Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 23. 3. 2007 17:07

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj

Re: Žijeme dle pohádek?

A aby nedošlo k mýlce, nehodlám nikoho přesvědčovat ani se hádat, ani netrvám na "jednom" názoru, jen mi hodně zajímá váš názor, psala jsem z počátku, že jsem na toto téma slyšela pořad v rádiu a tam ted mluvili tak, že jsem tomu musela dát za pravdu. Jenže jsem to neslyšela celé a stále nad tím přemýšlím a velmi mne zajímá názor ostatních. Protože tam mluvili o pohádce, o chvilce klidu a bezpečí, opravdu tahle chvilka klidu a bezpečí nemůže člověka pro budoucnost nijak ovlivnit? Třeba právě tím, že dokolečka poslouchá od mala jedno a to samé? Až pak ani na moment nepředpokládá, že by to mohlo být jinak?
Jem člověk, který velmi rád diskutuje (by George mohl vyprávět, kdyby nebyl línej), je jedno o čem, prostě narazím na nějaké téma, které neznám, či mne nikdy nenapadlo,  popřemýšlím, mám nějaký názor, milion otázek..... Projdu net, zeptám se koho můžu, proberu to s Georgem, dětma, sousedkou, to je fuk, hlavěn chci znát víc názorů, chci vědět,co si myslí jiní..... Tak se na mne nezlobte smile

Není tady

#52 23. 3. 2007 17:43

Marie N
♥♥♥♥♥♥-

Cilko,
bohužel malým dětem se čtou pohádky, dětí sní o krásné budoucnosti, o svém princi, o své princezně, o doživotní lásce...... ale povyrostou, dostanou rozum a najednou vidí kolem sebe realitu všedního života. Mnohde jsou vystaveny hádkám rodičů, jejich rozchodům, nevěře, novým tatínkům a maminkám. A najednou v tu chvíli pochopí, že život není jako v pohádce a o to víc si to přejí. Vstupují do dospívání a do života s růžovými brýlemi a strašně moc si říkají, že oni nikdy nebudou takoví, jako to vidí kolem sebe. Bohužel přijdou první problémy, starosti, hádky a naráží se na nekomunikativnost, neschopnost o něco bojovat, něco řešit. A tak sáhnou po příkladu, který vidí ve svém okolí - pálení mostů a hledání nového prince, princezny..... a to je asi momentálně "novodobá pohádka" ..... Za hory, za doly, v jednom malém panství žil mladý princ s princeznou a dvěma princátky. Princezna skvěle pečovala o princátka, zatímco se princ nudil. Princezna uspořádala veliký bál, na který pozvala i čerstvě rozvedenou Popelku ze sousedství. Princezna musela jít uspávat princátka a tak princ protančil celý večer s Popelkou. Vyměnili si čísla mobilů, začali si psát a hudrovat na svůj těžký osud. Po čase mobil nestačil a tak se začali setkávat. Až jedneho dne odešel princ za Popelkou, zanechal zadlužené panství princezně a ta požádala o rozvod........ takto určitě nikdy pohádky vypadat nebudou big_smile big_smile

S ženou je to jako s obrazem, hlupák nepozná jakou má cenu dokud nezjistí jak mnoho je za ni ochoten dát druhý.

Není tady

#53 23. 3. 2007 20:16

fishmisty
♥♥-----

Právě že pohádky jsou vlastně naše sny....
Když se trápíme, zavřem se někde samotné a prožíváme si v hlavinkách svoje pohádky o vysněném princi a šťastném životě...
Jsme lidé různých povah a nikdy to přece nemůže klapat na 100%....nemyslíte, že kdyby se tak stalo, začala by  to být pro nás nuda, ztratily bysme své sny a vše by bylo tak strašně dokonalé....A život není o dokonalosti, ale o cestě plné překážek a to nás všechny naplňuje a poučuje..
Některé to mají opravdu těžké...některé možná jen přehání díky své citlivosti....ale jedno jisté, každá bolest nás zoceluje...dělá z nás osobnost....
Každá z nás je skvělá a originální, ale málokterý z protějšků v nás to krásné dokáže najít a ocenit to...

Není tady

#54 24. 3. 2007 17:29

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Tedy Cilko, nevybíráš si jednoduchá témata. Podle mého názoru pohádky nemají odrážet realitu. Jak už tu zmínila Pandorra, představují archetypy a i když povětšinou končí šťastně, tak děj který je uvnitř bývá někdy dost drastický. Děti potřebují šťastné konce.

V takové pohádce může být zašifrován i složitý vztah mezi lidmi. Kdysi jsem byla u psychologa a pohádka mi pomohla osvětlit vztah mých rodičů. Nemyslím si proto, že v nich není zobrazena skutečná podoba vztahů a života. Je. Jen je zahalena mlhou představ. Vím, že existuje i kniha, která vysvětluje principy pohádek. Bohužel se ke mě nedostala a já si nevzpomenu ani na název.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#55 25. 3. 2007 16:17

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

cilka napsal(a):

Protože tam mluvili o pohádce, o chvilce klidu a bezpečí, opravdu tahle chvilka klidu a bezpečí nemůže člověka pro budoucnost nijak ovlivnit? Třeba právě tím, že dokolečka poslouchá od mala jedno a to samé? Až pak ani na moment nepředpokládá, že by to mohlo být jinak?

Myslím, že chvilka klidu a bezpečí s pohádkou opravdu nemůže nikoho negativně ovlivnit, naopak.
Ale člověk se vyvíjí a jinak vnímá tu samou pohádku ve 3 letech, jinak v 10 a jinak v 15 letech. Pokud to tak není, stala se někde chyba - ne v té pohádce, ale v životě toho dítěte, v jeho výchově, v jeho jistotách, v jeho vývoji ...

A Cilko, co je na tom špatného, že se ptáš a diskutuješ? Od toho jsou přece diskuzní servery, ne? Proč by se měl někdo na tebe zlobit?

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#56 25. 3. 2007 17:36

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Cilko,

já neslyšela ten pořed v rádiu, ale když jsem studovala literaturu, pročetla jsem mnoho o "sporu o pohádku"... a odnesla jsem si z toho toto poznání: kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.
Pohádky, mám teď na mysli ty klasické pohádky, jsou plné lidové moudrosti a archetipů, metafor a alegorii... Rozvíjejí lidskou fantazii a smysl pro spravedlnost, jsou většinou prosty nějaké hluboké agrese a násilí.... Podle mého názoru je jim podsouváno něco, za co nese zodpovědnost někdo druhý - a to většinou rodiče a společnost.

Taky mi bylo vždycky divné, proč princeznu a půl království dostane ten nejblbější syn, který nic většinou nedělá a jen se válí za pecí... Jenže pak jsem pochopila, že je to zcela jasný archetyp tohohle národa, který by v téhle nárazníkové zoně prostě nepřežil, kdyby měl třebas vlatnosti hrdiny ruských pohádek.... A takových příkladů bychom jistě našli víc.
Navíc: čeký Honza je sice hloupý, ale přesto má NADĚJI a ÚSPĚCH..... a o to tu jde.
Konec konců podívej se na Švejka smile

Osobně nemám ráda Andersenovy pohádky, jsou většinou příliš smutné....
Miluju Čapkovy pohádky, protože jsou "reálně spravedlivé", plné krásné hladivé fantazie.
Nu a nedám dopustit na Němcovou a Erbena, protože to je prostě rodinné stříbro.

Obecně si myslím, že i tady platí: je "nůž" špatný??? Můžeš s ním zabít člověka, ale také mu s ním ukrojit chléb.....
Proto opakuji: chyba není v pohádce.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#57 25. 3. 2007 17:54

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj

Já osobně miluji Němcovou, v jejím kraji jsem jako doma..... Vyrostla jsem na ruských pohádkách, vybírala jsem si Andersena, nepřipadal mi tak smutný, byl pro mne víc pravdivý. Já jsem vám moc vděčná, za každý váš názor, jeli jsme tenkrát autem v místě, kde byl blbý signál a rádio si ladilo, co "potkalo", nevím tedy co to bylo za stanici smile, sice jsem se to pokoušela na netu najít, ale neuspěla jsem. Ten pořad mohl mít v něčem pravdu, jenže jsem nepodchytila začátek. A konec taky ne, ale to co jsem slyšela mne přimělo k zamyšlení a chtěla jsem vědět, co si o tom myslí víc hlav. Nezajímá mne v této souvislosti jasně daný archetyp, zajímá mne princip... Je možné, že když človíček od kolébky slyší: dobře to dopadlo, zda to nemůže v budoucnu také očekávat? Něco jako podprahové vnímání.  Naštěstí se mne tohle již netýká, dětičky už nemám a mít nebudu, prostě mne to téma zaujalo. Přišlo mi to stejné jako když tentýž človíček pořád slyší: to nezvládneš, tak to taky nezvládne....
Ale díky všem....

A protože je tak krásně, jdu na pivo, vám všem storstark smile

Upravil(a) cilka (25. 3. 2007 17:54)

Není tady

#58 25. 3. 2007 18:15

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No samozřejmě, že v tomhle kontextu to může mít vliv! A nejspíš ho i má. Ostatně jako všechno, co ti někdo nerustále "dupe" do hlavy. Co ti někdo ať už úmyslbně nebo z vlastní blbosti špatně nastaví....
Ale to pořád nemění nic na tom, že to není vina pohádky smile

A tady bych se víc než pohádek bála mýdlových oper, bondů, rambů, supermanů....atd. Všeho, co není vůbec nijak propojeno s reálným životem.

Nicméně! Když mně všechno štve, čtu si zamilované příběhy, koukám právě na ty mýdlové opery a vůbec u toho nepřemýšlím nad tím, jak by asi dopadl Romeo a Julie, kdyby se v mladém věku nezasebevraždili smile Prostě relaxuju.

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#59 25. 3. 2007 23:47

Jitka
♥------

Ztotožňuji se s názorem Pandorry. Já si z pohádek odnesla vědomí, že člověk si všechno musí zasloužit. Že ho čekají útrapy a zkoušky, v kterých je třeba obstát, že musí používat svůj rozum a že lenost, hloupost a zloba dlouhodobě prohrávají. A dodnes si to ráda připomínám. smile Myslím si ovšem, že daleko větší vliv než pohádky mají nakonec výchova v rodině a příklad. Já jsem v žertu vyčítala rodičům, že nás děti nepřipravili na skutečný život, protože žili v harmonickém, láskyplném vztahu a nám dětem dali veškerou svou lásku. Myslela jsem si, že je to normální, že všichni lidi takto žijí. Až jsem už sama byla vdaná, tak jsem teprve viděla, že tomu naprosto tak není a zpětně ocenila to nádherné dětství, za které jsem nesmírně vděčná.  :hjarta

Není tady

#60 26. 3. 2007 0:54

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Ještě spí, a spí a spí, zámek šípkový,
žádná princ tam nesní-ptáky neloví.
Ještě sní a sní a sní, dívka zakletá,
u lůžka jí planá růže rozkvétá ...
Holky, kdopak z vás si pamatujete na tuhle písničku???

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#61 26. 3. 2007 9:25

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

Zajímavé, jak kdo vidíme pohádky gloria
Tuhle písničku snad zná každý nebo ne? stolt

http://b2.lilypie.com/b5R4p1/.pnghttp://img150.imageshack.us/img150/7624/beznzvuyw6.jpg

Není tady

#62 26. 3. 2007 10:59

BB
♥♥♥♥♥♥-

Kiaro ... pamatuju ... mooooc pěkná ...

Myslím si, že DALEKO horší vliv  než pohádky mají reklamy ....  jak oni se snaží natlačit dětem hovadiny o light cole a hambáčích, pak se  namažou krémem proti celulitidě a obličej proti vráskám  ..... pak polknou piluli na potenci  ..... a budou stále krásní štíhlí zdraví a potentní ..... a stačí pár pilulí  a krém ......   a na co třídit prádlo, když Vanish to krásně zvládne všechno v lednom studeným lavóru ..... a ty jogurty jsou tak plné opravdu čerstvého ovoce ...... a když dostane slečna menstruaci  , tak se může vyděsit, že nemenstruuje modře ..... děs běs .....   dumbom

BB

Není tady

#63 26. 3. 2007 11:10

Décima
♥♥♥♥♥--

BB napsal(a):

Kiaro ... pamatuju ... mooooc pěkná ...

Myslím si, že DALEKO horší vliv  než pohádky mají reklamy ....  jak oni se snaží natlačit dětem hovadiny o light cole a hambáčích, pak se  namažou krémem proti celulitidě a obličej proti vráskám  ..... pak polknou piluli na potenci  ..... a budou stále krásní štíhlí zdraví a potentní ..... a stačí pár pilulí  a krém ......   a na co třídit prádlo, když Vanish to krásně zvládne všechno v lednom studeným lavóru ..... a ty jogurty jsou tak plné opravdu čerstvého ovoce ...... a když dostane slečna menstruaci  , tak se může vyděsit, že nemenstruuje modře ..... děs běs .....   dumbom

BB tummenupp tummenupp tummenupp
Jinak souhlasím s příspěvky od Pandorry, jen bych opakovala.
Já pohádky zbožnuju, nedávno jsem si koupila v antikvariátu pro sebe knížku pohádek Český honza a to je mi přes 50 let lol Na dobu, kdy mi maminka čítávala pohádky, vzpomínám jako na nejkrásnější chvíle svého života. Nijak mě to, myslím, nepoznamenalo na zvládáni trudných i tragických chvílí. Dokonce si občas koupím Harlekýnku, pohádku pro dospělé a nestydím se za to. Je to pro mě náramný relax vissla

Není tady

#64 26. 3. 2007 11:18

janica
♥♥♥♥♥♥-

Mně přijde zcestné házet vinu za něco, co se třeba nepovedlo dle něčích představ, na pohádky.
Dítě přece vždycky ví, že je to pohádka, nebo ne?

Myslím, že pohádky tu nejsou od toho, aby dávaly nějaký vzor (od toho jsou přeci rodiče) nebo aby se dle nich někdo řídil. Jejich hlavní roli bych viděla spíš v tom, že sbližují rodiče a jejich děti a všeobecně lidi mezi sebou.

Přece co je krásnějšího než číst dětem pohádky? Já na to mám krásné vzpomínky a stejně tak se těším, až budu číst zase svým dětem.

Není tady

#65 26. 3. 2007 11:56

anka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Vina nebude v pohádkách,osobně bych jí hledala v reálném životě.I děti utíkají k pohádkám v době klidu,nežijí jimi.Brzy se v kolektivu naučí že život je o něčem jiném a o vše že si musí trochu zabojovat.
Možná bude chyba v osobnosti která nedokáže odlišit realitu od iluze.
I kdyby přece život vypadal jako v pohádce - počínaje tou svatbou v krásných šatech a namydleným princem po boku- musí tomu něco předcházet.V poháce je to porážka draka,v životě jiný konflikt.S kamarády,rodiči, přáteli.
Vždy je tu něco,co neukazuje jen klady života.

Není tady

#66 26. 3. 2007 18:33

x256987
Host

Klasické lidové pohádky (Perníková chaloupka, Sněhurka, Popelka a spol.) jsou zdrojem velké moudrosti, která je dětem podávaná v přístupné - symbolické formě. Dítě si u pohádky může dovolit nenávidět své sourozence (Popelka) nebo dokonce matku-macechu. Může se bát, a přitom je v bezpečí.

Všem zájemcům o dětskou psychiku doporučuju knížku Marka Hermana  "Najděte si svého Marťana" - bohužel vyšla jen jako skripta, ale ve větších knihovnách snad bude. Nakladatelství Hanex, Olomouc 2006

Osobně čím dál víc zjišťuju, že ke každé složité životní situaci nacházím nějaký příměr v Pánu prstenů...

#67 26. 3. 2007 21:42

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Miluju Alenku v Říši divů (a za zrcadlem) a Malého Prince. Klasika.
Jé, a když byly moje děti nemocné, předčítala jsem jim pohádky po manželovi - Veselé příhody kozy Lujzy a kocoura Bobka a knížku o ježourkovi (bohužel ji odnesl čas, takže neznám přesný název). Když už byly děti větší, odebíraly knížečky z klubu Walta Disneye, které si mohly už samy číst. Dodneška je mám schované smile společně s obrovitou sbírkou plyšáků. Jsem matka-cíťa, takže se upřímně přiznávám, že při každoroční údržbě plyšáčků grater

Není tady

#68 27. 3. 2007 0:31

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Kiara napsal(a):

Jáááá! jenže to měl Korn ještě spoustu vlasů.... grater Já miluju anglické vypravěče, kteří dovedou psát skutečné, nevymyšlené archetypální pohádky, báje a mýty ještě i dnes. Počínaje MAry Poppins a konče Holdstockem. Ale osudovou pohádkou mého života je Zimní královna, a na tý teda nic snadnýho není, a vlastně tam konec ani není moc důležitej. smile

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#69 27. 3. 2007 0:34

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Jeskumankote a znáte někdo Pohádky po telefonu?? Ty jsou úžasný, byť naprosto moderní a milujou je všechny děti, kterým jsem to kdy četla.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#70 27. 3. 2007 7:30

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Káče se líbilo Putování za švestkovou vůní ... dneska si prý ani nepamatuje, že jsme jí něco takového četli ... ale trpaslíkům říká Pitrýsek pořád smile

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#71 27. 3. 2007 7:59

Feuria
♥♥♥♥♥♥♥

lupina montana napsal(a):

Kiara napsal(a):

Jáááá! jenže to měl Korn ještě spoustu vlasů.... grater Já miluju anglické vypravěče, kteří dovedou psát skutečné, nevymyšlené archetypální pohádky, báje a mýty ještě i dnes. Počínaje MAry Poppins a konče Holdstockem. Ale osudovou pohádkou mého života je Zimní královna, a na tý teda nic snadnýho není, a vlastně tam konec ani není moc důležitej. smile

Korn ? yikes nezpíval to náhodou Jiří Schelinger ???

Život je boj, tak se tady klidně pozabíjejte a já bych zdovolením prošla....

Není tady

#72 27. 3. 2007 8:10

janica
♥♥♥♥♥♥-

Jistě, že to zpíval Schelinger. tummenupp¨

BTW ale je pravda, že v té době, kdy to Schelinger zpíval, měl Korn ještě na hlavě vlasy lollollol

Upravil(a) janica (27. 3. 2007 8:10)

Není tady

#73 27. 3. 2007 8:25

Musim
♥♥♥♥♥♥-

Prosim, neberte mne pohádky. A to už jsem blíž k 50, ale dodnes nejsem schopna vyhodit své dětské knížky a pohádky.
Já osobně k nim utíkám a ráda si je přečtu třeba i dnes, když se něco "těžkého" děje v současném životě. Prostě když čtu, zapoměnu na vše kolem, neslyším, nevidím a těším se, že alespoň v pohádce to dopadne JAK MÁ. žádný tunel, žádné superpodvody, špionáž a podobně. Zasním se, jak to bylo hezké????, když byl člověk malý, co vše neviděl, čemu nerozuměl, jak se o nic nemusel starat a pod.
Bojim se moderních pohádek a filmů, když vidím Harry Potra a pod.filmy, tak nechápu, jak může ženský mozek vyplodit takové strašidelné věci! A že to ty děti ještě i baví.
Myslím, že dnešní děti jsou dokonale připraveny na život. Naše klasické pohádky a moderní filmy - dětské je připravit prostě musí. Myslím, že klasické pohádky oproti dnešním moderním nejsou ani slabý čajíček..

Upravil(a) Musim (27. 3. 2007 8:26)

Není tady

#74 27. 3. 2007 13:14

abadon
♥♥♥♥---
Místo: 3. planeta sluneční soustavy

Já to nechápu. Tohle "hlásám" už nejmíň 2 roky vlastní dedukcí a nikdo mě neposlouchá, každý to nechá projít bez povšimnutí. A teď to napíše někdo jiný a všichni jsou z toho u vytržení big_smile

Pohádky jsou i důvodem, proč ženské věnují tolika péče o svůj vzhled. Vždyť chlapovi stačilo, aby byl odvážný (klidně i "hloupý" a nešlechtického původu) a nakonec dostal tu nejkrásnější princeznu. Naproti tomu, aby dívka udělala v pohádce terno, musela být právě tou nejkrásnější a nejmladší. Většinou, když je pohádka o chytré princezně, tak v tom smyslu, že byla její "chytrost" (dobrá i namyšlenost) potrestána.

Není tady

#75 27. 3. 2007 23:02

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Ano, ve většině pohádek vždycky platilo, že nejkrásnější princeznu ulovil téměř vždycky šerednej blbec. Buď ve formě ohyzdné ropuchy, nebo ve formě slaboducha, který potencionální nápadníky fikaně přelstil smile
Ovšem pohádky nepovídají, jak to bylo po svatbě dál. Krásný princ se po dvaceti letech soužití smrsknul opět na úroveň políbené ropuchy a blbec byl natolik blbej, že ho po každém setkání měla princezna chuť trefit pokličkou mezi oči.
Milé děti, opravdu nejsem cynik. Do manželství jsem vcházela s určitými ideály, leč život mě naučil xtát rovnýma nohama na zemi smile

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí