Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 18. 4. 2007 21:26

mrkacka1
♥------

Společné hospodaření partnerů

Prosím, potřebovala bych poradit s následujícím problémem, který nyní nastal a oba nás zaskočil. Jedná se o úhradu potřeb - společné hospodaření. S partnerem jsem se seznámila v době, kdy se chtěl rozvádět. Ještě jsme si teprve psali (dříve než jsme se vůbec poprvé viděli), musela jsem mu slíbit, že až podá návrh, vezmu ho do bytu.  Je to prý důležité a potřebuje to vědět. Vždy jsem si myslela, že hned tak s někým bydlet nebudu, musíme se pořádně poznat, ale moc jsem mu věřila a nechtěla jsem ho ztratit, tak jsem toto moje předsevzetí porušila. V době kolem rozvodu jsem mu byla velkou oporou, myslím, že by to sám snad ani nezvládl, neodhodlal by se k tomu. Za dva měsíce po seznámení už u nás bydlel. Máme se rádi, ve všem jsme si dobře rozuměli, je hodný.  Problém je v tom, že na základě předchozí špatné zkušenosti partner nechce společně hospodařit, dokonce se ani nechce bavit o tom, jak budeme hradit různé náklady na provoz domácnosti atd., kdo bude hradit různé doplňky do domácnosti, opravy atd. Já samozřejmě nechci, aby dělal "stojku", jak říká, že musel dělat celý život, a si každý třeba nechá pro sebe určitou částku, ale připadá mi normální, že se na tom všem domluvíme. On si ale připadá ukřivděný, říká, že mi jde o peníze atd. Podotýkám, že jsem velice skromná, nenáročná, nejde mi o peníze, ale o důvěru. Myslela jsem, že jsme partneři, že jsme prostě dva na všechno - takovéto jednání a obviňování mě velice ponižuje a uráží. Mám ho opravdu ráda, už nejsme nejmladší, a kdyby mi šlo o peníze, našla bych si někoho již dávno, a ne teď, když děti dostudovaly. Poprvé v životě jsem měla pocit, že jsme na vše dva, že mám skutečného partnera, ale nyní cítím prázdnotu...chtěli jsme být spolu až do konce života, ale takto nevím, jaké má skutečné úmysly, nevím, co si mám myslet, jsem zoufalá. Mám dobrou práci, zařízený byt, netoužím po drahých věcech, dovolených, luxusu, autě...jen po vztahu založeném na vzájemné důvěře a úctě. S partnerem se ale nedá mluvit a mě vůbec nenapadlo, že by mohl nastat takový problém-připadá mi totiž samozřejmé, že když spolu lidé žijí, domluví se, jak budou hospodařit. Poradíte, prosím?

Není tady

#2 18. 4. 2007 21:30

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Společné hospodaření partnerů

Ja myslim ze je uplne normalne ze si partneri dohodnu, ako budu prispievat na chod spolocnej domacnosti ... vlastne je to normalne asi u kohokolvek ... len hajzlici sa tomu brania

http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

#3 18. 4. 2007 21:35

mrkacka1
♥------

Ještě jsem zapomněla napsat, že partner mi přispívá, ale částku, na které jsme se nedohodli, tu si určil sám... a víc se o tom nechce bavit.

Upravil(a) mrkacka1 (18. 4. 2007 21:35)

Není tady

#4 18. 4. 2007 21:36

Fanny5
♥♥♥♥♥♥-

Mrkačko, problém, jak barák. Myslím, že nic jiného neexistuje, než že se musíte nějak dohodnout. Přece ho nebudeš živit? Nebo, jakou on má představu? Že do domácnosti všechno budeš platit ty a on to bude užívat a dává ti aspoň na bydlení a jídlo? dumbom

Není tady

#5 18. 4. 2007 21:38

ita
♥♥♥♥♥♥-

Jistě by se měl podílet na všech nákladech. To je obvyklé na venkově, že má každý svoje peníze, žena financuje domácnost a muž  koupí auto (se kterým jezdí sám), případně hradí opravy a pod. Zkus sestavit rozpočet domácnosti, třeba nemá ponětí, co kolik stojí (můj muž ani neví, kolik stojí chleba, inkaso...). Pokud ani pak nebude ochoten se domluvit, zvaž, jestli Ti takový vztah stojí za to.

Není tady

#6 18. 4. 2007 21:43

mrkacka1
♥------

Děkuji za odpovědi... na jídlo a bydlení přispívá, abych byla konkrétní, tak 8.000 z celkem 22.000,které má, ale o ostatním se nechce bavit (původně mi přispíval jen 4.000, ale to jsem se vzbouřila). Já jsem pro, a si nechá pro sebe třeba 10.000, ale jak hradit potřeby do domácnosti, opravy atd.? ... každý dát půlku, to navrhuji já, ale on se k tomu nemá... můj příjem je kolem 13.000. Já se chci domluvit, šla bych třeba i do nějaké poradny, ale jemu připadá, že jsem na peníze, když se o tom chci bavit (domluvit, nechci ho obrat o JEHO peníze). Jsem ale zklamaná, mít MOJE a TVOJE peníze, myslela jsem, že jsme MY!!!

Není tady

#7 18. 4. 2007 21:52

xkisek
♥♥♥♥---

Já bych to asi neřešila, byt je tvůj a kdykoliv ho můžeš vyhodit a myslím, že on si to uvědomuje moc dobře. Nevím jak jste spolu dlouho, ale podle toho co píšeš, tak se rozvádí a pravděpodobně vše nechal BM, určitě bude opatrnější.

Umět se radovat. Ze všeho. Nečekat, že v budoucnu přijde něco, co bude to pravé, protože je možné, že to pravé přichází právě teď a v budoucnu nic krásnějšího už nepřijde. (Ota Pavel)

Není tady

#8 18. 4. 2007 21:59

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

No, mrkacka1, dosti mě zaráží, že ač jste si teprve psali, musela jsi mu slíbit, že ho vezmeš do bytu a to aniž byste se poprvé viděli usch Normální chlap, který prožije rozvodové řízení, následkem kteréhož nemá kde bydlet a je co k čemu si zařídí další bydlení nezávisle na další partnerce a pak - pokud mu jde o opravdový citový vztah - pokračuje dál formou schůzek tak, že teprve po čase se uvidí, co a jak dál. A ne, že se někam za dva měsíce nakýbluje a rozpakuje se přispět by jen jednou jedinou korunou na provoz společné domácnosti o něčem svědčí sad
Pokud mᚠdoma střevíce s hodně špičatou špičkou, otevři dveře od domu, postav mezi ně svého přítele a ze všech sil kopni. To, co sis natáhla domů, není chlap, ale parazit.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#9 18. 4. 2007 22:04

mrkacka1
♥------

Děkuji všem za odpovědi, které zatím došly. To jsem mu právě navrhovala, a si zatím pronajme byt, byl dokonce u nás v domě vedle mého bytu, ale to odmítl, prý nebude sám. Jinak přispívá tak, jak popisuji výše, ale nedohodli jsme se na tom a ani na dalších úhradách, on si připadá ukřivděný, že se o tom vůbec bavím. Jinak je hodný, máme se rádi, ale důvěra je už tatam a nevím, jak to dopadne.

Není tady

#10 18. 4. 2007 22:35

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Mrkacka1: já bych něco takového hnala vidlema.  Narazils jsi na parazita, kteý se na Tobě bude snažit za každou cenu participovat. Normální chlap - střihoun - zvyklý ženu zajistit jedná jinak. Tohle není rovnoprávný vztah. Bere Tě pouze jako "bytnou", které chce na společný život usmrkávat pouze tolik, kolik uzná za vhodné.

Není tady

#11 19. 4. 2007 0:15

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

A co kdybys dala do kasy poměrnou část- jestli dobře počítám, on tam dává necelou třetinu platu - takže pro tebe by to znamenalo něco málo pod čtyři tisíce. No a hospodařte s tím - co bude, bude, co nebude, tak ne - zvýšit můžete poměrným způsobem oba. Když nebude na řízeček nebo na benzín, tak přihoďte oba stejné procento, ne? Tobě na tvé potřeby zbude ještě devítka, to zvládneš.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#12 19. 4. 2007 1:20

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Lupi, ale tohle by snad mělo být samozřejmostí a ne, že se partner někam nakýbluje a ještě natáhne ukřivděný obličej nad tím, že se nad takovými tristními otázkami partnerka vůbec zamýšlí smile Jak jsem pochopila, zatím Mrkačka1 a její partner nejsou svoji. Mně připadá, že to partnerství bylo uzavřeno moc narychlo, kdy jeden partner neměl kde bydlet a druhý neměl s kým žít. Podle mě mi přijde spravedlivé, aby se podíleli na nákladech společné domácnosti každý jednou polovinou ze svých příjmů.  On kdyby panáček měl platit desítku za holý podnájem a další věci - včetně vaření, praní, žehlení a úklidu si měl obstarávat sám, což by ho vyšlo nejméně na dalších osm tisíc - tak by ho skrblení jaksi přešlo, potažmo, kdyby se rozhodl nedejpanebože postavit na vlastní nohy a pořídit si hypotéku na vlastní bydlení. Musel by si finančně utáhnout opasek tak, že by mu lezly oči z ďůlků, což vysvětluje fakt, že se vzpěčuje najít si by jen podnájem. Ne, že tam beroušek nechce být sám, jádro pudla tkví v tom, že se mu jaksi příčí CELOU TU LEGRACI SI FINANCOVAT SÁM.
Podle mě je to partner něco á-la "Budeme žít společně v domečku jako dvě hrdličky. Značka: Domeček vítán" . Takoví nápadníci jsou něco jako mor, cholera a neštovice:(

Není tady

#13 19. 4. 2007 7:01

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Tak pán se začal rozvádět až v okamžiku, kdy měl stoprocentně zajištěné bydlení, péči a ženskou, to všechno za asi třetinu svého platu. Dřív by se "k tomu neodhodlal". Velmi pragmatické, slušně řečeno. Předpokládám, že do nové domácnosti si přinesl akorát tak kufírek s oblečením (které mu smíš vyprat a zašít) a spoustu ublížených řečí o tom, jak ho bývalka celý život odírala. Takže si fofrem zařídil další teplé hnízdečko, nejlevnější, jaké mohl najít, protože i blbý podnájem by ho stál víc a servis by si musel zajišovat (a platit) sám. Nevím, jak to měl s rozvodem, ale pokud se k BM choval podobným způsobem, ani bych se nedivila, kdyby to byl důvod.
Kdysi jsem měla podobného přítele - když mi oznámil, že tak půl roku mi nemůže dávat peníze (protože si zafinancoval svého koníčka), do dvou dnů odcházel s batůžkem a VELMI ukřivděným výrazem na ubytovnu. Holt jsem ho nepochopila, no http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#14 19. 4. 2007 7:16

Hannah
♥♥♥♥♥--

Můj dojem je ,že hoch přelezl plynule z jedné postele do druhé. Jak to dělal s penězi v manželství? Možná proto špatné zkušennosti.
Já bych ho asi taky vypakovala. Někdo prachy prostě neovládá. Třeba když bude hospodařit sám a skládat se budete jen na dovolené a víkendy tak to bude v pohodě.

Není tady

#15 19. 4. 2007 9:00

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

No a jak to máte teď ? Ty platíš všechno a on se veze, nebo se to máte tak nějak spontánně napůl ?

Mě by se tedy už ze začátku nelíbila ta podmínka "ok, já se rozvedu, ale musíš mě nechat u sebe bydlet" to je trochu divný. Navíc mi přijde normální, že dospělý chlap by měl vědět, že jsou nějaké společné náklady ( jídlo, energie, nájem, atd. ) o které je třeba se nechat podělit.

Není tady

#16 19. 4. 2007 9:02

Tiina
♥♥♥♥♥♥-
Web

Takže teď jsem si to dočetla...netuším tedy jaké máte náklady, ale 8 tisíc se mi zdá docela dost...

Není tady

#17 19. 4. 2007 9:42

Alli
♥♥-----

Hm můj drahý je mnohem větší neřád. Zaplatí asi 3 tis. inkasa. Jednou za uherský rok nákup potravin. Občas něco na přestavbě našeho domu ( pokud na něm vůbec dělá ). Výjimečně oblečení na dítě ( tomu spíš leze do pr... tím, že mu koupí něco na sport, aby se mohl vyžít také nebo mu teď už koupí i nějakou tu hračku ). Ze dříve jsem měla něco našetřené ( brala jsem asi těch 13 tis. ). Z toho jsem si přilepšovala při mateřské na nákupy potravin atd., koupila jsem si mobil ( po neblahé zkušenost při zdravotních problémech miminka ), platila opravy naší pojízdé popelnice ( rozuměj auta - starouška ) a pokud bylo třeba dávala jsem peníze na stavbu ( mj. např. komínovou stavebnici ). Navíc teď manžel prošvihl sumu rovnající se mému čistému ročnímu výdělku ( 2/3 toho jsem mu vyklopila, zbytek splácí ). Žiji na takové úrovni, že kdybych z těch 8 tis. zaplatila 3 za nájem, cítila bych se jako královna. O tom to ale není. Nedopus, aby to u vás došlo tak daleko jako u nás ( zvláště, když nejste svoji ).

Na životě miluji jeho rozmanitost, každý den mě nasere někdo jiný.

Není tady

#18 19. 4. 2007 9:43

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

mrkacka1: Já bych tedy za prvé nikdy nepřistoupila na vydírání typu, že žádost o rozvod podá, až si ho vezmu na byt....a od toho se odvíjí můj další postoj k těm financím. Já bych ho prostě vyrazila. A hotovo. Dvanáct let jsem žila s chlapem, který mi takhle podobně určoval částku, kterou přispíval. Nutné věci (např. postel) se nekoupily (nebo až o hodně později a to jsem musela jó prosit, nový kastrol na knedlíky za 600 jsem měla "na talíři" další půlrok - jako že jsem rozhazovačná), ale jiné "nutné" věci se kupovaly (třeba vysouvací anténa do auta jako paráda nebo nový autorádio...)....nepřispíval mi dostatečně na domácnost, na dítě, natož na nějaký moje hadříky atp....hřešil na moji dobrohloupost a na schopnost celkem slušně vydělávat...že jsem nic neušetřila, to je jasné a že jsem si časem připadala jako otrok, co si ani nesmí koupit nový kabát, to asi taky...nejvíc mi bylo líto, když mým rodičům jsem neměla ani na dárek k vánocům, zatímco on svojí mamince koupil novou televizi...(je pravda, že tchyně nám cpala věcné dary a naši ne, protože na to neměli. Jenže tchyně hlídala dceru asi dvakrát do roka, zatímco naši ji hlídali po škole pětkrát do týdne, bez řečí a rádi...)..taky mi vyčítal, že jsem na peníze, když jsem se snažila na to zavést řeč.... Dnes jsem rozvedená a mám vedle sebe muže, s kterým tohle řešit nemusím (a není to jeho horentními příjmy, jak by si někdo mohl myslet. Je to prostě jeho ochotou ženě přát a jeho pocitem, že muž přirozeně má ženu živit...a ne aby žena živila jeho). S takovým chlapem, jako je tvůj, už dneska rozhodně NE. A mohl by to bejt třeba Richard Gere nebo podobnej playboy.

Není tady

#19 19. 4. 2007 10:35

Feuria
♥♥♥♥♥♥♥

mrkacka1 napsal(a):

Děkuji za odpovědi... na jídlo a bydlení přispívá, abych byla konkrétní, tak 8.000 z celkem 22.000,které má, ale o ostatním se nechce bavit (původně mi přispíval jen 4.000, ale to jsem se vzbouřila). Já jsem pro, a si nechá pro sebe třeba 10.000, ale jak hradit potřeby do domácnosti, opravy atd.? ... každý dát půlku, to navrhuji já, ale on se k tomu nemá... můj příjem je kolem 13.000. Já se chci domluvit, šla bych třeba i do nějaké poradny, ale jemu připadá, že jsem na peníze, když se o tom chci bavit (domluvit, nechci ho obrat o JEHO peníze). Jsem ale zklamaná, mít MOJE a TVOJE peníze, myslela jsem, že jsme MY!!!

... nemyslím si, že 8000,- na domácnost je malá částka... ? Záleží kolik platíte najem atd. ostatní náklady. V čem je ten problém ? ... zatím nejste vzití. Chodíte spolu, asi mě tu ostatní ukamenují, ale proč by měl přispívat víc než přispívá ... ? (do oprav "cizího" bytu)
Předpokládám, že má i on jisté výdaje ... pojistky na vůz, alimenty, spoření atd.?

Upravil(a) Feuria (19. 4. 2007 10:41)

Život je boj, tak se tady klidně pozabíjejte a já bych zdovolením prošla....

Není tady

#20 19. 4. 2007 10:42

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Alli: Ty jsi taky duše dobrá! .... koukej se ho zbavit, parazita! ... Je to pěkná úleva... Kdybys věděla, co já si za ty dva roky, co jsem od něj, už nakoupila - novou sedačku, novou ledničku, novou stěnu, novou postel dceři .... a na to jsem si ušetřila sama, ze svýho platu ... co neživím jeho, mám se královsky. Kdybych s ním byla, musela bych pořád koukat na to, jak si holka křiví záda na starý posteli, protože podle tatínka je nová matrace a postel drahá..a vůbec je to vlastně výmysl jen proto, aby on si nemohl koupit letadýlko na dálkový ovládání...(aspoň si myslím, že takhle by to on bral a já bych nakonec skončila s pocitem, že jsem fakt kráva, když chci holce postel a matraci....)....br....lepší nevzpomínat...omlouvám se, že jsem se nechala unést. Ď.

Není tady

#21 19. 4. 2007 10:46

Eva36
♥♥♥♥♥♥-

Feuria: Já myslím, že muž od mrkačky je pěknej vykuk. Dle mého tedy. Hlavně se mi nelíbí, že se o tom odmítá bavit ... a taky odmítá se vystěhovat... ten prostě hraje na to, aby měl někde levný bydlení, pradlenu, kuchařku a sexuální mašinu v jednom pěkně po ruce ... nic jinýho v tom nevidím... kdyby si spočítal, kolik peněz by vydal za praní svýho prádla, za jídlo a za ten sex, kdyby neměl mrkačku, asi by valil bulvy (a možná že ne, že on tohle všechno ví a proto radši zůstává s ní)...

Není tady

#22 19. 4. 2007 11:38

Ouška
♥------

Ahoj tak já se musím taky přidat k Feurie. Vynechávám to nastěhování to je věc jiná a ne zrovna příjemná, tak by to asi být nemělo.

8 tisíc pokud bylo napsáno že je to na jídlo a nájem mi připadá dost. Nevím kolik platí zakladatelka diskuze za byt ale vycházím ze své zkušenosti, mám byt 3+1, svůj a platím kolem 4.000 Kč. To znamená kdyby se podílel 2.000 Kč na nájmu a zbytek 6.000 Kč by byl na jídlo, tak mi to připadá na jednoho člověka akorát.
Jiná otázka je pořizování dalších nových věcí do bytu, tady ale záleží co ne nutné a co ne. Asi by se mi také nechtělo platit za nějaké blbůstky do bytu. Pokud se ale jedná o "životně důležité"  věci jako pračka apod. nebo o jejich opravu, tak by se to mělo hradit napůl.
Jiné výdaje jako benzín do práce nebo obědy v práci, zábavu by si měl hradit výhradně ze svého.
To je můj názor.

Není tady

#23 19. 4. 2007 11:44

Feuria
♥♥♥♥♥♥♥

*

Upravil(a) Feuria (19. 4. 2007 11:47)

Není tady

#24 19. 4. 2007 11:47

Feuria
♥♥♥♥♥♥♥

Eva36 napsal(a):

Feuria: Já myslím, že muž od mrkačky je pěknej vykuk. Dle mého tedy. Hlavně se mi nelíbí, že se o tom odmítá bavit ... a taky odmítá se vystěhovat... ten prostě hraje na to, aby měl někde levný bydlení, pradlenu, kuchařku a sexuální mašinu v jednom pěkně po ruce ... nic jinýho v tom nevidím... kdyby si spočítal, kolik peněz by vydal za praní svýho prádla, za jídlo a za ten sex, kdyby neměl mrkačku, asi by valil bulvy (a možná že ne, že on tohle všechno ví a proto radši zůstává s ní)...

Pokud je to takhle - tak je to "vykuk" ... to, že se odmítá bavit je opravdu na pováženou ...
Možná jsem něco přeskočila ... nevím, jak je to s jejich vztahem ? ...

Jinak souhlasím s výše uvedeným ... Pokud se jedná o "životně důležité"  věci jako pračka apod. nebo o jejich opravu, tak by se to mělo hradit napůl. . . ve dvou se to lépe táhne.
Jiné výdaje jako benzín do práce nebo obědy v práci, zábavu by si měl hradit výhradně ze svého.

Upravil(a) Feuria (19. 4. 2007 11:48)

Není tady

#25 19. 4. 2007 11:53

helena
♥♥♥♥♥♥♥

No, ono to nebude jen na jídlo, že? Mrkačka teda nepíše, jak moc pán doma pomáhá, ale určitě se jeho zabydlením zvýšily náklady třeba na energie, nákup například v drogerii a zcela určitě jí přibyla práce. To zas těch zmiňovaných 6 tisíc není tak moc. Dovedla bych pochopit, že by se nechtěl podílet na větší rekonstrukci, ale pokud klekne pračka nebo se ucpe hajzlík, tak je to i jeho problém, i když ne jeho majetek.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí