19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Stránky: 1 2
Dobrý den,iju sama s 2 dcerami (peněz samozřejmě nemám nazbyt, ale jako "socky" zase neijeme) a zdá se, e mladí dcera (11let) si stále něco kupuje (sladkosti, časopisy, dárky pro kamarádky..), kapesné nedostává, a taky jsem u ní nala mé stravenky. Ač nerada si to připoutím, ale moná mi bere i nějaké peníze. Jinak ve kole se velice dobře učí( má samé jedničky), je sluná, ochotná i oblíbená. Doma je sice trochu "drzá " a líná asi jako skoro kadé dítě v počínající pubertě , ale jinak ádné věté problémy s ní nemám. Poradí mi někdo jak se zachovat? Děkuji . Macík1
Není tady
Maciku, jednak bys jí měla říci, e o tom ví (ty stravenky jsou nakonec "důkaz"), jednak si myslím, e v tomhle věku u by nějaké kapesné dostávat měla. Přece jenom občas něco "nutně potřebuje", u je to skoro slečna :-). Třeba se tím kapesným celý problém vyřeí, pokud je jinak vechno v pořádku.
Není tady
Taky myslím, e by měla dostávat kapesné - věk na to rozhodně má. Promluvila bych s ní, ty stravenky samozřejmě jsou důkaz. Vysvětli jí, e tě takové chování mrzí, e to naruuje Tvojí důvěru v ní. Ale e uznává , e je u velká a potřebuje nějaké peníze jen tak pro sebe - právě na ty sladkosti apod. Pak bych určila kapesné a vysvětli jí, e s těmito penězi má hospodařit, aby jí vydrely a do přítí výplaty. Zpočátku bych navrhovala týdenní kapesné. A nic se neboj toho, e zpočátku utratí vechno najednou - musí se to naučit.
Není tady
Měla by mít své kapesné. Mé děti ho dostávaly od 1. třídy, aby se učily hospodařit. Proč nemá kapesné?
Vím, e u se to tady probíralo, ale kolik byste dali kapesné 11 letému klukovi s tím, e svačinu a pití si nosí a dostává peníze na autobus. Kolik myslíte, e děti "nutně" potřebují?
Není tady
syn - 12 let - 50 Kč týdně( vdy v pondělí ráno)
Není tady
Týdně 11 letému klukovi bych to viděla do 50 korun...spí mín, kdy vechno ostatní má, nebo mu to můe dát i s tím, e si platí sám to co musí - jízdné a zbytek za co chce. Aby se naučil na nutné výdaje....
Myslím, e tu budou zkuenějí matky , které ti dobře poradí.
Není tady
majkafa napsal(a):
Měla by mít své kapesné. Mé děti ho dostávaly od 1. třídy, aby se učily hospodařit. Proč nemá kapesné?
Vím, e by měla mít kapesné, ale nevím kolik je tak přiměřené pro 11 letou holku. A taky mě vdy něčím natve, e ji nedám nic (třeba neuklidí, nepříjde včas zvenku, odmlouvá apod.) a dávat třeba peníze za domácí práce jsem proti. Myslím, e děcka by měla doma pomáhat samozřejmě a ne jen za něco....
Není tady
ono je to těké, kapesné by měla dostávat, trestat za nesplnění úkolů je potřeba jinak, to by ty dětičky byly bez peněz pořád.
Já si to zpravidla přeberu přes sebe-jsem já dokonalá, udělám a splním vdy ve co mám?
Tak taky jednám s dětma, prostě nikdo není dokonalý a nevím, kde se bere mýtus, e by děti měly být. Někdy stačí domluva, někdy zařvu a kdy je zle tak trestám, třeba zákazem oblíbených aktivit-PC,televize,trajdání po venku. Přiznávám, e k trestům u nás u dlouho nedolo.
Píe,e tvá dcera je chytrá, tak si s ní promluv o jejích potřebách a přáních, co jí chybí, jak k tomu přijít. Myslím si, e takovým obdobím projdou vechny děti. Dej jí anci, aby za tebou mohla přijít, kdy něco bude chtít a spolu zvate, zda je to potřebné a pokud ne, tak jí to musí ty rozumně zdůvodnit.
Není tady
Tak začni třeba těma 50,- Kč týdně jak píou holky. Jestli je utratí hned nebo si uetří za měsíc na něco jinýho, to je její věc - někde se zacházet s penězi musí naučit. Jo a hlavně se nedomáhej informací, za co to utratila a následného vysvětlování, e na takový blbosti jí peníze nedává, případně e místo limči si měla koupit seit do koly. Na to kapesný nemá. A jestli tě natve, tak jí zaka televizi nebo courání venku, ale to kapesný jí neber. U se (bohuel) naučila, e k penězům se dá přijít i jinak a kdy nebude chodit do tvojí peněenky, mohlo by to dopadnout i hůř. Ne e bych ti to přála, ale pokuení a snaha vyrovnat se kámokám by jí k tomu mohlo dovést.
Není tady
Taky bych to viděla na 50 Kč týdně a nevázala to na plnění úkolů. Neplatím jim za úklid svého pokoje, za pomoc v domácnosti atd (teda, ne e by se přetrhly, ale přeci jen, kdy potřebuju, něco udělají a někdy i samy bez říkanání).
Kapesné dostávají měsíčně ( ale jsou u starí ne Tvoje).
Není tady
Děkuji vem za příspěvky, promluvím si s ní a na nějakém tom kapesném se snad dohodneme. Určitě se na vem "nutném" nedohodneme, ale zkusím to. Je to opravdu chytrá a inteligentní holka, ale opravdu ji nemůu koupit ve co mají její kámoky a taky se mi zdají některé věci jako zbytečnosti, ale samozřejmě pro děcka jsou to "nutnosti". Jetě, e starí dcera (18 let) je rozumnějí a tolik "nutných" věcí nevyaduje. Té posílám peníze na účet a at se naučí hospodařit....
Není tady
Od 1. třídy jsem dávala 20,- Kč týdně, od páté 50,- Kč týdně. Nevázala jsem to na plnění úkolů.
Já dávám te své 40 na týden, t.j. 160 na měsíc. Přítí rok zvednu na 50, moná. Taky jsem to nechtěla vázat na pomoc doma.
Není tady
Je patné, e si peníze bere bez dovolení, ale na druhou stranu si nedovedu představit, e 11-letá slečna nedostává kapesné. Takové děvče peníze potřebuje, na různé drobnosti i ty sladkosti, myslím e se před kamarádkami cítí hrozně...Vázání kapesného a jeho odebírání za patný úklid a podobně - to mi taky zní dost příerně...
zřejmě to asi napíu tvrději ne ostatní, ale myslím e tím e jí nedává pravidelně kapesné, aby se s penězi naučila zacházet, sis to zavinila sama...
a ani sis s ní o tom nepromluvila...
to není problém označit nenápadně peníze a zjistit zda je skutečně krade ona, ve kole jsme takto odhalili zlodějku taky...
Není tady
Já bych zas tak striktně "za práci doma - peníze" proti nebyla Ovem lépe je to, kdy je například kluk a holka, ne jen dvě holčiny. Ty větinou vidí, e doma vesměs vechnu práci zastane matka a berou to poté i tak samozřejmě, e i svou budoucí domácnost obstarají samy. Kdeto kdy je motivujete heslem "bez práce, nejsou koláče", s větí ochotou se do domácích prací hrne i kluk a posléze mu nebude zatěko i ve vlastní budoucí domácnosti s větí ochotou pomoci. Za tuto práci vak dávat nějakou tu korunu navíc ke kapesnému. To kapesné bych dala mení, přivydělat si mohou právě tou pomocí doma, ocenit týdenní aktivitu, nikoliv úkolově, e např. za nádobí dostane 10,-. Mám to odzkouené, práce více finančně oceněná - o tu by se porvali, kdeto takové drobnůstky ty nelákaly:D Pozor vak na pečlivé a spravedlivé ocenění, aby se jedno dítě necítilo vůči druhému ukřivděné - sama(tajně) jsem si ty domácí práce ocenila a jen jsem například napsala seznam, co bych potřebovala udělat, nebo co se má udělat a ten, kdo tu práci vykonal se u ní podepsal - měla jsem přehled, jak se kdo doma činí, kdo víc ruku přiloí, kdo je línějí. byla jsem v práci od pěti od rána do sedmi večer, kolikrát jsem přila a měla jsem připravené na večeři, jen ji dodělat
Není tady
Macik1 napsal(a):
majkafa napsal(a):
Vím, e by měla mít kapesné, ale nevím kolik je tak přiměřené pro 11 letou holku. A taky mě vdy něčím natve, e ji nedám nic (třeba neuklidí, nepříjde včas zvenku, odmlouvá apod.) a dávat třeba peníze za domácí práce jsem proti. Myslím, e děcka by měla doma pomáhat samozřejmě a ne jen za něco....
To si ale odporuje. Pokud jsi proti, dávat peníze za pomoc v domácnosti, pak přece kapesné s tím nesouvisí. - "natvala mě, tak jsem jí nedala nic"
Já jsem to řeila tak, jako je to v zaměstnání. Syn měl základ a kdy jsem s ním byla spokojena i po stránkách úklidu, prospěchu, apod., dostal prémie. Ale základ dostal vdycky. Měl 50,- na týden a prémie jednou za měsíc - kdy bylo vechno dokonalé, tak 100,-
Upravil(a) mashanka (16. 4. 2007 23:38)
Není tady
ad.astra napsal(a):
Mám to odzkouené, práce více finančně oceněná - o tu by se porvali, kdeto takové drobnůstky ty nelákaly:D Pozor vak na pečlivé a spravedlivé ocenění, aby se jedno dítě necítilo vůči druhému ukřivděné - sama(tajně) jsem si ty domácí práce ocenila a jen jsem například napsala seznam, co bych potřebovala udělat, nebo co se má udělat a ten, kdo tu práci vykonal se u ní podepsal - měla jsem přehled, jak se kdo doma činí, kdo víc ruku přiloí, kdo je línějí. byla jsem v práci od pěti od rána do sedmi večer, kolikrát jsem přila a měla jsem připravené na večeři, jen ji dodělat
Stačí mi papírování v práci, nedovedu si představit, e bych takhle úřadovala jetě i doma se dvěma dětma. Mé děti - holka a kluk se ve slubě střídali kadý den a kadý den udělali ve, co bylo třeba - vynést ko, umýt nádobí, nakrmit kočky, atd., dcera navíc vytírala a syn se staral o topení, kdy byli větí a fungovalo to docela prima. Luxoval a utíral prach kadý ve svém pokoji a já ve společných částech domu.
Zavedli jsme kapesné a kromě toho systém odměn za známky (za 3 nic, za 4,5 vraceli). Dcera chodila nakupovat - psala jsem jí nákup a v obálce měla zásobu peněz, kterou vyúčtovávala. Předtím taky "zapomínala" vracet peníze z nákupu. Jene dnes potřebují plno peněz, aby u spoluáků obstáli - viz zásobená kantýna ve kole.
Není tady
Já jsem dostávala kapesné od 1. třídy. Někdy kolem puberty jsem byla děsně etřivá. Dostávala jsem peníze na autobus, ale radi jsem etřila a chodila do koly asi 4 km (45min) po městě pěky, ne abych si koupila měsíční jízdenku na MHD. Na gymplu jsem radi nechodila na obědy a jen si koupila housky a čokoládu. Rodiče to myslím nevěděli, e takhle etřím, ale tehdy jsem měla na své ostatní potřeby malé kapesné... Přesto mě nenapadlo něco doma ukrást, radi jsem etřila na sobě, i kdy s tím jídlem to nebylo na pravém místě. Chůze pěky mi ale prospěla.
Dítě by mělo mít kapesné.
Není tady
Syn chodí do 4.třídy , je mu 10. let a dostává 50,-Kč na týden. Taky dostává do koly svačiny, pití, má zaplacené obědy, krouky, ale přeci jen si chce třeba koupit nějaký časopis, větinou ABC, zmrzku, kdy jde ze koly s kamarádama, apod. Peníze za známky ani úklid nedostává. Navíc má peníze od babiček a dědů, kdy má narozeniny a svátek (neví, co mu koupit,a si prý koupí sám, co potřebuje ). Jetě dostává 2-3x za rok kredit do mobilu za 250,-Kč. Dceři je 18.let, chodí do 4.ročníku S a dostává 100,-Kč na týden kapesné + 500,-Kč měsíčně kredit (zbytek stejně jako syn).
Ale mám sousedku, která má dceru 14.let a taky jí nedává kapesné a ona jim doma krade peníze. Ve kolní aktovce jí nala prázdné obaly od výkaček, bombonů,časopisy. Ve kole ukradla peníze, co měli vybrané na kolní výlet!Volala jí třídní učitelka, e to vyřeí s nimi, jako rodiči, e nechce hned volat na policii.Sousedka si vak ponaučení nevzala a kapesné jí stejně nedává,e si ho nezaslouí.Take začarovaný kruh.Myslím, e kdyby měla holčina kadý týden určitou částku pro sebe,určitě by pak neměla důvod krást. Dovedu si představit,e kdy jdou holky ze koly domů a jdou třeba do cukrárny, jak se musí cítit blbě, e nemá ani na kopeček zmrzliny.
Není tady
Taky jsem pro kapesné
Klukovi/13 dávám 200 měsíčně na účet a holce/16 dávám 500 měsíčne na účet, ale ta si z toho musí platit jednou za čtvr roku jízdné 350 za domácí práce je neodměňuji ani za známky chci aby pochopili e se opravdu učí pro sebe a ne pro peníze za známky
Není tady
U to tu někdo napsal - pokud dítě v 11 letech nemá ádné vlastní peníze, nutí ho, aby si je bralo samo.
Proč jsem tak kategorická - mám pocit, e píe o mě před 30 lety. Měla jsem samé 1 a 2 Kčs týdně kapesné, take jsem si občas nějaké drobné vzala, abych měl na víc ne 2 kopečky zmrzliny týdně (1,40 Kčs). Dodnes se za to stydím a nikdy jsem to nikomu neřekla, ani mámě, která na to nepřila, a tady teď.
Moje děti samozřejmě mají kapesné.
Není tady
Mrejčo, potvrzuji, mne matka taky nechtěla zásadně dávat kapesné, tak jsem ji taky tajně? brala drobné z kabelky! Ale je to u taky cca 38 let...Proto mé dítě kapesné dostává.
Není tady
Maciku me taky rodice nedavali zadne kapesne a kdyz jsem si rekla o penize na zmrzlinu,tak mi je nedali.Tvrdili mi,ze oni od rodicu taky penize nemeli,ze ochutnali banan,az za prvni vyplatu....Samozrejme me bylo trapne pred kamaradkama,ze si nemohu nic koupit.Takze jsem tajne brala rodicum z penezenky penize.Nikdy na to neprisli.Kdyz jsem byla starsi nedavali mi ani na zabavu tak to jsem resila tak,ze jsem si nezaplatila obedy a penize jsem pouzila na zabavy.Je zajimave ,ze se mi nikdo doma neptal z ceho zaplatim vstup.Detem samozrejme kapesne davam po zkusenostech jaky jsem mela ja.
Není tady
Stránky: 1 2