ním odej do Pákistánu. Na to se ozvala po půl roce maminka, která si vzpomněla, že má malého chlapečka.... celá story stále ještě pokračuje, ale vypadá to tak, že syn zůstane otci.
Tak tomuhle otci tocho chlapecka preju. Dite ma dostat ten, kdo se o nej stara.
Není tady
Tigger
dneska je na novinkach dalsi clanek o syranovi, ktery zabil manzelku. diskuse je zablokovana, protoze tam opet padali hlasky o devkach provdanych za cizince.....
mas pravdu, ale do tech diskusi pisou nenavistne i muzi. Copak je k tomu asi vede?? Ti budou tezko zavidet nejake zenske slusneho manzela, tam jde mozna spis o jesitnost.
1. a kde jsi zila v cizine?? ja mam dojem, ze se naopak na cechy divaji konkretne ve Francii se zvedavosti, obdivuji je a Prahu maji moc radi
2. na to asi nejde koukat jednostrane, cizinec se muze docela dobre naucit cimrmana jako cech Gerarda Jugnota
Není tady
Dito,
Já byla v Německu a USA a sestřenice na tom v Anglii není o moc líp. Má tam nižší životní standard než zbytek rodiny tady v ČR a přesto si o ní rodilí angláni myslí, že se vdala z ryze ekonomického prospěchu, fakt směšný, až jednou bude sestřenka dědit, bude se jim moct vysmát a položit jim otázku "tak kdo si tady sňatkem polepšil"?
Z jaké části Francie jsi?
Pařížani jsou zas podle mého názoru na přistěhovalce citliví, ale asi je pro ně pořád v pohodě češka, než alžířanka
V Provence zas pobýval manžel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad až na to, že ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praní Když jim řekl že pračku doma má (mimochodem lepší a novější model než měli oni), tak toho nechali
Jinak my s manželem nedávno strávili krásný večer tím, že jsme se snažili vzpomenout na jméno zmrzliny, která se prodávala v takové kostce (vypadala jako z člověče nezlob se) a lidi si jí pak dávali na embéčka dozadu na kouli. Pak jsme volně přešli na jiný produkty a vybavovali si chuť jahodovýho Miláčka (hodně lidí už nebude vedět co mám na mysli) a to bych s Němcem nemohla... teda s východním možná ano
Nejsem žádná vlastenka a na češích mě pár věcí štve, ale naše muže mám ráda a žije se mi s nimi tady moc dobře..
Není tady
Žiju s Alžířanem, skoro tři roky. Nebyla to vždycky selanka, Cimmrmany skutečně nikdy nepochopí, ale je třeba skvělé, jak si vzájemně rozšiřujeme obzory.
Jinak přítel hovoří skvěle česky, já si díky němu vylepšila fráninu.. nevím, píšu to hlavně proto, jak Tigger zmínila tu Alžířanku, docela mně to pobavilo.
Dřív jsem se moc "nechlubila", že žiju s Alžířanem, nebyla jsem zvědavá na vyjevené pohledy okolí, dneska se jenom bavím, jak Češi šmahem odsoudí člověka, kterého ani neznají, neví, co je zač a aby o něm věděli vše, stačí info - je z Alžíru.
Ať žiješ kdekoliv, všude se najdou lidi, kteří na tebe budou koukat skrz prsty a mně je celkem jedno, jestli je to proto, že jsem někde cizinka, nebo proto, že mám na sobě zrovna sukni, která se ne všem líbí nebo proto, že se vedu na ulici s Alžířanem..
Jinak je zajímavé to, jak lidi zmiňují - no mně by vadilo žít s cizince, nekoukal na stejné večerníčky, nezná náš humor - a přitom si neuvědomují, že zrovna v tomhle směru se lidé můžou vzájemně hrozně moc obohatit.
Co se týče vztahu k cizincům - jsem pro, ale opatrně. Nespěchat do ničeho, nikam se unáhleně nestěhovat, dát tomu čas. Nikdo se nevydrží rok dva přetvařovat.
Není tady
Tigger napsal(a):
Dito,
Já byla v Německu a USA a sestřenice na tom v Anglii není o moc líp. Má tam nižší životní standard než zbytek rodiny tady v ČR a přesto si o ní rodilí angláni myslí, že se vdala z ryze ekonomického prospěchu, fakt směšný, až jednou bude sestřenka dědit, bude se jim moct vysmát a položit jim otázku "tak kdo si tady sňatkem polepšil"?
Pařížani jsou zas podle mého názoru na přistěhovalce citliví, ale asi je pro ně pořád v pohodě češka, než alžířanka
V Provence zas pobýval manžel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad až na to, že ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praní Když jim řekl že pračku doma má (mimochodem lepší a novější model než měli oni), tak toho nechali
Jinak my s manželem nedávno strávili krásný večer tím, že jsme se snažili vzpomenout na jméno zmrzliny, která se prodávala v takové kostce (vypadala jako z člověče nezlob se) a lidi si jí pak dávali na embéčka dozadu na kouli. Pak jsme volně přešli na jiný produkty a vybavovali si chuť jahodovýho Miláčka (hodně lidí už nebude vedět co mám na mysli) a to bych s Němcem nemohla... teda s východním možná ano
Nejsem žádná vlastenka a na češích mě pár věcí štve, ale naše muže mám ráda a žije se mi s nimi tady moc dobře..
U nás sa tá kocka volala Jablková(alebo jahodová) dreň, asi nemala nejaký obchodný názov(ted ana Slovensku, v Čechách neviem)
Není tady
Pozri, Tigger, ja toto zažívam s mladšími kolegami . Už sa bojím aj priznať, že mám maturitu z ruštiny a štátnicu z dejín medz. robotníckeho hnutia( ), ale to mi nevadí, vadí mi, že keď spomínam na trabanty, pre nich je to len filmová requisita, a niektoré veci si nepamätajú vôbec... A tu sú pritom pravoverní Slováci. Ale dá sa s tým žiť aj pracovať, ver mi
Není tady
Ja som chodila s niekoľkými cudzincmai, ale o dieťati osm uvažovala len sjedným(no, ešte jedna dovolenková známosť ma nahovárala na spoločnú budúcnosť ), ale u toho potom z toho zišlo - ale hlavne kvôli jeho postojom a povahe, skôr než kvôli jeho inému pôvodu a vierovyznaniu. Je to do značnej miery o tolerancii na oboch stranách a tiež o kompatibilnosti - a určite treba vedieť, do čoho idem, aby som potom nebola prekvapená. U moslimov platí, že do ôsmich rokov "patrí" dieťa matke, od ôsmich otcovi. Cez nejde vlak, takže ak sa žena nechce detí vzdať za iandu cneu, musí počítať, že sa s ich otcom nesmie rozviesť, kým nebudú plnoleté. To nie je nič nemorálne a otrasné, to je skrátka Iný kraj, iný mrav. Treba s tým rátať.
Není tady
Tigger napsal(a):
V Provence zas pobýval manžel před 15 lety a tam to bylo prý fajn, tedy snad až na to, že ho chtěli seznamovat s pračkou, ne jejími funkcemi, ale výhodami oproti ručnímu praní
To mi připomíná, jak mi příbuzní z Rakouska před cca 7 lety ukazovali, jak vypadá kiwi...
Upravil(a) Gabrielle (30. 4. 2007 15:05)
Není tady
Fatima napsal(a):
Dřív jsem se moc "nechlubila", že žiju s Alžířanem, nebyla jsem zvědavá na vyjevené pohledy okolí, dneska se jenom bavím, jak Češi šmahem odsoudí člověka, kterého ani neznají, neví, co je zač a aby o něm věděli vše, stačí info - je z Alžíru.
Moje kamarádka jeden čas žila s Nigerijcem. Co ta si vyslechla od lidí !!! Od toho, že jí Češi nejsou dost dobrý přes to, že chce být zajímavá až po urážky, že je s ním kvůli velikosti penisu... Samozřejmě výběr slov byl poněkud hrubšího zrna... Už spolu nejsou, ale mají 5letého chlapečka. Je to nádherný míšeneček, ale lidi jsou hnusný i na něj...
Není tady
ja pochazim z Loraine, Meurthe et Mossele. Me tu zase litovali za cecenske valky. cesko jako cecensko
nejvic me ale vykolejila urednice na prefekture..... "... tohleto si vyplnte. Umite psat?? "
Jinak je to tady moc fajn, lidi se zajimaji, ale jisteho paradoxu si vsimam ------> Banda z prace meho manzela jezdi na dovolenou na Cote d'azur a do Spanel. (1000 - 1500 km) nabidla jsem jim, at jedou s nama do cech (750 km) a bylo mi receno " jeziiiisi kriste, takovou dalku?? Jak dlouho se tam vubec jede?? tri dny??"
Není tady
Gabrielle napsal(a):
Fatima napsal(a):
Moje kamarádka jeden čas žila s Nigerijcem. Co ta si vyslechla od lidí !!! Od toho, že jí Češi nejsou dost dobrý přes to, že chce být zajímavá až po urážky, že je s ním kvůli velikosti penisu... Samozřejmě výběr slov byl poněkud hrubšího zrna... Už spolu nejsou, ale mají 5letého chlapečka. Je to nádherný míšeneček, ale lidi jsou hnusný i na něj...
Gabrielle, tak takovi nejsou jenom cesi ale i Francouzi. Svagroveho sestra ma krasneho 8mi mesicniho misenecka ale odmita rict s kym a dokonce cele tehotenstvi tajila. Do porodnice ji odvezli za pet dvanact, protoze uz asi 7 hodin rodila doma v koupelne, nez jeji bratr vyrazil dvere, aby se presvedcili, co tam vubec takovou dobu dela (!!!) Ano, je blbka ale z jedne stranky se ji nedivim. takovy totiz mela strach z rodicu, kteri jsou rasisti az do morku kosti. Otec je peclive utajeny a mam dojem, ze ani sam nevi, ze ma dite.
Jinak ty poznamky, co si zazila tvoje kamaradka si prochazim taky. a vzdycky jenom v cechach. mrzelo me treba, na dovolene v Africe, na ktere jsme byli s ceskou cestovkou, kdyz na me ze schodu do baru volala slecna, se kterou jsme se tam zkamaradili "co jeeee, vy nejdete ven?? je tam teplo a uz neprsi. My jsme byli plavat v mori" a ja ji na to odpovidala nahoru do schodu "jeee tak se prevliknete a pojdte na panaka, my ted prisli" a kde jste byli??" " na velbloudech"..... v tom momente to vedle u stolu zasumnelo a osazenstvo vedlejsiho stolu zacalo dost hlasite septat... "no jo, svine jedna, jak vyrvava, si mysli k**** ze ji bude nekdo ty velbloudy zavidet"
To je "no koment" Ve Francii manzela nikdo nepronasleduje za to, ze si vzal cesku. Spis me chodili ze zacatku vsichni okukovat. pripadala jsem si jak muzejni exponat.
Není tady
O tom poučování mám také krásnou příhodu...
Ono to není jen v cizincích,umí to i našinci.Dcera si od dětství dopisuje s chlapcem z Chile.Bydlí v Santiagu.
Dcera probírala starou korespondenci.Když chodila do 2 třídy ZŠ,psla mu o tom jak tady lidé žijí.Mimo jiné se zmínila že všichni lidé tu bydlí v domech.Jsou to stavby z cihel nebo betonu,mají okna se skly a dveře,v bytech nábytek a ústřední topení.Na ulicích nám jezdí auta,autobusy a ve vzduchu lítají letadla.V závěru píše.... přála bych ti někdy vidět letadlo nebo opravdový dům.U nás na tržnici hráli Indiáni od vás moc krásné písničky.Nechápu proč nosíte přes ramena ty deky,když je vám taková zima,proč si nepostavíte baráky?
A to bylo prosím sedmileté dítě.Dnes se tomu rádi zasmějeme,protože když 2 měsíce na to přistál chlapec se svým otcem na Ruzyni - umožnil synovi aby se s kamarádkou poznal pří jejich cestě do Egypta,dcera užasle koukala že nemají psí uši,nosí klasický oděv a dokonce umí mluvit
Není tady
Z cizincem se člověk seznámí a může mu být bližší než našinec. Ne každá Češka je dobrá kuchařka,ne každý Němec je puntičkář,ne každá Němka je skvělá hospodyně a ne každý Čech je domácí kutil.Někoho úpravnost jižanských mužů vytáčí,jinému imponuje.
Není Čech jako Čech.
Manželství není prázdninová známost. V dobrém i ve zlém.Když se tady rodiče tahají o děti,neplatí výživné a perou se, nikdo ani nevzdychne.
Ale cizinci!Jen nás zneužívaj.
Jo ty hlášky to není závist ale nuda.Znám v němčině!
Není tady
Selima napsal(a):
Ja som chodila s niekoľkými cudzincmai, ale o dieťati osm uvažovala len sjedným(no, ešte jedna dovolenková známosť ma nahovárala na spoločnú budúcnosť ), ale u toho potom z toho zišlo - ale hlavne kvôli jeho postojom a povahe, skôr než kvôli jeho inému pôvodu a vierovyznaniu. Je to do značnej miery o tolerancii na oboch stranách a tiež o kompatibilnosti - a určite treba vedieť, do čoho idem, aby som potom nebola prekvapená. U moslimov platí, že do ôsmich rokov "patrí" dieťa matke, od ôsmich otcovi. Cez nejde vlak, takže ak sa žena nechce detí vzdať za iandu cneu, musí počítať, že sa s ich otcom nesmie rozviesť, kým nebudú plnoleté. To nie je nič nemorálne a otrasné, to je skrátka Iný kraj, iný mrav. Treba s tým rátať.
To neplatí všude - obvykle jen v zemích, kde platí šaría.
Hlavní problém u únosů dětí do těchto končin je, že je tam nikdo nepojede hledat a tamní úřady to nezajímá.
Není tady
Tam kde platí šaría je to jasné a předem dané.
Stát se to ale může kdekoliv.Tady u nás jsme navyklí že pokud se brání styku dítěte s rodičem,nedívá se na to většina národa trgicky.Pokud ale je dítě za hranicemi,vyvolává to silné emoce.Přitom mnohdy jde o dítě které se za hranicemi narodilo,má tam své citové vazby,komunikuje řečí dané země- je tam prostě doma.
Má potom matka právo ho z dané země odvézt jen proto že není schopná toto respektovat a sama není schopná v dané zemi žít?
Myslím že by si každá žena dobře promyslet případný sňatek s cizincem.Měla by poznat zemi do které půjde,i tamní právo.
Ale pokud se podíváme okolo sebe,zjistíme že mnohdy neznají ani právo vlastní země,nebo ho nejsou schopny akceptovat.
Není tady
Ono automatické svěření dítěte do péče otci, je v zemích kde žena nemá běžně svůj příjem a dítě by neměla z čeho živit.
Před sto lety to i u nás byla běžná praxe.
Obecně si myslím , že partner by měl v danné zemi zkusit žít bez závazků - za svobodna, pak teprve se orientuje. Najde si práci ,přátele,vidí a slyší jak to chodí.
Neznalý nemá odhad. Spadne do vztahu s člověkem ,který by na domácí půdě zůstal svobodný.Důvody mohou být různé.
Třeba je lempl,násilník,fanatik,příživník,nemá na vyplacení nevěsty,existuje milion důvodů,které cizince ani nenapadnou.
Jo, známá žila skoro dvacet let s Pákistáncem (v USA).Nemají děti,on nechtěl.Před zhruba třemi lety si přivezl z Pákistánu mladičkou manželku.On je velmi příjemný,společenský.Vůbec nechápe co je špatného na tom ,že se nechal vydržovat na studiích a podporovat v začátcích své kariéry a teď si chce pořídit rodinu s jinou.To co kámoška pokládala za společný majetek byl jeho "ženící bonus".Milenka ,která je ve věku matky manželky s nimi může klíďo bydlet. Může dál chodit do práce a financovat jeho rozrůstající se rodinu. Není v tom zlý úmysl , akorát střet dvou kultur.
Upravil(a) Hannah (1. 5. 2007 9:44)
Není tady