14. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 14. února : Kyjevské smaené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd! 14. února : Menopauza mění vzhled eny. Na co vechno má vliv kolísající hladina hormonů |
|
|
Chorvatská kuchyně
Na stole voní tak čerstvé krevety, e máte pocit, e během několika sekund zmizí z talíře zpět do hlubin. Před hodinou nalovené, nyní lehce opraené na domácím olivovém oleji, k tomu červené víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a odpoledne pečené nadýchané běloučké bagety - moná právě takhle se hoduje v ráji.
I kdy jídel, po nich se olíznou i labuníci, je v Chorvatsku víc. A nejsou to rozhodně jen plody moře.
Kadý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Smaené, pečené, grilované, zapékané - vyhláené lahůdky mají desítky druhů úprav a pouití. Zeptejte se místních na dobrou hospodu, nikoli vak na tu, která je na promenádě a v obleení turistů. Chtějte poctivou konobu s rodinnou tradicí, takovou, kam by zael i vrásčitý otec vaeho ubytovatele.
Vechno začíná na Istrii
Jestli je vhodné někde začít túru po restauracích, pak právě na Istrii. Zdejí pochoutku, lanýe, jinde hned tak nenajdete. Tato exkluzivní houba dosahuje ceny a 3000 eur za kilo. To v případě nejvzácnějího, bílého lanýe, jeho domovem jsou lesy městečka Motovun ve vnitrozemí. Lanýe (tartufi) jsou vynikající jako "koření".
Delikatesou je například kozí sýr s lanýi či fui, těstoviny s hrstí těchto nejdříve orestovaných hub, nebo fritaja čili omeleta s tímté. Fritaju lze podávat i s divokým chřestem, který roste v jarních měsících po celém severu Istrie.
Dalím záitkem jsou vyhláené ústřice (otrige) z Limského kanálu či ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na havém uhlí.
A jako úvod je vynikající manetra, polévka "co dům dá". Silný zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny, s pořádnou porcí kukuřice, usrkávaný pod staletými stromy, to je chu, na kterou se nezapomíná. Nesplete si vak manetru s jinou polévkou - "supou". Mají spolu málo společného. Snad jen, e supa teče a jí se lící. Horké červené víno se nalije do "bukalety", speciálního keramického dbánku. Přidá se plátek čerstvě orestovaného chleba s několika kapkami olivového oleje, lící cukru a petkou pepře.
O bylinkách v mase
Konkurentem istrijské kuchyně je dalmatská. Vá gastronomický výlet můe začít na ostrově Pag. Třeba paský sýr je delikatesa první třídy. Mléko dávají ovce, které patří k nejmením v celém Středomoří. Výtěek je nízký, ale zato zcela unikátní. Ovce spásají léčivé byliny na zdejích pastvinách. Své udělá ostrý vítr bóra, který sklouzává z pohoří Velebit, mezi ostrovem a pevninou nadzvedne neviditelný oblak mořské vody a jako sprchou pokropí právě povrch ostrova. A právě v kombinaci soli bohaté na minerály a léčivých bylin je tajemství chuti paského sýru.
K sýru se výborně hodí známý dalmatský prut, vyuzená unka suená nejlépe ve větru bóra. Po celé Dalmácii restaurace servírují dalmatské brodetto (brudet), gulá z mořských plodů nebo ryb, a to nejčastěji s kukuřičnou polentou. Toto nejpopulárnějí jídlo na jadranském pobřeí má desítky variací přípravy.
Určitě nevynechte plněné olihně (punjene lignje), ačkoli vám můou první čtyři sousta připadat docela zvlátní.
Zastavte se také u ryb a mořských plodů. Humry, raky, langusty, krevety, bílé a modré ryby (dělení podle kvality masa) mají v kadém lepím podniku. A pokud potřebujete maso zajíst něčím sladkým, objednejte si krotule (odpalované těsto smaené na oleji) či roatu - slavný dubrovnický pudink.
Víno místo vody
Chorvaté pijí víno téměř jako vodu. Tedy na ízeň, nikoli vak v původní síle. Víno ředí: červenému s vodou říkají bevanda, bílému s minerálkou gemit. Pokud si vak chcete uít vynikající chorvatská vína, zkuste s nimi zacházet jako s pokladem, vyplatí se to. Proto ádné ředění.
Začněte bílými víny. Ta se pěstují hlavně v severních oblastech země.
Nejznámějí odrůdou je malvazija, v obchodech natrefíte i na chardonnay, tokaj, rulandské edé, ryzlink a mukát. Věhlasné bílé vak naleznete jedině na ostrově Krk v okolí měst Vrbnik. Vrbnička lahtina je unikátní víno, kterému se v ádných jiných podmínkách nedaří.
Víno z ostrovů
Slávu chorvatským vínům vak přinesla a dalmatská vína. U v dobách antiky patřila k vyhláeným pochoutkám, vína z ostrova Vis dokonce platila za jedna z nejlepích v celém světě. Kadý ostrov si dodneka odnesl svoje druhy vín a svoje vinaře.
Ostrovem s nejvíce odrůdami vinných hroznů i nejvíce ceněnými produkty je Hvar, stejné postavení na trhu vak mají i vína z ostrovů Brač, Vis, Korčula a Lastovo a z poloostrova Peljeac.
Osobně mně chutná nejvíce z bílých vin Vrbnička lahtina ktera se pro průměrného Čecha lépe pije ne li vyslovuje. Pocházi z městečka Vrbnik na ostrově Krk, a je jako jemně perlivá voda ( kdy se divate na skleníčku proti světlu ).
Nejproslulejím vínem střední Dalmácie je primotenský Babić, výborné červené suché, nejrozsáhlejí nabídku dobrých kvalitních vín nabízejí vinice v okolí ibeniku - ibenický babič, plavina, opol rosé, dalmatiner.
Směrem na jih vak nabídka z pohledu kvality i mnoství druhů výrazně roste. Střední a jiní Dalmácie, a předevím ostrovy, jsou rájem pro milovníky dobrého červeného moku. V Murvici na Brači roste jedna z nejlepích variant odrůdy plavac, víno bol. Na Hvaru najdete autochtonní vína bogdanua, drnekua, prč a mekuja i vynikající zlatý plavac nebo faros. Poloostrov Peljeac nabízí to nejlepí z dingače a postupu, vinice se tady doslova dotýkají mořských vod.
Nejen vínem jsou Chorvaté ivi. Během dne vypijí několik káv. A turisté to od nich odkoukali. Silná černá káva, taková, co vás nenechá do čtyř hodin ráno usnout, je na kadém nápojovém lístku. Espreso dělané po italsku, které se téměř vejde do náprstku, stejně jako macchiato (espreso s trochou teplého mléka) či kapučíno je nezbytně nutné na pobřeí Jadranu ochutnat.
Upravil(a) Tomislav DALMACIJATOUR (15. 5. 2007 10:38)
Není tady
Tomislave, děkuji za hezký příspěvek o kuchyni.
Musím přiznat, e ačkoliv vínu nerozumín a poznám max. červené od bílého , chorvatské víno mi chutná. Dokonce jsem byla velmi překvapená vínem bílým. To toti v Čechách vůbec nepiji. Stačí jedna sklenička a . A kdy je mi nevolno stačí abych jen bílé cítila a . Zatímco v Chorvatsku jsem ochutnala bílé víno ( bylo mi trapné odmítnout od hostitelů se s nimi napít). Vypila jsem jen jednu skleničku a obávala se co bude. A ono nic. Časem jsme poseděli u bílého vínka a já vesele popíjela a pochutnávala si . Doma je stále bílé tabu.
Není tady