29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Chtěla bych znát vaše názory na velikonoční svátky.
Pro mě jsou to ty nejhorší svátky v roce...........
Nevím co se to děje, jestli se zbláznila doba, nebo jsem zaspala pokrok:co:. Když jsem byla malá, měla jsem velikonoce ráda. Čekaly jsme,kdy kluci zazvoní u dveří a my jim půjdeme otevřít s mísama plnýma sladkostí a obarvenými vajíčky. Dnes???? Tady choděj na koledu kluci i holky a choděj flákat maminky, protože jsou jediný kdo zůstal doma:( ! Chlapy přeháněj s alkoholem a u dveří zvoní i Ti, co by vás normálně ani nepozdravily. Hlavně, že jim nalijeme. Já se přiznám, že hlásím dopředu, že nebudeme doma a nikomu neotvírám
Není tady
Já taky nemám velikonoce moc v lásce, zvyky nedodržujeme a spíš si užíváme společného volna, nikam nechodíme a děti jsou dospělé tak k nám už nikdo taky nechodí.
Není tady
Já velikonoco taky nesnáším!!! Příjde mi prostě hloupý dobrovolně nastavit zadek, nechat si pořádně nasekat a ještě za to podnapilé pány pohostit dalším panákem a vajíčkem Do toho generální úklid, barvení vajec atd. atd. Ach jo, už aby ty letošní byly za námi..
Není tady
S tím úklidem se teda moc nezalamuju, stejně když jsme doma tak zase naděláme b*****
Není tady
Já bych to taky neviděla tak horký, ale vzhledem k tomu, že bydlím ještě s mámou, tak nemám na výběr... Úklidem se to skoro blíží k tomu předvánočnímu..
Není tady
A hlavně je to takový krátký.Na vánoce se člověk tak nák připravuje a i ta atmosfára je jiná.U našich dveří už dlouho nikdo nezvonil jsme na sídlišti a to už se dávno snad nechodí.A já na svátky stejně makám.Svátek nesvátek.-((
Snad jen trochu poklidím.Já se víc těším na sluníčko a teplo.
Není tady
Veškerá moje velikonoční výzdoba: narvu nějaké dekorativní větvičky, a na ně pověsím skleněná foukaná vajíčka - mám je v různých barvách, nejvíc se mi líbí "modrotisk"
Není tady
JÁ TO NEPROŽÍVÁM TAKY UŽ TO NENÍ ONO.I MALÍ KLUCI JSOU JIŽ DRZÍ NORMÁLNĚ VÁS NEPOZDRAVÍ A U NÁS NA ULICI POSLEDNÍ ROKY U NÁS ZAZVONÍ NEZNÁMÁ BANDA KLUKŮ A ROVNOU VÁM MÁLEM ŘEKNOU O PENÍZE A JSOU DRZÍ.5KC JE PRO PRCKY NIC A 10LETÍ BY SI DALI I ŠTAMPRDLIČKU.KDYSI I U NÁS BÝBALA VELIKONOČNÍ ZÁBAVA ANI TO UŽ NENÍ.NEMŮŽU SI POMOCI ALE MÍVALA JSEM RÁDA 1MÁJ
Není tady
taky u nás na vesnici to upadlo,dřív jsme čekali kdo dojde,ale s postepem času i věku teď je dobře že už nikdo nechodí,protože ti ožralí muži jen otravovali,výzdobu si dělám mám radost z toho že jaro si tak více připomínáme a je to radost
Není tady
Já velikonoce vůbec "neslavím" nebo spíše nedodržuju tradice... žádný úklid, barvení vajec a já nevím co všechno - stojí to práci, peníze a za to bych se ještě měla nechat přetáhnout? Nejsem blázen.
Není tady
V naší vesničce na Slovensku, kde jsem se narodila a žijí tam mí rodiče a sestry, jsou Velikonoce krásné. S pomlázkou chodí všichni muži od 1 do 100 let věku. Tatínek obejde sousedky a příbuzné, všude je připraveno uzené, okurky, vajíčka, štamprlátko. Tatínek a dědeček jsou pyšní, když můžou poprvé vzít na hodovačku svého maličkého synka - vnoučka. Starší muži nepoužívají pomlázku ale jenom voňavku. Každou ženu navoní na vlasech. Pak v kostele na mši to voní (smrdí
) neuvěřitelnou směsicí voňavek.
Tety, maminky, babičky dávají koledníkovi třeba i pětistovku za hodování. Nejlepší je to se svobodnými kluky, je několik part, obejdou všechny mladé holky, holky na vdávání po celé vesnici, každá parta má jednu obrovskou pomlázku, na kterou každá maminka pyšně uváže tolik stuh, kolik má doma dcéreček. A dcérečky jsou pyšné, že je nevynechali, vždyť to by byla pro ně ostuda, kdyby kluci nepřišli. Holky jsou vyrvány
ven z baráku, na dvoře řádně polity několika kýbly vody, případně dopraveny rovnou do našeho potoka, aby neuschly, pak trošku vyšlehány pomlázkou a na závěr navoněny na vlasech voňavkou. Kluci neberou barvená vajíčka ale jenom syrová. Odpoledne se všechna mládež sejde při živé hudbě naší vesnické kapely v hospodě, kde paní hospodská ze všech vajíček uvaří obrovské množství smaženice (míchaných vajíček), na které si pak všichni pochutnají, tančí, zpívají, pijí
do pozdních nočních hodin. Po takové "koupačce" jsme si už kolikrát neměly se sestrou téměř co obléknout, protože všechno oblečení se sušilo na drátě, tolik u nás bylo mladých kluků, kteří nás přišli vykoupat. A tyto tradice se dodržují i dnes. Navždy na naše Velikonoce budu mít krásné vzpomínky.
Holky já velikonoce dodržuji i některými tradicemi,mám 2 letou holčinu,tak se snažím.Mě to příjde hezké
Není tady
Já dělám předvelikonoční úklid dle počasí. Když je hezky, umyji okna a tak celkově poklidím (jarně) když je sníh a ošklivo - kašlu na to.
Barvíme 10 vajíček a jen z toho důvodu, aby jsme dodrželi aspon jednu tradici a kluci se na barvení vždycky těšili.
Do vázy dám pár proutků zlatého deště a pověsím na ně kraslice, které přinesou ze školy.A na stůl velikoční ubrus.
Každý rok peču velikonoční perníčky.A beránka kupuju s tím kandovaným ovocem (pro sebe).
Od babiček dostanou kluci plno dobrot.
Kluci chodí koledovat s manželem (k babičkám, k tetám, prostě k příbuzným) když byli synáčci malý, chodila jsem s nimi, ale ted už zůstávám doma.
Cizím lidem (a ani cizím klukům) neotevírám, dělám,že nejsem doma. Jo když kluci přede dveřmi nezazvoní ale hezky zazpívaj koledu, tak jo. Většinou místo vajíček chtěj perníky.
Upravil(a) dusička (23. 3. 2007 9:38)
Není tady
Na velikonoce trošku vyzdobím byt. Obarvím pár vajíček, beránka koupím :-))) . Pomlásku si syn uplete. Nakoupím pár čokoládových figurek, ale ty mám pro syna a muže. Bydlíme v Praze na sídlišti a tak nikomu neotvíráme. Děti stejně o vajička a sladkosti nestojí, chtějí spíš peníze. Jako dítě jsem trávila velikonoce u babičky a dědy na vesnici, ale to bylo úplně o něčem jiném.Tam se vše dodržovalo, jak se má :-))) . Ráda na to vzpomínám.
Není tady
To u nás se velikonoce dodržujou docela normálně,jsme na vesnici tak je to tu trošku jiné,akorát nemůžu vystát lidi kteří svoje děti pošlou koledovat,ale sami nikomu neotevřou.To je docela vyčůraný.
Není tady
Velikonoce jsem neslavila nikdy. Dříve ale se jim nešlo vyhnout a člověk musel mít po ruce alespoň vejce pro koledníky. Nyní ano. U mě je to totální absence jakéhokoliv náznaku, že je jiný den než obvyklý.
Není tady
Já to taky nijak neprožívám. Trochu uklidím, ale jen proto, že "přivítám jaro", na dveře pověsím jarní věnec, beránek bude určitě a asi zapeču bílé klobásy, možná upeču koláče. Nikomu neotevírám, protože žádnou holčičku doma nemáme. Spíše se těším, že půjdeme během volna někam na návštěvu a užijeme si společně volno.
Není tady
Velikonoce absolutně ignoruju, žádný vajíčka, žádnej úklid, žádná výzdoba. V Praze koledníci nechodili, na vsi se k nám loni jakási banda cizích ožralých chlapů dobývala, tak jsem jim řekla, že to neslavíme a konec. Tyhle svátky mi nic neříkají.
Není tady
Jsem ráda, že v tom nejsem sama, protože já velikonoce nenávidím!!!!!!!!
Hlavně když je to naopak a tady chodí holky na ty mámy. Já to nechápu, syn sice chodí s dědou, ale já bych dceru nepustila ani za dveře, natož aby chodila po koledě. Už nedělám ani tu výzdobu, tak nějak mě to omrzelo, celé to už dávno není ono. není to o tom, že by člověk nechtěl dětem dát nějakou tu sušenku, nebo čokoládku, ale oni o to stejně nestojej a čím víc toho mají, tím víc si toho neváží, všechno nakoušou a nechatj to bejt a hned chtěj další. Můj syn to teda takhle nedělá, ale už jsem to hodněkrát zažila u kamarádek a u moji ségry.
Není tady
No, já nějak byt pošuruju, umyju okna, dám čisté záclony .... Na Velikonoce odjedem s mužem z Prahy na chatu, tam to je ještě takové venkovské, i děti chodí na koledu. Na dveře dám velikonoční věneček, obarvím cibulí tak 15 vajíček, mezi to přimísím do ošatky čokoládová vajíčka, nějaké žvejkačky... Jasně, že příjdou i vožralí chlapi, ale jsou to mužovi kamarádi, tak je přenechám jemu, ať jim naleje ... Jinak si svátky užívám, poslouchám v radiu pohádky, pozoruju okolí, jak se to zelený na stromech začíná drát a rýsovat ... Mám to všechno spojená s dětstvím, kdy jsme jezdili za babkou na Slovensko, tam byla krásná Veĺká Noc , koledy, zpívání, omša v koslele... Ale to už je dávno, doba se mění, ach jo
Není tady
Velikonoční nadílka je fajn.Jako malá jsem dostávala sladkosti na míse s trávou nebo jsme ji hledali
s bratranci a sestřenicemi po zahradě. Pomláskový nářez jsem ráda neměla nikdy. Uklízím. Naděluje -li se na zahradě poklidím i tam.Nijak extra nic nezdobím,zahrada se zdobí sama.
Není tady
Na Velikonoce kašlu, jsou mi ukradené.
Není tady
Ani nevím, že nějaké Velikonoce jsou..........
Není tady
Velikonoce taky nemusím..možná na vesnici je to trochu jiné,ale tady ve městě .........Uklizím každou chvilku,takže jestli jsou Velikonoce,nevelikonoce,uklizeno je!!!Okna myji podle počasí,stejně když ty okna umyji a to nemusí být ani Velikonoce tak prší::přesně jako dnes!!!!
Není tady
sisi21 napsal(a):
Velikonoce taky nemusím..možná na vesnici je to trochu jiné,ale tady ve městě .........Uklizím každou chvilku,takže jestli jsou Velikonoce,nevelikonoce,uklizeno je!!!Okna myji podle počasí,stejně když ty okna umyji a to nemusí být ani Velikonoce tak prší::přesně jako dnes!!!!
Asi tak nějak.
Není tady