29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Preji dobre rano, ale moc dobre nam tedy nezacalo - rano jsem si chtela na internetu precist, co je noveho u nas, a vybafla na me tahle zprava:
http://www.novinky.cz/ekonomika/cesko-c … jqdri.html
Takhle teda asi za chvili vymreme, protoze mit dite si nebudou "normalni lidi" vubec dovolit! Nejdriv me vlada rozcilila s tim radarem, a ted tohle! Ceny stoupaji zavratnou rychlosti, zvysuji se dane, snizuji prispevky na deti, ale platy se statnim zamestancum nezvysuji skoro vubec. Kdyz si ty reformy dobre prectete, je jasne, kdo si tim nahrabe a jake socialni vrstvy jsou zvyhodnene a ktere ozebraci. Ja uz opravdu nemam slov.
Není tady
Sakuro, nejvíc mě štve, že to postihne ty, kteří jsou na tom s penězmi nejhůř... naprosto uznávám, že je potřeba s tím hnout, aby se stát už konečně vyhrabal z dluhů a taky že důchody jsou potřeba zreformovat jako sůl... ale jako obvykle to nejvíc pocítí lidé ze "střední a nižší" vrstvy... a těm, co berou už teď moc peněz, se povede ještě líp... kdyby tak páni poslanci sebrali sobě všechny nelogické příspěvky a platili si všechno jako normální lidi....
Není tady
No v našem státě se už není čemu divit!!!!! Hlavně že nahoře mají peněz jako želez a pak že máme tak vysoké schodky, no narovinu no comment!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No řekněte mi, jak dlouho budete chtít být s prckama na mateřské.... Mám strach, že ve dvou letech jí odložím do jeslí (které už snad ani neexistují) a pofičím do práce, ještě k tomu moje bývalá práce je na směny a manžel taky dělá na směny, takže budu bohužel muset dát výpověď a tedy na mateřské chci strávit co nejdelší čas.....
Není tady
Tak to se nedá jinak nazvat, než že to jsou magoři. Normální člověk, který taktak vyžije s platem, zaplatí všechny nutné výlohy, nenašetří skoro nic, tak ten na tom bude nejhůř...Neříkám, že by se tady s tím systémem nemělo nic dělat, ale toto je fakt padlé na hlavu. Hlavně at mají všichni ve vládě z čeho brát ty jejich "nízké" platy...
Není tady
Žanet napsal(a):
No v našem státě se už není čemu divit!!!!!
Hlavně že nahoře mají peněz jako želez a pak že máme tak vysoké schodky, no narovinu no comment!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No řekněte mi, jak dlouho budete chtít být s prckama na mateřské.... Mám strach, že ve dvou letech jí odložím do jeslí (které už snad ani neexistují) a pofičím do práce, ještě k tomu moje bývalá práce je na směny a manžel taky dělá na směny, takže budu bohužel muset dát výpověď a tedy na mateřské chci strávit co nejdelší čas.....
V jeslích chytne kdejakou nemoc, někdo s ní bude muset být doma, takže opět kolotoč. Problémy v práci, ještě míň peněz... A kdo má na chůvu? Když už chci dítě, chci si ho vychovávat sama a ne abych ho vrzla nějaký cizí ženský... Nevím, nevím, no. Půlúvazky stejně skoro nikdo nechce dávat. Snad ne všechno projde v takto šílené podobě.... Já chápu, že se to zneužívá, ale návrh v této podobě mi přijde hodně bláznivý. Ještě teď si pamatuju předvolební plakáty s názvy profesí a jejich platy - no, máme je vidět!
Není tady
Na tohleto téma se pánové vytahovali taky v Hospodářských novinách, jak ušetří a kdesi cosi. Na Slovensku a v Maďarsku, kde to už mají to prý vedlo ke zhoršení životní úrovně.
Myslím, že takto se problém těch, kteří zneužívají systém nevyřeší.
Běžně si beru dovolenou, kterou mám mít na odpočinek, na nemoc a to jsem tvrďák, nepoloží mne kašlíček. A kam dát dítě, když jesle zrušili.
Není tady
jsou to kur.. no ještě že jsem nevolila ODS ani ty křesťany.... to bych si teď rvala vlasny z lebky, že jsem tomu dopomohla...
Není tady
no, je to řešené nešťastně - má to být postavené hlavně proti "chronicky nezaměstnaným" - víte, kam tím mířím - ale dotkne se to i těch, kteří pracují od nevidím do nevidím, ale platy za to odpovídající nemají...
Není tady
tina napsal(a):
no, je to řešené nešťastně - má to být postavené hlavně proti "chronicky nezaměstnaným" - víte, kam tím mířím - ale dotkne se to i těch, kteří pracují od nevidím do nevidím, ale platy za to odpovídající nemají...
Přesně tak... Já nebyla nemocná ani nepamatuju, myslím spíš na prevenci, vydržím i těžší nachlazení. Akorát je blbý, že ty první tři dny jsou většinou nejhorší. Nemoci se budou přecházet, takže to bude fakt začarovanej kruh. Měli to dát tak, aby si tohle hlídaly firmy a hotovo. Pokud by platily první týden nemoci, sakra by si zkontrolovaly, zda je zaměstnanec opravdu tak kaput nebo ne. Ale to nemá prostě cenu, co čekáme od vulgárních politiků....
Není tady
Já jsem zvědavá,co nakonec vypadne z formulace ZMĚNA RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU...to bude zcela jistě pěkná kulišárna.No,jim se to opasky utahují,když mají ty dírky na pásku kam posouvat,ale většina lidí,zvláště maminy s malými dětmi,už je na poslední dírce u toho pomyslného opasku a posunout to ještě dál znamená změnit svou životní úroveň ještě níže.Chápu,že můžeme zrušit spousty věcí,které platíme,protože jsme zvyklí je mít.Můžeme zrušit spoření,různé pojistky,dá se zrušit kabelová televize,dá se zrušit internet,můžeme prodat auto,tím nám odpadne placení pojistky a benzínu,zrušíme mobilní telefony,odhlásíme pevnou linku,děti už nebudou chodit na žádné kroužky,až se pojede na školu v přírodě,tak nepojedou,na tábory pro děti a rodinné dovolené můžeme zapomenout,prodáme lyže a jiné pomůcky pro volný čas,i to stojí zbytečné peníze,kultura také není životně nezbytná,tak proč utrácet za kino,divadlo,výstavy,výlety,Zoo,koupaliště a jiné blbosti,na vánoce,narozeniny a svátky postačí i podání ruky,oblečení vydrží dlouho a až se začne rozpadat,existují second handy a popřípadě sociální šatníky nebo výprodeje.Tak.Právě jsem ušetřila spousty peněz,které utrácíme vlastně zbytečně,už nám zbývají JEN povinné výdaje jako nájem bytu,služby k bytu,placení energií,popelnice,školní pomůcky-základní,obědy ve škole či školce,splácení případných půjček a nakonec i drogerie a jídlo.Škoda,že musíme jíst,víte kolik bychom ušetřili?Tak a co nám vlastně zbylo?Poslušně poplatit to co musíme a pak si hezky doma sednout a povídat si,jak se máme fajn,protože jsme zdraví....Je to dost,co by za to kdo dal,ale připadá mi,že ve 21.století s možnostmi,které se nabízejí je to trochu málo,zvláště když například my,než jsem šla s Matýskem na mateřskou,jsme si jako rodina nežili zase tak špatně.Měli jsme dva platy-ne nějak obrovské,dohromady jsme dali tak 29000Kč,takže jsme si mohli dovolit ten mobil,internet,kabelovku,lyže,výlety,kulturu,auto,kroužky atd....Jak potom vysvětlit staršímu dítěti,že protože mamka už nemůže pracovat,protože si s taťkou pořídila malého brášku,tak budeme finančně v pr....Manžel má plat nižší,než jsem měla já + můj rodičovský příspěvek...teď je příjem rodiny s bídou tak 22000Kč.Neříkám,že se rádi neuskromníme i syn to chápe a není to rozmazlený fracek,protože i když jsme pracovali jsme peníze neutráceli zbytečně za blbosti,máme totiž dost splátek.Ale to co si představují asi ve vládě,je opravdu sprostý.My už jsme museli určité škrty v rodinném rozpočtu udělat,zrušili jsme třeba kabelovku a šetříme na telefonech,internet pořídíme levnější,než máme teď,tábor a dovču jsme pořídili díky příspěvkům z práce za hubičku,něco na sebe jsem si nekoupila a nekoupím asi hodně dlouho,lyže byly letos dvakrát a jeli jen kluci...Takže i když jsme se uskromnili,vycházíme s příspěvkem který je teď jen tak tak,aby nám zbývalo občas na nějakou tu zbytečnost,kterou si uděláme radost,třeba kino jednou za měsíc,nebo Mekáč,nebo jednou za čas nějaký ten výlet....Je to moc?Asi jo,protože až přijdou škrty a snižování,budeme na tom opravdu tak,jak jsem popisovala výše.Je hrozné,že v tak vyspělém státě jako je náš,znamená pořídit si miminko ztrátu životní úrovně celé rodiny.Jsem šťastná,že mám dvě zdravé děti a brala bych i třetí,ale když to půjde směrem jaký vláda naznačuje,tak budu ráda,že půjdu po mateřské rychle do práce,aby jsme se z toho všeho vyhrabali...Chápu,že stát nemá na to nás plně dotovat,ale mělo by to být tak,že poctivě pracující chlap by měl být tak zaplacený,že svou ženu s miminkem prostě uživí.Ale jak všechny víme,tak to není...Uvidíme,co bude,přeji vám všem hodně zdraví a pevné nervy,pa Iva.
Není tady
Ano i já chválím Ivču,jak to hezky napsala!!!Já bych jen chtěla napsat,že teda nejvíc výhrad má samozřejmě ministr financí-Kalousek z KDU-ČSL-kteří před volbama nejvíc podporovali rodiny s dětmi a oni se vlastně zasadili o zvýšení rodičáku a minulý týden mluvil úplně opačně-ale to je přeci norlmální keci keci před volbamam a takovej blbec jako já jim na to naletěla a volila je!!!!!!!!!!ŠMEJDI.Do finále v jedný debatě nejvíc odporoval týhle reformě financí komouš-a řekl to tam hezky- proč se teda nešetří na jiných místech ale narodinách.Nechci samozřejmě říct zaltý komouši (pane bože to kdyby slyšel můj táta, tak by mě zabil:dumbom:)ale v tomhle měl absolutní pravdu.............uf.........tak jsem to ze sebe taky dostala.
Sakuro, jak to funguje u vás???
Není tady
Taky souhlasím,
páni ve vládě by si měli uvědomit, že jim vychováváme nové daňové poplatníky, kteří jednou budou pracovat a platit daně, bez rodin s dětmi by se jim ten státní rozpočet sesypal jak domeček z karet... a teď chtějí oškubat hlavně nás, rodiny s dětmi a střední a nižší třídu...no hlavně že chtějí pro lidi s vyšším příjmem, aby měli vyšší nemocenskou....je mi z toho všeho na blití a ještě víc z toho, že jsem Kalouska taky volila
Upravil(a) spirula (30. 3. 2007 13:01)
Není tady
Peťka napsal(a):
Já jsem taky pro to, aby se podporovaly rodiny s dětmi. Na druhou stranu v Evropě není běžné, aby mámy zůstávaly s dětmi doma tak dlouho. Pokud se pánové chtějí vydat také tímto směrem, měli by myslet hlavně na to, jak nám matkám zařídit větší možnosti pracovat na zkrácené úvazky (mimo ČR to je u žen naprosto běžné) a zajistit dostatečné místo ve školkách.
Já to zas vidím z druhé stránky, moje rodina má peněz hodně, a když nám zvýší tu nemocenskou, hodně to pomůže. Teď si nemůžeme dovolit na nemocenské zůstat, protože platíme vysokou hypotéku. Takže na každou nemoc si manžel bere radši dovolenou. Když je člověk nemocný, má mít právo se v klidu doma uzdravit a stát mu má v té době pomoct. To mi taky připadá nespravedlivé, když odvedeme do státní kasy na daních statisíce za rok a když marodíme, dostaneme něco přes deset tisíc.
No ale jak to vymyslet, aby peníze dostávali jen ti, co opravdu marodí a ne ti, co parazitují na systému a jen se hodí na neschopenku? Je to těžký...
Tak já vím celkem dost o sociálním systému v Itálii a Velké Británii. V obou zemích je placených 6 měsíců, pak nic. Vede to k tomu, že "původní" mají dětí také čím dál méně a je tam velký příliv z muslimských a dalších zemí. Kamarádka, pokud by nenastoupila po 6 měsících do práce, přišla by o ni. Malou ale fakt nemají kam dát a byla šťastná, že jí povolili poloviční úvazek. V obou zemích jsou tyto úvazky běžnější než u nás, ale také to není automatické. Školky taky nic moc, malá je z jeslí často nemocná... Na druhé dítě nemají už potenciál, manžel zas takový boháč také není. Je ale opravdu řešením podporovat příliv cizinců a nepodporovat vlastní lidi? Nevím, přijde mi to na hlavu prostě. Pravda je, že by měli přehodnotit invalidní důchody. Znám čtyřčlennou rodinu, kde pracuje akorát jeden. Zbytek si válí šunky na invalidkách, přitom jim prd je jenom proto, že mají známé doktory... Jenže tyhle úniky budou při všech reformách.
Není tady
Peťko, já si taky na nemoc vybírám dovolenou, zatím mi díkybohu nebylo nic vážnějšího, z většiny běžných viróz (1-2x ročně) se dostanu za 3-4 dny dovolené + víkend v posteli.
Ale vidím třeba u nás v práci, že kolegyňky v nižších pozicích nastupují na nemocenskou s každým zaraženým prdem, protože to tolik na financích nepocítí.
Co mě ale fakt točí, je hláška, která se naštěstí teď ve snažilkách neobjevuje, a to: "Už abych byla těhotná, mě ta práce tááák nebavííííí." nebo "Hned jak mi to doktor potvrdí, jdu na nemocenskou" - Teda samozřejmě pokud nejde o rizikovou rodičku nebo o rizikové pracoviště.....
A pak se diví, že na ní po mateřské nikdo nečeká s otevřenou náručí a má problém najít novou.
Jinak mě se hodně líbí model některých západních zemí, kde třeba na jedné pozici (např. asistentka, recepční) pracují dvě ženy s malými dětmi a střídají se v dvousměnném provozu (ranní 4 hodiny/odpolední 4 hodiny). Má to ohromné výhody v tom, že si vydělají aspoň nějaké peníze, přitom jde o relativně nenáročnou práci, a to i časově, a vycházejí si vstříc.
A o firemních jeslích ani nemluvím. To je u nás opravdu hudba budoucnosti. Určitě se mamince pracuje mnohem lépe, když ví, že má svoje dítě v jeslích nebo školce o 3 patra výtahem níže.
Je tady potřeba vyřešit tato slabá místa. Pak věřím, že spousta mamin svůj postoj k práci přehodnotí.
Není tady
mufina1 napsal(a):
Tigger a Peťko
![]()
naprosto s vámi souhlasím...
![]()
Napsala jsem to v turborychlsoti, ale snad je to srozumitelné.
A propos - 4letá mateřská nemá v Evropě obdoby.
Není tady
Mám pět dětí, a tak bych měla taky křičet, ale nebudu!!! Myslím totiž na jejich budoucnost. Vláda socdemáků rozdávala peníze, které neměla!!! Přece maminky nechcete, aby naše děti platily naše dluhy!!!
Není tady
jéé takový firemní jesle to bylo něco, ale bohužel si to ve firmě, kde jsem pracovala já, kdy mě kolegyně po oznámení, že jsem těhu poslala do pr..., druhá řekla že to není vůči ostatním fér a další jsou na děti realativně i dle mého názoru mladé, nedokážu představit ani za 10 či více let...střídání na směny by se mi taky líbilo ale opět politika v té firmě to jaksi neumožňuje, každopádně až půjdu zpět do práce, budu velmi ale opravdu velmi váhat jestli se do té samé práce vrátím, jelikož jak některé z vás ví, dělala jsem i třikrtá týdně 12-14 hod směny, sice placené, ale až bude doma prcek na kterýho nebudu mít absolutně čas tak mi ty peníze jaksi pozbudou na významu, a to že se proti tomu vzepřu že jako přesčasy dělat nebudu ať mi platí základní mzdu, no to bych dostalal snad hodinovku...takže jsem tak nějak smířená s tím, že budu pracovat sice už ne za takový peníze, ale zároveň budu mít čas na svoje dítě. Zaplať bůh že aspoň manža nemusí tohle řešit a jeto a bude to on kdo nosí domů víc peněz i když ne tak závratný částky abychom se měli jako páni poslanci ....no nic radiji to ani po sobě nebudu číst je to určitě zmatený...joa pokud to jen trochu půjde určitě budeme chtít i druhý dítě...
Není tady
zuzko myslím, že stejně budou tak jako tak, nevím já ekonomice ani politice moc nehovím, ale než by se tahle republika dostala z dluhů co má tak to potrvá ještě nějaký ten pátek...viz článek Domácnosti se za rok zadlužily o dalších 130 miliard a to jsou domácnosti...takze dluhy byli, jsou a budou....
Není tady
No nevim, jak je to tu presne v Japonsku, ale vetsina zen nepracuje vubec, at maji deti nebo ne, vystaci vetsinou s manzelovym platem. A pokud pracuji oba a zena otehotni, nedostavaji snad od statu vubec nic, jen pokud je manzeluv plat nizky, dostavaji nejake pridavky, a to snad az do nastupu do skoly (na nase penize asi 850Kc mesicne). Jinak porodne se tu nevyplaci, a porod se jeste ke vsemu musi platit ze sve kapsy (na nase penize asi 50000 Korun) , vcetne vsech vysetreni v tehotenstvi. Takze nekteri lide si proste dlouho nemuzou miminko dovolit. Vetsina lidi ma prvni dite az po tricitce a neni divu, ze v Japonsku prudce klesa porodnost. Dan tu je na vse 5%, na jidlo i obleceni. Lekarska pece se tu plati, deti plati mene, ale take plati urcitou cast. Takze mit dite je dost luxus, ale na druhou stranu v kazdem obchodnim dome i nakupnim sredisku ci hotelu maji moderni mistnost na kojeni a prebalovani, vsude jsou vytahy, skolek i jesli je dost (vse je placene), takze se snazi zvysit porodnost alespon takovym pristupem k maminkam. Jinak znam jednu pani, co ma holcicku jen o mesic starsi nez je nas Ryu, a v 10 mesicich ji ted bude odkladat na cely den do jesli a vrati se do prace (je ucitelka na stredni skole). Dovolili ji vzit si volno jen na jeden rok, samozrejme neplacene. Dovolenou Japonci nemaji, kdyz si manzel chce vzit jeden den volno, musi si ho odpracovat jindy, o svem vikendu. Placenou dovolenou tu proste nemaji. Volno ma jen o vikendu a ve svatni svatky. To mi tedy dost vadi, ale jinak manzel nastesti vydelava dost penez na to, abych mohla byt s malym doma, nez pujde do skolky.
Není tady
To je právě to,že stát nevytváří pracovní příležitosti pro matky s dětma. Když musí zaměstanavatel zaplatit nehorázné sociální pojištění za zaměstnance, tak si raději vezme na místo recpeční sílu jednu než dvě na poloviční úvazek, když za každou z nich zaplatí tolik peněz. A další věc, která hraje proti matkám, je to, že děti bývají často nemocné, a to je další věc, kvůli které o ně není zájem, ale určitě se doba, kdy není v práci kvůli nemoci dítěte dá překlenout brigádnicí. (já jsem zrovna byla z těch šťastných, která pracovala na zkrácený úvazek, smutné bylo, že jsem měla míň peněz než mám teď na mateřské). Napřed by měl stát vyřešit toto a pak může dělat radikální reformy.
Není tady