Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 20. 4. 2007 20:46

PetrV
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

žaloba za zásilku s léky

Dobrý den,

kvůli neustálým problémům s erekcí jsem si objednal ze zahraničního internetového obchodu jakési tablety, na které jsem četl příznivé recenze od různých uživatelů. Část tablet došla poštou úspěšně (a pomohly mi), část z nich byla ovšem zabavena celní správou a následně na mě podala žalobu firma Pfizer, že ty léky prý byly dle své barvy a složení (!) kopie Viagry, tudíž to porušuje jejich ochrannou známku nebo co.

"Samosoudkyně" z Městského soudu Praha 2 mi poslala žádost o vyjádření, odpověděl jsem jí doporučeným dopisem, že jsem léky předem neviděl, tudíž těžko mohu tušit, že se jedná o padělky Viagry (prodávalo se to pod jiným názvem). Napsal jsem jí, ať zásilku celní správa klidně zničí a že holt i zaplatím pokutu (něco takového zmiňovala firma Pfizer ve své žalobě), hlavně ať mám s tak trapnou záležitostí pokoj.

No a teď po půl roce mi přišlo předvolání k soudu.

Co mám teď očekávat? Musím si najmout právníka nebo stačí ke stání na soud normálně přijet sám? Mohu opravdu být potrestán (a jak?) za objednání léku, který "narušuje" ochrannou známku, když jsem ten lék předem neviděl? Kolik řádově mohou činit soudní výlohy? Je šance, že se záležitost uzavře už na prvním stání? Jsem z toho dost nešťastný sad Mám svých zdravotních problémů dost a do toho ještě tohle. Jestli budu rok jezdit k soudu a pak dostanu pokutu v řádu desítek tisíc nebo podmínku, tak se z toho asi zblázním.

Mimochodem, dočetl jsem se taky, že některé léky se dovážet nesmí, ale tahle žaloba se toho vůbec netýká, jde jen o tu ochrannou známku firmy vyrábějící Viagru.

Děkuji mockrát

Není tady

#2 20. 4. 2007 21:51

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Re: žaloba za zásilku s léky

Já myslím, že TY jsi neporušil nic. Snad výrobce a to ty nemůžeš ani tušit. Nechápu, proč jsi psal, at to zničí a že bys byl případně ochoten zaplatit pokutu. Musíš být blázen, že chceš platit něco, co jsi nezavinil. Logicky - někdo něco nabízí a ty nemusíš  nebo nemůžeš vědět, že je to kradené, padělané a pod. Já bych se vůbec nebála, ale také bych trvala na tom, že jsem NIC neudělala a NIC nezaplatím. At  soud odsoudí toho, kdo výrobek napodoboval a to jsi ty nebyl !  A možná bych se poradila s právníkem, k soudu nešla a ještě po firmě vymáhala za právní poradu v souvislosti s tímto případem !

Není tady

#3 20. 4. 2007 21:57

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Aneri, dík za názor, ale jak už jsem psal - ta záležitost je poměrně trapná a já radši zaplatím třeba pět tisíc neoprávněné pokuty, než abych desetkrát jezdil k soudu a tam se s někým dohadoval o léku na mou erekci. Máš pravdu, že já nemůžu tušit, že mi přijde nějaký padělek (byť nízká cena tomu naznačovala). Navíc jak může Pfizer mluvit o padělku, když ten lék se jmenuje úplně jinak. Přeci nemají patent na modré pilulky, ne?

Na druhou stranu firma s mnohamiliardovým dolarovým obratem asi nepodává žalobu, kdyby ji předem považovala za prohranou. A navíc je tu ta věc, že dovoz většiny léků na předpis je zakázán (byť o tom žaloba není), takže trochu viny asi bude i na mé straně.

Není tady

#4 20. 4. 2007 22:09

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Petře, jsme lidé a problémy jsou od toho, aby se řešily! Na tom není nic trapného, i erekce patří k životu. Nemáš pravdu, já znám mnoho lidí, kteří nakupují ATB !!! v internetové lékárně a léčí si borelie a chlamydie, protože nám to lékaři nechtějí předepisovat. A možná si ničí zdraví, což je daleko horší, než nějaká erekce. Já bych to nevzdávala....jistě, žalující firmě je to jedno, od koho dostane případně pokutu, nebo náhradu, jestli od padělatele, nebo tebe.......ale za co ty ji chceš platit??? Ty jsi něco vyráběl, či padělal ? Nebud blázen ! Nic neplat a hod to na vyrábějící firmu !!! To já bych se raději poradila s právníkem...třeba tu ještě někdo poradí líp :-). Držím palce a nevzdávej to !!!

Není tady

#5 21. 4. 2007 15:34

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

A tušíte někdo, jak to bude vypadat? Tam bude jenom samosoudkyně, právník ze žalující strany a já? Nějaký otázky nebo normální domluva rozumných dospělých lidí nebo jak? Nikdy jsem jaksi u soudu nebyl.

Není tady

#6 21. 4. 2007 16:33

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Ono je hlavně důležité to předvolání. Asi jsi svědek, předpokládám....doufám, že jsi nedostal obvinění? Co je na něm napsáno jako věc: ????, případně paragraf !

Není tady

#7 21. 4. 2007 16:57

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Je to "předvolání", já jsem "žalovaný" a mám se dostavit na jednání v místnosti č. atd. na městském soudu v Praze 2. Žaloba se týká "určení padělků".

Není tady

#8 21. 4. 2007 18:39

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Petře...a za co můžeš být žalovaný ??? Co jsi udělal  ve věci padělků??? To, že sis je objednal ? Nebo jsi něco blbého napsal do toho dopisu? Já myslím, že žalovaná by měla být firma, která je padělala a nabízela na netu. Ty by jsi měl figurovat případně JEN jako svědek v té věci. To se mi nějak nezdá.....ty by ses z ioho měl pěkně vyvléct a soudkyně by měla žalovat firmu, která ti to chtěla prodat. To bude asi jen vysvětlení, toho bych se nebála. No nesmíš se bát a také si pamatuj, že není pravidlem, že se musí u soudu říkat pravda !!!

Není tady

#9 21. 4. 2007 18:46

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Já bych taky řekl, že pokud žaloba, tak jedině za neoprávněný dovoz léku ze zahraničí (= analogie toho, kdybych třeba dovezl chráněnou želvu). Pokud je žalobcem firma Pfizer, tak snad musí být žalovanou stranou ten "padělatel" a ne já. To je jako bych si u Vietnamců koupil třeba tričko s několika pruhy připomínajícími Adidas a pak jsem za to byl žalovanej. No ale holt českej právní systém... sad

Myslíš tedy, že si mám najmout právníka? Jenom blbá konzultace je 1000-1500 za hodinu - a nějakému příbuznému se fakt se svými intimními problémy svěřovat nebudu. Třeba hned to první stání skončí nějakou dohodou a bude pokoj. Myslíš, že to napoprvé bude prostě "mezi šesti očima", tzn. právník, soudkyně a já? Neoficiálně nebo oficiálně se zapisovatelkou?

Snad nebude přitěžující okolnost, že jsem v tom svém vyjádření soudkyni smířlivě napsal, že klidně zaplatím nějakou pokutu, hlavně ať mám pokoj. Ale souběžně jsem tam taky jasně psal, že nevím o tom, že to byly padělky a ty léky jsem ani neviděl, tak jak za to můžu být žalován. Vysloveně jsem napsal, že se necítím ani v nejmenším vinen.

Není tady

#10 21. 4. 2007 20:32

šarik
Host

Vůbec nechápu o čem tady točíte. Ty sis objednal a pokud je to padělek, tak jsi podvedený (poškozený). A nějaký nepovolený dovoz léků ze zahraničí? NE! Tys jen nakoupil pro svoji osobní potřebu a dáles to nedistribuoval tak ani za toto tě nemůžou žalovat.
Nicméně jseš účastník řízení a máš právo nahlédnout do spisu a pořídit si výpis (kopie). Tak zajdi na soud, vezmi se sebou předvolání s jednacím číslem a podívej se o co tady jde, protože se mě to zdá nějaký divný a nebo nedáváš přesné informace.

#11 21. 4. 2007 20:40

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Petře, byl jsi schopen zaplatit pokutu, abys měl klid. Obětuj tedy aspon hodinu za advokáta, byt by to stálo i 1000 Kč.-. Proč myslíš...za neoprávněný dovoz  /ty jsi nic nevezl !!!/ a je to, co sis objednal, vedeno jako lék ??? Měl by ti poradit, ty pak jít k soudu a podle jednání uvidíš, jakým směrem se to ubírá. Měl bys tam vystupovat pouze jako objednavatel nějakého zboží, které nebylo zcela v pořádku a to ty jsi nemohl ani tušit, ani vědět. Nebudeš ochoten nic hradit, navíc bys uplatnil náklady, které ti vznikly, t.j. porada s advokátem, ušlá mzda, jízdné.

Není tady

#12 22. 4. 2007 16:23

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Asi mate pravdu a zkusim se objednat k nejakymu advokatovi. Nez abych riskoval nejakej postih.

sarik - jo, je to divny, mas pravdu. Jestli nekdo mate pravnicke vzdelani a chvili casu, muzu vam nascanovat ty dva dopisy, ktere mi prisly, treba z toho neco vyctete.

Není tady

#13 22. 4. 2007 17:47

šarik
Host

Právník nejsem, ale občas něco dělám lidem k soudu a čas mám. Jestli chceš tak mi ty dopisy pošli a třeba si to ujasníme.
kryciadresa@seznam.cz

#14 22. 4. 2007 18:35

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Dik moc, nafotil jsem to a za chvilku to posilam.

Není tady

#15 22. 4. 2007 19:21

anka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Tohle bych byla ochotná považovat za špatný vtip. Jak tě můžou popotahovat za padělání léků? Ty jsis je objednal,firma dodala.O nic jiného by nemělo jít.Pro jistotu bych si ale vzala právníka.Když jsou ochotni tě popotahovat za takovou věc,kdoví co jsou ochotni z toho zosnovat.

Není tady

#16 22. 4. 2007 20:23

šarik
Host

Tak jsem zběžně nahlédl do poslaných dokumentů a zatím mi to hlava nebere. Petrovi jsem zatím poskytl právnickou první pomoc a jak to vidím mu pošlu soukromě. Pokud bude souhlasit, tak potom vám budu podrobně referovat.
Nicméně teď by bodlo aby se tu objevila ABC.

#17 22. 4. 2007 20:27

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

ABC se ti asi poslední dobou moc nevyskytuje:-(, škoda, i mě se to zdá postavené na hlavu, ale víte, jak to dnes chodí...k soudu jdete jako poškozený a vylezete jako obžalovaný...možné je všechno, tak doufám, že to Petrovi dopadne dobře a dá vědět!!!

Není tady

#18 22. 4. 2007 20:51

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Děkuji šarikovi za první pomoc smile Až z toho bude nějaký výsledek, tak určitě budu referovat. Soud je cca za měsíc.

Není tady

#19 26. 4. 2007 14:14

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Tak dneska jsem s tím byl u právníka. Právník souhlasí s tím, že za nic nemůžu a je to postavené na hlavu, ALE!!! Tahle žaloba se v první řadě týká toho, jestli se jedná o padělek. Pokud se o padělek jedná, tak já jakožto žalovaný proste prohraju tenhle spor a budu muset zaplatit náklady na soudní řízení (odhadem 20 tisíc Kč) a zničení padělků. Teprve pak by případně následovala žaloba ohledně šíření padělků a ta by se už asi netýkala mě, nýbrž prodejce.

Takže uvidím. Právník to nastuduje a něco zkusí vymyslet.

Není tady

#20 26. 4. 2007 14:28

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

No, ono je to opravdu nějaké divné, nedávej právníkovi moc velký prostor, jen se to prodraží.....ale nechápu, co ty máš společného s případným padělání výrobku, který byl někde na veřejném místě volně k prodeji....to mi hlava nebere. V žádném případě já bych nesouhlasila a nenechalal se odsoudit za něco, a vůbec už bych nějaké zničení padělků neplatila ! Já jsem padělky nevyrobila, mě to ani nenáleží. No, zajímavý případ!

Není tady

#21 26. 4. 2007 15:58

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

Tady je prostě problém ve formulaci žaloby. Je to žaloba na určení padělků. Pokud to padělky jsou, tak prostě ten soud prohraju, protože jsem žalovaný. A žalovaný jsem, protože jsem to prostě koupil. Je to padlý na hlavu, že za tohle můžu být žalovaný, ale prostě není to stejná věc jako šíření padělků. Za to potrestaný být nemůžu, ale za tohle ano. Byť jen uhrazením nákladů řízení (nic jiného asi nehrozí) - no ale dvacet tisíc v háji kvůli takové volovině, no nazdar.

Není tady

#22 26. 4. 2007 17:12

šarik
Host

Tak nevím jestlis našel toho správného právníka. Zdá se, žes nepochopil ty, ani právník co jsem ti napsal. Žalovaný jsi proto, že jak je formulované tvé zavinění v žalobě, tak tě považují za výrobce/dovozce/distributora/prodejce a kaldou ti za vinu porušení ustanovení §8 zák. 441/2003 Sb., což se tě jako koncového zákazníka vůbec netýká. Navíc naprosto smrtelná věta pro žalobce je tato: "žalobce žalovanému k užívání žádné své ochranné známky nedal souhlas a nedal ani souhlas s uvedením takto uvedeného zboží na trh....." Jasný důkaz, že tě považují za obchodníka a jedině v tomto případě bys měl platit náklady řízení. Jako koncový spotřebitel z toho co ti kladou za vinu ses nemohl dopustit a proto ani není právní důvod abys byl v této věci účastník řízení.

#23 26. 4. 2007 17:22

PetrV
♥♥♥♥♥♥-

sarik: ja vim, jak jsi to formuloval. Asi jsem na to pravnika dostatecne neupozornil, on tu zalobu zatim procital jen tak zbezne. Jestli na to neprijde sam, tak mu preposlu par radek z tveho vyjadreni.

Není tady

#24 27. 4. 2007 9:52

maria
♥♥♥♥---

PetrV napsal(a):

sarik: ja vim, jak jsi to formuloval. Asi jsem na to pravnika dostatecne neupozornil, on tu zalobu zatim procital jen tak zbezne. Jestli na to neprijde sam, tak mu preposlu par radek z tveho vyjadreni.

Trošku mně tady schází zásadní informace kolik jsi toho objednal... proč Tě vlastně za distributora považují.. pokud jsi toho objednal dva železniční vagony... tak těžko uhájíš že to bylo pro Tvoji potřebu.

Není tady

#25 27. 4. 2007 10:15

madabouttraviata
♥♥♥♥---

Rozhodně s sebou právníka - bez něj k soudu nelezte!!! Tohle je naprostá kravina - pokud jste (přesně jak je výše) neobjednal dva vagóny...to by bylo horší tvrdit, že je to pro osobní potřebu. Jinak: základem je, že to byl lék/potravinový doplněk...pro Vás osobně - no sice je Vám to trapné tyto problémy rozebírat před soudem, ale nedá se nic dělat - dobré by bylo zajistit si od lékaře potvrzení o tom, že máte opravdu dané problémy diagnostikovány, popř se na ně i jiným způsobem léčíte. I když jste danou pilulku ani nedostal do ruky - jak jsem pochopila - tak si zjistěte minimálně na onom netovém obchodě, jaký má lék přesný název (není-li to dokonce také registrovaná známka), jeho výrobce, popř se snažte zjistit i přesné složení - já bych dokonce zkusila i kontaktovat výrobce samotného - no jestli je to opravdu nějak na hraně, tak se na Vás vykašle, ale pokud nejde o padělek a jen se Pfizer snaží zabránit tomu, aby si lidé kupovali také něco jiného než jejich lék, tak Vám možná i sám pomůže - třeba nějaké atesty tohoto léku z jiné země - nejlépe z EU...Jasně, přeci ještě to, že jde o modrou pilulku, která je na podporu erekce, nemusí automaticky znamenat, že jde o padělek Viagry... I kdyby o padělek šlo - tak trvejte rozhodně na tom, že jste poškozený především Vy - ale pokud jste to nenakupoval v domnění, že jde o Viagru, tak podle mě také není co řešit... On to asi Pfizer vážně zkouší asi hlavně proto, aby se lidé báli si něco koupit jinde a oni měli větší zisky...hlavně se nedejte a bojujte - nic jste neudělal, tak přeci nebudete rovnou vyhlašovat porážku...tady jde veškerá trapnost stranou - nakonec trapně by se měl cítit spíše ten, kdo Vás takto nařkl...
Pokud mi dáte důvěru, tak mi pošlete mailem onu žalobu a já se na to podívám (paris@iol.cz)- jsem ve třeťáku na právech - tedy zatím spíše teoretik, ale budu se snažit pomoci, kdyby bylo třeba, šla bych i na konzultaci na fakultě...

Upravil(a) madabouttraviata (27. 4. 2007 10:59)

I had a farm in Africa at the foot of the Ngong Hills. The Equator runs across these highlands, a hundred miles to the north, and the farm lay at an altitude of over six thousand feet. In the day-time you felt that you had got high up; near to the sun, but the early mornings and evenings were limpid and restful, and the nights were cold.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí