6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Upravil(a) Fatima (8. 1. 2008 15:57)
Není tady
Nic těkého na tom pro mně není, myslím e takhle to cítím normálně, nemusím si to představova, tak to je... tatínka u nemám, jenom maminku...
lituju vechny, kteří mají se svými city a vztahy k rodičům problémy, já to nezaila - natěstí.
P.S. právě jsem se vrátila z pravidelného sobotního posezení u mamky na kafíčku
Upravil(a) Bety (7. 4. 2007 15:49)
Není tady
Fatimo ani neví, jak tohle můe být těké, zvlát, kdy role u nás jsou jaksi otočené, kdy já dělám své máti "matku". Nevím, co s tím, zatím nenastala u mě ta pravá doba kousnout do tohoto jablíčka. Nebojuju s tím, stav věci jsem přijala, ale tohle cvíčo by nělo. Moná právě proto, e čekám svoje druhé dítě a plně se soustředím na svoji rodinu a příchod toho maličkého. Ale mám v plánu zkusit kineziologii. Snad tam bych mohla něco pochopit.
Není tady
Bety - to je moc dobře, kvalitní vztah s rodiči je důleitá věc
Pavlo - já s mnoha důvodů tohle "cvičení" taky nedokáu "udělat". Ale myslím, e pokud tohle člověk bude zkouet častěji, můe to pomoct. Vechno má svůj čas, ale vyřeení vztahů s rodičem bych neodkládala, protoe toho "jednoho dne" u můe být pozdě. Nicméně myslím, e pokud má člověk vlastní děti, je to ten nejlepí způsob, jak pochopit vlastní rodiče. Přeji vechno nej tobě i mimískovi.
Není tady
tak jsem to zkusila....no tys mi dala. Kterej saďour tohle sepsal??
Není tady
Ufff, toto je pre mňa pravé sádlo-máslo... Ale asi to občas skúsim, som dos masochistka a po dedukovej smrti mám také obdobie, e sa odhodlávam riei rodinné vzahy...
Není tady
Nejde mi to. :-(
ani mne nie...nech skúam ako skúam, nedokáem si predstavit, e ma miluje - a ete aj hlbokým citom.... maximum, čo dokáem, je to, e .....ale do riti... prepáčte, ale nevidím na monitor
Není tady
Je to těké, ale opravdu to jde. Zkouela jsem to podle knihy Miluj svůj ivot. Zpočátku mi to dělalo velké problémy, ale postupně času jsem vybrečela vechny nahromaděné emoce za celá léta. Potom jsem si to u dokázala představit: objaly jsme se, odpustily jsme si a řekly si, jak se máme rády. Najednou mám mamku ráda a chápu její chování.
Ovem nejtěí úkol je to zvládnout i v realitě. Snaím se o to. Věřím, e se mi to podaří - a to u obou rodičů
Není tady
Upravil(a) Fatima (8. 1. 2008 15:57)
Není tady
Tak tady připojuji slíbenou meditaci - je to buddhistická meditace, která se jmenuje mettá:
Jak provádět mettá:
v duchu si čtyřikrát zopakujte následující slova:
a je ti dobře,
a jsi asten,
a netrpí a jsi mimo nebezpečí
při kadém za čtyř opakování si v duchu co nejpečlivěji snate vybavit obličej
1) sebe
2) toho, koho milujete
3) toho, kdo je vám lhostejný
4) toho, koho nenávidíte
Není tady
No mně k tomuhle nebyla co platná ani Luisička... To je dobře, e se ti daří a dokonce e by se vám to mohlo vyjít jetě za ivota tvých rodičů - to by bylo to nejlepí, co by se vám mohlo stát.
Není tady
Boe,to se mi nikdy, nikdy nemůe povést! Určitě mi tento stav komplikuje celý ivot, ale tohle nikdy nezvládnu. Mám u tři dospělé dcery, dalí dvě k dospělosti kráčí mílovými kroky, ale já a moje máma? I při psaní toho slovního spojení mi zkameněl aludek. A přitom je tady (u nás) pečená vařená skoro denně. Mám strach i o tom přemýlet, protoe se bojím, e odhalím nějakou nepředstavitelně hrůzostranou pravdu. Chci dál pokračovat, chci se toho zbavit, ale jak? LViktorka
Není tady
LViktorka napsal(a):
Boe,to se mi nikdy, nikdy nemůe povést! Určitě mi tento stav komplikuje celý ivot, ale tohle nikdy nezvládnu. Mám u tři dospělé dcery, dalí dvě k dospělosti kráčí mílovými kroky, ale já a moje máma? I při psaní toho slovního spojení mi zkameněl aludek. A přitom je tady (u nás) pečená vařená skoro denně. Mám strach i o tom přemýlet, protoe se bojím, e odhalím nějakou nepředstavitelně hrůzostranou pravdu. Chci dál pokračovat, chci se toho zbavit, ale jak? LViktorka
Viktorko, tak předně nesmí házet flintu do ita , pak je třeba chtít a nakonec je třeba to zkouet. Stačí, kdy bude dělat jen to nejlepí, co dovede.
Není tady
Ach jo...jene já nemluvím o nějakých svých očekáváních - jen o tom jediném. Mně se nedaří představit si, e jí prostě aspoň nejsem po*ná, chápe? Ta meditace je hezká; asi dva roky na to, co máma umřela, jsem se k ní taky dostala a zkouela jsem si u toho představit ji - dopadlo to tak, e se u té představy rozplynula. Tak jsem to po těch dlouhých letech zkusila znova a je to pořád toté....ale udělalas dobře, e jsi zaloila tohle vlákno, vztah s mámou je jedna z nejdůleitějích věcí na světě A taky je fakt, e dokavad si ho člověk nepořeí, tak ho to pořád táhne nazpět...
Není tady
Nejde to...čím víc se ji snaím představit, jak ji objímám a říkám jí, e ji mám ráda, tím je to horí...musim toho nechat, nebo mi v těch představách řekne něco hnusnýho...já přijdu zítra
Není tady
Upravil(a) Fatima (8. 1. 2008 15:58)
Není tady
Lupino a Fatimo: určitě je to o tom, dělat to nejlepí, co člověk dokáe. Kdy se to nedaří, nevadí. Zkouet to znovu a znovu.
Mně to trvalo 30 let, ne se mi to podařilo . Stálo to spoustu sil, slz, dopadů a na samé dno.
Ale dřív jsem na to nebyla připravená. Dolo mi to a čtením knih - od Luisy a Čtyř dohod.
Brávala jsem si vechno osobně, dávala jsem vinu druhým - mamce,...
Musela jsem přijít na to, e za ve jsem zodpovědná sama. Začít od sebe. Jinak to nelo.
Základem je chtít, věřit, prosit v duchu o pomoc. Kdy se to povede, vyjádřit poděkování, lásku.
Přeju hodně těstí ve Vaem snaení
Není tady
Holky, moc Vám přeju, aby jste si tu cestu naly. Snad je to i otázka času. Já mám velké těstí, e mám suprovou mamku (tatínka u bohuel ne), která mě bere takovou, jaká jsem, mírní moje sklony k sebekritičnosti a dodává mému pohledu na svět velký nadhled. Ná vztah nebyl vdy dobrý, ale čím jsem (jsme) starí, tak je to lepí a tím víc si uvědomuji, jak důleitý člověk to pro mě je.
Není tady
Judyna napsal(a):
Holky, moc Vám přeju, aby jste si tu cestu naly. Snad je to i otázka času. Já mám velké těstí, e mám suprovou mamku (tatínka u bohuel ne), která mě bere takovou, jaká jsem, mírní moje sklony k sebekritičnosti a dodává mému pohledu na svět velký nadhled. Ná vztah nebyl vdy dobrý, ale čím jsem (jsme) starí, tak je to lepí a tím víc si uvědomuji, jak důleitý člověk to pro mě je.
OK, trochu se mi ulevilo. Mluvíte skoro vechny o tom, e jste své mamce nějak nepřijatelný. Pořád jsem si říkala: to já to mám jinak, to já ji nemůu přijmout, já ji nesnesu, nenávidím, mám vůči ní antagonistický vztah a pořád mám potřebu jí odporovat, negovat, při mylence na ni se mi zvedne kybl, (nemyslete si, e se mi ty slova vyřknou lehce, protoe K D O S I mne musel naučit, e matka je nejdůleitějí člověk na světě, ale musím to prostě vypustit ven, protoe je to f a k t)povauji to za nepřirozené, nezdravé a divné, teda ten můj negativní postoj vůči ní. Nepamatuji si, kdy jsem jí naposledy řekla "mami", z "provozních důvodů ji nazývám babičkou a to vynakládám obrovské úsilí, abych ji nemusela oslovit přímo. Nedovedu si představit, e bych ji pohladila, (nemám ádnou vzpomínku, kdy by tak učinila ona), a kdy pláče, hádá se s náma, lituje se, nebo se vychloubá, jak ju vichni milujou a nemůou bez ní být, otevírá se mi noík v kapse. Straně moc cítím, jak je to H R O Z N É takhle vidět svoji mámu, mám nějaké výčitky svědomí, nebo co, ale pro nějaké kladné pocity nemohu v sobě nalézt ádné podloubí. Netýrala mě, zdá se, e mi nic nikdy neudělala, ale kdoví...
Chtěly jste, abych udělala, co mohu nejvíc. Víte, co je ZATÍM pro mne nejvíc? Přesvědčovat samu sebe, e se ta nenávist moná někdy aspoň o zlomeček zmení. Je mi ze sebe patně, ale je to venku.
Není tady
a co kdy mám pocit e přesně tohle mi nebude příjemné?
Není tady
LViktorka napsal(a):
Judyna napsal(a):
OK, trochu se mi ulevilo. Mluvíte skoro vechny o tom, e jste své mamce nějak nepřijatelný. Pořád jsem si říkala: to já to mám jinak, to já ji nemůu přijmout, já ji nesnesu, nenávidím, mám vůči ní antagonistický vztah a pořád mám potřebu jí odporovat, negovat, při mylence na ni se mi zvedne kybl, (nemyslete si, e se mi ty slova vyřknou lehce, protoe K D O S I mne musel naučit, e matka je nejdůleitějí člověk na světě, ale musím to prostě vypustit ven, protoe je to f a k t)povauji to za nepřirozené, nezdravé a divné, teda ten můj negativní postoj vůči ní. Nepamatuji si, kdy jsem jí naposledy řekla "mami", z "provozních důvodů ji nazývám babičkou a to vynakládám obrovské úsilí, abych ji nemusela oslovit přímo. Nedovedu si představit, e bych ji pohladila, (nemám ádnou vzpomínku, kdy by tak učinila ona), a kdy pláče, hádá se s náma, lituje se, nebo se vychloubá, jak ju vichni milujou a nemůou bez ní být, otevírá se mi noík v kapse. Straně moc cítím, jak je to H R O Z N É takhle vidět svoji mámu, mám nějaké výčitky svědomí, nebo co, ale pro nějaké kladné pocity nemohu v sobě nalézt ádné podloubí. Netýrala mě, zdá se, e mi nic nikdy neudělala, ale kdoví...
Chtěly jste, abych udělala, co mohu nejvíc. Víte, co je ZATÍM pro mne nejvíc? Přesvědčovat samu sebe, e se ta nenávist moná někdy aspoň o zlomeček zmení. Je mi ze sebe patně, ale je to venku.
Myslim, ze dokud neprijdes na to, proc mas tyto pocity, nema smysl se pokouset o neco dalsiho. Ale hlavne ti chci rict, ze nemas duvod se citit hrozne. Musi byt duvod, proc to tak citis.
Viktorko, posilam ti velkeho hubana a medvedi obejmuti. Cetla jsem nekolik tvych prispevku a je z nich jasne, ze jsi moc prima baba. Tak neves hlavu holka
Není tady
LViktorko, i u mě proběhlo ivotní období, kdy jsem měla potřebu mamce neustále odporovat a nepřijímala jsem její názory jen proto, e byly její, bez ohledu na to, jestli byly správné. Já nevím jak, ale nějak je to období u za mnou. Ta křeč z nesmyslné opozice je prostě pryč a naučila jsem se mamku vnímat z úplně jiného úhlu. A myslím, e toho správného. Ta negace zatemňuje smysly, jsi jak slepá. Samozřejmě, e někdy mě tve, ale naučila jsem se brát ji takovou, jaká je. Kdy si myslím, e nemá pravdu, dám jí to samozřejmě najevo, ale tím to končí. Prostě výměna názorů. ádná matka nemá patent na to, být dobrou matkou. Ani ta moje, ani Tvoje. Ani my ho nemáme. Snaíme se svým dětem pomáhat a být jim dobrými mámami, ale kdo ví, jestli opravdu jsme a jak nás "Ti nai" berou. To, co jse, si ze svého negativního období ale vzala pro sebe je to, e nemusím mít vdy pravdu,ale měla bych umět to přiznat a neobhajovat nesmyslně to svoje. To mě na mamce kdysi moc tvalo a tak jednodue jsem to viděla. Teď u (z pozice svého věku asi)znám souvislosti a příčiny a chápu to, jaká je a naučila jsem si jí velice váit právě proto, jaká je. Fůru věcí jsem kdysi neviděla nebo jim nerozumněla. Dívala jem se jen jedním směrem.
Vím, e Tě to musí Viktorko moc trápit. Drím moc palce.
Není tady
Májajája napsal(a):
No ono tohle neni prijemne nikomu, kdo ma problemovy vztah s matkou... prave to, ze to neni prijemne je tak trochu indikatorem toho, ze neco ve vztahu k tve matce neni v poradku, teda si myslim ja.
Urcite je mnoho cest, jak pracovat na svem vztahu k rodicum. Pokud tohle nechcs, zkus neco jineho, tedy pokud mas potrebu neco v tomto smeru resit.
Není tady
Fatima napsal(a):
Májajája napsal(a):
No ono tohle neni prijemne nikomu, kdo ma problemovy vztah s matkou... prave to, ze to neni prijemne je tak trochu indikatorem toho, ze neco ve vztahu k tve matce neni v poradku, teda si myslim ja.
Urcite je mnoho cest, jak pracovat na svem vztahu k rodicum. Pokud tohle nechcs, zkus neco jineho, tedy pokud mas potrebu neco v tomto smeru resit.
Diky, děvenky, za spoluúčast, ty medvědí objetí a pusinky mě dojaly a k slzám, je to stráááně bolavé, ale tady začíná to moje h l e d á n í, protoe citu mě naučily a děti a jedna o mnoho let starí sousedka. Mám takový hrozný strach se v tom "vrtat", e to asi fakt nechám na terapeutku, ona to umí tak úasně, e kdy mě má něco bolet, ona to "scvrkne" tak, aby to bolelo co nejmíň. U jsem to mockrát u ní nakousla, ale vdycky jsem z toho rychle vybruslila.
A jetě něco. Kdy jsem jednou na konzultaci fňukala, e máma mě pořád shazuje před dětmi ve smyslu "to co jsi udělala, je naprostá blbost, to jim (dětem) neříkej, ...apod." (myslím, e se to dá srovnat s tím, jak říkáte, e Vás mamky nechtěj mít rády takové, jaké jste), bez mihnutí oka na to řekla: "Myslíte, e vae matka je ten, kdo to má soudit?" To je gól, co?
Není tady