29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Od jaké třídy psaly vaše děti ve škole čtenářské deníky?
Dcera je ve třetí třídě a na každé třídní schůzce si rodiče stěžují, že to děti nezvládají a musejí to dělat za ně , a že je to na ně příliš brzy, že nestíhají přečíst každý měsíc jednu knížku, aby z ní posléze udělaly zápisky.
Není tady
Já mám syna ve 4. třídě a zatím nemají klasickou povinnou četbu. V rámci českého jazyka mají 2x týdne hodinu čtení, tř. učitelka půjčí ve školní knihovně pro celou třídu nějakou knihu a tu v hodinách čtou. Sem tam mají i doma za úkol přečíst nějakou kapitolu. Výpisky pak dělají společně, když knihu přečtou.
Není tady
Po našich dětech škola požadovala vedení čtenářského deníku až na II. stupni, což mi připadá přiměřené.
Syn končil základku v roce 2005, dcera v roce 2006.
Upravil(a) Kiara (26. 3. 2007 22:14)
Není tady
První kluk - čtenářský deník až na druhém stupni.
Druhý kluk - od druhé třídy. (Ted chodí do 4)a jelikož lajdačí a čtení ho neba, chodíme aspon do knihovny, sem tam něco přečteme. A on pak musí ke knížce jenom napsat autora, hlavní postavy, pět vět o čem knížka je (tak to jde) a namalovat obrázek.
Jinak ve škole čtou taky společně knížku.
Není tady
Stejně jako dusička. První kluk nedělal nic ani na druhém stupni a druhý ve čtvrté třídě od druhé čte jednu knížku za dva měsíce, napíše autora, ilustrátora a namaluje obrázek. Letos už psali stručně obsah vybrané kapitoly.
Není tady
Dcera psala čtenářský deník od třetí třídy - nikdy jsme s tím neměli problémy. Učitelka jim nenařizovala, jaké knížky číst, u nás doma se čte dost, takže máme i dost knížek - tím pádem šlo dobře vybrat vhodnou knížku, kterou by byla schopná za ten měsíc přečíst. Když s deníkem začínali, tak jsem knížku vybírala obvykle já a snažila jsem se vybírat tak, aby to dceru bavilo a četla s chutí. Teď chodí do páté třídy, knížky si vybírá sama a za ten měsíc přečte určitě víc jak jednu. Já jsem za ten přístup učitelce vděčná, protože mně připadalo, že ve škole nečtou zdaleka tolik, jako jsme četli my.
Není tady
Mé děti psaly čtenářský deník od třetí třídy a v pohodě Ale já mám knihomoly
Není tady
Naše obě dcery psaly čtenářský deník taky od třetí třídy . Výběr knihy byl na nich , to je bavilo , takže jsem to jako problém nepociťovala .
Není tady
Já na základce a střední četla hodně, takže žádný problém I teď si občas udělám radost a koupím si knížku. Sice není tolik času jako dřív,ale o to víc se na to těším. Až si zalezu do pelíšku, uvařím čaj a začtu se
Není tady
wow na druhem stupni?? si vubec nevybavuji ze by jsme si museli vest deniky .... na stredni to jo...ale zakladka??
Není tady
u nás to (u syna) dopadlo tak, že díky psaní čtenářského deníku získal odpor ke knihám... Tedy, abych byla přesná.. do té doby, kdy mohl psát o tom, co přečetl, bylo to v pohodě. Již od primy dostává seznam a loni se to přiostřilo a jsou to takové šílenosti, které čtu s odporem i já a to se považuju za knihomola, co přečte cokoliv, co se mu dostane pod ruku. Ty rozbory, co k tomu má dělat, já vůbec nechápu .. tedy netuším, na co mu to bude, ještě bych chápala obsah, hlavní postavy, ale musí k tomu dělat takové věci, že otevře sešit z výkladem a podle toho mu s tím pomáhám.
Není tady
já jsem si psala čtenářský deník od 5. třídy a za rok jsme měli 4 knížky. Bylo to ještě takovou tou komunistickou formou otázek a odpovědí (typu: 1. pohovoř o autorovi 2. pohovoř o obsahu 3. ve které báji dětem zemře maminka 4. ve které báji nezvítěží dobro nad zlem 5. co musel Herakles přinést odkudsi 6. vyjmenuj dvě báje, ve kterých vystupuje bůh tenaten 7. která báje se ti nejvíc líbila 8. bla bla bla bla bla...........).
Od 7. třídy jsme si měli číst vždycky knížku k tématu a do deníku jsem si zapisovala tak jednu knížku za 14 dní až měsíc. Hodně mě to bavilo.
Dneska mám za celou střední a základní školu v deníku asi 400 knížek
Ale číst jednu knížku za měsíc na prvním stupni mi přijde opravdu trochu přehnané.
Není tady
U nás to paní učitelka vyřešila podle mne docela moudře - do deníku se psali i návštěvy divadel, výstavy, shlédnutí zajímavého filmu. Prostě - kultura. Stačilo pár vět. Samozřejmě i knihy, nějak si nevzpomínám, jestli to bylo určeno kolik, ale prostě každý měsíc měl být nějaký kulturní zážitek
Není tady
Ano, toto jsme měli taky dovoleno.
Není tady
Tak mě to také přijde hodně, když mají každý měsíc přečíst knížku, která má minimálně 80stran a potom z toho udělat zápisky, když to rozpočítam na dny tak je to průměrně 3 stránky denně a když vynecháme dva dny tak pak už jí to dočítám já. protože je toho na ní dost.
Myslim, že čte holka hodně, ale když má číst povinně tak jí to moc nebere. A stěžují si většinou mamčy kluků, že je nemůžou donutit aby četly. No a ted když se oteplí a začne lítat po venku a večer padne jako špalek, tak jsem zvědavá jak to bude se čtením
Není tady
Jen ať se naučí číst povinně co nejdříve. V prváku jsme dostali seznam doporučené četby a k maturitě máme přinést seznam 50 přečtených knih. Spousta lidí to prostě nezvládla - mají jich málo a je to pro ně dost veliké mínus ke zkoušce. Je fakt, že netuším, jak bude vypadat maturita v budoucnosti, ale na střední knihy číst bude muset tak jako tak, tak je lépe, když si zvykne.
Není tady
Zrovna se snažím přinutit dceru (7let,2třída) aby si udělala ten deník,který má odevzdat zítra.
Vždycky tam musí napsat název knihy, autora,ilustrátora,a třeba název pohádky kterou s té knihy přečetla
a namalovat obrázek.
Abych řekla pravdu myslím si,že je to moc brzy my jsme to měli až na druhém stupni a bylo to daleko lepší,sice jsme měli povinnou četbu která nás nebavila ale aspoň jsme věděli oco go.
Není tady
Tiina napsal(a):
Fakt nevím proč by měl být pro devítileté dítě problém přečíst jednu knihu za měsíc (!). Nikdo po nich nechce Dostojevskýho, co takhle pohádky, Harry Potter atd. ?
Myslím, že problém není ve čtení, ale v tom psaní k tomu.
Podle mě, vášnivé čtenářky (40 knih/měsíc, ale byly prázdniny... dnes už není tolik času), jsou čt.deníky blbost, protože mě zdržovaly od čtení. Taky moje češtinářka věděla, že fakt čtu, takže jí ode mne stačil seznam.
Pokud už na 1. stupni někdo chce deník, tak maximálně autor, název a obrázek.
Není tady
Ahojky,
také píšeme se svým 10 - ti letým synem čtenářský deník a donutit ho číst je fakt fuška, takže vybíráme hodně tenké knížky, ale zase aby to nebyly blbosti.
Pak mají psát z té knihy, jak jsete psaly - název, autor, hlavní postavy, o čem kniha je, proč se mi kniha líbí a nějaký obrázek. Jelikož mám syna dyslektika tak je umění z něho dostat souvislé věty a aby dávaly smysl to už vůbec ne. Nejraději opíše cca 5 vět z knihy a je hotov. :DNedej bože, že by tu knihu měl paní učitelce vyprávět, to by byla 5 jak vyšitá, neumí se dodnes vyjadřovat a kolikrát neví, jak má nazvat věci pravým jménem.
Takže bych čtenářské deníky zrušila a v ČJ ve škole by mohli více číst a ne jednu knihu za celý školní rok.
Náš mladej hraje závodně fotbal, takže tréninky 3x týdně , tak si to dovedete představit, učení, četba a trošku volného času nejde skloubit v jeden den. Pak se to snažíme dohánět ty ostatní volné dny
A když vysvitne sluníčko, tak ho udržet doma nemůžu
Jo a ještě jsem zapoměla dodat, že je zajímavé, že ten náš nejstarší syn 13, dodnes číst nemusí a žádný čtenářský deník si psát nemusí. A přitom jsou na stejné škole.
Upravil(a) Kuricka (20. 6. 2007 8:20)
Není tady