Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 2. 4. 2007 15:28

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Prosím o Vᚠnázor: Jsme s manželem oba zaměstnaní,avšak naše platy nejsou nijak velké. Nedosahují ani výše průměrného platu v ČR.  Kdo má dvě děti na vysoké škole, která není v místě bydliště, jistě mi dá za pravdu, že to něco stojí. Jen za koleje platí syn 2700Kč, k tomu doprava z domu do školy, strava v menze, skripta, notebook atd. Jen za byt platíme 7,5tis. měsíčně. Zkrátka stále bojujeme s financemi. Myslím, že já i manžel jsme velmi skromní, nemáme žádné nároky. Na dovolené jsme nebyli několik roků. Do dnešního dne nám  mnohokrát pomohli moji rodiče (např. koupili nám už podruhé auto). Teď jsou ale v důchodu. V poslední době se zase vyhrotila naše finanční situace a došlo mezi mnou a manželem k velkému konfliktu. Asi před třemi roky tchýně řekla, že našetřila každému ze svých 3 dětí 30 tis.Kč(předtím jsme nikdy nedostali ani korunu). Jenomže v tu dobu zemřel náhle manžel švagrové (sestra manžela) a my souhlasili s tím, aby peníze prozatím dala jí (aby mohla vyplatit  děti mrtvého manžela z prvního manželství) .Bylo slíbeno, že nám to časem vrátí. Jenomže děti už jsou dávno vyplacené a o vrácení peněz nám jaksi nemluví. Na manželův přímý dotaz začala švagrová brečet a odešla. Nyní prý splácí dluh 110 000Kč za zpronevěru jejich společného syna... Přitom nám by těch 30 tisíc vyřešilo finanční tíseň na dobrého půl roku. Mám obavu, že jsme ty peníze ztratili navždy. Přitom ona jezdí každý rok na dovolenou k moři a my nikam. Mám pocit, že si užívá za manželovy peníze a my třeme bídu s nouzí. Manžel už za ní nechce jít a tchýni také nechce přidělávat starosti. Můžete mi poradit, jak byste se zachovali na mém místě? Chtěli jsme jí pomoci v těžké situaci po smrti manžela a ona teď na nás kašle. Písemný doklad nemáme, vše řešili s ústně. Můj manžel to zřejmě vzdal, já se s tím nechci smířit. Naše děti jsou na mé straně a nemohou pochopit, že jejich vlastnímu otci nevadí, že oni na dovolenou nemají, zatímco jeho sestra cestuje každoročně (Tunis, Chorvatsko...). Poraďte, prosím.

Není tady

 

#2 2. 4. 2007 16:43

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Ještě jsem zapomněla zdůraznit, že obě auta, která nám v průběhu 23 let našeho manželství moji rodiče koupili, byla stará (zapla pánbůh za ně) a jen cpeme další peníze do oprav. To jen aby nevznikl omyl, že mám rodiče milionáře (kéž by!!!).
A naše děti se snaží chodit na brigády a něco si přivydělat, ale jaksi to pořád nestačí. Takže už nevím co podniknout.

Není tady

 

#3 2. 4. 2007 19:17

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Milá rosemary, skutečně ti věřím, že jste v těžké situaci a že tě to mrzí, ale na ty peníze nemáte vůbec žádný nárok, co tchánovci ušetřili, můžou dát komu chtějí, a právě jsi přišla na to, co v životě platí 100 % a to je rčení: sliby-chyby.
To je v mnoha rodinách, že se dává jednomu dítěti vše a druhému nic, nebo aspoň jednomu více než druhému.
(jenom pro pořádek - naše platy také ani zdaleka!!! nedosahují výše průměrného platu a rodiče nám nekoupili 2x auto, holt se budeš muset snažit vyjít s tím co mᚠ...)


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#4 2. 4. 2007 19:40

Isidia
♥♥♥----
Místo: Česká republika
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 247

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary: Nárok na peníze nemáte, protože je tchýně (i když je našetřila pro své 3 děti) dala švagrové, takže to byly její peníze.

Ale když to vezmu z morálního hlediska, tak by je švagrová měla vrátit. Apelovat by ale na švagrovou měla sama tchýně, protože ona peníze zapůjčila. A se to někomu líbí či nelíbí, tak půjčování  hlavně peněz v rodině (týká se to všech příbuzných a i dětí) by mělo probíhat spolu s písemnou smlouvou, kde by mělo být napsáno: jméno věřitele (adr.popř. vztah, jméno dlužníka( adr. OP, vztah), na jaký účel jsou zapůjčeny, jakým způsobem budou spláceny - vráceny a za jak dlouho a dobré je napsat i záruku jistoty navrácení (popřípadně protihodnota).

Jak je vidět, tak švagrová se bude chovat jako "ta" ublížená. Že je vaše fin.situace  kritická ji vůbec nezajímá. A že  splácí dluh za syna (proč ho splácí?, ona není dlužník, ale syn) je možná výmluvou, aby nemusela nic vracet. Důkazem toho je také to, že jezdí pravidelně na zahr.dovolené.

Udržovat děti na vysoké škole je pro každou rodinu velice náročné. Možná by bylo dobré, kdyby jste děti s vaší fin. situací seznámili.

Říká se, že když půjčíte peníze příteli, tak o něho přijdete. Když je půjčíte v rodině, tak je to vždycky peklo!!! Vyjímky ale existují.

Není tady

 

#5 2. 4. 2007 21:48

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary.... jak píšou holky, opravdu je to věc rodičů, co udělají či neudělají. Já osobně žiji také z platů, které jsou tak vysoké, že jsem doplácena do životního minima (z důvodu zdravotního postižení dětí), vím co to je, když i boty z krámu za 39 jsou drahé smile ale vždy se našla nějaká cestička, ne hned ale našla se. Nikdy mi nikdo nic nedal ani rodiče, ani tcháni, ani trpaslíci, vše jsem si musela vydobýt sama. Moje dvě děti, jedí chleba 600g za 98 kč, jedí tak od narození a tomu staršímu je 20. Moje dcera vydržela na vejšce sice jen rok, ale i to stačí abych věděla jaké mᚠnáklady. Moje děti nikdy až na jeden případ, kdy jsem něco zdědila, nebyly s námi na dovolené a ani my s mužem jsme nikdy nikde nebyli, jediný luxus, co jsme si kdy mohli dovolit, byly pěší výlety s bágly do blízkého okolí, protože z důvodu stravy jsme nikde nemohli být déle jak dva dny.
A tady mne docela nadzvedla tvá věta: Naše děti jsou na mé straně a nemohou pochopit, že jejich vlastnímu otci nevadí, že oni na dovolenou nemají, zatímco jeho sestra cestuje každoročně (Tunis, Chorvatsko...).
Nezlob se, ale tohle je dost ošklivé vyznamenání pro tebe jako pro mámu, protože vychovat děti takhle, je dost ubohé a zlob se jak chceš. Vaše děti by měly být na své straně a ne na tvé, měly by mít vlastní názor a pokud jsou tak staré, že jsou na vysoké, tak tohle by je vůbec trápit nemělo. Co takhle je vychovyt tak aby věděly, že vše co v životě budou mít, bude jen jejich zásluha? a co tvůj muž, jak se asi musí cítit? Jsou to i jeho děti a jeho sestra, jeho rodina... Kolikrát jsi něco podobného řekla manželovi před dětmi? Vůbec se nedivím, že mezi vámi došlo ke konfliktu...
A co se nákladů na studium VŠ týká, pokud je dítě dobré a zvládlo první ročník, může si vzít úvěr, co se splácí po ukončení studia. Pokud není tak dobré a studium těžko zvládá, měli by jste se zamyslet, zda to má smysl. Brigád je na vejškách spousta, dcera si na kolej vydělala sama. Řekla bych, že tvůj největší problém nejsou peníze, ale schopnost starat se o sebe. Že jsi to nenaučila ani své děti.
Promiň, nemohu reagovat jnak.

Není tady

 

#6 3. 4. 2007 7:24

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Bety: To já právě nemůžu pochopit, protože bych se takto nikdy nechovala. Vždycky jsem se snažila být spravedlivá k oběma dětem a doufám,že budu i v budoucnu.
Isidia: Mᚠpravdu, jenomže se obávám, že i kdybychom to měli písemně, nic by to nevyřešilo. Stejně bychom asi rodinu netahali po soudech a peníze oželeli.

Není tady

 

#7 3. 4. 2007 7:45

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Cilko, Tvá odpověď mě donutila k velkému zamyšlení. Asi mᚠpravdu, že se nedokážeme postarat ani já ani manžel sami o sebe. Ale chtěla bych vidět, jak by to někdo zvládl na našem místě. Bydlíme v malém městě, kde o práci nezavadíš,takže vybírat si nemůžeme. Jestliže vyděláme dohromady 25tis. čïstého, z toho zaplatíme každý měsíc 7500za byt, dále 2x5tis. dětem na studia (což je pro mě priorita č. 1), jednu nádrž benzínu a zbyde nám asi 5tis. na měsíc. Děti jezdí o víkendu domů,jídlo doma taky něco stojí. A jestli mᚠpocit, že je 5tis.pro jednoho moc, tak ani nepokryjí náklady syna (2700koleje, 1200 strava v menze, 1300 doprava domů).O nějaké kultuře si může nechat jen zdát. Mě učili rodiče, že žít na dluh se nemá, takže přesto všechno půjčky nemáme a snažíme se nějak přežít. Rozhodně bych nechtěla, aby si děti braly půjčku na studia, která by od 2-5.ročníku dělala přes 200tisíc (počítám 50tis.ročně). Pominu-li skutečnost, že nemusejí hned najít práci, tak taky budou chtít založit rodinu a s takovým deficitem by asi na bydlení těžko někde vzali...Ale Ty jsi převedla můj dotaz do úplně jiné roviny. Samozřejmě, že děti mají svůj názor (to má asi v jejich věku každý), ale ten jejich názor je shodný s mým: totiž že když si něco půjčím a slíbím, že to vrátím, tak to taky dodržím. A tuto zásadu jejich teta porušila. Vem si to tak, že kdybychom  před 3 roky nesouhlasili, tak jsme o peníze nepřišli. To považuješ za správné??? Na toto jsem se ptala. Vím, že na peníze nemáme právní nárok, ale jakási slušnost by byla z její strany dle mého názoru na místě. Naše děti nejsou slepé a dokážou si ledacos v hlavě srovnat. Vidí, že teta chodí v oblečení šitém na míru, zatímco já pokud si vůbec něco koupím, tak od Vietnamců. Chtěla jsem jen tady zjistit, jestli má někdo podobnou zkušenost a jestli ji nějak řešil. Prostě mi to přijde nějak nespravedlivé.  Proč by si moje děti měly brát půjčku, když jim babička našetřila pár korun, které by nám momentálně hodně pomohly (pokažené auto)? Tchýně upomínala před asi půl rokem dceru, že by nám to měla vrátit, ona si z toho evidentně nic nedělá. Mě rodiče učili, že se musím postarat o své děti až do doby, než budou výdělečně činné. Toto bych chápala jako své selhání, kdybych jim studia neumožnila. Děti se snaží něco přivydělat, ale samozřejmě, že chci aby to nebylo na úkor školy...Mají taky své zájmy, syn by taky občas rád pozval svou dívku třeba do kina....na tohle si však peníze vydělávají sami.

Není tady

 

#8 3. 4. 2007 8:17

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

já bych prostě na tetu kašlala smile
pro mne vždy bylo cennější spoléhat se na sebe, nikdy nepočítat s tím, že bych něco někde dostala. nikdy jsem to ani nedělala.
a to co píšeš o vašem příjmu..... a poplatcích za bydlení či auto.... no nechci tě naštvat, ale to bych taky chtěla mít a myslím, že tento příjem je dnes v podstatě normální, protože ani já neznám nikoho, kdo by bral průměrnou mzdu. Bydlím na malé vesnici u Chomutova, tady je plat 8-1'0 čistého plně normální, bere-li někdo 12 už má slušný plat, nehledě na, že tu práce není, ale blýská se v souvislosti s novým investorem na lepší časy.
nechápu jak tvé děti mohou srovnávat to, že teta chodí v oblečení na míru s tebou, tvé děti by měly být hrdé na to, že si koupíš hadr u vietnamu a nosíš to hrdě, vždy to, že na to nemáš, neznamená, že nejsi slušná. A to že na to nemáš, přeci je hlavně díky jejich studiu.Také nerozumím tomu, proč by si děcka měly brát hned úvěr v plné výši? Stačí když vezmou na výdaje spojené přímo se studiem - skripta, exkurze.  Brigáda na vejšce není na úkor školy, Vždy to hlavně záleží na nich, někdy jsou přednášky od rána do večera, ale jindy je jen pár hodin, jsou taky soboty. Trvám na tom, že pokud tu školu chtějí, nebyl by to pro ně problém, spíš to vypadá, jako že jsou zvyklí, že máma se postará. No a tvůj výrok, že si nemusejí hned najít práci, nebudu pro jistotu ani přemýšlet nad tím, proč tedy investujete do školy, která nezaručuje zájem, ale zarazila mne tvá zmínka o rodině. Snad jsou natolik inteligentní, že vědí, že nejdřív práce, potom rodina. A že si syn přivydělává aby mohl dívku pozvat do kina? Jistě chvályhodné, ale mohl by si přidat i na studia, vždy když jsou tak všímaví musí vidět, že doma nemaj co do huby a že za to můžou školy, protože to není nic laciného.
Pořád se odvolávᚠna to, že kdyby jste nesouhlasili, o nic jste nepřišli.... No nezlob se na mne, nebyly to vaše peníze, nikdo ani nepotřeboval vᚠsouhlas. A vy jste o nic nepřišli, jen jste získali zkušenost.
Také učím děti, že když něco slíbím, dodržím to, ale také je učím, že to dělám proto abych se na sebe mohla ráno podívat do zrcadla a že to nedělají všichni a pokud je někdo jiného ražení je to jen jeho problém a mne se to netýká ale přes to všechno i takovému člověku pomůžu, když potřebuje.
A|no nemáte na rozhazování, ale hlady taky neumíráte, máte kde bydlet, máte auto, máte děti na vejšce..... Vždy jsi tohle musela ědět předem, není obvyklé aby děti rodiče v zájmu vzdělání klidně vycucly až do dna, je spousta inteligentníh dětí, které na školu z finančních důvodů svých rodičů nemohou a tak studují při práci. Vám by víc peněz nepomohlo, vytrhlo by vám to sice trn z paty, ale vᚠhlavní problém to neřeší.
Promiň, možná se ti zdám bezcitná a nechápavá, ale není tomu tak.
Mᚠpravdu v tom, že dluhy se mají vracet, to je jediné, kdy s tebou souhlasím. Ale nebyly to tvoje peníze, tak tobě nikdo nic nedluží.

Není tady

 

#9 3. 4. 2007 8:24

sandra
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 2784

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Rosemary,
když jsem začala já studovat VŠ (před 3 lety), tak jsem dostávala od mamky kapesný 3000,- Kč, což mi pokrylo kolej a maličko věcí okolo. Zbytek jsem si musela vydělat po brigádách. Co kdyby tvoje děti nejezdili domů každý víkend, ale třeba jen ob víkend? Jeden víkend by mohli pracovat a druhý jet k vám domů na návštěvu. Nevím, co tvoje děti studují a jak je studium náročné, ale myslím si, že sehnat si víkendovou brigádu nebude žádný problém. Dělá to tak spousta studentů.

S.

Není tady

 

#10 3. 4. 2007 8:35

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Milá rosemery,
jednoduché to asi nemáš, ale kterápak tady jo? Pokud chceš řešit pouze problém peněz, tak ho řeš. Ono tohle neřešení ti bere hrozně moc energie, radši do toho řízni. Pokud to nechcete řešit radikálně, to znamená rozmluvu se všemi argumenty se všemi zúčastněnými, tak to raděj pusti z hlavy a řeš to po vlastní linii, to znamená půjčka, prodej něčeho, omezení výdajů /už tě slyším jak to nejde/ případně další příjem,rodičů nebo dětí.
Víš podobný problém máme taky, jenže u nás to není jednorázová částka, ale průběžná neustálá fyzická i finanční výpomoc. V podstatě jsem se naučila nesledovat, co rodiče dávají druhé straně, vůbec mě to nezajímá ačkoliv oni o tom ještě rádi mluví. Jsem ráda, že se dokážeme postarat sami o sebe, spoustu věcí nemáme, kulturu provozujeme jenom tu místní. Děti mám tři, z toho jeden VŠ, taky dostává 5000,- přiživuje se sám.
Na počítač si sice nevydělal, dostal příspěvek, ale vím i o dětech, které si vydělaly sami. Jinak si ještě prověř, na jaké dosáhneš sociální dávky a využij je, no a dětičkám ten servis taky nepřeháněj, co třeba takové prospěchové stipendium? No a samozřejmě jejich vlastní příjem!!! Určitě studují ve větších městech a tam možnost brigád určitě je.
Přeji ti vše nej... smile A PŘEM݊LEJ stolt

Není tady

 

#11 3. 4. 2007 11:20

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Cilko, tak nějak nechápu ten úvěr dětí. Skripta a jiné náklady (kromě kolejí, stravy a dopravy)si hradí děti ze svých brigád, tak nevím proč to tady pořád řešíš. ale i tyto základní náklady jsou pro nás zatěžující. Samozřejmě že jsou natolik inteligentní, že vědí, že nejdřív práce a něco našetřit a teprve potom rodina. ale s dluhy na krku hned od školy + než našetří na něco do bytu a na něj, tak z nich budou zdatní čtyřicátníci. A s tím, že to nebyly "naše" peníze nemᚠtak docela pravdu. Kdyby tchyně mlčela a dala jí sama, co uznala za vhodné, byla to jen a jen její věc. Jenomže ona sama cítila, že by nebyla spravedlivá (a taky to řekla), a proto se nás ptala, jestli jí peníze půjčíme. Zajímal by mě názor i jiných lidí. Považujete za normální, že si půjčíte od sourozenců peníze a pak je nevrátíte??? Podle slov tchyně to našetřila pro nás. Pokud by nám je nechtěla dát, tak by o tom zřejmě nemluvila na rovinu.

Není tady

 

#12 3. 4. 2007 11:58

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Mám dnes dovolenou, takže můžu reagovat průběžně. Chtěla bych vysvětlit všem svůj postoj. Štve mě, že ačkoliv oba pracujeme (kolikrát i 12h denně, když je potřeba), nejsme schopni s penězi vyjít. Někdo neví ,co by si už vymyslel a my zápasíme s každým halířem. Nechci nic jiného než důstojně žít. Třicet tisíc je pro mě spousta peněž a tak se s tím nemůžu smířit. Nepotřebuji rozhazovat, šetříme jak to jde...ale na vzdělání mých dětí bych  šetřit nechtěla. Vím, že peníze nikde neprobendí, ale že je potřebují...(na rozdíl od syna švagrové, který je ve vězení, bral drogy a cizí peníze zpronevěřil). Nechce se mi věřit, že např. Cilka nechápe o co mi jde.

Není tady

 

#13 3. 4. 2007 12:19

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

cilka moc dobře chápe smile i pro ní je 30000 hrozně moc peněz.... Ale své osobní nezávislosti na čem-koli, komu-koli si cením víc než všech peněz světa. Mně nikdo nikdy nic nedal, nepůjčil a i kdyby se nabízel, nepřijala bych to. Pak nemám totiž tyto potíže.
Víš rosemary, kdyb jsi si řekla: tchyně je matka oné dcery, jak tu to asi všechno musí štvát? Jak jí asi je.... Mít takové dítě.... A syn se s ní hádá, snacha se synem se kvůli tomu hádá.... že já někdy něco takového udělala.... Tohle je ta druhá stránka věci, milá rosemary. Udělala bys tisíckrát líp, kdyby jsi se na vše vybodla, s tchyní vyřešila její zklamání z dcery a dala jí najevo, že v životě můžeš přijít o víc, než o pár korun (až mi tuhle větu budeš vyčítat, píše ti to žena, co pohřbila vlastní dítě) a že si její lásky k tvé rodině ceníš víc než peněz cos mohla dostat.... Tohle ocení jak tvůj muž, tak časem i tvoje děti, protože jediné co na světě máš, je tvá rodina, její láska, místo, kde tě mají rádi. Blbých 30000 nestojí za pošramocené vztahy. Jo, je to hodně peněz, kdyby mi je teď někdo dal ani bych nevěděla co s nimi dělat, i já mám potíže udržet svůj rozpočet, ale jde to, prostě víc plánuju, přemýšlím, nedá se to dělat jinak. Ano chápu, že dřete od rána do noci, třeba i soboty a neděle, ale všichni lidé, co kolem mne žijí, přesně takhle jako vy dělají také. Není to nic neobvyklého a že za to nemáte ani pořádnou výplatu? No asi děláte ve špatným místě, když jsem s mužem na tom byla podobně, odjížděl za prací jinam, domů jezdil 1xza 14 dní.... Jen aby jsme byli schopni se postarat o děti, které jsou zdravotně postižené, ale naše. Proč si nenajdete jiné místo? Není, že jo? Nelze vᚠživot řešit jinak ?
Já jsem v souastnosti doma s postiženým synem, plánuji tak za 4-5 let, že by vše mohlo být tak ok, že bych mohla konečně do práce, vypadnout z domova, není to pro mne žádná zábava. Zjistila jsem, že u nás nemám šanci najít místo, jsem zootechnik, tak jsem si podala přihlášku na elektrotechnickou průmyslovku, tyhle podniky tu začaly vyrůstat. Jsem totiž zodpovědná jen sama za sebe, co udělám, to budu mít, nehodlám ve svém dalším životě řešit to, jestli se někdo měl dobře z peněz, co byly pro mne, hodlám si žít tak abych stále byla soběstačná. V tomhle oboru se platí celkem slušně a já chci slušně žít. Je to jenom na tobě, buď tu budeš stále naříkat, jak je švagrová neomalená (a to je, to už ti napsali všichni, včetně mne), nebo posoudíš, co je pro tebe důležitější a vybereš si. Nevím, co v tom vidíš za problém.
Nejvíc je mi líto tvé tchýně jako mámy, tvého muže jakožto syna a bratra. Zničit tyhle vztahy pro 30000? To bych nedovolila.

Není tady

 

#14 3. 4. 2007 12:22

Eva36
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 4794

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary: Jo, holka, už se musíš smířit s tím, že život nejni spravedlivej. Co naděláš? Já osobně si taky myslím, že tvoje švagrová by vám ty peníze dát měla, ale když nedá a ty se nesmíříš s tím, že je, jaká je, ublížíš jen sobě. Bude tě to žrát zevnitř. A to je, myslím si, zbytečný. ... Ono Cilka chápe, oč ti jde a já ji zase chápu tak, že se ti snaží dát najevo, že nemᚠspoléhat na "coby kdyby", ale prostě brát věci, jak jsou a jako k takovým se k nim stavět. Co ti pomůže odsouzení švagrový? ... je to mrcha, je, ale takových na světě běhá.... (třeba můj bejvalej....tak ten mi celej život nepřidával pořádně na domácnost, poslední rok už vůbec nic...táhla jsem všechno....no a při dělení majetku mu nebylo stydno mi říct, že v kupní smlouvě na naše auto je, že stálo 150 tisíc, i když jsme za něj dali 250 tisíc...takže se dělí těch 150 tisíc....vlastně mě okradl o 100 tisíc...a víš Ty co? ... Já jsem se nijak nesoudila a prostě jsem mu celý to auto nechala bez nějakýho vyrovnání...já na něj kašlu....)

Není tady

 

#15 3. 4. 2007 12:23

Eva36
♥♥♥♥♥♥-
Registrovaný: 11. 1. 2006
Příspěvky: 4794

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Jen pro úplnost dodám, že když poplatím veškerý náklady, tak mi zbyde něco kolem osmi tisíc na měsíc. Jsem sama a mám třináctiletou holčinu. (A rodiče jezděj´dvacet let starým autem, takže ti mi taky nepřispívají.) A nijak se tím netrápím....beru to, jak to je.

Není tady

 

#16 3. 4. 2007 12:25

helena
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 12. 1. 2006
Příspěvky: 31213

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Milá rosemary - dokážu pochopit, že tě švagrová naštvala tím, že nechce vracet, a je to 30 tisíc nebo 30 Kč. Ale nechápu tvoje další stěžování. Průměrný plat má málokdo (určitě víš, jak se počítá) a přece spousta dětí studuje. Dál píšeš "Mám pocit, že si užívá za manželovy peníze a my třeme bídu s nouzí." Fakt si myslíš, že "vašich" 30 tisíc jí umožňuje každoroční dovolené u moře, šaty na míru atd.? To snad ne. Krom toho si nemyslím, že jste na tom až tak špatně. Mᚠkde bydlet, co jíst, vaši vám koupili 2 auta (i když starší - pořád nebyly zadarmo). Ty peníze, jak říkáš, by vám pomohly na 1/2 roku - a co potom? Přijde zázračné vyřešení finančních problémů?
Podívej, naši strkali peníze do mých sourozenců horem dolem, já neviděla ani kačku, o dědictví nemluvě. Přesto jsem vychovala a nechala vystudovat tři děti. Je pravda, že chodily na brigády asi od 13-14 let a bez spousty věcí se musely buď obejít, nebo (když je hodně chtěly) si přivydělat s tím, že jim třeba něco přidám. Na dovču jsme jezdili po ČR nebo ke kámošce na chatu a taky ne každý rok, u moře byly poprvé s oddílem (a to už byly velké) a já jsem ho neviděla dodnes - a taky žijeme. A v životě u nás nepadlo slovo o tom, že teta nebo strejda byli tam a tam, dostali chalupu nebo auto, natož abych to s nimi rozebírala.


http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

 

#17 3. 4. 2007 14:31

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Cilko, vidím, že jsi taky zažila dost a začínám chápat Tvůj postoj. Mᚠasi pravdu, nemá cenu se tím dál zabývat. Jenom bych chtěla dodat, že s tchýní tyto problémy vůbec neřešíme a ani neví, že jsme se kvůli tomu pohádali s manželem(1x a to už je minulost).  Ji z toho chci úplně vynechat, protože nemá v pořádku nervy a nechci riskovat, že to nepřežije. Nechtěla bych dál žít s vědomím, že se rozčílila kvůli mně. To, že si před půl rokem vzpomněla a švagrovou žádala o vrácení, byla jenom její aktivita. My jsme to po ní nechtěli. Rozhodně žádné vztahy nejsou zničené, dokonce ani se švagrovou. Zatím se jí pouze jednou - a to tuto sobotu - slušně manžel zeptal, jestli a kdy to vrátí. To je vše.

Není tady

 

#18 3. 4. 2007 14:43

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Rosemary: děvče, napíšu ti něco, co jsem zde již několikrát psala, a tímto se omlouvám všem kteři to budou číst už nevím po kolilkáté. A nikdy jsem si neštěžovala, že tchánovci všechno dali švagrové a ani tohle prosím neber jako stěžování, to  je jen odpověď na tvoje ublížené fňukání: já ve svojich 51 letech s mojím manželem a dospělým synem a 19 letou dcerou žiju v malinkém!!! domečku 2+1 (a to +1 je pidi mini) a abych to získala, žili jsme všichni víc jak rok v jedné místnosti, kde jsme žili, spali, pracovali, vařili, jedli, prali a sušili prádlo. Koupelna a záchod bylo společné s majitelkou. Měla jsem tolik oděvů, že se mi VŠECHNY vlezly do 1 (slovy jednoho) kufru a to doslova,  všechno v tom kufru (ne něco v kufru a něco na věšáku). 10 kdg salámu jsem si dovolila koupit jenom pro děti. Ale to byl můj problém a moje věc, nikdy mě ani nenapadlo si komukoliv stěžovat a nárokovat si něco, co kdosi jiný ušetřil a někomu to DAROVAL.
Vidím že máte počítač a internet - o něčem takovém jsem si mohla nechat jenom zdát.
Pokud mᚠ2 dospělé děti, které přes týden nejsou doma, sežeň si brigádu - a hlavně mi prosím nepiš, že u vás žádná není, to by se mi věřit nechtělo, ono když člověk opravdu chce, tak si najde, třeba i sezónní.
Víš co? Já jsem celý minulý rok pracovala v obchodě, na půl směny za polovinu minimální mzdy, a tu směnu jsem měla rozdělenou částečně na ráno a odpoledne, takže za ty zhruba 3100 čistého jsem strávila dopoledne i odpoledne (s cestou ) v práci a můžu ti říct, že jsme "potenku pískali". Přesto jsem tady nikdy nebrečela kvůli penězům, lepší práci jsem si sehnala až teď nedávno.,když člověk chce a snaží se, tak si nakonec ten výdělek najde.
Jinak souhlasím s tím co tady děvčata píší, hlavně Cilka jejíž příběh jsem si na Babinetu přečetla celý. Některé jsem už starší a v životě jsme prožily různé věci, říká se "pomoz si člověče i pánbůh ti pomůže" a ono to tak je.


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#19 3. 4. 2007 15:07

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Bety, brigádu si najít nemůžu, protože jak už jsem psala, já i manžel musíme být často v práci déle než 8 hodin...Pokud bych měla někam jinam nastoupit na vedlejší prac.poměr, musela bych odmítnout přesčas v mém současném zaměstnání a velmi brzy bych byla bez práce úplně. Stejně je na tom manžel. V naší organizaci již propustili 50% zaměstnanců oproti tomu,co bylo před 10 lety.Zaměstnavatel se  přesto netají tím, že před branou závodu čeká 10 dalších zájemců, kteří budou ochotni přesčasy vykonávat. Problém je v tom, že nikdy nevím dopředu, kdy ten den skončím.  Takže jedině že bych chodila na noční... A navíc taky nemám zdraví na rozdávání, stále mám nejrůznější zdravotní problémy, byla jsem 3x na operaci...Takže ty noční celkem jednoznačně zamítám, protože bych taky mohla výdělek utratit za léky...a neschopenku...  Zkrátka neřešitelná situace. Vidím, že ani nikdo tady mi nějak nedokázal poradit jak z té zapeklité situace ven...Snad až syn dostuduje, zbývají 2 roky...

Není tady

 

#20 3. 4. 2007 15:43

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

rosemary, to s tím - když se ti to nelíbí, tak jdi, za branami je fronta, kteří na tvou práci čekají...... to je všude stejný. Každá situace lze řešit, její řešení je vždy na očích, jen jsme slepí. Víš, nikdo ti nemůže poradit, když nežije tvůj život, je to tvoje mašinka, ty si jí řídíš, jak můžeš chtít aby tvoji mašinku řídil někdo jiný?
Hodně mi připomínᚠmého muže.... Celých 18 let, co jsme spolu byli, jsem šetřila každou korunu jako blázen a pořád jsme byli bez peněz. Neustále si stěžoval jak to či ono nejde, o práci se vyjadřoval přesně jako ty. Nic nejde, nic nemá řešení, jsem neohodnocený chudák.... Nyní jsem rok bez něj, peněz mám méně, ale i když vše platím sama a výživné mi nedává, mám víc než kdykoli před tím. Nechápu to, ale je to tak. A o hodně víc si užívám, pokud se za užívání si dá vzít výlety, návštěvy příbuzných. On tu stále má trvalé bydliště, chodí mu sem dopisy, dnes přišel už pátý od banky, zase má dluh smile. A přitom nikdy nijak neutrácel, ale prachy od něj zdrhaj. Proč mám najednou víc, i když je to míň? Proč si mohu víc dovolit? Myslím si, že to souvisí s duševním stavem, jsem s člověkem, co je na tom jako já, co má stejné názory, co by se také nikdy na nikoho nespoléhal, narozdíl od mého muže, který hodnotil kolik kterému jeho sourozenci máma dala.

Není tady

 

#21 3. 4. 2007 16:01

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

I já přidám svou trošku do mlýna. S manželem oba pracujeme a o průměrné mzdě si můžeme nechat jenom zdát, máme o pár tisíc míň než vy.  Dcera studuje 1 rok na VŠ, platíme bydlení, jídlo, skripta, zatím nemá brigádu, ale na prázdniny se něco rýsuje. Syn bude maturovat a přihlášku na VŠ má také podanou a zajišuje si brigádu na prázdniny. Vše co máme, na to jsme si vydělali vlastníma rukama, nikdo nám nikdy nic nedal. Pamatuji doby, kdy jsem ovoce kupovala po 2 kusech, uzeniny vůbec, naučila jsem se okolo výloh chodit a nedívat se. Oblečení se kupovalo v sekáči, popř. u vietnamců. Maso jsme měli 1 x za týden, jinak jsme žili z toho co dům a les dal a to doslova. Bez ledničky jsme byli rok, než se mi podařilo ušetřit na novou. Na dovolené jsme nikdy nebyli, prostě na to není. Ale chodili jsme s dětmi na vycházky, spávali pod širákem, na lodi. Nerada na tu dobu vzpomínám. Mám ještě 2 sourozence a moji rodiče prodali dům jenom jednomu z nás a ostatní 2 tzv. utřeli nos. Ani nevíš, jak moc mi to bylo líto, dlouho jsem se tím trápila, ale stejně k ničemu to nevedlo, jenom to rozhádalo celou rodinu. Už je to asi 10 let, vztahy se pomalu obnovují, ale nikdy už to nebude ono. A to je škoda. Nestěžuju si, vím že mi nikdo nic nedá a co si udělám, to budu mít.
Dneska máme všechno co k životu potřebujeme, s druhou vejškou to nebude jednoduché, ale děcka vědí, že si musí přivydělat. A to nejenom o prázdninách.
Mᚠpravdu, švagrová by měla peníze vrátit. Pro mně 30 000 Kč je závratná částka.

Není tady

 

#22 4. 4. 2007 8:06

rosemary
♥------
Registrovaný: 26. 2. 2007
Příspěvky: 23

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Obdivuji Vás všechny, jak se dokážete o sebe a svoji rodinu sami postarat. Já asi žiju na jiné planetě, protože všude kolem mě rodiče dětem finančně pomáhají. Např. třem ze čtyř kolegyní se postarali rodiče o bydlení (jedné darovali novostavbu, druhé koupili starší byt a třetí zvedli svůj domek o jedno patro). Mohla bych pokračovat...ale nemá to smysl. Tady na diskuzi to však vypadá, že se každý obejdete naprosto bez pomoci. Je mi jasné, že rodiče nejsou povinni pomáhat a že je to jen jejich dobrá vůle. Zaráží mě ale, že se nenašel nikdo, kdo by zde přiznal, že jemu rodiče taky pomáhají a neobejde se bez jejich pomoci. Já jsem např. nikdy nebyla v takovém finančním srabu jako teď, když děti studují, a to ani v době, kdy jsem byla na mateřské dovolené a žili jsme z jednoho platu (dcera byla velmi nemocná a byla jsem s ní 8 let doma). Připadá mi to ponižující povíce než 2O letech zaměstnání. Kdybych byla nějaký flákač,tak se nedivím.
Bety, kdybys měla v okolí nějakého studenta na VŠ, tak se zeptej, jakým způsobem zadávají studentům některé úkoly, jak si sestavují rozvrh, jak si objednávají obědy, jak jsou jim oznamovány výsledky písemných zkoušek......pak se nebudeš divit, že internet je bezpodmínečně nutný, nemluvě o tom, že syn studuje techniku - počítačové systémy.  Jak jsem psala, vzdělání mých dětí je pro mě naprostá priorita, a proto jim je chci umožnit, i kdybych měla chodit "na kořínky". Ale vidím, že to v dnešní době rozhodně není otázka jen jejich inteligence, ale především financí. A to není dobré.

Není tady

 

#23 4. 4. 2007 8:53

Blanka1
♥♥♥♥---
Registrovaný: 17. 8. 2006
Příspěvky: 485

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Potvrzuji, že pro studenta VŠ je internet nutný. Rozvrhy, změny v rozvrhu, registrace zkoušek, výsledky všech zkoušek - to všechno je jen a jen na internetu. Některé fakulty mají i elektronická skripta. Studium na vejšce je drahá záležitost a pro mně stejně jako pro rosemary je prioritní, ale držet je tam za každou cenu nebudu. Pokud se budou flákat a kašlat na studium, tak půjdou dělat. Bydlíme 35 km od Brna, vlakem hodina cesty, žádný problém, ale ten rozvrh....... začíná se třeba v 11 dopoledne, končí v 19,00 - vlak domů nejede. Koleje jsou nejenom drahé, ale také díky vzdálenosti na ně nemá nárok. Tak platíme podnájem, naštěstí slušný a poměrně levný.
Doufám, že druhé dítě bude mít rozvrh lepší a bude dojíždět, potom se pro nás finančně téměř nic nezmění. Navíc budou jenom skripta.

Není tady

 

#24 4. 4. 2007 8:54

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj
Registrovaný: 9. 1. 2006
Příspěvky: 7512

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

No nevím jak lidé v okolí, zda svým dětem finančně pomáhají či ne a ani mi to nezajímá, není to má věc. Rosemary, mně moji rodiče nikdy v ničem nepomohli, táta mi asi dvakrát přivezl pytel jablek a dětem k narozeninám dává 200 kč, moje máma mi nedala až na dvě osušky před 23 lety nic a ani mým dětem. Ani manželovi rodiče nám nikdy nic nedali, naopak, brali od nás. Nikdy jsem po nikom nic nechtěla. a situae, kdy jsem vybrala poslední drobný a řekla: tak máme ještě na jeden chleba a pak se musí stát zázrak.... nebyla jen jednou.
to víš, že by se mi pomoc mockrát hodila, ale na druhou stranu, co by to vyřešilo? Naučila bych se snad spoléhat sama na sebe? Řešit všechny potíže? Říkám, ne.
Když tě tak poslouchám, napadlo mne, že ani já svým dětem raději nic nedám, mohly by si zvyknout, že jim někdo bude tahat trny z paty. Taky mne napadlo, že tak hrozně moc mávᚠkolem sebe větami: vzdělání mých dětí, studia....., že mám obavy, že tobě to kýžený efekt nepřinese.
Mockrát jsem v životě řekla, že takhle zle jsem na tom ještě nebyla, ale pak to bylo vždy horší a vždy to může být horší. Pamatuji dobu, kdy jsem neustále vařila sojové maso s houbami, nic levnějšího jsme neznala. Moji rodiče věděli, co se děje, ale nikdy jsem si o pomoc neřekla. Rozumíš? Nikdy!
když nastoupila dcera na vš a my neměli doma pc a net, chodila do knihovny na pc, navíc by jí nechali i na Oú na pc, kdyby chtěla. on se ten oběd dá objednat i na vš než odjede na sobotu domů, přednášky jsou každý semestr jiné, ale to se vyhlašuje dřív než předcházející neděli. Vážně čekáš, že ti tu někdo uvěří, že pc je nezbytný, když je synek ještě v pátek ve škole a v pondělí je tam už zas? Mám zkušenost, že jediné kdy je třeba pc, je při zadávání si přednášek na semestr, protože zde platí, kdo dřív přijde.... Nejen má dcera to řešila tak, že onu rozhodující noc (vyhlašovalo se to v 5 ráno), byla na koleji a připojená ze školního pc. Nebyla tam sama, bylo tam narváno, k jejímu i mému překvapení. Později jsem pc koupil, takže tenhle problémek odpadl, ale šlo to i bez něj. Všechno jde, když se chce. A tu tvoji zmínku o studiu syna vůbec nebudu rozebírat.
rosemary, nekoukej na to, kdo komu finančně pomáhá, kdo komu co dává, nic ti do toho není. Co se tvého omílání škol synů týká, myslím si, že to přeháníš, proč tví synové nemají prospěchové stipendium? Proč nemají sociální stipendium (měla dcera)? Proč oni na těch školách za těchto podmínek jsou? 
Říkáš, že vzdělání tvých synů je pro tebe priorita, fajn, tak se tomu věnuj, jez třeba ty kořínky a přestaň si stěžovat, protože to je tvoje volba, ty jsi se tak rozhodla. Jenže jsi v samých počátcích nemyslela na zadní kolečka, na to, že by to nemuselo vyjít, že zůstanete bez peněz.... Buď ráda, že máte aspoň tu práci, vždy víš jak to dnes je, zítra už jí mít nemusíte. Jediné co já vidím za problém, je tvůj postoj. Promiň...

Není tady

 

#25 4. 4. 2007 8:56

savéla
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 13. 3. 2007
Příspěvky: 651

Re: Nedostatek financí - 2 děti na VŠ,švagrová odmítá vrátit "naše" peníze

Rosemary, ty co dostávají od rodičů takové téma asi nezajímá. Víš nám rodiče něco málo pomohli při stavbě domu, což už je 15 let, ale dodneška je nám to taktně i netaktně připomínané. Oni by pomáhali i dál, ne snad tolik finančně ale radou a prací pořád. Jenže za cenu ztráty naší svéprávnosti a soukromí. Prostě jsme to odmítli. Naše vztahy klesly na hranici nutnosti a slušnosti, s poznámkami když se nám nedaří a pomíjením toho, co se nám povedlo. O to víc svou pozornost zaměřili na sourozence, který tuto pomoc neodmítl. Už jen s nadhledem sleduji, jak dva státní úředníci s jedináčkem na bytě a s chatou si od těch stárnoucích lidí nechávají zajišovat, nakupovat a dělat to, co v pohodě zvládnou sami. O tom to vážně není.
V práci mi kolegyně, která o své dospělé děti pečovala stejným způsobem lezla na nervy. Pořád plakala jak nemá peníze, ale co dávala svým dospělým pracujícím dětem to brala jako samozřejmost a dětičky taky. No prostě kdo chce kam ...
Víš možná kolegyně kdyby byly ochotné promluvit, jakou "daň" platí za tyto dary tak bys to ani nechtěla.
No a studia v minulosti - já jsem radši na vysokou nešla, protože jsem věděla, že na to moji rodiče nemají. Byla to moje volba, ale ani v minulosti to růžové nebylo. Manžel studoval a vím, že to rodinu stálo nemalé úsilí.
A opravdu si myslím, že v takové situaci musí zabrat i dospělé děti. Co třeba nějaké spoření, nemají něco málo někde naspořené? Vhodná situace, kdy takovou rezervu použít. No a potom se nadechnout, přestat koukat co má kdo kolem mě a začít u sebe. To půjde uvidíš.

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů