Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 23. 3. 2007 10:45

Vanilka69
♥♥♥♥♥♥-

Re: Žijeme dle pohádek?

Nety napsal(a):

Vanilko, mně vadí i mnohomužství, mně to totiž nejde, já v tom neumím chodit, vždycky z toho byl průser big_smile

Já nikdy nic takového neprožila, mám své morální zásady, které jsou ale platné pouze v té kulturní oblasti, v které právě žiju. Kdybych se narodila do ortodoxní islámské rodiny, tak mi přijde normální že můj muž má víc žen, o to jde ....

Není tady

#27 23. 3. 2007 10:48

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Pohádky jsou obrazem skutečnost, dětské skutečnost. Jsou tedy určené dětem a jejich chápání. Horší v tomto smyslu jsou pohádky pro dospělé, které už jsou opravdu sci-fi a člověk by musel u toho hodně přemýšlet, aby se do toho nezamotal a neděla si zbytečné iluze. Řekl bych, že dnešní pohádky pro dospělé jsou jen pro velmi inteligentní lidi, to umí číst mezi řádky, co umí myslet. Když se an to dívá však průměrný člověk, je to nebezpečný, právě kvůli tvorbě iluzí.

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#28 23. 3. 2007 10:53

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

Kterou pohádku pro dospělé konkrétně myslíš? Sanžím se inteligenčně zařadit cool

http://b2.lilypie.com/b5R4p1/.pnghttp://img150.imageshack.us/img150/7624/beznzvuyw6.jpg

Není tady

#29 23. 3. 2007 10:58

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Jak říkají španělé, typičo je například Pretty woman, telenovely a podobně wink

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#30 23. 3. 2007 11:07

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

A když jsem viděla pretty woman a i jsem se při tom smála, tak jsem enteligenční nebo neentilegenční ? dudlik
Telenovely jsem nestihla a na seriály nekoukám, koukám na ČT 24 a anglickou ligu  a papriku lollol

http://b2.lilypie.com/b5R4p1/.pnghttp://img150.imageshack.us/img150/7624/beznzvuyw6.jpg

Není tady

#31 23. 3. 2007 11:17

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Nety, pak si docela inteligentní, ale sráží ti to ten fotbal, páč to je taky taková pohádka pro dospělé wink

Není tady

#32 23. 3. 2007 11:38

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Kali a nezapomeň taky na všechny ty terminátory, ramby a bondy smile)))

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#33 23. 3. 2007 12:17

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

KALIK napsal(a):

Nety, pak si docela inteligentní, ale sráží ti to ten fotbal, páč to je taky taková pohádka pro dospělé wink

Já jsem totiž chlap víc než Ty lollollol

Pan, zbláznila ses ? Jednak jsi zapomněla na vetřelce a věc a za další Kalik určitě vůbec neví, o čem píšeš lollollol tummenupp

Není tady

#34 23. 3. 2007 12:22

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

Nety, jelikož tě znám, tak vím, že si aspoň dvojnásobnej bejk co já lol

Není tady

#35 23. 3. 2007 12:23

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

Já se spíš pasuji na nějaký hmyz než jednoho z pánů tvorstva gloria big_smile

Není tady

#36 23. 3. 2007 12:34

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥

To jako štěnice? big_smile

Není tady

#37 23. 3. 2007 12:37

Nety
♥♥♥♥♥♥♥

KALIK napsal(a):

To jako štěnice? big_smile

vavava
dumbomdumbomdumbom
big_smilelol

Není tady

#38 23. 3. 2007 12:42

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No já bych Kalika zas tak nepodceňovala smile Já bych nepodceňovala žádnýho chlapa a už vůbec nechci být větší chlap než kterýkoliv chlap..... smile smile smile

Není tady

#39 23. 3. 2007 12:56

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Cilko a já vždycky myslela, že pohádky jsou o tom, že chce-li být člověk šťastný, musí na tom svém štěstí pořádně zapracovat, protože nic mu jen tak nespadne do klína .... ani věčná láska ne smile ... a vlastně taky o tom, že lidé, kteří si svou "lásku" (nebo cokoliv jiného) museli nějak vybojovat a protrpět, si jí potom daleko víc váží.

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#40 23. 3. 2007 13:08

cilka
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: ústecký kraj

pohádka by neměla dávat iluzi, že boj je do svatby a po ní jsou šťastni až do smrti, bez boje a bez práce.....
začal jsem psát o om jak malinkým dětem vyprávíme pohádky.... a vlastně se ptám sama sebe, co když jim někde hluboko v jejich mozečku zůstalo zakódováno, že až najdou tu pravou, prvého, budou šťastní až do smrti? a když se štěstí nekoná a ono se nekoná, tak jak to nepřipravený člověk zvládá?
ono je to těžké, každý jistě má svůj názor a myslím, že žádný není stabilní, někdo řekne, že pohádky jsou o naději.... jiný může říct, že je to vymývání mozků....
četla jsem někde názor, že když se těhotná maminka hádá s tatínkem děťátka, děťátko hádku svých rodičů slyší a ve vlastním životě se potom podvědomě bojí ztráty jistoty. Tedy zůstává mu v hlavě nějaká informace......
na druhou stranu znám hodně dětí u kterých pohádka napáchala hodně škod. Ne že by jim ji někdo šaptěn vyprávěl, ale byly to děti u nichž se později vyvinula velká schopnost představivosti. Takové dítě slyšelo pohádku ve dvou letech a ve čtyřech se bálo parní žehličky. V pěti se přišlo na to, že mu připomíná funění draka. Pokud mohou pohádky u malinkých dětí (já nemluvila o dětech, které již schopné nějakého srovnání) napáchat i tyto komplikace, mohou tedy způsobit i jiné pochody..... Jenom nikdy nikdo neví, kdy, kde v čem....

Není tady

#41 23. 3. 2007 13:11

cilka
♥♥♥♥♥♥♥

omlouvám se slovosled, chybění písmen a pod, sedl na mne bacil a nějak nejsme schopni spolu komunikovat smile

Není tady

#42 23. 3. 2007 14:24

Oxi
♥♥♥♥♥♥♥

Nety napsal(a):

Kterou pohádku pro dospělé konkrétně myslíš? Sanžím se inteligenčně zařadit cool

Vsetko od R.Pilscherovej? big_smile

http://www.kolobok.us/smiles/artists/snoozer/koo-koo.gif ... There is only 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.  ... http://www.xko.sk/emoticons/bbq.gif

Není tady

#43 23. 3. 2007 14:27

ADRIANA 1
♥♥♥♥♥♥♥

big_smile

Natália   * 12.06.2010 *  3100g / 48cm
http://www.tickerclub.com/cache/fc254e0664.png
    http://mareckinblog.blogspot.com/

Není tady

#44 23. 3. 2007 15:04

Me
♥♥♥♥♥♥-

Nezávisle na tomhle příspěvku jsem o tom samém taky nedávno přemýšlela.
Myslím,že na každé dítě působí pohádky trochu jinak-záleží na temperamentu dítěte a různých vlastnostech.Na citlivé děti působí hodně.V zásadě hodně lidí říká,že by se pohádky/jak pro děti,tak pro dospělé/měly více podobat reálnému životu...já uvažuju naopak:že bychom se měli snažit,aby se reálný život podobal pohádkám.
Jinak rozumím,že to,co taky Cilka píše,není o tom,že pohádky by měly být realistické až hanba, se špatným koncem,ale že by měly ukazovat jakýsi návod,podpořený zkušenostma jejich matek,babiček,prababiček apod./smz.také otců apod..../.Problém je asi to,že malé děti se až tak nezajímají o detailně rozebrané vztahy mezi mužem a ženou a jejich řešení,malé děti by nejspíš nechápaly,o co jde,a nebavilo by je to...
Kdyby se tato problematika řešila na základní škole,bylo by to fajn,ovšem jako známkovaný předmět už by to nemělo takový účinek...spíš bych to nechala na rodičích...ovšem rodiče si často v těchto věcech neví rady sami se sebou,a děti také často kopírují jejich chyby,zvláště v těchto záležitostech...takže docházím k závěru,že by každý rodič měl chodit dvakrát týdně do nějakého kurzu,jak řešit manželské a partnerské problémy,vyřešit si vlastní život,a pak předávat dětem cenné rady.Možná by už ty děti potom do žádného podobného kurzu chodit nepotřebovaly..ale možná taky jen plácám nesmysly tillfreds

PS:Pretty Woman apod.jsou super, vždycky si u nich skvěle odpočinu hjarta

Není tady

#45 23. 3. 2007 15:53

Pelikan
♥♥♥----

Nety napsal(a):

Já se spíš pasuji na nějaký hmyz než jednoho z pánů tvorstva gloria big_smile

Ještě, že ne králík, když si ho vybavím jak "jede" na samici jako šicí stroj ....lollollol

Není tady

#46 23. 3. 2007 15:55

Míša Kulička
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Víš co, Cilko, většině dětí se líbí Princezna ze mlejna I. - jednoduchá pohádka, která končí svatbou a "nadějí na štěstí až do smrti" ... II. díl už tolik dětí nenadchnul, dokonce dcerka jedné kamarádky (5 let) se vyslovila v tom smyslu, že to je natočené špatně, to tak vůbec nebylo, a že co se jí týče, tak ten druhý díl prostě neexistuje smile.
Možná prostě děti v určitém věku potřebují mít vidinu štěstí a jistotu dobrého konce, ale ten druhý díl ji částečně popírá ... a dětem to vadí. Čím to je?
A možná pohádky nesedí do tohoto světa jen proto, že si neumíme zodpovědně vybrat partnera hned napoprvé, partnerské problémy už před svatbou zametáme pod koberec, mhouříme oči před varovnými signály a doufáme, že po svatbě se všechno změní a nastane vytoužený ráj ...
A možná jsou ty naše předčasně ukončená nešťastná manželství právě tou nesnadnou a trnitou cestou k té skutečné lásce na zbytek života (místo boje s drakem, nebo služby u macechy a nevlastních sester) smile.
Já bych pohádky nezatracovala právě kvůli té naději, že jednou bude líp smile. Co bychom bez ní dokázaly?

"Každý něco miluje, třeba jenom chleba." Čögyam Trungpa rinpoče
"Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Budou věřit v cokoli!" Gilbert Keith Chesterton
“Vede-li tě skuhrající havran, dojdeš k mršině.“ Arabské přísloví

Není tady

#47 23. 3. 2007 16:05

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

cilka napsal(a):

na druhou stranu znám hodně dětí u kterých pohádka napáchala hodně škod. Ne že by jim ji někdo šaptěn vyprávěl, ale byly to děti u nichž se později vyvinula velká schopnost představivosti. Takové dítě slyšelo pohádku ve dvou letech a ve čtyřech se bálo parní žehličky. V pěti se přišlo na to, že mu připomíná funění draka. Pokud mohou pohádky u malinkých dětí (já nemluvila o dětech, které již schopné nějakého srovnání) napáchat i tyto komplikace, mohou tedy způsobit i jiné pochody..... Jenom nikdy nikdo neví, kdy, kde v čem....

Ježiši cilko, to snad nééé sad

Pohádky dětem nedávají žádné iluze, protože malé děti nevědí, co to iluze vůbec je.....

Pohádky jim těžko mohou zpusobit trvalé poškození v dospělosti, to by kolem nich musely být pořád právě jen a jen ty pohádky..... jenže kolem dětí by měli být i lidé, kteří jim dají další podněty...... a taky srovnání - co je pohádka, co je realita, jak vnímat pohádky a jak vnímat a budovat realitu. A hlavně jim dají pocit BEZPEČÍ. Na takové dítě si pak žádný drak nepříjde smile

Pokud někdo přečte dítěti pohádku a nevšimne si, že to pak usíná s hrůzou a obavami, je to ididot  - neumí vybrat pohádku přiměřeně věku dítěte a hlavně si s ním nedokáže popovídat, dát mu ten pocit bezpečí..... na vině není pohádka.

A konec konců je třeba asi i rozlišovat, co to vlastně JE pohádka.

Není tady

#48 23. 3. 2007 16:19

Pelikan
♥♥♥----

Pretty women mi příjde jako zrapované písničky od ABBy. Původně to je Pygmalion od G. B. Shawa, podle toho byl napsán muzikál My fair Lady. V Pretty women, to ztratilo nějak tu myšlenku, že člověk, který neměl příležitost a dostane ji, tak je schopen se vypracovat. Tam už zbyla jen ta Love Story.

Myslím, že pohádky asi nejprve vznikaly, aby lidé měli naději, že život může být snesitelnější, když dobro vyhraje nad zlem, když se o to lidi přičiní, třeba tak, že si to vyřídí s drakem a příjde sladká odměna.
Dnes?
Ramba policista vykáže za hranice města, ten se nas...re, protože on tam prostě chce a basta, je demokracie (ta americká zvlášť dobrá). Vrátí se a je z toho taková malá válka, protože on si nic nenechá líbit, pak příjde hodný strejda (jeho bývalý velitel) a přemluví ho, ať toho nechá a on se nechá zatknout a on jako charakter ukončí tu krvavou lázeň a vydá se NEspravedlnosti, zavřít ho můžou, pustit musí. Prostě Happy end. cool

Není tady

#49 23. 3. 2007 16:40

Me
♥♥♥♥♥♥-

Pretty Woman neni jen parafrázovaný Pygmalion,je to proste další oda na téma Jak chudá holka ke štěstí /princi/přišla,takové příběhy tu jsou už odpradávna a vždy mají úspěch ...počínaje už Popelkou ...přes J.Austinovou ... přes  Pygmalion ... přes Pretty Woman apod....po já nevím jaké filmy,co ted běží a budou běžet v kinech...prostě se to nikdy neomrzí ...vím,že je to kýč,ale relax je potřeba :-).Ale telenovely mi často přijdou až extrémně kýčovité,nemůžu se u nich ani odreagovat,spíš mě ta trapnost jejich rozhovorů irituje yikes

Není tady

#50 23. 3. 2007 16:55

cilka
♥♥♥♥♥♥♥

Ale jo Pan, opravdu znám několik rodin, kde vlivem pohádky opravdu došlo k nějakým strachům. A nemyslím tím jednodenní strachy. Mluvíš o pohádce na noc, ale nejsou to jen pohádky na noc. Taky nemluvím o poškození v dospělosti, nemyslím, že pohádka může poškodit, ale rozhodně může ovlivnit.
Je tu zmiňovaná Pretty Woman, no taková moderní Popelka, hodně vzdálená..... Chudák holka, co i přes nepřízeň osudu, uchovala své jádro čisté a slušné a když dostala příležitost..... Zazvonil konec, přijel Richard Gerre ....
Stejně jako Popelka.... ta vzala si prince, tatínek král šel do důchodu a oni spravedlivě vládli a žili spolu šťastni až do smrti.....
Každá malá holka je ujišťovaná, že bude nevěsta v krásných bílých šatičkách.... skoro jako princezna... jo, princezna.... ta, co po svatbě s princem byla šťastná až do smrti a pokud nezemřela je šťastná dodnes...... Řekl někdo někdy té své holčičce, že právě tenhle okamžik, je start její celoživotní snahy? Řekl jí někdo někdy, že nebude po celý život šťastná? Nebo má v podvědomí zažitý model z pohádek co poslouchala celé velmi ranné dětství, tedy v době kdy to neměla s čím srovnat? Tedy model šťastného života a lá pohádka o princezně....
Pokud si myslíte, že tohle si ty děti nepamatují, tak je vlastně zbytečné pohádky dětem číst....
Proč se děti nevychovávají tak aby si byly od mala vědomé vlastní ceny, proč se pořád strkají do vzorců chování podle pohádek?

Upravil(a) cilka (23. 3. 2007 16:55)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí