Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#26 4. 4. 2007 10:02

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary, promiň, ale nemluví z tebe tak trochu závist? Švagrová jezdí k moři, kolegyně dostaly bydlení... jen ty pořád "nic nemáš". Kruci, jsi zdravá, zaměstnaná, manžel taky, mᚠbydlení, děti, které studují... Řekla bych nerouhej se - tohle všechno se může (aniž bych ti to sebemíň přála) ze dne na den změnit. Co já bych za to bývala dala, když jsem měla tři mrňousky, kdybych dostala od rodičů desetinu pomoci, jakou poskytli později mému sourozenci s dítkem jedním. Mockrát mi to bylo líto, že děti babi skoro a dědu vůbec neznají. Jenomže ono tě to naučí spolehnout se sama na sebe, což vůbec není špatné. Já jsem dlouho používala větu "Na co nemám, to se mi nelíbí." a když se mi to líbilo moc, tak jsem se holt snažila, abych na to měla. A co se brigády týká - taky jsem zaměstnaná, taky dělám přesčasy, občas i víkendy, ale mimo to uklízím 4 paneláky, kde je celkem jedno, jestli umeju schody v úterý nebo v sobotu. Myslíš, že něco podobného bys nenašla? Budu se opakovat, ale říká se taky "kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody".


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#27 4. 4. 2007 10:17

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Cilko, Tobě připadá normální chování Tvých rodičů? Mně tedy ne. Stejně jako já bych pomohla našim, oni pomůžou mně,když mohou. Nedivím se, že nechceš pomáhat Tvým dětem, když nikdo nepomohl Tobě. Myslím, že nějak nechápete pojem "láska". Nechci se Tě dotknout. Ale když někoho miluji, je logické, že mu chci v nouzi pomoci. Alespoň já to tak chápu.  Láska se nepozná podle řečí, ale podle činů.Taky znám jednu vrstevnici, vždycky říkala, že na své dětství nerada vzpomíná (otec alkoholik, matka sobec). Když měla jako dítě zlomenou nohu, nechali ji chodit pěšky se sádrou  2km do školy a nezavezli autem, ačkoliv mohli... A jak myslíš, že se ona nyní chová ke svému synovi? Úplně stejně, sama nepoznala lásku, tak ji ani neumí dát dál. S jeho otcem se rozvedla, na dítě jen řve a v ničem mu nepomůže. Kde může, tak ho na prázdniny strčí, dobrá je i ozdravovna. Jak se asi on bude chovat ke svým dětem???  Nevím, proč v každém Tvém příspěvku si musíš na moji adresu něco "rýpnout". Každý máme své chyby, své priority, já jsem se jen ptala na Vaše zkušenosti s půjčkami peněz a Ty se mi snažíš vnutit nějaký jiný životní styl.

Není tady

 

#28 4. 4. 2007 10:26

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Heleno, já nikomu nic nezávidím a každému přeji, jenom bych chtěla důstojně žít.  Nepotřebuji ani jezdit k moři, ani mít vlastní dům (bydlíme v nájemním bytě), ale myslím, že bych si zasloužila např. nové boty, když se mi staré rozpadly a nemám na jiné. Zdravá taky nejsem, jak si myslíš. Za léky platím hromadu peněz. Ale chápu, že by mohlo být hůř a taky jsem si vědoma toho, že jsou na tom někteří lidé mnohem mnohem hůř. Když jsem byla mladá, taky mi NIKDO s dětmi nepomohl (kromě manžela) a vím co to  je, když se musíš spolehnout jen na sebe. Rodiče chodili do práce, o víkendu si opravovali domek, takže v kině jsme např. nebyli 9 let jenom proto, že neměl kdo hlídat. Navíc dcera byla VELMI nemocná, často se dusila , užila jsem si, celé noci jsem s ní nespala... věř, že vím o čem mluvím.

Není tady

 

#29 4. 4. 2007 10:27

Vlaďka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: VČ
Registrovaný: 16. 1. 2006
Příspěvky: 1466
Web

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Nemyslím, že láska se projevuje tím, že mi rodiče nacpou co mohou. Moji rodiče mi taky nic nedali, kromě klasické "výbavy", občas babička přivezla dětem nové tepláčky, ale narozeniny a svátky ignoruje, protože prostě nemá peníze. Na vánoce dostali minimum, ale o to víc si to cení. Manželovi rodiče nám pomáhali víc, babička mi kupovala plíny, sunar, oblečení, boty, když viděla, že na to fakt nemám. Předloni zdědili polovinu domku, tak nám z toho přidali na opravu auta a novou sedačku. Rozhodně si nemyslím, že mě tchyně má raději, než mí rodiče. Vycházíme skvěle, ale peníze určitě nevyjadřují lásku.
A to, že studium něco stojí, si musí rodina rozmyslet dřív, než se do toho děti vrhnou.Starší syn je na učilišti, takže tam to není tak finančně náročné. Mladší je ve 4. třídě a chystá se na gymnázium, takže už těď myslím na to, jak to budeme zvládat. Je aktivnější, shání si kroužky, učí se další jazyk, myslím že má předpoklady na VŠ a už těď mi z toho běhá mráz po zádech. Ale prostě budu muset začít šetřit už teď, aby měl nějakou rezervu. A abych nezapomněla, platy máme taky daleko pod průměrem, takže už těď vycházíme jak se říká "z ruky do huby".


Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.

Není tady

 

#30 4. 4. 2007 10:30

Jája
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 10163

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

nedá mi to a budu reagovat

děti mᚠpřipravit pro život a né jim umetat cestičku... Když pak přijde problém, ve kterém jim nemůžeš pomoct, nebudou si umět poradit...
když budu potřebovat vim, že můžu za mámou a ona ví že může za mnou... ale to neznamená, že mě má podporovat, když mám finanční problémy... beru to jen a pouze jako záchranou sí, kterou pod sebou mám.
Vůbec si nemyslim, že pro děti je nejlepší přístup - já budu klidně o hladu, hlavně abyste vy měli všechno... je fakt že je to pravděpodobně budou stejně praktikovat i se svými dětmi... ale je otázka jak se zachovaj k svym rodičům? nevezmou jako povinnost rodičů je podporovat? dokážou pak dát i naopak?


Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.

Jediné hranice, které nás mohou nějakým způsobem omezovat, jsou uvnitř nás, uvnitř naší mysli.

Není tady

 

#31 4. 4. 2007 10:36

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

na zkušenost s půjčkami jsem ti odpověděla. a to že ne nechci, ale raději nebudu svým dětem pomáhat tak že jim budu dávat peníze, nemají na svědomí mí rodiče, ale tvůj postoj, promiň ale podle sebe soudit nemohu.
Rodiče mi dali život, mně to stačí, tobě ne?
Je taková pověst jak hladový žebrák žebral o almužnu. Našel se člověk, který by mu mohl pomoci, místo peněz mu dal prut a ukázal jak má správně chytat ryby. Ten žebrák už nebyl žebrákem, měl co jíst a brzy se natolik zdokonalil, že ryby i prodával. To je to, co se ti snažím vysvětlit, tobě nepomůže dostávat, tobě pomůže se naučit o sebe starat.
Je snad to, že žebrákovi nedal peníze, projev nelásky?
Tvé kamarádky je mi líto, ale to jak se chová ke svému dítěti, nemají na svědomí její rodiče, ale ona sama.... Ale ty mᚠjasného viníka, její rodiče... Ona jen žije v tom, kam byla postavená, stejně jako ty, či ten hladový žebrák, na své situai nic nemění.
Jestli do tebe rýpu, omlouvám se, mám jen jiný názor a jiný životní styl, jiné priority, jestli jsi si myslela, že s tebou každý musí ve všem souhlasit, tak to pardon, jsi na foru, každý tu vyjadřuje své názory, někoho ponouknou k úvahám a druhý bude stále plakat ve své slepotě.
Jinak já si velmi vážím toho, že jsi se už včera nenaštvala a nevykašlala se na to, proto si myslím, že něco někde je, zlobíš se.... Něco jako husa co kejhá, když se jí cosi nelíbí - není to urážka, jen příměr.
Nevnucuji ti jiný životní styl, jen vím, že lpět na tom, co tu píšeš, je zbytečné plýtvání energií, nespravedlnost je a bude, matařská láska maskovaná tou opičí taky, prostě jsem jen jinde než ty, ale nikdy bych ti nepřála abys do toho stavu došla přes to co já. Nic není takový problém aby se nedal zvládnout, pokud nejde o život a ty jsi bezmocná.
Nejhorší na tom všem je, že změnit svou situaci můžeš jen ty a ještě horší je to, že to jde. A věř, že mne tohle poznání hodně, hodně bolelo.

Není tady

 

#32 4. 4. 2007 10:41

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

ještě bych mohla napsat, že jinde ve světě je naprosto normální od narození dítěte, šetřit mu na vzdělání....

Není tady

 

#33 4. 4. 2007 11:00

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary, takhle si opravdu nepomůžeš.
Co tu chceš slyšet? Že mᚠprávo na své peníze? To asi ano. Jenže z tvých odpovědí vyplývá, že tato půjčka opravdu není ten zásadní problém, který tvou situaci vyřeší. Ty se hlavně chceš vyrovnat měřítkům svého okolí.
Jenže opravdu jsme každý jiný a Tobě by štěstí nepřinesl ani milion. A bohužel i já mám na opičí lásku alergii.
Možná proto, že se mi jí nedostávalo. Jenže takhle můžu být sama sebou. Opravdu nemusím a nechci mít rodičovskou péči nadosmrti. A k tomu vedu i své děti. Láska je o něčem jiném než o penězích. A heslo razím podobné jako Helena "co nemám, nepotřebuji". Jak řekla jedna maminka 5 dětí po povodních při kterých přišli o všechno "najednou jsem zjistila, jak málo potřebuji k životu"
Cilko, jedno zastání pro Rosemary-VŠ technického směru opravdu, ale opravdu ten počítač potřebuje. ALE TO NEBYL TEN HLAVNÍ PROBLÉM , ŽE lollollol

Není tady

 

#34 4. 4. 2007 11:02

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

savéla napsal(a):

Cilko, jedno zastání pro Rosemary-VŠ technického směru opravdu, ale opravdu ten počítač potřebuje. ALE TO NEBYL TEN HLAVNÍ PROBLÉM , ŽE lollollol

přesně tak tummenupp

Není tady

 

#35 4. 4. 2007 11:16

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Vlaďko, naprosto souhlasím s Tvým příspěvkem - do posledního písmene. Samozřejmě, že nebudu chodit žádat rodiče o pomoc (a nikdy v životě jsem to neudělala), ale když MOHOU, pomohou.  Nejsou slepí a vidí. Pokud budu mít třeba v budoucnu vdanou dceru nebo ženatého syna a budu vidět, že zbytečně neutrácejí, ale peníze nemají a já BUDU MÍT Z ČEHO, tak jim pomůžu.  Protože já můžu být šastná jedině když jsou šastní i moji blízcí (rodiče, děti, manžel, bratr). Každému z nich jsem ochotna pomoci, když na tom budu líp jak oni. Ono se řekne šetřit dopředu, ale musí být z čeho... pár korun jsme měli, ale ty už jsou pryč. Dnes bych se rozhodovala jinak a měla děti po delší době, abych se tomuto problému vyhnula. Jenomže když jsme si děti pořizovali, byly náklady na studium zanedbatelné (studovala jsem já i bratr, můžu srovnávat). Jídlo v menze stálo 2,60Kč, koleje za pakatel... Rozhodně nechodím škemrat k rodičům o prachy a nikomu to neradím.

Není tady

 

#36 4. 4. 2007 11:26

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Cilka, Savela: Já jsem sem psala původně příspěvek, abych řešila právě tento hlavní PROBLÉM - ZAPŮJČENÉ PENÍZE a ne aby někdo rozebíral naši finanční strategii. Máte jistě pravdu, že 30 tis. neřeší naši situaci natrvalo, to bychom museli mít vyšší příjmy, ale to asi nezměním. A momentálně bychom  tyto částečně "darované" peníze hodně potřebovali. Proto jsem se ptala na Vaše zkušenosti s půjčkami v rodině. Alespoň to byl můj prvotní zájem.  Jsme všichni dospělí zralí lidé, každý máme svoje zvyklosti a priority, určitě se vzájemně nepředěláme a nezměníme. Jenom mám pocit, že u nás platí : za dobrotu na žebrotu. Není to o litování se, ale o slušnosti. Někoho to holt rodiče naučí, někoho ne.

Není tady

 

#37 4. 4. 2007 11:41

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary, ano, internet je pro studenta VŠ bezpodmínečně nutný - vím, neteř práve VŠ letos končí, ovšem internet doma nemají - v sobotu a v neděli se bez něj obešla a vše si vyřídila ve škole, pokud něco potřebovala o prázdninách, zařídila v knihovně nebo v informačním centru. Ale tady nejde o nutnost či ne internetu, stěžuješ si že ti nikdo nepomůže a neporadí, a když jsem poradila najít si brigádu - třeba sezónní, když děti už máte velké a nejsou doma, tak nemůžeš - (nepsala jsem o dalším pracovním poměru jak ses hned začala ohánět, ale o BRIGÁDĚ, to je rozdíl) tak nevím, co od nás očekáváš, pomoci nijak nemůžeme, to musíš ty sama. Kdybys tolik energie vydala na shánění brigády, kolik vydᚠna přemýšlení kdo ti jak ublížil a jak se jiní mají dobře... a ta brigáda nemusí být ani pravidelná, ono se najdou i nárazovky, roznášení letáků, sběr jahod, okurek v průběhu roku, úklidy v restauracích mino provozní dobu apod.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#38 4. 4. 2007 11:46

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

JÁ NECHCI, ABYSTE MI RADILI KDE VZÍT NEBO NEVZÍT PENÍZE. Opakuji zde již poněkolikáté, že jsem se ptala v prvním příspěvku na Vᚠnázor ohledně půjčených peněz  v rodině a jak jste řešili jejich komplikované vracení.  Proč se tato diskuze zvrhla v něco jiného, to nevím.

Není tady

 

#39 4. 4. 2007 11:53

Jája
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 10163

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

ahá... už chápu

co třeba si vzít na švagrovou vymahače?
nebo možná bude stačit jen tlačit na ní, manžela a tchýni... možná se ti rozpadne rodina, ale budeš mít 30000,-

každý svého štěstí strůjcem...


Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.

Jediné hranice, které nás mohou nějakým způsobem omezovat, jsou uvnitř nás, uvnitř naší mysli.

Není tady

 

#40 4. 4. 2007 12:04

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary, láska se neprojevuje finančně, ale právě těmi činy a pomocí, jak píšeš, i když ty mᚠna mysli asi úplně něco jiného. To, že vám švagrová nevrátila "vaše" peníze je sice nepříjemné (půjčování v rodině bývá horší, než mezi nepříbuznými), ale ona tehdy tu pomoc asi potřebovala víc. Navíc píšeš, že splácí dluh za syna - ano, asi je dospělý a měl by si své maléry řešit sám, jenže ona je taky máma a taky se snaží svému dítěti pomoci (i když možná ne nejlíp).
A jestli si nemůžeš koupit nové boty - co kdybyste se třeba měsíc obešli bez auta? Jsou i takoví, kteří žádné nemají a taky žijí.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#41 4. 4. 2007 12:14

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

s půjčkou ti neporadím, v rodině ani rodině jsem nepůjčovala. On je trochu problém, že ty peníze nešly přímo od Vás a Vaše jsou podle ústní dohody. Takže pokud nemᚠpapír tak zase jenom dohodou.
Ale mě to přesto nedá.
Jak jsem pochopila, tak jste oba s manželem vysokoškoláci. Nevím v jakém oboru pracujete, ale VŠ za takovou mzdu? to asi bude někde chyba. Možná místo bydliště, možná jinde...
A srovnávat menzu za 2,60 při výplatách do 2000,- s dneškem? Nevím, kde se pořád bere ten názor, že dříve bylo levněji? Vždycky mi jednoduchým srovnáním tehdejší ceny a plat a ty dnešní vychází, že je to stejné nebo ještě lepší./Až na vyjímky-voda.elektřina,apod./ A ti co nebydleli v dotovaných bytech,tak náklady na bydlení mají taky srovnatelné. Jenomže dřív nebyla taková nabídka - počítače.videa.dovolené.cestování,mobily,výběr potravin,obutí,nábytku atd atd atd. Všichni měli stejné ho...!
Možná kdyby ti okolo měli stejně co vy, tak by tě to vůůůbec netrápilo.

Není tady

 

#42 4. 4. 2007 12:42

majkafa
Host

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Jsem samoživitelka, auto nemáme. smile Tatínek mi dával 4 000,- pro děti na měsíc, ne každý měsíc. Jinak nic, děti k němu nikdy nešly na víkend, nikdy jim nic nekoupil k narozkám, nedobil kredit... Dcerka taky studovala VŠ, byla na koleji, syn je na osmiletém gymplu v septimě. Brigáda se dá dobře sehnat v hypermarketech - jako pokladní, třeba jen o sobotách nebo nedělích. I dcerka chodila na brigádu během studia jako pokladní, nebo na noční inventury. Taky ve škole - když neměla své přednášky, chodila na přednášky s neslyšícími a psala jim přednášku na notebooku, ten dostala od školy a platila jí škola. Ale ona měla státnici ze psaní na stroji. Syn chodí do Lidlu vybalovat zboží, doplňovat regály, vede v Domě dětí počítačový kroužek. Sice za kroužek moc peněz nemá, ale naučí se spoustu věcí. Zkuste to třeba taky.

Upravil(a) majkafa (4. 4. 2007 12:48)

 

#43 4. 4. 2007 13:28

Sofi1
♥♥♥----
Registrovaný: 18. 7. 2006
Příspěvky: 243

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Rosemary,
jste doma všichni zdraví? máte spokojený a dobrý partnerský vztah? Děti jsou v pořádku? Tak proč nejsi šastná za tohle a zabývᚠse tím, že tchýně se rozhodla dát peníze své dceři. Asi jsem hodně přízemní člověk, protože tohle moje hlava nebere. Myslíš si, že jí to třeba netrápí, že nemůže dát všem svým dětem. Že kdyby jsi se ve stejné situaci tehdy ocitla Ty, že by Ti je nedala? Nedej bože, že by moje děti jednou spolu nevycházely jen proto, že bych ve svízelné situaci jednoho z nich mu pomohla a ten druhý by měl pak pocit, že jsem ho vlastně "okradla". Věřím, že to nemáte jednoduché, ale to asi nikdo, nebo skoro nikdo. Každý z nás chceme pro naše děti to nejlepší a kdyby to šlo, tak za ně většinou budeme i dýchat. Alespoň Já to tak cítím, o to víc nás pak bolí, když to nejde.

Není tady

 

#44 4. 4. 2007 13:31

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary napsal(a):

JÁ NECHCI, ABYSTE MI RADILI KDE VZÍT NEBO NEVZÍT PENÍZE. Opakuji zde již poněkolikáté, že jsem se ptala v prvním příspěvku na Vᚠnázor ohledně půjčených peněz  v rodině a jak jste řešili jejich komplikované vracení.  Proč se tato diskuze zvrhla v něco jiného, to nevím.

No fajn. Takže půjčovat peníze všeobecně a v rodině obzvl᚝ se nevyplácí, jak jsi sama poznala. Můžete začít švagrovou neustále upomínat, čímž znepříjemníte život hlavně sobě. Ona to zřejmě zas vyřeší pláčem a odchodem, případně si postěžuje mamince, které to na zdraví a pohodě nepřidá. Taky by tchyně, jako další z řady pomáhajících matek, mohla nějak ušetřit dalších 30 táců a dát vám je, abyste tedy nebyli ošizení. To mᚠX možností...
Ale záleží jen na vás (nebo spíš na tobě - manžel to asi moc neřeší), jestli vám stojí ty peníze za to, abyste se rozhádali se zbytkem rodiny. A že se rozhádáte, na to vem jed. Jenže v tom ti nikdo tady nepomůže, to si musíš rozhodnout sama.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#45 4. 4. 2007 15:04

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Savela: Tak nevím. Před 22 lety (když se narodil syn) jsme platili nájem 398Kč. Za tentýž byt dnes platíme 5496Kč. Manžel tenkrát bral 3000Kč. Pokud dobře počítám, nájem se nám 13,8násobil.  Kdyby se mu měl 13,8x znásobit plat, bral by dnes 41 400Kč. K tomu máme, jak vidíš hodně daleko. Oběd tehdy stál v menze 2,60 a člověk se najedl, dnes je nejlevnější v Brně v menzách VUT za 27Kč (a syn tvrdí, že ho sní a má hlad). Podotýkám že bez polévky. To je taky desetinásobek. Pravda el. spotřebiče se zlevnily, ale jak často je člověk nakupuje, že? A to nepočítám jak byly velké rodinné přídavky mým rodičům, v poměru k jejich platu tehdy a poměr dnešních rodinných přídavků k dnešním platům. K smíchu je pak jejich poslední navýšení o 5Kč. Mohla bych pokračovat, ale to je jiná debata.

Není tady

 

#46 4. 4. 2007 15:21

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary, rosemary..... ty všechny ty slova co tu holky i já napsaly tak potvrzuješ.....
dnes jsem dostala od zdejší kamarádky takový ten přeposílací mail, když jsem ho četla, vzpomněla jsem si na tebe, dovol prosím tedy, abych ti sem kousek zkopírovala:
Pamatuj si 5 jednoduchých pravidel pro spokojenost:

1. Osvoboď srdce od nenávisti. Odpus těm, co ti ublížili.

2. Neptrap se minulostí ani budoucností. Co bylo, to bylo a co bude stejně nevíme.

3. Žij jednoduše a měj radost z toho co máš.

4. Dávej více.

5. Očekávej méně.

tímto děkuji své kamarádce...

Není tady

 

#47 4. 4. 2007 17:23

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary napsal(a):

Savela: Tak nevím. Před 22 lety (když se narodil syn) jsme platili nájem 398Kč. Za tentýž byt dnes platíme 5496Kč. Manžel tenkrát bral 3000Kč. Pokud dobře počítám, nájem se nám 13,8násobil.  Kdyby se mu měl 13,8x znásobit plat, bral by dnes 41 400Kč. K tomu máme, jak vidíš hodně daleko. Oběd tehdy stál v menze 2,60 a člověk se najedl, dnes je nejlevnější v Brně v menzách VUT za 27Kč (a syn tvrdí, že ho sní a má hlad). Podotýkám že bez polévky. To je taky desetinásobek. Pravda el. spotřebiče se zlevnily, ale jak často je člověk nakupuje, že? A to nepočítám jak byly velké rodinné přídavky mým rodičům, v poměru k jejich platu tehdy a poměr dnešních rodinných přídavků k dnešním platům. K smíchu je pak jejich poslední navýšení o 5Kč. Mohla bych pokračovat, ale to je jiná debata.

Nevím do které menzy chodí syn, ale moje obě děti chodí do menzy VUT - Kolejní a Purkyňova a oběd je za dvacku bez polévky, za 26,50 je výběr.

Není tady

 

#48 4. 4. 2007 17:38

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary napsal(a):

JÁ NECHCI, ABYSTE MI RADILI KDE VZÍT NEBO NEVZÍT PENÍZE. Opakuji zde již poněkolikáté, že jsem se ptala v prvním příspěvku na Vᚠnázor ohledně půjčených peněz  v rodině a jak jste řešili jejich komplikované vracení.  Proč se tato diskuze zvrhla v něco jiného, to nevím.

jo ták... a proč TY řešíš vrácení? Peníze dala nebo půjčila tvoje tchýně, takže je jen na ní, jestli je bude požadovat vrátit nebo ne a jak s nimi dále naloží, a tobě do toho nic není, není povinná vám něco dávat,
když už se teda ptáš, jak bysme se zachovali nebo zachovaly (myslím že jsme tu zatím samé ženy) my, tak za sebe píšu, že bych to nechala na tchýni, jsou to její peníze a ona je darovala nebo půjčila, rozhodně by to bylo pod moji hrdost žádat něco na co nemám žádný nárok.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#49 5. 4. 2007 0:45

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Milá Rosemary,
vím, že řešíš určitý problém. My se tu do tebe systematicky navážíme a cením si toho, že ses to s námi ještě nevzdala. godlike Už to ukazuje, že to s tebou není tak zlé, jak to vypadá podle našich reakcí. wink
Já tomu říkám pohled zvenčí ... Ona ta konkrétní částka je jen zástupný problém tvojí situace. A že jsi napsala svůj problém zrovna sem, to byl asi signál k tomu, aby jsi otevřela oči. Bolí to, já vím. A věr tomu, že ti žádná z nás nepřeje nic zlého, každá si prošla svým těžkým obdobím a má své bolestné zkušenosti. Jinak by nás nezajímal tvůj problém,ale třeba bychom řešily kam na dovolenou, nebo jaký krém používat.
Víš, já su tady nováček, ale nakukovat sem chodím už dlouho. Je fakt zajímavé sledovat různé pohledy na nějaký problém. Cestu si však musíš zvolit sama. Naopak pomáhᚠi ty nám, srovnat si svou situaci s tvou a přemýšlet nad budoucností. par
A stejně mi to nedá: můj syn taky studuje na VUT v Brně. Bydlí na privátě za 2 700,-. Vím že tato cena je vyšší a je daná polohou bytu blízko školy. Dnes není doma a nechce se mi pátrat po internetu, ale pokud já vím, tak koleje jsou kolem 2 000,- a výš se pohybují jenom nadstandarty.

Není tady

 

#50 5. 4. 2007 6:32

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

savéla napsal(a):

Milá Rosemary,
vím, že řešíš určitý problém. My se tu do tebe systematicky navážíme a cením si toho, že ses to s námi ještě nevzdala. godlike Už to ukazuje, že to s tebou není tak zlé, jak to vypadá podle našich reakcí. wink
Já tomu říkám pohled zvenčí ... Ona ta konkrétní částka je jen zástupný problém tvojí situace. A že jsi napsala svůj problém zrovna sem, to byl asi signál k tomu, aby jsi otevřela oči. Bolí to, já vím. A věr tomu, že ti žádná z nás nepřeje nic zlého, každá si prošla svým těžkým obdobím a má své bolestné zkušenosti. Jinak by nás nezajímal tvůj problém,ale třeba bychom řešily kam na dovolenou, nebo jaký krém používat.
Víš, já su tady nováček, ale nakukovat sem chodím už dlouho. Je fakt zajímavé sledovat různé pohledy na nějaký problém. Cestu si však musíš zvolit sama. Naopak pomáhᚠi ty nám, srovnat si svou situaci s tvou a přemýšlet nad budoucností. par
A stejně mi to nedá: můj syn taky studuje na VUT v Brně. Bydlí na privátě za 2 700,-. Vím že tato cena je vyšší a je daná polohou bytu blízko školy. Dnes není doma a nechce se mi pátrat po internetu, ale pokud já vím, tak koleje jsou kolem 2 000,- a výš se pohybují jenom nadstandarty.

Je to tak jak píšeš, koleje jsou okolo 2000 a my jsme měli to štěstí, že jsme sehnali privát za 1 250, samostatný pokoj, čisto, teplo a velmi milí majitelé - jenom je to hodinu cesty od školy. A jsme moc spokojení, jen mi je líto, že tam nemůže bydlet syn, pokud se tedy na VUT dostane.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů