3. července : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěný start letních grilovaček! 3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na nae tipy! |
|
|
Stránky: 1
Ahoj holky,
platíte nebo ne? nemyslím zdravotní pojitění, myslím nemocenskou. Já ne, ale uvědomuji si, e kdy bych byla dlouhodobě nemocná a fakt nemohla dělat, tak jsem v háji. Mám si to platit? Tedy, jetě se mi to nestalo. K práci potřebuju ruce a hlavu a s těma jsem zatím nic neměla
jak to děláte?
Dík za odpovědi.
Není tady
Já si nemocenskou neplatím u asi 10 let. Vím, e nic nedostanu, ale při dlouhodobé nemoci by to asi byl průvih, i kdy při minimální platbě pojistného to nebude velká částka. Ale je fakt, e pokud si platí nemocenskou a jsi po celý kalendářní měsíc v neschopnosti, tak si nemusí platit zálohy na SP.
Moná by se to dalo řeit nějakým soukromým pojitěním, u jsem uvaovala, e si seenu nějaké informace, ale zatím jsem se k tomu jaksi nedostala.
Není tady
ja jsem jednu dobu platila, skutecne se mi stalo, ze jsem byla nemocna. Za mesic neschopnosti jsem dostala 3000,- Krome toho nedostala jsem v nemocnici spravny papirek, ktery se mel odeslat na socialku, odeslala jsem nespravny ustrizek a mela jsem s tim pak problemy jeste skoro rok, kdy po mne chteli vraceni neopravnene vyplacene nemocenske a tak... Tak jsem si dala pokoj.
Ted jsem po urazu - prerazila jsem si hnatu, ale ruce a hlavu mam v poradku, takze mohu pracovat. V podstate o nic nejde. Kdybych dostavala nemocenskou, tak bych pracovat nemohla, protoze za tu dobu, co jsem nemocna, nesmim fakturovat.
Není tady
Také se toto vztahuje na mateřskou, take kdy si 270dnů před nástupem na mateřskou ena neplatí tento pidi poplatek, tak nedostává mateřskou , ale a od porodu rodičovský příspěvek - toto se stalo mně
Není tady
Kamčitka napsal(a):
Také se toto vztahuje na mateřskou, take kdy si 270dnů před nástupem na mateřskou ena neplatí tento pidi poplatek, tak nedostává mateřskou , ale a od porodu rodičovský příspěvek - toto se stalo mně
Fakt jo? take, kdy chceme přítí rok začít pracovat na mimi, tak bych si to měla začít platit? A tím myslí tu mateřskou, co se bere chvilku před porodem nebo i tu mateřskou, co dostává půl roku po porodu? protoe jestli to vechno chápu, tak rodičovská je a od půl roku... Ach jo, jsem ztracená...:-(
Jo a můe při mateřské fakturovat? - Naráím tím na to, co psala Ice shora, e při nemoci, kdy dostává nemocenskou, nemůe fakturovat. Co je na hlavu postavený, protoe třeba nedělá, ale aspoň fakturuje, aby ti přilay aspoň ěnjaký prachy...
Není tady
Veranno - je pravda, zapomnela jsem na materskou - tu jsem nemela, ale zase mela jsem rodicovsky prispevek ihned od narozeni ditete.
Kdyz dostavam nemocenskou, tak proto, ze nemohu pracovat, tudiz fakturovat za dny, kdy pobiram nemocenskou. Tohle mam od meho ucetniho.
Není tady
A nemusí si nemocenskou platit kadý? Tj. aspoň nějakou minimální částku, která je součástí min. platby na sociálku? Aspoň tak jsem to pochopila já.
Jinak jsem se ptala, jak vysokou bych dostala mateřskou s minimální částkou a řekli mi, e asi 3000... hm nic moc. Jetě e rodičovský příspěvek zvedli...doufám, e ho zase nesníí, aby té porodnosti troku pomohli
Na to, aby člověk dostal alespoň 10 000 mateřskou (to je ta částka, kterou člověk dostává cca 1 měsíc před porodem a pak 1/2 roku?), tak bych si musela začít platit sociál asi 6 000, co je docela síla...
Díky za info, pokud v tom někdo máte na rozdíl ode mě jasno
Není tady
Ne nemusí, povinně se platí příspěvek na sociální a na státní politiku zaměstnanosti (na ČSSZ) a odvod přísluné zdravtoní pojiovně. Nezaměňovat zdravotní a nemocenské. Nemocenské, které je nám vypláceno, pokud se na to pojistíme,je vlastně pro případ, kdy nemáme mzdu nebo v případě OSVČ příjem z důvodu nemoci a zdravotní je něco jiného, to se týká zdravotnické péče.
Jetě navíc mám dojem, e pokud chce být OSVČ nemocensky pojitěna, musí se k tomu přihlaovat kadý rok znovu... jedno přihláení neplatí automaticky i pro dalí roky.
Upravil(a) Bety (24. 4. 2007 17:43)
Není tady
Tak tohle by mě také zajímalo. Jsem čerstvá OSVČ se skořápkou na zadečku vím, e si mám platit zdravotku (povinné pojitění, abych vůbec měla právo být oetřena) a sociálku. Na ivnosáku mi bylo řečeno, e si mám zvolit, jestli chci v budoucnu pobírat důchod, tedy jak jsem pochopila, i nemocenskou a od toho se zřejmě odvíjí výpočet odvodu na sociální pojitění.
Není tady
Kiaro - odvody na socialni pojisteni jsou povinne pro kazdeho, pro OSVC neni povinna jen nemocenska, coz je jedna z, tusim, tri slozek socialniho pojisteni. Mam ale pocit, ze v prvnim roce podnikani jsem neplatila nic, teprve az po podani danoveho priznani jsem doplacela. Kazdopadne to je potreba overit, protoze to bylo jiz davno a mezitim byla zavedena minimalni dan a mozna i nejaka dalsi vylepseni. Musis se kazdopadne prihlasit u prislusneho OSSZ.
Jen tak mimochodem - jsme sousedky ;-)
Není tady
Já podnikám u 7 let a doposud jsem si nemocenskou neplatila a ani mě to nenapadlo. Ale te´d jsme nad tím začala pekulovat. Ale přítí týden mám sraz s kamarádkou, co pracuje na sociálce , tak jí vyzpovídám...
Není tady
Tak to abych zjistila, jestli jsem se k nemocenské přihlásila, nebo ne... Nějak si nejsem jistá.
jestli se z toho vypočítává i mateřská.....hmm
Není tady
Veranna napsal(a):
Já podnikám u 7 let a doposud jsem si nemocenskou neplatila a ani mě to nenapadlo. Ale te´d jsme nad tím začala pekulovat. Ale přítí týden mám sraz s kamarádkou, co pracuje na sociálce
, tak jí vyzpovídám...
Veranno, určitě se zeptej a poreferuj Babinet. Kamarád mého mue podnikal a před rokem si zle zlomil nohu a byl několik měsíců v nemocnici a pak půl roku doma o berlích. Říká, e nedostával ani korunu, protoe si neplatil to nemocenské pojitění (asi si neplést se zdravotním). Celá jeho rodina (2 nezletilé děti) z toho byla na mrtvici.
Není tady
Décima napsal(a):
Veranna napsal(a):
Já podnikám u 7 let a doposud jsem si nemocenskou neplatila a ani mě to nenapadlo. Ale te´d jsme nad tím začala pekulovat. Ale přítí týden mám sraz s kamarádkou, co pracuje na sociálce
, tak jí vyzpovídám...
Veranno, určitě se zeptej a poreferuj Babinet. Kamarád mého mue podnikal a před rokem si zle zlomil nohu a byl několik měsíců v nemocnici a pak půl roku doma o berlích. Říká, e nedostával ani korunu, protoe si neplatil to nemocenské pojitění (asi si neplést se zdravotním). Celá jeho rodina (2 nezletilé děti) z toho byla na mrtvici.
Nepletu se zdravotním - kdyby si neplatil zdravotní, tak 1. překračuje zákon, 2. neoetřili by ho. Ale to je přesně ten případ, kterého se bojím. Se ylomenou nohou bych sice dělat mohla, ale co kdy bych byla v nemocnici? tam si nouase asi sotva vezmu :-))) Inu, určitě zjistím detaily a pak vám budu hlásit
Není tady
Tak si nemocenskou platim... ani jsem to netuila....
Není tady
A kolik to teď činí? 270 měsíčně? nebo se to od něčeho zase odvíjí?
Není tady
ice napsal(a):
Kiaro - odvody na socialni pojisteni jsou povinne pro kazdeho, pro OSVC neni povinna jen nemocenska, coz je jedna z, tusim, tri slozek socialniho pojisteni. Mam ale pocit, ze v prvnim roce podnikani jsem neplatila nic, teprve az po podani danoveho priznani jsem doplacela. Kazdopadne to je potreba overit, protoze to bylo jiz davno a mezitim byla zavedena minimalni dan a mozna i nejaka dalsi vylepseni. Musis se kazdopadne prihlasit u prislusneho OSSZ.
Jen tak mimochodem - jsme sousedky ;-)
Ice: na mém ivnosáku ani nestačil zaschnout inkoust mám ho od 1.4.
Jinak ty jsi taky z okresu Praha-východ? Kdy u jsme teda ty sousedky
Pro vechny: no, a to je právě ono, kdy na OSVČ dopadne rána osodu v podobě dlouhodobé nemoci, pobytu v nemocnici, úrazu a jiných podobných lahůdek. V případě, e jsou z jakéhokoliv důvodu vyřazeni z výdělečné činnosti a nedejpaneboe se od jejich příjmu odvíjí zajitění celé rodiny, je to fakt kruárna. Já osobně uvauju o tom, e si pro tyto případy nechám uzavřít odpovídající pojistku. Varovný příklad mám ve svojí vlastní rodině, kdy moje matka - jetě za komárů - utrpěla při cestě do zaměstnání úraz, následkem kterého se stala částečně invalidní. ivila se rukama a postihl ji úraz ruky, následkem kterého nezvedla pravou ruku ani po bradu a nemohla se ani pořádně učesat Co to pro ni znamenalo finančně jako pro samoivitelku, netřeba rozvádět. Ono nejde spoléhat na to "e se mi nic nestane". Kdy "se stane" a já nebudu moci vydělávat, tak mi za a) nikdo nic nedá, za b) budu ivořit jak poslední bědnej chudák
Upravil(a) Kiara (25. 4. 2007 20:21)
Není tady
Kiaro - tak to gratuluji, za chvili budes slavit mesic podnikani :-)
Ano, jsem z okresu Praha - vychod.
Není tady
Veranna napsal(a):
A kolik to teď činí? 270 měsíčně? nebo se to od něčeho zase odvíjí?
Minimální je 222 Kč, ale kdy jim bude platit více, tak je to dobře pro Tebe.
Jinak myslím, e není potřeba se hlásit kadý rok znovu, hlásila jsem se loni v dubnu, na co jsem zapomněla a teď, kdy jsem to ověřovala, mi paní řekla: ano, jste pojitěná, je to v pořádku.
Není tady
Já přeruila podnikání před 2 lety. Ale co si pamatuji, kdy jsem si naplánovala dítě, tak jsem se nechala zaměstnat, protoe v druhé půlce 90 let platilo, e OSVČ nedostane ádnou mateřskou....A povinné zdrav.a soc. jsem platila, protoe musela.
Take ze zaměstnání jsem dostala.
KDy jsem onemocněla jako OSVČ, tak jsem dostala peníze víc ne po roce a reklamacích... Jenom 1X jsem měla neschopenku-po napadení klientem, jinak 5 let ne, jenom zápisy, e odmítám jít na nemocenskou.
Není tady
Stránky: 1