6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Prosím, potřebovala bych poradit s následujícím problémem, který nyní nastal a oba nás zaskočil. Jedná se o úhradu potřeb - společné hospodaření. S partnerem jsem se seznámila v době, kdy se chtěl rozvádět. Jetě jsme si teprve psali (dříve ne jsme se vůbec poprvé viděli), musela jsem mu slíbit, e a podá návrh, vezmu ho do bytu. Je to prý důleité a potřebuje to vědět. Vdy jsem si myslela, e hned tak s někým bydlet nebudu, musíme se pořádně poznat, ale moc jsem mu věřila a nechtěla jsem ho ztratit, tak jsem toto moje předsevzetí poruila. V době kolem rozvodu jsem mu byla velkou oporou, myslím, e by to sám snad ani nezvládl, neodhodlal by se k tomu. Za dva měsíce po seznámení u u nás bydlel. Máme se rádi, ve vem jsme si dobře rozuměli, je hodný. Problém je v tom, e na základě předchozí patné zkuenosti partner nechce společně hospodařit, dokonce se ani nechce bavit o tom, jak budeme hradit různé náklady na provoz domácnosti atd., kdo bude hradit různé doplňky do domácnosti, opravy atd. Já samozřejmě nechci, aby dělal "stojku", jak říká, e musel dělat celý ivot, a si kadý třeba nechá pro sebe určitou částku, ale připadá mi normální, e se na tom vem domluvíme. On si ale připadá ukřivděný, říká, e mi jde o peníze atd. Podotýkám, e jsem velice skromná, nenáročná, nejde mi o peníze, ale o důvěru. Myslela jsem, e jsme partneři, e jsme prostě dva na vechno - takovéto jednání a obviňování mě velice poniuje a uráí. Mám ho opravdu ráda, u nejsme nejmladí, a kdyby mi lo o peníze, nala bych si někoho ji dávno, a ne teď, kdy děti dostudovaly. Poprvé v ivotě jsem měla pocit, e jsme na ve dva, e mám skutečného partnera, ale nyní cítím prázdnotu...chtěli jsme být spolu a do konce ivota, ale takto nevím, jaké má skutečné úmysly, nevím, co si mám myslet, jsem zoufalá. Mám dobrou práci, zařízený byt, netouím po drahých věcech, dovolených, luxusu, autě...jen po vztahu zaloeném na vzájemné důvěře a úctě. S partnerem se ale nedá mluvit a mě vůbec nenapadlo, e by mohl nastat takový problém-připadá mi toti samozřejmé, e kdy spolu lidé ijí, domluví se, jak budou hospodařit. Poradíte, prosím?
Není tady
Ja myslim ze je uplne normalne ze si partneri dohodnu, ako budu prispievat na chod spolocnej domacnosti ... vlastne je to normalne asi u kohokolvek ... len hajzlici sa tomu brania
Není tady
Jetě jsem zapomněla napsat, e partner mi přispívá, ale částku, na které jsme se nedohodli, tu si určil sám... a víc se o tom nechce bavit.
Upravil(a) mrkacka1 (18. 4. 2007 21:35)
Není tady
Mrkačko, problém, jak barák. Myslím, e nic jiného neexistuje, ne e se musíte nějak dohodnout. Přece ho nebude ivit? Nebo, jakou on má představu? e do domácnosti vechno bude platit ty a on to bude uívat a dává ti aspoň na bydlení a jídlo?
Není tady
Jistě by se měl podílet na vech nákladech. To je obvyklé na venkově, e má kadý svoje peníze, ena financuje domácnost a mu koupí auto (se kterým jezdí sám), případně hradí opravy a pod. Zkus sestavit rozpočet domácnosti, třeba nemá ponětí, co kolik stojí (můj mu ani neví, kolik stojí chleba, inkaso...). Pokud ani pak nebude ochoten se domluvit, zva, jestli Ti takový vztah stojí za to.
Není tady
Děkuji za odpovědi... na jídlo a bydlení přispívá, abych byla konkrétní, tak 8.000 z celkem 22.000,které má, ale o ostatním se nechce bavit (původně mi přispíval jen 4.000, ale to jsem se vzbouřila). Já jsem pro, a si nechá pro sebe třeba 10.000, ale jak hradit potřeby do domácnosti, opravy atd.? ... kadý dát půlku, to navrhuji já, ale on se k tomu nemá... můj příjem je kolem 13.000. Já se chci domluvit, la bych třeba i do nějaké poradny, ale jemu připadá, e jsem na peníze, kdy se o tom chci bavit (domluvit, nechci ho obrat o JEHO peníze). Jsem ale zklamaná, mít MOJE a TVOJE peníze, myslela jsem, e jsme MY!!!
Není tady
Já bych to asi neřeila, byt je tvůj a kdykoliv ho můe vyhodit a myslím, e on si to uvědomuje moc dobře. Nevím jak jste spolu dlouho, ale podle toho co píe, tak se rozvádí a pravděpodobně ve nechal BM, určitě bude opatrnějí.
Není tady
No, mrkacka1, dosti mě zaráí, e ač jste si teprve psali, musela jsi mu slíbit, e ho vezme do bytu a to ani byste se poprvé viděli Normální chlap, který proije rozvodové řízení, následkem kterého nemá kde bydlet a je co k čemu si zařídí dalí bydlení nezávisle na dalí partnerce a pak - pokud mu jde o opravdový citový vztah - pokračuje dál formou schůzek tak, e teprve po čase se uvidí, co a jak dál. A ne, e se někam za dva měsíce nakýbluje a rozpakuje se přispět by jen jednou jedinou korunou na provoz společné domácnosti o něčem svědčí
Pokud má doma střevíce s hodně pičatou pičkou, otevři dveře od domu, postav mezi ně svého přítele a ze vech sil kopni. To, co sis natáhla domů, není chlap, ale parazit.
Není tady
Děkuji vem za odpovědi, které zatím doly. To jsem mu právě navrhovala, a si zatím pronajme byt, byl dokonce u nás v domě vedle mého bytu, ale to odmítl, prý nebude sám. Jinak přispívá tak, jak popisuji výe, ale nedohodli jsme se na tom a ani na dalích úhradách, on si připadá ukřivděný, e se o tom vůbec bavím. Jinak je hodný, máme se rádi, ale důvěra je u tatam a nevím, jak to dopadne.
Není tady
Mrkacka1: já bych něco takového hnala vidlema. Narazils jsi na parazita, kteý se na Tobě bude snait za kadou cenu participovat. Normální chlap - střihoun - zvyklý enu zajistit jedná jinak. Tohle není rovnoprávný vztah. Bere Tě pouze jako "bytnou", které chce na společný ivot usmrkávat pouze tolik, kolik uzná za vhodné.
Není tady
A co kdybys dala do kasy poměrnou část- jestli dobře počítám, on tam dává necelou třetinu platu - take pro tebe by to znamenalo něco málo pod čtyři tisíce. No a hospodařte s tím - co bude, bude, co nebude, tak ne - zvýit můete poměrným způsobem oba. Kdy nebude na řízeček nebo na benzín, tak přihoďte oba stejné procento, ne? Tobě na tvé potřeby zbude jetě devítka, to zvládne.
Není tady
Lupi, ale tohle by snad mělo být samozřejmostí a ne, e se partner někam nakýbluje a jetě natáhne ukřivděný obličej nad tím, e se nad takovými tristními otázkami partnerka vůbec zamýlí Jak jsem pochopila, zatím Mrkačka1 a její partner nejsou svoji. Mně připadá, e to partnerství bylo uzavřeno moc narychlo, kdy jeden partner neměl kde bydlet a druhý neměl s kým ít. Podle mě mi přijde spravedlivé, aby se podíleli na nákladech společné domácnosti kadý jednou polovinou ze svých příjmů. On kdyby panáček měl platit desítku za holý podnájem a dalí věci - včetně vaření, praní, ehlení a úklidu si měl obstarávat sám, co by ho vylo nejméně na dalích osm tisíc - tak by ho skrblení jaksi přelo, potamo, kdyby se rozhodl nedejpaneboe postavit na vlastní nohy a pořídit si hypotéku na vlastní bydlení. Musel by si finančně utáhnout opasek tak, e by mu lezly oči z ďůlků, co vysvětluje fakt, e se vzpěčuje najít si by jen podnájem. Ne, e tam berouek nechce být sám, jádro pudla tkví v tom, e se mu jaksi příčí CELOU TU LEGRACI SI FINANCOVAT SÁM.
Podle mě je to partner něco á-la "Budeme ít společně v domečku jako dvě hrdličky. Značka: Domeček vítán" . Takoví nápadníci jsou něco jako mor, cholera a netovice:(
Není tady
Tak pán se začal rozvádět a v okamiku, kdy měl stoprocentně zajitěné bydlení, péči a enskou, to vechno za asi třetinu svého platu. Dřív by se "k tomu neodhodlal". Velmi pragmatické, sluně řečeno. Předpokládám, e do nové domácnosti si přinesl akorát tak kufírek s oblečením (které mu smí vyprat a zaít) a spoustu ublíených řečí o tom, jak ho bývalka celý ivot odírala. Take si fofrem zařídil dalí teplé hnízdečko, nejlevnějí, jaké mohl najít, protoe i blbý podnájem by ho stál víc a servis by si musel zajiovat (a platit) sám. Nevím, jak to měl s rozvodem, ale pokud se k BM choval podobným způsobem, ani bych se nedivila, kdyby to byl důvod.
Kdysi jsem měla podobného přítele - kdy mi oznámil, e tak půl roku mi nemůe dávat peníze (protoe si zafinancoval svého koníčka), do dvou dnů odcházel s batůkem a VELMI ukřivděným výrazem na ubytovnu. Holt jsem ho nepochopila, no
Není tady
Můj dojem je ,e hoch přelezl plynule z jedné postele do druhé. Jak to dělal s penězi v manelství? Moná proto patné zkuennosti.
Já bych ho asi taky vypakovala. Někdo prachy prostě neovládá. Třeba kdy bude hospodařit sám a skládat se budete jen na dovolené a víkendy tak to bude v pohodě.
Není tady
No a jak to máte teď ? Ty platí vechno a on se veze, nebo se to máte tak nějak spontánně napůl ?
Mě by se tedy u ze začátku nelíbila ta podmínka "ok, já se rozvedu, ale musí mě nechat u sebe bydlet" to je trochu divný. Navíc mi přijde normální, e dospělý chlap by měl vědět, e jsou nějaké společné náklady ( jídlo, energie, nájem, atd. ) o které je třeba se nechat podělit.
Není tady
Hm můj drahý je mnohem větí neřád. Zaplatí asi 3 tis. inkasa. Jednou za uherský rok nákup potravin. Občas něco na přestavbě naeho domu ( pokud na něm vůbec dělá ). Výjimečně oblečení na dítě ( tomu spí leze do pr... tím, e mu koupí něco na sport, aby se mohl vyít také nebo mu teď u koupí i nějakou tu hračku ). Ze dříve jsem měla něco naetřené ( brala jsem asi těch 13 tis. ). Z toho jsem si přilepovala při mateřské na nákupy potravin atd., koupila jsem si mobil ( po neblahé zkuenost při zdravotních problémech miminka ), platila opravy naí pojízdé popelnice ( rozuměj auta - starouka ) a pokud bylo třeba dávala jsem peníze na stavbu ( mj. např. komínovou stavebnici ). Navíc teď manel provihl sumu rovnající se mému čistému ročnímu výdělku ( 2/3 toho jsem mu vyklopila, zbytek splácí ). iji na takové úrovni, e kdybych z těch 8 tis. zaplatila 3 za nájem, cítila bych se jako královna. O tom to ale není. Nedopus, aby to u vás dolo tak daleko jako u nás ( zvlátě, kdy nejste svoji ).
Není tady
mrkacka1: Já bych tedy za prvé nikdy nepřistoupila na vydírání typu, e ádost o rozvod podá, a si ho vezmu na byt....a od toho se odvíjí můj dalí postoj k těm financím. Já bych ho prostě vyrazila. A hotovo. Dvanáct let jsem ila s chlapem, který mi takhle podobně určoval částku, kterou přispíval. Nutné věci (např. postel) se nekoupily (nebo a o hodně později a to jsem musela jó prosit, nový kastrol na knedlíky za 600 jsem měla "na talíři" dalí půlrok - jako e jsem rozhazovačná), ale jiné "nutné" věci se kupovaly (třeba vysouvací anténa do auta jako paráda nebo nový autorádio...)....nepřispíval mi dostatečně na domácnost, na dítě, nato na nějaký moje hadříky atp....hřeil na moji dobrohloupost a na schopnost celkem sluně vydělávat...e jsem nic neuetřila, to je jasné a e jsem si časem připadala jako otrok, co si ani nesmí koupit nový kabát, to asi taky...nejvíc mi bylo líto, kdy mým rodičům jsem neměla ani na dárek k vánocům, zatímco on svojí mamince koupil novou televizi...(je pravda, e tchyně nám cpala věcné dary a nai ne, protoe na to neměli. Jene tchyně hlídala dceru asi dvakrát do roka, zatímco nai ji hlídali po kole pětkrát do týdne, bez řečí a rádi...)..taky mi vyčítal, e jsem na peníze, kdy jsem se snaila na to zavést řeč.... Dnes jsem rozvedená a mám vedle sebe mue, s kterým tohle řeit nemusím (a není to jeho horentními příjmy, jak by si někdo mohl myslet. Je to prostě jeho ochotou eně přát a jeho pocitem, e mu přirozeně má enu ivit...a ne aby ena ivila jeho). S takovým chlapem, jako je tvůj, u dneska rozhodně NE. A mohl by to bejt třeba Richard Gere nebo podobnej playboy.
Není tady
mrkacka1 napsal(a):
Děkuji za odpovědi... na jídlo a bydlení přispívá, abych byla konkrétní, tak 8.000 z celkem 22.000,které má, ale o ostatním se nechce bavit (původně mi přispíval jen 4.000, ale to jsem se vzbouřila). Já jsem pro, a si nechá pro sebe třeba 10.000, ale jak hradit potřeby do domácnosti, opravy atd.? ... kadý dát půlku, to navrhuji já, ale on se k tomu nemá... můj příjem je kolem 13.000. Já se chci domluvit, la bych třeba i do nějaké poradny, ale jemu připadá, e jsem na peníze, kdy se o tom chci bavit (domluvit, nechci ho obrat o JEHO peníze). Jsem ale zklamaná, mít MOJE a TVOJE peníze, myslela jsem, e jsme MY!!!
... nemyslím si, e 8000,- na domácnost je malá částka... ? Záleí kolik platíte najem atd. ostatní náklady. V čem je ten problém ? ... zatím nejste vzití. Chodíte spolu, asi mě tu ostatní ukamenují, ale proč by měl přispívat víc ne přispívá ... ? (do oprav "cizího" bytu)
Předpokládám, e má i on jisté výdaje ... pojistky na vůz, alimenty, spoření atd.?
Upravil(a) Feuria (19. 4. 2007 10:41)
Není tady
Alli: Ty jsi taky due dobrá! .... koukej se ho zbavit, parazita! ... Je to pěkná úleva... Kdybys věděla, co já si za ty dva roky, co jsem od něj, u nakoupila - novou sedačku, novou ledničku, novou stěnu, novou postel dceři .... a na to jsem si uetřila sama, ze svýho platu ... co neivím jeho, mám se královsky. Kdybych s ním byla, musela bych pořád koukat na to, jak si holka křiví záda na starý posteli, protoe podle tatínka je nová matrace a postel drahá..a vůbec je to vlastně výmysl jen proto, aby on si nemohl koupit letadýlko na dálkový ovládání...(aspoň si myslím, e takhle by to on bral a já bych nakonec skončila s pocitem, e jsem fakt kráva, kdy chci holce postel a matraci....)....br....lepí nevzpomínat...omlouvám se, e jsem se nechala unést. Ď.
Není tady
Feuria: Já myslím, e mu od mrkačky je pěknej vykuk. Dle mého tedy. Hlavně se mi nelíbí, e se o tom odmítá bavit ... a taky odmítá se vystěhovat... ten prostě hraje na to, aby měl někde levný bydlení, pradlenu, kuchařku a sexuální mainu v jednom pěkně po ruce ... nic jinýho v tom nevidím... kdyby si spočítal, kolik peněz by vydal za praní svýho prádla, za jídlo a za ten sex, kdyby neměl mrkačku, asi by valil bulvy (a moná e ne, e on tohle vechno ví a proto radi zůstává s ní)...
Není tady
Ahoj tak já se musím taky přidat k Feurie. Vynechávám to nastěhování to je věc jiná a ne zrovna příjemná, tak by to asi být nemělo.
8 tisíc pokud bylo napsáno e je to na jídlo a nájem mi připadá dost. Nevím kolik platí zakladatelka diskuze za byt ale vycházím ze své zkuenosti, mám byt 3+1, svůj a platím kolem 4.000 Kč. To znamená kdyby se podílel 2.000 Kč na nájmu a zbytek 6.000 Kč by byl na jídlo, tak mi to připadá na jednoho člověka akorát.
Jiná otázka je pořizování dalích nových věcí do bytu, tady ale záleí co ne nutné a co ne. Asi by se mi také nechtělo platit za nějaké blbůstky do bytu. Pokud se ale jedná o "ivotně důleité" věci jako pračka apod. nebo o jejich opravu, tak by se to mělo hradit napůl.
Jiné výdaje jako benzín do práce nebo obědy v práci, zábavu by si měl hradit výhradně ze svého.
To je můj názor.
Není tady
*
Upravil(a) Feuria (19. 4. 2007 11:47)
Není tady
Eva36 napsal(a):
Feuria: Já myslím, e mu od mrkačky je pěknej vykuk. Dle mého tedy. Hlavně se mi nelíbí, e se o tom odmítá bavit ... a taky odmítá se vystěhovat... ten prostě hraje na to, aby měl někde levný bydlení, pradlenu, kuchařku a sexuální mainu v jednom pěkně po ruce ... nic jinýho v tom nevidím... kdyby si spočítal, kolik peněz by vydal za praní svýho prádla, za jídlo a za ten sex, kdyby neměl mrkačku, asi by valil bulvy (a moná e ne, e on tohle vechno ví a proto radi zůstává s ní)...
Pokud je to takhle - tak je to "vykuk" ... to, e se odmítá bavit je opravdu na pováenou ...
Moná jsem něco přeskočila ... nevím, jak je to s jejich vztahem ? ...
Jinak souhlasím s výe uvedeným ... Pokud se jedná o "ivotně důleité" věci jako pračka apod. nebo o jejich opravu, tak by se to mělo hradit napůl. . . ve dvou se to lépe táhne.
Jiné výdaje jako benzín do práce nebo obědy v práci, zábavu by si měl hradit výhradně ze svého.
Upravil(a) Feuria (19. 4. 2007 11:48)
Není tady
No, ono to nebude jen na jídlo, e? Mrkačka teda nepíe, jak moc pán doma pomáhá, ale určitě se jeho zabydlením zvýily náklady třeba na energie, nákup například v drogerii a zcela určitě jí přibyla práce. To zas těch zmiňovaných 6 tisíc není tak moc. Dovedla bych pochopit, e by se nechtěl podílet na větí rekonstrukci, ale pokud klekne pračka nebo se ucpe hajzlík, tak je to i jeho problém, i kdy ne jeho majetek.
Není tady