Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 26. 3. 2007 16:19

Wink
♥------

Povinnost platit inkaso

Ahoj, potřebuji poradit. Manželé se rozvádějí, manželka s rozvodem moc nesouhlasí, nespěchá na něj a zůstává bydlet v rodinném domě, manžel se odstěhuje do podnájmu. V rodině je jedno nezletilé dítě, na které dává manžel každý měsíc ženě peníze a prozatím muž platil provoz domu (elektřina, plyn, vodné stočné, odpady, pojištění na dům, televize+rádio - všechno je psané na něj). Z peněz manželky se již dlouho nestravuje, pere a uklízí si sám atd. V domě je ještě velký pes (který je psaný na manžela). Jídlo pro dítě hradí manželka, jako i běžnou výbavu do školy apod., dražší věci kupuje manžel.

Jak již bylo uvedeno, nyní si manžel sehnal podnájem (ve stejném městě) a bydlet bude převážně tam. Do domu se bude vracet za synem a aby občas vyvětral psa - odhadem na otočku jednou za dva dny, dále pak možná někdy na víkend (buď si ho občas vezme do podnájmu anebo s ním bude v domě).

Trvalé bydliště nehodlá manžel z pochopitelných důvodů zatím převádět na podnájem.

K otázce: manžel nechce platit si  nájem a ještě hradit veškerý provoz domu. Pokud manželka nebude souhlasit, aby polovinu těchto výdajů hradila ona, jak se postupuje? Pokud bude manžel například platit jen polovinu nákladů, může druhou polovinu po manželce chtít? Pokud manželka odmítne zaplatit svůj díl inkasa a manžel zbytek dodatečně nedorovná, jak pak postupuje plynárenská, vodárny a podobně? Může být manželka bez obav anebo ji lze nějak k placení přinutit?

Nějak si nevím s takovou situací rady smile Není tu mezi vámi někdo, kdo by měl s tímto nějakou zkušenost? Moc děkuji !!!!

Není tady

#2 26. 3. 2007 16:35

briza3
♥♥♥♥---

Re: Povinnost platit inkaso

Čí je domek, pokud  se manželka nebude chtít podílet na nákladech, tak asi jediné řešení je odhlásit inkaso, vodu, plyn(přehlásit na manželku). A nebo platit minimální zálohy? Ale jak potom s doplatkem na elektřinu, vodu, plyn? Také je důležité kdo v tom domku bude zůstávat. Nechat si odpojit el. je jistě z krajních řešení.
Pokud je vše psané na manžela je jeho povinnost to uhradit a eventuální nedoplatky bude příslušná společnost vyžadovat od něj.

Není tady

#3 26. 3. 2007 16:38

Wink
♥------

Domek je obou dvou manželů. Ale platič všech energií je manžel.

Manžel chce domek prodat. Manželka nejprve nechtěla, nyní je k tomu svolná a prodej domu se postupně řeší - ale celý rozvod je ještě daleko a manžel se již stěhuje pryč a bude se v něm vyskytovat spíše méně než více (odhadem 5 dnů do měsíce).

Předpokládám, že nějaké přepsání na manželku není možné - bez jejího souhlasu.
Je nějaká cesta jak z toho ven? Kromě odpojení. I to manžel bere jako jednu možnost, ale nechce se mu do toho, protože kromě manželky tím bude trpět i syn. Na druhou stranu se nechce přes syna nechat vydírat.

Upravil(a) Wink (26. 3. 2007 16:40)

Není tady

#4 27. 3. 2007 14:19

ita
♥♥♥♥♥♥-

A to není možná domluva? Pokud tam manžel nebude bydlet, nemusel by platit inkaso vůbec, takže když je ochoten platit polovinu, zdá se mi to slušné. Jinak se domnívám, že k přepisu inkasa na manželku nikdo souhlas nevyžaduje, zvlášť, když se ještě nerozvedli. Jiná věc je, jestli manželka s dítětem to finančně sama utáhne.

Není tady

#5 27. 3. 2007 16:08

poblinka
♥♥♥----
Místo: Olomouc

mohu nabídnout vlastní zkušenost....domek máme na půl jsme rok po rozvodu,ale majetek není vyřešen.v domě jsem zůstala já s dětma ,ex s náma nebydlí,ale má v domě stále trvalé bydliště..Inkaso bez souhlasu manželky nejde přepsat a energie taky ne.Já jsem si musela založit nové SIPO na své jméno a k přepisu elektřiny a plynu jsem potřebovala plnou moc manžela ,kterou mi nedal ./nechápu proč/.Takže když není možná domluva a manželka nechce platit asi nezbude nic jiného,než aby platil ten muž nebo je odstřihnou

Není tady

#6 27. 3. 2007 16:49

Wink
♥------

Ita, i mně to připadá spravedlivé. Manžel na domluvi spoléhá. Zajímalo mě, co se dělá v případě, že manželka odmítne.

Poblinka, tvá situace je mi moc líto. Tady v té situaci je to asi  naopak - manžel by se rád dohodnul, manželka moc nechce a bude spoléhat na to, že manžel nakonec zaplatí inkaso celé. Poblinko, můžu se zeptat, proč ještě nemáte vypořádaný majetek? Bydlíš v domě... manžel chce dům prodat a ty nechceš?

Není tady

#7 27. 3. 2007 19:45

anka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Moc možností není.Poklud manželka nesouhlasí s převodem plateb na její jméno,a manžel nebude inkaso platit,bude narůstat dluh a dojde ze strany poskytovatele k odpojení.Dlužná částka se vymáhá na smluvním partnerovi,tj.-manžel.
Elektřinu a plyn lze i odhlásit-ukončit odběr a manželka by v tom případě musela sjednat nové smlouvy.

Není tady

#8 27. 3. 2007 20:31

Wink
♥------

Anko, v krajni situaci by to manžel asi udělal. Není to hezké řešení (když je v tom dítě), nadruhou stranu - aby se manžel nechal vydírat dítětem ze strany manželky je taky na pytel.

A pak ať se v tom někdo vyzná smile

Díky všem za reakce. V podstatě jste mi neřekli nic nového - ale pomohli jste mi se v tom utvrdit.

Není tady

#9 27. 3. 2007 20:31

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Moc Vás asi nepotěším. Pokud manželství nadále trvá a dům je psaný na oba dva manžele, manžel zde navíc má trv.bydliště, je povinen se podílet na úhradě nákladů za odběr energií stejným dílem, jako manželka. Takže v současné situaci je bezpředmětné přepisovat SIPO na manželku, protože na jeho úhradě se musí podílet až do rozvodu stejně oba dva. Nehraje roli, že se manžel zdržuje v domě minimálně a na jednu stranu chápu, že se rozpakuje hradit spotřebu energií a současně podnájem, ale až do rozvodu nemá na vybranou.
To, že by nechal odpojit elektřinu a plyn je naprosto zcestná myšlenka, nad kterou ať raději ani neuvažuje. V domě, který vlastní z 1/2 jeho žena je tento počin v rozporu se zákonem (krácení druhého vlastníka na jeho právech). Tady se dostáváme do druhé roviny problému, kdy sice přestává fungovat manželství, ale stále fungují pozice dvou spoluvlastníků jedné nemovitosti. Pokud je manžel spoluvlastníkem 1/2 domu, je povinen se podílet i polovinou nákladů na jeho provoz a to i tehdy, když manželství skončí, neboť i po rozvodu stále zůstává polovičním vlastníkem se všemi právy a povinnostmi. Jestliže manžel zamýšlí nemovitost prodat, je to zatím pouze úmysl, do jehož uskutečnění zřejmě uteče ještě hodně vody sad a z těchto důvodů mu placení inkasa nikdo a nic neodpáře.

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#10 27. 3. 2007 20:58

Wink
♥------

Ahoj Kiaro, tím je řečeno pravděpodobně vše. Na druhou stranu je pro mě důležité to co píšeš - že by se měl každý podílet jednou polovinou. Nepřijde mi to moc spravedlivé, ale chápu to.

Bez ohledu na příjmy?
A po rozvodu?

To o těch nákladech na opravy atd. je mi známo.
Manželka s prodejem domu vcelku souhlasí, nicméně zatím nemá kam spěchat. Ale k prodeji vše zatím směřuje, spolupráce s realitkou atd.

Upravil(a) Wink (27. 3. 2007 20:58)

Není tady

#11 27. 3. 2007 21:06

G.X
♥♥♥----

Kiara napsal(a):

Moc Vás asi nepotěším. Pokud manželství nadále trvá a dům je psaný na oba dva manžele, manžel zde navíc má trv.bydliště, je povinen se podílet na úhradě nákladů za odběr energií stejným dílem, jako manželka. Takže v současné situaci je bezpředmětné přepisovat SIPO na manželku, protože na jeho úhradě se musí podílet až do rozvodu stejně oba dva. Nehraje roli, že se manžel zdržuje v domě minimálně a na jednu stranu chápu, že se rozpakuje hradit spotřebu energií a současně podnájem, ale až do rozvodu nemá na vybranou.
To, že by nechal odpojit elektřinu a plyn je naprosto zcestná myšlenka, nad kterou ať raději ani neuvažuje. V domě, který vlastní z 1/2 jeho žena je tento počin v rozporu se zákonem (krácení druhého vlastníka na jeho právech). Tady se dostáváme do druhé roviny problému, kdy sice přestává fungovat manželství, ale stále fungují pozice dvou spoluvlastníků jedné nemovitosti. Pokud je manžel spoluvlastníkem 1/2 domu, je povinen se podílet i polovinou nákladů na jeho provoz a to i tehdy, když manželství skončí, neboť i po rozvodu stále zůstává polovičním vlastníkem se všemi právy a povinnostmi. Jestliže manžel zamýšlí nemovitost prodat, je to zatím pouze úmysl, do jehož uskutečnění zřejmě uteče ještě hodně vody sad a z těchto důvodů mu placení inkasa nikdo a nic neodpáře.

Poznámka: pokud jsou manželé, tak je dům nejspíš v SJM. Tam žádná polovina neexistuje.

Není tady

#12 27. 3. 2007 21:07

šarik
Host

Dovolil bych si opatrně nesouhlasit s placením SIPO z hlediska spoluvlastníka. Ten je pouze povinen se podílet na opravách a údržbě nemovitosti. Na SIPU by se musel podílet pouze tehdy, pokud by energie byla potřeba k nezbytnému provozu nemovitosti z hlediska na příklad předcházení škod vlhkostí, mrazem a pod.
Ale pokud je SIPO psané na něj a má smlouvu s dodavateli energie, tak klidně může zrušit dodávku energií a nehrozí, že krátí druhého na jeho právech, protože druhému nic nebrání v tom, aby si smlouvy uzavřel na sebe.
Z hlediska manželství, byť nefungujícího, by měli hradit tyto poplatky společně, pokud se nedohodnou jinak, ovšem není podmínkou napolovic.

#13 27. 3. 2007 21:17

Wink
♥------

Uf, celé se to lehce zamotává smile čili - k dvěma posledním příspěvkům - čili je možné, aby manžel platil třeba tři čtvrtiny a manželka čtvrtku a je to v pořádku? Anebo může manžel platit čtvrtinu a manželka většinu a je to taky v pořádku? Anebo se manžel, který je na inkaso psaný, může rozhodnout ho odhlásit - a je to taky v pořádku a beztrestné?

Šarik tvrdí, že je to v pořádku, Kiara tvrdí, že to v pořádku není, tak teď by mě už jenom zajímalo, kde je ta pravda smile Obojí mi připadá, že má hlavu a patu - tak nevím hmm

Upravil(a) Wink (27. 3. 2007 21:19)

Není tady

#14 27. 3. 2007 21:25

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Wink: jak už jsem psala, tady jsou společně provázány dva problémy - práva a povinnosti související s manželstvím a práva a povinnosti související s vlastnictvím domu. I když skončí manželství a spoluvlastnictví bude dále trvat, i nadále je manžel povinen se na nákladech, spojených s provozem domu podílet. Už ne z titulu manžela, ale z titulu spoluvlastníka. V tu chvíli dojde k situaci, jako kdyby dva cizí lidi vlastnili jeden barák a druhý vlastník by se odmítal podílet na společných nákladech s výmluvou, že v uvedené nemovitosti nebydlí či bydlí jen pár dnů v roce smile a pozor, náklady na provoz domu nejsou jenom nutné opravy, jsou to i platby za spotřebované energie,vodné, stočné, pevnou linku (pokud je), odvoz odpadu a domovní daň.

Do doby, než se rozsekne manželství a dojde k prodeji domu, je manžel povinen podílet se jednou polovinou na všem, co jsem výše popsala a totéž platí i pro manželku.

G.X.: ale to nevíme, jestli dům spadá do SJM či ne. Byla řeč o 1/2 domu manželky a 1/2 domu manžela. Za jakých podmínek nabyli uvedených podílů, není zatím známo.

Upravil(a) Kiara (27. 3. 2007 21:37)

Není tady

#15 27. 3. 2007 21:34

Wink
♥------

Kiaro, dovedu to do krajnosti:

když si manželka dá do domu 4 mrazáky, musí to manžel (rozvedený) platit? Proč? (oprava, myslím tím, zda musí manžel po rozvodu platit za spotřebovanou elektřinu smile stejně tak za spotřebu plynu v zimě atd....)

Když si manželka nechá udělat opravdu za 2 melouny, musí to manžel platit? Proč?
(minimálně s tou opravou bude muset souhlasit - což asi nebude)

Ty energie fakt nechápu, vždyť je to nesmysl.

Upravil(a) Wink (27. 3. 2007 21:38)

Není tady

#16 27. 3. 2007 21:39

Wink
♥------

Kiara napsal(a):

G.X.: ale to nevíme, jestli dům spadá do SJM či ne. Byla řeč o 1/2 domu manželky a 1/2 domu manžela. Za jakých podmínek nabyli uvedených podílů, není zatím známo.

Kiaro sakra, sakra, moje chyba, mea culpa smile omlouvám se. Dům spadá do SJM. Oba jsou jeho vlastníky.

Není tady

#17 27. 3. 2007 22:08

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Mrazáky rozvedený manžel platit nemusí, protože se nejedná o náklady, související s domem, ale s domácností manželky a po tom nemusí rozvedenému manželovi nic být.
Z opravy za dva melouny Tě taky hlava bolet nemusí - o investicích a opravách rozhodují oba dva vlastníci rovným dílem. Opravdu to nefunguje tak, že by si jeden vlastník nechal na pozemku vybudovat luxusní bazén + whirlpool s tím, že půlku nákladů dotlačí rozvedený manžel smile a ať se syčák škvaří smile Cokoliv nad rámec přiměřených poměrů musí schválit všichni vlastníci a už v případě podpisu smlouvy o nadstandardních pracech chce každá firma podpis všech zúčastněných, t.j. vlastníků, kteří mají k dotyčné nemovitosti vlastnické právo a mají do toho do mluvit a svým podpisem stvrzují, že předmětnou částku řádně a bez průtahů zaplatí. A co víc: v případě milionových oprav chce každá firma dopředu vidět tučnou zálohu, na kterou se musí uvázat oba dva vlastníci. Ano, teoreticky by si manželka mohla nechat udělat opravu za dva miliony - ale ve chvíli, kdy by ty dva melouny vlastnila ona a stavební firmě by je byla schopna okamžitě složit na dřevo s tím, že oprava jde zcela na její triko a v tomto duchu by se nesla její následná domluva s druhým vlastníkem.

Není tady

#18 27. 3. 2007 22:11

Wink
♥------

Kiaro smile big_smilebig_smile

No ale jak manžel pozná, která část elektřiny napájí mrazák? Co tedy vlastně musí platit? Odvoz popelnic? Nic do ní nevhazuje. Pojištění na dům? Beru - z poloviny. Plyn? On se neohřívá a třeba by topil míň, kdyby tam bydlel on smile Elektřinu? Ale on si nefénuje vlasy, to manželka smile Mluvím zejména o době po rozvodu - ale i před rozvodem. Doháním to trochu k absurditě - protože mi to absurdní připadá smile

Není tady

#19 27. 3. 2007 22:19

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Wink: ty jsi mi trošičku utekla smile
V tuhle chvíli platí - až do rozvodu, kdy by mělo dojít k vypořádání SJM, jsou oba právoplatnými vlastníky. Dva lidi užívají společně a nerozdílně jednu společnou věc (dům), na kterou jsou povinni přispívat stejným dílem podle svých možností a schopností. Takže zbývá čekat na dvě věci: jak se manželé mezi sebou jsou schopni domluvit a jak celá věc půjde rychle.

Není tady

#20 27. 3. 2007 22:26

Wink
♥------

Kiaro - každopádně díky smile

Ve čtvrtek by v tom mělo být více jasno. Napíšu.

Není tady

#21 28. 3. 2007 8:26

poblinka
♥♥♥----

Wink,--vím že ty to máš naopak.Jen jsem Ti chtěla říct,že když se manželka sekne,on s tím nic nenadělá.Jen opravdu může zrušit ty smlouvy jak ti tady radily holky.A k tvému dotazu... o prodeji našeho domu nebyla řeč.Manžel by si tak představoval půlku zaplatit ,ale je to trošku složitější ,protože je v tom ještě firma,kterou zakládal za manželství.Chtěla jsem  aby vyčíslil kolik by chtěl za tu půlku baráku..odečetl část nákladu na firmu ale neklaplo to.Takže se momentálně nic neděje.Já dělám v podstatě mrtvého brouka ,takže  to asi pravděpodobně dopadne tak,že žádné vyrovnání nebude a po 3 letech budeme mít každý půl domu.

Není tady

#22 28. 3. 2007 9:05

Wink
♥------

Poblinko, nakonec - pokud ti to tak vyhovuje, můžeš být spokojená. Na druhou stranu, tobě nebude vadit, že až budete mít každý ideální polovinu domu, že ti tam třeba bude chodit, třeba si najdeš nového partnera (pokud už nemáš) a přesto se tam bude pohybovat tvůj bývalý  manžel? Nebo že se o víkendu najednou objeví, sedne si na zahrádku a bude si popíjet kafíčko, zatímco ty budeš tiše zuřit že ti tam leze? Anebo spolu vycházíte tak dobře, že ti to nebude vadit? Promiň, že šťourám do tvého soukromí, jen mě to zajímá smilesmile

Není tady

#23 28. 3. 2007 13:37

poblinka
♥♥♥----

Wink..můj ex bydlí dávno s jinou.Přítele mám ale není to Čech,takže kdoví kde se ocitnu-A kromě toho kluci oba studujou a stěhovat se nechtějí.A pokud budeme mít oba ideální polovinu ,mám předkupní právo.Bohužel s ex se nedá rozumně mluvit,takže mi nezbývá nic než čekat,protože dům prodat nechci.A klidně se ptej.....

Není tady

#24 28. 3. 2007 14:47

Wink
♥------

Poblinko, moc se v tom nevyznám. Ex z domu nic nechce? Chápu, že s ním není domluva, ale on o dům nestojí? A pokud stojí, nijak na tebe netlačí, aby tě donutil k prodeji? Tomu lze závidět smile Anebo je to tak, že měl prostředky na to odstěhovat se někam jinam a vybudovat nový život - takže na domě nelpí?

Není tady

#25 29. 3. 2007 7:36

lištička
♥♥-----

to Wink:Já jen se svou troškou do mlýna: Jsem rozvedená a s BM vlastníme rod.dům,který on prodat nechce a vzájemné vyplacení není z fin.důvodů možné.Můj právník mi ale řekl,že pokud bych se odstěhovala,tak inkaso platit nemusím,ani žádnou jeho část.Pokud by ovšem BM třeba hodlal dům oplotit,tak bych byla povinná poměrnou část výdajů uhradit.Nebo prostě cokoli na dobudování a úpravě domu.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí